Учени за ”Под игото” на 6lyokavica: Това е гавра

Колективът на къщата музей "Иван Вазов" излезе с остра позиция по повод издаването на вечния български роман "Под игото" на шльокавица по случай 24 май.

Обратно в новината

Коментари - Учени за ”Под игото” на 6lyokavica: Това е гавра | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Може да види в интернет нашата азбука... Тази на която пишем до сега е руска преработка...

Ние и сега пишем на шльокавица... Приели с е руския й вариант...

Колко ви платиха акериканците да ни се изплюете в лицето с това?

Намирам за абсолютно правилна позицията на издателите!! А позицията на "учените" намирам за смехотворна - тя е позицията на хората, които отричат наличието на "български" имена като: кенефка, телефонка, проститутка и т.н. и пр.!!!

не това е гавра , а преиначавето на стиховете, я публикувайте истинските стихове в оригинал, а не от комунистическите учебници

Да разбирам ли, че този роман на шльоковица се чете с чаша шльоковица и голяма порция шопска салата ?? Не оставихте нищо не омърсено бе ?? Преработихте историята, прекроявахте я в угода на някой западен ибрикчия. Самозабравихте се от алчност и сребролюбие. Не се посвенихте да посегнете и на този свят роман. Жалко !! Божее пази България !! Друг няма кой. Тук са само самозабравили се уж българи. Патриоти, които са готови и дрисливите си гащи да продадат за пари.

Иванчо-Вазовото заглавие на мирен поданик Под игото, с което пет поколения българи са били мамени, докато шестото узнае как са подлъгвани предишните

Деградирали учени Феодални старци

Това е от Pуските лъжи и пропаганда от1886-1944 досега!! От промяната на нашата история и нагласяването и от руските фашисти!! Затова имаме паметници на окупационни съветски армии и войници окупатори в България!!

Именно затова съм споменал че е трябвало да се настрои народът към завоевателната Балканска война и по този повод решили да нарекат Османското владичество - Турско робство - елементарна манипулация за простолюдието. Дотогава българският народ е бил особено благодарен на владетелите затова че обединили и съхранили България през мрачното и зловещо Средновековие.

Не ги обичаш но благодарение на тях през 14 ти век разпокъсана българия е обединена в пределите на Османската империя и векове защитавана безплатно и съхранена чак до днес че да има къде да дишаш..

За да се "преведе" или напише целия роман на шльокавица е паднала доста работа. Интересно кой е платил на писача за това? Вероятно е някое НПО!?!?!

кирилицата е мъртва за6тото е азбука на кумунистите и бъде6тето принадлези на латиницата

Щерев, ти си или голям олигофрен, или пълен неграмотник! Ясно е едно, че си гербераст и добре платен соросоид! Не си чел даже и Винету 1 том! Вземи пример от вожда си, прочети поне тази книжка! Има я и на латиница, в оригинал!

тази" издателка"-с какви пари???,самата тя прилича ,като,че е само на шльокавица с този пянски тембър.

СЕГА ЧУВАМ ЗА ТОЯ РОМАН , И ЩЕ ВЗЕМА ДА ГО ПРОЧЕТА АКО Е НА ШЛЯКАВИЦА - КЪДЕ ГО ИМА ВСЪЩНОСТ , В НЕТА ИМА ЛИ ГО

Сега Путин ли е виновен.

ЕСТЕСТВЕНО!!

Аз знам, че шльоковица казваха на някаква ракия, не особено качествена. Защо трябва непрекъснато да се подменят някои наши български думи с така наречените " чуждици", Погледнете магазините. Всички надписи какъв е и какво предлага са на латиница. Ами сложете надпис на български и под него на латиница. Все пак тук е България. Какво е това ухажване на латиницата? Нека не забравяме родния език. Нека сме българи в Родината си.

loyola

Колективът на къщата музей "Иван Вазов" в Сопот да си брои приходите от билетчетата и другите там приходи , абе с други думи да си гледа в собственото канче. Щото тоя колектив всъщност основно се е загрижил, че му убягва рекета и от "под игото"?

български, четем цифри! КАКВА ГАВРА! Сигурно е платена! на Негово величество 24 май, 2017 г.

