Държавата откри фрапиращи пропуски при пешеходните пътеки

Данните от проверката на пешеходните пъти в цялата страна показват фрапиращи пропуски, обяви на на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров.

Обратно в новината

Коментари - Държавата откри фрапиращи пропуски при пешеходните пътеки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

статистиката е убедилна - -ежегодно расте броя на возилата - ежегодно расте броя на убитите и ранени пешеходци - държавата разширява пътищата и разрешава на возилата все по-висока скорост (само в новите учасъци), но останалата част от пътищата си е старата и то лошо поддържана. Водачите свикват на високата скорост по магистрални отсечки (а и возилата им имат голяма мощност) и естествено искат да карат както се кара в европейските градове..... Какво им остава на пешеходците след като е необходимо да заобикалят 400-600 метра тротоар за да пресекат улица широка 8-10 метра?! В западните държави при увеличаване на пътния трафик се строят пресечни точки на няколко нива - така и за водачите на МПС и за пешеходците се постига комфорт. У нас това много рядко се случва в градски условия. ...Затова ще растат и жертвите на пешеходните пътеки. Много често пешеходците са принудени да се движат по пътното платно защото тротоарите са заети от паркирани возила - да , принудени са - отнета им е възможността да се движат нормално в градска среда ....съмнявам се че това ще фигурира в отчета на прокурорите....За тях виновните стават ясни чак когато са убити.....

Защо само пътеките? Те са върхът на айсберга. В Бургас след въвеждането на нова транспортна схема има безумни кръстовища и светофари. не отговарящи на никакви изисквания. Опасни. Непрактични. А по републиканската пътна мрежа е пълно със знаци останали от 90 години. До Сливен има една бензиностанция с 23 знака. Шедьовър на общината. Най за виновни КАТ защото те са тези които трябва първи да сигнализират тези безумия на общините. Не може да има знак 80км останал от 1980 год и КАТ да си траят 37 години ?

в Стара Загора кметЯ е от ГЕРБ и никой нищо не може да му каже, селяните му се радват, понеже вика бИроЕ, бИроЕ , усвоява европроекти повече от успешно, някои улици от 30 години не са пипнати, други ги преасфалтират на година по 3 пъти, направи малоумно-безумни велоалеи само и само да усвоят правилните фирми парите, сега пък разора най-стария парк в града и там се творят безумия, но пък правилната фирма на #КОЙ? усвоява парите...

нефелник измисли повдигнатите пътеки дано го повдигнат ...

поне на повишената пътека водачите намаляват скоростта (за да не си счупят возилата ) и пешеходецът не се налага скоростно да скача на тротоара.......

Не може да бъде! До сега ни говореха друго и изкарваха шофьорите виновни!?

Неграмотна нация-С едни пешеходни пътеки не могат да се оправят а иначе се сравняват с Европата

" В София-град сигнализацията също е нарушена 5000 липсващи знаци. Най-много обаче са в Бургас, коментира Радев. " Я се дръж прилично!;) Според Цецоу - а той ги знае тези работи- Бургас е "градът-витрина на ГЕРБ"! И ти, Радев, не можеш да твърдиш таквизи нелицеприятни работи за панорамното гербаджийско стъкло!;)

по велоалеите, които изобщо не спират на пешеходните пътеки тях какво да ги правим? Питам съвсем сериозно, защото карат в стил Фитипалди и нямат никакво намерение да спират. Ако си с по-бавни реакции направо те отнасят. И не само там. Велоалеите се пресичат с хора излизащи от подлез. Излизаш от подлеза, а те те върхлитат от към гърба. Скороста с която се кара никак не малка и не знам да имат ограничение за нея. В случай, че не сте забелязали, проблема е съвсем сериозен господа.

Значи в БГ за "престъпна небрежност довела до смърт или трайни увреждания" наказанието е глоба?!!!Уау! Цацаров къде е завършил право? Сигурно в Бухенвалд.То си за затвора без право на обжалване.

То само пешеходните пътеки да бяха. В София на кръстовището на Г. М. Димитров и Драган Цанков има сфетофар, който свети зелено за десен завой, но е сложен над лентата за направо, а не за тази която е за движение на дясно. Или пък скорошната катасрофа на "Телевизионната кула", при коята мантинелата беше влезнала в кола. Прокуратурата защо не потърси отговорност от изпълнителите и общинските служители отговарящи за това мантинелите да се изработват безопасно и автоможила да се качва върху мантинелата, а не тя да влиза и минава през шофьора и седалката му при катастрофа.

