Коментари - Москва: България и Чехия нарушават грубо задълженията си, като дават на Киев руски хеликоптери | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Наглост. Отнеха лиценза за ремонта и поддръжката Всички го знаят. Алчност за определени хора няма граници.След време ще ни кажат че не било истина.Когато България взе страна в този регионален конфликт заради тези които не желаят да го прекратят ,за да унищожат икономически Европа това е нормално от страна на Русия.90% от въоръжените сили в България са с руско и оръжие от времето на социализма България може за определени хора да им трупа милиони но мама да има за народа От банкрута на Украйна ние няма да получим и цент. Наглостта на Зеленски излезе на яве Жито, екология, неработещи емигранти.До кога ще плащаме всички ние???? ВРЕМЕ Е ДА ГО СМАЧКАТ И ДА ПРЕКЪСНАТ ВСЯКА ПОМОЩ

...брей,в Бг имало механици дето ремонтирали хеликоптери,ами това е много добре,прекрасно,явво можем не само кабели и домати...

_stankow

Ум ще ви зайде, ако знаете какви неща се ремонтират, че даже и произвеждат в България. Не бива да се гледат БТВ, Нова, Бългейрия Онеър, Евроком, да се слуша дойчевеле. Ако ги гледате ще получите точно такова впечатление - че в България се правят само кабели и домати. Истината е, че каквото го има в България, все българи го ремонтират. Нито един немски техник не е дошъл да помогне, камо ли да работи постоянно. Кой ремонтира и обслужва самолетите на летище София, 130 тонните самосвали в Асарел и Елаците, роботите в тухления завод в Луковит, електрониката в търговията, техниката в метрото, оръжейните системи в армията и ВПК и всичко, което виждате около себе си или не виждате, защото работи на заден план ? Роторен ескаватор виждали ли сте ? Поне по "Нешънъл джиографик" ? Е, в мини Марица-Изток имаме 26 от тях. 70 метра високи и 180 метра дълги, 3000 тона тежки. И т.н. Кой ги ремонтира ? :D :D

Голям смях, товарищите се загрижили дали са безопасни хеликоптерите, на които летят украинците - класическа руска наглост. Не се безопокойте, добре са ремонтирани и btw на никой тук не му пука от воя ви ;)

Ясно е, че има около 40 бота, които лепят минуси и плюсове по команда от админчето. Жалко поведение на страхливци.

Квичете квичете товарщи, квичете на воля. И танкове ще пратим, и войски ще пратим.... А вие си квичете!

А ти, ще поведе ли войската, или си само от изпращате?

Като харесаш или не някой коментар точкуването е страшно.Ех Дир бг.излагате се.

КОлко години в Уйрайна избиваха деца и цивилни в Домбас и Луганск без никой от сегаквичащите в защита на Украйна на надигне глас !! На ви сега слава Усраине !! Хууубавичко им го набахмутиха руснаците !!!

А спазвали Руснаците международни правила според и нашенски тиквеник по долу,да особено като нападат съседите си преди Украйна беше Грузия,,за Чеченя да не говорим като войниците им мародерстват бедни селяни обират тоалетни бидета,и перални ,а пък като спряха Газа ,въпреки че имахме договор с Газпром да плащаме в евро,но нашите рашисти са лумпени работещи в полза на тази дивашка страна

Руснаците не давали гаранция за техните хеликоптери! Това преди да ги изпратят в Украйна или след това?

Ама чакайте РЕБЯТА ,СИВ беше договор за взаймопощ,тогава когато сме взели тези боклуци от СССР,на някой ако му лиспва нещо другия му го дава ,но СССР не съществува ,от къде на къде Росия се явява като негов нследник ,според тогавашната конституция съветски всички 15 республики бяха равноправни България и Чехия не са в война с Украйна защо да не им помагат нормални е да помагаш на по слабия,да не вземат руснаците да си искат и москвичите за които чакахме ред 10 години,значи продали ти взели то парите у после ще ти търсят сметката за стоката интересна рашиская филисофия

А иди сега в Германия да чакаш 2 години да си купиш кола. И каква е разликата със социализма? Има си правила и закони. При това международни. Има понятия като патент, като лиценз. Като производител. Тези правила са икономически и действат навсякъде по света. Русия изисква от нас да спазваме международно установените правила. Те са тези, които притежават патентите и лицензите и дават разрешение и документация за техните изделия. Все неща, на които Западът твърде много държи. От къде ви намират такива дебили в да пропагандирате праведната сатанистка ангосакска вяра. Кажи чедо на Сатаната?

По искане на Украйна, Франция, Германия и представителя на СС км ЕС, минските споразумения са подписани от представителите на ЛНР и ДНР, което дефакто легитимира ДНР и ЛНР като отделни от Украйна субекти. Последвалото едностранно неизпълнение на споразуменията от украинска страна и искането за разполагане на ЯО на украинска територия, са основните причини за войната. Можете да си плямпате всякакви сказки но СВО на Русия е напълно легитимна операция. САЩ нападна Ирак заради шишенце с бял прах и тогава всички либерасти квичаха от щастие, че САЩ изби 50 000 военни и 200 000 цивилни иракчани. Тогава никой не обсъждаше законността на ОНАЗИ война... сега всички станаха много разбиращи от международно право.

