Въвеждат уседналост за прием на първокласници

Най-голямо предимство за записване в 1 клас ще имат деца, чиито родители имат постоянен или настоящ адрес в района на училището, непроменян над 3 г. преди това.

Обратно в новината

Коментари - Въвеждат уседналост за прием на първокласници | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Къде ще запише да учи детето си човек, който по обективни причини (промени в заеманата позиция в работата, повишаване на квалификацията, повишаване образователната степен, преселване в друго населено място или други житейски причини) е принуден да смени местожителството си?!

Изобщо няма нужда да се влиза в обяснително-оправдателен режим. Къде ще запише детето си човек е негова работа и точка по въпроса. Следващата стъпка е и в магазините да се влиза със заверка от домоуправителя....

Да въведат изискване и за уседналост на бабите и дядовците както и сертификат, че преди 7 години пъпът на детето е хвърлен в двора на учлището.

Тази уседналост е абсолютна глупост. Това е чиста дсикриминация!!! Определени училища са съсредоточони в определени райони. Това определено дискриминира жителите на останалите райони. Какво значение има къде живее някой при положение, че желае детето му да уче в определено училище. Може би този поректо-закон трябва да се изпрати в Страсбург, защото сигурно там ще бъде оборен. Не стига, че дискриминацията е в целия ни живот напред, ами вече започваме и от първолаците. Хора мислете трезво! Политици - вие днес сте политици, но вчера сте били обикновени хора, а утре отново обикновени смъртни. Не мсилите за това колко велики изкате да изглеждате в момента мислете за хилядите човешки събди, защото вие сте просто едни пионки в ръцете на хората, колкото и да си мислите ,че незаменимо вилики. Мислете с главите си, ако въобще имате нещо в тях.

Тука в нашия квартал училище няма. Няма и в съседния, има в по-следващия. Ко праим? Къде да сядаме с жената?

Сигурно в някои от новите квартали , щото всички квартали по време на комунизма са имали и училища и детски градини !!! Сега планиране няма !!! Бухат едни блокове и това е !! Ама че няма градинки където да играят деца и да поседнат хора , няма значение . Ма ,че няма / дори не е предвидено място / за детски градини или училище - това е проблем на закупилите си апартаменти там !!!

искат в две три училища , съсредоточени в центъра на София !!!!

Казус: Живея в столичен район, по стария ми адрес (собствен апартамент) сме във т.нар втора зона на училището, където и аз съм учил между другото. За предучилищна нямаше проблем да го запишем, защото нямаше толкова желаещи. Тази година (юли) си взехме по-голям апартамент в същия район и този път попадаме в т.нар първа зона на училището, като новите ни лични карти ще са готови към края на август. Така, това значи ли, че ще попадам в под 1 година уседналост и ще треперя дали детето ми ще влезе в първи клас при положение, че е било подготвителен клас там, живеем в лично жилище в района на училището, а даже и аз съм учил в това училище?! Нещо малко не ми се връзва това, ама то много експерт, много чудо. А, забравих да спомена, че съм и кореняк от 4 поколения. И сега какво?! С пръст в .... уста, така ли? Ааааа, ще има май заведени дела. Така ми намирисва.

Към 2 Ами не очаквам. Вече предпочитам да си избирам местоработата, като отчета инфраструктора, паркинг, работно време, близост до читаво училище. И нямам намерение да си сменям работата, докато тези критерии са в сила. Някой ден, ако критериите се променят, може би, но няма да е скоро. . "2 ( нерегистриран ) 31.07.2017 16:13 . Хем не искаш крепостничество, хем явно очакваш, че докато детето ти учи (поне 4 или 8 години) няма да си смениш местоработата. Странно. "

Целия напън да се запише детето в 1-ви клас в район далеч от местоживеенето пречи на останалите. Увеличава се трафика най-малкото. Та като цяло има логика да има рестрикции ако живееш в Младост да не може да запишеш детето си в центъра. И обратно. И всъщност разликата между училищата не е толкова в учителите, а в това от какви семейства са децата. Всеки се притеснява, че детето му може да попадне в среда с деца с лошо семейно възпитание. Е да ама ако ти не се съобразяваш с това, че пречиш на останалите граждани като генерираш ненужен трафик, защо смяташ, че си от тези, които дават на детето си добро семейно възпитание? Всъщност си от тези от които бягаш. Та малко се получава порочен кръг.

