Коментари - МОН обяви, че няма да толерира увеличаване на ВУЗ-овете | dnes.dir.bg
назад

МОН обяви, че няма да толерира увеличаване на ВУЗ-овете

Министерството на образованието и науката (МОН) няма да толерира стремежа за разрастване на мрежата на висшите училища.

Обратно в новината

Коментари - МОН обяви, че няма да толерира увеличаване на ВУЗ-овете | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

К'во значи да си внесем студенти?! Те държавна поръчка ли ще са?! Що за глупости?!

кривоустат за пари и г-за си ще отвори ...нищо че вече в прпаво в СУ приемат с двойки ...

Тази пача отдавна трябваше да гние в затвора за национално предателство!

При намаляващо население от години университетите продължават да смучат държавен бюджет. Ярък пример за тъпото управление на образователната система бе и създаването в близост до София на висше учебно заведение ПУТКА. Естественото закриване на гъбичките в системата е да се забрани едно и също хабилитирано лице да се води на щат в две учебни заведения и да "събира" необходимия си за получаване на държавната заплата хорариум от часове. Този хорариум трябва да се събира само в учебното заведение, в което е на щатна заплата. Освен това, всяко учебно заведение, което е с претенциите да обучава, трябва да има за всяка декларирана в учебния план учебна дисциплина, трябва да докаже, че има необходимите свои специалисти в щата си за него. Лесно е, но не и при тъпи управляващи!

Толкова безхаберен министър на образованието не съм виждала......Тази женичка мисли, че е просто временно на този пост преди да се изстреля някъде във високите етажи на европейската политика, поради което не се задълбочава в нищо....

Освен безхаберен, ще добавя бездарен, грозен човек. За никого, ама за никого не е добра тази "реформа". Може би ще допринесе за опростачването, защото свестните учители скоро ще абдикират от безумната система.

Колко измъчен опит за запазване привилегиите на СУ и т.н... Всички "Куневици" ката кадри на майката партия не могат нищо без монопола. СУ е най-добре рекламираното нищо. Той е ката старо социалистическо предприятие, което не се реформира и фалира. Всеки има право на свободен избор. Новите частни университети са много по-близо до модерното преподаване и усвояване на материала. Оставете нещата основно на пазара, стига регулации...

А тези - внесените, и те ли ще са "държавна поръчка". Ех мама му стара, кво ли не правят някои, само и само да не изпуснат келепира, т.е. субсидията!

Борисов прави грешка след грешка в Образованието. Предните също и става вече фатално. Държавата се изпразва и виновни са най-вече тези чиновници интернационалисти, който направиха от "Историята" "Човек и общество" а сега упорито и безотговорно към нацията не допускат до училище предмета "Родинознание" 1-4 кл. на К. Костадинов. Такива като Кунева произвеждат емигранти.

Глупости на търкалета! Кунева да си ходи. Не разбира от нищо! Не да внасяме студенти, а да задържим качесвените българи в България. По-добре да се увеличат заплатите, за да остват свестните бългри тук. За целта Кунева да си ходи и вместо само в охрана да се влага в иновативни технологии и образование. Неща които ще ни измъкнат от блатото

всяка година внасяме много сирийски и афгански студенти (талибани) .. талибан - на афганския език пущу това означава ученик или студент в специалност ислямознание

Добро, утро, умници!!! Нашите като са мързеливи тъпи благодарение на сполетялата ни "ДЕМОкАрация" и 50 % от олигофрените не могат да си вземат матурите, ще внасяте. Това да не са ви контрабандни цигари, бре тъпанари?!

Оффф, вече като чуя поредното обвинение и оправдание с демокрацията и ми се повръща, как пък не разбрахте, че в България демокрация, няма, не е имало и докато ни управляват децата, роднините и бодигардовете на комунистите няма и да има. Проблемите ни са в нас, не в някой друг.

Да ги затварят тези провинциални селски университети, пълно е там с посредственици и студенти от малцинствата в един Шумен например що за университет е това още малко и от пътя ще ги хващат и ще ги правят студенти, един Свищов с тоя тъп икономически университет да го затварят също, толкова икономически университети има в по-големите градове защо го държат този в това село? 12 юридически факултета в момента в страната!!! Какво правите бе хора, усетете се, в 70 милионна Германия няма толкова юридически факултети.

А какво да кажем за юридическия факултет на СУ? Пази, Боже, сляпо да прогледа.

Защитаваш пуца в който си се "дипломирал" ли? Срам те е да му назовеш името и съответно се нахвърляш върху юридическия в СУ.