някъде четох, че цивилните жертви в Ирак са над 1 милион. Но не знам до колко е достоверно.

Всички жертви, включително от глад, липса на чиста вода и болници, за няколко години след войната се оценява на 700 000 до над 1 100 0000.

Нали и Украйна е от СССРа.

до преди да почне войната, половината свят си мислеше, че украина е част от РФ. за

до колкото ми е известно, чисто юридически са част от Русия. Май и в ООН имаше подобна дискусия. Не че руснаците има претенции към такива юридически формалности.

ПУТЛЕР АКО НЕ БЕШЕ НАПАДНАЛ УКРАЙНА, СЕГА НИКОЙ НЯМАШЕ ДА ПАЩА ОРЪЖИЕ.

Троловете явно са в тази тема. За тях да напомня - съдбата на всеки диктатор е една и съща!

АААААААА как бе ? Ние сме миролюбци !

В България постоянно се тръби, че нямаме медицински хеликоптери и планински хеликоптери, а същевременно има хеликоптери, които да изпратим във войната!?! Животът на населението явно се е превърнал в много нисък приоритет за нацията.

Глупи, все едно ако няма линейки но има танкове да кажеш що не ползваме танкове за линейки Къде ви измислят опорките в това вГъзраждане

Щом не са легитимни репеър центрове, значи нямат капацитет за качествен ремонт. Значи хеликоптерите ще падат яко.

Вижте броя на плюсове и минуси как рязко се увеличават от средата на предната страница.

А да нападаш съседните държави си е в реда на нещата? Тия дядовци начело на Русия съвсем са изтрещели

Да нападаш несъседни държави какво е? Искаш ли примери? Ирак, Сърбия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия? Да се връщам ли по-назад във времето или знаеш събитията без подсказване? По правило на ООН от 2004-та, ако една държава избива сънародниците ти на своя територия, не просто имаш право да ги защитиш с военна сила, ами си длъжен да го направиш. А си изтрещял, защото всяка държава при купуване на оръжие подписва Сертификат за краен получател и според него няма право да предоставя това оръжие по никакъв начин другимо - нито като продажба, нито като подарък, нито на съхранение или заем. Нарушаването на този сертификат след войната ще има много тежки последици за България. Министрите ни, сегашни и предишни не ги мисли - те ще се хванат за крилото на американския самолет, ама ти ще си останеш тука. И ако 98%от изработеното от тебе отива да изплащаш репарации на Русия ще си късметлия. Апропо, до 1965-та включително сме изплащали тежки репарации на Гърция. Но преди това нашите политици с голям патос (има я прокламацията в мрежата) са ни вкарали в Тройния съюз, че и са обявили и вийна на САЩ и Великобритания. А изтрещелите части от населението също са хвърляли шапки във въздуха от радост.

Малоумен кремълски маргинал

Да ти припомня ли в колко държави СССР/Русия е агресор? Полша 1920, Полша 1939, Финландия 1939, Литва, Латвия и Естония 1940, насилствено присъединяване на Молдова и Северна Буковина, Чехословакия 1968г, Унгария 1956г, Афганистан 1979-1989, две войни в Чечения 1994 и 1996, Грузия 2004, Нагорни Карабах и Осетия 2009-2010, Крим 2014г. А, те май станаха повече от войните на САЩ.

До "Изтрещелия си ти"! Хайде сега пунктуално да ти обясня колко си интелектуално затруднен (не казвам тъп, защото не мога да сляза толкова ниско): 1. Нападението над Украйна е все едно САЩ да нападне Канада или Мексико. Само дето в Мексико "ще хвърлят шапки във въздуха от радост", ако се случи. 2. Русия за да нападне несъседна страна трябва да мине през всички държави помежду им. Щото нямат капацитет за глобални операции - само виж вървящия на въглища Адмирал Кузнецов, който винаги е съпроводен с буксирен кораб и ще ти стане ясно. 3. Я кажи кое е това "правило" на ООН от 2004? ООН не създава "правила". 4. Това със сертификата за крайния получател важи в определени условия и до време. Според теб като продаваме стари съветски оръжия на африкански страни дали сме длъжни да уведомяваме Русия? Ами не 5. След войната си го написал с внушението че прогресивния свят ще загуби в Украйна, а Русия ще спечели. Ами, няма да стане. Имплозията на Руската Федерация вече се вижда с просто око. 6. Репарациите изобщо след ВСВ са единствено и само по настояване на СССР, и всъщност е трябвало да ги плащаме до средата на 80-те, но далновиден наш външен министър (доста необичайно за комунистическия режим) успява да предоговори условията и да издейства драстично намаляване на репарациите, зад гърба на СССР, и възползвайки се от конституционната криза тогава.

