Коментари - Никой не контролира колко месо има в колбасите | dnes.dir.bg
назад

Никой не контролира колко месо има в колбасите

В страната няма лаборатория, която да докаже точно колко процента е съдържанието на месо в колбасите, е установила проверка репортер на БНР.

Обратно в новината

Коментари - Никой не контролира колко месо има в колбасите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Странен народ наистина! Не го интересува какво яде - нещо истинско или менте. Не му пука, че го лъжат и грабят като му продават соя за по 5-6 лева. Важното е, че омразните им управляващи правят нещо и значи задължително трябва да бъдат псувани и ругани. И звезди да им свалят от небето, пак ще има вой от недоволство: "Защо тея звезди свалихте, а не ония, кретени такива! Аха, звезди ми сваляте, а? За да си зъвъртите някоя далавера, пожарникари мръсни. Знаем ви що за стока сте милиционери и вифаджии скапани! Само Костов, Костов да дойде!" Тук фамилията може да се замени и със Станишев, Доган, Царя, Виденов, Живков. Разлика няма да има. Публиката, която ругае е разноцветна, но еднаква по манталитет - фанатици, които ненавиждат днешните властници, защото са фенове на предишни, провалили се такива. Силно любят и съответно силно мразят. И се имат за ботевци, бидейки политпаплач дефакто... А поводът е друг и съвсем ясен: истински ли са месните продукти "Стара планина"? Може ли да се установи доколко са истински. Най-простият отговор е "Опитай и прецени". За да разбера дали ям фъшкии или истинско кебапче, не ми е нужна никаква лаборатория. Купувам, пека, разглеждам, помирисвам, вкусвам. И знам със 100-процентова сигурност. Защото не съм прасе и мога да отсъдя. Колко от писалите тук обаче са направили това? Няма и три процента! Другите са просто неадекватни. Мнения, нямащи нищо общо с въпроса, бесмислени и глупави писания - колкото да си упражним правото на мнение, всеизвестни факти от старо и по-ново време, ругатни, псувни. Ами плямпайте, глупейте, критикувайте голословно, ругайте, псувайте... и лапайте "евтина" соя. Аз през ден-два ям "Стара планина" и засега забележки нямам. И цената е съвсем нормална - ако си купя месо от магазина и си ги направя, пак толкова ми излиза, без да е така вкусно. Поради това съм благодарен на управляващите, че свършиха тая работа най-накрая. Костов отмени стандартите без да въведе никакви механизми за контрол на качеството и защита на консуматорите. Мошениците само това чакаха, възползваха се от шанса и наложиха масовото производство на фалшификати. "Пожарникарите" сега ги шибнаха през пръстите и неявно напомниха какви ги е свършил Костов намремето. И кучетата се разлаяха до небесата. Лайте, лайте, лайте... Керванът си върви! Колкото до въпросния материал - това е разбран-недоразбран преразказ на един репортаж и интервю по БНР. Чух няколко пъти и едното и другото. Там една небрежна журналистка и една буйна водеща така "организираха" предаването, че само от второ-трето изслушване може да се разбере как стоят нещата. Въпросната лаборатория установява (казано накратко) дали храните не са отровни или заразни. Тя няма за функции да проверява съставките в съдържанието на храните. Може и това, ако закупи машина за 33 хил. евро. Ще го направи, ако е нужно. Лично за мен, както казах, не е нужно - аз пробвам (и съветвам всеки да го стори поне веднъж). Ако някой иска да се заяжда, за да могат други да ругаят - да си направи поръчката. Най-добре ще е и да плати доставката на машината. Всичко останало е бошлаф.

Аз пък вчера пробвах едни супер вкусни пилешки крилца и бях много доволна!Така,че скоро няма да се излъжа да им ям скъпите боклуци!Няма значение "Стара" или "Нова" планина са!Всички са мошенници!Сега им дойде дюшиш -Вдигнаха цените на същите боклуци!Ама нямало кой да ги проверява!Защо не го казахте преди да направят каймата 8лв.!Същата работа като на КАТ и Полиция!Няма оправия от вас-Мошенници сте всички!Така се чувствам по-добре!Само истински пилета и риба ям-Друго не хапвам!Дупета също!Стига сме купували боклуците на тия Мошенници!

Уважаеми г-н журналист от БНР, купи ми един килограм, аз ще направя едно руло Стефани и ще ти кажа точно колко е процентното съотношение месо-мазнина.

