Първанов и Станишев: Чака ни енергиен бум

Консенсусът за нашата енергийна политика не е невъзможен. Това каза президентът Георги Първанов след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Обратно в новината

Коментари - Първанов и Станишев: Чака ни енергиен бум | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Spokoino, tova e goliama igra, a tezi deto gi spomenavate-nashenci samo se natiskat da lobirat za tozi i onzi. Vaprosat niama da se reshi v Bg, a na drugo miasto-sega samo drunkat orujia.

Четем: ...Първанов посочи, че България би могла да стане значим играч в транзита на природен газ от Изтока към Западна Европа... Аха! България играе. И Кингът пак е тук... Покер, значи.

доколкото схванах не ни чака нищо добро, въобще не съм изненадана, защото през последните 20 години вървим назад и само назад и трябва човек да е много наивен ,за да си мисли и да говори, че имаме някакъв напредък ...., но не е ясно дали само енергиен бум ни очаква,т.е. какво са ни подготвили всички правителства от 1989 година насам - това не се знае.....

Споко, другари ако оцелеем до 15-20 години ще се надяваме на енергиен бум в България, а не за България. Защото тук командват ЧЕЗ, ЕОН и други но не български и всички печалби отиват в техните страни с изключение на подкупите. На нас българите ни остава само да пием една студена вода и да се научиме да оцеляваме, а ние го можем.

Абе тия като ги гледам добре са се охранили тия незнаят ли ,че затлъстяването води до блокиране на мозъците!!!

До Драка, прави си за национализацията, производството и разпределениетна в енергетиката трябва да е в държавни ръце. Така е в цяла Западна Европа. но тук е неуместно да се провежда националиазция, А ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ разваляне и връзане ан държавата НА ВСИЧКИ ПРИВАТИЗАЦИОННИ СДЕЛКИ ОТ ПЪРВАТА НА КАРЛОвич ДО ПОСЛЕДНАТА НА СТАНИШЕФ!

До Драка, прави си за национализацията, производството и разпределениетна в енергетиката трябва да е в държавни ръце. Така е в цяла Западна Европа. но тук е неуместно да се провежда националиазция, А ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ разваляне и връзане ан държавата НА ВСИЧКИ ПРИВАТИЗАЦИОННИ СДЕЛКИ ОТ ПЪРВАТА НА КАРЛОвич ДО ПОСЛЕДНАТА НА СТАНИШЕФ!

И да добаве- българинът е майстор да казваняма да стане, не може да стане, но няма такива , които да казват ще стане и така трябва да стане! Ето, в това му е бедата и това го е докарало в този тежък и съдбоносен хал, почти приличащ на КРАЙ!

Дедо Йоцо, не слагайте каруцата пред коня. Енергетиката е част от цялостната икономика на страната. Не можете да развиете силно отделни отрасли без нея за да имате след това възможност да я изградите независима. Енергетикате е необходимо, но не и достатъчно условие за развитие на всички останали сектори на стопанството. Така че единствения начин за реализация на вашия план за независима енергетика в момента е тя да се национализира.

Съгласен съм с дедо Йоцо гледа (09:40ч.). Редно енергетиката ни да е независима и не е невъзможно да е така. Само че досега ние не сме чували от нашите правителства нещо различно от: няма пари, трябват чужди инвестиции. Ами, ако това е грешка? Щом казваме окрадоха страната, значи има какво да се краде. А, ако не се крадеше и тези средства се връщаха в икономиката ни?

Нещо не го разбирам гражданина Първанов. ...да получат дългосрочен отговор за ценовата политика... Какво значи дългосрочен отговор? Да се даде отговор за дългосрочна ценова политика? Или продължително време гражданите да получават отговор за ценовата политика ?

Да ви кажа и аз очаквам голем бум - като затягаме все повече коланите и плюскаме главно бобец, то се сещате какъв взрив се заформя!

Освен да посъветваме дедо Йоцо, като вземе властта, да си вземе инженери за съветници, че да внесат малко прагматичност в идеите му! ;) Много хубав коментар!

Йоцо западните демокрации се възстановиха след Втората световна война благодарение на САЩ. Те не допуснаха руснаците да влязат на запад и да превърнат Европа в кочина, те осигуриха и плана МАРШАЛ. Това че по това време твоите роднини са пасли овце някъде , или от обирджии на мандри са кандидатствали за партиийни секретари, не извинява твоето незнание

Така е, ще дигнат още цените. Ам заплатите?

Голям бум ни чака - от октомври 100 % увиличение на тока!!!

