Коментари - Чиновник изнесъл темата за матурата по БЕЛ | dnes.dir.bg
назад

Чиновник изнесъл темата за матурата по БЕЛ

Полицията е задържала служител на Министерството на образованието и науката, който е изнесъл предварително темата на матурата по български език и литература.

Обратно в новината

Коментари - Чиновник изнесъл темата за матурата по БЕЛ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кой тук бърка и кой ни прави на глупаци?Нали министъра каза ,че това е невъзможно,защото само няколко човека са знаели темите-тези ,които са ги съставили?Предполагам ,че счетоводителят не е съставял темите за матурите,както и че чиновниците в образователното министерство не правят годишно счетоводно приключване.Тогава ще се окаже ,че някой от чиновниците е споделил със сечетоводителя, той с кака Пена -чистачката,тя с бай Пешо - охранителя и т.н.Не е ли редно вместо да се занимавате с всички жители на селото,просто да вържете попа- т.е. вържете екипа,съставил темите ,пък те да си кажат на кого и как са ги разнасяли.Не ни баламосвайте със счетоводители,касиери,снабдители,чистачки и т.н.

Този нагъл министър на образованието,ведно с запознатите с темите за изпита следва незабавно да бъдат махнати от заеманите длъжности.Аргументи много,но лошото е,че чадърите са повече.

След което я предаде на леля Пена - Чистачката, тя пък - на Бае Пешо Портиера и т.н. Да се уволнят до крак всичките тези мерзавци, ама-ха! Ние тук честни чиновници и образователни невинни влъхви - те теми ще ми изнасят, я!!! Вън! И роднините им, и всичко.....Така де, да се знае, че повече не може да се изнася, без да споделиш придобитото....

До Valusha -скъпа ми Валюша! Да ти подскажа ли и аз, че думите краЙно и запетаЙки се пишат с "Й", а Не с "Ъ".Поне на днешния ден да пишат само грамотни!

Най -лошото е, че държавата ни безплатно обучава умни и талантливи деца, които завинаги напускат България, след като завършат училище...

Е тея за балами ни вземат.Откога счетоводиъелите почнаха да имат достъп до темите, които са секретно пазени.Експертите нямат достъп а счетоводителите имат.Интересно.

Добре би било ако ЦеЦо и БоБо първо усвоят българския, и после да ходят в Деня на славянската писменост и култура да представляват България. А по правопис изпит ако положат? Малииии! Вкл. златният медалист.

Анулирането на работите на децата, които са узнали темата има послание: "Щом изказвате кой е нашият човек-информатор, сега ще ви анулираме работите".Ето така се затварят устите на тези, които подават сигнали за корупция в България (спомнете си архитекта, дръзнал да посочи корумпираните).Колко жалко...

И що мислиш, че тези, които са узнали темите са подали и сигнала?!?

От Рим зам. министър председател, обяснява, каквъв е проблемът. Следва, че той е политически. Следва министърът да си подаде оставка. Само че той, към момента в който изказвам това внение, ръси визиите си относно образаванието в България по Канал 1 на БНТ, демонстрирайки абсолютния си гьон-суратлък. А пък за абсурда, че счетоводител има достъп до изпитните теми, представете си колеги от форума, кой би могъл да има достъп до счетоводните документи в това министерство.

Счетоводителят бил арестуван, защото бил почерпен и не оказал съдействие на полицията...

Учителю, на 68 години съм и ти свалям шапка.

Какви работи се случват в министерството! Нашият училищен Директор стана в 3:30 ч сутринта в деня на изпита, за да стигне навреме в областния център на РИО и да получи диска с темите за ДЗИ . В последния момент, за да е всичко секретно. Да се върне навреме и да организира започването на изпита преди 8:30.

Сигурно му е спрял интернета, бре! Затова е бил пътя.