Европейски ценнности, европейско мислене.....какво се чудите? Очаквайте още по-скандални изпълнения.

Как на шльоковица, още не са узрели джанките?!

Олицетворение на клишето за изписаните вежди и извадените очи, както и на другото клише за пътя към ада и добрите намерения.

Изобщо не е за вярване, че намеренията са били добри.

Той е народен писател и поет. Ако не беше той нямаше да сме нищо. Нямаше да знаем нашите народни будители - Паисии, ако не ги беше описал в стихове, нямаше да знаем героите си - Кочо, Каблешков, Караджата, Волови др. Какъв отврат трябва да си, каква помия, че за пари да направиш това кощунство.

на науката, образованието, културата? Трябва да има начин да се ЗАБРАНИ тази помия направена не за друго, не ни правете на идиоти, а за пари!

Абе хора, обяснете, каква е тая "6lyokavica"? Шльокавица ли се казва, някаква латиница ли е? И какво чудо е станало че толкова се коментира? Ако е въпрос за латиница на български език, това е само въпрос на кодификация. В България официалната азбука е българската кирилица, латиницата просто не е приета и не е кодифицирана. Сърбия е уникална държава, ако не единствена то може би е от малкото държави с две азбуки - кирилица и латиница. Не знам оригиналните книги на техния Вук Караджич как са написани, но ги има на двете азбуки. ПРИМЕР: "Живот и обичаjи народа српскога" Както и: "Zivot i obicaji naroda srpskoga". И никой не се възмущава защото и двете азбуки са приети за официални. Е, тук нямаме латиница, който иска да си пише и на корейската азбука, трябва ли да му се възмущаваме?

loyola

Обяснявам: Шльокавицата се е появила аналогично на кирилица (не глаголицата). Цитирам от уикиппедия: Шльокавицата няма точно установени правила на транслитерация или транскрибиране, има за цел бързината на изписването и се използва съобразно материалните, софтуерните и интелектуални възможности на пишещия.

Отивам да "цапна" 300 грама шльокавица, че да разбера по-добре издателката...

В "зората на дедократичните промени" един "вестникар" наложи чраз своите издавани, незнайно с чии пари" вестници, в които наложи гаменския език и простотията на мисълта. Оправдаваше се, че неговата преса само отразявала езика на народа, разбирай - простолюдието. Просташкия език постепенно завладя пазара на култура във всяко едно отношение. И не на последно място, чрез "възхваляване и разпространение на новини за подвизите в кръчми на мутри, мутреси и престъпници" истинската култура отстъпи своето място. Естествен резултат бе спадане нивото на опразование и т.н. и т.н. Днес, вероятно по повод на празника на българската култура, едно издателство с претенции реши да се превърне в последовател на горепосочения журналист на едно по-висше ниво. Издаде най-българския роман на Патриарха на българската литература по възможно най-пошлия вид. По този начин стъпиха на едно значително по-високо стъпало във възхваляване и пропагандиране на неграмотността у нас. И започнаха едни "бдения" по българските медии с цел реклама на своето издателство. До настоящия момент знаех, че "шльокавица" означава вид домашно приготвеня на неумел начин ракия. Вероятно хората, обсъдили издаването на романа във този вид, са били под въздействието на изпити количества от тази напитка.

Неволната грешка си е най-вярна - оПразование! "Оправиха" ни, ама отвсякъде! Прекрасен пост!

Но толкова ли е трагично напитката на българския род, правена векове, превърнала се в марка и символ на българщината да носи името на един роман, възхвалил събуждането и мечтите на същия този народ?????

Де да беше мой цитатът: ""Да пишеш български думи с латински букви е все едно да пишеш с ла*на по стената. Разбира се, ама е гадно..." Иначе - доста хора абсолютно аргументирано съзряха в тази вандалщина първия етап, описан в прословутия "прозорец на Овертон". "Жанет 45" трябва да се закрие моментално, служителите, одобрили подигравката - да търкат наровете десетилетия (барабар с кохортата действащи ("паразитиращи" комай е по-точно) политици), тиражът да се изземе и с него да се съгради нещо като "Паметник на продажника"... Точно с тези думи коментирам всяко тиражиране на "novinata" по различните сайтове

Въпреки, че писането с въпросните ла*на по стените е от памтивека! Даже по троглодитските пещери се е запазило най-старото лого в световната история - запетайката на "НАЙК(и)"... :):):)

Момчета и момичета, Помислете малко, преди 20 години имахме Правец и 8 bit-овите компютри, и ползвахме Phonetic клавиатурата за да си пишем на Български език и разбираме. Сега в ерата на 128 bit дори и умните телефони и Linux OS, "говорят и пишат" на български, започва да става "въпрос на чест или лична идиотия" да ползваш азбуката и езика с които искаш да обменяш информация.

