Плевнелиев призова Синода да не споменава царя в молитвите

Президентът Росен Плевнелиев призова Светия синод да преосмисли решението си, според което Симеон Сакскобургготски да бъде назоваван като „цар на българите".

Обратно в новината

Коментари - Плевнелиев призова Синода да не споменава царя в молитвите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След като нямаме президент, поне цар да имаме.

някой историк може ли да ми припомни, кога Симеон е бил коронясан за цар?

Кой друг ако не царя може да обедени нацията. Президентът е ден до пладне; освен това слугува на партията която го е избрала. Царят е доживот!

Абе, вие "монархистите" не сте нормални! Първо, тук монархия няма от след Втората Световна война. Второ, смахнатият ви комарджия, ВСИЧКИ го видяха, че е гол. И още му се смеят. Вие ли сте слепи???

Абе рошко, шушумига такава. Като смирен мирянин може да им се молиш ама от това едва ли ще разберат. Като държавен глава им спри всички субсидии дето смучат от държавния бюджет (от всички данакоплатци) и от ЕС. А и за нарушаването на конституцията на Бъглария. Тогава може и за наследник да Иисус да те признаят тези самозабравили се псевдодуховници.

"Видяла жабата, че подковават коня -и тя вдигнала крак! Разбирам защо британците обичат кралицата си - тя им е завладяла почти целия свят - Индия, Австралия, части от Америка! А "нашия цар" какво направи за България? По- добре да споменяват Левски и Ботев в молитвите си!

Левски и Ботев се споменават. но да се дава заповед да се споменава ТОЗИ Г-Н е извиване на ръцете на свещениците (по скоро на душите им). В храма няма място за лъжи

не си много в час. Вземи прочети малко история - текущата кралица и баща ѝ не са завладели нищо - всъщност напротив - по тяхно време почти всички колонии обявяват независимост. Остават само Канада, Австралия и Нова Зеландия, които обаче не са част от Обединеното кралство.

леле каква излагация. а и на пловдивчани не им е лесно с този владика

Дайте всички да се молим за Крадлив Дедо - да го оправи Господ за 8-00 дни.

Г-н Президента е прав.Това е проповядване на антидемократична идеология и опит да се подмени власта на държавата избрана пряко от народа. Кои са Синода да назначават и уволняват? Прокуратурата да не спи и да седнат до имамите ислямисти в съда защото няма разлика.

О, другарю Плевнелиев, поради что не искаш да се зовеш благочестив християнин?! В молитвите си Църквата поменава ВСИЧКИ български царе - и живи, и починали, моли се за здравето и благоразумието на настоящите ни управници - да им дава Господ разум и вразумление мъдро да ръководят държавните дела и като заключителна фраза се упоменават ВСИЧКИ хора на земята, даже и неправославните, защото всички са членове един на друг. А другарят Плевнелиев се дразни, защо сега ИЗРИЧНО щели да споменават и Симеон. Ами воля на БПЦ е да реши, другарю Плевнелиев. Не се мешайте у църковните работи, дето не ги отбирате... Объркал ви се е мозъкът от посещения на иноверни служби.

Сега който не е доволен ,може да пише до Цара. стига вече сте се жалвали на Вивиан Рединг, и тя ви обича ама Цара по ви обича.Молете се за негово величество подданици,плодете се и славете и Бога и Цара. Ето имате си Цар вече, кво ви е. Болшевики такива.

Защо, на г-н Плевнелиев ли да се молим? Върховният главнокомандващ на въоръжените сили и върховен глупак и подлизурко на републиката! Та като стана въпрос за болшевики, този върховен не е ли бил преди това комсомолски активист, а?

Как се извъртат нещата... Прецедентът за съжаление е прав.

И двамата сте боклуци.

ВИСШИЯТ ЕШАЛОН НА БПЦ НАРИЧАЩ СЕБЕ СИ СИНОД ОТДАВНА Е ДОКАЗАЛ, ЧЕ НЕ МИЛЕЕ ЗА СВОЕТО ПАПСТВО А САМО ЗА ОБЛАГИТЕ ОТ НЕГО!!! ДНЕС ПО ВАЖЕН Е ДА СЕ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА, КОЙ ВМЕНИ /ПЛАТИ/ НА СИНОДА ДА ИЗВЪРШИ ТАЗИ ПРОСТОТИЯ!?!? ТЕЗИ СТАРЧЕТА НЕ МОГАТ САМИ ДА ИЗМИСЛЯТ ТАЗИ БЕЗУМИЦА!ТАКЪВ ГАФ И ТО ОТ БПЦ ОТДАВНА НЕ СЕ БЕ СЛУЧВАЛ!!ЗА ПРЪВ ПЪТ ЧЕХЛЮ ДА ИСКА НЕЩО ПРАВИЛНО!!!