Нещо не се връзват решенията с изявленията! Май няма консенсус! Но, за какво няма консенсус? Няма консенсус как да се лапат комисионните при реализиране на енергиините проекти от отделните човеци в т.н. Политическа Класа! А, иначе проектите са както и да се гледат, добри за българската икономика! Голямото объркване внесе Бойко Борисов с измислената Партия ГЕРБ. Тази партия без неговата личност, изчезва за дни. Там има само гюведжари,стоящи зад гтъба му! Но, сега се получава така, че всички пишман политици, естествено от т.н. опозиция, считат Б.Борисов за печелившата карта и демонстративно спъват всичло, за да може , ако той завземе властта, той да реализира проектите, да се нагуши и да даде полагаемото се на помогналите му в домогванията!

Станишев който беше назначен от Първанов, бил американски агент ? Абе аз се чудя защо съветско мекере като теб още е само Редови драскач в ИТ и още не се е издигнал до Доносник в предприятие да речем....а ти си имал психологически проблеми! Йоцо, другите комуняги кариера направиха а ти още доникъде не си. Я се стягай

До (do дедо Йоцо гледа (24.06.2008 г. 19:36ч.) предлагам РЕАЛНАТА ИСТИНКАТА ПРЯКА И ПРОЗРАЧНА ДЕМОКРАЦИЯ и да се върви по нейния път.,така както тръгнаха по нейния път западноевропейските страни след Втората световна война ,възстановиха се от разрушенията на войната и изградиха мощни икономики със силни социални системи, като завинаги се спасиха от мизерия та и бедността. Ние сме носители на идеологията на реалната демокрация , защото сме убедени,че само с нея можем да се възстанови и догоним Европейския запад по стандарт и да станем богати като тях!

Празни приказки като за трикраките циментови глави от кварталната организация на БСП.Щом сме толкова добре в енергетиката защо поне един път не свалят цените, а непрекъснато ги вдигат.Но това е пътят БСП да падне от власт,още една зима и пенсионерският им електорат ще е наполовина.Дерзайте другари начело с продажника Гоце и плужека Сергейчо!

До Драка!От къде си правите тези окончателните изводи, че не сме планували силно развитие на икономиката? не съм го споменял, поради липса на място. Тя е първи приоритет в нашата програма, пълното ѝ възстановяване , създаване н производства от пиле мляко за пълното трудоустрояване на хонората, създаване за 5 години над 500 000 нови малки и средни фирми с нови над 2 милиона работни места , с бързи темпове застигане на западноевропейските държави по БВП и жизнен стандарт, създаване на средната класа, прочее реформи във всяка сфера, връщане на емиграцията ни и възстановяване на човешките ресурси като също първи и най-важен приоритет. Това ще осигури средствата за развитие на енергетиката само със собствени средства и за подържане на сектора. Но първо време трябва да го изтръгнем от партийни ръце и спекулации и да проведем нов курс към нова външната политика. Подробности ще прочетете в нашата програма, която ще излезе до броени дни.

lobitata sa iasni. kvo predlagash??? chist i moralen kapitalism???? ili????

Не сте разбрали правилно изказването - Бум, и нищо не остана от енергийната ни промишленост! ;)))

БУМА ГО ОБЯВИХА ДНЕСКА В СТРАНАТА С НАИ-НИСКИ ДОХОДИ , ПАРНОТО И ТОКА СКАЧАТ С 13% ГОСПОДА ПОПУЛИСТИ ПЪРВАНОВ И СТАНИШЕВ . АЙДЕ СТИГА ДЕМАГОГИЯ . РЕШЕТЕ НА ИЗБОРИТЕ ДА ИМА НЯКАКВА ГРАНИЦА ЗА ГЛАСУВАНЕ НА НЕ ПО-МАЛЪК ОТ 16 ГОДИНИ И НЕ ПО-ГОЛЯМ ОТ 65 ГОДИНИ . ЛЕСНО Е ДА ЛЪЖЕТЕ СТАРЧОЦИТЕ И БАБИЧКИТЕ С ПО 50 ЛЕВА АКО ЛИ НЕ ДАЙТЕ И НА БЕБЕТАТА ДА ГЛАСУВАТ И ТЕ ИМАТ АКЪЛ ТОЛКОВА КОЛКОТО ЕДИН/А/ ВЪЗРАСТЕН ЧОВЕК А Й ДЕЦАТА ПОЛЗВАТ ПАМПЕРСИ

Вероятно има нещо вярно в новината, но да не си останем само с Бум?

