МОН въвежда тестове за 8-и и 9-и клас по PISA, промени има и при НВО

Поетапно ще се променя форматът на всички национални външни оценявания с повече практически задачи. Изцяло нов ще бъдат изпитите след 7-и клас през 2025/2026

Обратно в новината

Коментари - МОН въвежда тестове за 8-и и 9-и клас по PISA, промени има и при НВО | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тези неща няма да се променят с тестове, дискусии, дебати, говорене, проекти ... Трябват занимания с децата. Да се стимулират да четат, да разказват, да пишат, да изказват и защитават мнението си. Функционалната грамотност се придобива с трениране на ума и мисленето. В семейството и в училището трябва постоянно да се работи с децата. Сега това не се прави нито в семейството нито в училището. Към момента единствените умения придобити в училище е да познават буквите и да могат да четат. Масово обаче не разбират това което четат. Не разбират и нямат желание. Учителите също нямат желание усърдно да ги учат. Всички минават по нагоре. Лесно се влиза в университет. И там лесно се получава диплома.

Пиза е идуотщина

Никои не изтъква какъв ще е ефектът от този експеримент и въобще защо се прави

живеем ? PISA , HBO ? Транслейт ту бългериан ?

НВО :) Национално външно оценяване (НВО); ПИЗА(Програма за международно оценяване на учениците) лесно е да се търси в интернет! КОе те затруднява?

Затруднява го чуждопоклоничеството и отстъпа от изконните доказани ценности.

НВО е на български :) Къде видя чуждопоклоничество? Дори този измислен изпит е българска идея! Я вземете вече да четете, че наистина не сте смешни. НВО са първите букви на НАЦИОНАЛНО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ! Тази тъпотия я има само тук. Изпит всяка година. Проблемът дори не можете да си дефинирате! Какъв е проблемът на образовнаието ли? Ей такива като този! Неграмотни и псведопатриоти!

PISA тестът изследва ФУНКЦИОНАЛНАТА грамотност. И без тестове е ясно, че 80% от учениците са ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИ.

аз предлагам, да се спре изучаването на каквато и да е история на България! да се забранят със закон Вазов, Ботев, Захари Стоянов, Талев и т.н. да се започне усилено изучаване на ЧАЛГАТА, текстове да се наизустяват и да се изпитва по тях! веднъж седмично, за разтуха, на угнетените ученици, да се водят организирано на чалготека, като свободно им се разрешава, пушенето на марихуана! всичко това да е за сметка на МОН, или евроатлантиците, с цел, утвърждаване на евроатлантическите ценности! да пребъдат в бъднините, ПРОСТОТИЯТА и НЕГРАМОТНОСТТА! УРААААА! това га казвам съвсем сериозно! без подигравки или други задни мисли!

само да вметна, че и вашата грамотност не е на ниво. Не виждам защо се вълнувате като нямате никаква представа какво е пълен член, примерно. не знаете къде да сложите точка и къде запетайка :) Та, за каква грамотност се борите... когато на вас ви липсва :) Знаете три имена от българската история? Браво! Поздравления! И с това се изчерпват знанията ви. Имайте малко мяра и се съобразявайте, че неграмотни не могат да дават съвети(макар и бутафорни) за образованието.

И главните букви му липсват :)

А, вие, господине, чували ли сте за сложно изречение, съставено от множество прости такива? А, да сте чели, случайно, "Тъй рече Заратустра"? Там с просто око се вижда, какво представлява сложното изречение! Съсредоточете се върху темата, а не върху знанията и уменията, на даден човек! Останете със здраве!

Къде точно бяхте лично засегнат, че намесвате сложно изречение? Кое не ви хареса? Темата е следната: неграмотен дава напътствия за образование. И защото такива истински бяха допуснати да дават акъл сме на това ниво! Време е да си ги отсеем и да спрат да имат право на глас. Сложно изречение се използва при необходимост И не е задължително :) Мислете, не пишете! Не ви се получава :)

"Не виждам защо се вълнувате / ЗАПЕТАЙКА / като нямате никаква представа какво е пълен член, ПРИМЕРНО" Ало, ГРАМОТНАТА, "ПРИМЕРНО" е РУСИЗЪМ. В българския език се употребява "НАПРИМЕР".

"И защото такива ИСТИНСКИ бяха допуснати да дават акъл сме на това ниво! " ГРАМОТНАТА, би ли направила разбор на изречението си?!

Та, дедо, да попита, щото е прозд! какво значи по НЕОБХОДИМОСТ и не е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО? Може би, са като онова, блудкаво и разтегливо понятие в правния мир, за употребата на оръжие! "...крайна НЕОБХОДИМОСТ", която вади от затвора мнозина, заслужили награда!

