Министър Дачич: България не признава националните малцинства, но реагира за българското в Сърбия

"Като им кажете - а сърби в България, казват - няма сърби в България", коментира външният министър в интервю за сръбска телевизия

Обратно в новината

Коментари - Министър Дачич: България не признава националните малцинства, но реагира за българското в Сърбия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз съм сърбин.

В България няма и никога не е имало сръбско малцинство, освен малцината икономически имигранти.от последните години!

Ужас. Обичам сръбския народ. Те са наши братя. Политиката им не е наред. Да живее Балканската федерация.

Нека който се чувства сърбин в България да го каже.

Аз мога и да се нарека, но повече се чувствам македонец!

А най-много грък и малко китаец.

Нека да кажат сърбите кой е сърбин в България и да го питат чувства ли се сърбин.

Друже Дачич, като сте си признали национални малцинства и сте си измислили нови, ежте си що сте изсрали. Всички знаем, че според сръбската пропаганда шопите и торлаците (Северозападна България) са сърби. И даже до Панагюрище и Рила планина живеят сърби. Но през 1885 въпросните "сърби" им насолиха гъзовете чак до Ниш и само Австро-Унгария и Руската империя спасиха падането на този град и регион в български ръце. Защото там тогава живееха българи. По-късно насилствено посръбчени.

В книгата "Исторiя и географія Сербіи " от сръбският министър Мормирович публикувана в Петербург през 1839 г. От 1.2 мил. население в Княжество Сърбия- сърбите са под милион, а българите 150 000 души. Тогавашна Сърбия се състои само от Шумаджийският санджак, Белградския пашалък и Тимошко. Българите са разположени в Тимошко и около Морава и Белград в Белградският пашалък.

А защо не връщат Цветан Василев?

Ами прав е Министърът ! В България живеят сърби, македонци, власи, евреи, арменци, че и турци, коита са доста, цигани... Да не би БГ да ги е признала и да ги е вписала в конституцията си ??? Ганьо само реве ! С извислена пропагандна история а герои. Отрича даже датата 3 март ! От слугинаж пред поредния господар с посолство ! Да живее България ! Но не тази на управляващите

По-полека друже Георгиев(ски). Че според теб в България няма българи! Виж данните от последното преброяване, където всеки вписваше етническата си принадлежност свободно: "македонците" бяха 385...

А турците които са близо милион

Тоя ке запомним как се бе углефал в междукрачието на една журналистка...много е тъп. Да има сърби в Бг, но не са имигранти.

Красиви и убави Балканяци, бе! Кой отде се е задал и дошъл е хвърлил тука семката, а и е останал .

То в Булгаристаня живее и пребивава всякаква паплач и ....ако почне да ги признава всичките..!? Майка плаче. Маани!

....ха..ха...ха....

М/у другото е прав! Яка дипломация имаме бие българите! Хахахаха.. Особено след погрома по време на царуването на калинките на цар Боко

И къде са точно тези сърби в България? Единствените които познавам са от български произход.

Оня пуяк, който прибра парите на воля (игри).

Утре албанците и Белград ще ви вземат.

Шумандийски свини.

При преброяването има графа "сърбин". Дай да видим колко са се писали такива.

Да ни върнат Западните покрайнини без бой.

Какви малцинства бе, глупако? България граничи със свои земи!

...и...Третата национална К... вече чука на ...

Къде ги тия сърби в България? Освен да брои готвачите в сръбските ресторанти тоя пън?

Съветския модел с "малцинствата" ще я затрие като държава. Русините(украинците) в Крайна още не са предявили права за национално самоопределение.

хъъъм, ако е съветски, то защо ни го налагат от ЕС?

Без Преображение нямаше да има Илинден! Това е за сърбеещите се, продали кокалите на дедите си.

Но и без 3ти март нямаше да има България

Аз пък си мислех, че България я има от 680-та - битката при Онгъла. А за 3-ти март - нямаше да е на 03.03.1878, а щеше да е друга по-късна дата както е при босненци 1908, албанци и севермаци 1913, сирийци, иракчани, ливанци и т.н. 1918.

щеше онова щяло друго, ама е на 3 март.

680-та е !

Аз съм от Благоевград. За Пиринско не е 3-ти март, а чак 1912-та. Гръмни се руски роб.

Никакъв ЕС за тия.

