Бизнесът ръкопляска: След 6 месеца забраната за пушене ще се гледа пак

Повече от час депутатите от икономическа комисия обсъждаха предложението за отпадане на пълната забрана за пушене на обществени места. На дебатите в парламента дойдоха над 100 души.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът ръкопляска: След 6 месеца забраната за пушене ще се гледа пак | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

закрих работни места стази цел.....

Аз лично благодаря на пушачите, ако не бяха те България отдавна да е фалирала. ТенКю ! Благодарение на тяхното съществуване всички отрасли бяха във възход, с забраната намаля БВП. ТенКю, че Ви има !

Ако управляващите са толкова загрижени за здравето на народа да забранят произвогството и разпространението на цигарите. Мнодо по справедливо ще е да има заведения за пушачи и такива за непушачи ( изключвам сладкарниците, в които не трябва да се пуши) и нека всеки решава къде да влезе(ако все пак му се намират левчета, защото мисля че това е основния проблем)

Най обичам опушени сладкарници не ме лишавайте от малкото ми удоволствия в живота, МОЛЯ !

Мда, като ги чете човек точно това ще си помисли. Докъде води тютюнопушенето, брей.

От цялото грачене и надвикване между пафкащи и противниците им някак незабелязано мина поредната полупрозрачна простотия на Тиквоча - заплаха за абдикиране под формата на изпросена от харема му късаща сърцето молба да не ги оставя на вълците. Естествено Височайшият благоволи да уважи воплите и им разпореди да гласуват както трябва. Между другото той отдавна си дава сметка че постът не е лъжица за неговата иначе голяма уста и обмисля ход за оттегляне, който да не е съвсем позорен. От друга страна страхът от сигурен линч след сгромолясването му го кара да отлага деня Х и да насища с мекерета институциите които биха били натоварени с задачата да го качат на ешафота.

Преди малко един зомбиран човек ми обяснява по Btv, как било е Европата и че там видите ли няма такива олигофрени като нас пушачите и никъде не се пушило. Е как да му повярвам, като съм ошетал това лято половината Европа и такова чудо няма. Парламента пак ще стане смешен и след няколко месеца ще се преразгледа закона. Стотина смешници и псевдо загрижени за здравето ми хора не могат и не бива да вземат кардинални решения. Та тоя по телевизията беше пълен смешник и говореше с пет заучени фрази без да каже нещо смислено.

И къде шета до Пирот ли ходи , или така любимата вече на пушачите Австрия и Швейцария (където всъщност нещата са доста под контрол , а пушачите малко) ? Италия , Испания, Франция имат пълна забрана - там прекарвам много време и знам точно как са нещата. В Скандинавските също забраната е пълна. В Германия само в няколко провинции има пълна забрана . В Белгия вече също има забрана, като дори в Европарламента имат едни стъклени кошарки като тоя по летищата ...

Надали е ходил в Австрия и Швейцария. Съмнявам се дали изобщо може да си позволи да напусне България...

rado_7_6@

Законът се грижи за здравето на непушачите. Пушете колкото си искате - на открито. Или на закрито частно. Кръчмите са обществени места бай дъ уей - да ми влезе Шарено Котле с маваши сега :) Нали се фрашкахте как ще правите частни клубове? - ми правете де, съобразно режима както е по закон. Що бучите? ПП Иначе питах, но ме ми отговориха - конкретни имена на швейцарски кръчми дето да седна и да ям/пия със запалена цигара и да тръскам в пепелник на същата маса? Ето - момент да блеснете с опит и познания и да направите реклама на място, където сте си прекарал чудесно!

забраната трябва да остане.стига са хленчили пушачите.достатъчно свободия са имали.ресторантите са,за да отиде човек и да се наслади на храната,а не да се отрови от цигарите.поне така е в Европа.Ресторантьорите да потърсят друг начин за привличане на клиентелата си.И без това сме отровена държава,а да не говорим на какъв ужас са подложение децата на пушачите.Пушачи-егоисти.Да пушат навънка, и да не си хвърлят фасовете по земята.

Причината за спада на оборотите, в което аз силно се съмнявам, е че цените в ресторантите скочиха двойно и тройно, а грамажа е намален най-малко двойно. Особено месото почти липсва. Това са мои преки наблюдения от 2000 година насам. Живея в чужбина и това го констатирам на всеки 2 години като се върна в БГ. Според мен това е основната причина за отлива от ресторантите + силното обедняване на хората. Пушенето не може да е причина след като е въведена забраната от 1 юли тази година. Та нали до септември - октомври са пушили навън в обособени тераси и закрити терени ? Или по-вероятното е, че крият доходи, за да не си плащат данъците към държавата.