Копейките припнаха да защитават неграмотния дядка. Получихте ли оргазъм? Примерно е валидна дума в българския език. И се използва. Независимо от произхода си :) Пред като няма запетайка. Вземете да се осъзнаете. Що касае последния имбецил: Очевадно е лапсус. Или не знаеш какво значи тази думичка. тук само имбецили ли се събирате, а? Грамотни ли? не и тук :) Просто сте прости :)

На поредна родителска среща класният ръководител обяснява, че основен проблем за всички ученици е невъзможността да разказват устно предадения материал. На въпрос от родител колко често учителите изпитват устно учениците се получава отговор, че то, сега, нали, такава е системата, че се "дават тестове"... Ами кой да научи учениците да разказават, ако не учителите? Да идват танковете вече.

Учител съм по математика от 2-9 клас. Стига с тия тестове. Учениците в елитните училища ще се разболеят психически от натоварването, а учениците в слабите училища така и така не им пука от никакви тестове. Да се мисли в посока образованието да е социализиционен център и само който желае да учи теоретични или практически знания.

МАФИЯ......

Организациите налагащи ПИЗА: Сдружение „Знам и Мога” работи в две основни направления – разработване и реализиране на проекти в сферата на образованието и предлагане на образователни услуги. Ние вече имаме над 70 успешно реализирани проекта по национални и европейски програми. Изпратили сме по програми и проекти за международен обмен и доброволчество над 200 младежи. Продължаваме активно да работим в сферата на европейските проекти, основно в сферата на неформалното образование. Ние, в Сдружение „Знам и Мога”, сме ориентирани към подпомагане на младите хора в процеса на развитието им. Затова започнахме да предлагаме обучения и програми, свързани с личностното израстване на младите хора. Ние можем да ви помогнем в грижата за децата от начална училищна възраст до завършване на средно образование. В Сдружението можем да предложим детска занималня за ученици от предучилищна група до четвърти клас, курсове за подготовка на ученици от шести и седми клас за явяване на Национално външно оценяване след 7. и след 10. клас. Офисът и учебната база на Сдружение “Знам и мога” се намират в центъра на София в непосредствена близост до пл. Петте кьошета на бул. Прага 8 със самостоятелен вход откъм ул. Бузлуджа. http://znamimoga.org/2016/04/11/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0-pisa/ Програмата е наследник на успешната Академия за лидери в образованието на Фондация „Америка за България“ и стъпва върху натрупания през годините опит в обученията и подкрепата на учители на екипа на “Заедно в час”. https://zaednovchas.bg/pisa/ Институтът за изследвания в образованието е назависим изследователски център, чиято мисия е да подпомага развитието на модерна образователна система в България чрез осъществяване на приложни изследвания и осигуряване на аналитичен капацитет за провеждане на основани на доказателства политики. https://ire-bg.org/pisa-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8/

Пак експерименти с децата.....

Мааму стара, е бе по-грозни и тъпи не можахте ли да ги назначите в това министерство? Ше ме прощавате.

В съседната новина пише, че имат загинала колежка. Може и затова да са така покрусени, но все пак са на работа и трябва лицата им да излъчват ведрост.

Посолството ли нареди.... Какви глупости. Образование имаше при Тошо... Сега има смешки и учебници написани от НПО-та и посолства... Пълна смешка е образованието. Поздрави от образован при Тошо и малко след Тошо, преди да приключи образованието някъде около 2004г по нечии разпоредби.... А окончателно след 2012г замина всичко в канала... Какви смешки тука...

Стига с тоя Тошо, бе! Човекът не е сред живите. Бих те пратил да ходиш при него, ако нямаше да бъде твърде цинично. Внимавай кво пишеш.

Хубавите времена винаги предизвикват носталгия, а хубавите хора - мили спомени. Можеш ли да разкажеш политически виц за Дебелян? Щото аз тия за Тошо още ги помня. И не са ме арестували за забавлението...

Ква пица, бе? Ако направят тестовете смес от Труд и техника, Иван Вазов, химично съединение, Бетовен и математика, веднага ще се завърнат приемните изпити за гимназиите. Това е несериозно. Наистина несериозно.

Тези са хем умни, хем красиви.

Тъпа система, която не може да обясни на децата разликата между "и" с ударение - "ѝ" и "и кратко" - "й"!

Даже тук виждаш как се изписват кавичките.

Бе те дирнишките списвачи не правят разлика, дето това им е работата, да са грамотни. Ако им кажеш, че едното и е съгласна, а другото гласна, сигурно ще гледат като телета.

Нали знаете, че 2ма министри във ВСЯКО ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО, ВСЯКО ЕДНО, се назначават от ЕС и САЩ? Външния и на образованието..."да разтуряме седянката"...

