Бронята на османски военен открита на Перперикон

На Перперикон са открити части от бляскавата броня на османски военоначалник, превзел крепостта през 14 век, както и част от надпис върху бронз. Намерено е и съкровище от сребърни монети на султан Орхан I Гази.

Обратно в новината

Коментари - Бронята на османски военен открита на Перперикон | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като гледам как навсякъде по света, около средновековните крепости кипи живот и как средновековните български крепости пустеят, се чудя колко ли трябва да са били жестоки османските турци, за да изтребят до крак цялото им население.

Това, че турците са трепели цялото население е руска измишльотина от 18-19 в., за да спечелят съюзници при загравбването на Балканите. Всъщност турците са били заинтересовани да завъртят "бизнеса" на завоюваните и да увеличат броя на войските си и работниците си. Жизненото равнище на балканците е станало много по-високо от неаристократите в Европа и Русия. След "Освобождението", жизненото равнище на балканците спада драстично 2 пъти поради прекъсването на търговските връзки в Империята; градове, като Самоков, Копривщица, Габрово, Трявна, Русе, Филипополис... западат. В Сливен фабриката на Фабрикаджията се превръща в Затвор...

jizast

Да, много добре си се нарекъл - "Малоумен". Балканите са изостанали векове от европейските държави през 19 век. В Османската империя промишлената революция не се е случила, науката я няма никаква, робството е току що забранено, но не изцяло, а само "бялото робство". "Болният човек в Европа", както наричат Османската империя по това време е все още теократична държава и християните за най-ниско в социалната йерархия. Това особено добре се вижда по времето на Априлското въстание, когато башибозука избива мирно християнско население и държавата не търси отговорност от палачите мюсюлмани.

jizast

Понеже много хора правят нелепи препратки към кръстоносните походи и завоевателните войни на някой християнски държави се налага очевидно да им преподавам малко и сравнителна история на религиите. Накратко: Точно за този период, Късно Средновековие, робството в християнска Европа е почти изчезнало. Това важи особено за заробване на християни от християни. Дори преди това в кръстоносните държави по източното средиземноморие, поробването на християни от християни е било забранено. Роби остават само заварените от мюсюлманското управление роби. Има и една друга много съществена разлика при налагаенто на власт над други народи от християни и мюсюлмани . Християнските държави по принцип не са теократични държави, т.е религията не управлява държавата (с едно изключение, Папската държава). Османската империя, както и Арабския Халифат са теократични деспотии при което религията определя и статуса на населението. Това прави тюркските нашествия толкова разрушителни за българската държава. Трябва да добавим и самата същност на исляма, който твърдо проповядва написаното в корана за изтребление на неверниците. Ето това са основните разлики между завладяването от християни и съответно от мюсюлмани. Повече четене трябва, повече четене....

Тази новина излиза точно когато турския вице е в региона....

лека му пръст явно е била тежка битка

всичко случаино: в деня на рамазана ,,турска находка,,, посещението на турски министар в кардяли, президента на една маса с фундаменталисти, турски серяли по ,,независимите тв, етнически турци навсякаде в управлението!!!голяма демокраця за малка страна като булгаря!!!германците в уса са 15% ,но колко са в управлението и??? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Показват ви какво са намерили и къде, монетите, цялата находка, датирането.

Историята ни е пълна с лъжи и легенди: Орфей, Дионисий, траки, прабългари, Тангри, Аспаруси, Български империи, Преслави, Плиски, покръствания 10 в. от някакви си Борисовци, та дори и Пайсйи Хилендарски, който всъщност е Св. Паисий Величковски от Света Гора...

Верно си манаф. Пълна е официалната ни история с лъжи, да. Ама не всички ги мързи да потърсят истината. И не ги е срам, че са българи, даже не им е все едно (както струва ми се на теб е). Въпрос на избор.

Докато не се засрамиш от лъжите, няма да намериш истината...

Двете Български империи са съществували доста по-дълго от Македонската. Макетата също признават този факт.

Какви са тези империи без сечени монети? Без хроники? Без официален език, на който да са написани някакви камъни? Защо всичко написано, което се копае на "териториите" на тези "две империи" е на езиците на Ромейската Римска и Свещенната Римска империи? Защо Кирил и Методий се слагат на херсонските юдеи и на латинските католици, а буквите им са копия на египетските копти? Защо всички изчукват надписите с прекрасен шрифт, а наште чакат надписите да им ги изчукат евреи, присаждайки тяхното Кхан на нашите ту като Хан, ту като Кан? Защо сме въвели еврейското "Цар", което значи Принц (пръв)?

