”Кюриосити” кацна на Марс (видео)

Самоходната изследователска лаборатория "Кюриосити" на НАСА кацна на Марс в падина, известна като кратера Гейл, в 8,31 ч. българско време.

Обратно в новината

Коментари - ”Кюриосити” кацна на Марс (видео) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

О извинявай, че има и истински експерти, но човек с вакум между ушите няма как да го знае.

Интересно, тогава, ти къде си го прочел :)

Просто си разгледах дипломите и грамотите, нещо което ти не можеш да направиш защото повечето са на чужди езици.

Със сигурност съм експерт по много теми включително и по тази по която ти нямаше нито някакви реални факти нито аргументи. Просто някакви тъпотии за ушната ти кал. Хубаво е, че си ги изчистил за да можеш да слушаш такива като мен.

Е, мечтата на червените кратуни е да ги чаластри някой здравеняк от Кремъл. Ама се докарахте до поза "партер" пред Доганя. И неговите яки пазванти.

Това с онази широката си дупка ли го каза? :)

Браво на американците! Това наистина е постижение. Нещо доста по-различно от стартиране на кораб "Союз", модел 1963. както можеше да с еочаква след провала ан руската мисия, американците отново показаха кой е номер дено. Всъщност, след 1963 те винаги са били номер едно в космическите изследвания. Почти всички нови технологии от тогава досега са американски. Вярно, те използват научия потенциал и на други хора, но все пак под егидата на НАСА. И никак не е чудно че именно в САЩ започват комерсиални космически полети. Това с кацането на МАРС е огромно постижение - да излетиш, да насочиш апарата с голяма точност, да влезеш в орбита, да освободиш спусклаемия апарат, да го насочиш,а после да го приземиш все едно че в него има хора си е сериозно постижение. Само да напомня че преди няколко месеца руснаците не можаха да изстрелят доста по-елементарен апарат. Но те толкова си могат. Както с еказва: "Не стреляйте по пианиста, той толкова си може".

ЕЙ, АМА МНОГО СИ ПРОСТ, ДА ЗНАЕШ! ЕКЗАЛТИРАН МАЛОУМНИК, НЕЩАСТЕН!

След години на суша най-сетне напредък по космическите програми.Хубаво е хората да мечтаят не само за хляба.Именно мечтателите движат човечеството напред.

Кипи безсмислен труд. Очакваме България да се включи в изграждането на марсианската инфраструктура.

МАРСоход? ПриМАРСяване? МАРСотресение? Не е много удачно да се измислят нови термини с представки - името на планетата отпред. Ако един ден стигнем и до небесни тела с по-дълги имена ще настане каша. Примерно спътника на Юпитер - Ганимед. Представете си "бисери" като ганимедоход, приганимедяване, ганимедотресение и т.н.

С тия темпове с които им режат бюджета, ще е цяло чудо ако успеят да пратят Орион на Луната, до 2030-та.

Комай не се изразих ясно, Коко. Извинете ! ... Не съм от правителството. ...Не съм клати-правителственик. ... Правителства идват-и-си-отиват навсякъде. ... Винаги `клонът` на който Стоя си е мой-наистина. ...Работата, която аз-лично върша е скромна. ------- При възможност -- ще бъде чест да вспомогна на комшиите от юг ( и/или на Всички тези от у Нас)

Обикновенните колхозници по никоя тема не могат да ми противоречат, защото нямат факти аргументи и доказателства и освен да обвияват някой в призрази сенки и лай друго не умеят. Вакума между ушите никога не е водил до нищо хубаво.

Майка ти не ти ли е казала да не спориш с радиото, неграмотни американоидни идиоте? Имаш четири правописни грешки без да броя пунктуационната. Нека да съм колкозник, поне не съм малоумен и неграмотен кюфтак със самочувствие.

То се вижда кой с какво е между ушите и кой се излага като дърт комунист :).

Ние марсианска пръст не ядем!

Браво на американците. Нека другите да продължат да се разбиват и да твърдят че са велики.

Предлагам: 1.На Марс да не кацаме; 2.Да подгоним тези, дето пилеят Нашите Данъкоплатски Пари, да вършат Работата за която Сме ги цанили ( Ама както си трябва !) ... И ако позволите, Коко -- ха да не чакаме марсианци да свършат Нашата Работа..

Поздрави на всички участници на този експеримент, американски, руски и български!!!