Сега разбирате ли защо в България сме все такива "дървени философи"? Как пък всичко ви е ясно - и как да се учи, и как теми да се пишат. Тук имаше един, който бил ощетяван непрекъснато от учителите си и затова не влязъл в университет, друг пък мрази да пише теми, защото било само наизустяване на клишета. Не е ли по-добре да си гледаме работата - ако сме инженери, да си гледаме чертежите, че да не падат сградите, ако сме юристи, да отсъждаме по правилата и т.н. Оставете образованието в ръцете на учителите, ние знаем как трябва. Колкото до "писането на теми", пак не сте в час. Темите се пишат на кандидат-студентските изпити, а в училище наблягаме на есета. Както е по цял свят. Есето отразява по много добър начин умението на всеки да изрази мислите и усещанията си. Нищо не пречи на един ученик, който знае съдържанието на произведението, и е учил през годините, да напише есе по дадена тема. Да не се залъгваме, децата ни не искат да четат и да МИСЛЯТ. Всички ние като родители ги тласкаме в тази посока - на най-малкото съпротивление с трудностите по обучението им. Колко по-лесно е да влезеш в нета и да си препишеш темата за домашна работа. Ами че кой ги качва там ? Не са ли тези, които искат по този начин да "прецакат" децата ни като ги учат на мързел и ги водят към просотията? Хайде, със здраве и честит ви празник, БЪЛГАРИ! Че и него започнахме да претупваме нещо. Ама ,когато стане дума за "валентинки", вси светии и подобни, чужди нам празници - оооо, колко сме задъхани и празнични тогава. Та, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!!!!!!

Ти за моята работа няма как да се изкажеш, защото и грам не си учил по въпроса. За разлика, аз знам доста за твоята работа защото съм завършила гимназия, че и на приемен изпит с литература съм се явявала.

Той човекът искаше да каже нещо ама кой чел,чел кой не кара отгоре. Аз също не обичах да пиша теми/по мое време така им казваха/ и въпреки това имаше учители които ни караха да се замисляме над нещата. Постоянно ни се набиваше в главата че наизустяването не е начина,такива ги режеха моментално нищо че е написал 5 листа. Пишеха се 2-ки за срока ако не знаеш химна. Ма то това са отживелици,къде по-якУ е да плющиш на шльокавица за новото клипче на азис или някой нов артикул от цитрусовия набор чалгарки.

Когато ходехме на училище, ни учиха, как се пишат теми. Та, затова разбираме. Фразата:"искам да използвате свои думи" ни беше втръснала. Учиха ни да не преписваме. Не за нещо друго, ами ведага ни хващаха. Например, ето как: връщат ни тетрадките с класното, учителката ми я подава и ме пита:"Вие у дома имате ли съчиненията на Талев? Чела ли си редакциите на Стоян Каролев?". Ужас, призля ми, изчервих се. Наистина, имах навик да чета предговорите на разни издания на авторите, които учехме. Намирах интересни мисли, които с мои думи преразказвах в домашните си по литература. И тя ме хвана! ЗНАЧИ, ТЯ Е ЧЕЛА ВСИЧКО и знае къде, какво е написано, позна го, макар и преразказано в час! Очаквах, че в тетрадката си ще видя червена черта от левия долен до дясния горен ъгъл. Вместо това, обаче, имаше с червено учителско мнение от половин страница и маалка шестичка. С една дума, мнението гласеше, че ми поставя една допълнителна писмена задача. Успя да ме предизвика! И аз, като всеки горд тинейджър реших, че ще й натрия носа. Цяла седмица разсъждавах върху две строфи на Смирненски, написах есе, което не беше задържително. Впрочем, родителите ми бяха ангажирани хора и нямаха никаква представа за подобни училищни дреболии. Това се случваше в една обикновена гимназия, учителката не получаваше висока заплата, а ученичката нямаше мераци да изучава литературата професионално. Как е възможно да познава всяко издание, защо си прави труда да пише с червено дълги рецензии и наставления в тетрадките ни, как успяваше да оценява и преценява учениците, как ни принуждаваше да мислим, това не мога да зная. Попитайте някой пенсиониран учител! На всички учители - честит празник!

краъно време е вече да спре подсказването от страна на учителите и помошня персонал на матурите ! малак пример , но не маловажен е този , че учителите са казвали на децата на матурата за 4-ти клас каде да поставят запетаъките . от малки те вече свикват да им баде подсказвано !и после се хвалим с високи резултати !? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

60 ученика - другия път. След като е била в интернет... След като по толкова много канали е изтичала информация... че чак през счетоводителите... ОСТАВКИ и СЪД!