България НИКОГА не е заграбвала чужди земи! България граничи със СЕБЕ СИ. За разлика от сърбите, изсипали се с каруци от днешна Северна Чехия. Косово е българско до днес!!!

e чак пък никога .. за има няма 50 години държава имаш 3 национални катастрофи причинени от неуспешни опити да гепиш било Одрин, било Беломорска Тракия кйдето българите винаги са били малцинство. Това за българия на три морета не са го измислили сърбите ... дребни хорица с големи амбиции са и пра българите ... нямат сечена една монета, един меч запазен и т.н. ама на набези и завладяване немат равни ... та това НИКОГА вземи го преразгледай.

Само лъжи, при това с ясната цел да охули собствените си деди: "Има няма 50 години" - от 1878 до 1945 са 67 години. Националните катастрофи - това, че си загубил една война не значи, че тя е била несправедлива. В Одринска и Беломорска Тракия българите са били мнозинство с изключение на самия Одрин. Значи сърбите са в правото си да завладеят цяла днешна Северна Македония, дето не е имало и пукнат сърбин, а ние нямаме право да освободим поробените си братя. Че няма останали прабългарски мечове е също лъжа - има много запазени, както и шлемове и ризници. Но и да нямаше какво доказва това ? Че прабългарите са се били с голи ръце ? Още по-добре: с голи ръце са побеждавали враговете си и са създали империя на три морета. Да, трите морета са факт при Крум, Симеон, Калоян, Иван Асен II...

Никога? Шегобиец. :)

как може да живееш 150 години от преди освобождението чак в независима сърбия и да не си със сръбско национално самосъзнание. Значи религиозно да си различен може, да си с различен цвят на кожата да ... ама българин и сърбин са идентични дори на генетично ниво ... как пък така не са се измешали и интегрирали това е някакъв абсолютен феномен.

Западните покрайнини са заграбени през 1919-та. Да се интегрираш не означава да се претопиш и да загубиш националната си идентичност.

Тоя пък кой го пита ? Къде седнал да се обажда

Само искам да припомня на Дачич, че едно от древните имена на тяхната столица Белград е Алба Булгарика. И спирам до тук.

той да не ти припомни че с българите имаш толкова общо колкото и с турците .. и на едните не говориш езика и на другите не го говориш, и на едните никога те си изповядвал религията и на нругите .. генетически си толкова българин .или да кажа пра-българин ... с тая инфантилна теория да ви залъгват. с две думи толкова общо имаш и с пра-българите колкото тредностатистически рутнак има с Русите ... скандинавски викинги установили династия в Киев.

Много си компетентен. Нещо по Косовския въпрос ще кажеш ли?

по квото имах да кажа казах ... тия неща не ги говорят политиците и в учебниците няма да ги прочетеш .. а трябва

Много копираш от Гугъл ... Чел си ми дедовия...

Мангасарче, ако можеше да четеш, щеше да прочетеш в српските средновековни документи, че няма такова понятие "българи" като народност за сърбите. Те са ни наричали ГОТИ. А БогАРи е Вярата Българска. Затова србити по Верски ни наричат БУГАРИ. През 381г на събор в Милано а през 383г в Константинопол, ГОТИТЕпо служба(готи-гети) са отлъчени от новопоявилото се юдославие като АР-ианска "ерес". ГОТСКАТА СЛУЖБА тогава е днешна Южна Украйна, Трансилвания, Померанието, Илирик, Моравия, Мизия, Тракия, Витиня(Източен Босфор). Това са все БогАРски земи. Днес там можеш да говориш на БогАРски език и всички ще те разберат.

аз ти казвам че няма значение кой как те нарича ако не мжое да обясниш с какво се различаваш .. къде са твоите летописи ... няма ... от златния ти век кво е останало ... една драсканица тип мадарския конник ... художествена и техническа стойност 0.0

Лайно дебарско, никой не твърди, че е прабългарин. Говорим за българи. Твоето "мислене" е паталогично: няма българи, защото днешните българи не са 100% прабългари. Ами естествено, че не са и затова се наричат българи, а не прабългари.

Друже министре, Ниш е бил най-многолюдният български град до 1878,когато накрая на войната се присламчвате, за да заграните от България нещо! Поведението ви на кандидатзавоеватели е записано завинаги в историята,през 1885,но Тогава младата Българска Земска Войска с капитани (Русия подло си изтегля генералите) ви разката ва мамата! БОЛИ, НАЛИ! ОЩЕ ЩЕ ВИ БОЛИ, АКО ПАК ПОНЕЧИТЕ СЪЩОТО! Спомнете си боя през ПСВ и ВСВ! ОЩЕ МОЖЕМ!

