17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Колега е публикувал релевантния член на закона: "Чл. 110. (Изм. – ДВ, бр. 60 от 2020 г., в сила от 7.07.2020 г.) Извън населените места, при липса на банкет или тротоар или при невъзможност те да бъдат използвани, лицата, бутащи велосипед, мотопед, мотоциклет или индивидуално електрическо превозно средство, са длъжни да се движат по платното за движение, като се придържат възможно най-близо до дясната му граница." За мен поне е ясно че "на индивидуално електрическо превозно средство" е позволено в случая " да се движат/и по платното за движение, като се придържат възможно най-близо до дясната му граница." Не е яно къде точно се е движил скутера, но инцидентът е станал на прав участък на пътя-значи шофьорът не е видял този скутер щото...е блеел в смартфона си. Относно възможностите на подобни скутери да се движат по троторите..Ами в София С МАЛКИ изключения това е невъзможно. Нито за подобни скутери, нито за мами с детски колички, нито за по възрастни хора . Нейсе пешеходците и мамите с количките преодоляват някак си слизането от тротоара до пътното платно. Подобни скутери просто не могат да слезнат без да се чукнат отдолу, което води до преждевременното им повреждане. Познавам от близо нещата защото двама приятели са с такива скутери. И двамата са ми казвали-движението по тротоарите е невъзможно! Движим се по улиците щото нямаме избор.

А токсикологията на човека със скутера някой ще я съобщи ли? И той е участник в движението. От Габрово съм и мисля че се знае че в любител на Чашката.

55-годишен мъж с електрически скутер за хора с увреждания никъде не пише, че е инвалид, само скутера е за инвалиди. Ама я си помислете колко коли със стикер за инвалиди се ползват от здрави хора!

Абе пич ти виждал ли си такова нещо? Мислиш, че е голяма пофта да го караш ли? Кой здрав човек ще кара такова возило?

Това е глупост. Защо би си го причинил това здрав човек?!

Чл. 109. (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 7.08.2012 г.) Хората с трайни увреждания, които се придвижват с инвалидна количка със скоростта на пешеходец, могат да се движат и по платното за движение, като се придържат възможно най-близо до дясната му граница. Чл. 110. (Изм. – ДВ, бр. 60 от 2020 г., в сила от 7.07.2020 г.) Извън населените места, при липса на банкет или тротоар или при невъзможност те да бъдат използвани, лицата, бутащи велосипед, мотопед, мотоциклет или индивидуално електрическо превозно средство, са длъжни да се движат по платното за движение, като се придържат възможно най-близо до дясната му граница.

Благодарско за цитатите! Значи пешеходци И тези "скутери" (със скорост на пешеходец) имат право да се движат и в междуградски пътища! Което ми е странно е изискването да се движат в най дясната страна...ЧИЯ най дясна страна? Тяхната-С гръб към движнието. А по горе някой отбеляза правилно че трябва да са с лице към движението, тоест за ТЯХ-най лявата част.

_Colombino

Това с движението срещу превозните средства се отнася за пешеходци, не за разни колесни превозни средства. А и не знам доколко е актуално. Като цяло няма полза от това да виждаш колите срещу теб, освен ако не си готов на всяка близка кола да се мяташ в храстите. Движението по посока на движението е много по-смислено. Да приемем, че тая количка се движи с 10 км/ч, а колите с 90. Значи в посока на движението те ще се разминават с 80 км/ч относителна скорост, а в обратна - със 100. Аз понеже карам колело, чувал съм я тая глупост и за колелетата. Аз с колелото се движа между 20 и 30 км/ч. Ако карам в обратна посока, колите в града се движат с около 70 и сумарно ще стане 100. А в посока на движението разликата е 30-40 км/ч, което е една прилична скорост да видиш всичко на пътя.

Общо взето скутерите за хора с увреждания са в две основни категории. Такива , които са само пригодени за пешеходни зони и развиват макс. скорост 6 километра в час и такива, които развиват максимална скорост до 12 км в част. Тези, котио са от по-ниската категория, нямат право да се движат на пътното платно, тях ги третират като инвалидна количка, или пешеходец, тези които са от по-високата категория могат да се движат на пътното платно , но не и по високоскоростни пътища тип магистрали а ако се движат по тротоар или пешеходна зона, трябва да се движат с не повече от 6 км в час. Така е поне тука в Англия, предполагам в БГ-то е подобно. Друг е въпросът, има ли условия в БГ , хората с увреждания да се движат по тротоар и пешеходна зона само - паркирани коли, изключително високи бордюри на тротоарите и липса на рампи, криви изкорубени плочки...само малка част от "препядствията" . Но тези проблеми , няма как да се забележат от напълно мобилен човек, освен, ако не ти се налага да буташ човек в инвалидна количка.

На мене ми прилича на самообийство.