Тъпаците вярват че всяко престъпление одобрено от САЩ не престъпление. Както не беше престъпление етническото прочистване срещу руснаците в източна Украина. Дали тъпаците са прави, бъдещето ще покаже.

Да нападаш съседите си не е престъпление, иначе да ремонтираш хеликоптери е грубо нарушаване на международното право. Пълни ненормалници.

Очаквам военнопрестъпника Путин в затвора да ми духа и по цели нощи ще обсъждаме международното право.

грубо нарушение на международни задължения ...ха хах а А КОГАТО НАПАДНАХА УКРАЙНА ПО КОИ МЕЖДУНАРОДНИ ЗАКОНИ ГО НАПРАВИХА.. ПО КОИ ЗАКОНИ ПУТИН ИЗБИВА В ЧУЖДА ДЪРЖАВА ДЕЦА И ЦИВИЛНИ. Военнопрестъпника трябва да бъде предаден на международния съд

1. Отказ на Украйна от минските споразумения, като УМИШЛЕНАТА измама беше потвърдена от Меркел и Оланд. 2. Осем години стрелба с тежки оръжия по население с руско самосъзнание. Друго да питаш?!

Ти прост ли си. Това питам но няма как да ми отговориш. Определено неосъзнаваш че си такъв. Амеба куха

Къде беше Ти, когато САЩ изби 500 000 в Ирак, че да ни обясниш международното право?!

Колко си малоумен кремълски маргинале, знаеш ли?

България сега ми прилича на проскубан пудел дето се зъби на мечка през оградата. До 6 месеца ЦРУ ще опука Зеленски, че знае твърде много. Украйна че си я разделят Полша, Румъния, Унгария и Русия, а САЩ ще чудят как да се оправят със де доларизацията. И пудела ще открие че ограда нема а Мечката си е още там и от цялото това бафкане много се е изнервила. 50% от Чехия са немско говорящи. Германия ще намигне отдалече и ще останем само ние … и мечката.

Падал сте на главата си като малък - до такъв извод стига човек, ако ви чете глупостите. По тая логика в България 50% говорят български, а останалите - македонски, турски и цигански. Отделно, руснаците са много нагли - нарушават ред международни спогодби, ама ремонт на хеликоптери не можем да правим, дори и на собствените си. Ограда трябва да се построи около Русия, 100 метра висока и да не ги пускат 100 години навън.

руZодебилите са жалки отрепки и нещастници, а любимата им кочина я очаква голям хОй! На кой му пука какво реве тая блатна Кочина, да си го завре лиценза отзаде, не ни трява такъв, и нищо не могат да ни кажат жалките получовеци... Напред към светло бУдеще на хуй за вас!!!

БЪЛГАРСКОТО ОРЪЖИЕ УБИ ВЕЧЕ 100,000 РУСКИ ФАШИСТИ. ПОХВАЛНО! Само че, България трябва да заеме част от производството на 155mm снаряди и особено - високоточните. Можете, българи! И после бомби и ракети за натовската авиация! СЛАВА ЗА БЪЛГАРСКИЯТ ВОЙНИК И БЪЛГАРСКОТО ОРЪЖИЕ!

няма такова нещо като високоточни снаряди

Няма в Рашка, 155 има - как им целят танковете като консервени кутии от 40 км знаеш ли с какво?

куче да те лаее..дали са ни хеликоптери ние ще ги подаряваме...

Трите фирми, 1 чешска и 2 български РЕВОНТИРАТ хеликоптери Made in the Cheburekstan.

Има в Кремъл един психопат Нисък и грозен. Истинска гад. Луд комплексар с мъничък член. На Хитлер и Сталин верния фен. Бивш жалък чиновник от КГБ. Случайно на власт дошло джудже. Реши, че е цар и нов император Петър Велики, пожизнен диктатор. Лакеи си има - Медведев, Лавров... Разруши всичко сторено от Горбачов. Демокрацията оплю, прогреса, мира. За нов ред бълнува, разделящ света. Страната на злото щом оглави Започна с Курск и така се разкри. Последва Армения, Грозни, Беслан, Грузия, Сирия, Беларус, Казахстан. Терор там цъфти надлъж и нашир Трови, убива, други праща в Сибир. Посмее ли някой да му опонира Намира начин да го ликвидира. Немцов, Литвиненко, Березовски, Скрипал, Навални, Ходорковски. Политковская, Юшченко, Магнитски А как загина президента Качински? Народът му беден, харчи за бомби. Безаналогов дебил, кърваво зомби. Хибридни войни все му в главата. Мечтае за нов СССР на земята. Прати последно орки в Украйна Идиота до гуша затъна в лайна. Нацисти привижда. Поредна лъжа С ядрена зима заплашва. Свиня! Изнудва с газ, нефт, ток, горива с оръжие, тор, зърно, висока цена. Руши градове, язовири, даже АЕЦ Жени, старци, деца да избива е спец. Подобно на Дракула жаден за кръв Своя и чужда. Инак бункерен плъх. Ненаситен убиец. Безразличен фашист за живота на другите. Див комунист. Този път преигра и сега ще боли Усети че губи. Идат сетните дни Чака го съд, куршум, отрова, въже Навярно от своите бясното псе.

