Кюрдски бойци са завзели седем селища в района на Мосул

Кюрдските милиции пешмерга са установили контрол върху 7 населени пункта на подстъпите към Мосул, съобщи телевизия "Ал Джазира", цитирана от ТАСС и БТА.

Обратно в новината

Коментари - Кюрдски бойци са завзели седем селища в района на Мосул | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тия афроамериканци кат помиришат петрол гъз. им се отваря

В Мосул знаят че след ИД идва техния край... за суните там... затова и 500 000 до момента не са изгоили 5000-6000 боици на ИД....

така се върши работа. Не като руските меки китки с по 2 бомби да убиват един войник.

Кюрдите пешмерга са установили контрол върху 7 населени пункта на изток от Мусул. На практика ИД не се е била за тези села или населени пунктове. В ход е първа фаза на офанзивата - първо да бъдат прочистени околните села и селища и градът да бъде обкръжен. След успеха на тази фаза ще се премине към щурм на предградията на града. Прави впечатление разнородния състав на коалицията и дори наличието на много различни "интереси". От мненията във форума се вижда, че мнозина очакват победа при това лесна и дори триумф. Всичко е възможно! Но ИД е притисната до стената и само те знаят на какво са способни. Не трябва да се забравя, че ислямистите от ИД са религиозни фанатици, мнозина от тях не се страхуват да умрът особено в бой, имат боен опит и не лошо въоръжение за бой в градски условия, единно командване и са силно мотивирани да се докажат. Ако това се окаже вярно няма да е никак лесно да бъдат победени.

Не мисля, че ще се стигне до сериозна битка. Ще го превземат както преди години американците превзеха Багдат.

Ами, то май от този град (Мосул) много не е останало, освен това, колко от населението му всъщност подкрепят ИД също не е ясно, но е силно вероятно, тези, които не са подкрепяли терористите отдавна да ги няма (изселени или убити, без значение) Предполагаемият изход от тази офанзива е физическото изравнявана на града със земята...

Дали някоя българска медия ще публикува днешното изказване на Ердоган затова че Варна и Кърджали, барабар с половината Балкани, са турски?

Според султана всичко до Виена е османско наследство. Крим също. :)

Може да са всекакви, но, чест и уважение, кюрдите са ВОЙНИЦИ! Кой къде се издънил, а кюрдите превзели. Между другото в кюрдските милиции служат и жени. За информация на несведущите (извинявам се на тези, които вече знаят) кюрдите не са тюрки. Те са наследници на "хуритите" и говорят видоизменен персийски език. Много български турци, повлияни от турската пропаганда плюят по тях, но това е един съвсем отделен, древен народ, със свой език, своя култура, подобно на българите до Освобождението. Според някои преценки те достигат 40 милиона. Правилно си искат свободата, колкото и да не му изнася на Ердоан.

Сега ще има демонстрация как за 2 седмици се освобождава град без да се бомби варварски и как се унищожават няколко хиляди руски граждани от отрочето на Путин и Башар - ИДИЛ. Путлер се опитал да прехвърли С-400 и в Мосул

"Бойци и тактика" - да ни падне феса.

Аз предлагам, за да сме по-обективни след приключването на офанзивите край Алепо и Мосул да сравним разрушенията в двата града заснети от въздуха, за да преценим кой повече заслужава титлата "съвременни варвари" - Русия или САЩ. Нямате нищо против, нали? Нямя лъжа, няма измама!

ако едните търсят победа, а другите изтласкване има огромна разлика

Американците печелят служебно... те бомбардират Алепо още преди руските самолети да се появят в Сирия;)

Почнахте с наглите лъжи.

