Духовници: Да не мерим с аршина на бездомници, ”Линкълн”-ът не е лукс

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил не е подавал оставка, каза днес отец Дончо от митрополията, който представи пред медиите в крайморския град изявление на Варненския и Великопреславски епархийски съвет, предаде Дарик.

Обратно в новината

Коментари - Духовници: Да не мерим с аршина на бездомници, ”Линкълн”-ът не е лукс | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Автомобил които не могат да си позволяв 99.5% от миряните не е лукс - Дебелоочие.

Глупакът Божидар Димитров , продължава да дава мнение по теми ,които не са му ясни .

религията е създадена с цел контрол на масите. от край време духовенството се възползва от всички благинки, които религията, която проповядва, отрича. само любовта е истинска религия! а ъа нея не ни трябват попове с лимузини

Вижда се че си чел тук там литература от преди 20 години, ама малко и едностранчиво. То и по изречението си личи, че не си имал време много за образоване.

и иди вярвай в господ..

Напълно подкрепям Дарителя и Църквата. Дарителя за това, че е направил дарение на БПЦ, а не на МВР, което е един благороден жест. Църквата за това, че не може да се отблагодари на дарителя, с това с което се отблагодарява МВР на дарителите си. Бог да даде повече такива дарители.

всички са объркани,. духовниците наи-много! нали христос сам каза. по делата им ще ги познаете!!! ами да-делата се виждат! говорят го но не го ж и в е я т!!! както "тогава" така и сега. юда предаде спасителя за пари! п а р и ... но отиде и се обеси! горко ви а к о крадете "законно а и мамите" бедните хора!!! такъв път към рая н я м а! но вие едва ли ярвате в него! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

като чета,не мога да повярвам.става дума за лека кола,а не за самолет или яхта.освен това сме в 21 век и колата е необходимост.засто царквата да няма лека кола????голяма злоба,простотя и завист има в тази даргава....господи!!!

Мда, много неправилно журналята направиха въпрос само за тази таратайка. Сравнително евтина на фона на лимузините които се карат от църковни служители. И да, що с им на църковни служители скъпи коли?

защото докато кара тази колица, някои хора умират от глад....а това е в тотално противоречие с християнството

вярно е че има и по-скупи коли обаче зш000 долара струва в уса а докато доиде до бг с мито и ддс да стане ч5000. и нали христянството уучи на скромност а не на алчност? ама просто владиката е сваршил услуга на някои тарикат и оня му се е отплатил с лимузина и уж да не се набива на очи и да не е ауди, мерцедес и бмв а нещо скромно от хамериката.. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

това е резултатът от внедрените от БКП в Църквата , ченгета и хомосексоалисти, целта е една,да отблъскват по всякакъв начин хората от вярата!

Абе, увреден БКП мозък,що не отидеш на психиатър, а показваш тъпотията си по форумите?

абе тия попове защо не вземат да се скрият някаде вдън земя..нямат ли срам тези гадове ненаситни...егати безпардонното отношение..педераси...а случаино да са чъцали за постенето и живеенето без матерялни придобивки..това е задължително за дъховниците бе говеда с говеда...пример ви давам за мъсълманите...техния мохамед е ял само маслини и хляб и вода...вупреки че е имал много пари..а исъс христос???знаят ли изобщо как е живял...скромно и благочестиво...значи всичко каквото говорят е една луя..те не спазват елементарни християнски изисквания...

хора не даваите вече пари в касите на храмовете .по добре помагаите на бедните хорица които не са малко вече,отколкото да храните мазни попове. те вече не са това което бяха ,станаха алчни като депутатите.

Кирил е племенник на ченгето от ДС отговарящо за поповете

Стига сте ни занимавали с тая кола! Ако караше мерцедес за 100 хил.нямаше да ви направи впечатление, ама нали е американски боклук за някакви смешни пари дай сега да се занимаваме месеци наред с този.

ааааааа отец дончо, а ако паричките не са дарения от бедните и богобоязливи хора тогава откъде са?? не може да се пренебрегват хорицата когато си отделят от залъка и пускат пари в храма! е, ако тия парички са дошли "под масата" тогава картинката е ясна. а нали "оците казват -че бог всичко вижда!?" браво ,сега и вас окото му з о р к о ви гледа. гответе се ако сте виновни за въззмездие от небето! бог е в и н а г и правдив!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

черният хаивер ,не,е лукс,а необходимост

Тук става въпрос за морални ценности: справедливост, съчувствие към чуждото страдание, добродетелност, които трябва да са присъщи на духовенството (затова и ги наричаме духовници). Повечето хора, които са писали тук виждат точно това противоречие!