Кирчо, Кирчо. На бас, че не знаеш кой е измислил буквите на "българската" кирилица в сегашен вид? Не... не са Кирил и Методи Не... и Св. Климент Охридски не е. Малко по на сам... 1708 година... Русия... Петър Първи... почети малко. Научи се как замества 2/3 от КИРИЛИЦАТА със латински букви. Ама почети наистина. После ми говори кое е въпрос на чест и кое не. Та за тези пишещи на латиница кирилицата е типична шльокавица. Ето да ти напиша няколко думи на латиница - A Е Т O P H K X C B M - на какво е това кирилица или латиница ами 3 Ч 6... сега това три или З е? 4 или Ч е? 6 или Б е? Ама да продължим... w... много мяза на ш. Ами Я и R... Кой обърна буквата? ами И и N... пак някой я обърна Та сега ми кажи... с какво се гордееш с Петър първи ти юроде дето не знаеш какво са измислили Кирил и методи (гърци) и какво е делото на Климент???? А???

Простакът като Вас, си остава простак, даже и когато поназнайва нещо. И може да се изтърпи, даже когато допуска граматични грешки. Но когато започне да си измисля и да послъгва...

Тази самозабравила се пловдивска издателка да се покае!не е това пътят да я запомнят. Но явно годините си казват тежката дума-оглупяваме...

Още ли мъдрувате? Кога ще четете "Под игото"?

За бездарни комунисти като собственичката на издателството няма нищо свято! Колко му е да се изгаври с Вазов, за да си направи реклама и да увеличи продажбите на псевдолитературата, която издава.

НИКОЙ ТУКА ОТ ВАС НЕ ПРАВИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ЕЗИК И АЗБУКА !!!! СРАМ !!!!

симо

Аууу,значи вече ги и разделихме?????

ужас... и ти ли бе???? ВИНАГИ СА БИЛИ 2 ОТДЕЛНИ НЕЩА. Само идиотите не правят разлика. Латиница (Азбука) = Немски, френски, Английски (езици) Кирилица (Азбука) = Български, Руски (езици) Kakvto moga da pisha s LATISNKI bukwi na bulgarski. Со И кан вригхт витх булгариан алпхабет он Инглиш. Ама иначе си голЕм спец по всичко. Хабер си нямаш от къде идва сегашната форма на "кирилицата" която няма нищо общо с Кирил и Методи и за жалост със вече "кирилицата" на Св. Климент.

Май тука беше един умник дето обясняваше, че "Жанет 45" сигурно било някое малко издателство, дето търсело популярност и се опитвало да издаде някоя книжка за празника....Баси тъпънара. Иначе за шльоковицата не знам, не мога да прлеценя.

Ve4e i az minavam na 6lokovica=

Закъснял си! Простаците отдавна пишат...

симо

Ми то ШЛЬОКАВИЦАТА не е ли вече официален?????Какво ИСТИНСКО И РОДНО ни остана????

Може идеята за това издание да е добра по принцип но и най-добрата идея когато попадне на добиче недоучило се превръща в голям срам а после и в нещо дори нормално за невежите.Докато се смеехме на невежите катаджии дето казвали ,,А сеа какво правим?''навъдиха се млади и напористи журналистки от Националното радио програма ,,Хоризонт "които съвсем забравиха ,че има бъдеще време и престанаха да употребяват ,,ще."а думата ,,случва"направо се превърна във водопад в речта им . Гадно ми е като ги слушам.Ако тези са бъдещето то невежеството завоюва все нови и нови върхове.

симо

ГЕРБ управлява и СЛУША НАЧАЛНИКА---Сорос.