Айде пак загиналият е виновен. Типичната българщина или вулгарщина. Разбирам че инвалидът не би трябвало да е на главен път, но какво да прави човека като почти нито едно населено място няма пътища и тротоари пригодени за инвалидни колички. И интересно къде е гледал шофьорът, нали трябва да следи за пътя/пътната обстановка? Или си е обновявал статуса в Инстаграм? Трябва да си абсолютно сляп за да не видиш човек в инвалидна количка на прав път в добри пътни условия. Ще си понесе наказанието. Той би блъснал каквото и да е в този участък защото просто не е гледал пътя а нещо друго.

Кой ти каза, че е инвалид?

Тъпото заглавие, в новината нищо такова няма.

Знаеш ли как не се виждат тези скутери.

Не се виждат за тези дето не гледат, или не виждат, или се ровят в телефона си. Или са със лошо зрение и са си купили книжките. Нормален щофьор би видял човека без проблем.

Абе тоя инвалид чий го дири със скутер по магистралата?! Акъл няма ли? Сега ще почерни друг заради собствената си глупост и безотговорност...

Покрай Севлиево не минава магистрала а първокласен път.

защо полицията не гюобява танива с колички по извънградски пътища?????

Ковид19 или мотопед за инвалиди? Смъртта е била неизбежна. Свобода за младия състезател!

точно за това им различни ленти за движение, велоалеи тротоари за различните скорости. С пешеходна скорост кооличка без осветление, да не забравяме че глобават ако караш без фарове, е жив самоубиец който обаче ще почерни и др живот от глупост!

На мен ми прилича на самоубийство, замислете се.

Какво очаквате да стане когто с ел количка правиш междуселищни преходи??! ами тръгнете с тротинетка по магистралата!??? в Германия ще те глобят за ниска скорост по магистрлта. Обикновения път е същото, като караш с 10 км ч а те настигат с 90 какво да стане друго? особено ако дядото е карал по средата, точно като круците... момчето е невинно

Лека му пръст на починалия, но по ми е жал за шофьора - ще му съсипят живота. А всъщност инвалидната количка има ли право да се движи по междуградски пътища?

Жалко за човека, но ми прави впечатление, че дори възрастни хора са забравили правилата за движение по пътя. Не говоря само за шофьорите. Например, мен са ме учили, че като вървя пеша по пътното платно, трябва да се движа плътно в ляво, така че да виждам задаващите се автомобили и те да ме виждат. Така имам време за реакция, ако видя, че автомобила няма да ме размине и да се метна в канавката. Като вървиш и те връхлети в гръб голяма полза. А тези бавноподвижни неща като превозно средство ли ги броят, акъла ми не го побира.

Очаквам да прочета: Инвалид беше блъснат на магистрала "Тракия" при изпреварване с 140 километра.Разбирам , че няма къде да се движат, но и те са доста нагли.Казвам го от личен опит-карам непрекъснато колело о по велоалеите съм имал доста проблеми с подобни колички и боклуците-скутери.

"29-годишен шофьор на микробус блъсна и уби 55-годишен мъж с електрически скутер за хора с увреждания на пътя Севлиево-Габрово, съобщиха от Областната дирекция на МВР." Шофьора убил мъжа, използвайки скутер като оръжие ли? Или скутера е на хора с увреждания на пътя Севлиево-Габрово.? Или може би изречението е трябвало да бъде: Областната дирекция на МВР съобщи за фатален инцидент на пътя Севлиево-Габрово - 29-годишен шофьор на микробус е блъснал и убил 55-годишен мъж. Възрастният мъж се е е движил с електрически скутер, предназначен за хора с увреждания. Не знам от кое село ги намирате тия журналЯ, ма те едно изречение не могат да напишат.

Съболезнования на семейството на загиналият мъж,нека си получи заслуженото този млад шофьор,и инструктора,който го е учил също.и двамата са за затвора.

скутер Речник на българския език ску̀тер — съществително име, мъжки род (тип 7) редактиране Значение мн. скутери, (два) скутера, м. Вид едноместна бързоплъзгаща се по водата спортна лодка. Откога лодки се движат по пътищата? Толкова ли е трудно да не се държите като кретени и да ползвате думата "мотопед"?

Мотопед е малък мотоциклет. В случая този "скутер" е малко по голяма количка за инвалиди, с 3 или 4 колела, и с ел'мотор (около 250 вата номинална мощност). Повечето такива скутери развиват до 6 км/ч, и се нъждаят от РАВНИ плоскости-като асгалтирана улица/път

E па, можеше и скуитър да е написано ...

пак кърти... Съболезнования към близките на човека.

Законът не позволява инвалидната триколка да се придвижва по такъ път.

Прав си! И к'о, дай да трепем 'сички инвалиди, мами с детски колички и баби'пешеходки които се движат по пътя?

Пазим ги колкото можем, но някои нямат късмет.

Никой не казва да трепем никого. Има си причина за забраната- движението на такива устройства по този клас пътища е опасно! Първо заради ниската скорост, второ заради липсата на видимост. Ако шофирате джип, камионетка или камион, вероятността да не видите подобно превозно средство е много голяма.