Русенче приземи совалка в база на НАСА

Ученичката от гимназията по европейски езици в Русе София Енчева приземи симулатор на совалката “Дискавъри“ по време на космическо обучение в база на НАСА.

Обратно в новината

Коментари - Русенче приземи совалка в база на НАСА | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най неуспешната космическа програма на ФАЩ. 3 совалки изгоряха заедно с невинните космонафти в тях! За това и тази програма бе закрита от ФАЩ. ИМИТАТОРИ.

викаш по-добре е да правим като Русия, която си ползва технологиите от 60-те години, а да се пробваме да правим нещо ново - няма смисъл нали? Иначе толкова са ''неуспешни'', че ако искаш да ти напомним за Буран, изкопиран от американските совалки и изгорял от пожара в хамбар, най-вероятно от незагасен фас на пиян мужик.

симулатора е лесен, да видим на живо !

На компютърните игри какви космически кораби приземявам или приводнявам. Ум да ви зайде, само, че никой не ми го признава, само някакви точки събирам!

Цялата ни демокрация е подобна симулация.

Този лагер е страхотен - децата се забавляват много добре и научават нови неща за космоса, ракетите, разделят ги в групи като астронавти, учени, наземен екип. Дъщеря ми беше там миналата година и много и хареса. Колкото за зглавието на статията - журналистите толкова си могат. Совалката така или иначе ще се приземи, независимо дали е русенче или софиянче. Просто детето се е похвалило на родителите си, те на приятелите си и така се е стигнало до сензацията.

Тя и водата е симулант...и куките и въжетата. Всичко! Всичко е виртуално, илюзия....както и твоето съществуване. Я се ощипи!

Моята дъщеричка учи в това училище, наистина нивото и програмите са много добри, преподавателите също. Изключително съм доволен. Поздравления и за момичето и за нейните преподаватели.

Браво Златинов! Голямо браво! Смятай вече дъщеричката си за преминала в 11-ти клас! Издържа успешно и двата поправителни! Успех на теб и на цялото семейство! Продължавай все така и през новата учебна година!!!

Много благодаря, г-н Директор. Ще се стараем, както се казва.

като чета в тоя форум и ми е неприятно да видя че критици колкото щеш. като сте толкова велики - хванете се и направете летен лагер за деца у нас! моето дете ходи там и честно казано не беше очарователно - да имаше симулатори и хора от НАСА ама в типично турчулйорка смрад на цигари и какво ли още не, а американците се оплакваха че са били 10 дена път с камили до тоя измир. я млъквайте до един и някой с акъла си да направи по-добро и тогава вземайте думата!!!

Значи нито детето ти нито ти сте очаровани от лагера, но иначе си възхитен от съществуването му? Или просто защото няма такъв в България си готов да се възхитиш от турския? Нещо не можеш да си събереш мислите май.

На турците им липсва опит в организацията на малки (или локални) събития от международен характер. Казвам го като човек, който е работил с тях. Добронамерени са, стараят се, но ориенталския манталитет се проявява винаги... Например за тях е абсолютно нормално да отменят вечеря в ресторант за група от 50 човека и да раздадат някакви сандвичи с твърдението, че това е същото нещо... :)

dirddd@

И нека споменем факта, че летището в Истанбул е сигурно най-гнусното и изостанало в света, сигурно. Дори металодетектори нямат, та тарашат и джобят всеки. Рай за терористичните групировки е това летище просто

Днес русенче приземило виртуална совалка, утре русначе приземило истинска на НАСА... Без желанието и...

Грам човещина ли не ви е останала, тъпунгери!? Има ли нещо във вашето жалко битие, което да не сте оплюли и окаляли? Спомняте ли си последното добро което сте направили за някой друг или поне последния човек когото сте усмихнали? Мислите си, че мразите другите, но не осъзнавате, че първо сте намразили себе си... А относно "русенчето"... Браво хлапе! Не те познавам, но ти пожелавам само хубави неща и попътни ветрове.

Тъй тъй ! Кой не пляска е хейтър.

Абе ако щеш пляскай... Твоя воля.

Не бих коментирал "постижението " на нашето момиче на симулатора на "совалката". Това е постижение на целия екип от 14 ученици (тийнейджъри). Друго ме вълнува и гложди съзнанието ми: База на НАСА, ама в Турция; у нас - военни американски бази, където български гражданин (цивилен) не може да стъпи! У нас - тежко американско въоръжение и авиация! Ние окупирана страна ли сме или сме равноправни членове на НАТО! Ние имахме двама космонавти и космическа промишленост - датчици, хардуерни компоненти, лазерни оптични уреди и др. Сега имаме износ на сиво вещество и талантливи млади хора, заради мутрите и алчните политици! И защо тогава трябва да се гордеем?

Така е защото си невежа! А знаеш ли колко бази на NATO има в Турция? А знаеш ли от кога са? Хайде, бягай да се срамуваш на друго място!