ще върнете, или ратувате да се върне, разделението което бе едно време чрез училището за "даровити деца" в Горна Баня, което в същност бе училище за децата на партийните функционери и другите номенклатурчици от върхушката в БКП, които ги караха с коли на УБО (сега НСО)?!

Крайно време беше да се направи нещо. Това, че на някоя новодошла богаташка или живееща такава в покрайнините иска детето и да учи в нормално училище по центъра няма да и се получи е супер. Аз цял живот живея на едно място и в училището в което сме учили 2 поколения. Сега голямото дете едвам го записах понеже някаква си решила че това било добро училище.

охххх. тоест искате да кажете, че хората, които имат възможност и са закупили апартамент/къща в района на училището няма да имат възможност да запишат детето си, защото видиш били новобогаташи и следователно нямат право

Оооооооо, не са познали! Ще има подаване на жалби до дупка, вадене на документи за болест и ГОЛЯМ шум в медиите. Дъщеря ми е на две год. и половина какво значи това още от сега да се преместя и да плащам безбожен наем за центъра на София след като не мога да купя. Просто не са познали! Ще се съберем майки чиито деца са дискриминирани и ще вдигнем такъв шум, че на мига ще ни приемат в най-централното училище. А пък може и с дарение "за компютри". Много родители го правят. За 4-5000 лева 100% ще си затворят очите за критериите дето са безсмислени и без друго.

А обратно на село ще се върнете ли за да може нашите деца да имат свободен достъп до детски градини и училища или софиянци ще са вашите внуци?

Заради такива като вас, деца които живеят в района, не могат да бъдат приети.

На такива като Вас децата и в Париж да учат, пак ще си останат ...

на генийчето , дето смята да го изкара инвалид само и само да го запише в централното училище !!! За Вас само едно може да се каже - това не е БГМАМА !! Ооооо Да !И си запишете детето където можете , щото и 4-5000 лв. за pc/та нямате !!! Обаче сте луда колкото си искате !!!

Незнам каквотрябва да се измисли,амс тая селска паплач трябва да се спре.Щото и софиянки не са толкпва родили,че да няма места в ясли,градини и у_ща

Или като видя детето в клас с 10 циганета, си го взимам и го записвам в частно училище.

А може някой да лобира за това?

Родителя като види, че детето учи с 10 циганчета и си го взима и го записва в друго училище. Явно това подмолно искат да прекратят. А това ще доведе до корупция и напускане на още повече млади, читави хора в чужбина.

А какво правим с младите семейства, които живеят под наем и са принудени често да си сменят жилището?

"Да го духат бедните" - за съжаление :/

...щи си запишат датето близо до дома си, а не в центъра /щото там и наемите са най-високи/.

Такова изискване ще доведе до много проблеми и казуси от най-разнообразен характер. А дали не е в разрез с основния закон в република България? Това е един вид крепостничество и най-вероятно ще бъде атакувано в съда

И аз съм на това мнение. Ако някой си купи апартамент излиза, че следващите 3 години НЯМА ПРАВО да посещава училището му в района.

Не, не излиза така. Означава, че при кандидатстване за прием в училище ще участва в класирането с по-малко точки, спрямо тези, които живеят в района от по-дълго време.

С две ръце съм за промените. Крайн време беше. Нашенският андрешковец ще измисли какво ли не, само и само да намъкне наследниците си в центъра, независимо от факта, че живее примерно в Люлин или Надежда. Заради подобни тарикати хората, жевеещи в центъра не могат да си запишат децата в кварталното им училище. Айде стига болни амбиции - като си от Люлин - учи си в Люлин. Тия които са в центъра и за чиито деца няма място какво да направят? Да ги пратят в другия край на София ли?

Прецакани са хората в заварено положение, останалите просто няма да си сменят адреса в последния момент. А още като се роди детето. После освен с полиция да ходят да ги дебнат, друго няма да им остане.

