МС въвежда принципа ”замърсителят плаща” за такса смет

Правителството одобри законопроект, целящ справедливо определяне на таксата за битови отпадъци и реално въвеждане на принципа „замърсителят плаща“.

Обратно в новината

Коментари - МС въвежда принципа ”замърсителят плаща” за такса смет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само не разбрах следното. Ние плащаме чрез бизнеса една не малка част от отпадъка под формата на такта опаковка. Вдигнаха цените на торбичките, а на тези безплатните станаха платени. И то точно с цел намаляване на отпадъка и събиране на средства за преработването им. Та, въпросът ми е, по колко пъти ще плащаме за едно и също нещо?

В много големи европейски градове съм ходил, но чувалчета с холограмни стикери не съм видял, нито пък кантарчета до всеки казан. Тоя закон е една политическа залъгалка, мижи да те лажем, направен е да смъкнат данъка на по-големите и политически коректни фирми с големи имоти. За гражданина ще си остане пак квадратурата като водеща "ОСНОВА". Споко, нищо няма да се промени за вас, бедни читатели на дир.бг.

В Айндховен, очевидно, не си бил.

Чудех се в ингилзко как ли беше....

Сега ще започне едно "партизанско" подхвърляне на отпадъци по чужди кофи и дворове, майка плаче...

И в Швейцария е така, ама за разлика от в България - всички съседи дебнат дали си хвърляш боклука правилно и ако не - после властите ти лепват такава дебела глоба, че после не си и помисляш пак да хвърляш където ти падне

Понеже са взели челен опит от ДС.

Доноси, доноси му е майката. Едно време в БГ са донасяли агентите и информаторите. Днес в Шуейцарско донасят всички. Всички се топят едни други на поразия.

Елементарно е. Според сметките за ток и вода се определя и таксата смет. Ако никой не живее в дадено жилище, то няма да има разходи за ток и вода. Колкото повече ток и вода, толкова повече хора живеят там. Някой ще каже ами мангалите кво ке праим. Ами ке ги тепаме ли? Не, общината за да си събира таксата ще следи Тока и Водата да си събират парите от циганите, а не да ни таксуват с такса загуби.

Пак се изходи.Елементарен човек - елементарни разсъждения. Ами ако нямам пари за комфортно отопление? А ако имам много и климатиците ми не спират цяло лято.А ако съм на парно и то с целогодишен договор? А ако се къпя в работата? А ако поливам градинката в двора? А ако си имам кладенец в двора?

Колкото площта на имота има връзка с отпадъците, толкова е и сметката за ток.

ще има квартали без боклук, то там и водата е без пари

За рИмляните ще важи ли,или само за нас,както винаги?

УПРАВЛЯВА НИ РЕКЕТЪОР С ТЪМНО МИНАЛО И НЯМА ДА СЕ РАЗДЕЛИ СЪС СТАРИТЕ СИ НАВИЦИ!!!ДОКАТО РАЗДАВА ВСИЧКО ПЕЧЕЛИВШО НА КОНЦЕСИЯ,ЩЕ ЩАВИ НАРОДА НАРЕД!!!ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА РЕКЕТА!!!

Никога не е имало и няма да има справедливост ТОВА Е ПОРЕДНОТО ОГРАБВАНЕ НА НАРОДА ....ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ!

Справедливост никога не е имало и няма да има. ОГРАБВАНЕТО НА НАРОДА,ТЕ НАРИЧАТ СПРАВЕДЛИВОСТ...ЧЕСТИТ НА ВСИЧКИ ПОРЕДЕН ГРАБЕЖ.

Нищо няма да спре ганьо да напълни един чувал с боклуци, да го сложи в багажника и пътьом да го метне някъде. Просто това с купуването на чувалчетата няма как да проработи тук. А иначе в някой бели държави боклука се заключва в едни барачки. Няма клошари, които да ровят. Няма препълнени кофи. Няма хвърчащи найлони. Това обаче е само на места, където живеят хора, а не маймуни.

Там "живеели хора" - явно! А в България - губещата се нишка между маймуните и хомосапиенс, а може би и - хомофутурос!Достатъчно дрехи ВТОРА УПОТРЕБА, използвани от крастави и болни западняци, автомобили - китвани ВТОРА употреба, а вие се чудите как да оберете последните левчета на българина! Защо не се иска сметка за тези свинщини!

От няколко години съм в чужбина, но това не пречи на държавата да ми събира яка такса смет за всичките ми имоти които в момента са необитаеми. Въведат ли новият закон ще съм първи да декларирам, че нямам нищо за плащане. Мисля, че по същия начин ще постъпят и другите 2 милиона българи които са в странство, но до момента плащаха за смет, та се късаха. Ще ми е интересно да разбера дали ще и излезе накрая сметката на държавата.

