Наистина ли е трудно просто да се движим по пътеките към Седемте рилски езера?

Туристите така са обширно са отъпкали маршрутите, че ширината на пътеките на места достига неприемливите 27 метра

Обратно в новината

Коментари - Наистина ли е трудно просто да се движим по пътеките към Седемте рилски езера? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вместо табели- трябва да се спре лифа, койо е незаконен, но замазаха това по Станишево време.

С всички тия пътеки и табели това райско кътче се превърна в просто гради парк именно от хората които уж искат да запазят природата и естествения вид на езерата, които преди 20 г изглежда ха в пъти по диви и естествени

Очаквам вендинг машини на всеки 100 метра задължително бира и ако може за снимки да има няколко машини да синпрайм селфита. Добре би било и сандвичи да има на две три места и пейки и столчета за пикник. Може и детски съоръжения. Разбира се няма да е лошо да има и автобуси директно до езерата за да можем по лесно д ходим с децата и бабите до тях. Ограничаването на достъпа само за пешеходци е тежка форма на дискриминация, която ограничава правото на достъп до природата на всички хора, които не са физическо способни да вървят пеш. Искаме достъпна среда до бъбреци очи и всякакви други органи в Рила..

Не знам за кои времена е писана тази статия. Това лято ходих. Пътеките от статията са минало. Сега наредили едни стъпала от плочи, чудо. Високо, стръмно, опасно, страшно, уморително! Нито проектирано, нито изпълнено като хората. Пак някой усвои парите... За да вървиш нормално, излизаш извън пътеката. Плочите хлопат, тропат, неукрепени както трябва. Съжалих кончетата, дето ги изнасат за оня, дето духа.

Абе наливайте бетон и асфалт и да се приключва. Може и няколко подпорни стени тип спа хотел и те така.

Вокала на Slipknot най-добре беше описал съвременния "човек" преди време с 2 думи: People = Shit.

българинът никакви правила не спазва, та ще се съобразява с някакви пътеки!

Уф и през пестин метра вендинги я за кафе, я за бири, че да има кодама дига..рай

За първи път се качих на езерата като бях на 7 години и се влюбих в тях.Спомням си колко уютна беше хижата.През пубертета съм ходил поне веднъж месечно.Пеша от Сапарева баня до езерата.Понякога стигах и до хижа Иван Вазов ,и след 6-7:30 Рилски манастир.Бяха времена ,в които по планините ходеха хора с дух и отношение към природата.Сега ми става мъка,като гледам в какво се превръща тази част от Рила.

Дайте да не се лъжем. Ако нещата биха били направени както трябва, преди пускането на лифта е трябвало да има оценка за въздействие върху околната среда, от която би станало ясно,че езерата не могат да поемат такъв човекопоток, който се генерира от лифта. Това и да е правено е формално и на никой не му пука, важното пари да се правят. После другите не знам как трябва да нарекат, пишман еколози ли, паркови служители ли, или тия дето са усвоили едни пари за да направят никому ненужни парапети, табелки, колчета и пр. неща. Не ме интересува какви пари са взели, важното да не съсипват природата защото тя принадлежи на всички, най-вече на поколенията, които идват след нас. А последната глупост е да разкопават за камъни и да ги редят като пътеки. При първия по -сериозен дъжд ще ерозира. Камъни, чимове, растения са в идеално цяло, и не позволяват ерозия. Ваденето на камъни ще доведе до ерозия и до свличане на земна маса в езерата, което от своя страна ще даде предпоставка за развитие на макрофити.

пречи лифта на околната среда? когато горе се качват човекоподобни и тръгват по езерата какво може да се очаква? По славните години на социализма съм виждал полякини, които си миеха косите на езерото под връх Мальовица, а те тогава бяха 'по-цивилизовани' от нас.

природата ако е искала да остане девствена е нямало да създаде човека.

Взимайте пример от японците - пътечки "във въздуха" върху набити в земята греди. Въобще не докосват земята, с парапети, да не щъка насам - натам всеки, където му е кеф. Иначе за чии да бия път на майната си и горе да няма бира - скара, хотелче и т.н. Откачена работа!

А нее сакън да не взимат примери от никого. Последният път като взимаха примери от европейски практики, бяха качили тежка техника горе да засипва с чакъл пътеките.. За дървените повдинати мостчета сигурно ще изсекат половината дървента в планината....