Дай направо да въведем крепостничеството. А не мислиш ли, че е правилно да можеш да си запишеш детето и до местоработата? Ако работиш на над половин час от дома, как ще се прибереш, ако се наложи? То и мисъл трябва, а не само злоба.

Хем не искаш крепостничество, хем явно очакваш, че докато детето ти учи (поне 4 или 8 години) няма да си смениш местоработата. Странно.

1.Наблюдавам колеги от провинцията - нямат и секунда замисляне за даване на подкуп. 2.Уседналостта трябва да е поне 5г. - проверка по електронен път. 3.Проверка по електронен път в данъчното за плащаните наеми.

Уф, олекна ми. Тя корупцията само при нас, в провинцията, била. Щом в столицата обаче е победило доброто, ще се оправим....

4. Поне 3(три) поколения родители, баби и дядовци да са живели на същия адрес!

дали бяха наказани "експертите" от МОН, които сгафиха със задачите за матурата по математика за 7 клас. МОН направете нещо разумно, правите издънка след издънка. Най-важното ли е децата да учат и през Юли?

Голата истина е, че провансът се феодализира и циганизира, народа бяга към големите градове, предимно София, инфраструктурата не е в състояние да поеме толкова жители и резултатът е налице.

Места имало за всички, не всички искат предлаганите места. Те оттам е драмата.

1-ви критерий: Собствено жилище на адреса 2-ри критерий:Месторождение на детето - София 3-ти критерий: Постоянен + настоящ адрес 4-ти критерий: Месторождение на родителите - София /половината точки, ако е само единия родител/ 5-ти критерий: Училище на територията на общината, където е жилището Събират се точките и родителите могат да избират училище в цяла София, като си подреждат предпочитанията. Класирането се извършва за цялата община.

Въвеждайте каквито си искате административни критерии, хората ще се нагодят към тях. Само ако обичате да не ги въвеждате със задна дата. Хората кандидатстващи догодина няма как да реагират бързо, за да си изберат училището.

оден в София, децата ми са далеч. Там също -зад Океана не живеят аборигени - важи местоживеене - никой не лъже. Дъщеря ми купиха малка скъпа къща за да е в престижен квартал, а други наеха квартира за да имат местоживеене - живеят в голяма къща, а наеха гарсониера за 1500 долара и я ползват за склад.

Местораждане на родителите ама и 2-мата. София повече точки и точка какво го мислите толкова

Майки ,извинете ме ,но много от Вас са малоумни!Как може да определиш собственото си дете на три годинки за гении.Докато стане в седми клас,знае ли се с кого ще се събере и какво ще излезе от детето Ви?Ами ако не стане гении?

Бабе, от едно дете става 1 гений, не няколко гения. А гении са много такива. Схвана ли?

Въведете оседналост 10 г. при гласуването , както и мин.основно образование . Иначе България ще се циганизира и престане да съществува близките 25-30 г. !

Глупости. Изискване за образоавние в бойкостан осзначава само едно - ще започнат да раздават на лилавите дипломи като помощите. И пак ще гласуват. Да въведат изискване - гласува само който плаща данъци - тогава ще стане интересно.

Най-правилният критерий е да се класират децата според месторождението на родителите. Тези, чиито родители са родени в София, да получават най-голям брой точки. Защото в последните години се навъдиха доста столичани в повече, които узурпират работните места, градините и училищата. А тези, които сме поредно поколение софиянци, се чувстваме като гости в родния си град!

Е дядо ми от такива кореняци като теб е избягал от София, щото се е напълнила със селяни от околията... Родителите кореняк софиянци, ама баба и дядо от Вакарел ...

А бе в София някаква Крепостна ситема ли има, че по 50 години да си длъжен да живееш на един адрес... Да вземат идиотите от общината да се занимаят да повишат качеството на училищата, а не да се занимават как да набутат 1000 деца на 50 места...

То и там в гетото сигурно има деца, чийто родители са родени в София. Ама дали с нещо са допринесли столицата да стане едно по-хубаво място!