3-4 милиона не е кой знае каква пара.Проблема е на цацаров,той не може да дава акъл на Борисов.Сега,като скочат-броенето беше под методическото ръководство на единият, но под прякото наблюдение и контрол на другият. Изобщо, кво да ви кажа.... демокрацията трябва да се обича,но това не е достатъчно, трябва и да се работи.

Ами вземете, спазвайки всички законови правила за движение по улиците и пътищата, та минете зад мавзолея-костница в центъра на Плевен, по мостчето над реката Тученица и отидете в Градската градина и минавайки по пешеходната пътека ще се озовете в тревната площ, а не на алеята зад Читалището! И не само там е така с тези пешеходни алеи, защото много от тях не само не са функционално пригодни, ами направо водят в нищото, като тази пред бившето кметство, а сега шивашко предприятие, в кв. Сторгозия! Какво да каже човек за пешеходните пътеки, след като при всички ремонти и усвоявания на евро и други пари плевенските управници чрез велоалеите отнеха на пешеходците правото на спокойно движение по тротоарите?! Е, голяма работа! Нали са пешходци?! И те като магаретата, щом им се налага, могат да минат от всякъде и дори слизайки при колите на пътното платно да направят път на волосипедистите! Пък и шофьорите какво толкова се кахърят за наличието на пешеходни пътеки които водят за никъде или се намират не там, където им е място?! Просто да продължат да "благославят" по български и пешеходните пътеки и тези които са ги поставили и гледайки да не премажат някого да ги минават както си знаят! Не е важно какъв е ефектът за сигурността на хората! Важното е че парите са усвоени и дейността е отчетена!

с това, което е написано не вземат та да поспортуват в изтипосания в нечия, ясно чия, предизборна брошура, като завършен обект Спортен комплекс?! Ще поспортуват, ама ако има къде и как, защото в изкопите на една строителна площадка не се спортува, освен ако не са като обичащото калните бани и върдалящо се с удоволствие в калта четириного! Не е важно, че в действителност няма никакъв Спортен комплекс и всички желаещи да спортуват и имащи нужда от него не могат да го ползват, а могат само да го сънуват! Важното е че обектът е отчетен като построен и даже е със снимка на страниците на лъскавата предизборна брошура! Та така, и в Плевен прокуратурата има не малко работа, стига само отново да не я свърши тази работа по същият начин както ,вече напусналият съдебната система, окръжен прокурор дето вместо да пази поголовно нарушава законът! пък и не само това, ако действително започне да си върши работата то това трябва да го направят външни, нямащи нищо общо и никакви, дори като познати, допирни точки, хора, защото освен с бившият окръжен прокурор този град е и градът на бившият кадруващ в съдебната система! Да хората се менят, но наслоеното от тях остава и най-трудно умират вредните навици, особено когато става въпрос за пари и партийни обвързаност!

Сега, ако и Винету нареди да има по един полицай на всяка пешеходна пътека, екстра ще е. Вместо да дреме в патрулката да глобява всеки пешеходец и всеки водач нарушаващи правилата на пешеходна пътека.

да се забрани на пешеходците да минават по зебрата.

отчайващи са обозначенията ,ширината , височината, цвета и т.н. и няма контролен орган който да санкционира нарушителя-проблема е в това -АПИ, община ,изпълнител-някой орган да налага санкции за неспазване на нормативните разпоредби

Какво означава пешеходен Хаос, елате да видите в Силистра.Ако видите само 1 нормална пешеходна пътека,ще ви почерпя.Не се вижда изобщо къде има такова нещо,не са боядисвани от 3-4 години,или ако това стане тук-там,боята се изтрива за няколко дни,сетете се защо.Абсолютна неадекватност и безхаберие от страна на кмета,който е лекар.Същия си гледа бизнеса,корупцията и хич не го е еня за града.А да не говорим за Дунавската градина,след основен ремонт за милиони-всичко вече се руши и пада,т.е. пак ще правим ремонт.Чудя се кой ги дава тези шантави пари на тези шантави олигрофрени,кото само крадат и защо няма ДЪРЖАВЕН КОНТРОЛ.Шантава държава,ужас...