Алабализми за урковци!Виртуална история,митове и легенди!Тук сме от края на 14век,Великото преселение,дошли като колонизатори от Златната Орда,помогнали за завземанета на Цариград от Атаманите-Османи.И така до края на 19век.Скалигерова виртуална история,изопачаваща реалните събития!Пишмат историците до пенсия пишат пасквили за урковците!"Реконструкция.орг"четете и филмчета има,не папагалствайте казионни измекярски пасквили!

Каква броня, османлийте са били първобитни примати от османския бейлик, а броня са носили по-културните племена! Османците са диви и неграмотни варвари, с ятагани и животински кожи!

Да не говориш за Аспаруховата орда?

Тоя си показва едни и същи монетки всеки път!

хора, успокойте се, става дума за научно откритие

А в гащите на тоя турски ибрик забелязва ли се жълто петно ?

След 5 века братята Турци пак нипревзеха крепоста - само че сега отвътре с помоща на червените хмери....

русофили, туркофили и мангалофили, и парламента от такива представен и черно море превзето от руски граждани, добруджа и родопите ясно, получовеците са във всеки голям град в изключително опасни и взривоопасни гета. ТОВА КОЕТО ОРХАН ПЪРВИ, ГЪЗИ ЛИ Е БИЛ НЗ, НЕМОЖА ДА НАПРАВИ, КАКТО И ОСТАНАЛИТЕ ПЕТДЕСЕТИНА СЛЕД НЕГО В ДИНАСТИЯТА, СЕГА ЩЕ ГО ПОСТИГНЕМ ЗА НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ, А ТО Е ИЗЧЕЗВАНЕ ОТ КАРТАТА!!! Никой да не се заблуждава какви апетити има към нас, от двете империи, процеса е започнал, а подобно на 14 век нашите управници делят парите, а ние спим.

jizast

Нека не обръщаме внимание на глупостите написани от хора които са чели-недочели и разбрали-недоразбрали историята на завладяването на Балканите от тюркските племена. В цялата им инвазия основна роля играе освен алчността и религията. Не случайно религията им е основана от завоевател, не просто от пророк. Нещата са толкова извратени в тяхната религия, че всяка мерзост и агресия спрямо християнското население се оправдава с така наречената им "свещена война". По време на завоеванията на Балканите, много селища престават да съществуват, робските пазари в Крит и Кипът се напълват с роби от България и другите блакански християнски държави.

И тук вече може да си зададем въпроса от коя етническа група са били търговците на роби по онова време Отговора е интересен

...

И с какво е по различно това от действията на християните по време на кръстоносните походи? Да не говорим и за унищожаването на византия от кръстоносците и продаването на християни от християни в робство... Религиите са без значение! Хората са си хора - добри и зли, работливи и мързеливи, алчни и скромни... а религиите са просто претекст за грабене и задоволяване на нагона за убийства.

Така. А сега помисли чие е авторството и на трите тия античовешки религии!

jizast

Точно за този период, Късно Средновековие, робството в християнска Европа е почти изчезнало. Това важи особено за заробване на християни от християни. Дори преди това в кръстоносните държави по източното средиземноморие, поробването на християни от християни е било забранено. Роби остават само заварените от мюсюлманското управление роби. Има и една друга много съществена разлика при налагаенто на власт над други народи от християни и мюсюлмани . Християнските държави по принцип не са теократични държави, т.е религията не управлява държавата (с едно изключение, Папската държава). Османската империя, както и Арабския Халифат са теократични деспотии при което религията определя и статута на населението. Ето това е една от основните разлики и това което прави тюркските нашествия толкова разрушителни за българската държава. Трябва да добавим и самата същност на исляма, който твърдо проповядва написаното в корана за изтребление на неверниците. Ето това са основните разлики между завладяването от християни и съответно от мюсюлмани. Повече четене трябва, повече четене....