Проблемите за сащ са геополитическите им партньори. Някак си Саудитите не могат да преодолеят инерцията си да подпомагат крайният ислям.Ако това в миналото е било главен приоритет за сащ в борбата им срещу бившето ссср,то сега компроментира сащ пред останалият свят ,а и в самата им държава. Турция някак си много непрокопсано и опасно върви към сближаване с Русия, и води откровена политика на извиване на ръцете на стратегическият си атлантически партньор с териториалните си искания към Сирия и бившите си османски владения. Европолитическия коптор е само придатък към американската външна политика и няма думата,а и не е от значение военната му мощ,ако не е използвана единствено в американските интереси. Така,че на американската военна машина и остава единствената задача,да поддържа конфликта с джихадистите до безкрай ,за да няма теоретична обвързаност с тях. В смисъл с едната ръка помага ,а с другата бие. Сделка с джихадистите и пренасочването им към сирия срещу русия и асад е единственият полезен ход на сащ към момента. Ако режима на асад и руснаците не бяха извоювали успехи срещу терористите в Сирия,то и Мосул щеше да си стои в ръцете на идил. Но сега нещата корено се промениха и идилците ще трябва да се бият в Сирия а,не в Ирак.

Цял свят се изреди да бомбил ИС, но интересно защо изобщо не съм чул Израел да се интересуват какво става с ИС?!?

Миналата година по това време Нетаняху, с една тълпа генерали, ходи до Москва... и от тогава руснаците опознават израелските самолети като свои, а в Израел трепят джихадистите без да се задълбочават кой от кое клонче е ;)

И най-вече Хамас

Тази НОВИНА за демократичния Запад - как той налага цензура и затваря устата на алтернативни медии. Блокирани всички банковски сметки на Раша Тудей (RT).Без обяснение.Решение не подлежи на преразглеждане. Направили го от страх от различно мнение и от различна информация. Това е. Факт. От днес. Ето ви - западната демокрация и свободата на слово такива каквито са и които ги няма в действителност. Страхуват се истерично дори пренебрегват от скандал, тъй като тази руска медия е популярна и има 4 млр.зрители, а щом се страхуват значи губят и затова не търпят да има дискусия и други гледни точки. А ние вярвахме, че има демокрация. Случаят фрапиращ и позорен за фалшивата им демокрация.

Уточнение : блокирани сметки на RT в Англия.

виждам че фактите ви ядосват но те няма да се променят заради това! саддам обгазяваше хиляди кюрди и дори путин няма да отрече това! лавров го гледах лично аз по снн да казва че ал-кайда са 1000 човека и сащ да ги накарат да се изтеглят от алепо беше при амампур по снн като не сте гледали това е ваш проблем

БРЦК

И с какво ги обгази ? С пръдня ли ? Що не намериха никакви оръжия 'демократите'? Ал кайда -1000 , а Ал -нусра? А другите терористични шайки - поне 20 различни?

няма никакъв спор отностно обгазяването на кюрдите :) това е факт край ал нусра са ал кайда земете четете

И за какво му е на Путин да отрича нещо което Садам е направил с доставените му от САЩ химически снаряди и гаубици за използването им, или си мислиш че щом тогавашното обгазяване е станало в съвместна военна операция с Турция то Путин ще хукне да крие тъмните страни от турската история ;)

Дори 5 към 1 да са загубите, да прочистят град с 5 000+ джихадисти не мисе вярва да влязат да го прочистват ще има обсада и сделка. Освен това тези джихадисти все па кса въоръжени, облечени и изхранени от Турция, Саудитска арабия и въоръжени с Американски оръжия. Тези хора просто да бъдет заличени ще е загуба на голяма инвестиция, ще се опитат да ги спасят и пренасочат срещу Асад.

Я да видим сега, хуманистите от коалицията, безболезнено ли ще избиват цивилните в Мосул?

Събитията от Руанда с около милион заклани за една седмица ,ще са само блед спомен срещу това което очаква жителите на Мосул. Дано да не съм прав. Но така или иначе истинските цифри на убитите граждани на Мосул никога никой няма да разбере.