Sacho

Ще си водя в магазина моята лаборатория- котката! А не апна, а не купих! :-))))

Да разрешават изкупуването на хранителни стоки само от производителя или от фирма представител на фирмата производител! Така ще се намали цената на дребно в магазините и ще се знае от къде какво се търгува ,а и контролът ще е по-лесен и ефективен! Както се казва:Много вождове,малко племе! В случая : Много търговци,малко производители!

При липсата на контрол всеки ще си продава боклуците с етикет Стара планина,но на космически цени.

месокомбинатите от къде ще вземат качествено месо за да направят качествени колбаси като животновъдството замира.няма никакви стимули за гледане на жинотни от които да се довива месо и мляко.

Нали за това се опитва да се прави цялата работа - за да може, който иска да прави качествено да поиска да търси и добра суровина. Чак после може да се очаква развитие на екологично животновъдство.

каруцата пред коня

САНДАРТИ: САЩ-ASA; ГЕРМАНИЯ-DIN, I И Т.Н..... ВПРОЧЕМ ОТМЕНЕНИ ЛИ СА СОЦ. БДС, ОН/ОТРАСЛОВИ НОРМАЛИ/ И ЗАВОДСКИ СТАНДАРТИ? КОГА И ОТ КОЙ ОРГАН!!?

ОТ 1997-98Г. СА ОТМЕНЕНИ ВСИЧКИ БДС, ОТРАСЛОВИ НОРМАЛИ И Т.Н. И СА САМО ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ. А ТОГАВА ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЕ ПРАВИТЕЛСТВО БЕШЕ...НА ИВАН КОСТОВ

Направете цените спрямо доходите ни.Не допускайте изнасяне на продукти над 3 кг за съседни държави,Не вдигайте цените на ток,парно,вода и дърва.Не допускайте посредници на пазара.Това са търтеи,на които не им се работи и от тях още се увеличават цените.И накрая-повече ако работим и ако има какво да работим ще се оправим

Човече, ти случайно да си разбрал, че плановата икономика отпадна преди 20 години?

ИМЕНО! ПОСЛЕДНИТЕ ДЕЙСТВУВАЩИ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИ СТАНДАРТИ СА ОТПРЕДИ 1989 ГОДИНА!

ИМЕНО! Тогава в колбасиите имаше месо ,сега никой не спазва стандартите!

А знаете ли, че се закриха на 25 лаборатории за изследване на храните. После нека си говорят,че нямало кой да изследва. Вярно е. Но до преди 3 месеца имаше

Днес ядох наденица с логото Стара планина. Е разликата беше космическа! Направо се втрисам какви боклуци сме яли 20 години и настоявам НК да се промени за такива производители на храни, които си позволяват нискокачествени боклуци да произвеждат!

Хубаво е, че ти е харесала наденицата. Аз пък се набутах с кюфтета с логото Стара планина, на Тандем. Трима човека изядохме три, а другите пет от опаковката ги разнася кучето ми. Не ще да ги яде и ми омаза паркета, та не смятам да пробвам пак. Освен това се свиха кюфтетата

Като няма лаборатории,как разбраха,че ДУПЕТАТА са с изтекъл срок на годност

По миризмата.

Има 1 специално нещо наречено етикет. Там пише до кога е срока на годност. За това не ти трябва лаборатория, а явно очила

"Вервайте" те са приятели и партньори на министър Найденов!!! Неговата дума е достатъчна за да ядем месо на умрели от старост животни!!! Никой да не кусва "дупета", че от тях не се правят отчисления за "административни" инвестиции..Кво стана къде отиде КОНТРОЛА????

Добър ден, господа българи! Как спахте? Събудихте ли се вече или все още сънувате?

Пак да напомня - имаме само една планета! Тук всичко е свързано, всичко е едно! Няма как всички да тровят Земята и после да се надявате на чисти храни, въздух и вода! Всичко което влиза във вашия организъм идва от Природата, не от магазина!

Пита ли се някой защо не въведоха стандарта БДС а въведоха някакъв си измислен стандарт Стара Планина? Защото нито едно месо в БГ не може да го издържи и затова замазват очите на хората с тоя нов изсмукан от пръстите стандарт ( Стара (т.е. искат да кажат старо месо) Планина (т.е. че имат много на склад от него) :-) Така че не се лъжете и не плащайте много пари пак за същите боклуци докато не върнат стария стандарт БДС и докато не се научат да ни предлагат истинско месо. Най-добре се организирайте няколко човека и ходете до някое село да ви заколят истинско месо което го виждате че е на крака преди процедурата и после във фризера, аз така си карам още от 90-та година и си ми е супер, а и хората от селата са доволни за по-високата цена която им давам.