Май те е страх от конкуренция, а...

На свободна практика съм от 98 година, та оттогава ям шамари от конкуренцията и съответно й удрям такива, така че прави сметка дали ме е страх. Страх може да има у юристи, които нямат знания, мързеливи са и не са свикнали да се борят и да успяват БЕЗ ПРОТЕКЦИИ.

преди 23 години кандидатствах във визшето морско училище във Варна.бяхме 600кандидата за 100 места.имам диплом за средно 5.20, а на изпита по математика изкарах 3.50.не ме приеха,но като се замисля с тези знания,и оценки сега сигурно щяха да ме приемат дори и за космонавт

Душко, може пък и по български да не си бил блестящ..."висш" се пише...пунктуация, главни букви...

За България са достатъчни : СУ, МА, МЕИ, УАСГ, Лесото, МГИ, Икономическия, Художествена, Музикална и Натфиз. Забравих спортната академия и за хранителни технологии. Другото ни е в пълен излишък.

Нужна ли е на България спортна академия? Какво произвежда? Мутри и други мутанти.

Аз преподавам във ВУЗ и съм изключително доволен. Работил съм и другаде, но никога не съм бил толкова добре платен. Ако се пресметне почасовата ми надница, то тя е съвсем европейска - ок. 40 лв. на час. И имам много свободно време, затова поработвам и другаде. Живея нашироко и въпреки това ми остават няколко стотин лева всеки месец. Не пипайте системата на висшето образование!

Ако нашите ВУЗ-ове дават качествено образование и имат международен престиж, кандидатите сами ще ги търсят и ще искат да учат в тях. Ако ще се пълнят аудиториите с двойкаджии, само за да има работа за безумно големия брой титлувани преподаватели, никой няма да иска да учи в български ВУЗ.

Не бе не ги роете. Дори намалете бройката наполовина, а държавната поръчка да е за не повече от 10000 души с ангажимент за работа в страната. Ангажимента да е финансов. Учиш без пари. Ако не работиш за държавата плащаш обучението като платено. Стига с тези висшисти дето учат щяло и нещяло и след това реват че няма работа. Няма да изброявам всичко ненужно.

Никакво значение няма колко са университетите и колко са студентите! В 21 век няма глупави хора. Тези които искат да научат нещо избират действително престижните университети, независимо къде са по света и правят всичко възможно да си намерят средства за да учат там. Тези които се нуждаят само от дипломи за т.н. "престиж" пред българския бизнес си плащат за да си "вземат" нужната диплома. И понеже тези които наистина са умни...напуската България, тук оставщите имат дипломи, правят бизнес, но нищо не разбират от това и за да го компенсират, търсят хора с дипломи, но не искат да им плащат. Така кръгът напълно се затвяря и вътре остава една псевдо икономика, заобиколена от политици без образование и чалга!

Напротив, има глупави хора и те преобладават. Това, че работиш с телефон и компютър не те прави умен

Безкрайно си прост. Ако всеки "при желание" може да намери пари и да отиде да учи в чужбина, тогава обясни ми защо стотици хиляди хора работят за 400-500лв заплата? Не могат ли "да си намерят" някаква друга по-платена работа? Нали стига да искат и могат... Или ти си наивен като галош.

Винаги е имало смисъл само от следните университети: София, Пловдив, Варна, Търново. В Русе, Плевен и Стара Загора трябва да има специализирани висши училища, не университети. Това е. Другото е шлака.

То във всеки випуск едва ли има повече от 3-4000 годни за обучение, ама ние - не. Мерак да направим от всяко магаре влязло с 2.50 висшист.. 50000 кандидат студентски места.

А випуска 45 000 с т.н.роми. И после защо нямало работа за висшисти в страната.

Защо няма протести против тази куковица?!?! Университетите се рояли? Как, ма?! Имат бюджет, или го спазват, или фалират. Да правят каквото си искат с този бюджет и този бюджет да е зависим от броя студенти. Много трудно да са сетиш, нали ма, пачавретино! Внеси си малко рекламен м'триал за ти знаеш къде ;)

Тъпаци. Вече са прежалили бягащите в чужбина студенти и се чудят как да внесат. Още малко и ще им хрумне да набутат бежанци по университетите

Няма как да си внесем демография, но има как да си внесем студенти. Например от Сирия, Ирак и братска Турция, е казала още министър Кунева.

То след теб и винету ще си търсите и пенЦионери да внасяте....