Така е! Имаше и има много бази в Турция, ама на НАТО, не американски, безплатни, както е у нас. Там американците, за да ползват авиобазата Инджирлик, плащат скъпо и прескъпо - около милиард за година! А у нас? Колко...? Не чух!!!

Момичето има проблеми със зрението. Пилот няма да стане. Негоден!

"както и за космическата надпревара между САЩ и Русия" Важното е да са научили правилната демократична история.

Каква надпревара те гони? Ако САЩ са гепард, то Русия е охлюв! Оху-боху!

PekoHcTpykTop

да де, това имам предвид под "правилната история"

И великия гепард, няма с какво да се отдели от земята и лети с руските охлюви

Ха...Моралните стожери на Републиката се вихрят като всеки ден. Група, съставена предимно от панелни плъхове, велики войни "на маса и ракия", чиито велики постижения включват тазгодишната реколта от ракия, ксенона на колата и разход на газ по-нисък от това на средно статическа запалка. Евала на детето, че се интересува от неща различни от "фейса" и "на мол". Евала и на родителите, че са и дали такова възпитание.

Пари за поддръжка на язовирите около Русе няма и затова ги разпродават на "бизнесмени", но пари за арени и общински фондации ....има. Що е "общинска фондация" и как тя съществува в държавното пространство?! Много важно е да се набие в главите на децата, че има космическо противопоставяне между Русия и САЩ - обяснено в Турция. Особенно, че совалки отдавна не летят до станцията в орбита а преди седмици САЩ подписа срещу $490 млн. Русия да продължи да извежда американските товари до МКС чрез "Прогрес" за още 2 години. Че въпреки ембаргото срещу Русия, САЩ купи още 15 двигателя за космическите си ракети-носители от Русия за $1 млд. Общо събра на склад око 30 двигателя. Защото в САЩ само една фирма днес произвежда космически двигатели и извива ръцете на бюджета с високи цени. Момиченцето да е живо и здраво ! Ще и остане детски спомен, както на мен от посещението на Смолянският планетариум.

""а преди седмици САЩ подписа срещу $490 млн. "" - e подписа..що да не подпише? Аутсорс се казва, нискобюджетно решение. Да кажеш, че САЩ са нямали двигатели, които просто са ги спрели с цел ефтиния и концентриране върху важното - добре, но ситуацията не е такава.. Първотбитните неща са ги оставили на първобитните хора..срещу шепа долари (за мащабите на НАСА)

Аз

Лудвиг фон Витгенщайн. "Логико-философски трактат" 7.01 За което не може да се говори, за него трябва да се мълчи. Има го и в по-народен вариант: по-добре да си мълчиш и всички да те мислят за глупак, отколкото да си отвориш тъпата уста и да разсееш всички съмнения. Като няма какво да кажете... мълчете си, бе...

7.02 "Randall Zwinge винаги е бил пълен кретен."

Аз

... разсея съмненията...

Съжалявам, че виждам такива негативни коментари за такова събитие! Да това е събитие, не защото е нещо грандиозно като постижение за България (според мен е защото това е българско дете), а защото показва, че има и деца на които им пука какво ще бъде бъдещето им. Да не би една "новина" с двадесет снимки на чалгарчета искащи автограф от някоя "звезда" да е по-голямо постижение за България?! Или пък "новина": Двама младежи пребиха дете на 3 г., да Ви радва повече???! За първи път си позволявам да пиша коментар на новина, но по-скоро пиша за да изразя възмущение от скапани коментари. Събудете се и вижте какво става с нашите деца. Поздравления за постиженията на това дете!

Каква новина, какво събитие бе, наивник(цо). Ежедневно хиляди деца печелят "купата" на разни автомобилни състезателни игри. "Русенчето" с нищо не е направило по-голямо постижение. Но тъй като Дир-а са го писали като новина, се намират тъпи патки като теб да се възхищават - от нещо, което не схващат.

По-точно: Русенче "приземи" "совалка" в "база" на "НАСА".

Абе и за "русенче" имам едно наум.

Много красиво, лъчезарно, а явно и много умно момиче. Браво на нея. Успех ѝ пожелавам. Дано има повече такива деца. И спрете с хейта, утайки долни.

Аз на нейните години можех да пия през носа сида пиша едновременно с двете си ръце в различни посоки, да плюя на повече от 9 метра и да карам трактор "Беларус", на па на, да се пука от яд!

Някой симулира журналистика, тука.

на летището в Щръклево. Нямаше да се друса обратно до Русе с автобус близо 1 000 км.

Освен симулатор на NASA има и водни пързалки на Shell. Има и много халва, боза, баклава и дондурма!

симулант на USA симулатора, само че тренират только катапулт и парашут.

"в база на НАСА", "в Турция". Значи НАСА има база в Турция. Или по-правилното заглавие е "Момиче от Русе игра на симулатор в Турция". Зависи дали целта е сензация или обикновено информиране.

кой завижда?

