МОН призна за масово преписване на матурите

Високите резултати, които ученици в Кърджали редовно отбелязват на матурите по български език, са накарали министерството да провери 11 училища в областта.

Обратно в новината

Коментари - МОН призна за масово преписване на матурите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нищо няма да се промени.Те за иборните измами нищо не правят,та сега ли?

ША работя чистач, берач, гледач, мияч в Англия - трябва ми матура по Биология и География - ха, хА, ХА... Ке ставам щангист, борец, футболист, тенисист, каратист... -хипер спешно ми трябва Матура по математика - ха, хА, ХА... Ша ставам манкенка, сервитьорка, и танцьорка - трябва ми матура по Физика - - ха, хА, ХА... Ша ставам ПАЗАЧ, МАЗАЧ, - трябва ми спешно матура по Английски - ха, хА, ХА... Ша ставам стругар, шафиьор и комбайнер - трябва ми спешно Матура по Български и може да кандидатствам КУЛТУРОЛОГИЯ! Едва държа да зяпам нощя из музеите - - ха, хА, ХА... АЗ-МОНТ-аджията искам да подведа, да преча, да провалям, да заставям, да стресирам, да унижавам и да баламосвам, едни хора, една нация ако може и цял народ! За целта - ша правя безсмислени, още по яки и по охранявани матури, ша печатам материали при роднини за народна сметка, ше правя претакания и преливания и изтичания на матурни заглавия. Вечно ша са прая на велик ограмотител, ша спонсорирам частните уроци. Ваш МОН-ЧО ДОЛНО-ниво-мерен - статистик и обучител.

Подкрепям от все сърце и душа кадърните и млади педагози.В тях е надеждата и бъдещето на образованието.Поне средното.А то от там се започва.Като нямаш необходимата основа какво више образование.

Лично наблюдавам как очакванията на учениците са да бъдат подпомогнати от квесторите на матурите. Това демотивира децата ни да учат, и стават готованци. Но нима не знаем, че всичко в нашата държава се купува. Докато почтеността и трудът не станат идеали на нацията няма да напреднем в нищо.

ОК, МОН признава за масовото преписвне на матурите, много хубаво. И какво следва сега? Ми нищо! Тия дето са преписали, си имат високите оценки, ще ходят във ВУЗ, където пак ще препишат или пък ще си взимат изпитите с по едно прасе и 100 евро... И така докрая на живота си ще оцеляват... Каква идилия, не мислите ли? А ние, горките училители, които се опитваме да налеем знания в главите на учениците, и да ги научим как по честен път да си вадят хляба ще ставаме все по-смешни на всяко следващо поколение. Нищо чудно след време по презумция най-големите кретени да стават учители... И ме е много яд, че съм на 28 години, защото имам още цели 37 години стаж и вероятно ще видя цялото падение на българското образование пред себе си. Но нищо, в името на това да уча децата на добро, аз няма да се предам! Колкото и унижения да понеса, ако трябва и бой ще търпя, но няма да се откажа! Ей, така напук на системата! И не, не съм некадърник! Няма да си кажа името, но то вече е достатъчно известно в моите среди. Мои ученици вече имат награди от каквито се сетите национални и международни състезания в моята област... Считам, че колегите ми в толкова хваления Запад в никакъв случай не са по-кадърни от мене, нито пък работят повече от мене! Напротив, събота и неделя докато моят немски колега си пие биричката и си яде надениците, аз имам 12 учебни часа! В неделя се повтаря същото...

Следователно резултатите от матурите ще бъдат анулирани както си му редът при подобни масови нарушения, нали, МОН?

Преди време Местан се изцепи, че туркини взимат награди на състезание по български език. Сигурно са били от Кърджали.

Коментатор "TheBeast" го е казал точно, само дето е забравил, че това което преподават даскалите не е качествено, за да изкарат 4-ка или дори и 3-ка. Или умишлено, за да ги посетят като частни ученици, или и те толкова знаят...

Учители които държат на името си не го правят.Познавам такива учители.С тяхното преподаване 4 е сигурна.Вече ако имаш 5 или 6 може да ги посетиш на частно.Специално за математиката е по-лесно.Олимпиади се явяваш всяка година и тогава учителя те подготвя за да не изложиш на олимпиадата ако държи на името си и на името на Училището и ето ти как се изкарват 5 и 6 без да ходиш на частни уроци , но трябва яко самоподготовка.

