Майката и сина й се задушили от изгорели бензинови газове

Изгорели газове от бензинов агрегат са най-вероятната причина за смъртта на 32-годишната жена от Панагюрище и 5-годишния й син, които бяха намерени мъртви.

Обратно в новината

Коментари - Майката и сина й се задушили от изгорели бензинови газове | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Откъде тук са намерили тоя редактор Десислава Димитрова, която дори и след корекция отпреди 1 час не е разбрала, че не бензиновите изпарения са отровни , а задушливи, и не те убиват, а въглеродния диоксид. Та тази полуграмотна жена е потенциална жертва на подобен случай! Много Ви моля, когато се пише за нещо, което може да се случи с всеки незапознат да се дава достоверна и полезна информация. За да няма подобни случай сред тези, които ще прочетат статията!

Най-правилно (но и малко дълго) би било: "Майката и сина й се задушили от изгорелите газове на бензинов ел.генератор" или само "Майката и сина й се задушили от изгорелите газове", а пък в статията да се уточни, че тези изгорели газове са от бензинов електрогенератор...

При всяка горене се отделя отровния въглероден окис-от двигателите на колите,от агрегати и от горящи твърдо гориво дърва и въглища.Има случай,при които затворена,без тяга печка на твърдо гориво/затварят я за да се намали горенето и се съхрани огъня/ също причинява натравяне и смърт.Това са елементарни неща,които за съжаление често се пренебрегват.За съжаление на по-младото поколение липсва практически опит.

нагледно доказателство, че гледането на телевизия е опасно за живота.

Абсурд. Не е възможно ,ако агрегата е вън, в жилището да се получи отравяне с изгорели газове.

Във всяка инструкция на бензинов генератор има строги предупреждения с големи удивителни в триъгълници да не се използват в закрити и недобре проветряеми помещения. Включително забранява се използването им на закрито със свързана към ауспуха им тръба, която да отвежда газовете навън. Показано е и с големи картинки за който не може да го прочете. Покъртително е как майка и дете са заспали заедно вечен сън без да подозират какво ще им се случи. В един момент бензинът е свършил, генераторът е спрял, но е било твърде късно.

Виждам ,че доста хора си нямат понятие от елементарни неща. Пиша тоя кометар не за да блесна с познания, а дано някой хора да получат необходимите знания. (Явно в училище нещо не се е получило. ) Една от съставките на изгорелите газове е бъглеродният ОКИС. Именно тя е коварната в случая. Въглеродният окис поет през белите дробове навлиза в кръвта. Успява да излъже, червените кръвни телца, че е кислород и те го попиват. По тоя начин на организмът се доставя друго нещо а не кислород. Поради недостига на последният, започва усещането ,че си малко уморен, малко ти се спи и в крайна сметка задрямваш. За съжаление, ако не дойде някой навреме да те изкара на чист въздух и да ти се окаже спешна помощ, дрямката преминава въ вечна. Бог да прости майката и детенцето и. Я вината е на нас, по-възрастните! От проблеми и безпаричие, никакъв опит не предадохме на децата си !

Малко пояснения (корекции): Хемоглобинът в еритроцитите (червените кръвни тела) се свързва с кислорода в НЕТРАЙНИ съединения - оксихемоглобин и с въглеродния диоксид - карбоксихемоглобин. Това му позволява в белите дробове да се извърши газовата обмяна. За съжаление съединението на въглеродния окис с хемоглобина (не знам как се казва) е ТРАЙНО и оттам той вече не се свързват с кислорода и въглеродния двуокис. Така се блокира дейността на еритроцитите, има недостиг на кислород, на човек му се доспива и (сещате се какво става). Използвана литература - биология за 8 клас (1982 г.)

Казва се карбхемоглобин.

Егати лъжливия CO!!!

Ако генератора е вън, а ти вътре, на неизмазани стени е НЕВЪЗМОЖНО да се задушиш. Нещо повече дори и да си до сами него на открито пак няма как, иначе след всеки градски автобус хората ще падат като круши. Информацията е изкривена и нищо не се разбира.

Зависи, нормално генератор се слага на такова място, че ако завали дъжд (и ползвателят не може да го забележи веднага това) да не го намокри. Ако е бил близо до стена по тази причина (под навеса на покрива) и вятърът е подухвал в посока сградата - колко му е. Това в продължение на часове.

Генераторът е бил в мазето, прибран за да не го откраднат мангалите. Елементарно!

с една дума - от системно пезпаричие,предприемчиви хора лесно си отива от този свят.