"Мосул е най-големият град в Северен Ирак и главен административен център на богатата на петрол провинция Ниневия, припомня Франс прес. През града, намиращ се на 350 км северно от столицата Багдад, преминава река Тигър." Стана ми вече ясно,къде е заровено...кучето:)))!!!

Хайде да видим сега янките ще реват ли че са предизвикали хуманитарна криза и престъпления срещу човечеството в Мосул, както го правят за Алепо?! За сравнение в Алепо са останали 200 хиляди, а в Мосул милион и 500 хиляди!

колко е раздробен на парчета и промит русофилският мозък само! мразят сунитите но обичат саддам - сунит! гвардията му беше само сунити! сега - идил обичат и саддам и кюрдите а саддам избиваше кюрди наред! хора земете прочетете нещо свързано с реалните факти!

Шило

Добре де, склронен си да приемеш, че в Мосул неминуемо ще има жертви сред цивилното население и го оправдаваш, или поне не го осъждаш като действие, а за Алепо си на противоположно мнение, че се извършват престъпления. На какво се дължи това?

разликата е най-малкото че бунтовниците в алепо са родени в тези квартали които ал асад бомбардира с бункерни бомби!

Ами аз за какво твърдя ,че сащ не могат да стоят на два стола. Да са първи приятели на сунитите саудити,или пък на сунитски ирак и турция и едновременно да са приятели с шиитски иран и против Израел. Общо взето едно мазало. Макар,че в миналото бяха приятели с Пахлави и Садам едновременно.

Са като пуснат умните американски бомби, де избират кого да убият, ще видите какво е това хуманизъм. Не знаете ли, бе? Имат специален софтуер- използват се снимки, и се въвеждат в паметта на "умната" бомба. Останалото е работа на бомбата и сензорите и. Проблем е, когато използват фотошоп. Така де, всичко е хуманно, цивилни жертви няма как да има.

Като страничен наблюдател мога да кажа само ,че по изгодната версия за американския и евроатлантическия коптор е -позабравеният приятел -шиитския -Иран. Кюрдите са пушечно месо за патакламата.Много проблеми създават в геополитиката с исканията си за свободна държава. Все пак не са Израел с холкоста и милиардите жертви в концлагерите.

много неща ще научаваме още :) идил се биеше много повече с опозицията отколкото с ал асад :) както и да е живейте си в заблудите за гадните европейци и американци и добрият путин :) всеки си има правото на заблудите предполагам

Ало празноглавеца, тука става дума за Ирак, какъв Асад те гони?

Къде е химическото оръжие на Садам?

питай роднините на 5 - 10 000 избити от саддам кюрди в една химическа атака само нали много ги харесвате

БРЦК

Кой ще лъжеш бе? ИДИЛ = 'опозицията' !!! Доказателства има колкото искаш!

И накрая ще се сбият кюрди-подкрепяни от Турция и шиити --Централната шиитска власт в Багдат няма право над тези сунитски райони--в момента правят геноцид в името на петрола

Американците и Европа са пълни идиоти. В Сирия защитават джихадистите против законното правителство, в Ирак ще защитават правителството срещу джихадистите... едните джихадисти били опозиция, другите терористи, третите кюрди, четвъртите невинни...

Изглежда авторът на това антрефиле е забравил колко статии имаше в Дира покрай ситуацията в Мосул, който не падна лесно а беше предаден... просто американците използваха Мосул за да изнудят иракския президент, в нарушение на иракската констититуция, да назначи загубилия изборите Абади за министър-председател.

Изглежда , че само кюрдите се бият срещу ислямска държава.

щото тези "завзети" села сега ще бъдат прочистени от араби и добавени към кюрдистан каквато ще бъде и съдбата на Мосул ... но там вече ще се сбият със шиитите :)

Наглостта на Ердоган няма краѝ! Изказал се, Турция не е само Турция и че в Западна Тракия в Гърция да направели референдум да се отцепят, Ердоган също така твърди, че "някои историци смятат, че границите включват също и Кипър, Алепо, Мусул, Арбил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и островите в Егейско море." Хаха... Ще ни схруска братя българи и гърци, гответе се...

