На матурата писаха за ”Любовта като храм” в творба на Яворов

„Ще бъдеш в бяло"* на Пейо Яворов - за това пишат зрелостниците на матурата по български език и литература.

Обратно в новината

Коментари - На матурата писаха за ”Любовта като храм” в творба на Яворов | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Крайно време е да се промени формата на матурата,литературата е специфично,тясно профилирано знание и възприятие,необходим е Тест,който да включва въпроси от всички изучавани общообразователни предмети-математика,история,география,физика,химия,биология,български език

Ужасни слвосъчетания. Какво ли толкова би могъл да напишеш по тях за толкова много време, освен пълни глупости.

"Ще бъдеш в сиво... петдесет нюанса". Това поне половината са го чели и ще получат 6, а другата половина са гледали филма - за тях 5-ци. И после майките няма да обвиняват учителите, че видите ли, материалът бил труден, а пък отрочетата им - с развит интелект по рождение.

Бялото днес предизвиква халюцигенни, а не поетични асоциации:)!

Който носи бяло много му са е п.....ло

Надявам се матури по литература да няма , когато дете ми стане зрелостник, защото за да оцениш класиката трябва да имаш житейски опит. А като нямаш се стараеш да зазубриш чужди мисли, да представиш чуждо мнение за свое, да ползваш клишета и т.н.

Е твоето дете, ако до 18тата си година не се е влюбвало поне веднъж, значи е голям чук!

Изключително глупаво стихотверение! Все едно някой пиян, счупил бутилката с ракия го е писал!

Културен човек съм, но в случая ще си позволя възможно най-вулгарния, циничен и просташки отговор в рими, за да ти покажа силата на поезията, безмозъчен глупако: А приятелката ти на Околовръстното, какво си показваше там мр.сното!

Отговарям ви накратко господа поети, на думите ви жалки, клети! Настъпи европейското безвремие, когато да изкажеш мнение, различно от стадното близачество, предизвиква злоба и кривене, типично за чалгарскато ви бреме. Поезията е просто словоблудство, но вий прехласнати в хвалебствия сте всъщност самовлюбени, загубени...Дерзайте с ваште коментари, пребоядисани другари!

иво иво ивенце пази боже сляпо да прогледа

Стихотворението не може да се разбере от тези, които не могат да го разберат. Всяко стихотворение, не само това. Ако осъзнаеш колко си самонадеян и тъп, ще замълчиш и ще се свреш някаде на тъмно, без да се обаждаш! Аз се разплаках като го прочетох, но коментари като твоя ме карат да разбирам още по-добре защо плача.

Темата е лесна и е храна за душата. Тук няма исторически събития, които да доказваш с дати и фактология. Няма визирани политически пристрастия, няма идеологическа насоченост. Само общочовешки истини за прераждащата и съзидателна любов. Точно като за възрастта на зрелостниците.

:-))))))) Тъй я ! - м'чи кат съ люшни И онуй за Пппавуик Мммолозуфф...за Ммматлосуфф ... - Хеле пък 'Тигре, тигре' ;-)

Яворов говори за една чиста и свята любов,като ангел небесен облечена в бяло с маслинена клонка в ръка ,олицитворение на мира.Говори за една Божествена любов.Любовта има 3 полюса -Любов към Бога,любов към ближния и любов към себе си.Най важна е Божествената любов.Където божественото минава ,там всичко се развива,а където божественото отсъства ,там всичко се губи.Магическата тояжка не е нищо друго ,освен силата на любовта.

Съгласен съм че у Пейо - Има доста от Беинса, СА Си Съвременници... ...ама Поетът (Ако-И да Е Крачолов !) - Е И Харамия/Хайдутин/Четник. (Извинете !)

"Любовта като храм" Има няколко думи, от които може да се напише много, много. 1. Храм - място, на което отиваш да се молиш. Вярваш, молиш се и получаваш спокойствие. Ако ти го сътвориш, радостта ще бъде неописуема. 2. Любовта е върнала поета към храма, т.е. вярата му за доброто в света, той е просветлен и го вижда целия като прекрасен ярък ден. /тук има мого примери още от Омировата Илиада/. 3. Любовта е накарала поета да се усъмни в "невярата тревожна", момичето в бяло го кара да иска мир. /Нима в днешно време не се водят нелепи войни?/. 4. Много съсипни /тревоги и несгоди/ е виждал героят и не веднъж, но благодарение на любовта би могъл да създаде храм, нещо повече нов свят. Е, питам кое е остарялото и е за 80-те? Какво не е искал да каже Яворов, та мислите, че е глупаво да се разсъждава и да смятаме, че не е мислил точно това? Той го е нарисувал с думи. Точно и ясно. Който може да напише повече изречения, добре, който не може и с няколко ще покаже, че е схванал и ще си осигури ученето на точните науки където и да било по света.