Защо всички забравят, че ресторантите, баровете и дискотеките са РАБОТНО МЯСТО за хиляди келнери,бармани, салонни управители, охранители и т.н. Кой има право да ги кара да вдишват 12 часа въздух, в който има по-малко кислород, отколкото дим. Защо никой не ги пита тях? А трябва да мислим само за печалбите на няколко стотин собственици. Дори пушачите сред обслужващия персонал предпочитат режима без цигари. Защото едно е да запалиш цигара когато ти е кеф, а съвсем друго да те задушава отровен дим 12 часа дневно. При това, когато си принуден да мъкнеш табли с храна и напитки и дишаш като риба на сухо. Ето за кого трябва да се мисли, а не за оялите се собственици, които не ги е грижа за собствените им работници. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИНУЖДАВАТ ХОРА ДА РАБОТЯТ ПРИ АБСОЛЮТНО НЕЗДРАВОСЛОВНИ УСЛОВИЯ. Ами дайте тогава да разрешим пушенето във всички офиси там служителите поне ще дишат само дима на колегите си, а не и на клиентите. А защо не и в магазините и там има много пред фалит и сигурно причината е в невъзможността за пушене.

и аз съм пушач, от над 30 години, но съм твърдо ЗА ТАЗИ ЗАБРАНА. Това е може би единственното полезно нещо, направено от герберите.

Не мога да разбера,защо "бизнесът" говори абсолютни лъжи и никой не му опонира?! Лъжа е, че старият закон равнопоставял пушачи и непушачи.Да,имаше зали за непушачи, но само в големите ресторанти, т.е. в 10-15% от заведенията.Всички останали кафенета,барове,кръчми и неголеми ресторанти се бяха "самоопределили" за пушачи.За каква справедливост говорим тогава, когато това бяха 90% от заведенията???!!!

Забраната за пушене на закрито в заведенията е от 1-ви юли. До месец Октомври пушачите пушеха на вън на маси на открито. Кога тия от бранша на ресторантьорите си направиха сметката, че им е спаднал оборота ?!?! Само от ноември ли ??? Защото още от началото на декември надават вой ! Да не ни заплашва благой рагин /нарочно с малки букви/, че след 6 месеца пак ще се разглежда случая в НС. Точно обратното - като минат още 6 месеца все повече хора ще се убедят в ползата от непушенето вътре на закрито и ще оценят по-приятната и незадимена обстановка. А делянчо да не се грижи за "здравето" на кръчмите, здраве имат само хората !!!

Много точно казано !

Какъв бизнес сте вие бе кръчмари ? Нито заведенията ви заведения, нито храната и пиенето - качествени, нито обслужването - на ниво ! Да не би да си плащате съзнателно и добросъвестно данъците към държавата, да може би, но една пета от тях? И с какво вашия бизнес облагороди, цивилизова и разви страната ни? Вие не сте бизнес, а дребни търгаши и след 6 месеца пак ще ви помаха Бойко с изнесен среден пръст напред.

А, ти някога занимавал/а с бизнес в България???............................

Да бе пич, 21 години и все още и съм наясно с кръчмарските далавери, както може би и ти !

Джигит, следващия път ще те взема с мен и тогава можем да си спорим на воля. :)))) И преди да почнеш да ме убеждаваш , че не съм ходила там, ще кажа че съм ЗА забраната за пушене! При положение ,че собствениците на заведения не са си направили труда да направят читава вентилационна система и дори да си в такова заведение да не усещаш , че се пуши, няма смисъл да отпада забраната!

Друг бизнес няма ли в България, че всички така са се загрижили за ресторантьорите? И без това заведенията са прекалено много, нагъчкани едно до друго. Това е причината да нямат клиенти /+обедняването на хората/.

Има и други бизнеси - с китайски електронни цигари, например...