Блазе й на България с таквизи главни прокурори. ФРАПИРАЩИ пропуски при пешоходните пътеки. Но няма пропуски при източването на милиарди левове ДДС, при масовата продажба на наркотици, при прането на пари, при кражбата на еврофондове ит.н. Бравос цаца, бравос, Офцете са доволни доколкото виждам от коментарите.

това е нарушение в особенно големи размери, затвор си трябва

Тези пропуски ако бяха само при пешеходните пътеки с мед да ги намажем. Цялата държава е така. Единствено на ниво в Б-я са кражбите и корупцията.

Очаквах "включване" от Цацата, че много време не беше се изявявал, ама той ме изненадА като се включи за пешеходните пътеки, вместо за несъбраното милиардно ДДС;)) Е, може пък само да е загрявал с пътеките, ама това с пътеките по прилягаше на фризурата на Арнаудова...

Господа, мин. Нанков обяви,че за ремонта на всяка пътека са необходими по 485 лв. или общо 3.7 млн.лв. На съществуващи пътеки. Извинявайте, ние хора ли сме или фелдфебели? Или той е завършил Сорбоната в Париж?

Също така, трябва да се следи автомобилите да не спират на поне 2 метра от пешеходните пътеки, понеже това пречи на шофьорите да видят дали някой ще пресича!

Във Варна и до 4-та гимназия има бабунки !По закон така трябва да е до училищата !

БОЯТА Е ПРОБЛЕМ. ВЪВ ВАРНА ,КАТО БЯХА ЧЕРВЕНИ ПЪТЕКИТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА ВСИЧКИ ПАДАХМЕ , ЗАЩОТО БЯХА МНОГО ХЛЪЗГАВИ. ДА НЕ СЕ БОЯДИСВАТ С БЛАЖНА БОЯ.

На 80% от пътеките трябва да има пешеходни светофари. Причинте: 1. В пъти по-безопасно пресичане за пешеходците. 2. Нормализиране на трафика - има пътеки, където почти постоянно минават хора и колите буквално нахалстват, за да минат. По-добре е с бутонче - тъкмо да се събере повече народ и да минат вкупом, не по единично във върволица. 3. Оптимизация на трафика - при заявка за пресичане от страна на пешеходец системата може да отчете колко време не е светило зелено на пешеходците, а може и да отложи заявката за минута-две, ако има зелена вълна в момента. А дано, ама...

напълно подкрепям , освен това и на кръстовища със светофари не трябва да се пресичат пътя на пешоходеца и този на завиващия автомобил със един сигнал

Мирослав

За да се случи това на някои кръстовища изчакването ще стане по 5 минути и силно ще се увеличат задръстванията.

Това е трудно за реализация, но в нормалните държави проблемът е решен така: 1. Ако няма заявка за пресичане, светофарът за пешеходците остава червено и дори да дойде пешеходец, заявката му се изпълнява чак на следващия цикъл на светофара. 2. Ако има заявка за пресичане, само след 2-3 секунди зеленото на пешеходците започва да мига и става червено още преди да са пресекли и последните, които са тръгнали. Така пресичат само събралите се хора, а не като тук - зеленото свети до последно и не рядно някой се мята със засилка (тичане).

Това ли са ви фрапиращите нарушения на нормативната уредба - не пише "Погледни"!? Толкова ви е нормативната уредба! В моя град е пълно с пешеходни пътеки позициониране след завой.... Е, как да го видя пешеходеца като нямам видимост към пешеходната пътека?!! Е за такива подробности трябва да е нормативната уредба, а не за "Погледни".... защото пък някой ще го прочете в краката си!!

A ако вместо пешеходец има камион, пак ли няма да го видиш?

Не усетих "блестящата" мисъл на коментара ти. Може и аз да съм в грешка, за това моля да ме осветлиш! Интересно защо трябва да видя камион на пешеходна пътека, като камиона се движи по пътното платно , не разбрах в насрещното ли да го видя, в моята лента ли да го търся, първо и второ сам се запитай дали камион се забелязва по-лесно от човек. Не че нещо, споделих коментар от личен опит и опита ти за остроумничене е абсолютно излишен!

Прекалено честите пешеходни пътеки само изнервят движението. И въпреки това има авантюристи минаващи между двете пътеки за по-бързо. Още по-забавното е, че повечето са пенсионери излезли на разходка, но на които пътеката е мноооого далече.

