Медици излизат на национален протест за по-високи заплати на 7 октомври

Заплатите да се вдигнат на две стъпки - с първата веднага, а с втората от началото на следващата година, настояват синдикатите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

само от лекари ли сме? Гладни пациенти - бедни лекари

Исканията за 1100 - 1200 лева са смешни. Трябва 8а су заложи европейдки стандарт - 3 - 4000 евро . Не може един ИТ специалист да се разписва за 17х. на месец и твори чудовищни неща а лекар учил години да бъде оценяван за 1000 лв. Колко животи може единия и другия да объркат.

България е единствената Държава в света , където докторите и болниците се регистрират по търговския закон ! Таквози чудо няма нито в САЩ , нито в ЕС , нито в Русия , нито в централна Азия , нито даже в Екваториална Африка !!! Да работиш на пазарен принцип с болните , това е все едно да плащаш за изгасен пожар на пожарната ! Тоест - повече пожари , респективно повече болни = повече пари ! Цялата система е брутално и концептуално сбъркана ! Ноооооооо .... Тя се явява супер изгодна за някои мошеници , които слагат стендове на здрави хора , и така си правят повече от 50 бона на месец ! А това , че за останалите няма пари - ама на кого му пука ...

Навсякъде лечението ,профилактиката,която на практика у нас липсва или по скоро минимализирана,прегледи при семейни лекари се финансират от вноските на данъкоплатците от бюджета на здравната каса!Няма как обаче без отчетност да се финансира здравеопазването!Затова преди доста години ги задължиха да се регистрират по ТЗ като юридически лица ,за да се отчитат по закона за счетоводството.Но вече е видно,че системата има нужда от промени,проблема ,че нещата са сложни,а здравната каса е самостоятелна като управление!Дали са ЮЛ по ТЗ или под дуга форма,отчетност трябва да има!Здравни вноски плаща само частния сектор ,а всички останали деца,ученици,пенсионери,военни,полиция,държавни служители са на гърба му!Дори вече здравната вноска да е към 50 лв.върху мин.заплата,не смятам ,че тези вноски могат да подсигурят нормално функциониране на системата!

Искали,та искали,е те всички искат!Бюджета на здравната каса е като бюджета на един голям холдинг!Бюджета на самите болници зависи от клиничните пътеки,или от броя на болните!Акос са малко и бюджета им е малък,и от там и заплащането!Дори основната заплата да е еди колко си ,трябва да си я изработят!Като викат " искаме повече" да кажат искаме повече болни или разболявайте се бе хора ,че мед сестрите да имат високи заплати!Ако заплатите не зависят от броя на пациентите ,а независимо от тях,излиза ,че хората ще плащат здравни вноски ,които реално трябва да са лечение ,но те ще отиват в голям процент за заплати,а дали ще се прилага скъпоструващо лечение и грижа никой не може да каже!Или вали гърми,заплатите им трябва да са налице!Тези митингуващи не предлагат решение,болниците са в дългове ,здравната каса е на самостоятелна издръжка,но кризата си върви!Евентуално разходите за битови нужди да се поемат от общините,те няма да са и малко,за да не се подкопава лечението ,но дали ще се въведе ред,пак зависи от управителите в частност!

Синдикатите искат минимална заплата от 900 лева за медицински сестри в общинските болници; 950 лева за медсестрите в университетските болници и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари." TОВА Е УЖАСНО МАЛКО ! ОСОБЕНО ПЪК НА ФОНА НА 57,000 ЧЕ И ПОВЕЧЕ НА НЯКОИ НЕДОБРОСЪВЕСТНИ "ЛЕЧИТЕЛИ " !!!

Населението намалява, парите за здраве се увеличават и те пак реват, че няма пари!!! Медиците би трябвало да са едни от най-умните сред нас, но все не могат да изградат система, която да задоволява всички. Изводът е, че някой краде яко и не позволява системата да рабови ефективно. На тези изедници пожелавам да станат пациенти на бг болница.

57 бона малка заплата ли е?