И КАКВА Е ГАРАНЦИЯТА, ЧЕ В ДНЕШНО ВРЕМЕ НЯМА ДА СЕ ФАЛШИФИЦИРА ЕДНОВРЕМЕШНОТО БДС?

Къде е държавата за която гласувахте???????????

Вносителю на 20 годишно ирландско месо къде спа повече от година та не осигури поне една лаборатория?Май и ти играеш на недосегаем!

Че какво да контролира като в тях няма месо?

А колко от фармацевтичните продукти са фалшиви или ненужно изписани,за да подхранват корпоративни интереси?!

защо като заколя прасето , направя наденицата с подправките , при мен винаги се получават кафяво- сиви на цвят . а в магазина червенеят и лъщат като червено ферари . от мойта изям 3-4 резанчета и се наям , от оная изям 10 и се чудя ял ли съм , кво ли. къде бъркам та ми се смеят гражданите като им занеса от мойта

егати лошите граждани - ти на мен ми донеси-аз ще ти благодаря от сърце.явно има нещо селско в мен :)))))и много поздрави на прасето!

Не се надявайте някога да ядете свестни кренвирши, каквито и стандарти да се въвеждат, който и да е на власт. През 80-те години на ХХ век беше създадена технология за производство на "месоподобна маса" от кланична кръв - справка - БИОТЕХ Варна. В днешно време пък всички големи месопреработващи фирми изкупуват огромен брой остарели и окуцели коне. Може би искат да им осигурят спокойни старини?! Знам, че в много европейски храни ядат конско месо, но потребителят го прави съзнателно, по свой избор, а нас ни лъжат, че е свинско или телешко.

Борисов явно е много близък с Масларова...

Никои не контролирал месото и т.н. Само това да е... в хиляди хранителни стоки не се контролира нищо Нищо ново....

Жалко ще е ако пропадне проекта за качествени продукти. Една добра инициатива за подобряване здравето на хората

За тия хора няма ли европейски стандарти, европейско законодателство - какво току измислят някакви местни правила, които следващото правителство ще измете с метла, за да измисли свои- стандартчета, закончета, асоциацийки, местно производство.

а каква е гаранцията че не ядеме трупове от хора изкопани от неиде...?уяс добре че вече не ям месо.

Един професор по висша математика от МЕИ,Бог да го прости,викаше някога: "Като има овце,ще има и касапи".Просто и ясно.През всичките тези 20г никога не се излъгах да купя и 100г от почернелите им и вмирисани месища.Никога не се излъгах да купя фалшиво кисело мляко.И като гледах тълпите около мен как хранеха семействата си с тези боклуци,ми ставаше тъжно.Това ли сме ние,прехвалената интелигентна нация,за която се мислим.Достатъчен беше пълен бойкот на всичките тези отрови и фирмите щяха или да фалират или да си коригират качеството на продуктите.Но не,някога един голям българин беше казал-"Не сме народ,а мърша".

Забележете, че за "дупетата" няма спор дали са от месо и какво е процентното му съдържание, а за "Стара планина" е на принципа на дедо Симо - вервайте ми...

В колбасите до сега се слагаха "дупета". В колбасите "Стара планина" слагат "задници". За това са с по-висока цена.

Няма страшно, месото в колбасите само се контролира.

това си беше ясно от самото начало, че ще се залепи нов етикет, а ще си лапаме старите бъркочи, само че на по-висока цена

Има технологии при които от остарелите сухи колбаси се вкарват в машина,която прави твърдите колбаси на пяна.Получават се превъзходни кремвиши.Остарелият продукт се превръща в съвършенно нов.От старата луканка,плюс миризми и лой,някои фирми произвеждали създарма.Нищо от месото или мършата не се губи.Това е описано в интернет.Всеки ,който се интересува може да го прочете.А и извода сами си направете с какво се храни българският народ.На практика няма животновъдство,няма селско стопанство.Всичко е от вносни некачествени материали.А за лабораториите,имаше такива,но някой реши ,че не са необходими.За т.н.изрезки там не се знае колко е старо месото,защото тука го препакетирвали и си слагали дата на трайност каквато им падне.