велик народ са американците. Не спират за търсят, да откриват и да провокират човешките възможности. Бог награждава верните си!!!!! Повече нищо няма да кажа защото от вътре ме напират тъжни и срамни (в смисъл на засрамване) мисли за.....БРАВО НА АМЕРИКАНЦИТЕ.

Май кацането не е било мнго меко, гледам камерта е клюмнала надолу и сега снима само 20см пред сондата. Я да иде някой от осветителите и да я изправи малко.

Нормално е да снима надолу, първите снимки са от ДОЛНИТЕ камери. След няколко дена ще почне да снима и с основната камера която е нависоко.

четете в Гугъл, няма да ви отварям очите - СССР са имали проекти за кацане на Марс и със сигорност поне един от тях е бил изпълнен

В апаратурата има и руски елементи/модули. ...В екипа по проекта има и руснаци/кини.

Съмнявам се,че ще получим и 20% от събраната информация.Тя ще остане засекретена поне 50 години.Вижте само какви снимки ни се подават-сякаш сме 19 век-нищо не се вижда.Спокойно може да се правят HD видеа и да се пращат на Земята.Като ги пуснат да ги гледаме директно,ще спра да мисля за конспирации и подобни.

А ти кви снимки искаш от долните камери които на всичкото отгоре са снимали с все още закачени предпазни екрани? Да не си очаквал да се приземи и веднага да почне да подава hi res снимките от главната камера ? Първите снимки са си от долните камери и са направени без никакви настройки, колкото да се види, че е успял да се приземи и му работят системите. След няколко дена почва същинското снимане. Прочетете малко, погледайте видео или пресконференции.

Нека опознаем Витоша и Пирин, да дойдат да почиват американците тук. Много сте примитивни - живот няма в космосо защо пращате сонди!?

Пенсиите, пенсиите са малки - имаче и ние совалка да пратиме!

Уважаеми Двойнико/це, съобразно Разговорът в Клубът на Дървосекачите относно Хората в Златна възраст -- адекватната минимална ( М-и-н-и-м-а-л-н-а ! ) на човек днес у Нас бе Закована на не-по-малко-от 400 ( Четиристотин .) лева месечно.

Съгласен съм, все пак пенсионера освен ток, вода, парно плаща и джобни на внучетата в повечето случай. Така, че както казах - пенсиите са малко.

Високата цена на американските космически програми се дължи на това , че тежките ракети : Сатурн 5 , совалката и сега SLS са уникални и по тази прична са скъпи. Уникалните продукти са по принцип скъпи. Когато Spacex започна да предлага тежки ракети , които се проектират със вече стандартни модули , цената падна на порядък. Това по - принцип е вярно и за всичко друго в овладяването на космоса.

Значи американците са го закъсали, и ти им предлагаш, как да се справят с финансирането на НАСА? Брях, да му се не види и в отворковците, български. Защо се правите на по-умни от колкото сте?

Вие или не сте много интелигентен или не сте запознат с проблемите на НАСА. Значи бюджетът на НАСА се определя от президентът , когресът , сенатът и е една фиксирана сума общо взето , която може да варира в тесни граници. Скъпите програми изяждат парите за останалите. Ако една нация е водеща, тя по - принцип се занимава с уникални изследвания , които са скъпи. Проекти за тежки ракети има от средата на 20 век и би трябвало за 60 години да има яснота по въпроса. Когато една компания от 10 години в бранша предлага решение на порядък по евтино от тези с традиции, това кара всеки един да се замисли независимо дали е специалист или не!

Забелязани правописни грешки "дървен филосов" . Да се чете "дървен философ"

Честито за успешното кацане. Ама се чудя кое пак се води "първо' в случая, щот дори тва не е първия американски роувър пратен от НАСА там (май е 4-ти, с още един работещ)

Това е един много голям успех. Но на американците им е необходима програма, която чрез конкурс между фирми , производители на роботи и манипулатори , да смъкне цената на роботи и манипулатори за работа на Марс няколко пъти, защото в противен случай има риск , програмата им за изследване на Марс да бъде в най - добрия случай разтеглена много във времето! Същото важи и за SLS .

ле ..ле ..еее колко професионален анализ! дъхът ми спря!