Че какъв пък ти е проблема с тежката техника? За строежа на всички хотели, хижи и прочие по планините, да не би материала за тях на ръка да е носен? Минал багера, пораснала после тревичка и толкова. Чудо голямо и невиждано! През двете световни войни са се движили практически навсякъде хиляди танкове - някъде да виждаш следи от тях?

Абе тия луди ли са .?? Какви са тия бордюри , какви са тия пътища .??? Имаше си маркирани пътеки и нямаше никаква кал . Що за безобразие.??

наясно ли са ,че кал сега в планината утре ще станат там урви....тревата пази почвата , а хората като видат че по пътеката има кал отиват на тревата и по този начин старата пътека се възстановява

Ако се е изплатил този прословут лифт направо да. Го разтурят и планината да остане за истинските туристи. И дано природата има сила да се самопочисти.

В статията пише, че е частен. Дори да се е изплатил няма да го разтурят, защото в момента носи чиста печалба и то доста голяма, без да има никакви задължения освен данъците, които според мен се укриват или заобикалят в голямат си част. Не знаех,ч е не плащат нищо на парка за тази си стопанска дейност. Според мен трябва да въведат някаквъв вид такса, която да отива директо в парка за целите поддръжка, проучвания итн..като е във всички норални държави. Не ми го побира акъла как са оставили нещата така - някакъв бизнес само да прибира приходи, без никакакъв механизъм за проследяване или контрол над туристопотока,и въздействието върху екосистемите. Сигурен съм , че няа особен контрол на печалбите и издължаване на данъците върху ралните постъпления от билетчета. .

Спрете лифта за една година и пак си направете проучванията

А като го спрат, тя как ще се качи?!

В планината пътеки не се "правят". Само се маркират. Това, което "специалистите" идиоти "еколози" са изровили като пътеки е престъпно безхаберие.

едва ли те са изровили. Някой е прибрал еврофондове. Ако си спомняте предишното малоумие бяха качили тежка техника и засипваха тия същите патеки с чакъл

Трябва да се обособят ясно пътеки. Необходим е мониторинг с камери на подстъпите. Т. е да се обособят КПП. Да се въведат пропуски до определено число туристи на ден. Пример, през сайт, телефон, дни или седмица или месец предварително си правиш заявка и получаваш потвтрждение. Контрол на обособените КПП и от горска полиция.

Не е ли по-лесно да се спре мутренския лифт и достъпа на пишман... "турсити", ама друг път.

направи компромисно решение, защото има трудноподвижни хора, или хора със заболявания ,за които лифта би бил от полза. Според мен Трябва да се въвде механизъм и да се контролира туристопотока. Някои световни дестинации си има квота - годишно еди колко си хора могат да влязат в националния парк и билети се закупуват и запазват предварително и постъпленията отиват за нуждите на парка. Така се упражнява контрол. ама пуста селяндурско тарикатсак държава тука всеки гледа да го докара по документи като добра практика, а в действителност всичо е прогнило, нефункиониращо и увреждащо.

Добре де, защо не взимат пример от развити държави, топлата вода е измислена отдавна! Точна такива пътеки се правят с камъни ако е много стръмно, каквито камъни има достатъчно около езерата, или с чакъл ако е по равно и наклона позволява. Набиват се метални прътове за да държат камъните да не се слвичат ако е наистина много стръмно. Така пътеката остава проходима дори и при дъжд и нито ще има кал нито ще се пързаля освен ако не си с подходящи обувки.

С асфалт и тротоари няма ли да е по - удобно?

Доста съм шетал по света. Навсякъде настилката е от камъни. Едно, че суровината си е на място и няма нужда от транспорт, друго че така се спира ерозията и няма кални вади по УЖ туристическата пътека и трето, че за туристите е по-добре да ходят по твърда суха повръхност, а не да газят кал. А иронията ти е неумесна! Колкото до лифта - ако го няма как ще запознаваме децата и внуците си с красотите на България? Просто трябва да се спазват правилата и да има каменна пътека.

да Ви кажа относно идеята Ви за каменни пътеки. Към момента са направили каменни бордюри - обособили са ги, като пътеки , изравяйки камъните наоколо. Всичко, което не им е послужило е нахвърляно в страни върху клекове и трева в безпорядък. Местата от където са вадени камъните от почвата стоят дупки, които при следващият дъжд ще ерозират. Вандалско и неграмотно отношение към природата! Зор я съсипват, за да вземат пари. И това уж с цел да я пазят!

Как ще запознаете децата и внуците си с природата, Вие наистина ли!?? Ще Ви кажа- като се качите пеша!!! Лифта не е природна даденост, и туристи с деца е имало преди него, ще ги има и след него / лифта/.