Български деца мрат, защото няма медицински хеликоптери, тия боклуци ги дават на укро-фашистите!

Ремонт на тенекии и бояджийски услуги ....за повече няма кадри, а и кой да ги подготвя... Терем - Летец ЕООД Специална продукция: Производствената дейност по отношение на специалната продукция се базира основно на подписани договори с „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД за извършване на ремонтни дейности на вертолети Ми-8, Ми-17, Ми-24 и техните модификации и договори за капитално-възстановителни ремонти на авиационни агрегати за хеликоптери от серията Ми. При изпълнение капитален ремонт на хеликоптери се използват следните специални процеси: 1. Галваничен участък 2. Бояджийски участък: нанасяне на лакобояджйски покрития 3. Вулканизаторен участък: производство на гумено-технически изделия херметични клапани каучукови уплътнения, работещи в хидравлични, маслени и горивни агрегати на въздухоплавателни средства, както за неподвижни така и за подвижни съединения каучукови резервни части за въздухоплавателни средства 4. Цех Механичен: производство на шлангове високо налягане изготвяне на въжени съединения метални резервни части за въздухоплавателни средства 5. Агрегатен участък: производство на шлангове ниско налягане 6. ЦАТ: приготвяне и нанасяне на антифрикционно покритие ВАП-3 запояване на елктро и радио елементи аргонно-дъгово заваряване на алуминий и алуминиеви сплави приготвяне на херметик ВИТЕФ-1 и нанасяне, работа с херметици кримпване на проводници при извършване на ремонтни дейности Дружеството обезпечава пълен цикъл на ремонтно-възстановителните работи по корпуса и системите на вeртолети Ми-8, Ми-7 и Ми-24, с изключение на двигатели, главен редуктор и лопати, носещ и опашен винт, които ремонтира/доставя/ в кооперация с лицензирани фирми. Разработват се и се произвеждат инструменти и резервни части за нуждите на завода.

Ние и хеликоптери ли сме имали?! Аз мислех че са само два мига в момента;)))

Два мига от вечността...

Тази война не е наша! НЕУТРАЛИТЕТ!

С руските каски по руските кратуни. Все пак русия наруши основно международно правило да не нападаш съседа си. БОЙ ПО РУСКИТЕ ОРКИ ДО ОТКАТ!

България и Чехия са я подкарали през просото..не ибават нищо.. Рф трябвадаотнеме лицензи за производство на оръжие .Олигарси лапат кинти яко .

Ми да отнеме, вече май ги е отнела... И кво?

А лиценза ни за калашника кога ще отпадне?

Преди малко излезе новината, че правителството на 24 март е взело решение за спешно подновяване на запасите от снаряди, като за целта е разрешило на вмз Сопот да продаде количеството, което се намира в складовете с ангажимент да ги възстанови с нови в рамките на 3 години. Познайте къде отиват :)

Точно така, другото са приказки за простолюдието... Нито един куршум... Повтарям, нити е-д-и-н к-у-р-ш-у-м... Така каза Корни... Вярваме и безрезервно!

Нямаме задължения към вражеска държава.

Москва води легитимна завоевателна война. Хахахаха.

България нищо не е давала. Това са шепа продажници.

Плачкайте, московци, това е само началото на края ви!

Аре на американофилко чекам го от 2014г. Ама у България не мое народо си купи яйца промита офца

Безродник прост, използват те като проститутка и те хвърлят на боклука, ти си един парцал за тези които си мислиш че са ти приятели

Колко точно изпи тази вечер?!

Македонците дадоха всичките си 12бр. Ми 24 на Украйна. Предполагам тях ги ремонтират и модернизират в България, преди да заминат за Украйна. Добре е журналистите да попитат за чия сметка са ремонтите.

Верно ли вярваш, че в България може да се ремонтира хеликоптер?

Да, може. И танкове и БТРи може. Стига да има резервни части.

Дано да е така. Почувствах се горд. Ама силно ме съмнява да е във възмпожностите ни.

Теб какво те бърка? Това дава работа на българи и тези поръчки са платени (не от теб и мен) Мен по скоро ме бърка че не им изпращаме оръжие по редовен начин, а използваме канали!

Края на 90-те бях в казарма. Зачислен бях на един ЗИЛ с антена. "Деймос" май му викаха. То онова не можеха да ремонтират и стоеше като паметник, придвижвахме го с бутане, ти ми разправяш за хеликоптери. Нещо си се объркал.

Шорошки дупедавци, сър! Ще ги гази мечка! Скоро!

Дали пък тебе няма да те гази нещо? Внимавай!

Недай си боже от Русия да прекратят и лицензите за подръжка на ядрените реактори в Козлодуй защото тогава ще изпаднем и в енергийна криза.