По стечение на обстоятелствата от 20-тина години съм по болници, операционни и санаториуми – в столицата и в провинцията. НИКОГА, НИКОГА, НИКОГА не са ми намеквали „да почерпя“. В Онкологията съм носила, признавам си, сладки, направени лично от мен след операция на ръката, и пари. За сладките благодари, парите ми върна с думите „Те ще трябват повече на Вас“. От любимата ми лична Лекарка до целия медицински персонал , вкл. и от санитарките, винаги съм получавала компетентна медицинска помощ и Човешка грижа и съпричастност. Благодарна съм на всички, които направиха така че да се чувствам Човек, а не пациент. Това не променя факта, че една (няма да ми се обърне езика да кажа лекарка), случайно причини смъртта след раждане на моя любима приятелка. Както, впрочем, и Московски случайно уби малкия си син. То пък оставаше и да е нарочно! И когато говорим за лекари, шофьори, учители и т.н., трябва да си даваме сметка че те са различни – с различни знания, умения, подготовка, стаж, интереси, с различна нервна система, с различна поносимост към натоварване, с различна емоционална култура, ако щете! Да си Лекар и Учител е Талант, призвание, а не професия. Обръщението „докторе“ и „господине“ бележи пренебрежителното ни отношение към ЛЕКаря и УЧИтеля. Талантът трябва да се развива и професията да се усъвършенства, но професията може да се придобие, а талантът – не. Затова няма как да оценяваме която и да е професия изобщо. Още по-малко – да определим цената на един Талант. Трудно е и да определим кой е професионалст и кой – талант. Но все пак не мога да се съглася един общ работник в строителството да получава 50 лв. надница, независимо какво (и дали въобще) работи, а един лекар в операционна – 1000-2000 лв. месечно!

Сигурно имате много изпаднал вид и преценяват, че не си заслужава да Ви доят...

Отново има протест на едно съсловие, но истината е, че в БГ от много години има целенасочена политика за ниска цена на труда. Работещи бедни има във всички сфери. Липсва обединена борба срещу прекомерната експлатация. Затова умните и споспбните емигрират.

че кой им е виновен че са станали хирурзи и тесни специалисти? Да са станали Джи пита и фелдшери и щяха да вземат по пет хиляди на месец!

Така наречените Медицински спезциалисит, протестират защото не вземат колкото лекарите!!! Попринцип, всичките тези "Специалисит" гледат на пациентите като касички и не отказват пари и подаръци, даже и сами си ги искат!!! Върхът на нагласта е, че крадат и банкови карти на пациенти и ги изпразват, даже и след смърта им!!! Нещо да кажете, случаят е пресен от В Търноов????

Докога?

другари медици да сте чували за ,,База и надстроика" в икономиката?

И аз протестирам, против некомпетентността и незаинтересоваността на 80% от медиците.

А аз съм обувала с 99% високопрофесионални и съпричестни медици без намек за "почерпка". С какво право обобщавате?!

Опитът ми дава ли ми право да обобщя? Това че съм обиколил 5-6 лекаря и няма ясна диагноза, а чак седмия лекар установи проблема и назначи лечение.

Евростат: България е пета по ръст на БВП в ЕС! - за излишъка да не говорим. А колко заводи откриват през ден някои, направо не ми се мисли. За заплати не говорим.

Средства и ресурси има и в момента предостатъчно за нормално и достъпно здравеопазване за всеки български гражданин има и за адекватно заплащане на труда на хората упражняващи тази професия.Не е нужно увеличение на здравните вноски-ПРОСТО ТРЯБВА ДА СПРАТ КРАЖБИТЕ В ТАЗИ СФЕРА. Електронна здравна карта за всеки внасящ здравни осигуровки и личен код за да може да следи и да предявява претенции когато средствата му са усвоени неправомерно. Държавата да внася осигуровки единствено за деца , пенсионери и инвалиди. Всеки здрав и работоспособен българин но мързелив и нездравноосигурен да си заплаща за всичко. Премахване монопола на Здравната каса . Намаляване на централизацията на болниците в голямите градове особенно часните. Създаване на медицински центрове за оказдане на спешна медицинска помощ в отдалечените райони до транспортирането на пациента в най близката болница ако се налага.Но не с раздрънкана линейка а с медицински въздушен транспорт . Драстично намаляване на администрацията в болничните заведения в момента те по скоро приличат на административни сгради тук таме с присъствие на медицински кадри. Ще дам пример-Израел между 6-7милиона население 25 болници за цялата държава и няколко медицински центъра за спешна помощ перфектна организация -100 реанимационни линейки оборудвани с абсолютно всичко .Въздушен транспорт-30 медицински хеликоптера.Здравна вноска -5%.Всеки знае че тази вноска се използва единствено и само здраве.Може да го провери всеки здравноосигурен израелски гражданин. България-между 5-6 милиона население 420 болници превърнати в търговски дружества играейки си на руска рулетка със здравето на българина.8% здравни осигуровки които отиват назнайно къде с оправданието че трябва да сме солидарни с кого не е ясно!!!Здравеопазване в Бъгария=Цирк и хаос създадени изкуствено от клоуни за да прикриват кражбите си.

