Нападнат от мечка осъди държавата да му плати 15 000 лв.

Смолянският окръжен съд осъди Министерство на околната среда и водите да плати 15 000 лв. на родопчанина Румен Буков, който бе нападнат от мечка.

Обратно в новината

Коментари - Нападнат от мечка осъди държавата да му плати 15 000 лв. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В човешка държава подобно обезщетение при подобен инцидент ще е възлиза на няколкостотин хиляди юро а тук оценяват човешкият живот само на някакви жалки мизерни 15К. И после се питат защо емигрират хората ....

Стига си дрънкал глупости Каква вина има държавата в случая Човек може да умре по хиляди начини без да има някой виновен Колко му е да се изтърлаля някой камък от скалата над теб и да дадеш фира.Пак ли някой ще е виновен Тези нови адвокати ви подлудиха

Бриджит Бардо и 4 лапи няма ли да се изкажат в защита на правата на мечката да яде каквото си поиска? Още преди 5-6 години се заговори, че събирането на толкова мечки на едно място е унищожило почти всички останали видове, ама по медиите все захаросани филмчета колко са добре "горкичите" мецани въртяха.

брей че интересно веднага да осъдят собственика на безпризорната мечка.... а акитата на мечката събира ли си после от гората??? а???

Уважение към пострадалия....но все пак - хумор....Винаги когато си в планината трябва да водиш с теб човек който бяга по бавно от теб....

Предлагам депутатите да бъдат пуснати при мечките , на свой гръб да разберат какви закони приемат !!!

Какво са ти направили мечките пък на теб

Ето такива глупости ще затрият "цивилизацията"...

АКО БЕШЕ Я УБИЛ ЩЕШЕ ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОРА , ВМЕСТО ДЕПУТАТИТЕ И ПРАВИТЕЛСТВОТО КОИТО НЕ ТРЯБВА И ДА ИЗЛИЗАТ НЯКОГА ОТ ТАМ ЗАРАДИ БЕЗХАБЕРИЕ И КРАЖБИ

Човека не е уплашен а обиден В такива случай мечките казват Сега ши та ям ли или ши та ева Човека е защитил живота си.Няма ся гъз глава да затрие я

Аз

Хората не са застрашен от изчезване вид. Мечките са. Следователно мечката е по-ценна за природата от човека. Няма значение дали фактът ни харесва или не - той си остава факт.

Аз за самият себе си съм застрашен ИНДИвид - единствен съм на планетата. И това също е факт. Не ми пука за мечката ти.

Аз

Така е. И същото важи и за мечката. Също и за хлебарката, която мачкаш в кенефа. И независимо от всичко, фактът си остава факт.

Човешкият живот е безценен! И това е крайно време да го разберат всички защитници на кучета, мечки, вълци и всякакви други твари, които при определени обстоятелства биха му го отнели.

Аз

Не. Не е. Всяка туберколозна бактерия щев ти го каже. Животът си е живот и толкоз. Всеки живот. За да живее един, друг трябва да умре. По-силният оцелява, по-слабият умира и толкоз. Тук няма нито цени, нито ценности. Ако ние, хората, бидейки доминиращ вид на планетата, искаме да оцелеем, трябва да осътзнаем, че на настоящото ниво на развитие сме зависими от всички други видове и не можем да оцелеем без тях. Няма лошо да избиваме прасета, за да ги ядем; няма лошо да убием някоя и друга мечка, за да не ни яде тя. Но избием ли прасетата и мечките, рано или късно ще ги последваме. Трябва да разберем, че няма никаква гледна точка, освен нашата си, според която човек да е по-важен от мечка. И тъй като мечките са застрашени, а ние - не, в отделния случай мечката е по-ценна от човека.

В случая казусът се свеждат до това, че ако този човечец, защитавайки себе си беше убил мечката, вероятно щеше впоследствие да се окаже с някаква присъда. Затова и от морална гледна точка, ако щете, този който е до такава степен загрижен за мечките, дължи обезщетение.

А , какво е наказанието за мецата?