Мдаа, нито има нужда от внос на студенти, нито от закриване на ВУЗ. всичко само ще си дойде на място. С намаляването на студентите, ще се самозакрият и много от ВУЗ-овете, които сега се поддържат съвсем изкуствено, пишейки тройки на двойкаджиите.

тройки пишат на тези който не се явяват...

Не само да не ги роите, половината закрийте и уволнете преподавателите, които се "водят"на работа като преподаватели на по пет-шест места ФАЛШИВО!

Много добра идея. Можем да образоваме бежанците, прогонени от сатрапите Асад и Путин и да ги използваме в заводите и научните учреждения. Така ще озаптим нискообразованите мурзилки, напъплили из българия

Безмозъчни и безподобни тъпаци и национални предатели,единствената ви рецепта е да разкарате "ВУС"овете от столицата/пример Благоевград/УНИЩОЖАВАНЕ на студентски град с НАПАЛМ/ако е възможно да е в петък или събота/и да върнете поне основните техникуми.Кому са нужни безброй полуграмотни безработни студенти?И КОНТРОЛ!!!

В малка държава много ВУЗ-ове означават слаби резултати. Преподавателите или тичат от град на град и си взимат на бегом лекциите, т.е. хонорарите, или ги събират на местно равнище както дойде. А самата министърка да си припомни буквара, по който са я ограмотявали и ще види, че и тя е започвала с А, след това М и първите срички, които е сричала са били ма-ма. И седнала да говори, че прави реформа. Да се смее ли човек, да плаче ли...

ah mrysna prodavna korumpirana kurwa!

Че в МОН са идиоти е доказано. Сега тази дребна и вредна Кунева иска да прави мигрантите студенти. Прави опити за подкупуване на полуинтелигентите, преподаватели в нароилите се университети, които станаха повече от курвите и генералите в България. Братя българи, отсвирете на изборите всичко антибългарско. Ако това не помогне , бийте ги!

Моля? Да внесем? Това ли супер плана - от мигранти ще ги правим студенти? Сигурно ще са и на стипендии. Прецакаха образованието с тези делегирани бюджети, вместо да вдигнат нивото. Този отдолу, който мисли да си праща тук децата, да има едно наум, че нивото не е онова, което помни. Най-голяма вина имат училищата, понеже изплюват откровено неграмотни и тъпи парчета със стотици. Приемат ги по диплома "среден 3", само и само да се пълнят бройки, а в университета се чудят какво да ги правят, понеже нивото им е едвам осми подготвителен, в най-добрия случай. Който учи, знае и може отдавна е разбрал, че тук не става и се е изнесъл навън.

не е липсата на студенти ще има липса на хора като цяло

Живея в САЩ и бих си пратил децата обратно в България да завъшат висше и да си подобрят българския. И много по-евтино излиза. Но, естествено те дали ще искат когато дойде време? Според мен предимно с ниските цени можем да привлечем чужди студенти

Ако ги пратиш тук не знам дали ще е евтино, но не разчитай да получат качествено образование. По-вероятно е да се пропият покрай българските си колеги. Колкото до българския ... много е вероятно като се върнат дипломирани да говорят на "коп.л.", "батенце", да "ме"-кат (щот е мноо модерно) и т.н., не знам обаче дали това се смята за подобряване на българския.

давай... еФтинджоса ще ти езлезе през газ-овия ХЪП. за сметка на икономията, кяра ти ще е промити мозъци, чалгари, алкаши, ку.р.ви или пе.да.ли, наркомани. Българския който ще начат ти няма да го знаеш.... Е-кащи, МЕ-кащи, Ъ-кащи, Бе-кащи и незнам каква друга мода ще излезе... освен това вероятността ба бъдат бити, пребити, потрошени или направо...., в някоя чалготека е 90 %. Иначе образУванието е TOR - level (тор на български - значи животински гов.на, ако си забравил/а, не е TOP) преподавателите когато аз учех бяха сега предимно изкукали пенсионери или предпенсия.преподдаваха морално остаряли неща.... Но - The Choice is Yours.

Внесете ни стОдентки! Може от Чехия, може от Унгария, на румънки също няма да откажем. Нашенките много се надуха и не е зле някой да им покаже, че нито са най-умните, нито най-красивите ... само по меркантилност са номер едно.

Каква изненада? Не се раждат деца, а няма студенти...Чудо!От друга страна,ако бяхме например като Турция -всяко семейство с 3-4 деца...ще има студенти,но след като завършат ,трябва да емигрират...и така не става!

Необходимо е закриване на псевдовузовете, които са доста в БГ....