Не е необходимо да си шеф на НАСА , нито много голям специалист за да откриеш постиженията и проблемите на американците. Скъпи програми като АПОЛЛО се заместват от още по скъпи програми като совалката и сега SLS. Резултатът е винаги един и същ: един ден се открива , че тези програми са изяли бюджета на НАСА и трябва да се отменят за да оцелее агенцията. И се идва до положение да се търсят услугите на нации , които изостават технологично и имат по - малки финансови възможности. Това може да доведе до положение , когато би се прбегнало до услугите на нации , които ще бъдат на ниво и с големи икономически възможности. Тогава някой " дървен филосов" ще каже , че лобизмът е изял голямото предимство на американците в космоса!

Многоооооооооо сме примитивни още. Мъка, ще мине много време преди да сме станали истински откриватели и изследователи на Вселената. До тогава да се научим да опозваме родният си дом планетата Земя

Цървули! Кюриосити кацна на Марс (видео) .... и кво показват в тва видио? как се прегръщат и някакви изблици на радост! дего тоя "Кюриосити" - В НАСА всички са мошеници!

има хъс и мечти при американците нещо ,което е много много хубаво

wenci

Огромен успех на тази допотопна технология sins 70-те години. Време е да ни покажат и СЕКРЕТНИТЕ ТАЙНИ разработки, които имат и да ОБЯВЯТ ВРЪЗКИТЕ СИ с инопланетяните /които са от години/

този проект! Руснаците са измислили първи РАДИОТО, отА.С. Попов, самолета е измислен от Можайски, парната машина е измислена от Ползунов! Комунизма е измислен от руснаците!

Улучиха деня, за замазване на ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО преди 67 г. Ако все още някой си спомня !

В момента в Работната-ми Маса има едно такова проектче... Да се опитам ли да Дойде и у Нас, Хора ?

Продължаваш да досаждаш на форума с пенсионерските си фиксации. Унуци да пасеш немаш ли си или пес да разхождаш?

Какво ти пречат пък на тебе пенсиите! Нека си дърдори човека!

Не Ви/ви разбирам; Извинете! ...Просто изказах нещо простичко в Пряк текст. И помолих за Мнение. Стряскащо ли е?! Или един-господ по-дяволите знае защо -- Вие/вие априори считате че у Нас е невъзможно да се Работи по такива проекти?!

То и я беф у апарато и кацнаф - он имаше моторче от "Голф-Тройка", разбиаш ли, та затва...Ти мани тва, ами кат излезнааме с аверо, та кат ни поеа едни таквизи ми ти дребни марсианки - все митничарки, разбиаш ли, и питат платили ли сме си данъците и таксите и имаме ли нещо за деклариране. Па и у них горивото е мноо скъпо, бате, и не ви се изплаща да одите там. То почти същото ще ви излезе и на нашто Черно море, само дето там не е толкова мръсно, ама нейсе. Та мислим йутре сабахлем да си одиме занасам, че требе да санирам къщата на село и да пръскам лозето.

И от тебе човек нема да стане, така да знаеш, айде оди у лево.

Ако всички мислеха така като теб щяхме още да сме в каменната ера и да нямаш компютър от който да ни ръсиш глупости. Естествено, че ще се изхарчат пари мнооого пари, научно техническия прогрес има нужда от пари за да се развива. Затова САЩ вкарват пари и печелят, а твоите приятели от русия вкарват във водка и се чудят защо науката им е на 50 години назад, където е и нашата която е копи пейст от тяхната.

браво

Велик ден за Науката - не забравяйте че в НАСА (подобно на ЦЕРН) работят не само хора родени в УСА

Браво!

На марс се кара със пуснати фарове . марс за марсанците!!!!!!!!!

Стига сте плюли и политизирали. Това е огромен успех за човечеството като цяло.

Не е успех на човечеството като цяло. Успех е на тази част от човечеството, за която науката и научните постижения са радостно преживяване. Наблюдавах на записа реакциите на хората в залата на НАСА, при получаването на сигнала от апарата осъществил кацане. Велика радост на истински учени и творци Браво на НАСА! Браво на САЩ и успех на Любопиткото в търсенията !

Голям си наивник бе. Радват се, защото, ако беше станал провал може да им закрият отдела и да останат без работа повечето. А извън НАСА няма да им е така комфортно както вътре.

Хайде погледни пак и ми кажи колко от радващите се искрено са натурални американци, ако такова нещо има с изключение на индианците. Екипът е толкова шарен, че няма друг начин да наречеш събитието освен радост за човечеството. Защото радващите се са китайци, индийци, японци, западно- и източноевропейци. Хубавото е, че науката не е политика, макар че политиката е наука.