Дир-а,,знам че спите постоянно,но след полунощ, системата ви е напълно скапана.

Както каза Босът на Босовете от Банкя " И аз искам двойно. Всички искат двойно ...." !? После па гласувайте за Пожарникат който ви натресе за Министър един прост счетоводител. Реално погледнато в България всеки може да стачкува за повишение на доходите. Това не е нищо ново и докато гласувате за лицето което казва " Ми аз сам се подгстригвам ако искате мога да ви покажа " и " Жените когато излизат на среща правят Фъш-Фъш " не се чудете ако бедността се разраства. Герберите отказаха да коригират ДДС за храни и лекрства , отказаха да си замразят заплатите в Парламента , стрижат ни така финно през всякакви наредби и измислени закони и накрая следващият месец на 27-ми пак отидете и гласувайте за г-н Голема Тиква. Миналата седмица Ананиев каза че той заплати невдигал. Заплатите ги вдигали директорите на болниците! Тази седмица Ананиев каза че щяло да има повече пари в Здравеопазването догодина ?! ДА ! Ще има защото всяка година вдигат МРЗ и от там базата на Зравните вноски се измества ама с вдигането на МРЗ и стъкмистиката че се вдига средната работна заплата питайте Анани с колко ще скочат заплатите на неговите сподвижници от ГерП в Парламента. А народа кучета го яли...мизерия до пръсване не само сестрите и лекарите а 80% от народа тъне в мизерия.

Сестра ми е операционна сестра, тук работеше на 2 места за да оцелява ида си плащат вноските по кредита, а в Англия сега работи по 2 дни седмично в болница и за 2 години си изплати заемите. Та защо да седи тук и да се пенсионира с 300 лв.

а аз що да стоя тука даскал да уча детето ти? то не че стоя де...;)) но мисля , че от това няма да си толкова доволна...

до майка (нерегистриран): Това което казвате важи за 80% от населението все още живеещо по тия земи Български. Когато България от години се рекламира като дестинация в която разходите за труд са ниски.

Милиционера, бакшиша, пожарникаря, мангала на сергията на пазара, серитьорката в кварталното кафене, ватмана и продавачката в МОЛА с по-голями заплати от на лекарите! Евала, е те това е държава! И какви синдикати само, мошеници и предатели! БУЛГАРИСТАН!

Ама тия наглите какво искат, заводи никнат като гъби, икономиката чак се задъхва от растеж, заплатите летят, те пак недоволни. Аман.

При капитала е така, получаваш толкова, колкото успееш да изнудиш да ти платят. Безмислено е да се занимаваш с работа с която не можеш да изнудваш.

Който е съгласен че вземат малко пари ,да се съгласи да се вдигне здравната вноска с още 2 до 4 процента .

И при тази вноска заплатите могат да бъдат вдигнати! Просто депутатчетата дето са собственици на части болници са абсолютно доволни от сегашната система! Пълнят си гушките, а докторите и сестрите да духат супата! Пациентите също!

оня с ненужните операции не гладува, с по 45 000 лв . месечно...

Оня дето е вземал 57 000 лв е получил нареждания от собственика на болницата и директора и да прави възможно повече операции с цел и те да си пълнат гушките! Те са основните виновници! Лекарите получаващи подобни пари са еденици. Ама какво да ти обяснявам, няма как да го разбереш!

Не протестирате правилно. Не трябва да искате по- големи заплати , а да протестирате от грижа за пациентите...

Ако питате мене и 800лв са им много, защото работят много лошо, по-зле от лекарите по комунизма! Каквото имаше кадърно вече отдавна е по чужбините, това тук е боклукът, който не е могъл да замине!

Ганьо, ти ли си бе селяндур?

Абе цървул- в Германия остават чисто 3000 евро в малко градче и те "мятат" като парцал от дежурство на дежурство. Там гении не им трябват- трябват им слуги, и точно такива отидоха.Майка ти е боклук

А отидоха, за да си уредят децата в нормални държави, а не да чакат на парцал, като теб

Скоро ще ни лекуват знахари и шамани. Като едно време. Диагнозите ще ги поставят ветеринари и природни лечителки. При по-тежки заболявания ще се прикадява и ще се целуват икони...по три пъти на ден, преди ядене.

Медиците, като излязат на протест, да поискат 3 неща: 1. Държавата да плаща пълната вноска на чиновниците, пожарникарите, полицаите и т.н. 2. Да има електронно здравеопазване- карта, он лайн информация и да отпадне "хартията"- листи, талони и други- по- малко ще се краде. 3. Да се намали драстично администрацията в здр. заведения- не става всяка курва да е в общинската болница-щото "нямам кво да прая друго"- 50- 50%- лекари- администрация...