Построяването на лифт от "Пионерска" до езерата беше груба грешка. Преди и след пускането на лифта разликата е фрапираща. Другата голяма грешка беше обособяването на пътеки. Горе се качват куцо, кьораво и сакато, основно за да се тагнат в социалните мрежи и да пуснат снимки, че са били на Езерата. повечето нямат респект към природата, нямат усет как да се опази това уникално кътче. Гледката на къси полички и панталонки, джапанки и обувки с токчета в планината е поразяваща! А газенето с боси крачка в езерата е еманация на простотията! Това е място с крехко природно равновесие и всяка излишна стъпка е брутално вмешателство над природата. Неслучайно в част от езерата вече растат водорасли, което е нетипично за чистата планинска вода.

Като ходих преди 3 години август месец имаше поне 700-800 човека, това ако е спокойно място...

Всеки един от тези 700 човека си е казал същото

Много селяни са плъзнали из планините. Затова ходя само там, където има повече софиянци - на Мальовица например. Вчера на Витоша бяха 90% селяни.

Половината софиянци сте селяци, ама нейсе...

Говоря за софиянците, дошли в София преди 9.9.1944, не за градския пролетариат (селяните).

И на Мальовица направиха някакви съоръжения от бетонени греди и метал и унищожиха поляната под хотела.

ко си игарете... АСФАЛТИРАЙ... да може да се паркира на заслона...

А какво прави парковата администрация, че не може да насипе малко чакъл? Да не говорим, че може и семена с алпийска трева да се посипят по утъпканите участъци. Вместо това, един техен дървен философ се опитваше да ми пише глоба, за това, че изкоренявах и режех повет, нападнал дърветата.

_stankow

За начало спрете рекламата на това място. Има още хора, които не са го видели, ще го открият и те. Но няма да е такава манифестация и истерия. Ама нали, интересите на фирмата с лифта ...

А това, че туристическия заслон се превърна в няколко етажен хотел? А няколкото хотела, който се появиха до горната лифтова станция? А скиорите, които утъпкват и трамбоват склоновете под езерата?

лифта... от боровец до горе си е ходене... иначе нормлано (наситина без заяждане, нормлано е да искаш да се разходиш, мястото е за всички не само за някви правовоерни туристи и еколози-муджахидини) качили се весели юнаци на арзходка... метне обелка вафла... запали цигарка на чист въздух... метне фаса... върви се на тумба да върви и мухабета... и те така... тоя лифт зимата за скиори... летоска който иска езера и Мусала... газ по пътеката от долу...

Става на въпрос за друг лифт а не за лифта от Боровец до връх Ястребец. Аре бегай.

Ще поръчам и ще опъна проститутка и после ще поспя. А вие работете усърдно защото трябва да изкарвате пари с които да се изплащат пенсиите на пенсионерите. И тъй като парите които изкарвате не стигат за изплащане на пенсиите вашите деца също ще трябва да работят цял живот за да изплащат лихвите и заемите които се вземат за изплащане на пенсии. Сполай ви и останете със здраве. И нека силата да е с г-жа Нинова. Амин.

Много интересно как изкопаването на пътеките с кирки намалява ерозията!?!? Бах тия "специалисти" "еколози".

Тази коза дето е "мерила" пътеките дано в скоро време някой и измери парцел за гроб.

А дали е с кирки или багери не се знае...

А кво пречи да е асвалт например 3 м и да видите хората как ще ходят тамо по равното.

Сакън, не МУ давай идеи!!!

Махнете лифта и природата рязко ще се възстанови. Гаранция.

Основният проблем е, че и "журналисти", и "специалисти", и "власти", и "инстанции" си мълчат за мутренския лифт с чадър, явно на най-високо ниво, който докара хора нямащи нищо общо с природата и турзма. За тях езерата са "туристическа дестинация", която не се отличава по същество от Рилския манастир или наклонената кула в Пиза.

До езерата ходит с авера или с джипката или с атв-та. През лятото са екстра за цър-пър и като загрееш, да се топнеш в тях - то езеро, ко толкова ще му стане?! Мисля, че се дига много шум за нищо!

За БГ дебилът всичко свързано с дисциплина, ред и общество е трудно. Дай му на чалгаря да нарушава, да руши и краде. Затова и ГЕРБ са на власт толкова време. Ганьо вижда себе си в грозната дебела мутра Боко.