агенти в църквата ни! Предложението е на поп Николай!

тук показват, че президента е прав! А щом го е предложил руския поп Николай, Това си е мероприятие на петете колония в България. ЦЪРКВАТА НИ СЕ ПРЕВРЪЩА НА ПРОВОДНИК НА РУСИКИТЕ ИНТЕРЕСИ ЗА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ!

Правилно.Народа го споменава царпя ежедневно за голямата лъжа,наречена 800 дни и за вдсичко дето окраде в Родината. Уж нямаше никакви претенции както се изцепи в интервюто от Мадрит пред Коворкян. А се оказа,че спиране няма.Дечко дървосечко. Та да не го споменават в молитвите,че много ще му стане.Народът го споменава и неговите близки също. Ех този Сакс,много забавен стар човек и името му едно такова джазово.

Днес телевизията на брата на Петър Стоянов провежда анкета дали е правилно да се упоменава Симеон Сакскобургготски като цар. Същата телевизия винаги нарича Петър Стоянов президент. Аргументът е, че нямало бивши президенти. Ако няма бивши президенти, има ли бивши царе? Георги Първанов приканва Синода да не поставя под въпрос вота /?/ за република. Интересно би било да чуем мнението на политици като П.Стоянов и други уж десни и поради това уж демократични политици за т.н. референдум. Няма значение дали Симеон е бил добър или лош, има значение, че републиката беше наложена с манипулиран от тогавашните комунистически управници референдум. На всички е известно каква е била ролята на църквата в българското общество преди 1944 г. и как тя беше смазана и унищожена след 1944 г. И т.н. и т.н.

Нито Сакскобургготския нито Плевнелиев нито Борисов заслужават внимание и коментари, като антихристи и комунистически колаборационисти.

Да копаят и берат ягоди там , защото не могат да го правят тука поради неграмотност!

един път Плевняка да се изкаже вярно

Ни си цар с царете - Ни си президент с президентите - Ни сте вярващи с вярващите - С нетърпение очаквам БОГ да ви накаже за всичко което сторихте на МАЙКА БЪЛГАРИЯ !!! Пр.....ти да сте !!!!!

Доказан лъжец, който излъга още със самото си идване в ТВ предаване, че няма да има имотни претенции към България, а после направи точно това, не заслужава да бъде споменаван в молитва. Като действащ политик има греха, че злоупотреби с доверието на толкова много хора. В молитвите се споменават светци, а не бивши политици. Като вярващ, бих се чувствал обиден да слушам молитва започваща с неговото име. И освен това в момента ние не сме монархия! Да бяхме, да кажеш как да е - той ни е царя, нека го споменават, в случай, че има такава традиция.

Колкото да имотите,той се върна като български гражданин и предвид реституцията,може да възстанови някои имоти,ако са били закупени от баща му,но не и държавните които е ползвал!Но сега което прави църквата минава границите!Симеон никога не е бил действащ цар!Наследява престола,но никога не е встъпвал в длъжност,което става при пълнолетие с полагане на клетва ,че в името на Всемогъщия Бог ще спазва Конституцията и ще управлява!,Още преди пълнолетието е била отменена,а той извън "царството"!По важното е,че от 26 г.сме република,не царство,което е добре известно на синода! Според мен се въртят едни пари,синода е подведен да участва в някакви игри,пак за пари,но не и в обществен интерес и единство,а за разединение и последствията от това!

Той е положил клетва. НЕ ЛЪЖИ. Това, че ти не знаеш или Не искат да се знае. НЕ променя факта ЧЕ Е ПОЛОЖИЛ КЛЕТВА. Но като твърдиш, да те попитам: ----ЗАЩО === не е положил? Отговори!? Защото с КРАЖБА вземат Царството на Българите. Като е така:ДНЕС ДА ГО ВЪРНАТ И ЦАРЯТ ДА СЕ ЗАКЪЛНЕ ОТНОВО.

Какъв цар може да е този наследствен смешник от фамилията КОхари .Дядо му двуфазен ,Баща му убиец в името на негово величество Симеон са извършени убийства и този да ми е цар.Т.е в името на един човек за разлика от комунягите,който имаха акъл.