Браво ! ....ама Все ми се струва че Не визира Момиче, а ! - Бъдещето.

Щом така интерпретиреш нещата, няма лошо, но накрая героят обещава нов свят за двамата, което показва, че точно визира момиче, момиче в бюло с вейка от маслина.

От понеделник вечерта се знаеше че ще е Яворов ! Как става не знам ?

Спрежение на глагола "се знам" Аз се знам Ти се знаеш Той се знае Тя се знае То се знае.... Фройде, как СЕ знаеше, бе, man!

Минало несвършено време (имперфект) във възвратна форма. Други въпроси?

Е , и какъв е проблема да се пише по темата , ако се познава творчеството на Яворов?

Това е проблема! Ако се познава!

Зрелостниците - Го Знаят, Колега ! (...ама утсениавъштитьи-Ги - Дали ? ...ама Не Салвадор ;-)

Естествено е да има интерес. Ако нямаш лично ти матура, твой близък да има - деца, внуци, близки роднини, приятели.Само ние мислим,че не е съвременен поет Яворов.Един харесвал само социалните му произведения. Комунист. Само ние сме на опашката ,но не и при кражби,не кокошкарски, а на ниво управление, институции - в т.ч.училища, болници и пр.Питайте англичаните Байрон интересен ли е за тях.Гордеят ли се с него. А Шекспир, питай немците за Шилер.Ние имаме няколко подобни поети и тях замитаме с чалга.

Пак ще морят тези не добре образовани зрелостници.. тяхното ниво е толкова ниско и жалко, че са просто за съжеление. Истинската им слабограмотност и некадърност ще лъсне наяве, че са продукт на една още по - неспокосона образователна система, която е освен това и много отрицателно повлияна от псевдо чалга културата в БГ.

Може и да има истина в написаното, но не е зле да помислиш и за собствената си грамотност преди да коментираш чуждата.

Яворов - любимият ми поет, особено с Хайдушките песни. "На Гоце Делчев. I. Ден денувам - кътища потайни. Нощ нощувам ..." Хубава и благодатна тема. Успех на матурантите. На Яворов може да се искарат много 6-ци, но и много 2-ки.

Всички сте големи разбирачи и само говорите как можело така да ги оценяват такива неща да ги питат кой щял да се обръща в гроба и т.н.Направете нещо вие де,предложете,помислете,помогнете за вашите деца настоящи или бъдещи.Спрете само да критикувате.Матурата е важна,защото в днешно време учителките и учителите оценяват по това кой им е симпатичен и кой не.На запад никой не го интересува дали имаш 3-4-5-6 стига да си завършил матурата е доказателство за теб и за останалите дали си запознат със собствения си език и колко добре го разбираш.Ако имате предложения споделяйте,а не по цял ден да мислите поредната простотия.

Напълно Ви подкрепям ! И ! - понеже Запитахте Всички-Ни - според мен-сиромаха : - Оценяването на Зрелостниците - да Започне да става от Тотално-Публично Избран екип от Хора Българ(к)и !

Ох, като започнете да пишете как на Запад нямали значение оценките и просто не мога да повярвам на очите си. Като човек работещ в международна фирма, в различни държави, кандидатствал за различни позиции мога да кажа, че в България има много по-голям шанс да те наемат спрямо качетсвата ти и без оглед на оценките ти (и не става дума за шуробаджанащина), отколко на Запад. За една добра позиция в известна фирма кандидатстват по 5000 души. Как мислите става подбора - интервюират всичи и сравняват кой има по-добър потенциал? - Нищо подобно. Сравняват се дипломи, сертификати, завършени курсове, стажове и оценки включително. Качествата са много важни, но за да стигнат то там, че да ги забележат трябва да имат много стабилни характеристики - в това число и оценките от матурите. И стига си залъгвайте децата, че ако имат ниски оценки, това е винаги 100% вина на комплексираните учители.

Ммм... - Отварям 'About us' на (примерно) КТБ...парла-ментата...DT България...EY България...PWC България... Lidl България... Metro България...УниКредит ... Алфа...ПИБ...и т.н. И т.н. .. И ! - Навсякъде Все-Едно-и-Също ---> Лукойл бегейское (примерно) (Извинете !)7

В кой сайт ще излязат някой знае ли ?