Екшън планове,бумове и енергийни гиганти. Някога,но не сега.Сега -ток с +13 %.Наистина има нужда от бум-бум.

Много хубави са ви идеите, но имат един недостатък - неосъществими са. Само с няколко думи 1. България да строи всичко със собствени пари - Парите идват от производство, от силна икономика, а у нас такова животно няма и в близките петилетки не се очаква. Ние вече не си произвеждаме дори доматите. 2. Дори да си платиме сами за реакторите, те искат поддръжка, гориво, резервни части. Кое от това може България да си осигури сама? Ако някой реши да спре кранчето разликата ще е че ще имаме платени със собствени пари неработещи реактори. Алтернативните източници - подобна история. А бензин, нафта? Разберете, никоя страна не може да се самозадоволява и да е напълно независима. Въпросът е доколко и на каква цена. Малки сравнително независими държави може да има на Запад, където културата е друга, но не и на Балканите, където ситуацията може да се определи като нова Златна Треска - всеки слага колчета и си загражда, кой територии, кой бизнеси, кой политическо пространство. Правилото е че няма правила и всички отстояват заграбеното със зъби и нокти. За да има България уважение на международната сцена и да не може всеки да и извива ръцете пътят е принципност и предвидливост на външната политика, стимулиране на родния бизнес и отварянето му към света, както за инвестиции, така и за износ, натикване на организираната престъпност в миша дупка, безкомпромисност към корупцията и т.н. Тогава ще бъдеме желан политически и икономически партньор от всекиго, което ще ни даде свобода на избор. Всеки ще има интерес да сме стабилни и всичко в България да се развива добре и никой няма да може да си позволи да ни шантажира. С други думи самостоятелност и независимост, но базирана на международен авторитет и бизнес интереси. Истинската политика е умението да се извлече максимума от дадени условия - в нашия случай, географски и исторически. А преследването на химери носи повече вреда отколкото полза. Комунистическата идея също звучеше прекрасно нали.

Какъв бум се очаква? Втори Чернобил ли?

Събират се някакви хора, правят си лаф-моабет, и достигат до извода, че са много умни и много велики и как България още миг и ще стане най-големия бушон на Европа, а всички останали седят и лапат мухи, а някой даже и хлебарки. И как там някъде долу се мотае някаква опозиция, ама са толкова дребни, че все едно мравка и слон. Ама всичко това е защото те не могат да се погледнат от страни и да видят колко смешни и жалки са. Толкова смешни, че ако някой западняк намери време да се вгледа в тях ще умре от смях, защото не може да има бивш комуняга, както и бивш негър впрочем.

Стига с този Костов. От кога не е вече на власт... Толкова политици се извървиаха а вие...Костов това, Костов онова. Докога ще оправдваме настоящата мизерия и безчинства на политиците с лица от далечното минало?

Нещо не си наясно. Костов пращаше Бакърджиев при Газпром, да подписва договори, понеже енергийна ни система се захранваше само с руски суровини. Иначе Костов искаше да я откачи от Русия и търсеше алтернативни източници в Иран и Казахстан. Ама на вас, само Костов ви е виновен. Колкото до посредниците, по добре без тях. Иначе само се оскъпява трансфера на суровини. И преговорите не бяха тайни, а съвсем явни. Не си криви душата. Колкото до стратегията на Първанов, тя е да ни обвърже с Русия, колкото се може повече.

До до ! До сега не сме видели силните аргументи на Костофф, ти къде ги виждаш- под юргана му или в буркан банката му?

Костов като беше на власт що не изготви енергийна стратегия, а пращаше бакърджиев да подписва тайни договори през посредници? А? Много е нагъл тоя!

Явно нямаш добро мнение за Костов. Дано да имаш силни аргументи.

Предлагам И. Костов да стане бригадир на бригада копачи / О. Минчев, Ст. Гамизов, И. Маев и др./ - мераклии да ни отърват отруската енергийна зависимост. Ако на тези пичове им връчим по една кирка и запретнат ръкави за пет години ще изкопаят канала и ще положат тръбите на нефтопровода Тексас - Калотина. И през цялото време ще си пускат касетофонче с арии от Набуко . Признателните потомци ще ги благославят за това, че ни освобждават от Путиновите енергийни окови.