Така ся!Според Търновската конституция Княжество България/царство от 1911г/е конституционна монархия/не парламентарна/ ,наследствена с народно представителство,а живущите на територията негови поданици ! Царят е военен началник на всички военни сили,раздава военните чинове и всеки постъпил на служба,дава клетва,че ще е верен на царя! И интересното,когато царя встъпи в престола преди пълнолетие се назначава регенство,и чак когато навърши пълнолетие,полага клетва и поема управлението на царството,което в случая със Симеон не се е случило! Царството е неразделна част от Българската църковна област-подчинява се на Св.синод с цел единение със Вселенската източна църква! Това е минало,Тъновската конституция е отменена през 1947г. 1991г.,сме република не сме царство и това което прави църквата да реставрира царя,без да зачита Конституцията е нечувано и граничи със задкулисие!

Орденоносци на мизерията и отчаянието. А президентчето се държи като завистлива и капризна госпожичка, макар че в случая е прав.

Кои са тез - онез със златните ролекси. или царо с дворците си ?!

Истината е, че и Неофит и Симеон са колеги и братя по оръжие като ДС агенти, затова се подкрепят.

Това с ДКМС президента, БСП, измисления цар и ДПС секачите ТРЯБВА ДА Е В ДНЕВНИЯ РЕД НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И СЕГАШНИЯ МИНИСТЪР за организираната сеч в Сливенския БАЛКАН - прикритието от полицията беше всеобхватно /по думи на редовите от горското/.

Tемата е покръстването на българите през 964г.и конфузната ситуация с бившия монарх!коментарите извън темата са спам!

Защо така жално виеш?

Интересно как комсомолеца и членът на БКП Плевнелиев, усъвместява ролята си на смирен христянин с крайното си българофобство, военнолюбие и жажда за въроъжаване със средства за убиване.

ти ще да си атакист или малко руско лигаво тролче на копейки!жалко,мислих че имате поне малко достойнство,а вие сте дребни като наноматерял!армията ни е в окаъссно техническо състояние тролски,та е нужно малко да излезе от нискотo,за да ни защитавa!ако отидеш на парада в москва,ще видиш аpmия готова да убива ей такива !

не се срърди, американка сум и живея тук от няколо години. Военнолюбите - Антихристи нямат място в храмовете.

Къв е тоя антисемитизъм сеа? Ало, ирландската?

Като се закле в републиката, Дедо се си предаде царското достойнство, което както се оказа не е имал, за земя , гора , далавера, турско и червено благо. Сега като профука всичко с безбройното си семсяле се опитва да си върне проденото царско достойнство , което профука , като ползва традициония слуга на всеки тиранин и крадец-цървата, която да задължава вярващите да го почитат като цар. Ченге митрополитите мъчат да лъжат, че като си вярвящ трябвало да си монархист, което е лъжа : най-много вярващи в ЕС има в републиките- Гърция и Италия, а най-много атеисти в скандинавските държави-монархии.

Абе некой ще ме светне ли колко земат от синодо да ме направят и мен цар на ромите у лумпенистан. Земя нема много да сакам само част от Пловдивска епархия, над Николай лимузинец. Така нема да могат да ме барнат от прокуртурата. Как не съм се светнал досега за тая далавера, та мадридският пръч ме певари.

Лудото Коле вместо като най-богата институция да помага на бедните и да ги и въвежда във вярата, иска да блажи и дани вътри по нова дедова схема, като ни задължава да почитаме като цар, Дедо Крадьо, дет сам се отказа от царската титла за собствено, червено и турско блажене. А пък вероучението вместо от парите на мутрополитите , които разполагат със стотици милиони бюджети, да го върши държвния бюджет, т.е. съдран хасан. Държавата става църква , а пък абвикиралите от мисията митроплити , обслужват и блажат от култа към крадци като симо, цветан василев о прочие бандити.

Някои "попчета" със скъпи часовници,много бързо ги курдисаха от Москва,бе!

съм преродения Исус Христос.Майка ми каза че е заченала на къра от божествено хубав мъж.Няма начин този мъж да не е бил бог.

очаквам дарове от всички царе на земята.Ще посоча и банкова сметка.Бабите вече да не дават хиляди лева на телефонни измамници а на мене,защото аз съм пътя и истината.

като съм се преродил в България царската корона се пада на мене а Симо Мадридски да си търси късмета в друга държава.