Това ли е новата тактика на Позитано, нек`ви дришльовци преписали и дайте оставки, не само Игнатов ами и Цветаниов и Борисов да подават оставки, или най-добре е България да напусне Евросъюза, щото е изтекла важна информация. Я платените драскачи да припомтят на нас какво стана с "другарят" министър на транспорта като се запали влака и изгоряха хората...каква оставка даде а? каза че не е негова работа и обвиниха някакъв кондуктор, но това все пак си е МАТУРА трябва оставка на правителството, не са изкоряли някакви хора.

Оставка и Паисий си един и същи.Знаем те кой си!Купи си боксови ръкавици и каска!

Така повече не може да се продължава. Нищо повече няма да напиша.

ЦЦ е бил учителка по физкултура и дребно ченге. И за това се задоволи с един скалп. Да, ама министър на образованието не подаде(дори про форма) оставка! Това е страшното...

всичките мн критикувате,а като гледам как пишете и вие не сте от наи грамотните.аз бях на матура хора около мен знаеха за темата и наистина се говореше сутринта,но поне това,което е стигнало до мен беше само сутринта.10 минути преди началото няма значение какво ще ви каят.аз бях учула достатучно мн,не исках тази тема но си я написах мн добре бих казала и нямам нито една грешка на теста.не оправдабаите неграмотните си деца с това че е имало изтичане на информация.адски мн ме е яд,защото се обезсмислят усилията на хора като мен,но в булгария винаги е било така!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

От всичко казано до тук едно ми стана ясно - че матурите трябва да се махнат. Децата си имат достатъчно компетентно оценяване по всички предмети за всичките 12 години обучение - с текущи , срочни и годишни оценки на базата на усти и писмени и то многократни изпитвания. Защо е този допълнителен тормоз за деца и родители , а и излишен разход на държавата по време на криза ? Пресметнете колко разходи на родители по уроци и на държавата по организацията и изпълнението са направени ...Не стресирайте повече децата с матури и други подобни никому ненужни приумици - на тях трябва да разчитаме за бъдещето на България . Трябва да расте здраво и силно поколение , а не стресирано с куп болести от това ...

Твоето дете не знаело темата. А и да я знаеше, резултатът нямаше да бъде перфектен. Четейки изказването ти изпадам в дълбок размисъл: каква е била твоята оценка по български език при толкова елементарни синтакически и пунктуационни грешки, и съмнения за липса на учителска правоспособност. Наскоро г-н Игнатов припомни, че новите методи в българското образование ще бъдат насочени не към стого теоретичното, а към практическото ПРИЛОЖЕНИЕ на ученото през годините. В тази връзка бих написал Мото на зрелостника: Намери, плати и препиши! Бъди ПО-смел и ПО-УМЕН от квесторите, които също си пазят здравето. За разлика от много други рискови професии нямат застраховка риск от трудова злополука:)

Не си и помислят даже. Още от малки знаят, че това е измама и нещо изключително позорно. Ако някой се опита , което и крайно рядко, го хващат лесно. Ако е преписал нещо от интернет в домашното си му пишат нулева оценка. Ако е семестърна работа или тест го изгонват веднага и завинаги. На изпит преподавателят дава задачите и си излиза. Ако някой се опита да препише и другите го усетят, го помолват сам да си признае от което следва ВЪН!!!. Няма приятел, няма брат, разберат ли те, че си измамник по-добре се преселвай в друг град. А тук те гледа в очите, лъже те, доказваш му , че лъже и не му мига окото. От малко до голямо.

Българинът лъже и краде като циганин. Този морал е съществувал по нашите географски ширини, като е имало години на промяна към добро, докато не е станал комунистическият преврат. След това, както всички знаем от историята и от наше време, лъжата и цинизмът са се превърнали в достойнство, както е типично за плебеума (за простаците ще го преведа: простолюдието). Ет' т'ва е!

Направо да не познаеш САЩ от филмите и новините, и САЩ който ни описваш. Направо да не повярвам, че САЩ са наш модел и нов 'голям брат' и въобще свинщината тук не е просто бедно копие на тяхната коруп.. пардон, лобиране.

Племеницата ми преди 4-5 години беше на изпит в МТИ. Преподавателят дава задачите и тъкмо да излезе, става един от студентите и казва: Сър, тези задачи сте давали на изпит преди три години и аз и някои колеги знаеме решението и няма да бъде честно спрямо останалите. Ако е възможно да ги смените с други. За какво сравнение в морала може да става дума , драги? Ти представяш ли си това да се случи в Б-я? Какви филми и какви новини? И кой на кого е бедно копие?