Защото други ще поемат подръжката.

Страхотна идея!

Предоставянето на руски вертолети на фашисткия режим в Киев е чудовищно предателство срещу Русия!

В грешка си фашистите са с москва затова и ще изядат дървото.

6 март 2023 г Изпращането на оръжия в Украйна се превърна в основна ябълка на раздора между русофилските и прозападните партии в България след началото на войната, въпреки че се оказва, че директна търговия с оръжия не е имало дори преди войната. [Shutterstock/Paymaster] EURACTIV е част от проекта Trust >>> Езици: френски Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през други държави през последните две години, без Украйна и България дори да се споразумеят за една директна сделка, дори преди войната, установи разследване, проведено от EURACTIV България. От началото на руската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер и министър на икономиката на България Корнелия Нинова повтори, че няма да разреши износа на български оръжия за Украйна, след като даде първото си обещание в телевизионно интервю само четири дни след началото на инвазията. От началото на руската инвазия изпращането на оръжие в разкъсаната от война страна е основна ябълка на раздора между русофилските и прозападните партии в България. Въпреки че не е имало директна търговия с оръжия, тяхната непряка продажба, подчертана за първи път от EURACTIV през октомври 2022 г., вече е установено, че се извършва дори преди началото на конфликта. „За периода 24 февруари 2022 г. – 19 януари 2023 г. не са постъпвали заявления за външнотърговски сделки с украински фирми и държавни институции за разглеждане в Комисията за експортен контрол и съответно не са издавани разрешения за износ за този период“, се казва в отговора. предоставени на EURACTIV от Министерството на икономиката след искане по Закона за достъп до обществена информация. Още преди войната, от началото на 2021 г. до 24 февруари 2022 г., Украйна не е сключвала директни сделки с български оръжейни компании, които са големи износители на произведени по съветски стандарт оръжия и боеприпаси за украинската армия. Само през миналата година обаче България е изнесла непряко оръжия за Украйна за поне 1 милиард долара, коментират източници на EURACTIV. Както повтори Нинова, лидерът на проруските социалисти в България, тя няма да позволи износ на българско оръжие за украинската армия, българската оръжейна индустрия има рекордни продажби в чужбина, основно в Полша и Румъния, откъдето след това се изпраща оръжие в Украйна. Големите държавни оръжейни заводи като тези в Сопот, Карлово и Казанлък, където се намират заводите и работещите там, отчитат 100% ръст на продажбите. Александър Михайлов, бивш изпълнителен директор на държавната компания "Кинтекс", през която минава оръжейният износ на страната, потвърди рекордния български износ тази година. „Когато има международен въоръжен конфликт, винаги има увеличение на използването на продукти, свързани с отбраната“, каза Михайлов пред EURACTIV България миналата година, добавяйки, че издадените от държавата разрешителни за износ на оръжия през това време възлизат общо на 1,1 – 1,3 милиарда евро. Междувременно в края на април 2022 г. Нинова заяви, че ако Народното събрание реши България да предостави оръжие на Украйна, тя няма да даде исканото от нея одобрение. „Ако парламентът вземе такова решение, аз няма да подпиша такъв документ. Ако искат да ме сменят, няма да подпиша този документ! Напускам поста си. Но аз се съобразявам с българския интерес и повечето граждани казват ясно: да не изнасяме оръжия“, каза Нинова в интервю за БНТ в края на април 2022 г. След като тя и нейният кабинет бяха свалени през юли 2022 г., в края на миналата година българският парламент реши с голямо мнозинство да предостави военна помощ на Украйна от складовете на българската армия. Президентът Румен Радев, който беше категорично против това решение, не го спря и издаде указ. България изпрати военна помощ, но тогава Радев обяви, че втора доставка на оръжие няма да има. Схеми за международна търговия „Българските оръжейни компании не продават директно оръжия и боеприпаси на украински фирми, защото има практика това да се случва по чужди програми“, каза Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, бивш председател на Надзорния съвет на Агенцията за комуникация и информация на НАТО. и сега директор в Атлантическия клуб, каза пред EURACTIV България. „Във Великобритания, САЩ и Полша има програма с добро финансиране. Чрез тази програма се купува необходимото въоръжение за Украйна, тоест парите не са украински, а британски, американски, полски или европейски. Затова се купува през други фирми. Освен това логистиката е важна, а както всички знаем, тя се организира основно през Полша и е отговорност на тези фирми, които купуват от българския пазар”, обясни Шаламанов. Според него има и други логични фактори българските фирми да не продават директно в Украйна, но казаното от Нинова, че "нито един български меценат няма да отиде в Украйна" по време на нейния икономически министър, вероятно е това, което е спряло българските фирми да го направят. Все пак тези фактори доведоха до един вид "триъгълен подход", който е изключително полезен както за България, така и финансово и имиджово, и за Украйна, каза още Шаламанов. „Тоест всички партии получават своя дял“, обясни той. Наскоро Шаламанов се застъпи България да предаде всичките си танкове и бронирани машини от съветско време и да ги замени с модерна техника от нашите съюзници, което ще ускори превъоръжаването ни. Това важи както за танковете Т-72, ​​така и за самолетите Су-25 и МиГ-29. Шаламанов посочи като добри примери Чехия и Полша, които вече са го направили. Но тази практика на непряк износ не се ограничава само до периода на войната. България е един от големите производители на съветско оръжие и боеприпаси, използвани от украинската армия. Поредица от диверсии срещу български оръжейни заводи след анексирането на Крим и опитът за убийство на оръжеен бизнесмен, за които българската прокуратура подозира руските тайни служби, са едно от доказателствата, че България е изнесла значително количество оръжие за Украйна дори преди войната, разкриха множество източници на EURACTIV. Бизнесът обича тишината В телевизионно интервю на 25 януари бившият изпълнителен директор на най-значимия държавен военен завод в Сопот Иван Иванов обясни, че България не е изнасяла оръжия и боеприпаси за Украйна. България търгува с над 60 държави, основно чрез фирми с лицензи и одобрение на Комисията като краен потребител. Иванов обаче подчерта, че с работата си в завода се е убедил, че оръжейният бизнес обича тишината. „Затова съм дълбоко изненадан, че настоящият служебен министър на икономиката (Никола Стоянов) не спира да повдига този въпрос за оръжията. Той трябва да знае, че като говори непрекъснато за ВПК, вреди на България, вреди на този сектор от икономиката на България“, подчерта Иванов. Темата нашумя след публикуването на статия от германския вестник Die Welt , в която се посочва, че правителството под ръководството на бившия премиер Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев е започнало тайна процедура за изпращане на мащабна военна помощ на Украйна – в т.ч. боеприпаси и въоръжение – по други пътища, за да се избегнат официалните доставки на оръжие.