Нагласена работа ,освен за дестабилизация чрез църквата , да се обезличи и покръстването от 964г. на българите от цар Борис като събитие,както и приемането на християнството от езическа Русия през 988г. с помоща на българския цар ,книжовници,свещеници,мисионери,църковна литература,ролята на една от жените на руския цар,българка по произход,която също е повлияла за това дело!Иначе що ще бившия монарх Симеон на литургията,като " цар на българите" ,освен да създаде напрежение,при условие че имаме друго конституционно устройство,а конституцията е Върховен закон,валиден и за църквата!

В молитвите ,,Светия синод"трябва да споменава не Царя Симеон ,а наместника на господ в България м-р председателят Др.генерал пожарникар Бойко Методиев Борисов.

Крадлив дедо мадридски щели да го споменават ха хааааааа

Никакъв цар. БОКО споменавайте и Плювко ама под сурдинка.

Не разбрах кога възстановихме монархия та,кога променихме Конституцията? Защо не сме информирани,а църквата единствено знае и ни натрапва в днешно време "цар на българите"в републиканска държава!Кажи ,матрьошке глупава!

СЕГА по телевизия АЛФА

И в Карлуково ли имате кабелна телевизия?

Моля чехъла да не се меси в работата на църквата !!

Което предполага и църквата да не се меси в работите на държавата и в съзнанието на гражданите,а да спазва Конституцията ,където точно е записано държавното устройсто и да си спомни че българска църква на гражданите,а не подчинена на бивш монарх!

Абсолютно. Това решение на БПЦ е директно погазване на Конституцията и според мен е подсъдно.

Синодът може и да е прав формално-канонично по този въпрос. Не зная. Но избирателната активност по теми, които не се срещат със здравия разум и дълбокото мълчание по ВСИЧКИ ежедневни и болни, нерешени проблеми са отвращаващи. Вярата се състои от доктрина, последователи и клир. Последното у нас пречи на първите две.

БПЦ е независима от държавата си в църковните си дела по Конституция!Също по тази конституция сме Република!Но излиза че БПЦ е независима и от Републиката и от гражданите и може да служи на когото си иска!Но на кого служи църквата във своята дейност и кореспондира ли това с формата на държавно устройсто,излиза че не!Източно православни монархии няма! В днешното съвремие БПЦ показва че е подчинена на монарха,защото го споменава първо в Светата литургия, без да е наследник на Борис покъстител ,и без да сме монархия,после се обръща към"подчинения на царя народ да му служи и така Амин за царя и поданиците му?В кой свят живеем?Борисов вече подари Ал.Невски на БПС предизборно чрез марионетката си Близашки!Влизаме във парадокс във който всички сме употребени,фенера на Великден се счупи,помогнаха ни но Църквата да си вземе поука какво прави със чистото божествено слово,и докъде мисли да стигне както е тръгнала!Дори и в римо католическите църкви вече се допускат разводи на монарси,тоест времената се променят,,а тук се наблюдава цирк и някакво двуличие съмнително!

Това е поредната провокация на руските мастии в България. Този път дойде от БПЦ, доказани руски дудуци.

организиран от рушкиъе агенти у нас. Идеята за това споменаване е на руският агент ''митрополит'' Николай... а самият Симеон никога не е крил топлите си чувства кун СССР, който го лиши от трона му...не е ли малко странно това?

Не е странно. КГБ покри 4 млн. долара дългове на крадливия дядо в Монако.

Е тук вече трябва да си присъствал на даването!Но затова че изведнъж Симеон изкочи от нафталина,въпреки че доскоро твърдеше,че не иска да се занимава с политика ,новото му присъствие е много съмнително меропроятие и явно парите променят бързо и националните интереси и църковните,да не говорим за достойнство!

голяма грешка е да се говори, че Николай Пловдивски е руски агент. Ако следиш делата му, ще се убедиш че е туркофил или малко по-точно алчник - който му даде нещо скъпо , я часовник я колца на там клони. Но че е срам за църквата е ясно, че е болен е ясно, че става само за манастир, дето никой да не го вижда и чува е ясно. А се гласи за патриарх и е много удобен за противниците на православието и на тези , които искат да няма силна и истинска църква , а там нещо подобие на църква.

Ако има нещо натрапено то е точно сегашния ни президент- Плевелиев. Той като няма с какво друго д аизпъкне явно е решил да го направи с малоумни изказвания- едното беше в Германия, сега и у нас обижда наред... явно този обратния нещо е превиртял, какво го бърка Цар Симеон/ ако се върнем назад- той е направил много повече за България от Плевнята досега...../ Сакскубурготски поне знае как с еправи политика, а не само да се лая в пространството.

Да се споменава само цар Тиквун Банкянски.