айде айде ... тя тая война не е от сърбия ... просто през главата на руската империя си тръгнал и е нормално всички сателити да пратят срещу теб ... на кво можеш още като тая война дето се биеш в гърдите е някаква имитация на въоръжен конфликт ... според теб сърбите при жертви по малко от хиляда човека са капитулирали ли? У лево. След това си дал едни 700 хиляди жертви и си капитулирал 3 пъти пред същите тези сърби и съюзниците им. Та по полека т още може .. кво можеш ... да тракаш по клавиатурата.

Много добре знаеш, че Сърбия ще капитулира пред Албания. Както каза навремето един албански президент - България и Албания ще бъдат съседни държави.

и ти понеже нямаш глава на раменете ще ми цитираш измишльотините на някой си е така да се намираме на приказка

Капитулирали сме пред сърбите и СЪЮЗНИЦИТЕ ИМ. 1913 срещу нас са сърбия, Черна гора, Гърция, Турция, Румъния. В тази война бием точно сърбите - Калиманци и Видин. Победата е решена от останалите.

Този на колко питиета е? В Сърбия има около 12 900 българи. В България според Уикипедия сърбите са около 500 човека. Ако бяхме силна държава, досега Западните покрайнини да са обявили независимост и интеграция в ЕС.

те тия българи ако искаха да са в една държава с теб отдавна сами щяха да са дошли .. македонците ща станаха македонци ... щото е пълно т дебили дето мечтаят да са силна държава и от една национална катастрофа в друга джапахме ... та награя се продадохме и на хитлер тамо и само да присъединяваме.

Те тия българи идват да учат и да работят в България.

Министъра не може да разбере че деюре малцинства в България няма - българската Конституция защитава индивидуални , не групови права - така както трябва да го прави всяка съвременна държава и демокрация. Защитаването (гарантирането) на малцинствени права е първа стъпка към дискриминацията (дори и да е обратна, както има такива случаи) и оттам към фашистки/комунистически практики. Така че г-н министъра да си гледа вътрешните работи и да вземе да се образова малко. Само със сливовица не става.

тоест изхитрили сме се да ти напишем конституцията така че нас никой да не може да ни пипне а ние да тормозим точно с такива аргументи съседите си и да им налагаме вето за щяло и нещуло. това ли ти е приказката ... единствения проблем е че чок такива хитреци никой не ги обича

В Сърбия и Македония политиците насаждат омраза към българите. Много е важно каква конституция имат

Този т.нар. министър още не може да разбере, че българското малцинство в Сърбия, всъщност живее на българска земя, окупирана от Сърбия.

Сърбина е говорещ хърватски българин или асимилиран от хърватите българин. Сърбите основно са били спонсорирани от немците, до освобождението им, но част от възраждането и просветителството са били с цел разлагане на империи и етносиби българския етнос е бил трън в очите на великите сили особено като достигаме цариград, уплашили са се колко силни ще сме ако се обединим и започва най големия геноцид на 20 век който не е над арменците, а над българите

тва тоя мунчо пак нещо е говорил ... задминахме циганите като най-мразеното малцинство в съседните балкански страни заради него ... кога преди да засили с ветото за ЕС дружбата някой беше вадил нож на футболен мач с македония преди ... дипломата ръбав с зелените чорапи да се кротне малко.

Не се излагайте,гледайте си Косово.

е този олигофрен от снимката, който с пръст е посочил къде да му го сложа?!

ок да кажем има малцинство .. ква е точно разликато между сърбин и българин живеещ в сърбия?

Сърбина е говорещ хърватски българин или асимилиран от хърватите българин

Още пеят български народни песни на българси в сърбия, за съжаление сащ работи в полза на сърбите, въпреки внушенията че са проруски и че им прптегнахме ръка на сърбите за ес

лепа брена не е българска народна певица ... да не си се объркал ... коя е тая българска народна песен дето пееш

Кога тръгнах Цвето на Шабан,каква е.