За сведение - Общинския русенски хлебозавод спря работа, фалира. Може би и него му е пречила ограничението за тютюнопушене. Много Български фирми, пък и чужди имат затруднения, някои ще съкращават служители. Не съм чул те да са се оплаквали, че им пречи забраната за пушене във фирмите. Нека тези ресторантьори разберат, че има криза, и че явно причината да нямат клиенти се крие в това, че някои хора нямат толкова пари или, че са им скапани заведенията. Всъщност те си го знаят, те тези протести са инициирани от цигарените лобита, и може би и затова дпс и бсп са толкова върли поддръжници на отмяната на Наредбата. Нали електората на дпс е главно в тютюневите насаждения, а бсп са техен верен партньор.

По тъпо нещо не съм чела,точно по време на криза българина яде основно хляб защото няма пари за друго.Остава другото - да ви е бил лош хляба,направен от всичко друго но не и от брашно.Лесно е да плюеш другите и да оправдаваш само себе си!

АЗ СЪМ ПУШАЧ,НО ПРИВЕТСТВАМ ЗАБРАНАТА ЗА ПУШЕНЕ.БИЗНЕСЪТ ДА НЕ СЕ ОПРАВДАВА СЪС ЗАБРАНАТА, А ДА ПОМИСЛИ ЗА ОБСЛУЖВАНЕТО В ЗАВЕДЕНИЯТА,ЗА ТОВА КАКВО ПРЕДЛАГАТ.ХОРАТА ОБЕДНЯХА И НЯМАТ ПАРИ ДА ХОДЯТ ПО ЗАВЕДЕНИЯ.СТАЧКУВАТ ТЕЗИ НА КОИТО ПОРТФЕЛИТЕ СА ПО-ДЕБЕЛИ И СИ ПОЗВОЛЯВАТ ВСИЧКО....

Как пък пушачите се оказаха толкова онеправдани? Другите да им дишат дима, а те горките за ожалване!

Този Румен Овчаров или Р.Овч.най-добре да си трае,че не сме забравили гнусните му далавери ,за които плащаме ние и ще плащат и децата че и внуците ни. Показал е що за човек е и е проблем на политическата сила към която се числи че не се е дистанцирала от такива като него. Всяка партия,която издига подобни компроментирани кандидати за депутатски постове е обречена.Омръзна ни да ни правят на глупаци.

2005 г. е. С 3 години ПРЕДСРОЧНО Р.Овч. ПРЕПОДПИСВА ГАЗОВИЯ ДОГОВОР С ГАЗПРОМ. Като резултат цената на газа се повиши от 170$/1000куб. до около 600$/1000 куб. И този човек говори за "употребяване"!!! Мисля, че за такива като него РАЗСТРЕЛ не е лоша алтернатива...Ще оздрави доста бързо България...

И аз съм за това да го затворят до края му, и затова гласувахме 2009 и след това - нищо , само леко погъделичкване ! Май го поуплашиха Батко, така ми се чини.

и без това всичките в този форум сме фани единия и удари другия, дайте да не се правим на по светци от папата и да пишем неща дето си кривиме душиците и сами не си верваме.

E....ти и бизнеса ако се крепи на това пуши ли се не се ли пуши. А някъде по света бизнеса се крепи на иновации и технологии :(

Брилянтен коментар! Поздравления!

Живея в София и петък и събота почти не проспускаме да излизаме - в почти всички читави заведения в София се чака на вратата да ссе освободи маса и да ви настанят ! За категорията на луксозните ресторанти пък това от много време не е проблем и ненапразно те настояваха най-активно забраната да остане. Каква криза ги гони ония смешници на Благой Рагин ? Едиснтвената криза е при кварталните "лисичарници" дето комшиите са събират на евтина ракия менте и бира и в един момент не могат да се видят един друг. Да фалирват не ми пука за тях.

На теб за какво ли ти пука.Важното е ТИ да си добре като партиен секретар в Живково време

На мен пък не ми пука къде живееш.София не е България.Аз също искам клиентите да приемат забраната и да няма проблем,но това зависи само от тях.Ти знаеш ли какво се случва в малките градове?Продължавай да "спортуваш" злоба и ще дойде ден когато няма да можеш да се понасяш сам, а като останеш без работа ще разбереш...

Егати държавата ако вдигне забраната! И в Турция вече не се пуши бе!!!

Ами ходи си в турция аз искам да е като в Германия и Швейцария.

... и според теб в немските и швейцарските заведения се пуши, така ли? Нещо си в дълбока заблуда!

И в Швейцария в читавите ресторанти не се пуши. Да не говорим, че затварят в 21 часа

Това ли е "Европейско Развитие" (гЕРб)?