Бог да ги прости ! Да се помолим за тях...

Много странно, къде е бил този агрегат от вън дори и с неизмазани стени трудно ще стане... или е билв къщата??? Странни хора все пак мерише явно не са си ценили здравето...

В къщата е бил, естествено - "да го не вали дъжда" навън. Това само жена може да го измисли.

...коментира в такава "новина" и затова пропуснах да го направя в началото,но сега,като препрочетох останалите мнения,разбирам,че почти всичко,което съм мислил е казано... ...Жалко,Бог да ги прости,но трябва да се замислим и ние от по-старото поколение (около 60-те),какво сме предали като познания и опит на нашите деца и внуци,израснали в условия на "демократично" сриване и ограничаване в образователната с-ма... ...Преди много години по такъв начин загина един приятел,решил да се стопли за"малко" в колата,паркирана в гараж,след як запой на банкет...млада влюбена двойка ,също завинаги останаха прегърнати в кола с работещ двигател в ...ГАРАЖ... ...И ако в единия случай това се е случило в "опиянението" от алкохола,в другия от любовта,то в този,изключвайки невръстното детенце,то поне 32-годишната майка трябва да е била наясно за последствията...Но не би...само като си помисля,че преди 26 години тя тепърва е навлизала в образователната с-ма... ...И последно...не напразно като НИЕ бяхме малки,момченцата си играеха с камиончета и конструктори,а момиченцата с ..куклички и парцалки...да ме простят Дамите за ...сексизма...

В по-късни времена си играехме с Лего (Техникс) или други метални конструктури. Даже имаше и за химически опити, за начинаещи - някакви руски. То бе очаквано да е натравяне с някаква газ. Аз предполагах от камина. Генераторът трябва да е купен от мъжа. Не може да вземе таратайка която да бръмчи. Но не може да вземе и мъничък. Най-добре навън покрит. Може би и на балкон, ако не дими навътре. През стената е абсурдно да мине. Ако е бил държан вътре или е одимявал навътре от вятъра, то може би може да са се пропили стените, но не да мине през стените. То и при пожар, най-опасен е дима и трябва да държиш нешо пред устата и носа. Хубаво е и да се снишиш, че той отива нагоре.

Да поясня: Бензинови изпарения: вземате малко бензин, разливате го и дишате - това са изпаренията на бензина, той е летлив и бързо се изпарява. Това, от което са се задушили е: газовете, получени при изгаряне на бензина. Вземате бензин, разливате го, палите го. Получават се изгорели газове!

Недей, че някой верно ще пробва и ще се гръмне!

Да, има го този риск... не го правете.

много си прав за опасността от изгорели газове, жалко за хората - поредните Дарвинови лауреати...

Всеки ден нещастни случаи, всеки ден убити при катастрофи или застреляни... Какво става с нас ? Нима страната ни ще се обезлюди от българи? Може би църквата трябва да направи нещо/макар,че не съм вярващ, а трябва/

Няма го бай Тошо, няма го....Ще става все по- лошо и по-лошо.....За сега това е положението; тъжно!

за концлагери ли плачеш трол мръсен или за избитите без съд 30 хил.

Трябва просто да започнем да мислим различно. Всичко случващо се около нас е отражение на мислите ни, не го ли разбрахте... И не, човече, църквата няма да помогне... Нито Бойко, нито Бареков... Всичко е в нашите ръце :)

Далай Лама, ние българите сме християни. Източните религии не са за нас. Като не разбираш Правослравие, не се обаждай . Сега по същество - фактът, че червените злодеи унищожиха и Православната ни църква и почти изкорениха вярата ни, не означава, че трябва да се предаваме. Бог е до всеки един от нас, достатъчно е да Го повикаме, само това. А изпитанията, на които ставаме свидетели или сме потърпевши са на за наказание, а за осъзнаване, трябва да бъдем ДОБРИ И МИЛОСТИВИ, ДА ОБИЧАМЕ БЛИЖНИЯ СИ, това става много лесно, достатъчно е да се помолим и поискаме от Исус Христос на ни направлява, да си казваме често Господнята молитва "Отче наш" и Бог ще ни отвори очите и разкрие пътя. Бог да прости майката и детето й и спаси душите им. Амин.

Бог да ги прости и успокои техните души, и на близките им.

Невинни жертви ,на прехода в Бг.

До ДИР - правете разлика между бензинови изпарения и изгорели газове (въглероден окис/оксид и въглероден двуокис/диоксид, както напоследък е модерно да се казва). Има рязко противоречие между заглавието и текста на новината. Жалко за хората, Бог да ги прости!