Нямах предвид религия а етнос А днес е големия празник на мюсюлманите РамазанБаирям ако не се лъжа и ми се струва че тази статия не е случаино побликувана днес Бих искал да Честитя големия празник на Българите Мюсюлмани и да напомня на тези които не знаят че има още около 14 милиона Българи с мюсюлманско вероизповедание на старите зами на Волжска България и това не ги прави по малко Българи от нас

Ал

Исусе, Религията е просто едно доста успешно средство да се управляват масите. Явно този, който е дърпал конците по онова време не е бил милостив.

разликата между христянското и мусулманското поробване е огромна. едното ъпгреидва а другото даунгреидва обществото.

муслулманско а ? иди да си опресниш българския език миличко , че ти е съвсем загинал

Подарете я на Доган, да се бронира срещу Касим Дал!

"църква, където имаше скелети на обезглавени хора"

Ама не може да не признаете, че малко историци могат да навържат така леко съвсем несвързани нито по датировка нито по смисъл находки. Но не разбирам защо е трябвало да украсява допълнително комикса със свещени войни, драматични обсади и кланета.

За пари всякакви басни могат на се съчинят от нашето Индиана Джоунувско НИКИ лъжливото овчаче

Колко имаш по история ?? Щото ако имаш поне тройка, ще знаеш защо

.....османски воин клал наред.....ДИРНИЦИ що не пишите за посещението на турският височаеш гост и отношението му към българските журналисти в Русе и Пловдив.....г-н БОЗДУГ явно няма елементарно образувание .....в БЪЛГАРИЯ не се чувства на гости а все едно си е в анадола ...ама и там ако така се държи ....не му прави чест.....А СЕКТИР

Някои имат образование, други образувание...На мястото на централния мозък.

хехе , прав си :) много ме усмихна !

понякога съжалявам за времето на комунизма когато на някои не им разрешаваха да пишат. Вярно това си беше комунистическа цензура, но на Божидар Димитров, Николай Овчаров и мнозина тук във форума наистина трябва да им се забрани да ръсят глупости. Заради психическото здраве на българина.

Ето на това му се казва турско присъствие с много отрязани глави и много разхвърлени окови, които символизират присъствието на мирните турски войни.

А ти как точно си представяш превземане на крепост?

е точно това е искал да каже bas. че не е било никакво присъствие, а си е чисто поробване и геноцит

Интересно че се вадят ценности на траки, македони, елини, римляни, та дори и на власи - само дето матрял от т.нар. първо и второ български царства - измислени в прашните кабинети на Кремъл в началото на XIX в. нищо не се намира....издишаме

ми щото четеш докторатите и професурите на прашните кремълски учени. Па разходи се, па разрови се и виж огледай се и в Лондон в музеите има бая български книги от Първото и Второто българско Царство. Изтръскай си прахът от мозъка.

Наборе, ти от кое течение на бг произхода си? 1. Автохонни траки/пелазги 2. Пресекли Дунава тенгристи 3. Чисти славяни поомешали се със целия сбирток минал през нас 4. Дошли от Иран арийци. п.п. Каква е разликата между трак и тракиец??

Абе маке, ти вярно пишеш добре на български, ама ходи си спами шиптърските форуми, що се опитваш да се правиш на българин, като си чисто и просто цигане, понаучило малко български...

Да Ви попитам!-можете ли да ми кажете какво значи думата ДРУГАР,да я разтълкувате, какво значи?

Според Василий византиец , най старото име на Тракия е -АРИЯ. БЪЛГ-АРИЯ, ДРУГ-АР.

Вукашине, Вукашине...в тая жега ли реши да пишеш и глупостта си да афишираш. Питал ли си се, как ценностите на някого са попадали в пръстта и никой не се е сетил да ги прибере? А нещата са ясни - имало е нашествие, хората са избити и вещите им стотици години са стояли докато пръстта ги затрупа. Явно до геноцида на турската варварска сган нашето население не е претърпявало такива катаклизми, че да оставя следите си вв калта...

jizast

Тя работата е ясна. Примитивни тюркски племена, фанатизирани от сбърканата им религия плячкосват европейските градове, отвеждат и продават в робство населението. Постигат го постепенно, бавно напредвайки на Балканите. Разпокъсаната феотдална система в Европа, която изживява своят ренесанс, голямата схизма при християните се сблъква с фанатизирания военен феотдализъм на примитивните племена от изтока. Резултата е катастрофален за европейците и нещата не се променят чак до навлизнето на новите технологии и тактики при воденето на битки или иначе казано когато развита Европа надделява технологично над изостаналите азиатски племена.