То и там в гетото сигурно има деца, чийто родители са родени в София. Ама дали с нещо са допринесли столицата да стане едно по-хубаво място!

Та сигурно и ти си от онези софиянци, които освн, че са се родили тук, с друго няма какво да се похвалят.

Ох, завалията! Ама, недей така, ние сме ти крепостни селяни, не сме ти узурпирали работните места, а работим вместо теб, за да може ти да се наслаждаваш на правата си по рождение. С тая синя кръв не е редно да работиш, само обикаляй замъка и наглеждай робите! Отбий се и в семейната библиотека, поседни до камината и прочети, че това дето го предлагаш за моите и твоите деца е отживелица още от времената на династията на прародителите ти от поне 17-ти век! Сър/милейди!

Не се притеснявайте, не сте ничии крепостни селяни. Най обикновени такива сте си :) И не работите за мен или друг столичанин - изкарвате насъщния за себе си и собствените си деца. Само че аз, моето семейство и останалите поредно поколение софиянци сме плащали доста по-дълго време данъци на Столична община, което би трябвало да бъде основание за мааалко по-голям избор, нали?!

Ми господин кореняко, да не си бяхтре продавали кореняшкото наследство на селяни. Така никой нямаше да стъпи в грозният ви град.

ни го "Народната ви власт" селянино! За да настани в него такива като теб и емигранти от Сирия!

Аз живея в центъра, нямам деца, които да ходят на училище т. е. не съм засегната от темата, но според мен важен критерии трябва да бъде и месторабота на родителите.

Близко до ума е, че хора, които живеят в центъра, обикновено работят там - най-много единият от родителите да работи по-далеч, но другият родител, както баби и дядовци си остават у дома. Трябва ли детето ни да пътува да пътува до "Младост", ако единият работи там, а другият - срещу двора на училището? Е, ако някоя напета връзкарка представи документи, че и двамата работят на "Дондуков", ние какво правим?

Странното, е че най-много точки се трупат, не толкова от адреса, на който е живее и адреса на месторатоботата на родителите. това което носеше голям брой точки,беше дали родител е държавен служител или не. Така се оказа, че дете на държавен служител, с адрес в Люлин, и месторабота на Дружба, е прието с повече точки отколкото има дете, което живее в прилежащия район на училището.

moket1

Единия или двамата родители да са с адрес? Защо отново настоящ? Доста по-трудно ще е с постоянен адрес. Минават първо желаещите/собствениците след тях всички други. Накратко като училището ти е до блока защо да се налага като с детските да го мъкнеш като чувал с картофи някъде си и да си убиваш деня в път.

Като се съберат 5 държавни администратори в една стая и скапват живота на хората. Ами родителите дето скоро са се преместили и реално им вкарвате наредбата със задна дата, какво да правят?

Проблемът е в това, че всеки може да излъже къде живее. Ако не можеше да излъже - нямаше да се налага такава глупост като 3 годишна уседналост. Вторият проблем е, че родителите смятат, че в малко училища се преподава добре. А отгоре на всичко много родители имат прекалено големи очаквания от това какво трябва да знае едно дете в 4-ти клас.

Неадекватната Фандъкова да си ходи!

Правилно решение - нямам как някой който вчера е дошъл да кандидатства на равна нога с останалите - особено след като има подобни проблеми. Освен това трябва да се има наум и кой какви данъци е платил и плаща- еднакви права ли трябва да имат тези деца с родители които плащат десетки че и стотици хиляди лева данъци и такива на соц. помощи? И ако да, къде тогава е стимула на плащащите родители?

Пак не е изпипано, както трябва. Аман от бюрократи! Захари, помисли - ако си преместил адреса на съседната улица, как това променя уседналостта? И с какво ще докажеш, че си живял наблизо?

Училищата са еднакви дали в център, дали в крайни квартали, но все пак това с адресите ми се вижда недоизмислено и някак неправилно. Това си е дискриминация. Образованието трябва да е достъпно за всички деца еднакво независимо къде им е регистрацията. Като цяло странен феномен се получава, в цяла България няма деца и училищата са празни, а в София нямат места.

Критерият трябва да бъде собственост, а не адресна регистрация.

