Спасители: Морето става опасно

Водните спасители предупреждават, че през август морето става опасно.

Обратно в новината

Коментари - Спасители: Морето става опасно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз пък всяка година си ходя в България на море. Там където ходя няма отпадни води и мутри, чисто и спокойно е. Ходил съм и в други държави, но ако не съм бил в България на море все едно не съм бил на почивка.

Има една книжка, казва се "Как да не стана жертва на водата" /има и по-ново издание "Водна безопасност"/. Потърсете я, макар че няма да я намерите, струва само десетина лева, но спасява живот. Не е реклама, а самата истина. Описва всичко, което трябва да знаете за къпането в Черно море.

А ми !!!- да затваряме плажовете а спасителите, куфара и ........?

Българинът като цяло не е морски човек. Него го е страх от водата и вярва, че ако отиде на море през юни няма да се удави, но виж, ако е през август, хеле пък по илинден, тогава - край. А истината е, че ако човек не може да плува, по всяко време и навсякъде е опасно. Карам сърф по света и мога да кажа, че Черноморските подводни течения не са особено опасни и могат лесно да се преодолеят, стига човек да знае да плува и да не се паникьоса. Проблемите идват и от спасителите, които ги мързи да се мръднат - колко пъти съм виждал червен флаг абсолютно ненужно, само за да не им се налага да влизат във водата. Според мен човек трябва да си прецени силите и възможностите, ама честно. Не случайно тук където съм децата масово ходят на уроци по плуване и взимат диплома когато освен другото докажат, че могат да преплуват 800м, облечени с блуза и дълги панталони, обувки и яке. Да влезеш в открит воден басейн без да можеш да плуваш и да разчиташ, че нищо няма да ти се случи, е неразумно.

Айде пак обобщения и констатации под мотото- българинът не става за нищо. В случая пък не можел да плува...Сякаш зад границите на територията всички плуват като видри и никой не се дави. Аман, спрете се вече- разбрахме колко сте велики вие, небългарите!

От всичко разбрах само , че си Българин ( който знае и може всичко ) , и че си достатъчно ЗАМОЖЕН , за да обикаляш света и да си караш сърфа !!! Дай Боже всекиму !

Написах, че карам сърф защото при този спорт подводните течения се използват за да те изкарат навътре в морето/океана, зад вълните. В този смисъл съм имал възможност да сравнявам къде колко са силни, широки, опасни. Затова писах, че в Черно море не са по-страшни от някъде другаде. Но за съжаление някои хора решиха, че го правя, за да се хваля.

В голяма част от случаите удавените са такива като тебе, които си мислят че дадена опасност не е достатъчна рискова за тях. И после олее мале. Изключвам случаите когато пяни, друсани и други подобни забравят чувството си за самосъхранение. Човек който уважава морето трудно ще се удави !!!!!

И откъде направи извода, че си мисля, че дадена опасност не е рискова? Не казвам ли именно това - човек честно трябва да прецени възможностите си. Хайде научете се да осмисляте това, което четете, преди да пишете коментар.

Като е опасно, забранете влизането във водата и закрийте сезона. :)

Ама уточнете, че става дума за черноморското крайбрежие на България. На което вече все по-рядко летуват нормални хора.

Аз ако ме питати спасителите имат право. миналта година на илинден морето ма завлече рязко аз съм на 66 години,млада, 50 кг, 180 хората ми дават най много 52 години, тринирам плуване от 3годишна дядо ми ма водещи на един микро язовир до хасково да ловим риби...там са научих...та миналта година морето ма завлече в созопол навътре навътре обаче аз не загубух само обладание пливах по течението и след 2 часа се намерих в поморие, там ма видяха млади мусколести спасители, единия от тях с руса коса и сини очи, около 1.90 см или 85 кг имаше 6 плочки по корема. той са метна да ма спасява ама мъртвото течение така го извъртя че почна да са дави, добре че бях аз , хванах го за различни части на тялото , и за една по твърда и го измъкнах като малаката росалкна на брега, после му правих искуствено дишане уста в уста, той малко са поуправи и вика ела в стаята ми да продължиш да ми правиш искуствено дишане, аз нали съм хоманиска отидахме и такова искуствено дишане уста в уста му испрасках че наследващия ден беше голяма свежарка като румен моркоф.