Миналата година бях на Рилските езера Красота. Според мен не хората са толкова виновни за унищожението на езерата а хората които са поставили тези натрошени камъни. Към окото Те влизат в Бъбрека Не човешкият крак а човешката намеса. Всичко е за пари

на заслона на леденот езеро МУсала няма тоалетна нито кош за боклук, туристите сами се грижат за отпадъците да се върнат, ама никой не реве че планината се ползва за тоалетна. Какъв е този рев сега че туристите са виновни когато и за слепите е видно че пътеките са неудобни и скапани и се рушат дори преди да са завършени особено с тръмната част към окото и сълзата. На някой са платили да защити некадърната фирма и все дъновисти са им виновни. Не съм дъновист но съм планинар и знам че те не са виновни нито туристите

Хубава природа, но изключително противно място. За съжаление Ботев, Мазалат и Мальовица се превръщат в същото.

Защо се учудвате?!? Отдавна е ясно че българинът, не умее да спазва елементарни правила, включително ходене по определена линия а не извън нея.

И като доказателство за думите ти... обърни внимание на правилата за пунктуация и правопис. Те също са важни и следването им е белег за интелект.

Напоследък стана много модерно да се ходи по тези места и потокът от хора разрушава природата. На 1км. преди лифтената станция от двете страни на пътя са импровизирали паркинг за стотици автомобили. Батки с радиостанция контролират трафика. Пропускната способност на двуседалковия лифт е малка за наплива туристи в празнични дни. Пътят до езерата прилича на манифестация. Хиляди крака в тежки обувки мачкат околността. Как ще се помени това, не знам.

Ами направете пътеките като тука - широки и насипани с баластра - две коли могат да се разминат. Турили по едно бордюрче и пътеката стане на река с тиня после.

Освен баластра и асфалт да сложат. Че баластрата и асфалта са малко в държавицата. От де ви намират такива идиоти?

Аз помня времето когато там имаше ледник а езерата бяха дълбоки защото се почистваха от време на време. Ледникът отдавна изчезна а езерата са затлачени с тиня. За сметка на това има "пътеки".

Малко се преекспонира тая дандания с тия езера. Влизал съм в "бъбрека" още през 1980-та. И езерата се заблатяват поради естествени процеси - по малко валежи, по високи температури и т.н. , а не поради нашествие на хора. Преди 40 години там жаба нямаше как да живее, а напоследък дори един от Дискавари си улови две и ги изяде.

Това бяха жаби ескимоси и ги бяха пуснали специално за Беър Глилс. И бяха умрели от студ още преди да ги гепи. Ама той си ги изплюска. Нали за тва му плащат.

Цеко Минев е един от малкото хора в България които се грижат за планината. Единствени в Пирин на територията взета на концесия от Цеко Минев няма нито един строеж. Нито един. На Цеко Минев в банско трябва да му издигнат паметник по голям от този на Паисии дето е в центъра на банско. Ако го бяха оставили да построи втория лифт през зимния сезон нямаше хиляди автомобили да се качват всеки ден в планината и да бълват тонове пушек, Шилигарника и Бъндаришка Поляна заради паркингите да приличат на кенеф. Но не кихна дебелия рушвет който му искаха еколозите и те спряха строежа на лифта.

Да си "дама" и да си подплакнеш шушундрелата в някое кристално езерце! Вкарваш хламидии, гонорея, сифилис и кой знае още какво в девствено езерце.. геройска постъпка!

Те езерата са много студени. Там нищо не вирее. А сега са затлачени и с тиня и на нищо не приличат. Скоро ще изчезнат.

Май не си ходил скоро там, а?

За тези къманици с които са обозначени пътеките дето ги виждате на снимките еколозите "усвоиха" 13 милиона лева. Нито следовател, нито прокурор, нито съд. Дай Боже всекиму. Само ме е яд че от тази баничка и аз не успях да чупна парченце макар че опитах.

Преди 12 години пътеките бяха перфектни, това което сега се прави се руши след 2 години, на места където са изградени стъпала без трамбоване и утупкване, те се рушшат ощще при първия дъжд. Фирмата само пере пари а няма един човек знаещ как се прави пътека. А като капак на всичко пътеката покрай долното езеро е заличена почти напълно. Новите пътеки не минават от там изобщо все едно то не е част от езерата. Освен всичко изброено ходенето по тези каменни настилки полупотънали и чезнали на места е направо неудобно и неприятно за стъпалата. Пълно безхаберие а после туристите били виновни А тези глупости не се нуждаят от коментар "измерване на ширината и максималната дълбочина на пътеките се посочва в научния труд на Раденка Митева" - некоя роднина на управляващщите мекерета печели от безмислен труг. Това което е построено от Кольо Фичето стои и до днес без да се базира на научен труд. Вижте старите пътеки изградени от дъновистите над лагера им - не мърдат. А това новото е боклук. И вината е на тези които плащат на подобни некадърници и перат пари. Ще има и нещщастни случаи от тези некадърно направени стъпала

Не, не е трудно, когато става дум за хора. Например в Швейцария или Австрия. При двукраки стадни животни порода "балканска" това няма как да стане.