Собственост? Ако апартамента е на тъщата да я изнудим да го прехвърли на дъщерята и зетя, че детето да имаправо да учи във въпросното школо.

Абе тия още малко ще върнат жителството от соца. 3 години назад уседналост? Тия чували ли са за мобилност на работната сила?

Я се мобилизирай и обратно на село.

5 години трябва да е срока за уседналост, защото адреса важи и за класиране в детските градини, а не като ги класират за детска градина, да си сменят адресната регистрация. Напълнило се е с амбициозни родители, които искат децата им да учат в елитните училища, хем амбициозни хем да не плащат нищо. Нормално е класирането да се извършва съгласно адресната регистрация. Живеещите в центъра плащат и най-големи данъци, тогава защо техните деца трябва да учат някъде в кварталите и родителите да губят по 1 час сутрин и вечер в задръстванията, защото някои са хитреци и са си подредили децата по един или друг начин. За детските градини е още по- ужасно положението в София.

се съберат умните глави и измислят едни постоянни критерии, които не се променят поне 20 години, правилата ще са ясни и хората ще спрат да мрънкат. Но без вратички за платежоспособни и болно-амбициозни родители с връзки! Ясни правила и критерии за всички, без изключения. Нооо, кой ти има интерес от непроменящи се правила в тази държавица!

тези, които си имат връзки, пак се уреждат, познавам няколко такива лично, та не ни лъжете с тази уседналост, заседналост, отседналост... парата прави играта

Аз лично ще подам жалба до административния съд срещу новите правила и ще подавам жалби докато отпадне критерият "прилежаща територия на училището". Живея повече от 15 години на настоящия си адрес и на 50м. от дома ми има училище, в което искам да запиша детето си. Адресът ми обаче не попада в "прилежащата територия". Що за глупост е това?

Мили родители, като сте толкова компетентни защо си водите децата на училище, учете ги сами???Еди си кое училище е добро, друго било лошо, трето отлично, четвърто селско, пето градско..............как го установихте, като децата ви още не са ходили на училище?Рекламата продава, но качеството се разбира след покупката.Скъпи родители, преподавателите в България се обучават в няколко висши училища по един и същи начин, от едни и същи преподаватели, не се прави разлика между студентите, ти си за града, а ти за село или ти си за София център, а ти колега за село в северозапада.Родители, вие създавате ненужна суматоха, оставете децата да учат нормално, всеки талант постепенно си намира мястото, не ги травмирайте с вашите болни амбиции, ориентирайте правилно децата си, когато им дойде времето.

"учете ги сами" Имам познати, които искат да направят точно това. Обаче в момента това е незаконно - образованието до 8и клас е задължително, но само в училище. Домашното или кооперативно обучение не се признава от закона.

То ва с адресната регистрация е абсолютна идиотщина! Критериите за прием трябва да са други, например родителите може да се явят на тест по интелигентност и да кандидатстват от името на децата си. Това мисля че е много по справедливо, отколкото адресната регистрация.

Проблема е не къде се намира училището, а качеството. Вместо да се увеличават добрите школа. те намалят. Никой няма да прекосява цяла София, ако кварталното училище имаше качествени педагози. Никога не търсим решение на проблемите, всичко се замита, за да е доволна раята.

уседналостта да бъде над 3 години? Купихме си апартамент тази година, живеем вече в него, имаме адресна регистрация, а детето тръгва в първи клас следващата година. Нямам 3 години. Къде ще учи детето ни?

собственици .....!!! Т.е. за вас не важи !!! Проблем се тези с временните регистрации , а не със собственици !!!

на два апартамента в два различни райони. Значи - по избор!

Много умно 'решение' от много 'умни' експерти... цялата работа оправиха та взеха и още схеми да измислят...

С тези глупости които измислят изобщо не заслужават човек да играе по правилата ама изобщо! Ще я пиша болна имам време да събера документи от лекари, да видим как няма да я приемат в централното училище като пропищим в медиите с други родители. Просто нямам пари да купя апартамент в центъра, цените са безбожни.