За някакви си 16 милиарда не си струва да си развалят достлука с ортаците,които са ги усвоили.За пътеките- днес бях в соф.районна прокуратура,въздуха трепереше от напрежение разкъсвано от кискането на прокурорите.В антрактите се поздравяваха на " началник"

Явно Цацата няма да обели дума за липсващите 16 милиарда от ДДС с които може да се направи пешеходна пътека от тук до морето и ще продължават с дир.бг да ни мятат димки за състоянието на пешеходните пътеки и конкурсът за Мис България.

Пешеходните пътеки са ви виновни , че не се спазват правилата за движение , и от шофьори , и от пешеходци . Както днес , пухкавият , бял сняг ви е виновен , че сте си сложили летните гуми . Пардон , снегопочистващата фирма ви е виновна , че не чисти .

Аз пък гледам как българската зам.-мин.-председателка Екатерина Захариева горещо брани политиката на Ердоган по *ова тв и някак си отвътре ми напира да и кажа - машалла, гювенди ханъм, евала, ашколсун. Изявата и приличаше повече на брифинг от харема на Реджеп, отколкото на позиция на представител на суверенна държава. За пореден път изпитвам срам от начина, по който говори и се държи "българското" правителство.

Най-големия проблем на пешеходните пътеки е акълът на пешеходците.

акълът на шофьорите! Които масово не спират, и преминават пред а не зад пресичащия пешеходец.

ВЕДНЪЖ и ЗАВИНАГИ пешеходците трябва да разберат, че не могат да имат предимство пред 2 тона желязо. А ако продължават да си го мислят, на некролозите им ще пише, че са "умрели с предимство на пешеходна пътека".

след като се възлагат от малоумници и след като се изпълняват от малоумници, какво да се очаква. Не може спирка на градски транспорт да е разположена в лента за завой надясно, а в същото време маршрута на автобуса е направо!?

трябва справедливо да отбележим правилното разпореждане на главният ни прокурор! Доста е закъсняло и се опасявам,че ще е като повечето добри инициативи "от ден до пладне'!Липсва на тази територия систематичност и постоянство!Грижата за човека трябва да бъде непрекъсната и всеобхващаща,а не спорадична! Това трябва да бъде постоянна политика и тук не трябва да се жалят средства за денонощно осветление на пътеките,за боядисването им,за правилното изпълнение на ширината и височината им! Хайде да се мобилизираме и постоянно да упражняваме контрол на задължените за тези дейности институции, да не им даваме спокойствие и да търсиме отговорност за неспазване на вменените им задължения!

Най-големият проблем с пешеходните пътеки е, че се правят от некачествени материали и новонаправена пешеходна пътека се изтрива след най-много 6 месеца! Така като се изтрие изобщо не съществува!

Цаца само от измислената хлъзгава боя по тия пътеки детро при дъжд и сняг само непатил все още ще мине по тях, са откраднати милиони ама то такива като теб дето от държавна кола не слизат къде да видят..Много е ''важен'' да знаеш този надпис ащото после такива като теб ще изкарат пешеходеца виновен че не е прочел надписа:(((

Не ми стана ясно за проблема при пешеходни пътеки, разположени на по-малко от 250 м. една от друга. Какво общо има това със скоростта и възможността за спиране? Някой може ли да ми обясни?

А, баш, и аз това искам да питам. Да го разбираме ли това изказване, че ако е по-малко разстоянието, юнакът профучава през първата пътека и няма време да загрее, че има втора, та поне на нея да внимава...?

И аз не виждам връзка със скоростта

Похвално занимание на гл. прокурор за всяка държава,даже и на Сомалия! Пуснал е едно писмо до заптиетата и те,като гламави са търчали да гледат "зебрите" и да пишат справки.След това ТОЙ изнася брифинг.Време е да разпореди проверка и на шахтите,че и те са задръстени,като тях. А, онези дето рисуват " зебрите" е крайно време да се захванат със хилядите висящи дела на стотици обвиняеми,които ни оглозгват качествено и безрисково! Държава слънце! Правосъдие - червен фенер!

Истинският проблем е, че няма един читав чертеж с размери: височини, наклони и т.н. Всичко е оставено в ръцете на Бай Ман.гал. Той решава къде колко лопати асфалт да хвърли... Да не говорим за локвите около пътеките, защото е преграден пътя за оттичане на водата...

Чертежи и стандарт си има, а проблем наистина са изпълнителите, щото са масово от неграмотните.

Покажете ми поне два еднакво изпълнени полегнали полицаи и ще повярвам в приказките ви за стандарти. Още повече, че с идването на псевдодемокрацията, стандартите не са задължителни...

