Миналата седмица от ГЕРБ внесоха поправка в закона за туризма преди второто му четене в икономическата комисия, с която да се върне старият режим, при който в заведенията да има зали за пушачи и за непушачи. От здравната комисия категорично защитиха тоталната забрана.

Пълната забрана за пушене на закрито се отразява сериозно на оборотите в заведенията и насочва българските туристи към съседни държави, обясни  икономическият министър Делян Добрев днес, като посочи, че така, както на здравния министър Десислава Атанасова приоритет е здравето на нацията, така неговата грижа е насочена по-скоро към здравето на сектора, предаде Дарик.
Здравният министър изтъкна, че внесеното предложение за промяна в закона за туризма е противозаконно, защото е направено от депутати от ГЕРБ между първото и второто четене на закона.

С 10 гласа "за", 6 "против" и 5 въздържали се депутатите от икономическата комисия отхвърлиха предложението за частична отмяна на забраната за пушене на обществени места.
След гласуването председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин демонстративно стана и изръкопляска: "След шест месеца пак ще гледате този закон", предаде БГНЕС.

Емил Димитров от ГЕРБ заяви на днешното обсъждане, че преди тежкото положение на бранша са правата на гражданите, предаде "Фокус".
Никой няма право да бъде дискриминиран. Няма причина, при положение, че с предишния закон бяхме осигурили еднакво спазване на правата и на пушачи и на непушачи, да изкарваме пушачите навън на студа. След като сме осигурили еднакви условия, еднакви права на всички, забраната е крайна мярка, която дискриминира правата на пушачите”, смята депутатът.

Рамадан Аталай от ДПС възрази, че забраната дискриминира пушачите: "За да се направите на интересни, приехте закона за забрана за тютюнопушенето. Тогава не бяхте искрени, задраскахте всички инвестиции, които бизнесът беше направил, и сега след 6 месеца искате промяна".
Според Аталай няма анализ как се е отразила забраната върху обществото.
„Това предложение не е проблем на обществото, не е проблем на тютюнопроизводителите, не е проблем на ресторантьорите. Това е проблем на ГЕРБ – забъркахте една каша. Ако приемете този текст, ние преди Нова година ще останем без министър-председател”, добави той.
Преди дни премиерът Бойко Борисов допусна да подаде оставка, в случай, че бъде отменена пълната забрана за пушене на закрити обществени места.

„Моля оставката на министър-председателя да не е обект на дискусията в икономическа комисия. Да не ни плаши с оставка. Да я дава, като иска. Може пък това да е решение”, каза депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.
Тя се обяви за отпадане на забраната и коментира, че няма конфликт на интереси и отношение към производството и търговията с цигари. По думите й нито с увеличения акциз на цигарите, нито с пълната забрана се е намалил броят на пушачите.
„След забраната е намаляло с 3% пушенето на легални цигари. Целта и ефектът на този закон не се постига. Трябва да се съсредоточим върху превенция и програми за отказ от тютюнопушенето”, каза Нинова.

„Няма как министър-председателят да е на една позиция, а министрите да се хванат за гушата. Това е цирк”, заяви депутатът от КБ Румен Овчаров. Той се обърна към представителите на бизнеса: „Колко пъти едно политическо мнозинство трябва да ви употребява? Те не се интересуват от вашия бизнес. Нали това бяха хората, които ви накараха да правите какви ли не щуротии в заведенията. Употребяват ви тези хора, които се интересуват от вноса на цигари и дистрибуцията на цигари," заяви депутатът.

Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев каза, че всички предложения за отмяна на забраната са дошли от представителите на бизнеса. Когато има проблем, е нормално в икономическа комисия той да бъде обсъден, заяви депутатът и подчерта, че не става въпрос някой да бъде употребен.

Независимият депутат Стоян Иванов - един от първите, внесли искане за отмяна на забраната, коментира, че няма последователност в политиката на правителството.