Не съм привърженик на периодичната смяна на календарите, но така или иначе днес е Илинден само по стария стил, а всички журналя в хор повтарят кой бил имал празник днес. Не стига, че днес официално не е Илинден, но и твърдят, че днес празнували и хора с имена като Божо. Нерде Ямбол, нерде Стамбол.

Хайде чуждопоклонници - плюйте по нашето море. Само не разбирам как хем от години не стъпвате там, хем знаете колко било зле. В момента Слънчев бряг е пълен, марината на Влас гъмжи от хора, да седнеш да вечеряш без резервцаия в някои от доказалите се ресторанти е немислимо. Българите са предимно платежоспособни, единствената грешка на хотелиерите е че превърнаха хотелите си в сборище на пиянии дрогирани чужди утрепки. И сега не започвайте да ми обяснявате за агърция, защото сте посетители на техните села, ако отидете на море в някое от селата на 10-20 км от брега и тука ще ви ефтино. Ама ходете де, но поне не плюйте по нашето си.Защото по времето на комунизма сте си мечтали да отидете на мизерно бунгало или ведомствена почивна станция, ама нещо много бързо го забравихте това време. И тогава е имало пробл;ем с пречиствателните станции само че не ви е правило впечатление. По селата в гърция къде мислите се изсипват фекалните води. просто морето им е много по-отворено спрямо нашето, което е почти затворено море. Ама гането трябва да плюе

В гръцките курорти няма канализация. Там отходните и мръсните води се събират в шахти. Там няма канализация, която да се излива в морето.

А съдържанието на шахтите в един момент къде отива? Ако разсъждаваме в тази насока показаха по новините че в село Лозенец има изграден резервоар, който задържа тези води......

Не стига, че си неграмотен, ами си и неосведомен....

То на това скапано море какво ли му е в ред ,мръсотия ,мазут ,мъртви вълнения ,цъфтящ планктон ,да не говорим за плажовете и бетона ,в Гърция от Кавала до Урануполи стотици плажове ,няма и един спасител и няма удавени ,тук на 20 плажа по цялата ивица всеки ден някой се дави ,спасители на 200 метра и никаква полза от тях.

Не може да сравняваш Черно и Егейско море поради ред причини. Черно море не типично море, това е едно затворено сладководно езеро, смесено с морска вода идваща през Босфора. В Черно море се вливат няколко големи европейски реки, влачещи мръсотия от милиони квадратни километри, крайбрежието не е разчленено и има постоянни течения и т.н. и т.н.

А за мазута,дето след "мирните " учения заля южното ни черноморие някой да каже нещо?

По добре питай къде отиват 300 тона изпит алкохол за денонощие на сл. Бряг и няма нито една причиствателна станция

прИчиствателни верно няма, пречиствателни има

пресвета дево МариЙо, Илин ден е... повече няма да се къпя дори от страх да не се удавя....

Да бе Да, а в Гърция като има милиони плажове и няма спасители защо няма удавени?

си ходил ще знаеш.

си ходил, защо не кажеш и на другите?

Има. Просто не тръбят като нашите малоумници за всеки случай, за да не си плашат туристите. Но у нас се навъдиха сума ти "разбирачи" с някакво криво разбрано мазохистично удоволствие да плюят по всичко българско по черноморието.

БГ мутроморието е опасно с огромните количества фекални води, изливащи се там многобройните хотелища, особено тези, построени на плажовете напук на природата.

на планина.

глупости на тръкалета! илинден и преображение?!? ебаси и бесните тъпотии... къпете се на воля и НЕ СЛУШАЙТИ какво ви говорят религиозните идиоти!

не е свързано с празници, а с дати. Морето има своя ритъм. Но всеки има право да се удави

Кои са датите, казваш? Нов или стар стил? живея на брега на морето и съм в морето половината от времето.

Илинден е и по старо поверие морето взима жертви, затова днес стойте далеч от водата.

Никой не е по-силен от природата, но глупавите го разбират по трудния начин.

Ама по стар или по-нов стил ;-)

Ясно пише по старо, т.е. по стар стил.