Здравната ни система действа така,че е направила лекарите търговци,а пациентите "пътници" за онзи свят. Здравната ни система се е превърнала в черна дупка,която поглъща здравето на пациента разбира се срещу заплащане от негова страна под формата на здравни осигуровки.

ПАри няма, спасявайте поединично или заедно, парите ги похарчиме,.

А качествено здравеопазване кога?

Да им вдигат заплатите,а те да ни лъжат,че сме болни и хептен да ни обират,само и само да богатеят...

Лекари и сестри с почти еднакви заплати! Това е върха на смехорията!

И по-ниски от на милицията! Това са нашенските синдикати продажници!

Без да съм супер специалист. Тук където работя моята заплата е 320%от сестринската. А сестринската е 500%от санитарската. Аз когато съм дежурен с мен има 5 сестри и 7санитари.И сметката излиза. Нека някой сметне при минимална санитар ска заплата какви лекарски и сестрински заплати се получават. А минималната лекарска е 200%от нашите сестрински. Но съотношението се запазва в отделните болници и навсякъде е поне 3/1лекар сестра и поне 4/1 сестра санитар. Който може да смята.

То това е ясно за всички живяли и работили в чужбина, но не и са индивидите , които ни управляват и от които зависи заплащането. Началната лекарска заплата трябва да е 3 средни работни заплати за страната. Лекар /сестра 3:1. Само че тук никога няма да стане! Само виж предложението на синдикатите....пълни смешници!

Толкова много реформи, толкова много промени в законите и накрая се прави стачка за заплати. Какъв беше смисъла на реформите, след като здравната система не работи пациентите масово са недоволни?

Милиционерска държава! Не сте ли го разбрали все още! Прост, тъп, ограничен полицай получава повече от един лекар учил 6 + 4 години и продължаващ да учи! Няма спасение за България!

Синдикатите са най-големите продажници! Минимална лекарска да била 1100 лв? Значи за млад лекар това е и брутото! Средната брутна за страната е 1250 лв! Никъде го няма това по Света! Минималната лекарска заплата трябва да е минимум 3000 лв! След 5 години ще чакате по 3-4 месеца за да се видите със специалист! Гаранция! А от младите пък изобщо никой няма да остане да работи за 850 лв чисто!

Ами крайно врене е да има увеличение. С тая заплата от 54 000 едва смогвам да изкарам месеца .

Поредния селяндур , който се мисли за много забавен! Да, на теб говоря!

Как ви се вижда това- лекар 20 годишен стаж и две специалности със седем осем дежурства в болницат на месец и... 850 лв заплата!!! Лекар 45 годишен стаж отдал се на пациентите си през цялото това време с пенсия 290!!! Шибан миризлив Продажен дупетат безмозъчен бездарен лаком със заплата 5000 лв, а впоследствие и с тлъста пенсия

Отивам на специалист с направление. Прегледът трае 5 минути. Диагноза няма, дори никъде не е отбелязано, че съм прегледана. "Всичко е наред", казва лекарят, без дори да назначи някакви изследвания. Облегчено си тръгвам и съм щстлива до момента, в който всичко започва да ме мъчи наново. Плащам като поп осигуровки, но явно не е достатъчно за чичо доктор. Ако бях влязла с парите в ръка, всякак щеше да е друго. Та питам аз колко трябва да платим, за да ни лекувате? Озвучете цената, бъдете така добри. Защото аз не съм съгласна вашите кунки да са в моя джоб непрестанно, а да ме гоните като досадна муха. Нито лев повече за докторите. За сестрите може. Докторите си докарват успешно и по всякакъв начин. Ето сега, с профукано направление и неизлекувана, ще търся частен прием. Което и беше целта на упражнението, нали?

Я си затваряй мръсната уста . От Пешо

Много прост народ, много! Оставя една проста мутра и гробарската му шайка да краде на воля и дупетатската сган да, си "актуализират" тлъстите заплати за антибългарската и антинародната си дейност, магистрати и полицаи по 20 заплати при пенсиониране, а учители, лекари и мед сестри - на кучетата! Прост, овчи народ! И децата си не ще да излезе да защити от изродските сороски стратегии, прокарвани от ГРОБ и останалата политическа сган

ми за да им угодим, се налага да повишим здравните вноски на 20 % от заплатите на останалите трудещисе

ми като влезеш в болница.. тоагва ще разбреш .. глупак..ма то.. като всички останали в тая страна.. прост народ

Нищо подобно! Парите в момента са достатъчни за 100% увеличение! Само че разпределението е погрешно.