и през ум не ми е минавало че подобти неща могат да се мислят. Нима ние историците учим народонаселението на лъжи или те искат за да лъжат и го правят самосиндикално. Не. Мисля че ние сме виновни. Защото винаги служим СТРАХЛИВО И ПОКОРНО я на някоя власт, я на някакви "народолюбиви настроения". В резултата няма истина, а нагодени според вятъра истории на народа ни където той изглежда или героичен или жертва. Или величав или другите са му виновни.

Хаха, самата ти си казваш истината. Самите български историци трябва да си направят ХАРАКИРИ ИЛИ СЕПУКО, като заявят че историята ни не са я предали правдиво, под влиянието на Русия, Турция, на Гърция, на запада.

jizast

Хмм, нищо не си казала по въпроса ами само общи приказки. Кой знае каква ти е болката и на кой господар служиш.

Турско нашествие, турски пълчища, а не османски.

глупако войската на Осман Гази е била от тюркменски гаази. Ама тъпа глава. Турци е етноназвания от втората поливина на ХІХ в.

Хахаха, бе каки са тия глупости? То тава в уикипедиата ли е написано? Той тоя от там си прави справките.

А можете ли да познаете кой е единственият източник на сведенията за Перперикон в Уикипедия /в истинските енциклопедии такъв град не се споменава/ - същия тоя фантаст!

просто не чета уикипедията щото ми звучи и ми замясва като оново същество от филма Междузвезни войни, рошавото.

Че Боко да не я спря...

Нещо не разбирам как от тези четири думи, Овчаров е направил такова тълкуване.

Всяко нещо намерено под земята от Овчаров и Б. Димитров е ВЕЛИКО !

Перперек / Перперикон е огромен култов комплекс на нашите прадеди траките. Изграден е от сатрите , по късно минава в ръцете на одрисите. Без аналог в европа. По него време дедите на сегашните евродебили са скачали по клоните.Бил е превземан от римляни , а по-късно и от турските пълчища. От последните е останала само една ръждясала броня. И толкова няма да остане от престъпната антибългарска групировка дпс. А България ще пребъде. Със здраве : )

Не споменаваш българи! Може ли да поясниш, щом там българи не са живяли, как така тази крепост е била българска?

че са живяли в определен период също и славяни и българи. Това твое заключение издава че не владееш нюансите в изказа на българския език.

Мисля , че е очевидно. Споменавам траките като наши предци. Което беше доказано в края на миналия век 97-98г. Мащабно международно проучване на генотиповете в Европа установи доминиращо присъствие на древна днк , сходна с намерените в тракийските гробници , при нас Българите. Уникален факт , удобно премълчан от медиите и учените в страната. На евродебилите също не им стана драго и се постараха сензацията да заглъхне.А истината е , че сме древен и горд народ. Колкото и да се пънат да ни затрият , няма да им се получи играта. Да свикват с тая мисъл : )

За съжаления Сашо Велики не е минал там. Иначе Тракия е завладяна от баща му Филип.

Че тоя пласт е по нагоре в структурата на разкопките . Как така сега го откриха?

Kalin

Нещо не се връзва тая история.Все пак има писменни свидетелства за тези 7000 години и като е бил толкова важен този град защо липсват сведения за него?Отначало се говореше ,че това е дионисиевото светилище къде Александър е ходил при оракула.Сега се говори за важен град и стотици битки за него.Айде малко археолозите да спрат с фантастиката и да се опрът на реалните факти.Само правят по голяма каша с тия интерпретации.А на тия тук дето и масони и евреи и партии намесват-спрете се бе идиоти бъдете първо българи после партийни подлоги!

че лъжа ли е за Хазарския хаганат. Че той винаги е бил проблем на България. Що да не кажем истината че част от архиолозите ни са ничистоплътни хора. Има много примери, например влез в архиологическия музей в Пловдив и питай за долината на бесите. Ще видиш интерсни реакции. Или за златни статуетки се представят за теракотени.