Има правила !!! И те са затова , за да се спазват и за да има ред. А,че има едни вечно недоволни - то това е ясно ! А колкото до това да си изкарате болно детето ....? Ами не дърпайте дявола за опашката .....незнаете какво ще ви върне .....

Ще пропищите медиит, че ВАШЕТО дете не е прието в централно училище. Заради такива амбициозни майки като вас сме на тоя хал. Това е първи клас, госпожо! Всички са генийчета в първи клас. Като напреднат класовете става ясно как и накъде ще се развива детето. Ако всички почнат като вас да си вадят фалшиви документи и занимават общественото внимание с протести на болни от амбиции майки, ще се оправят ли нещата?! Боже, опази!

Някак си не мога да си представя, че родител с подобно посредствено мислене отглежда гениално дете...

Боже мили само глупости измислят ! Честно казано мислех че ще я отменят тази глупост с адресите защото дефатко е дискриминация а те слагат още изисквания. Добре който няма приятели или роднини в центъра на София нито има пари да купи какво да прави? Имам дъщеря на две год. и половина която още от сега показва интелигентност в пъти над средната и според една приятелка психоложка ще развие лидерски качества като порастне още малко. И какво това дете да го набутам в някое квартално училище с останалите деца? Само заради един адрес? Ще се подават жалби и ако трябва до съд ще се стигне, то е ясно!

В центъра има елитни училища - Да ! Но, в центъра и данъците са мноооого елитни - за сравнение 114 кв. панел обеля 65-70 лв. грубо данъци , 117 кв. тухла в Банишора / което дори не е топ център / 390 лв. Затова моето дете ще избира между две три елитни у/ща в района , а в Обеля ще блъскат в местното поне до седми клас !!!

"...ще развие лидерски качества като порастне още малко. И какво това дете да го набутам в някое квартално училище с останалите деца?.." Щото кварталните деца са простосмъртни, ама виж в центърО е елита и лидерските качества ще се упражняват в подходяща среда. Кошмар!

времето и парите в дела !!! Ако детето ви е толкова умно след седми глас отива в СМГ / номер едно в страната / или някое езиково у/ще - английска ,френска, испанска и т.н. А докато е малко в кварталното училище - хем е близо - ще може от 4/ти клас да ходи само на училище , хем и конкуренцията ще е по -слаба...

Люлин !! Така е по -капиталистически - който има пари ,има всичко .....другите си живуркат в Дружба,Младост, Люлин, Овча купел и т.н.....

Заради такива родители като Вас е необходимо да се въведе този критерий, за да не водя моето дете от центъра във вашия квартал и отново да се връщам в центъра на работа. Защото вашето дете е гениално, превъзходно и т.н. Като е толкова умно го запишете в частно училище, Някои от тях са по- добри от елитните държавни училища.

По-кротко само, това да не ти е бг мама.

За близо 30 години демокрация не пожелаха да направях едни универсални критерии, които да важат за всички, а не пак да оставят вратички с "недискриминационни" критерии и глупостите с "болните" деца!

на нас ни предстои прием в 1 клас точно след три години. Мислехме по-нататък да я вършим тази работа, ама май ще трябва още сега да теглим спестяванията и да купуваме на центъра на София. сега сме в родния град на жена ми, но за образованието на децата няма да правим компромиси

Е, и що така?! Училищата в центъра на София не са по- добри от тази в периферията- Младост, Люлин и пр.

Ами до колкото съм чувал на центъра училищата са на светлинни години от колкото в другите квартали. Нищо лично, може и в кварталите, които казвате да има добри училища но за децата си ще избера доказаното качество.

Така, така, купувайте апартамент в центъра на София, пренасяйте се възможно най-скоро, а родените с София деца, които са поредно поколение софиянци, пак ще останат извън критериите за прием, защото от амбициозни провансалци не могат да се вредят ни за детска градина, и за училище, ни за работа!

Конкуренция, к'во да прайш?

Тъжна картинка. Да купуваш апартамент в София, идвайки от друг град, щото детото ти било ПЪРВИ КЛАС! Дано това му помогне в живота и го направи ЧОВЕК.

+++++++++++++++++++++