Лепа брена е босненка, и босненските песни са по близки до нашите , сърбитр нямат тяхна музика всичко е крадено от босна и българия, а езика им е хърватски, през 18 век го проговарят, нямат обяснение що преди 18 век са говорили български освен че имало велико преселение на сърбите, но гледай сръбски филм от 50те с нишки диалект и ще разбереш. Американците ни унищижавт, както унищожават украйна, и това им го пзволиха децата на фамилиите отцроса на паси , на тагарев, некъдърници с отлични дипломи

не сериозно ... дай една песен дето да не е за македонски девойчета, за крали марко или Яне Сандански да знаеш и да пееш.

Горан брегович си го каза че обича най много да краде от българия, с него винаги имаше две бългаеки, а той е босненец, като шабан и лепа брена, мюсюлмани при това

Стар югославски наратив! Само в Цариброд о Босилеград, българите са от 65-85% от населението. А сърби в България няма,защото не сме присъединявали сръбски територии.

хаха .. не е като 3 пъти да не си опитвал да присъединяваш ... а няма щото всеки път си бягал през глава и капитулирал .. как да имаш.

Бягала България от Сърбия по собствено желание не е. Но под натиска на великите сили да, тъй че не говори празни приказки

Процента е по-голям. Тези които не са българи са дошли от вътрешността на Сърбия и си им личи по фамилията. Друг е въпроса колко от самите българи от западните покрайнини се пишат българи, някои от тях сърбеят, а пък други са българи само когато им изнася...

Много прост народ сме. Добре, че поне сме малка и слаба държава, иначе вече щях ме да воюваме с всичките си съседи. Не , че не сме го правили.

По себе си ли съдиш?

Само сърбите са го правели

и да му кликате минуси всички знаем тия 3 национални катастрофи как станаха

Е като има, посочи ги поименно и кажи колко са...да те еа в сърбина да те еа...

Издаде се за съветите към Македония!

И как се озоваха тия сърби в България? След като земите им никога не са били сръбски. Поне един сръбски да бяха научили.

Илияна Йотова ограмотява медиите от РСМ: /същото важи и за сърбия/ “Нека малко да ви ограмотя. Добре е да прочетете българската конституция, сигурна съм, че ще разберете езика. В България няма малцинства. Основният ни закон е създаден на съвършено различен принцип - на индивидуалното право, а не на колективното. При вас е различно и както се видя при последното преброяване сте една многонационална държава. И това е много хубаво, защото това е богатство за една държава”, заяви Йотова. Тя отговори доста директно и на врория въпрос, уточнявайки преди това, че е работила в Съвета на Европа и в Европейския съюз. “Това, което цитирате е решение на Съда по правата на човека в Страсбург и в него не е записано България да признае македонско малцинство. Осъждането на България е по чисто административни функции. А ако прочетете последния доклад на Съвета на Европа ще видите че то е ревизирано. И никой, никога, никъде не е принуждавал България да признае каквото и да било малцинство, и няма да я принуждава, защото в Страсбург уважават българската конституция и са я прочели”, заяви Йотова.

И къде са тези сърби в България бе сръбски фашист?!Като сте окупирали толкова голяма част от България?!

Според сърбите, целият шоплук е сръбски, защото шопи има и в Сърбия. даже един сърбин ме убеждаваше, че войната 1885 запознала, защото крал Милан отишъл да помага на пробените шопи. та да знаеш, що е то сръбско фентъзи!

България не е късала парчета от Сърбия и да си ги присвоява след Ньойския договор до ден днелен! А Сърбия е късала! Заври си христоматията по история отзад, тъпанар!

какви малцинства в БГ тази територия е повече от 2 000 години Българска в вие дето сте заграбвали БГ земи разбира се че имате БГ малцинства и трябва да ги признавате по всички закони международни и морални

србе на врбе

Сърбите много добре знаят, че са били плюнка, след което са се разширили за сметка на България под натиска на външни сили, последно там всякакви австроунгарии и русии. Какви сръбски малцинства да има в България като то българска територия и българско население е прехвърляно към Сърбия. Чуийте и към момента говора и най-вече традиционните народни песни от Ниш, Врание, Косово - те са много по близо до българския нежели сръбския. Все пак чест прави и е добре да уважим сръбските традиционни певци, запазили мелодиите и текста на това културно наследство.

На сърбите ще им каже само едно - СЪРБИ ... МЕ ЗАДНИКО ! Айде.

Невероятно е как тип като този може да стане външен министър на която и да е държава.