България "тайно спаси Украйна" ли? Това твърди консервативният германски всекидневник Die Welt в статия от 18 януари. След като Русия нахлу в страната на 24 февруари 2022 г., правителството в София започва "тайна стратегия" още четири дни по-късно, когато тогавашният прозападен български премиер Министър Кирил Петков посети украинската столица Киев. По времето, когато той е пътувал, българското правителство вече е започнало процедура за цялостна военна помощ на Украйна, според Die Welt . „За да се избегнат официалните доставки на оръжия, боеприпаси и въоръжение влязоха в Украйна индиректно. Така България периодично покриваше една трета от нуждите на украинската армия“, съобщи журналистът Филип Фолкман-Шлук, който също публикува адаптирана версия на материала на английски език на Die Welt . дъщерно издание Politico , като и двете са собственост на немския издател Axel Springer. Карта на България и съседните страниКарта на България и съседните страни България незабелязано достави и дизел на Украйна , задоволявайки до 40% от нуждите на украинската армия от танкове и превозни средства между април и август, се добавя в статията. Тогава Петков оглавяваше четирипартийна коалиция, а неговият вицепремиер Корнелия Нинова, която ръководи и традиционно проруската Българска социалистическа партия (БСП), беше категорично против доставките на оръжие за Украйна, както и президентът Румен Радев. Докато някои членове на българската коалиция бяха на страната на Русия, Петков реши да "бъде от правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим срещу много по-силен враг", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба пред вестника. Йохана ДеймелЙохана Деймел Германският експерт по Югоизточна Европа Йохана ДеймелИзображение: приват Цел: Независимост от Русия Йохана Деймел, регионален експерт, член на борда на Асоциацията за Югоизточна Европа (SOG), подчертава сложността на решението на България в момент, когато в страната има силни проруски сили. „И социалистите, и президентът се смятат за приятелски настроени към Русия, макар че и за двамата бих казал, че тяхната звезда очевидно потъва. За мен това е същото като казаното от Петков – че ние показахме, че един свят е възможен без зависимост от Русия ." Мартин Коте, ръководител на регионалния офис за Югоизточна и Източна Европа на германската либерална фондация "Фридрих Науман" в София, също похвали решенията на Петков. „Малка България избра правилната страна на историята и пое големи рискове. Мисля, че това е пример. Германия, под ръководството на своя нов министър на отбраната, трябва да вземе страница от тази книга в бъдеще.“ Помощ чрез трети страни България не е предоставяла официално помощ на Украйна, но чрез продажба на оръжие през други страни от НАТО . Това потвърди бившият премиер Петков на 18 януари в София. Вместо това партньори от Полша, Румъния, САЩ и Англия са закупили оръжията от българската индустрия, каза той. Асен Василев, министър на финансите на БългарияАсен Василев, министър на финансите на България Асен Василев, министър на финансите на България по времето на доставките на оръжиеИзображение: БГНЕС Това потвърди и тогавашният финансов министър на Петков Асен Василев. Съответното решение на българския парламент да не доставя оръжие на Украйна е спазено, каза той. Това решение беше взето под натиска на обществото и социалистите, които иначе заплашиха да напуснат коалицията. „Беше ясно на всички“ Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова вероятно е знаела за "тайната стратегия". Това е така, защото като министър на икономиката и промишлеността тя отговаряше за търговията с оръжие. В отговор на депутатски въпрос Нинова дори потвърди, че износът на оръжие от 1 март до 30 юни 2022 г. е нараснал три пъти спрямо предходната година. "България не е доставяла никакви оръжия директно на Украйна. Всеки, който твърди това, е лъжец. България не е доставила нито един патрон на Украйна", каза тя пред Die Welt . Корнелия Нинова, председател на традиционно проруската Българска социалистическа партия (БСП)Корнелия Нинова, председател на традиционно проруската Българска социалистическа партия (БСП) Корнелия Нинова, председател на традиционно проруската Българска социалистическа партия (БСП)Изображение: БГНЕС Това е вярно, каза Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет по външни отношения и външнополитически съветник на Петков тогава. „Украйна не беше посочена като купувач“, каза тя за DW. „От моя гледна точка обаче на всички беше ясно, че тези съветски проектирани боеприпаси в крайна сметка са предназначени за Украйна. Страх от отговора на Русия Сега наблюдателите се страхуват от отмъщение от страна на Москва. Мартин Коте от фондация „Фридрих Науман“ вижда нарастваща опасност българската демокрация да бъде проникната от систематична руска дезинформация. Йохана Деймел цитира възможността за по-конкретни действия: „Все още съществува опасност от саботаж на Руската федерация срещу страната, включително срещу военната и отбранителната индустрия“, каза тя. България вече е преживяла няколко кибератаки и дезинформационни кампании. „Това може дори да стигне до подстрекаване на политически вълнения и целенасочена дестабилизация от Москва и нейните поддръжници в България“, каза Деймел. В подкрепа на това говори и фактът, че МВР в Москва издирва българския разследващ журналист Христо Грозев, който репортира за руската сигурност за Bellingcat. Той е обвинен в организиране на отвличането на руски бойни самолети съвместно с украинските тайни служби СБУ. Българският разследващ репортер Христо ГрозевБългарският разследващ репортер Христо Грозев Българският разследващ репортер Христо ГрозевИзображение: Julien de Rosa/AFP/Getty Images Ясен избор на изборите Новината за тайните доставки на оръжие може да повлияе на предстоящите избори и да сложи край на политическата безизходица в България. Правителството на Петков беше свалено с вот на недоверие през лятото на 2022 г. и не е сменено. Предсрочните парламентарни избори вероятно ще се проведат в края на март или началото на април. Центристката антикорупционна партия на Петков и Василев "Продължаваме промяната" и нейните партньори "Демократична България", либерално консервативен съюз, съставен от три партии, сега имат добри шансове отново да поемат кормилото в страната-членка на ЕС. Йохана Деймел заяви, че българите са „уморени от политически кризи и корупционни скандали около Бойко Борисов, дългогодишният премиер от ГЕРБ, който вдъхнови вота на недоверие срещу Петров. Българските избиратели ще бъдат изправени пред ясен избор на следващите избори, каза Мартин Коте. "Искат ли да гласуват за свободата и възможностите за лично развитие и просперитет, които идват с нея? Или искат да се хванат на триковете на брутален агресор, който потиска и изгаря собствения си народ, за да задоволи имперските си апетити?"