До (до дедо Йоцо .... (24.06.2008 г. 10:45ч.), отговора ми е- със специална и стратегически обмислена държавна политика в енергетиката по примера на останалите европейски държави и по-специално западноевропейците и курс към напълно независима външна политика на България и НЕкланяне на никой голям брат, пак по примера на западноевропейците. Приоритетни да бъдат ядрената енергетика и алтернативните източници на енергия. А купуването на нефт и газ отвън да става с балансиране, без да се става зависим от една или друга държава. Ядрената енергетика да се строи само със свои пари, без обвързващи заеми отвън.1 ,2 , 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй трябва да се пуснат отново до техния краен срок на експлоатация и одри да се удължат с по 10-тина години, както правят западняците, защото са НАШИ и собственост на България и това може да стане само с решение на българския народ с национален референдум, то не зависи от ЕС, понеже ЕС не е затворил блоковете на Козлодуй , а нашите политици и по принцип ЕС като общо не решава затваряне на атомни централи. Трябва да се замрази Белене , с нея предаваме цялата енергетика в ръцете на чужди държави, даващи огромния заем за нейното реализиране и бреме върху целия български народ, но облагодетелстващ определени наши групи политици и техните джобове. За сега Белене не ни трябва, ако работя цялата Козлодуй, Белене да се строи само ако България има свои пари , както прави сега Финландия, която строи нова атомна централа със собствени пари от вътрешен облигационен заем, пуснат предварително и изкупен от своята промишленост Да се стимулират всякакви алтернативни и естествени източници на енергия за битовата сфера, за които България има природни условия, независимо, че са скъпо струващи на този етап, но пък науката работи за тяхното поевтиняване и българската наука трябва да се включи в този процес активно, със специално подкрепяща държавна политика. Например държава Германия поема 50% от разходите на едно семейство, което инсталира на покрива си фотоклетъчни панели, с това помага на родния бизнес и на крайния потребител- гражданите.Това е вид високо развито демократично мислене на социалната европейска държава и такива са всички развити европейски държави от Средна и Северна Европа. Подкрепяща на независимия енергетичен сектор трябва да бъде и нова независимата външна политика на България- откъсване от сферата на американското и руско влияние със следване примера на западноевропейците - членки или не членни на НАТТ и провеждане на национален референдум за прекратяване договора на американските бази у нас. Европейските членките на НАТО след Иракската война поеха неутрален път и разграничаване от САЩ използвайки факта за вземане решенията на НАТО с консенсус, тока го блокираха и го направиха неработеща организация. Пример дава съседка Гърция ,НАТО-вска държава, което въобще не се плаши от САЩ и води независима външна политика само в обслужване на своите национални интереси. И накрая става ясно ,че с настоящите партии от опозиция и управляващи в НС не може да се реализира това, нужна е тотална смяна на настоящето политическото статукво с нови политически идеи и нови лица. Като пример за бъдещ нов политически субект се явява Идея за България, като вид левоцентристка партия, която прилага идеологията на реалната демокрация, заимствана от Европейския запад и родена там от левите сили след Втората световна война, наложена над останалите дестнни и възтържествувала над цялото политическо пространство като надпартийна и надконституционна и на тази база е изградила далеко мащабна програма За бъдещето на България която скоро ще излезе в интернетните и страници.

не енергетиката събра, а руските интереси чийто защитник е Гоце и интересите на енергийното лоби в БСП. Защо не свика КС за корупцията или за кридата в държавата по време на скандала в МВР.

Аха и да признаят за виновни тези, дето сложиха подпис под главата за закриването на АЕЦа. Единствен независим евтин и чист источник на ток ИМАХМЕЕ. а сега....???

каква опасност какви 5 лева?само в дървени глави се пораждат опасности!!за тези които се притесняват напомням,че си имаме американски безплатни бази защо по този повод не се свика съвета,а за проекти от които българия ще печели по някой лев все пак!а от братските бази какво ще получим??????ето това обсъдете след като толкова милеете за сигурноста на татковината!!!АРТИСТ

Предлагам да се вдигнат до европейски и надевропейски нива данъците, акцизите и цените на енергоизточниците. Само така може да се защити националната ни сигурност от недоволствата и тормозо на разпродадените ни електроцентрали, топлоцентрали, разпределителни дружества, изчислителни дружества, петролни компании и др. мафиотски структури! Народа ще си плаща мирно и кротко! Няма да стачкува, няма да иска увеличения на заплати и пенсии. Само да е добра статистиката!

за каква национална сигурност става въпрос, с тези енергоразпределителн дружества държавата ни е с гол задник, това не трябваше да се случва, ако бе мислено за национална сигурност, така постъпихте и с БТК, и с армията и са к.акво ли не още, позор

Договорите са подписани, вече е късно да се свиква съвета. Освен ако не се събират да умуват за още някой начин за заробване на България за години напред.