Ами какво ще кажете за леда.В Нова Загора един тлъст бизнесмен направи милиони само с вода.Взема пилета от кланицата,инжектира ги с поне 40% разтвор,препакетира ги и ...хайде в магазините.Като ги сложиш в тенджерата от едно пиле става гургулица,останалото водица.Рибата не може да се инжектира ,но се залива с вода и се замръзява и когато я размразиш от 1 кг.-300 гр.са вода.

Поддържам казаното от Професор, че всичката пушилка е за изкуствено вдигане на цените. Познавам пройзводствения хранителен сектор и от ъгъла на контролиращ, а също така и от страна на месопроизводител и ми е ясно за какво става дума. Не забравяйте, че в този бранш са най-големите измами - и финансови, и технологични

не ви ли стана ясно че с тези измислени нови стандарти целта е да се вземат и последните ни останали стотинки купувайки узаконени боклуци.

предлагам да минем на фотосинтеза, така няма да има проблем

ами като нема да се купят необходимите машини, кво се правите на тра лала.

Балканският кашкавал смес: до 1990г- 4 лв./кг. Класическият балкански кашкавал изчезва като производство и предлагане на пазара след 1990-а. Това, което днес консумираме като такъв продукт, е вид сирене. То се произвежда изцяло от краве мляко с растителни и биологични добавки. За този определено некачествен продукт българският потребител дава 15-19 лв./кг. Сиренето е основна храна на българската трапеза. Цената на овчето сирене през 1965-а е била 90 ст./кг, а 20 години по-късно - 3,40 лв. Кравето сирене се е продавало за 2,60 лв. Днес почти никой не знае от какво мляко и с какви добавки се прави сиренето. Известно е само, че на пазара кравето върви минимум за 9-10 лв./кг, а овчето - 12-15 лв. А какво ядем като кисело мляко, което се смята за български патент? Почти до края на 70-те години то се продаваше в алуминиеви легени и всеки носеше съдове, в които да му отрежат. Отгоре имаше половин сантиметър каймак, а надолу беше гъсто като масло. На цена 40 ст./кг. После започнаха да го продават в стъклени буркани от 500 г, пак с каймак. Съдържанието на бурканчето струваше 19 ст (+5 ст. за бурканчето). След това дойде времето на пластмасовите кофички - пак по половин кг, но на цена 40 ст. В тях вече нямаше каймак. Днес кофичките се продават на цена от 70 до 90 ст. за краве мляко, а 300 г овче и биволско струват лев и повече. В средата на 70-те кг месо струва 2,60 лв. Производството и търговията са под строг санитарен контрол. У нас се произвеждаха качествени и евтини колбаси. Най-евтиният - кървавицата, струваше 60 ст., бахурът - 80 ст., наденицата (хората я наричаха кучешка радост) - 1,20 лв., кремвиршите, телешкият и хамбургският салам - 1,80 лв., шпекът - 3,20 лв., луканката и суджукът - 6,80 лв.(за кг). Днес широко се използва говеждо месо и карантия. Въпреки това цените на колбасите са нараснали многократно. Някогашната кучешка радост под различни наименования се продава за около 7 лв./кг, сухите салами - по 10-15 лв., а луканките и суджуците - по над 20 лв., надхвърлят и 30 дори. Има голям внос на колбаси от Германия, Австрия, Испания, които се продават от 7 до 14-15 лв./кг, но те са с над 60% соеви добавки. Преработвателите на мляко нямат нищо против да се запази изкупната цена от 40 ст./л, а държавата да плаща по още 20 ст. и да се въведе отново БДС. Но това означава 100 л мляко на тях да им струва реално 40 лв. От тях по стандарт от 1964-а трябва да произведат 17 кг балкански кашкавал. Себестойността на 1 кг тогава е малко повече от 2,30 лв. С допълнителни разходи за труд, амортизация, транспорт и консумативи, 1 кг балкански кашкавал не е повече от 5,80 лв. Дори при 10% печалба (която в ЕС се смята за недопустима, защото нормативът е 6,7%), цената от преработвателя достига до 6,40 лв. Ако и търговецът начисли 10% печалба (пак много по-висока от общоприета в ЕС), на пазара стоката трябва да се продава по 7,10 лв./кг. Такава сметка обаче не устройва преработвателите. Според тях толкова трябва да струва сиренето, а кашкавалът - над 11-12 лв. И производителите са недоволни. Дори и да получават държавна субсидия от 20 ст., която невинаги се изплаща, според тях и 60 ст. не им покриват разходите. И те донякъде са прави. В Полша например изкупната цена на 1 л мляко е 0,75 евро. В Гърция през септември м.г. се учредиха комитети (първоначално в шестте най-големи градове), които да бойкотират търговците, продаващи стоки на завишени цени. Последваха ги жителите на още 29 селища и явлението стана масово. В Англия, Ирландия, Холандия и Исландия инициативата е на кметствата. Те са сформирали комисии, които осъществяват постоянен контрол върху цените на стоките в магазините и заведенията. В условията на криза в тези страни се смята, че печалбите трябва да бъдат сведени до 1-2%, а дори и до 0, с цел да се запази потреблението и работните места. В България търговската надценка на големите хипермаркети е 30%, като на отделни стоки достига 40, 50, 60%! Информацията ми е от първа ръка. Средна работна заплата 1965г.-92,42лв. 1975г.-146,42лв. 1985г.-213,67лв. 1989г.-274,33лв. 2003г.-280,76лв. 2006г.-354,50лв. 2007г.-398,17лв. 2008г.-500,56лв. 2009г400лв. Сравни с 1989г-274,33 и виж каква е инфлацията. Заплата 3:4, кашкавал 1:5, обедняване 15:4= 4 пъти!