Нас Меркел и европейските ценности ни пазят.

В Ирак преди американските войни имаше много за гледане. Конкретно Мосул съм го запомнил най-вече с църквите и манастирите му. Джамии имаше бол, дори една с тухлено минаре над 50 метра, наклонено като арабска версия на кулата в Пиза; величествени, красиви, посещавани. Манастирите и църквите, обаче, лъхаха на мистика- и гъмжаха от хора, защото в града живееха огромно количество християни. Интересното е, че ИДИЛ разруши както църквите, така и джамиите- или поне исторически важните от последните. Моята прогноза е, че нищо от този град няма да остане цяло, преди да бъде освободен. Турция има мераци към прекрояване на картата на Ирак, както Ердоган заяви неотдавна в /почти/ прав текст.

Според мен сирийската армия е десет пъти по боеспособна отколкото тази сбирщина дето са събрали там около Мосул.

тва не е според теб а според итар-тасс която мисли вместо теб :))) не могат да превземат нищо от 5 години с помощта на русия и иран и хизбула

Шило

Кои са от 5 години в Сирия? Че пак не става ясно, кой нищо не може да отвоюва за толкова време. Персите и руснаците са отскоро там. За това питам.

я да те цитирам: 'а и ако излязат на открито нещата ще приключат за минути сега но те копаят тунели под къщите и се крият там'

МАЛКИ ПОДРОБНОСТИ :))) Иранските шиитски сили в Ирак в момента възлиза на 100 000 - военен говорител на САЩ Според плана, за освобождението на иракската операция Мосул под ръководството на генерал-майор Qasem Soleimani започне преди края на 2016 г. КОЙ Е КАСЕМ СЮЛЕЙМАНИ - ИРАНСКИ ГЕНЕРАЛ НАРИЧАН "МЕЧА НА АЯТОЛАХА":)))

Шило

4500 джихадиста, срещу които са 4000 кюрдски бойци и около 1500 иракски войници...Поне така става ясно. Ако това са реалните сили, съжалявам, но няма да превземат Мосул. Нито да направят нещо сериозно.

има десетки хиляди иракска армия само единственият въпрос е да няма много жертви

Шило

Сигурно. И аз не мисля, че ще ползват само 6000 човека за атака срещу този град. Най-малкото, ще се изгубят в него.

И 100 000 ИРАНСКИ ГВАРДЕЙЦИ :)) ... МЕДИИТЕ В САЩ НЕ СМЕЯТ ДА ГО СПОМЕНАТ :))

"Битката се очертава дълга и тежка, но иракчаните са се подготвили и ние заставаме на тяхна страна", увери генерал-лейтенант Стивън Таунзенд Абе американците превзеха ирак за 15 дена, при положение, че Садам разполагаше с едномилионна добре въоръжена армия. Сега срещу себе си имат 6000 души, без авиация, без танкове, без тежка артилерия.А се очаквало да воюват месеци. Толкова ли е калпава иракската армия?!!

ами толкова 30 000 се разбягаха от 500 идил в началото корупция по източен модел

нали? А тия 30 000 бяха тренирани по американски, бяха с американско оръжие и ги подкрепяше непобедимата американска авиация. И все пак се разбягаха без даже да гръмнат по един път. Май такива са били американските планове- да се създадат проблеми на иракското правителство, което има наглостта да иска да купува оръжие не от сащ, а от Русия.

а и ако излязат на открито нещата ще приключат за минути сега но те копаят тунели под къщите и се крият там

то и в Алепо е така, ама за там друга песен пеете!

Milen Gagov

Олигофренино,а къде е точно разликата между Мосул и Алепо освен в това,че са градове в две различни държави,от които в момента не е останало почти нищо??? И защо за едните в Мосул,ни се набива,че са...джихадисти,а за другите в Алепо,че са...революционери:)))?!? Кой ги определя тези...тънки граници между едните и другите след като нито първите,нито вторите са...ЗАКОННО избрани??? Ти ли???