Не хвърляй в недоумение неграмотните писачи в дир.бг; Сега има да се чудят къде е разликата...

Сигурно един пише новината, друг пише заглавието, иначе няма обяснение.

Всеки уред си има инструкция за ползване и част в която пише за опасностите които ни дебнат. При супер опасните даже има стикери тук там със знаци. Както дрехите имат етикети по ръбовете кое как да се пере. Остана само да четете и разбирате знаците.

Абе някак си без баща... не става! Нещо техническата мисъл на жените... Да ме прощават дамите...

Жена съм и те подкрепям, прав си.

Като гледам плюсчетата и минусчетата горе - нищо чудно, че се случват подобни инциденти! Не щат и не щат да си признаят, че са чукнати в главата! Само че последствията се случват, независимо дали си признаваш или не, и за какъв се мислиш... Хвала на теб, 1414! Чест ти прави!

Бащата си е бил камшика

същата работа като да запалиш колата в гаража и да стоиш в нея и такъв случай имаше скоро

За съжаление това е много разпространен метод за самоубийство. Включен мотор в гаража.

Помня единия от тези случаи - когато се бяха задушили две деца на възраст около 15 години. А го помня, защото познавам бабата на едното дете. Каква трагедия беше за жената не ми се говори. Тогава работех в една фирма, собственик на няколко автосервиза. Стопанисвах им компютрите и въобще цялата електроника. Ще се изненадате, но даже хора работещи в автосервиз не знаеха за това колко са отровни изгорелите газове. Говоря за механици на които още поверявам колата си съвсем спокойно. Там грешка нямат. Те се чудеха защо навсякъде из халетата на сервизите бяха набутани газ-анализатори (на практика бяха повече от пожарните датчици) и се дразнеха, като сирената почваше да пищи, ако вътре работи автомобилен двигател повече от няколко секунди без да е закачен на аспирацията. Закриваха ги с кофички от кисело мляко, надяваха им торбички, само и само да не им пищели.

Ще се учудите колко хора нямат идея, че изгорелите газове от ДВГ са отровни в най-прекия смисъл на думата. Също нямат идея, колко ниска концентрация е достатъчна да убие човек. При това отравянето става по най-коварния начин - първо лека умора, след това се унасяне, заспиване и смърт. Няма гадене, няма усещане за задушаване. Нищо не предупреждава мозъка, че става нещо нередно в организма. Жалко за хората!

А когато ДВГ се движи по пътя къде отиват изгорелите газове и кой ги вдишва? Абстрахирам се от това, че някои коли имат катализатори и в движение концентрацията на изгорелите газове е по-малка. Ами когато колите са се натрупали по кръстовищата и работят на празен ход?

Даже и натрупали се в задръстване, щом са на открито колите трудно ще качат концентрацията на СО до смъртоносните нива. Но пак оказва влияние. Ако имате познат в КАТ, който е бил регулировчик на натоварено кръстовище, ще ви каже, че това е много уморителна работа. Част от умората е вдишването на изгорелите газове. Но на закрито е смъртоносно. Не случайно в правилника пише, че щом спре движението в тунел, двигателя се гаси веднага.

Ха сега идете и си прочетете коментарите под статията от вчера.

Не са изнесли генератора навън най вероятно за да не го навали дъжда, ако случайно завали докато те гледат ТВ и заспят. Така че изгорелите газове не са можели да се разснасят достатъчно, а майката не се е досетила, че освен че мирише неприятно, това може да е и смъртоносно. Бил съм на каравана с генератор и съм внимавал и за газовете, а и знам каква е досада да вали и да не може да не може да се ползва по тази причина. Жалко за двете жертви.

квото му е писано на човек - това е дали всичко е случайност, дали има предопределение, дали... кой знае

Абе да им е паднал метеорит върху главите - да речеш че е случайност или Съдба. Ама да се задушиш по този идиотски и некомпетентен начин - айде моля ти се...

Вчера пишеше, че е дъщеря... Вие истината за нищо я нямате...... Знаете си какви сте нали?! ПОМИ*.....

delly

Може и да е пишело, не не е било в Дир.бг. http://dnes.dir.bg/news/mika-dete-17394264?nt=10

Ужас! Бог да ги прости. Мир на душите им. Идват студени дни, хора, внимавайте с отоплителните уреди, и всякакви, електрически и газови работи.

Както твърдят, че е казал Айнщайн - "Само две неща са безкрайни, ама за едното не съм сигурен".

Потресаващо!