Страни от НАТО са купили в България 14 щурмови самолета съветско производство Су-25 и са ги предали на Украйна. Това съобщава "Блумбърг", като се позовава на нидерландския аналитичен проект Oryx, воден от бивш военен, цитиран от "Дневник" В публикацията на "Блумбърг" не се говори за директни доставки на оръжия от България за Украйна, а за продадени на други държави, впоследствие предали на Киев. Украйна е получила самолети Су-25, но не от България Украйна е получила 14 бойни самолета Су-25, които са дошли от "един от източните партньори", съобщи полският сайт defence24.pl, като се позовава на украинската NEXTA. В публикацията се посочва още, че осем от тях са били наскоро обновени в беларуските авиационни заводи в СЕГА27 Май 2022 Подобна информация се появи и през май м.г.. Тогава полският сайт defence24.pl обяви, че Украйна е получила 14 бойни самолета Су-25, които са дошли от "един от източните партньори". Сайтът се позоваваше на украинската NEXTA. В публикацията се посочваше още, че осем от тях са били наскоро обновени в беларуските авиационни заводи в Барановичи. Данните съвпадаха тогава с информация на кореспондент на Foreign Policy, че Украйна е получила от Запада щурмови самолети Су-25 във вид на резервни части. За транспортирането бойните самолетите са били предварително разглобени в Източна Европа. NEXTA от своя страна твърдеше, че единствената държава на НАТО, която все още разполага със Су-25, е България. По онова време от пресцентъра на Министерство на отбраната категорично отричаха тогава, че изпратените самолети са български. Първите модернизирани български Су-25 се връщат от Беларус Беларуското авиоремонтно предприятие "558-ми авиационен завод" в Барановичи трябва да достави първите два модернизирани български щурмови самолети Су-25 на 23 септември, съобщава "Капитал" като се позовава на специализираното авиационно издание Aero. У нас са се СЕГА20 Септ. 2020 "Министерството на отбраната не е продавало и/или предоставяло на държави от НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна", е коментара сега на Министерство на отбраната на твърденията на Блумбърг и нидерландския сайт. "Нямам такава информация, съжалявам, за пръв път чувам от вас", заяви служебният външен министър Николай Милков, помолен да коментира по време на брифинг с унгарския първи дипломат Петер Сиярто. Авторите се позовават и на данни от Oryx, част от които се събират в специална публикация още от първите месеци на войната. Датата е от 11 април, но от описания арсенал и посочените в списъка моменти на предаване следва, че публикация се обновява постоянно. Български Су-25 се разби край авиобаза Безмер Изтребител бомбардировач Су-25 загуби контрол при заход за кацане и се разби край авиобазата в Безмер. Пилотът, който е един от най-опитните в бъгарските ВВС, е катапултирал от малка височина. Летецът е контактен и в сравнително добро състояние. Той СЕГА28 Септ. 2022 На сайта на Oryx се говори за 14 самолета Су-25, "купени от България от държави - членки на НАТО, и доставени на Украйна". Април 2022 г. е посочен като момент на сделката. Още една балканска страна е дала Су-25, но през август - Северна Македония (други случаи на самолети не се споменават). От България според същата публикация са купени от Чехия неясен брой 152-милиметров гаубици D-20 (през април 2022 г.), реактивни системи за залпов огън "БМ-21 Град" (май или юни 2022 г.), също от Чехия, и неизвестен брой танкове Т-72М1 през май или юни. "СЕГА" ПРИПОМНЯ: Страната ни има самолети Су 25. Су-25 е щурмовик и е предназначен за близка въздушна поддръжка на съхопътните войски над бойното поле. Той може да е въоръжен с ракети, снаряди и с т.нар. свободнопадащи авиобомби. Преди две години бе обявено, че е приключил ремонта на 8 самолета Су-25К/УБК. Това стана по договор между Министерството на отбраната и ОАО „558 Авиационный ремонтный завод” в Беларус от 14 декември 2018 г. Поръчката включваше 16 двигателя Р-95Ш, доставки на резервни части, апаратура, документация и извършване на замяна на системи и блокове и беше на стойност 42 185 620 € без ДДС. Военните твърдяха, че е модернизирана изцяло системата за навигация на Су-25, като са включени възможности за спътникова навигация. С това е осигурена по-голяма информационна осведоменост на пилота.Значително са били разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение. Радиостанциите са подменени с нови, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент. Каракачанов се повози на ремонтиран съветски Су-25 Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се повози на един от 8-те ремонтирани в Беларус съветски Су-25. "Вицепремиерът лично провери възможностите на ремонтираните самолети Су-25 в базата за предно разполагане в Безмер и се убеди в бойните им способности. Днес, СЕГА26 Февр. 2021 Ремонтираните Су-25 са по-боеспособни и многократно по-ефективни в изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка на формирования на сухопътни и военноморски подразделения, твърдяха от МО и добавяха, че удълженият с 8 години ресурс на самолетите ще позволи воденето на интензивна подготовка на летателния състав и повишаване на нивото на бойна подготовка. Оттам разказаха и, че експлоатацията на ремонтираните самолети ще обезпечи бъдещето на авиобазата в Безмер. Именно в тази база са разположени и тези самолети.