Би следвало на мм...мммо...МОНе, МОНе, МОНе :-)

и пак на първо място в матурите ще са....... Кърджали и Смолян

Да видим колко отличници ще има. Няма да са много... темата е трудна иска се не само добре познаване на текста, но и добър начин на изразяване. Добре е да се покажат някои от най-високо оценените работи, за да се види дали наистина има в БГ от този випуск зрелостници, които познават задълбочено творчеството на поета... То, че ще има много двойки е ясно... да видим дали ще има заслужени отлични оценки... Да видим..

Да. ...и Все-Пак - да Не забравяме че във Всеки Оценъчен процес - Има И Оценявани И оценяващи-Ги.

според мен , темата би трябвало да бъде : каква мутра да стана , ако искам да бъда премиер или поне президент ? а какво е разбирал г-н яворов от тия неща?ами изглежда човекът си е живял на друга планета .

За оформяне на изречение да си чувал и за използване на главна буква???

само да ти кажа че транслитерацията на дир не позволява главна буква, и кратко и други неща...

ха-ха-ха !!! благодаря учителю, все пак умните ще ме разберат !

По какво един "астрономически час" се различава от часа, показан от моя часовник!

Има разлика между "един учебен час" и "един астрономически час". Първия е с продължителност 40 минути а вторият е 60 минути. Заради това е уточняването. Ако съм разбрал правилно въпроса ти, това е отговора.

според мен , в тази далавера са намесени дори и астрономите...може и да забележат някое извънземно присъствие !

...Междувременно, Сантра и Лора Караджова колаборират чалга...

Каква е разликата между порно и любов Днешните младежи дали правят такава разлика Тема: Порното и любовта открийте десетте прилики

За съжаление на много хора не се е паднала Галена ! ...

Аз лично не харесвам Яворов, освен в социалната му поезия и малко от хаудушките. На мен езикът му вие тромав, не ми се лее леко и привично. А и образите и епитетите, словоформите и т.н. не ми прилягат. Но не е много трудно да мислеш за любовта като храм. Лошото е, че не знаят какво е храм в духовния смисъл.И това не е свързано с етнос или соиален статус. Например, във филмите на Костурица или дори в турсктите, индийсските или другите популярни сериали, можеш да усетиш магичното, пречистващото и духовното, стига да се възпитан в усат за него. Липсва възпитано възприятие за духовността и това оскотяване на народа ни е основният проблем.

Умнико, пиши правилно и не забравяй, че всичките сериали, които спомена са преведени и озвучени на български език, от грамотни и ерудирани преводачи, а текстовете се дублират от прекрасни български гласове.

DIDA

До колкото разбрах от написаното, по- би ти се нравила клозетната "поезия" на Андрей Слабаков и Светльо Витков?!

58000 зрелостници ... 18 реда...! Поне 100 000 нови "бисера" ?

От българските популярни автори има един, който знае какво е любов и това е Йовков. Там има страст, болка, понякога за много кратко радост, очакване. А Пейо не знам дали някога е разбрал за какво става дума. Интересно ми е какво ще пишат зрелостниците за едно толкова тривиално и кратко стихотворение. Клише е от първия до последния.

Прочети записките на Буров - за "кросното"на кариота Яворов.

Чудесно ! И ! - Съм Убеден че Нашето Поколение-на-Матура - Няма да пропусне да Изкаже : - Ден Денувам ... Нощ Нощувам ... Успех на Младите ! И ! - Умната с Начина-на-Оценяването-Им, Учители !!!

Ха-ха - още ли има такива Глупости?!... Удивително неадекватна е образователната ни система! Тази тема беше подходяща за 80-те години на миналия век. Сега трябва да има Тестове за интелигентност!

с твое позволение, в тестовете за интелигентност ще бъде ли включена поезията, или ще е тема-табу?Защото в тестовете за интелигентност доста от въпросите са свързани с математически и геометрични понятия, та затова питам...

Тестовете за интелигентност проверяват способността за логическо мислене. Това, абстрактно, най-лесно се изразява с геометрични фигури. Никой не иска да се знае теоремата на Питагор или как се намира лице на квадрат. Така, че и ти не си прав, точно като оригиналния поставащ.