И аз съм пушач, но одобрявам забраната с 2 ръце. Много по-приятно ми е, когат оси тръгна и не вуна на цигари. Много по-добре ми е да пуша една кутия по 2-3 дни от колкото по 1 кутия на ден. Нищо не ми пречи да изляза за 2мин да пуша на вън ако ми се допуши. Плюс това, когато сме компания и не се пуши вътре, то и аз мисля по-малко за цигари. Както казаха и преди мен - ако бизнеса се крепи на това да може да се пуши в заведенията им ... по-добре да фалират.

И като фалират, ти ли ще им раниш децата???

Ти сериозно ли мислиш, че заради цигарите ще фалират? Споменаха преди мен и аз ще го кажа: Аз не съм видял хубаво и качествено заведение празно след забраната. Проблема е в управлението явно, а не в липсата на пепелник на масата.

Какво, не искате да мислите за това, че съсипвате живота на дечицата им? Истината не ви харесва нещо май? Да, нека го кажем на глас - НЕПУШАЧИТЕ СА ДОЛНИ И СТИСНАТИ ЕГОИСТИ, ЗА КОИТО САМО ТЕХНИЯТ ЖИВОТ Е ВАЖЕН - А ДЕЦАТА НА ДРУГИТЕ - ДА МИЗЕРСТВАТ!

Дано докажем, че вече не искаме да сме страна на сервитьорки и таксиметрови шофйори. Преориентирайте си бизнеса стига народа е висел по кръчми!!!

И какво, да им опропастим семействата ли? Ами ти иди и се храни в заводския стол - там не се пуши! защо заробваш толкова семейства с малък бизнес - те ще ви тежат на съвестта, те и гладните им деца, защото вие ги обричате на нищета и мизерия! Молете се да не трупате грях след грях!!!

Сериозно, пии си хапчетата преди да дойдеш да пишеш.

Аз съм загрижен и за децата на наркодилърите и проститутките , щото в тая криза клиентите няма пари бизнесът страда ... да не споменавам и глупавите забрани. Пушете си у вас , по улицата , на село - дето си искате... и сваляйте готините мацки и си миришете каквото искате , щото те тия дето не пушат до една са грозни като чама :-)

Пушач съм, но не можете да си представите какво удоволствие е да се прибера след бар и първата ми работа да не е да си изхвърля вонливите дрехи на простора. От Пловдив съм - СВЕСТНИТЕ заведения и хотели се пукат по шевовете...... Явно проблема НЕ е изобщо в цигарите, а в отношението, цените, начина на обслужване и добрата храна и напитки ! Не разбрахте ли , че лобито на пловдивските производители на цигари /които купиха и Булгартабак / имат най-голям интерес да се върне пушенето, за да им се купуват боклуците..... То не бяха закони против гилзите, то не беше проба за нов акциз на вносните цигари , то не бяха рекламни павилиони във всеки по-голям град и т.н. и т.н. А какво ще се случи с ДЕЦАТА ни....на кой му пука !!!! Бизнес.....като гледам на бизнеса само....цигарите му виновни !

Абсолютно на същото мение съм . Вече две години не пуша , но преди като пушех след нощно заведение посред нощ простирах миризливите дрехи , а като взимах душ направо усещах миризмата на тютюн как се изпарява от тялото ми. Сега е просто страхотно , а и младите завързват запознанства на по цигарка пред входа , което преди беше по-трудно:-) Пушех около 25-30 цигари дневно , но никога не съм пушил вкъщи , а сами на балкона.

Аз съм пушач, но от 3 месеца насам съм ходила 5 пъти на заведение, защото нямам пари. Взимам заплата с която едва смогвам да платя за образованието си (второпо ред), дървата си за огрев, телефон, гориво, учебници, ботуши, течност за чистачки, зимни гуми, застраховка... Това, че хората не посещават заведения не е причинено от забраната за пушене, а от липсата на "излишни" 5лв. за кафе и кола...

То това толкова е и бизнес. Затова сме такава преуспяла "държава".

Бойко, бъди мъж докрай. Не се поддавай на провокациите на тази селска асоциация на балкантуристските бармани и сервитьори, предвождани от комунистическия лакей Рагин. Освободи България от дим - намали рака и сърдечносъдовите заболявания.

жиялко ако балгарскят бизнес се крепи на пyшенето. какав нещастен бизнес