Няма как образованието да е добро, след като местата са повече от кандидатите. Трябва да има конкуренция при кандидатстването, трябва да се отсяват подходящите от неподходящите, трябва с повишаването на образователната степен да намаляват кандидатите. Не е нормално за детска градина да има по-висока конкуренция, отколкото за висше образование! А ситуацията в момента е - искам да уча "медицина", ама ако не ме приемат може и "право", пък ако и то не стане може нещо с компютри ... или "психология" ... И не е зле да се ревизира понятието "държавна поръчка", държавата трябва да плаща за обучението на толкова специалисти, колкото (и които) ще вземе на работа. Останалите работим за себе си и е редно сами да си плащаме прищевките!

Това е най-смисленото мнение, което прочетох - липсата на конкуренция води до посредственост.

Внеси ако можеш,тъпа патко. И да си плащат,и да им се прподава на добър английски.

Искам само да припомня едни новини от преди известно време. Завършват млади лекари. Още в момента 3/4 от тях изчезват да работят зад граница. Останалите за сега мислят. Американския колеж завършват 150 младежи. 145 от тях казват - довиждане България, ще ни липсваш. Някак си много объркано стана. Но едно е ясно. Който има качества, отива там, където ги ценят най добре.

Ама и тая се прави че и е къс акъла.... имаше турски студенти, но алчните ректори и пуделите им, прецакаха работата. Раздаваха дипломи на кило срещу КЕШ & KEРИ. Скандала се раздухаха преди няколко години. И как ще ги обучават, като преподавателите 90% не занят език, вносните студенти и те... То е ясно де - Дай парите - те ти дипломата - КОН-ГРА-ЧУ-ЛЕЙ-ШЪН! и готово....

Ми от които излизат тапунгери безработни да ги закриват. Колко пара се открадна и покрай тия.

Еми за какво са емигрантите? Да ги вкарват по университетите, студентска издръжка да им плащат и готово .... Само не зная от къде ще дойдат пари за това....

Как ще ги направиш студенти, дори да искат, като не знаят езика ни, освен това както се оказва, повечето са неграмотни. И какво тогава? Много ясно - закриваме онези, за които няма кандидати.

Значи тъй, няма да се роят ВУЗ-овете, че и от вън ще внасяме студенти. Аферим, машалааа. Прогонихме децата на България, прогонихме и младите в продуктивна възраст и сега ...студенти от вън. Ами след някоя друга година ще трябва и първолаци от вън, ама вие сте кадърни, може да накарате и бабите на по 70 години да започнат да раждат, то глупостите ви нямаха край. Да ви берат срама тия дето ви търпят, но защо на наш гръб.

А бе Тъпо, в цял свят Вуз-овете са иде ми доде ми, с изключение на няколко! Спри да закриваш, че...мами....та ти! Не ми се коментира, стреля ми се

Тая година 4 медициндси ВУЗА избълваха и платено и редовно около 2000 човека с медицински дипломи--неграмотни---от тях за поне 1300 човека няма места в Бг --даже 5 ВУЗА--с Софииския университет Климент Охридски--който въобще няма база-- при специалностите ПРАВО И ИКОНОМИКА--нещата са по-вече от трагични--- бълват се ненужни--неграмотни и непотребни хора--търси им се работа с разни раздути щатове

В цял свят е така, що се пънеш за България!

Ми тя нали Кунева затова не иска да се повтаря в началните класове. Че да могат неграмотните цигани да докретат до по-горните. След това ще измислят как да ги вкарват автоматично в университетите, за да запълват бройки.

Кунева с нейните глупости вече се уля!

МОН обяви, че няма да толерира увеличаване на ВУЗ-овете Вече се успокоих. Явно , че 60 ВУЗ-а засега ни стигат.После ще видим.

Драстично намалете университетите, направете ги специализирани. СУ - за социални науки ТУ- за техническо обучение УНСС - за икономика НБУ - за Информатика/комуникационни технологии След това ще видите колко ще се повиши образованието в България. Няма 10,000 студента и 500 учителя да се трепят за 20,000 студентски места и 1,000 учителски такива.

А бе няма ли да ви се напукат петите?!?! Тъй само да кажа, че в РБ най-престижната диплома в областта на сомпютърните науки я дава СУ. А за природните .... СУ А за аматьорите - НБУ с елементи на Благоевградската школа .... и в най-общ смисъл: мисли се като има върху какво ....

Е все в София бе братче, хахахахахах...

НБУ - за Информатика/комуникационни технологии - ти добре ли си?