Използват се същите стандарти като за хляба: "Утвърден стандарт" и толкоз...

Най-накрая държавата откри, че откакто Боко Тъпото е на власт, напрактика няма държава. Да бяхте питали Тъпото - той щеше в типичния си простоват стил, да отговори - "Аз съм държавата".

ЗАЩО цацацурата бройка пешеходните пътеки? Не трябваше ли да вкарва престъпници в панделата?

Iivanov84

най важното е пешеходната пътека да е ОСВЕТЕНА през тъмната част от денонощието,но разбирасе в Булгаристан не е така,а за пътна маркировка и дупките изобщо да не говориме,самите институции абдикират,какво тогава искат от хората само да плащаме...

Най-важно и задъжително. Адмирация за колегата. Именно през тъмната час на денонощието,поради липса на осветление и непавилно паркирани или спрели автомобили са причина за 60% от инцидентите на пешеходните пътеки. Ако има и валеж, ситуацията направо екошмарна.

Това е взжно за предпазване на хората ама е скъпо за тия дето мажат измислена боя отгоре:(((( А в България си знаем че живота на човека е по маловажен от това дето влиза в джоба на властниците.. Те сега и над 3 милиона за пътеки ама профуканите милиони много повече цацата не го вълнуват..

Отдавна трябваше да се обърне внимание на органите експериментиращи с организацията на уличното движение защото те са в основата на всички проблеми, има градове по света където веднага си личи грамотната организация и обратното като при нас, където само се харчат пари а то става все по лошо от преди.

да, така е, щом главпрокурора е проверил вярвам, че е така,но дали не си мислим с него едно и също,а именно, че дотук се стигна поради липса на капацитет, контрол и жестоки санкции, заради безхаберното управление на всички правителства и робското мълчание на нищожеството наречено народ или електорат по избори,защото едни сопи и подобни ще свършат повече работа от протестърите със строителните отпадъци и дневната ставка от минимум 20-40 лева, за да продължава суматохата и безхаберието у нас или у вас...

Всичко хубаво, само това не ми харесва - защо пътеките са надписани на български език? Всичко останало в тази държава е на английски, имена на заведения магазини, на хора. Трябва да е модерно и трябва да е удобно за чужденците.

Нарочно! За да те дразни!

Най-после имаме управници ,подходящи за нас . Премиер брои дупки и бандероли в кофите за боклук, вицепремиер инспектира тоалетни , гл. прокурор наблюдава пешеходни пътеки , а ние се чешем между краката , но там няма топки.

А дали някой се занимава с това, как са проектирани и построени самите пътеки? Има ли регламент за а това? Има една пътека пред 66 училище , която е много широка и подходът лъм нея е отдалече и много полегат. Имам чувството, че шофьорите на големите , дълги коли се засилват преди такава пътека, за да изпитат "прелетяването " над нея, както гледаме в някои филми ( но не на пътеки). Освен това многоумно поставените отстрани тръби за отводняване само блокитаъ водата и тя се събира/ Кой е определял наклона не знам, но водата винаги се събира преди тръбата. Вижте по цариградско на локалното платно какви водни завеси правят по спирките бързащите шофьори.

че това управление освен, че не може да строи пътища за колите, защото на следваща година се ремонтират, то не може да прави и пешеходни пътеки за пешеходците! Само се крадат пари от некомпетентни Калинки и Гинки Върбойкови!

За пръв път чета,как гл.прокурор се е заел с маркировките по улиците. Значи,ние сме задминали Швейцария по качество на живот, бе. Гл.прокурор се е преборил с престъпността /видно е отвсякъде/остава с неправилните маркировки да се справим и сме Демокрация за пример на цял свят. Евала цацаров.Това чакахме от тебе. Сега заслужино си почини.

Мдаа, а дали 16 милиарда биха свършили работа и то не само за пешеходните пътеки? Вероятно за източването се мълчи на всички фронтове щото "Великата порта" иска ни изненада с Великденски добавки за всички пенсионери... Чета, че БОЕЦ е сезирал Президента за източеното ДДС, но пък надали и той ще има смелостта да говори за това. Засега единици сайтове повдигат темата-то е ясно - свободна печатна преса и телевизия няма, но мислех, че нета ще е зари от коментари...Тц. Гробище повсеместно

Най-важното е да се спазва този надпис на снимката . Масово племето пресича без да се огледа !