Когато от планината не можеше да се забогатява беше девствена и красива. Залесяваше се планомерно и се сечеше организирано. Откакто всеки може да си загради терен и да сложи надпис "частна " собственост" нещата вървят към съсипия. Алчността не познава граници. Тя е навсякъде където има човешки материал. Само му дай свободата да се развихри. като е тръгнало поколенията ще гледат сегашните девствени все още гори само на снимка. Имаме такива снимки след Освобождението.

Единственото място където планината не е съсипана е Карабалкан над Чепеларе. Но там еколог не стъпва и никога няма да стъпи зашото има едни огромни кучета колкото магарета които се разхождат свободно за да пазят добитъка от мечки. А е стъпил еколог без придружител, а са го изяли псетата. Но това е в Родопите не в Рила. Рила пиши я бегала. Балкана също.

Ебем ти и кучетата, щом не разпознават човек от мечка. А и където има ловни дружинки такива кучета (които налитат и на хора) не остават дълго.

Кучетата си ги има откакто се появиха мечките. Броя на мечките се увеличава и броя на кучетата също.

Проблемът е наличието на лифт. който позволява кой ли не а се качва. Като и много съвсем случайни хора, които и представа нямат къде са и защо са. тези 1.5-2 часа не са толкова много, за да се изкачиш без лифт. В момента лифта изхвърля горе, помня че една година бяха около 70 000. Няма как местността да поеме това без щети. Те бяха качвани, само и само фирмата с лифта да печели. Всичко беше с цел печалба. или страда планината от мераци за печалба. А не от големия брой туристи. Те са проблем-следствие. Хора ходят някак за разнообразие. Не толкова заради планината. Едни 2 часа пеша ще откажат излишните. А който тръгне, ползите за него ще са много повече. Посещението на езерата не е задължително. Който може и има желание, да ходи. Да се помъчи и да ходи.

А преди лифта с джиповете да не се качваха по-малко хора?? С джип даже беше по-евтино отколкото с лифта, а и приключението в планината по-интересно.

"Излишните"? Боже опази! Нали осъзнаваш, че не си в позиция да дефинираш излишни или каквото там ти се върти из болния мозък? Ако се смяташ за "неизлишен" в планината... дали ще ти хареса аз да те смятам за излишен в страната , примерно? Лифта да не би да е там от миналата година, а? Планината е за всички! И няма такова нещо като "излишен"! Има една държава, която го е обърнала на печалбарство и едни имбецили, които не могат да мислят самостоятелно! Имбецилите ги има навсякъде. Не само в България. Тик за съжаление сте маса и оказвате силно влияние върху качеството на живот. (последното изречение тенденциозно е написано във 2ро лице, ед. число)

Под "излишни" се разбира кифли с клинчета и неонови маратонки, напомпани батки и лелки по джапанки, които се качват горе основно с цел ядене и пиене. Преди месец от хижа Без Бог ми отказаха подслон, защото беше заета предимно с такива индивиди. Връщах се от 12 часов преход, изпуснах лифта и трябваше да слизам още 2 часа до х. Гоце Делчев, тъй като Без Бог беше пълна до козирката от такива "излишни".

До Маркуджиците /респективно до Мусала/ има лифт откакто свят светува и няма никакъв проблем. Там не дават на еколози да бърничкат. Оттатък към Бели Искър еколозите оставиха Царя да изсече вековните гори до голо. Долу в по ниското към Самоков срещу дребен рушвет и със активното съдействие на еколозите също изсякоха вековните гори до голо. Гола сеч.

И от кога АТВ-тата не са моторни превозни средства(МПС)?!? Що за малоумно разграничение?

Джипките и атвтата са ги утъпкали щотодъжавс няма

Главният прокурор Гешев прикрива Терориста Юлиян Борисов Георгиев от Перник с над 20 убийства зад гърба си, ур. ода изполва банда за терор, убиват по особено мъчителен начин !