Митрополит в светската власт се равнява на министър ,ха, ама за на Масларова Бентлито дето беше социален министър що не ревете?

заплатата на клисаря в черквата е 20 лева, а самата черква се руши, когато се замазват вековни стенописи по стените и лепят отгоре им "тапети???", когато за повечето хора идеалът е силиконова чалгаджийка, а да си добър е равно на глупав, ЗНАЧИ ЖИВЕЕШ В БЪЛГАРИЯ И НАЙ-НОРМАЛНОТО НЕЩО Е ПОПЪТ ДА СЕ ВОЗИ В ЛИНКЪЛН, за да посети миряните си, облечени с вехти дрехи и гумени цървули! Потресаващо!

+1

хайде да сравним отчето с Линкълна и този в Нови хан ( с многото приютени деца) със сиропиталището изградено с последни средства!

Точно този приют от много време се мъчат да го разрушат (нищо че е дело на един свят човек и е правен с пари от дарители), а такива като този с Линкълна и пръста си не мръдват!

"Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници..." Виж ти, виж ти... думи, изречени от "духовник". Срам нямате и капчица, безбожници! Ами, сетете се точно за бездомните, болните и бедните, когато ви правят такива "подаръци". Господ да ви съди, но нали знаете тройно ще си платите.

Е това им е проблема на нашите "духовници", трябва да са по близко до бездомниците, а не до Линкълните.

Който яде зелника той е ВИНОВЕН а не който му го дава. Когато си се ИЗКУШИЛ кой ти е виновен, че го ползваш. - Въпрос на добър вкус. Ако ДЕСА-ПОЕТЕСА ти предложи БЕЗПЛАТНО ДАРЕНИЕ ще се възползваш ли от нея КИРИЛЕ !?

Ох ! Ще запалите комай Страстите ... при това -- Воистине Исконно !

ПЕТРОВ, ти да не си педал та говориш и в мъжки, и в женски род?!

А с кой аршин да ви мерим бе нещастни комунистически и ДС мекерета, педераси и педофили, разбойници и убийци дори попове и "висш" клир...?!? За това никой не ви и вярва - не ме гледайте какво ви говоря, я...? И така ще е, докато ние миряните не им строшим главите и не си изберем изцяло нов и без комуноистическа зараза висш клир - а на тези просто може да им счупим главите кухи...!

Оставете на мира дядо поп. Бил си купил кола за 35000 долара. Ами това са по малко от 50000 лв. И е само една. А народните ни избранници като си сменят мерцедесите и БМВ-тата на две години не викате .. А не е само една..

ЩОМ НЕ Е ЛУКС ДА ГИ ПУСНАТ В ЛИДЪЛА.

много се възмущавате , че един бизнесмен дал за ПОЛЗВАНЕ автомобил на църковен служител . срувала 36 000 долара, ами това са 50 000 лв. , що не се възмущавате , че околовръстната дъга на софия струва 25 МИЛИОНА НАРОДНА ПАРА на километър ? че увеличиха възрастта за пенсия и че майките и бащите ни няма да получат по 100 лв зяколеда ? много тъпанар живее в българия.

ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ПОДАРЯВА КОЛИ ЕЙ ТЪЙ ЗА БОГ ДА ПРОСТИ. И ДВАМАТА ДА СЕ ПОКАЯТ. КОЛКОТО ДО ШОСЕТАТА НА ТИКВТА ТАМ ТОЙ ОПРАВЯ СВОИ ХОРА И СЕБЕ СИ РАЗБИРА СЕ.

Напълно съгласен.

65000лв. с ДДС...

Сега разбирате ли, защо богомилите са били гонени от българските земи и защо по-късно в Европа се е появило протестантство на Martin Luther? От тогава - нищо ново под Слънцето! Да си четем Библията, пък Бог ще ни дава мъдрост, за да осмислим написаното!