Подкрепям професора.Бедните и гениални деца да се подпомагат от държавате със стипендии.Само че да се дават след сериозна преценка за кадърност а не на наши хора.Останалите висока такси и свободен вход в ВУЗ.То пък едно висше образувания в България.Само неграмотници както го започват така го и завэршватЕгати лекарите инжинери а за журналистите да не говорим.Виште ги потелевизиятя.Мякат и квакат на недопустими диалекти

"висшЕ образУваниЯ"...

Да се премахнат печатниците за пари наречени матури.Вход в ВУЗ с премин изпит тест по обща култура.Разбира се с изключение на медицината.Децата са пълни неграмотници.Е има и изключения.Аз съм от София.Даваме луди пари за уроци и пак подържаме средно нива с много учене.Това средно нива в София е равно на оценка10 в провинцията.Какви камери.Ами те не записват звук.Учителят се е облегнал на стената извън обсеге на камерите и диктува отговорите.Какво се правим всички на невиждащи и нечуващи какво става.Дас се въведат високи такси за висшето образувания.То да не е за всеки.Плащаш яко пък да видим дали няма да учиш.Които се е родил беден умира глупав.

Мноо високо носа професоре! И ние в прованса знаем, че доматите не са ядат с колците, а в добавка, че и в повече различаваме прасе от овца

Някога,когато аз завърших имаше задължителна матура по български и математика.С "5" на писмен се освобождаваш от устен.По останалите предмети освобождаването ставаше с оценка най-малко "5" през годините на 8,9,10 и 11 клас.Не помня някой да е умрял от тези матури,въпреки,че по БЕЛ пишехме теми,а не решавахме тестове,а по математика си решавахме 4 задачи,та ушите ни пукаха!На всичко отгоре се явявахме и на конкурсни изпити за ВУЗ!Сега ако върнат тази система първо родителите ще скочат на протести,да не говорим за учениците.Но....всичко се плаща на този свят,невежеството - също!

"Каквото и да ти говорят, знай, че винаги става дума запари." Та и у нас така - делегираните бюджети в образованието (и не само) доведоха до масов разврат в системата: парите следват ученика, което доведе до прием на куцо, кьораво и сакато и сведе т.нар. елитни училища до сборище от всякакви индивиди! После пък тези индивиди все трябва да изкласят, което пък води до масова търговия на изпити и матури. Същото е и в университетите ни - там пък скоро четох, че в целите ни 52 университета имало свободни 11 000! места... , т.е и там куцо, кьораво и сакато може да стане студент, от което пък после ще стане "специалист"...пак с купуване на изпити и дипломи. Резултатът го виждаме всички - безработни младежи!

Кой ще поеме отговорност ? Кой, Кой, Кой, Кой, Кой, Кой, Кой, Кой,Кой, Кой, Кой, Кой, Кой, Кой, Кой, Кой ?

Е обичайните за бантустана лица, как кой! Тоест - виновни няма!

Матурата по български е най-голямата тъпня! От МОН да проучат малко как това се прави в други държави и да променят този скапан формат. Помня как учех наизуст литературни анализи. Не искам и детето ми да го прави!

Не всички учители са некачествени и не стават. Напротив. Във всички министерства е помия, която ще ни удави. У нас със всичко е така. Всеки да се оправя по единично и чао.

То държава няма, вие за едните матури сте се закахърили.... И вече спокойно можем да влезем в книгата на Гинес. Първата нация намерила универсално решение на всички проблеми - камера му е майката !!!

Както обикновено, МОН впрягат каруцата пред коня - и се "борят" не с причините, а със следствията. И естествено - резултатът е нулев. Ако наистина искат работеща образователна система, просто да върнат тази, която беше до 1989. Естествено, без партийните и идеологически дивотии. Колкото и да е оплювана тази система, тя беше довела средната ни образование до трето място в Европа (справка - сайта на ЮНЕСКО). Нещо повече - тогава учениците имаха богат избор - учиш добре и продължаваш напред - или не учиш, и отиваш в девета глуха - с повтарянето на класа (курса), изключване и прочие "стимули". Матури имаше и тогава - но примерно по математика на матурата се даваха три задачи и един теоретичен въпрос, като теорията не те спасява от двойката, а е само да заформиш шестицата - и при това положение преписването автоматично става невъзможно. Отделно за ВУЗ - пак изпит (аз, като връзкар през 1980 държах изпити във ВМЕИ - София по математика, физика, литература и, за мое съжаление - политически, на който имах двойка два пъти). По литература - само неграмотното писане (т.е. непознаването на правилата на граматиката) сваляше оценката с две единици. Но не, сега пак трябва да откриваме колелото и топлата вода - и резултатите са очевадни. Който не вярва, да прочете творенията в произволен форум, дори и този. Жалко за децата ни...