дали не се изгавриха с министъра на културата,или изобщо с който и да е министър на който не му пука изобщо за нищо,тралалалалала

за да знаеш на къде отиваш,трябва да знаеш от къде си тръгнал.за да имаш бъдеще,ти трябва история.да строиш къща,не може без основи.да градиш, държава,семейство,деца,поколение и род,трябва ти Родина,не шльокавица

Е, не би било лошо да понаучиш правописа и пунктуацията ама карай, нали ти върши работа...

петър

е, как да пиша правилно на Български,като са ме учили на шльокавища

Казахстан - цитирам , минават на...латиница. Ми, да им подарим някой и друг екземпляр от,,Под игото,, да тренират,..а и всичките работоспособни ,,Правец-8,, .

няма никакво значение"дядо йоцо глеида" на какъв език ще го на пишеш,не е важно как ще го четеш,важно е какво ще разбереш.явно много сме прогледнали,но нищо не виждаме,защото дори не знаем кой е Езикът на ,който трябва да четем

Най голямата измама е наложеното по нашата територия измислена коптска азбука, която няма нищо общо с клечките пък на гърците Методи и Кирил. По това си приличаме с братовчедите турци които преди сто години минаха от йероглифи на латиница при това успешно ...

iPod go to

Една група лелички и чичковци, които стоят като изрязани и лакирани, а от думите им мирише на мухъл, са решили че са пазителите на Романа. А това, което става всеки ден около нас, въобще не ги касае. Именно заради това си спаха спокойно, докато младите шльокаха българските думички с години! А сега подскачат, но защо!? Не е ли това поредното половинчато лицемерно отношение към важните неща за обществото ни?

Българските чиновници са като дебели туристи. Катерят само ниски хълмове.

Ако дори само знаеха и вярваха във възможностите си, че могат да катерят високи хълмове, на часа щяха да захвърлят прашните чиновнически заблуди и бюра, за да изпитат удоволствието да си водач и будител! Но това наистина е съвсем друго равнище.

Ставаше дума само за един роман и един говорим език...Всичко след тях се превърна в един незаслужен и непривлекателен словоред, който е на път да превърне думата шльоковица в критерий. На село е често употребявана, когато ракията не се получи както трябва- било от МАТЕРИАЛА, било от ТЕХНОЛОГИЯТА. И никой не прави трагедия от това. Разбиращите подминават таково произведение, останалите го консумират и завършват в канавката. И щом се съмне всичко започва от начало. ДА СЕ СЪМНЕ е важна предпоставка за всякакви нови начала. Когато хората , на които даваме заплати на всеки /би трябвало / 4 години покажат, че съмването се е случило, нещата натам сами ще тръгнат в правия път!

За инициативата на издателството - браво. Но избора им е меко казано неуместен защото тези, които ползват шльокавицата обикновено нямат капацитет да прочетат "Под игото". Те така и няма да разберат за какво иде реч, а някои може и да се почувстват поласкани.

ПОД ИГОТО Е ЗАБРАНЕНО ЗА ИЗУЧАВАНЕ В УКРАЙНА ПОНЕЖЕ Е ПИСАНО В ОДЕСА КЪДЕТО ВАЗОВ Е ИЗБЯГАЛ ОТ РУСОФОБА СТАМБОЛОВ:))

А ти къде си избягал?

Всички сте специалисти относно "Под игото" , но болшинството сте мунчовци. ПП Ученият може да чете Омир или Есхил на старогръцки без страх, че ще го обвинят в претенциозно времеразточителство, тъй като се предполага, че в известна степен той подражава на героите им, та посвещава утринните си часове на страниците им.

Това е черта на гръцкия характер, тук сме си само българи, а и нямаме чак толкова слънце! Но Гърция е също Божия :-)

"А като видя, че мнозина от фарисеите и садукеите идваха да се кръстят от него, им каза: Рожби ехиднини! Кой ви предупреди да бягате от идещия гняв" Матей 3:7

pompai

Аз се радвам ,че излиза на какъвто е и да е език. ОДОБРЯВАМ

ЕЗИКА Е БЪЛГАРСКИ !!!! АБЕ МНОГО ИДИОТИ ТУКА

ЕзикЪТ е добре да се научи, преди да се пише.