При ръкополагането в епископски сан, този митрополит е обещал, че ще служи на Бога и на хората така, както Исус Христос е служил по време на земния си път. С този "Линкълн", въпросното лице е нарушило точно този даден обет - все едно ни казва, че Христос е живял в палата и се е возил в колесници. Проявената от него нескромност (можел е спокойно да откаже този "дар") е показателна и естествена за целия висш клир на БПЦ. Точно толкова са показателни и проявите на един друг "свещеник" - пловдивският митрополит Николай, който също е известен с афинитета си към лукса и охолството. После ще ми "реват", че в България процъфтяват вече какви ли не други религии и че хората се отдалечавали от църквата! Нещастници.

Добри Българ(к)и вече предложиха да се създаде Етичен Кодекс ( чрез антикриза.бг)

Амин дай Боже всеки му щом не е лукс даите по едим на всеки социално слаб и направете едно драйв гише да си взимат помощите без да мръзнат зимата!Дянков не гледай в канчето на пенсионерите Подгони и поповете ,че фолкаджиите са като бедни роднини пред тях!По един касов апарат на всеки поп и бюджета е готов!

Приобладаващата атеистично възпитана част от нашето общество с право се възмущава (а истински върващите още повече) от наглата и безпардонна атериална разюзданост на висшия клир. Със съмнителните "заменки" и разгулния начин на живот те дават "пример" на редовите "божии" пастири, че безнаказаността не е само за бандитите, но и за служителите на Църквата. Скромният и богоугоден начин на живот е отреден САМО за редовите миряни. Към низвергнатите от обществото за съжаление трябва да присъединим и голямата част от духовенството. С простъпки и чисто мутренски маниери (скъпо струващите църковни ритуали без надлежни документи, а това е само част от престъпното им и богонеугодно ежедневие) те отдавна са си спечелили презрението и омерзението на миряните. Никой атеистично възпитан млад човек НЯМА да влезе в лоното на Църквата с такива бандитосравними свещенослужители!!

Тази кола прилича по-скоро на катафалка, в която се возят варосани гробници.

Откъдето и да го погледнеш, тоя случай смърди яко! Стартовата цена на тази кола е 35000 долара - без екстри и в САЩ, а не в Европа и не в България!!! Като я натовариш с всички екстри, за които този безсрамно се хвали, като добавиш транспорт до Варна, мито и ДДС (20%, а в САЩ е 8-9%), цената й със сигурност е над 60000 долара! Освен това - твърдението "Безплатен обяд няма" не е теорема за доказване, а аксиома - постулат, валиден без изключение, като земното притегляне напр.

Тоя Кирил Варненски иначе е много известен хомосексуалист в техните синодални среди.По начало 70% от митрополитите в БГ са такива.Съществува едно съревнование между тях за задоволяване на личното Его-кой има най много пари, кой има най много власт над духовенството и миряняните, кой има най много материални придобивки, кой ходи най салтанатлия облечен и прочие. Делата и думите на Христос за тях не значат нищо. А тоя Варненския и не обича аналния дискомфорт.

Той и Ленин е бил виден хомосексуалист. Със Зиновиев са били доста страстна двойка. А уж комундета. И за Станишката се разправя че и той бил минал "на отсрещния бряг". И Елена Йончева затова го зарязала. Пък и заплождането на приятелката му Моника като дойна крава с дявол знае чие семе, също нвежда на такива мисли. Но нека не бъдем хомофоби. Неха си го почесват човечеца в областта на дупето. Като му харесва.....

Депутатите също не трябва да ползват скъпи возила, особено в период на криза, за което ни се проглушавата ушите всеки ден и, че няма пари. На фона на мизерията на болшинството от народа, обаче, особено цинично и арогантно е, "божиите служители", "отците" , положили обед за смиреност, скромност, отказ от съблазни и тъй нататък, да си позволяват коли за десетки хиляди. Що ли не им дойде на ум да откажат такива коли, а да вземат такива пари, с които да нахранят бедните и да купят лекарства на болните. Но не, нашата църква си живее в своя собствен, охолен свят и въобще не й дреме за хората. С някои много малки изключения като отец Иван и свещеника от Родопите, който ходи ПЕША до няколко села, за да служи. Засрамете се! Как ще се явите пред Господ?!