има сведения но не това е градът. Или по точно не се локализира на това място. А в нашите среди никой не взима сериозно Николай Овчаров. За вестници става. Всичко очаквах от него но и да разбира от ранния период на османската държава не очаквах. Та това е сензация- османци от времето на Осман в Родопите. Византинистите ряпа да ядат. Турските историци трябва да се пренапишат ранната история.

Ми той очевидно не разбира. :-)

Алабализми за урковци!Виртуална история,митове и легенди!Тук сме от края на 14век,Великото преселение,дошли като колонизатори от Златната Орда,помогнали за завземанета на Цариград от Атаманите-Османи.И така до края на 19век.Скалигерова виртуална история,изопачаваща реалните събития!Пишмат историците до пенсия пишат пасквили за урковците!"Реконструкция.орг"четете и филмчета има,не папагалствайте казионни измекярски пасквили!

порачка e от дпс доган .100%

Както е тръгнало, скоро от Перперикон надолу и без това ще е пак Османско! Там българският е рядко явление и е джамия до джамия! До това доведе политиката на червените безродни кхмери!

абсолютно си прав, за съжаление тази политика продължава в момента още по-силно

сякаш Рапоня промени нещо...

ще се окаже май най-големия предател, а Рапоня глупак че не обезглави ДПС-то за да удари БСП-то. Щото можеше да го направи и ся да няма кой да го спре. Но явно ще си теглим наказанието.

И КАКВО ОТ ТОВА ? ПРАЗ ГОЛЯМ ИЗ ЦЯЛА ЕВРОПА Е ПЪЛО С БРОНИ И РИЗНИЦИ.... ОПИЩЯХТЕ ОРТАЛЪКА!

Йовчо, брони има, герои няма. Западноевропейците такива битки са сънували само в кошмарите си. Щом бронята му е в земята и пачата е бил вече в рая, скоропостижно. Град със 7000 годишна история е бил затрит от миролюбивият "гЪзи".

Освен ризници, ако идеш в Кърджалийския археологически музей, ще видиш, че има от Перперикон изкъртена една каменна католическа катедра (оттам идва думата "катедрала"). Има и множество сексуални перпериконски статуетки - тогавашната порнография на войниците на Свещената римска империя, които турците са изтласкали от средновековната им крепост на перпериконското тепе...

Необяснимо е как османските пълчища успяват да завладеят за броени седмици организираните и свръхцивилизовани Балкани и половин Европа и огромни територии от Азия и Африка. Видимо на тези територии не е съществувала цивилизация, създали са я пришълците от изтока.

ФЕОДАЛИЗЪМ. Феодализъм и феодална разпокъсаност , са причната турците на Осман да обедиянт/подчинят чрез васалитет останалата част на Мала Азия и Балканите, а после да ги превърнат в ''РЕЛИГИОЗНАТА '' ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ..

Продължаваш да образуваш глупости във форума. Завладяването не е станало за няколко седмици, а за векове. За няколко седмици вероятно си взел образованието си, каквото и да е то.

Много е простичка. Византия от почти 100г. е наемала няколко племена за войници. Преди това са наемани и надолу при арабите. Византия отслабва и на тия племена Хазарския хаганат дава акъл да завземат Византия. По същото време започват да се главят за войници и в Българското царство. Преди това пък се появяват християнски секти и ереси. И така в рамките на около 100 г. същите тия племена са били чисти наемници. Ей така. Разбираш ли добре е да четеш история, а не да блъскаш тимбата по 5 пъти в земята на ден и да слушаш проповеди на неразбираем арабски.

Може само да пише. Четенето, явно не го може...

Ами ако ти е толкова необяснимо, има Гоогъл. напиши "чумна епиемия от 1347-1351" и като видиш че се е разгаряла 2-3 пути след това и се светнеш че тръгала от Византия и Генуа....... ще навържеш малко чисто демографските фактори, а с малко повече мозък и ще осъзнаеш колко трудно е било на защитниците да приемат "божието наказание", за каквото са приемали чумата.....

Абе тя чумата не е ходела само по европейците, морила си здравата и азиатците, ама тия прости нецивилизовани диви османци били открили... банята. И то работата отекла.

Ако бронята е бляскава ще да е никелирана. Продава ли се, че търся?

тези циркаджии Овчаров и Бож. Димитров са псевдоисторици, иманяри и пълни боклуци. Прочие, през 14 век не е имало никаква "свещенна война срещу неверници" , а Орхан е бил наемен съюзник на византийските императори.