Май засегнах на Галя добитъка с тази информация, ама е достатъчно да се прегледа отлива на национални произведения от БЕЛ, снижаването на образователните критерии и лошите резултати в непрекъсната градация през последните 30 години.

В добавка - в мин. на образованието има цяла плеяда кадри на Америка за България - проверете. И целите не са им да са ни умни децата. А да не забравяме, че насапунисания ни академик Денков, беше министър на образованието точно по тези линии - Америка за България и Отровено общество.

Нека ви кажа къде ще ударите на камък: имате абсолютен провал на матурите, а въвеждате още тестове! Не само това, но ще тествате за умения и знания, които не развивате :) Какви са очакваните резултати от система, която е на 10 позиции след британската? А ние знаем, че британците(според масовото схващане) са имбецили. И още нещо сте пропсунали да съобщите :) Но не зная защо :) Премахва се делегирания бюджет. вече ще се плаща за постижения. И нека ви кажа още сега какво ще стане с неуспяващите ученици, ще бъдат "гонени" от училищата за да поддържат висока успеваемост. Знаете ли какво означава това? Огромна маса деца ще отпаднат от образователната система, защото не могат да се впишат в система, която няма нито визия, нито план, нито стратегия. Кауза пердута е МОН и образованието. Родителите да спасяват децата си. Разликата между бедни и богати винаги е била доброто образование! В България такова не е предлагало никога.

Обаче слабите ученици, ако отпаднат от всички училища, не могат да работят. Какво ще правят? Всичките ще отидат на улицата да просят ли?

Ще повтарят докато станат хора, бе.

Чувал ли си за ненужните хора? Ей това ги очаква :) Пари за бира и чипс по сметка :) Останалото не е предвидено за тях :) Всеки сам си преценя, нали така?

Глупости на търкалета. Ненужен си ти.

Коя част те засегна толкова лично, че определяш кой е излишен и кой не? Описвам ти развитието на образователната система и обществото ни. не ти казвам, че си ненужен. Толкова ли ниско паднахте, че да не можете да правите логически връзки? Как стигнахме до тук само се чудя? Защо сте толкова много нефункциониращте? Ей сега се обиждай! Наистина те смятам за нефункциониращ! И то сам след 2 твои коментара :) патетични при това :)

Пич, тва като оновоа меме дето изхвърлят третия от прозореца. Представяш ли си тия умни глави - седят, мислят, мислят, мислят и кво се пръква - към официалните изпити 4, 7, 10, 12 клас. Да добавим още два изпита 8 и 9ти. Супер умно ве, гениално. Кат сте почнали 5ти и 6ти клас защо оставихте - дайте и там някоя матура нещо няма ли?

Сека година изпит, ве. Ше станат новите Айнщайн и Тесла, мъ не могат да кажат как се казват... толкоз са умни и красиви....

Каква е тази образователна система, дето всяка година се променя, но към по- лошо, по-трудни уроци, по-много тестове и изпити? Побъркахте учениците и ги отчуждихте от ученето и училището. Отделно, че и учителите са незаинтересовани да обучават качествено и с любов към знанията.

Пълно глупости. От много години системата се променя към повече дебилност и по-ниски изисквания.

Въобще не са по-малко.Всеки учител си мисли ,че неговият предмет е най-важен. Иначе за дебилността съм съгласна.

До: Изискванията (нерегистриран) - 2023-12-04 14:23:30 Момъкът, на когото отговаряш казва (цитирам): "... и по-ниски изисквания". Вие му отговаряте (пак цитирам): "Изискванията не са по-малко." Тестовете PISA (няма как да се превежда абревиатурата като ПИЗА) определят нивото на функционална грамотност - способността да се чете текст, да се разбира прочетеното, да се извлича информация от този текст, да се отсява важното от несъщественото и тази информация да се обработва с усвоени преди това умения и познания. Според цитатите по-горе, Вие сте функционално неграмотна, защото не знаете значението на прилагателните по-ниски и по-малко по отношение на съществителното изисквания. Оттам нататък е безпредметно с Вас да се спори по темата - "Дали трябва да се въведат допълнителни PISA тестове след 8-ми и 9-ти клас." По-надолу има едно мнение от 666, което абсолютно правилно твърди, че 80% от народонаселението на територията, кръстена с името България е функционално неграмотно, което е разбира се директно следствие от липсата на базова грамотност.

Значи, учат децата, за да вземат матурите в 7 клас, по литература са главно изключения от правилата, тип задачки да хванем назубрени ли са всички изключения, за неща които никога няма да ползваш в реални условия. А после в 8 клас, напълно наобратно, децата да се научат на практически знания… Няма да споменавам учителите които от 20 години преподават за матури....