Абе изгонете всички, начело с началниците на отзели от министерството и почнете на чисто - как стигна тая тема до счетоводителя? Съкращения 75% - че да останат само тия дето работят! Смешна история!

малки смешки опашати! счетоводителят ли е разпечатвал свитъците! леле,в мон нямат кадри- счетоводителят има достъп до материалите за матура. може и да ги е чел подробно- с цел ограмотяване. ужас!

Никога не преписват. Още от деца знаят, че това е измама а следователно нещо изключително позорно. Ако някой все пак се опита, което е крайно рядко го хващат лесно. Ако е преписал нещо от интернет в домашното си му пишат нулева оценка. Ако е семестърна работа или тест го изгонват веднага и завинаги. На тест преподавателят дава задачите и си излиза. Никой не преписва, защото първо е измама и второ, ако съучениците му го усетят ще го обявят за най-големия нещастник. Ще го помолят сам да си признае на преподавателя а от което следва - ВЪН!!!. Няма приятел, няма брат измамник ли си - никакъв компромис. Но при нас те гледа в очите, лъже те, доказваш му че лъже и никакъв помен от срам.

Колко удобно, счетоводител без никакъв достъп до темите ги е издал. Ама при въпрос към образователния министър кои са хората имали достъп до темите, същият отказал да ги назове, а по принцип това би трябвало да са Игнатов, Коджабашева, Милена Иванова и някакъв тайствен експерт, но тези хора по презумпция са невини, защото са наши хора. А по някаква щастлива случайност една от дъщерите на въпросният счетоводител е абитурентка, а другата танцьорка в "Шоуто на Слави". Колко удобно

Ода за посредствеността ! Има доста да се плюнчат за нищо! Човека който "изнесъл" ГОЛЯМАТА ТАЙНА ще бъде подложен на полицейски тормоз и произвол, но само толкова! Не могат да го пипнат! Няма начин да се докаже умисъл, и простия факт, че го е направил! Неговата дума срещу нечия! Това е смехотворно! Освен това не е ясно дали това е единствения источник или просто е нарочен за да се прикрие истинския - например министъра! Защото е трябвало нечие отроче да си вземе матурата! Как мислите? Трябва анализ на времевата диаграма и анулиране на матурите ИНАЧЕ все едно министъра казва :"Е, голяма работа вкарали сме нашите деца 50 -100 голяма работа" Това е то знаели са доста деца и са казали на още повече и така ! Трябва матурата да се анулира и да си викнат специалисти по сигурността! Но на тоя селски мегдан там (в министерството) няма скоро да викнат мъдреца, щото така им казват господарите! "Българите са боклук и нямат нужда от образование" А до писане и не се косете - идва по-добро време!

Моят въпрос е следния: Кой закон е нарушил почерепния счети, че се е наложило неговото арестуване??? Кой закон забранява издаването на темите от матурата, защото и да ги е разгласил е нарушил най-много някоя заповед на министъра, (не държавна тайна) за която ще бъде уволнен, заслужено, ако преди това, разбира се, случая се докаже. Май в тази държавица почнаха да задържат за щяло и нещяло

Те, милите - изнесоха България, а вие за една нищо и никаква "матура" се косите!

добре де ,някой изнесъл темата и я разпространил ха ами че нали всичко беше на лотариен принцип в деня се тегли на лотариен принцип темата по която ще се пише от 30 автора примерно и какво се оказва че всъшност образно казано в шапката има 30 билетчета 15 с единия автор и 15 с другия ,аз като човек с съсипано вече бъдеще мисля че още тук започва нечестноста с самото теглене ,а на втори план излиза скандала за който става въпрос за разпространената тема .Казвамче съм с съсипано бъдеще защото заради такива случаи като този не успях да се класирам и уча това което желаех ,защото не бях подлога на учителите и те не гледаха на мен като на благонадежден и ме оценяваха по впечтление независимо от знанията ми .И сега ако някой ми каже че живееме в едно демократично общество аз лично ще му дам насоки къде да ходи да се прегледа .Значи темите по литература са случайно изтеглени и никой до последно не знае какво може да се падне на изпита .И по повод на хората от провинцията вообще не ми се жалете защото учителите са свързани по някакъв начин с учениците все някаква рода са и защо на мойто дете да няма 6 по всичко ,нали айде няма нужда и после в софия с тази диплома изяждат местата на софянци които не са рода с никого и са оценявани я по съвест я по симпатия .