Най-после едно вярно решение на български съд. В момента у нас е защитено всичко, освен българите - това кучета, мечки, цигани, бежанци, само не и ние с вас. И държавата в случая наистина е виновна, защото под приказките за защита на видовете просто е зарязала всички свои задължения по въпроса. Наскоро гледах филмче, че в европейските гори от 80 години не са виждали вълци. В Швеция се появила преди години една двойка и храбрите викинги толкова се уплашили, че утрепали животинките. А на нас ни размахват пръст и ни държат тук като в резерват за биоразнообразие - за тях ние нямаме приоритет пред мечките. Когато преди 6-7 години заваляха съобщения за мечки в Родопите, си направих труда да потърся инфо и попаднах на един доклад за ЕС, съставен от учени от БАН, но шефът на проекта беше холандец! А там поне от 16 век мечка не са виждали. Европейците прибират своите си европейски пари, а на нас размахват пръстче да си пазим природата. Която май смятат за своя. Апропо, какво стана с бизоните в Източните Родопи, вкарани също за разнообразие?

неприятно е за човека,но какво трябва да направи държавата-около всяко планинско село да изигне ограда ли,или стена,за да не могат вълците и мечките да влизат в селата,ако почне да ги отстрелва,екозащитниците ще скочат,това е риска да живееш там

Паркове, резервати, заграждения... Така че хората в населените места да не са потърпевши.

Във всеки случай проблемът с бездомните кучета не е по-различен. Те ни ядат, а едно болно съсловие се скъсва да разяснява, че животинките са невинни. И в следващия момент захапват пържолата... :D

Аз пък имах вземане-ДАВАНЕ с катаджии. Развил съм остра стресова реакция... абе на кратко да ми се дадат 15000 лева. А и онези там да си ми ги върнат.

Мацата да плаща!

Демек, да вземем да спрем изцяло да опазваме защитените животински видове, че някой дедо на село може да се шокира и да получи страхова невроза. Бахти тъпото дело, честно...

Някакси се съблазнявам да ти пожелая и на теб да ти се случи същото... След като преживееш това, което той е преживял, няма да си толкоз курназ.

Ма пожелай ми, бе!! Ако ме нападне мечка и оцелея, ще разказвам. И през ум няма да ми мине да съдя държавата, щото освен моята безценна личност в нея жшвеят и диви животни...

Бахти тъпото парче си....честно.....

Макар че не пише точно какви са мотивите му да осъди държавата, ще предположа че е защото държавата защитава мечките. "правото на живот и обществено здраве на гражданите и опазването на защитените видове следва да са в равновесие, а държавата трябва да гарантира и двете. " - все си мисля че правото на живот и здравето на гражданите са много по-важни от опазването на защитените видове! Първо, на човека да се изплати цялото обезщетение, което иска - 50000 лв. И второ, тази мечка явно е опасна за жителите на това село - да се застреля или да се отведе в някой парк за мечки!

Браво бе - да се застреляла мечката?! Ти го караш като Сталин - има мечка, има проблем, няма мечка, няма проблем. Тя мечката, ако имаше малко разум, от Смолянско отдавна щеше да е избягала в Гръцко, ама клетата животинка няма разум. Което не означава, че трябва да застрелваме животните, които очевидно са изгладняли дотолкова, че пренебрегват обичайните си страхове от населени места и влизат в тях в търсене на малко храна.

как да знае държавата коя мечка е опасна и коя не,като е гладна,какво да прави,тя ако е искала,щеше да го убие,но е отишла да си вземе храна,някое животно

Още едно доказателство, че България е територията на абсурда, народа ще плаща за глупостта на този пенсионер. Така всеки ухапан от куче, змия, глиган, ..може да съди държавата и да получава обезщетение.

Не чак мечка. Нека просто някое улично куче те вкара в болница! И ела пак после да се правиш на умен пред "идиотите".

Идиота си ти, не държавата!! Нали някой трябва да отговаря?!? Има си закони в тая държава и те трябва да се спазват! Ако твойто куче ухапе някой, ще отговаряш ти като негов собственик, за диви и безстопанствени животни отговаря държавата, съответно общината. ВЗеми чети малко.

мечката не спи през зимата?

Браво! Всички пари взети от държавата са си бонус. Щом дава 15000 лв., означава, че признава вината си и е можело много повече да плати .... ако примерно беше някой депутат.

И защо трябва да му плащам? Все едно държавата е закарала мечката в обора му! Все едно не знае, че има мечки. А за ограда да е чувал. Има цял куп джажджи в интернет точно за противодействие срещу мечки...

Ако той убие или нарани мечка, държавата ще го съди и ще му вземе пари.

Би ли посочил, къде в горния ми пост споменах убийство на мечка?

Държавата не е закарала мечката в двора му, но държавата отговаря за вреди от диви,съотв-безстопанствени животни - така е по закон, колкото и чудно да ти се струва. Ти кой предлагаш да отговаря? Горкият човек за това, че живее в къща близо до гората?!?