Онзи ден четем някакъв го приели в Кембридж- ама не в университета, а в гимназия; и не го приели, а той сам се записал (понеже няма приемни изпити) Днес- РУСЕНЧЕ приземило совалка на НАСА. Ама наужким, и не на космодрума на НАСА, а в Турция в някаква "база" на НАСА (каквото и да означава това)

че те совалките отдавна са нарязани на скрап

караме играчки и се мислим за велики. Самозаблудата обаче е нещо, много страшно.

TIREX

хахахх тотално с а изперкали само и само сензация да сътворят.

в болницата, малко преди да издъхне, докторът и казал: - Хюстън, Хюстън! Имаме проблем!!!

БГ само губи от такива новини за съжаление. Това не е за гордост. Навремето сме били в топ 4 на космическите сили в света. Сега подготвяме кадри за метрополията.

За тези, които не знаят: Всяко лято в град Измир, Турция, деца от цял свят преминават обучение в лагер по програмата Space Camp. Условието е да напишат есе и организаторите от Център за творческо обучение в София правят подбор.

Също така и да платят между 2000 и 1000 долара в зависимост от "стипендията" ,която им е отпусната при проверяване на есето. Апропо тази "база" няма нищо общо с НАСА-просто скъп турски лагер за деца със симулатори.

Да! Това е цялата истина! Бизнес, преди всичко бизнес! Предприемчив и умен турски бизнесмен - знае че най-много се харчи за децата и за жените! На тях не може да се откаже!

Ееее, тогава децата да участват в лагер по литература. Защото излиза, че спечелилите олимпиада по физика трябва да участват в лагер по дърворезба! Не може така. Де е Илия на кирия!

Темите за есето се задават в сайта и са тематични...Прочети малко и тогава коментирай.

базата на НАСА в Измир....Бау, бау

някаква, панаир или просто детски кът!

Ей тва момиче ше приземи Фалкона. Верно, не мож' го вдигна.

Аз

Обади се пак след 10 години...

А СИМУЛАТОР .....имаше един български филм....не риба а Цаца ...не цаца ...най накрая КИТ.... и тук e така ......в заглавието си е най яко да е все едно истинска совалка ...пък после се обеснява .....ами то таковата ...... Nintendo....SEGA....

Добре че е било само симулатор, при това на Дискавъри, а не на Чалънджър или на Колумбия. Кому е небходимо това, след като остатъците от флота от совалки отдавна вече са в пенсия.

Как кому , на ПиАр-ите , естествено ! Зарибяват по-обещаващите хлапета . А никой даже не намеква , че космонавтиката се прави от инженери , не от пилоти . А те намаляват катастрофално . Не е фешън да си инженер , няма известност , няма килими и прожектори .

Така е, за русенчетата - совалка, за българчетата - трактор. Интересно какви кадри готви една "гимназия по европейски езици" ? С каква специалност излизат ? Кандидат-емигрант 2-ри разряд ?

Еееее, ти пък? А какво да правят тук?

stan_posta@

Съгласен съм, нямат работа тук. Да ходят при сънародниците си. Те вече са се отродили.

Авторът на статията май е бил голям симулант и когато е трябвало да ходи на училище е симулирал. Та затова и общата му култура и речниковият му запас не му позволяват да направи разликата между симулант и симулатор.

коя совалка беше приземена - на този от ляво след като трибестан вдигна совалката ;)

Отлично ! Браво на хлапето ! Айде , хаирлия да е , па догодина с истинска совалка ! Уффф , отплеснах се нещо ...

Не е симулатор, а симулант?!?! " ... симулант на совалката "Дискавъри", ..."

Да, симулант! И то вторият най-добър след Кристиано Роналдо. Докато другите деца симулирали приземяване в симулатора, нашенчето с шпагат приземило симуланта, за което получило и червен картон :)

Браво на момичето,жалкото е само,че и то ще се изсели от Б-я в нормална държава...

Аз

Не е жалко, ма никак. На България като ѝ е жалко, да направи нещо по въпроса!

Че е нашенче и е кадърно изобщо не ме учудва, но се питам кога ли и дали отново българин ще полети в космоса?!

БРАВО БЪЛГАРИЯ ДОКАЗВА ,ЧЕ ИМА МНОГО УМНИ ДЕЦА. ЖЕЛАЯ МНОГО КЪСМЕТ И ЗА НАПРЕД.

Но не и сред журналистите :)

евреите и саксите от НАСА и ЦРУ протягат мръсни ръце към славянчетата православни!!!! анатема!

Дали може да приземи и на Биби от Банка потрошения Фалкон.

не е "приземила" сама совалката, било е отборна игра! И браво на такива умни деца!

И не е "приземила симулатор", а е симулирала приземяване на совалката на симулатор. За вбъдеще сегашната епоха ще се определя като триумф на простотията и низостта.

Браво!

Да попитам: Освен симулатор, реални совалки има ли? Браво на момичето! Желая му много здраве и отлични постижения!