Оръдие ГШ-23Л, гранатомет АГС-17 „Пламък“ - боеприпаси с вагони България Картечница ЯКб-12,7, 2x ГШГ-7,62 патрони колкото щеш в България Ракети Р-60/Р-60М - R-60 MK Въздух-въздух Ракета | Armaco JSC. Bulgaria

България и Чехия се управляват от МОЗЪЧНИ тръстове...

То гуспожа Курнела, един патрон даже не е предала на Украйна, само цели вертолети :)))) Тя лично обеща миналия път, че нищо няма да изпраща ако гласуват за нея... май е излъгала горките орица! То и Бат Боко обещава, пък се отметна! Продължаваме разПродажбата и те заводи обещаваха! Абе въобще всички обещават докато влезнат в оная сграда на жълтите павета. После ги хваща амнезията :)))) Засега само Коцето от Възраждането не сме го видели да ни лъже! Само той остана като последна надежда!

Той ви излъга че еврото е гадно, пък е скатава от партийната субсидия в лична сметка в евро Излъга ви и че го кефят антиваксърите, ма година преди ковид беше писал голяма статия колко са прости антиваксърите. Изобщо Коцето е по-голям мошеник от Белата Златка и Бареков взети заедно, а същите прости балъчета им се връзвате отново (признай че си гласувал за поне един от двамата)