Отрекоха всичко от онова време и въведоха някаква псевдо образователна система. Резултатът е налице! Завърших техникум по онова време, като и там кандидатствах с изпит по математика. Имаше матури в 4-ти курс (януари) по български език и математика. Още във втори курс приключихме с излишните предмети (химия, физика, биология никога не сме учили, чужди езици ...), останаха специалните. Знанията от техникума ни позволиха да кандидатстваме нагоре с математика (имаше и политически въпрос към задачите - тъпня, ама ...) и някъде до 3-ти курс бяхме шапка на тояга. основата я имахме от техникума - беше като колеж! И цялато това образование позволи на много от нас да работим по света и унас, да изкараме доста пари и когато сме в чужбина, да разберем, че даже знаем доста по-добре от германци, англичани, еле пък -америнци. Самочувствието ни е подплатено с професионалната подготовка още от техникума!!!!!!!!

Да добавя: подготовката по математика за кандидатстване във Вуз-а ни я правеха учителите по математика от техникума в края на 4-ти курс, като плащахме на техникума някаква сума (не си спомням колко беше). Не сме ходили на частни уроци. Но, по математика учихме в техникума и дял от висшата математика!!!! Махнаха техникумите и ги направиха гимназии. Сега се сетиха, пак да ги връщат, но така и не се разбира под каква форма !

Самата система насърчава и поощрява частните уроци. Едно е подготовка по материала, съвсем друго- оказва се- подготовка за попълване на тъпи тестове. Нещата не съвпадат, просто. И ето тука се появява нуждата от допълнителни занимания с пари.

Явно синът му е много тъп.Навремето без да ходиш на учител не ти е проблем да изкараш матурата.Проблем е да изкараш 5 или 6.Тогава нещата отиваха към уроци.Това което се преподаваше спокойно можеше да изкара 4.

Приятел тази година заради матурата води сина си на уроци оп математика, английски и български! Проста сметка с цените в София показва, че ттая година ТОЙ Е КУПИЛ ЕДНА КОЛА НА СТАРО НА ЕДИН УЧИТЕЛ!!!!!!!!!!!

Тва образование е такава търговия, няма граници просто!

Затова с оценките от матурата не трябва да се влиза във ВУЗ-защото от палатките ще напъплят "отличници".

Ха сега плюйте социализма..... Вярно, че имаше история на БКП в материала, ама поне изпитите си бяха истински, а не менте. Щото на държавата й трябваха работници, дето си разбират от работата (синчетата на партията не ги броим). А сега всички се изживяват като синчета на партията, и никой не ще да бачка.....За чий изобщо се правят тези матури тогава?

DIDA

В допълнение; ученик хванат с пищови или да преписва веднага му се анулираше работата и се ИЗКЛЮЧВАШЕ от училището за 1 година! Същата участ се понасяше и от студентите, дори и по-лошо - или се изключваха ЗАВИНАГИ от ВУЗА или дори можеха да бъдат дадени на прокурор (!!!) защото това се водеше като "ДОКУМЕНТНА ИЗМАМА". Беше....

Да бе - да. И тогава на матура учители в някои училища, носеха задачите на учениците (ама само по една за 3 или 4). А тези с протекции които влизаха в техникуми и институти-деца на герои, на работещи в определени системи, чрез рабфак, жителство в определени окръзи. И накрая всичко си отива на мястото. Сега ли разбраха как в ДПС-районите има толкова високи резултати. Как определени университети се напълниха с айтошки и руенски красавици.

готиния социализъм? Щото нямаше кадри, момче! Кадрите решават всичко - казал го е Сталин! А като си тъп като Тошо, как ще станеш кадър?

Добре - при соца било зле, и гадно, и н'ам си к'во - няма да споря. Но сега уж сме "демокрация" - а защо нещата от ден на ден стават все по-зле, и децата - все по-тъпи? Да имаш някаква идея? Пак ли соцът и Т. Живков са виновни?

Преди много време, когато аз завършвах гимназия също имаше матури. Но те бяха само за тези, които имаха по-малка от 5 годишна оценка по даден предмет за 9, 10 или 11 клас. Това ни стимулираше да учим през годините. Така се спасявахме от матури. тогава се учеше до 11 клас. Аз имах късмет да съм от последния випуск, който учеше по старата добра програма. После въведоха УПК, 12 клас и какви ли не глупости. Най- голямата от коитое началните учители в първи клас ? а не знам дали не е и в 2,3 и 4/ да НЯМАТ ПРАВО ДА ОСТАВЯТ УЧЕНИК ДА ПОВТАРЯ КЛАСА ако не е усвоил знанията.

НАМАЛЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ! НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВАТ! БЕЗОБРАЗИЕ И НАГЛОСТ!

DIDA

Около 95% от учениците (студентите) могат да си "вземат" изпита или матурата САМО С ПРЕПИСВАНЕ! Те не са в състояние да запомнят елементарен текст или някакви математически правила, защото отчасти в основното, а след това и в средното училище НИКОЙ не ги е карал! Учителите (преподавателите във ВУЗ) са принуждавани от началниците си да правят всичко възможно, за да могат тези калпазани да завършват заради т. нар. "делигирани бюджети". Образованието в България отдавна е сринато; Господ да е на помощ на тези нещастници!

не следва да е писмен тест за заучени цитати или решени нейде задачи. Методиката би трябвало да насочва подготовката на съответните класове към самостоятелно мислене и решаване на задачи. Германците имат система за своевременно насочване на обучаемите преди прогимназия или към професионално образование или към гимназиално. Всички деца нямат еднаква настройка към различните предмети и направления.

и какъв първи урок от истинския живот получават зрелостниците. Нещо от сорта на "Не е важно какво знаеш, нито колко труд си положил, важното е да си тарикат." Та познайте колко от тези абитуриенти и абитуриентки, които наистина са вложили немалко труд и средства за да се подготвят за матурата ще останат в България, след като са видели за каква порнография става въпрос.

Явно измишльотината матури е продукт на провинциални експерти в МОН. С гордост се отчита, че са изхарчени пари за камери, колко по просто е да се признават оценките от изпити във ВУЗ.

Махнете ги тези матури. Принуждавате децата, понеже вие сте олигофрени, на аморални действия. Едни олигофрени могат само да произвеждат олигофрени. Знания трябва да се дават ежечасно, ежедневно и съответно да се правят тестове за проверка. Но това изисква високо интелектуално ниво на всички ни, на всички даващи знания. Не опорочавайте училището с глупавите си матури.

Кои преписват: 1. Руснаците преписват от германците. 2. Ние преписваме от руснаците - професори, доценти, асистенти и др. 3. Художници преписват от Запада. 4. Естрадни певци подражават на Запада 5. И накрая децата, водени от истерията за висше образование също преписват. 6. Резултат - пропаднала държава, ЗАЩОТО БЪЛГАРИНЪТ НЕ Е ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ - ТОЙ ЗЕМЕДЕЛЕЦ И ЗАНАЯТЧИЯ. А това е план за изтреблението на българския народ.

Чайковски и Рахманинов са преписвали в час по музика от Моцарт. Климент Охридски е преписвал в час по български от не знам кой си. Ти си преписвал от майната си. Абе всеки отнякъде е преписвал.

Моля другарките още от клас приучават децата да се "борят" с живота по "тънката лайсна", само да отчетат добро представяне! И това въпреки задължителното училище и частните уроци! Което явно идва да покаже, че доста учители два пъти са взели пари и пак не са свършили работа - да научат децата на нещо! След средното всички отличници, а като запишат висше - оле мале! Що ли не се учудвам!

МАсово пишат високи оценки да отчитат резултати! Приятел тази година заради матурата води сина си на уроци оп математика, английски и български! Проста сметка с цените в София показва, че ттая година ТОЙ Е КУПИЛ ЕДНА КОЛА НА СТАРО НА ЕДИН УЧИТЕЛ!!!!!!!!!!!

Защо децата да не преписват, като учителите са се превърнали в мафиотска група за изнудване,рекет за пари. Никой не му е грижа за нищо.

И какво като спрат нета в стаите? 80% от децата са с мобилен нет и слабо ги вълнува тази предприета "мярка". Нормално е да се преписва, защото тези дечурлига са уникално елементарни и повърхностни. Ако хванат книга няма да знаят как да я отворят. Ама така ще е като не повтарят и оценките им изкуствено се завишават. Остави ги масово да повтарят година или две и след това сами ще започнат да учат и няма да се налага да преписват. Днешните ученици са в голямата си част на нивото на циганите от преди 30 години.

За съжаление това е следствие на чалга културата у нас. Чалга песните също те учат да си "готин" да имаш скъпа кола, силиконова кукла до теб и да минаваш метър. Какво тук значат някакви си матури? Кой аз ли да уча - нее трябва да имам кинти - чалгата на това учи.