Тука възниква въпроса " Кой тогава ще плаща такса смет ? " Значи Имигрантите няма да я плащат , циганите няма да я плащат , държавните институции ще я плащат но с пари от джоба на народа , част от фирмите няма да плащат , част от фирмите които са с наемни офиси ще продължат да плащат чрез по-високите наеми...в един момент останалите които ще плащат ще си кажат " Аз защо плащам когато след мен 100 човека минават тънко ? " Постепенно ще излезе че държавата вместо да направи нещо нермално ще се наложи да дотира общините за преработката на отпадъци. Както знаеш държавата никога няма как е да на минус и така като ти ударят данъците ще плащаш сметката за боклука чрез по висок данък на имотите които необитаваш. ГРОБ са доказали изумителна гимнастика как взимат от тук и дават там за да се потушава едно или друго напрежение а напрежение ще има защото в Булгаристаня живеят много много цигани

На мен общо взето ми е ясно, че и на Луната да живея пак ще трябва да плашам данъци и такси в България.Прав си, че под една или друга форма ще продължат да ни скубят, така както и досега са го правили. Ползвал, не ползвал- плащай! Няма оправия братче!

Как ще определят количеството отпадъци на Манго който посред нощите с каруцата ще мята по път всичко що излиза от бараката в която живее ? Как ще определят според броя жители в имота след като на този адрес може да се водят 3-ма от които двама да живеят я в друг град у Булгаристаня я някъде в чужбина т.е този който остава ще плаща за 3-ма ? Освен това има хора който има 2 имота. Кво прай с имот където не се живее или човек се отбива за по седмица -две през годината ? ... Тия Марсианци от Парламента и правителство изобщо се здухаха от към разум

Ами точно системата с чувалчетата би била по-справедлива в тези случаи. Ние имаме два апартамента в родния град на съпруга ми и пет в София. С чувалчетата се получава, че ще плащаме само за имотите, които обитаваме в момента. Иначе бихме плащали за боклук, който не генерираме.

какви чувалчета? Значи Манго от съседната махала ще метне чувала пред твоя апартамент и после кво прайм ще ходиш да доказваш че боклука не е твой ли ? Аз не разбирам как конкретно ще изчислят аз колко боклук генерирам , даже да има чувалчета с определена вместимост то няма как да задължат някой да ги ползва и да продължи да си мята боклука където поиска и когато поиска в каквато и чанта или чувал иска. Нереално е това да се случи в Булгаристаня

Дълги години офисът ни плаща безумни такси смет - изчислил съм, че за една торба от 80 литра, каквато изхвърляме на всеки 2 дена, плащаме по 7.80 (седем лева и осемдесет стотинки). Това е горе-долу колкото се плаща и в Цюрих - ама София не е Цюрих, нали?!

Точно пък в софия заслужавате да ви сгънат от такса смет. Мръсотия и мизерия навсякъде.

Ее, тъй де - като вземат толкова пари, що не е чисто като в Цюрих? Хем много скъпо, хем работата несвършена.

Живея в центъра на София и плащам 200 лв такса смет!Доволен ли си сега?

от Вас селяни е тази мръсотия. Ако си идвал в София преди 30 и повече години, щеше да знаеш как стоят нещата. Не наглейте чак толкова, ......

А докога ще плащаме заради приходящите. Задръстват паркинги, градинки, хвърлят си отпадъците и....ние сме за да им плащаме. Те си палят вечер колите и на село с такса 50-60 лв. Жалко, че няма жителство.

Родена съм на село и, повярвайте ми, не сте права! Хора като мен, които са от село, но работят в София, допринасят за икономиката на града (и на страната) наравно с всички останали. Гражданството, когато го е имало, е било нарушение на човешките права.

И въпреки всичко изказано от Вас аз плащам такса смет,а не пръшълците,нали?

Ела да видиш на село как двама доста възрастни плащат 240лв. за боклук, който почти не генерират.

Ами теглете една ограда около София и минирайте около нея. Само че и вие си стойте вътре, а не да не може човек да отиде до някъде от вас. То точно приходящите развиха София ама това е друга тема.

а как ще разберат колко боклук хвърлям?днес едно чувалче,утре две..блока има 25 апартамента..

Вие ще си купувате чувалчетата. Например едно чувалче ще е 30, или 40, или 50 лева. Това ще се реши. Ще слагате боклука вътре и щом го напълните, че го изнасяте. И започвате да пълните ново, което сте купили. Плащате таксата, купувайки чувалчета. Идеята е чудесна.