Свещена война има откак има ислям!!!!!!!!!!!

Да наричаш османлиец някой турчин около 1350-та година при Орхан I , е все едно да наричаш аспаруховец някой българин евентуално през 702-ра година при Тервел ,да речем.

Глупако необразован, наричат се "османски турци" на името на обединителят им- Осман.Четете, не блейте

Аспарухови БЪЛГАРИ, нали това ти казвам. Османски са , ама са си чисти етнически ТУРЦИ , а не някакви религиозни ''османлии''.

тука дали има само с 4 -ти клас образование, или са и с 5-ти клас! нека ти кажа, Смехурко - точно пък в 702 година,,т.е. само 20 години след основаването на тая България от Аспарух,точно пък при Тервел,сина на Аспарух, българите,смешнико, естествено че още са били Аспарухови,защото още са били живи неговите бойци със семействата си,преселили се от Онгъла в Дунавската равнина,макар и Аспарух да е бил убит в битка!

А защо преди този фантаст не бяхме чували нищо за този толкова важен град? Постоянно сме воювали за него, а в историята няма нито дума за тези битки!

Орхан Гази е превзел Византийския Перперикон и е открил пътя към спасението на разпокъсана България обединявайки я в състава на могъщата Османска империя с цел съхраняване на българския етнос до наши дни. Този ден трябва да се узакони ато Национален празник в Народното събрание на следващото извънредно заседание.

Не си много оригинален. И смешен не си. По-скоро си невеж.

Невеж си ти вземи прочети историята, да се убедиш че сам Иван Шишман е потърсил помощ и поканил турците да го спасяват от околните агресори, дори сексапилната си сестра е подарил от благодарност в султанския харем.

не ми е ясно, той тоз османец от ДПС ли е бил?!?

ОВЧАРОВ Е ЕДИН ОТ ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ИМАНЯРСКАТА МАФИЯ. ТОЙ Е ПРИЧИНАТА ДА ПОДПАЛЯТ ВЛАКА ЗАЩОТО ТАМ Е БИЛ ЕДИН ОРХЕОЛОГ - НЕГОВ ПРОТИВНИК. ИЗГОРЯ ЧОВЕКА ЗА ДА НЕ РАЗОБЛИЧИ МАФИОТА ОВЧАРОВ.

и той е масонче!

официално уж е "рицар"-тамплиер.....

този измислен археолог ще намери скоро и меча на Аспарух...

... и ще го открадне

Ау, какви ценни находки на османските присъстващи! Те само потвърждават теорията на съвременике български прости ..., пардон, историци, че не е имало никакво турско робства, а само кратковременно и безкрайно прогресивно османско присъствие!

Точно обратното доказват, глъмчо

също съм го виждал там...ами голям обект доста средства...що да не направят някой друг банкет... аз бях там преди няколко години... и един от археолозите, след като го попитах а отсреща какви са тия останки на крепостни стени..той ми каза...че ако ги почнат спокойно едно поколение археолози може да се пенсионира със тях...смятай за какви по обем разкопки е говорил.... Апропо 3 месеца по късно го видях Овчаров как копае лично на Асеновата крепост!!! със кирка

това петно на хомо-сапиенс, нанесло такива поражения на цивилизацията, скоро ще бъде почистено

Кое по-точно? Че то петна за чистене бая...

Македонска е находката ! - балгарите няма да спрат да пропагандират,аз поне знам истината за сметката на много други които коментират тук.

аз много добре си спомням тия времена...га бяаме млади.....

Защото вечно сте били чужди роби, гяуре

не е редно да се пъчат в европейски сайт. Европа още преди векове им е показала накъде им е пътя.

jizast

Дали щеше да посмееш да се репчиш на Симеон Велики или щеше да хленчиш като малтретирана проститутка? Не ми отговаряй, беше реторичен въпрос

За мен този човек е поръчков археолог Може да се поровите в предишните му изцепки Каквото му поръчат това намира и сега сигурно пак набива горе на Перперикон половин метрови шишове печена мръвка Добре си угажда лично съм бил свидетел при едно от посещението ми там

Е ти пък сега, той човека е правил възстановка на тогавашния начин на живот, ти го обвиняваш в чревоугодничество...