Точно така пишете за това как кюрдите атакуват Мосул, а недейте да пишете че въоръжени афганистанци преминават границата ни. Тази нощ е имало престрелка между силите на МВР и мамуните. Има една убита мамуна. А Боко се мазни на Ердоган. Нали се сещате че тези мамуни с оръжия са минали през цяла Турция. Няма как да не са били забелязани. Ама пълно затъмнение по нашите медии. Те ни пишат за кюрдите, за Радан, за Цецка и прочие.

ААааа! Ама така не е честно. Нали американците с коалицията убиха садам и в ирак възтържествува мир и демокрация. Оказва се ,че не е точно така. Тогава да се връщат пак там и да си почистят говната сами ,както те сами си ги създадоха. А не да тикат напред иракско пушечно месо за отстрел.

Шило

Зависи от мира :) . Че има различни видове. Както и демокрации.

Шило

Кюрдите доказват, че заслужават държава!

отдели им едно кътче от родината си бре!

Шило

Те имат земи, които са заели. Все нещо трябва да се отдели от сърцето на Ердогана, от Ирак и от Сирия. Изнесоха най-големия това от тази война и продължават да са на първата линия.

абе напоследък който се е захванал с кюрдите добро не е видял саддам си замина идил си счупиха зъбите щатите помогнаха на кюрдите де да видим ердоган

БРАВО на смелите кюрдски бойци!

Кюрдите за пореден път доказват колко сплотен и смел народ са! Разбираемо е защо ердоганчо се страхува от тях, но и неговия ред ще дойде! Стига да не получат нож в гърба след превземането на Мосул.

..А а а, да не забравяме къде заточваха гаджалите нашите непокорници и войводи в Анадола!?

Единственият безкръвен начин да се превземе градът е да се обсади и пиле да не може да прехвръкне. След две години обсад,а ще намерим там изпукали и мумифицирани джихадисти,с изядени от гладът ремъци на калашниците им.

1,5 милиона цивилни в Мосул ще са изядени преди тях.

Те ще са жертви на демократичните промени.

Интерсно как Запада и Америка виждат военни престъпления срещу човечеството в Алепо/Сирия, а за Мосул в Ирак - всичко е ток и жица.

Шило

Зависи кой гледа

"...в операцията за изтласкване на "Ислямска държава" ..." Какви са тия военни операции на тласъци? Ще местят ДАЕШ от едно място на друго ли? Военна операция предполага обсада, бой и разгром до предаване или смърт. Тези дето се предадат на съд, другите в гроба... Нашите щели да ги "тласкат"...

Тато Ердоги се е стъжнил от тази новина!!!

Шило

Успех на кюрдите и иракската армия! Дано силите им стигнат за по-бързото превземане на града!

Над 500 000 иракчани са успели да напуснат града. Над 1 милион са останалите жители на града. Джихадистите искат от всеки проявил желание да напусне града 10 000 долара на глава. Ако ги нямат следва разстрел. Мосул е огромен град.Ще бъдем свидетели на невиждана хуманитарна катастрофа.

спокойно...щом участва США, няма грешки с удари по цивилни и всичко е хуманно

Турция преди седмица даваше нареждане като се освобди Мосул кой да има парво да живее в него- сунити,туркмени и подобни удобни за турците,а другите вън ако оцелеят.

добра новинса , ама ми е интересно ,като превземат грсадове и села с тежки сражения има ли пленен или убит джихадист

Гладах филм за Пешмерга, те не взимат пленници, направо леж прават. Дори малко съмнение да имат, че некой е от ИД.

а бе къде е плачещото ооне сега,що не ревът като се готви такава голяма патаклама

Над 30 000 или две иракски дивизии защитаваха Мосул когато беше нападнат и превзет от само три 4 хиляди джихадисти. Чудя се сега дали ще успеят да си го върнат отново.