Сори за правописната грешка копи/пест: "Кремвирши" да се чете кренвирши :)

Много добре.Поздравявав ви.

Ти си реалист, казваш истината ,но никой не иска да те чуе.КАКЪВ Е ИЗВОДА?Пълен упадък, унищожение на БЪЛГАРИЯ.

Братя българи, ни ви ли е ясно, че създаването на стандарти за млечни и месни произведения, при съществуващи до сега стандарти, които никой производител не спазва, е само пушилка на това некадърно правителство, което се прави че прави нещо, а по този начин иска тихомълком да покачат цените на тези продукти.Още повече, че се доказва липсата на акредитирани лаборатории, които да изследват качеството и млечни и месни продукти.Така , че ще продължаваме като слагаме сиринето в тигана за да направим миш маш, то ще се стапя и ще се загубва като водичка, а в местните продукти ще има хидролизирани, копита, рогове, кокали и кожи.Така, че братя българи и при герберите, на които възлагахме надежди ще ядем боклуци и ще се разболяваме от всякакви възможни болести на кръвта и на вътрешните ни органи.Може би и това да е задачата на управляващите ни в момента за да спестят пенсийките на работещите над 40 години граждани и да доизлапат и без това пренасочените в други сфери здравни осигоровки.

ХА! Ами сега?! Не можем да определяме процентите на съставките, следователно не можем да прилагаме стандарта! Просто и ясно! Просто, като управляващите. Ясно за нас. То си беше ясно и преди, обаче все имахме някаква надеждица. Поредният фарс, PR, изцепки и какво ли не на поредните нещастници-управляващи, избрани от поредните идиоти! Интересно, обаче, в досегашните постове не видях някой да защити министъра... Къде сте, апологети на управляващите, да ни обясните как и за това Станишев, комунягите, тройната ламя, Доган, Гоце и кой ли не още ви е виновен!?

Вчера си купих такава сурова наденица -перфектна е - и децата ми я харесаха. А Аз помня вкуса на тези продукти още от моето детство еднакъв е със стария.И месото е МЕСО, а не соя, изрезки, кости и нещо друго..........смляно.Няма да давам по 7-8 лева за такива продукти. Стара планина може и да е по-скъпа, но ще купувам от тази марка.

Ти май си от хората на министър Найденов, който е в това правителство за да подпомага бизнеса /далаверите/ на свои приятели!

Препоръчвам Ви ,да дадете от наденицата на куче,но се съмнявам дали и то ще я яде.След тази проба направете ново изявление.

Ама, моме! Коя година си раждана, че помниш какво е месо? Я сега земи и напиши кои точно са фирмите, чиито продукти консумираш, че да не се объркаме! А суровата наденица дет я купуваш - нали има вкус на домашна, а? Пу да ви и боклуците малоумни....

Същата е ситуацията и с горивата.

ОК, ЩОМ НЯМА КОНТРОЛ - СПИРАМ ДА ЯМ НАДЕНИЦИ И КРЕНВИРШИ! ДА СИ ГИ ЯДАТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ!

нов бърдак със стари к..ви не се прави! само ми е чудно откъде (и какво) месо се внася,защото така или иначе месото не е родно(както виждаме вече го няма)!