Децата на физкултурниците и пожарникарите - нали трябва да имат и те бъдеще. При татко/мама министър или в парламента - да не изкараш 6 на матура? Че как ще управляваш после държавата заедно с родата? Това си е било и в момента си продължава. ЛОТАРИЕН принцип - муууууууууааааа! Ами ако детето е смотано и му се налага да научи още две теми??? То си не е лесно - комунистите поне даваха 2-3-4 теми, а тия - направо една се тегли! Ако искаш!

Колега, какво като е на лотариен принцип. Както видяхме миналата година, лотарията, в частност тотото, е тотално издънена. Обаче ни обясниха, че не е така. Да си спомня някой нещо да се промени?

Ами 60 ученика с нереална оценка енетгуално 6.00 а може и 600 да са нища не се знае само искам и сина ми да е сред тях така че може да завишите оценките на матурите с 1 уденица на всички за да изкупите вината си!Така е станало когато се е родил Симеончо вместо 6 ка писали 7 а сега на всички хас 5 + 1 за да е честно!Ама и това ще е като наглите октоподите и незнам кой .....свикнали сме си!Най правилто е оставки на министъра и надолу и така!

СЧЕТОВОДИТЕЛ ИЗНЕСЪЛ ТЕМИТЕ ЗА МАТУРАТА МИНИСТЪРЪТ НА МИЛИЦИЯТА ГО АРЕСТУВА ОТ РИМ НА ПРАЗНИК НА КУЛТУРАТА И ТОВА РАЗБИРА СЕ СЕ СЛУЧВА В ДЪРЖАВАТА НА ЗЛАТКИТЕ И ПУРАТА!

Яснооооо, отново успяхме да докажем: Нов бардак със стари курви не се прави.

А новите да не са по-свестни? Закърмени са със всичко "хубаво", което ни донесе "демокрацията"!

Онази зам.-министърка на образованието дето даваше просторни интервюта, че това не може да стане, а ако все пак е станало, то абитуриентите не е трябвало да седят пред компютрите в нощта преди матурата, а да са в леглата и спят, ДА СИ ПОДАДЕ НЕЗАБАВНО ОСТАВКАТА! Поредното ГЕРБ-еджийско недоразумение, докопало се до властта и кокала. За тая зам.-министърка имам и доста определения, но те са твърде нецензурни и ще ги спестя на аудиторията. Все пак въпросната дама да си има едно наум и винаги да е готова - и тя, и мамичката й...

Ето за това трябва да се закрие БАН и всичко ще се оправи!

Игнатов - оставка! Цялата научна общност ври и кипи от тъпотиите този некомпетентен демагог - доцент с 2 научни публикации, тръгнал с боксовите ръкавици да "реформира" науката. А за образованието си беше на мястото като министър г-жа Фандъкова.

В България всичко става по нечестен начин.Защо моето дете не знаеше темата и от къде на къде ще се състезава със тези,които са я знаели.Аз съм учител и съм безкрайно възмутена от нагли софиянци за които няма правила.

И ние сме възмутени от нагли провинциалисти ама си траеме.

Хубаво е да си траете,а не да ръсите мозъци!

И с кого точно се състезава??? Не се ли състезава със себе си и със знанията си?

Да не се окаже, само, че е нЕкой твой селски тоя счети.

Изнасянето на темите,задачите или тестовете си е практика от 20 години поне Всички университети си имат такси за това и се възползва всеки ,който може ,особено ректорите и тези под тях За изпитите тази години в УНСС сумата е около 5000лв Невероятното в случая е ,че за първи път някой прави нещо по въпроса Браво Цветанов, но почвай и университетите да видиш какъв рев ще нададат старите комунистически кадри окопали се там Там има доста хора отдавна за пенсия,но се правят на незаменими преподаватели, единствено заради далаверата

Щом като и счетоводителите в министерството са знаели темите, сигурно и охраната е знаела и учениците са знаели, може само учителите да не са знаели.

Отвратително! само 60 човека знаели. Само. И един е достатъчен, за да се разбере каква е организацията в това министерство и ка в България протича този процес. Да не говорим за изпитите в университетите.

60 души са продавали явно. А колко са купували (или просто са научили от интернет) си е Божа работа.