ЩЕ ПОСТАВИ ЛИ БАРЕЛЕВ НА БОЙКО БОРИСОВ ?

Не, ще бъде паметник в цял ръст - дето сега му го прави Янето...

Тоя робот съм го гледал преди 20 години в един двусериен филм-"Късо съединение" май се казваше!

След като ЦЕРН им наби канчето а те си забатачиха Фермилаб, искат поне частичен реванш. Фундаменталната наука е двигателя на всичко а американците видяха че изостават. Щото китайците няма да ги чакат.

Първият марсоход е доставен на Марс от съветският космически апарат МАРС - 3 , като е извършил меко кацане на планетата на 2 декември 1971 г. - ПРЕДИ 41 ГОДИНИ - извесно време предава информация след което се губи връзката.. Ама нейсе - да им е честито на хамериканците, щом се налага да са "първи", може и леко да се фалшифицира историята... за такива тъпаци които по всеки повод са готови да ги целуват отзад...Само и това да не излезе от същата серия като цялата им "лунна" епопея - снимана от Стенли Кубрик в холивудски павилион...

Защо не кажеш нещо за Фобос-Грунт?

А ти що не питаш съпругата на Стенли Кубрик за "кацането" на луната....

Хвалиш руснаците със сонда която известно време предава и се счупва ?!?! Срещу тези на наса работещи на МАРС безпроблемно с години ?!?! хаха колхозниците все повече изпрекват. Русия бяха първи на старта, но са последни на финала. В последните 20 години нямат нито една междупланетна мисия, а САЩ не са спирали да поднасят изненади на научната общност по целия свят.

Ще видим американската колко ще работи.. Пък за изненадите - наистина изненадаха всички - няма с какво да излязат в космоса и се налага да се молят на "изостаналите" руснаци да ги закарат до МКС. Че си и плащат като за такси...

Колеги, ти направо го направи на нищи този марсианец - та той позеленя от яд :)

Евала! Дано си изпълни програмата на 100 %.

Ето анимация как би изглеждало приземяването: http://www.youtube.com/watch?v=P4boyXQuUIw Браво на американицте, и в същото време...коментар под друго клипче за кацането: "Този проект струва 2,5 милиарда. Бюджета на военните е 700 милиарда, представете си какво биха могли да направят тези хора в НАСА с половината от бюджета на военните"...сбъркана порода е това човека хора...Обама и амриканците хич да не се бият по гърдите след като имат такова виждане за разпределяне на парите си....

Другари и другарки радостта действително е голяма, но ПОМИСЛЕТЕ малко ако действително имате мозък в тези кратуни. В световна криза с печатани пари непилотиран кораб за два и половина че и заплати и разходи та около 10 милиарда, а след това евентуално пилотирана експедиция в едната посока. Нещо няма ли по съществено което не ви го казват? Колко пъти отидоха до Луната или им казаха.....тука не сте желани.... Кой мислите свали Фобос- грунд и добре, че ни го върнаха,а не го взривиха във въздуха. А за тълпата Бат Бойко е подготвил Лунната пътека.

Какво да правят на луната ? отидоха взеха стотици килограми лунна почва срещу прашинките на руснаците, направиха изследвания, сложиха огледала за измерване и се прибраха. Какво повече да правят на луната. Вече гледат към МАРС, а руснаците още се чудят как се каца на луната.

Около 1/3 от земната.

Надявах се видеото и снимките да са от примарсяването, а не на доволните хипита в командния център...

Следващия път ще пратим първо теб с камера, за да снимаш примарсяването...

Да знаете, че разчитам на обещанието ви! ;)))) Толкова високотехнологичен кораб не може да няма камери за външни снимки - имам предвид марсохода. А ни пробутват само една, и то с ужасно качество, което 101% е умишлено, но просто се чудя защо.. това е повод за гордост и би следвало да го покажеш на всички!

....може би това са марсианци!?!?!

БРАВО СТЪПИХА И НА МАРС-БРАВО-НАПРАВО ИМ СЕ РАДВАМ КАК ГО ПРЕЖИВЯВАТ АМЕРИКАНСКИТЕ УЧЕНИ.

Всичките са на около 30 - 50г. Направи паралел с учените от БАН, които се окопават там докато умрат и твърдят, че на 40 си малд за да си в редиците им.

Ами иди да се "влееш" в "редиците" на НАСА. Чакат те и без теб не могат.