През 1994 бях един от малкото балъци който не преписваше на матурата. Бях отвратен, после до 2004 се отвратих и от митничари и полиция. От 2004 съм в Канада, и съм доволен че децата ми нямат да минат през подобна лудост наречена матура. Тука такава уродщина няма.

А министъра Танев, какво казва?

"Верен отговор" по български език?? wtf?

най-високите оценки по български са в кърджалийско!? ...а като минеш по улицата,не се чува българска реч!? утре ще ревне онзи брадат козел лютфито,че се води дискриминация и етносът се малтретира!

Ти някога бил ли си в Кърджали? Явно не си, защото бръщолевиш глупотии. Там преобладаващото население е българско. Около града нещата са особени. В околните села наистина не може да чуеш българска реч. Много помак, много нещо.

нали е даскал! и с оценки ги урежда!

Епа, че преписувамо, нало требе да изкласимо... Е го, Нане че ста'а даскал... Требе му.. Геле че ста'а джурналис... Требе му... Я - нещо и полетикуту... Бе, требе си...

тези матури ми се струват напълно излишни. време е университетите да се организират и да си направят свои изпити (с такса която да покрива поне част от разходите).

бяха излишни като научен кУмАнизъм, полУикономия, история на БСП, ама нЕкои инстУтУти се крепят на кадрите, които ги преподаваха и изграждаха световно стопанство в Швейцария.

Българското образование е една голяма фалшификация. Много отдавна оценяването не значи нищо, всичко е търговия, връзкарщина и много неграмотност. За съжаление и сред самите преподаватели. Доста време ще мине още докато обществото го схване това. А на матури масово се преписва не от вчера. Иначе как ще си обясните например оценки 5 и 6 по математика от хора, които не биха могли да минат и теста за 7-и клас с отличен?

Най-добре си останете прости и неграмотни. Преписвайте.

Абе, ама да не се преписва само на матури, че всички само за тия матури пишат? Много хора цялото образование си преписват или плащат. А вие за някакви матури сте се хванали, сякаш са нещо решаващо.

Чета че ,млади ,образовани и компетентни хора .Брях дека ки тези ора ,млади и компетентни който са приучени на три неща.Демек на това са ги научили Власт,Пари И секс . Без образни връзки,без образи,без отговори на елементарни неща,два дни да сте сред при род ата и сте трупове.Об раз ното, образ о вание е съвсем не работа на млади глупаци и глупачки.

по-добре да видят как преписват студентите *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Повечето от вас дори не знаят че половин Европа е писала на Български до 17 век и не искате да знаете,но не знаете защо.Затворили сте се в кръг и не желаете да прескочите границата.На децата им трябва истинско Образно образование,което може да го даде само българският език от подготвени не ционистки методики. Не ,знаете на какво богатство седим БОЖЕСТВЕНО.А вие пак за МА МОН

Спасе, това в 'свръхсекретно' ли го прочете? Хайде стъпи на земята

Нормално е да преписват ,те освен да преписват нищо друго не знаят.нямали са баба да им обясни ,липсва им дядо да им разясни.Учителите са едни чиновници,както лекарите без средства,мачкани и тормозени от всички страни и са му намерили колая а МА Мона краде

Е как да не преписват , като нищо не знаят горките , а само карти маат в часовете и бъзици с даскалите си правят!

Как така масово преписване? Вчера министърът лично призна, че това е най-успешната матура от години! Нима можете и да помислите, че Танев лъже? Той да не е Ломоносов или Ж. Кюри?!

Учен народ! Любимата дума на българина е схема! А другата любима далавера!

предлагам техните синоними : кал и ла.на !

100 процента от Вас нищо не разбират.Системата е без образна,децата се бунтуват , позволени са им всякакви простотии от същата система. Те остават без отговори и са без отговорни.Човек се ражда животно и институцията прави всичко възможно да го задържи в животинско състояние а Вие родителите сте готови да подкрепяте тази без образна система.Каквито родителите такива и децата

На някои като теб са останали НЕ_ГРАМОТНИ. Не знам теб коя система те е отгледала. Ако още не си разбрал - безобразни и безотговорни са една дума. Липсващите запетайки изобщо не ги броя.

Делегираните бюджети трябва да се премахнат МОМЕНТАЛНО.За да има пари се приема куцо,кьораво и сакато и се пробутва без знания да завършването. Университетите правят същото.... Има и прекрасни деца ..но фона е катастрофален.