ТЕЗИ ЧЕРНОКАПЦИ СА САМО ЕДНИ АДМИНИСТРАТОРИ. ВТЪЛПЯВАТ НА ХОРАТА ЧУВСТВО ЗА ВИНА, А ТЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ. СМЯТАМ, ЧЕ ЦЪРКВАТА Е ОТЖИВЕЛИЦА И В СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ КАТО ИНСТИТУЦИЯ, ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА ИМ, А И НА ТЕЗИ НА ВЛАСТТА, ЗА ДА ДЪРЖАТ ХОРАТА В ПОДЧИНЕНИЕ И СТРАХ....., НО МАЙ МНОГО НЕ УСПЯВАТ! ХА-ХА-ХА

Така е- подкрепям Тони. Тази миризма я произведоха от БТВ, те също казаха и за оставката,което е абсурдно. Що за лицемерие- един висш духовник да не може да бъде возен с по-хубав автомобил, а хората извън църквата, нарушавайки смело Божиите заповеди, да тънат наистина в лукс?! Знайте,че всичко вижда Господ, да не ставаме ние съдници, а да се опитаме да сме обективни. Вижте делата на митрополите,какво сте се вторачили в автомобила? Св.Й.Кронщадски не е бил беден, но е станал светец, зависи за какво се ползва богатството.

Много точно казано! "...зависи за какво се ползва богатството." Точно този начин на ползване ми гарантира ,че там долу /в пъклото/ аз лично ще се радвам на НЕ твърде "приятната" компания на "светия "митрополит. :-)

Каквото и да става сред духовниците - не ме интересува. Вярата ми в "Нещото" никой няма да убие. Вълнуват ме други въпроси, социални и за съжаление в близкото бъдеще-неразрешими. Как ще се живее без пари, с какво ще посрещнем празниците, с какво ще купя подаръци за децата си. Ужас! Само мисълта около тези въпроси ме изкарва извън равновесие, а не съм слаба, все намирам някакъв изход. Но, без пари...Все по-трудно става. И като си помисля, че трябва да доживея до 2013 години, май никакви промени, финансови, няма да дочакам. Изглежда има заложен план в тази връзка. Да измрем българите или да се претопим сред други нации...

... Той е необходимост.. Особено за нЕкои..

в училищата не трябва да се учи вероучение и да се възпитават вци. Но трябва да се учат принципите на устройството на църквите и начините им на функциониране. Тогава ще знаят че един свещеник, епископ, митрополит, патриарх са пожизнени. И с топ не можеш да ги изтриеш. Защото те са си присвоили правото, а иначе твърдят че то им е дадено от Христос и Бог и Дух, да представляват небесната църква на земята. Но понеже са смъртни веднъж избрани и ръкоположени в личен план оставят в земната църква до края на дните си. наследявайки тази практика земната църква става вечна като небесната. Защото църквата твърди че тя е земно огледало на небесния Йерусалим, т. е. небесната църква. От тук следва че на земята могат всичко, и понеже не са вярващи, не им пука че ще гинат в Ада. И още една уловка- църквата това е духовенството и мирянството, така че трудно можеш да им хванеш цаката, те винаги ще се оправдаят с мирянството и ще се смотаят в него.

Лошо е когато управниците се държат като мутри, а мутрите като управници. Нещо като престъпника Цар Киро дето показва среден пръст. Не на хората от Катуница, на държавата показва той среден пръст. Дваж по-лошо е когато духовни лица, последователи уж на Исус, се правят на мутри и велики бизнесмени. И неволно на всеки в главата изплува Отец Иван от Нови хан с неговия приют. И всеки нормален човек се пита кое е по-нормално за БПЦ - да се държи като Отец Иван или като този дебелосерковец Кирил. Аз от самото начало знаех че не е подал оставка. как ще подаде! Изпускат ли се толкова благини? И вместо висшият клир на бПЦ да се тюхка защо хората са толкова безбожни, да вземе да погледне първо себе си. И ако още има капка срам да вземе да прочете тефтерчето на Дякона Игнатий - Левски, дето накрая завършва с: "Народе????" Пък ако имат съвест и да се поучат от него.

Линкълн-ът не е лукс?! Наглост е!!!...