Значи още едни изшити за децата, които не са научени на нищо от учителите. Това от свия страна означава че родителите ще се бръкнат за още повече уроци! Защо не се въведе и ИСТИНСКА оценка на учителите, заплатите им се вдигнаха доста последните години, но 90% от тях не правят НИЩО.

Тестовете PISA са за функционална грамотност. Това няма отношение към дипломата или към евентуалното кандидатстване във ВУЗ. Просто ще разберете дали детето ви е кръгъл идиот, полуидиот или има шанс да бъде нещо повече. Във всички случаи ще има диплома ... Имайки предвид повечето коментари тук, малцина родители биха се справили с подобен тест.

И много малко учители биха се справили с тези тестове.

Пфхахахаха. Тези тестове са за имбецили. Само полуидиот не може да се справи с тях. Но явно и това ниво е прекалено високо за вечно незнаещите ученици.

МОН да има тест за входно ниво на депутатите.Стига сте мъчили учениците.Учебните програми стават все по-трудни .

Не може да се изпитват учениците върху учебен материал и начини на интерпретация без да са обучавани от 1 да 8 клас системно!Това е законово нарушение!Освен това ,не е възможно да се регулира степента на трудност , тъй като тя е индивидуална и неопределима институционално!Няма ли психолози около вас да Ви го кажат!?Изпитът за директори през който съм минал е една пародия-назначаватсе само партийно принадлежащи кандидати!Следва да бъ де само писмен като кандидат -студентските и проверката да е от компютър по стандартизирани въпроси."Олекотяването " на учебното съдържание е форма на прикрито оростачване-снижаваме критериите даминат всички слабаци и мързаливци!Оле!

В Бургас дори директорът на гига-мега-пета училището Коджакафалията бепе назначен по партийна линия. Сега, защото е много успешен го направиха и зам. директор. Калинка та дрънка. Абсолютен смотаняк, но.... е на правилната политическа сцена :)

Какво е ПИЗА, освен една крива кула в Италия?

Като пица,също постна/по Дянков/!

А какво ще стане с дислексиците? Ще отчететe че са функционално неграмотни? My ass.

Побъркаха децата! Изпит след изпит, стрес след стрес.... . Какво става бе.... какво става по дяволите...на кого да нужни тия постоянни тестове?. . Стига с тая математика.... Никой не е длъжен да знае математика, при положение че има компютъри и вашия е-нтелект!. . Истината е че съвременните деца НЕ обичат математиката! И кво ше ги правите - ще ги убивате ли заради това?

Ама как ще учиш испански, а ще те изпитват на китайски ? Тези съвсем откачиха. В учебниците няма НИЩО написано, което да наподобява формата на PISA. Значи учим едно, а ни изпитват по друго ... Поредния експеримент с децата. Стига вече толкова!!!

промени заради самите промени!

а бе ти нормален ли си бе без пунктуационни знаци. и лелките зад теб.

Безумие след безумие в българското образование! Не им стига на учениците стреса в четвърти, седми , десети и дванадесети клас, ами сега в осми и девети! Уж щяха да намалят административната тежест на ученици, учители и директори......?!

Алеле, това звучи като тотално затъпяване на децата от 1 до 10клас. Добре, че като дойде друго правитулство и минестър, тези тъпотии могат да бъдат променени. Този така звучи, сякяш не знае какво говори а чете спуснат текст. Какъв е тоя бакалавър за 3г? Три години само за редовното обучение ли иле и за дистанционното?

Безмислени тестове в безмислена държава със скапано образование

Олигофренска история !!! Аман от промени, побъркахте се ???!!! Да подложат министъра на този PISA Test , да го видим той колко е функционален и грамотен!!!!!!

силно се съмнявам,че промените ще са в интерес на учениците и добрите знания. Програмите са толкова претрупани, че децата не могат да ги усвоят трайно. Защо учат абсолютно излишни неща, а необходимите знания по различни те дисциплини отсъстват. Така се стига до частните уроци за хиляди лева. Таякива програми и промени е необходимо да се обсъждат обществено!!!!

А какво е ПИЗА?

Нещо като ПИЦА,но съвсем постна!

А може ли някой от експертите в МОН да се яви на тези изпити?

Побързайте учениците от тестове и изпити.А нивото е все по-ниско.

Целта - пак частни уроци ли е??

Май да.

Тестът е за функционална грамотност. Хем е разнообразен, хем отговорите са логични. Няма частни уроци, които да заменят липсата на мисловна дейност.

Най слабите най лесно се мачкат. Мачкайте учениците хич не ги жалете. Тъпчете тия глави с безумна теория.