ок, ама в едно чувалче не се прави разделно събиране!

А може ли чувалчето да е 170,230, 640 лв.? Вероятно може. Предлагам всеки да си купи 2000 -килограмова пресичка, за да си пресова боклука. Така може и да се спести някой лев, с който да ощетим общината и държавата. Идеята ми не е ли чудесна?

Купувам си две чувалчета, колкото да не кажат че не съм си купил, а боклука натъпкан в торби, празни туби от минерална вода, кашони и други подръчни материали в потайна доба изсипвам пред вашата врата. Вървете после доказвайте че този боклук не е ваш.

поредното гербаджийско безумие!

Мисля, че така е по-справедливо, защото ако имаш повече от един имот, тежестта ще пада върху този, в който живееш, а за останалите таксата ще е по-ниска.

Екологията трябва да стане част от начина ни на мислене! Решението е правилно - нека всеки си купува чувалчета и изхвърля боклука си в тях. Едно чувалче с вместимост примерно 35 литра да струва примерно 50 лева. Пълниш го, изхвърляш го и купуваш ново. Така е справедливо и е в много страни, където съм била.

Дори и да е справедливо, тука става дума за пладнешки обир! Досега общините правеха същото срещу доста по- малко пари.

А докато се напълни къде да го държа?На балкона ли? Или да го донеса у вас?

Така е в много цивилизовани страни,но тук е България.Как ще накарате някой,който си брои стотинките за един хляб и едвам свързва двата края да купи чувалче за боклук.Той ще си хвърли боклука на някое нерегламентирано място и то така,че никой да не го види.

" индивидуално определено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост; количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честотата за тяхното транспортиране; брой ползватели на услугата в имота; " И как ще определят честотата на транспортиране на отпадъка от съдовете - ще броят всеки ден курсовете на камиона до всяка постройка ли?

По молба на населението Борисов извършва скоростни промени... -Юни 2011 г. дискусия на тема "Справедливо определяне на таксата за битови отпадъци" -Новата методика позволява и използването на комбиниран подход при определянето на такса Смет. Очаква се промяната да влезе в сила от 1 януари 2015 г. -Първоначално новият метод за определяне на таксата трябваше да започне да действа от 1 януари 2015 г., но заради липсата на готовност от страна на общините срокът беше променен на 1 януари 2016 г. И за да не бъде отново отложено действието на забраната за определяне на таксата за битови отпадъци въз основа на данъчната оценка, омбудсманът настоява Министерският съвет и общините да изпълнят в срок законовото изискване за изработване на методика за определяне на размера на таксата за битови отпадъци. -И днес отново сме на етапа одобряване на законопроект който вече са приели и отдавна трябваше да бъде приет и приложен;)

Тъпанари-депутати. Чудят се как да ни подстижат без да се усетим. А те си ремонтират Партийния дом със стъклен покрив като че ли България няма да се срини в следващите 30 години

Че досега кой плащаше???? Общините организират сметоизвозването на базата на такса "смет" И сега какво - един контейнер - 450 лева и цената на същия 250, по 700 лева на жилище ще стане таксата!!

Бате Боко,как ще накараш бедния Андрешко да купи торби за смет.Той и сега се чуди как да спести 50 ст.И по-тъмно ще хвърля торбичките където му падне.В Япония тази система работи,ама тука едва ли е удачна.

Стига с тези обяснение за "такса смет"!!!! Крайно време е такса смет да бъде на броя на членовете на семействата, тъй като не може един пенсионер да плаща колкото едно /примерно/ петчленно семейство, тъй като така ще бъде по-справедливо. Започнат ли обяснения по този въпрос, считайте, че таксата ще бъде повишена, а ние ще пием по една студена вода!!!

В тая наредба Не разбрах как ще накарат мургавите ' замърсители " да плащат ? или ще плащаме пак само балъците !

Сега виждате ли още един "подизпълнител", който ще измерва торбата с боклука срещу такса ... 6лв на торба.

.....а за тези идиоти , които си изхвърлят боклука направо през терасата, кога...?

От цялата объркана статия разбрах само едно - ГРОБ искат да стрижат овцете още повече, за да има повече за крадене.

Въведе ли се това нещо всеки ще си изхвърля боклука в реката или по отбивките по пътищата. Те и сега са задръстени с боклуци. цяла България ще потъне в боклук а кофите ще са празни цяла година.

Ихааа поредната тъпня! Само чакам сега да видя как ще накарате мургавите брачеди да плащат!! Те нали са най-големите мърлячи! Смееххх....!!!!!!!!!!

ейй, пак не си разбрал, вожда боко каза циганите да не се закачат, да им се молим да ходят на училище и да им строим къщи