...модел не е лукс, луксозно му е името, взето от убития американски президент Абрахам Линкълн. Марката е луксозно издание на Форд и прави коли правителствен тип-Съншайн, Флийтуд, Космополитън и т.н. Струват майка си и баща си. В колата няма само баня.Фирмата е на повече от сто години. Тоя автомобил, дето стана център на клюки, няма нищо общо с реномираната марка освен името.

Но не съм сигутен че струва 30 000 долара, колкото го обявиха. На старо, може би е толкова, но нов е поне 100 хил. Защо? Една Тойота Приус, която е също гибриден автомобил струва около 50 хил (не знам с какви екстри, но толкова беше обявена). "Тойота"-та е една съвсем обикновена марка. И като се отчете че само батерията на това чудо струва 15 - 20 хил долара, изключено е целият автомобил да струва 30 хил. Защо лъжат? Явно има защо. А иначе нещата са по-прости - дават я колата на дядо Кирил за нещщо като тест-драйв. Хем нещо като реклама, хем и дядо Кирил доволен. А за рушащите се църкви никой нищо не прави. Включително и такива мушмуроци като дядо Кирил.

ударението не бих го сложил на колата.един владика може да си позволи много по скъпа.далаверата е Юлиян Гендов.(при него празно няма) Какво се крие зад тази кола е интересното.Сигурен съм че и двамата се забавляват на отвлечените ни коментари.

Църквата е институция. Защо да не се вози в представителна кола? Освен това е и дарение. Не виждам нищо нередно. С каруца или магаре ли да тръгне? Християните, които карат БМВ и Мерцедес, по-малко християни ли са за това, че имат възможности. Той по-мако духовник ли е, поради факта, че са му дарили хубава кола? Стига с това робско съзнание.

Проблемът не е в американската барака на архиерея! А в аршина, с който духовенството мери богомолците.

Сега мутрите ще се притеснят, че не карат луксозни автомобили.

Какво се разцвърчаха всички тука, не мога да разбера?! Заради една кола, която дори не е толкова скъпа, колкото обичайните мерцедеси, с които обикновено се движат митрополитите - например, дядо Панкратий още през 80-те години на миналия век имаше бял мерцедес, и в гаража на патриарха има няколко, всяка година си ги обновяват хората!? И какво - от колите ли им зависи вярата и изобщо нещо?! Или според мнозинството българи е нормално всяка манекенка и всеки мутрак да имат по няколко джипчета, спорткари и какви ли не други екстри, а свещениците, при това митрополит - да яздят магарета ли?! Аман от криворазбрани "скромности" и фалшиви ценности!

Не си разбрала този път...! Питанката е защо тоно на него са му я дали !?! Ако живеят всички в охолство-О.К. да се вози и в ламбо,но получено честно!!!

не е въпросът в колата.А в лицемерието и демагогията.защото този и подобните на него тънат в лукс ,но проповядват на миряните,че са важни духовните ценности и че трябва те да са съгласни да живеят в бедност и лишение,да дават едната риза на ближния си,но щели да бъдат наградени в задгробния свят.Ама дядо владика не е надрусал шкембето от постене и не е натрупал сланини ,ролекси и лимузини от молитви и аскетизъм,нали?Той хубаво припява,че всяко земно богатство е суета,че не е важно,че чревоугодието и алчността е грях,ама си угажда яко...Ето това не приемат хората-лъжата.Да казваш,че служиш на Христа,а да живееш като служител на Мамон.

напълно им вярвам че Линкълна не е лукс. Ако знаехме какви пари и имоти са натрупали митрополитите и синодалните дебили 35 хил. долара ще ни се видят като прашинка.

Не съм бездомна, дори имам хубава работа, но такава кола за мен Е лукс!

Криза е, сега беше моментът синодалните старци да демонстрират своето единство с народа, с обикновените хора от улицата, които страдат и имат нужда от някакво утешение. Имат нужда някой да дойде и им каже някоя друга блага дума или да ги окуражи. Нали уж свещеникът е не просто Божи служител, а и пастир. Като Христос. Вместо това, тези хора демонстрират колко им пука за нас. Т.е. изобщо не ги интересуваме. Само когато идваме в храма или когато ги даряваме за да се возят в подобни коли. Дядковци от свети синод ЕООД, вие сте едно нищо, правете каквото си искате, докато можете, и докато има кой да ви обръща внимание. Не ми пука за вас!