Коментарът Ви е точен, но не се вижда как малка България може да запази енергийната си независимост и как успешно да лавира м/у големите (не само енергийни) играчи на световната сцена.

каква опасност какви 5 лева?само в дървени глави се пораждат опасности!!за тези които се притесняват напомням,че си имаме американски безплатни бази защо по този повод не се свика съвета,а за проекти от които българия ще печели по някой лев все пак!а от братските бази какво ще получим??????ето това обсъдете след като толкова милеете за сигурноста на татковината!!!АРТИСТ

каква опасност какви 5 лева?само в дървени глави се пораждат опасности!!за тези които се притесняват напомням,че си имаме американски безплатни бази защо по този повод не се свика съвета,а за проекти от които българия ще печели по някой лев все пак!а от братските бази какво ще получим??????ето това обсъдете след като толкова милеете за сигурноста на татковината!!!АРТИСТ

Води се война между двете енергийни лобита в България, това на Станишев и САЩ и това на Първанов и Русия, кой да хване енергетиката на България- САЩ или Русия! Нашето становище може да бъде- нито едните , нито другите!!!! Енергетиката е главния фактор за независимостта на икономиката ни, а от там на независимостта на държавата. Допускане на САЩ или Русия в енергетиката-две абсолютно недемократични държави, гонещи само свои политически интереси във външната си политика, чрез икономическо заробване на малките държави в енергетиката. Това ще направи България колонизирана държава и ще отвори пътищата за владеене от тези страни на външната и вътрешната политика на България и спиране развитието на нейната демокрация по европейски. Първанов дори се сетил най-сетне да свика съвета по национална сигурност?! Преди това не се сети нито веднъж да го използва по такива важни въпроси като АЕЦ Козлодуй, разбиване на системата на здравеопазването, участие във войната Ирак, унизителното признаване на Косово, приятелското посещение на Еродган веднага след признаването на Косово и прочее други неща определящи или играещи значими роли в националната сигурност на страната, но сега сети, след като руското му енергийно лоби е застрашено? Ниски игри на всички управляващи против националните интереси на българския народ! Интересно каква е позицията на т.н. опозицията по въпроса за енергийните лобита ? Тя прозира зад думите на нашумелия в последно време по радио и телевизия изказващ се техен певец, политологът Стефан Гамизом, противопоставящ се на Първанови и е ясна като бял дене ясна - опозицията е против Първанов и застават зад Станишев, в лобиране за САЩ. СДС-арията и Герберите не се различават по нищо от БСП- арията, винаги е била издържана от САЩ , крие си мръсните капитали (както БСП и тройната коалиция в САЩ-банки и сега естествено ще лобира за САЩ. ideyazabulgaria.org

Понякога имам чувството, че сме с БСП сами във Вселената. Както искайте го разбирайте. А Набуко толкова се бави, че хич няма да се учудя, ако най-накрая се реалиизра по алтернативното трасе Иран -Европа, което минава през Украйна.

Няма да се учудя, ако Набуко най-накрая мине през Украйна. Това е алтернативното трасе на газопровод Иран-Европа.

Защо, никой не се замисля как да използваме глобалното затопляне и да строим мощности като използваме безплатната слънчева енергия, която три летни месеца в годината е в изобилие , защо не се предлагат за разработване проекти и финансират от части и от държавата -така поне три месеца от годината можем да консумираме ток , не зависещ от вноса на горива и цените на световните пазари , все пак живеем в страна с четири годишни времена!?!? И СТИГА С ТОВА ПРИЕМАНЕ И РАЗРАБОТВАНЕ НА ПРОЕКТИ И ЗАКОНИ , КОИТО ДА ВЛИЗАТ В СИЛА В БЪДЕЩИ ДАЛЕЧНИ ПЕРИОДИ , ХАЙДЕ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ И СЕГАШНО ВРЕМЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ГРАМАТИКА, А НЕ САМО БЪДЕЩЕ ИЛИ МИНАЛО ВРЕМЕ !?!

NE ZNAM DALI ENERGIEN BUM ,NO SPIRANE NA EVROFINANSIRANETO , A MOJE BI I PREDPAZNA KLAUZA SAS SIGURNOST.TOGAVA DVAMCATA NAISTINA 6TE IMAT NUJDA OT NACIONALNA SIGURNOST ZA6TOTO NJMA DA IMA KADE DA SE DJANAT.NE ZNAM TOZI NAROD PREZ KAKVI O4ILA GLEDA , NO SE MOLJA GOSPOD DA PAZI BALGARIA - 6TE STAVA VSE PO-TEJKO!!!