Като се зададат матури и цялата държава се занимава с това. Каква е тази глезория? По мое време никой не отделяше такова внимание...ама какво било,как било.. На частни уроци ходеха само двойкаджиите и лигавите мамини синчета и щерки. После за едно място във ВУЗ се състезаваха деситки и даже стотици за едно място,не като сега ...местата повече от кандидатите.

И да се заменят Петко и Пенчо Славейкови с Тони и Фики Стораро! Така де, нали то училището не е, за да си напрягат мозъка децата, то е за да може накрая да се фукаш на бала! Щрак-щрак! ВизмОтена съм от тези трудни теми! Те децата изначало знаят и могат всичко, ако не го знаят и не го могат, значи е безмислено! Подаръци им се полагат по право, а не по заслуги! Тия учители нищо не разбират, йерархията в обществото и тя е безсмислена!

Какъв храм какви пет лева Едва ли са останали хора да вярват в подобен храм Ето ви тема Любовта и парите Любовта - животински нагон за оцеляван на вида Любовта - не съществува

Любовта - отпред или отзад? Ти-любимия или любимия-теб, това е днес въпросът. Любовта като начин да работиш в министерство. И... кво по дяволите е това любов.

порното любов ли е

Нека да се възпява любовта като едно от най-възвишените чувства. Нейното място е най-вече в поезията и песните... Любовта от реалния живот ако въобще съществува е нещо съвсем различно...тук става въпрос за комерс, пари, лъжи, манипулации и противопоствяне, все неща които са супер травиални и биха загрозили всяка една поезия...

На една част от тях хич им не пука какво ще напишат, затова пишат и се хилят. Друга част от зрелостниците, вече приети по световните университети, пишат и се чудят кому е нужно това?

НВО още не е завършило! Как бързате да пишете, без да мислите!

Темата е малоумна! Стихотворение от 18 реда. Самия Пейо би се обърнал в гроба ако разбере че стихотворенията му се ползват за толкова тривиални цели като изпити по литература. Как да го порочетеш това стихотворение и да мислиш за любив като се сетиш за всичките млади хора чиято съдба зависи от едно глупаво стихотворение. Да глупаво е. Любовта си е любов сложна работа .. не е нито храм нито картоф. Просто дори храма е едно принизяване и опредметяване. Строенето на храм няма нищо общо с любовта. Това е Пейо чел съм стихотворения, които струват, а струват тези които могат да ме трогнат. Това го чета и оставам с впечатлението че любовта е поредното занятие поезията като професия и т.н. Изобщо това биха разсъжденията които бих написал преди да стана и да изляза от залата.

да ма простиш ама това че теб не те трогва не е критерии! и ако не можеш да разбереш драмата на една душа която неистово търси място/човек/усещане което да и върне вярата в красивото и доброто след всички лутания, това си е твои проблем. това стихотворение е не просто за любовта, птичките, ох колко е красива скъпата, ох как хубаво ще си живеем... това е една почти трагедия - обожествяването на жената, в която поетът намира смисъл на живота и на деиствията си... почти обречено чувство защото няма реална личност която да понесе тежестта на подобни очакваня и е чудесно ако поне на матурата децата имат възможност да размислят по по-дълбоки въпроси от баналностите на ежедневието.

Напротив аз смятам че стихотворението е едно клише. Йовков знае какво е любов. Прочети "Планински легенди" там има любов и никой не строи храмове.

Тема за любовта и чистотата в нашия меркантилен свят!? Доста ще се поозорят младежите! За тях любовта, като понятие, май отдавна не съществува. Има чукане, сваляне......Горкият Яворов!

Чукането поне има страст. Строенето на храм съвсем нищо общо няма с любовта.

Ама ти наистина си много прост!

НЕ ХУЛЕТЕ ЯВОВОВ! НЕ ОМЪРСЯВАЙТЕ БОГАТСТВОТО НА БЪЛГАРСКОТО СЛОВО! ХУЛЕТЕ НЕГРАМОТНОСТТА И ОТЧАЯНИЕТО НА ДРЕБНИТЕ ДУШИЦИ!

не хулим (повечето) Яворов, но и той самият щеше да хули такива методи за оценяване.

...и следователно - който носи бяло, значи му се е дoебало!

Яворов е храна за душата. И дори да станеш строителен работник в Германия, ако имаш душа, то би обичал Яворов. Въпрос на личен избор, на култура. Днешните зрелостници нямат нито семейното възпитание, нито чувство за принадлежност към българската култура, традиция и духовност. И за това са виновни най-вече родителите, по-малко учителите и общо- цялото ни общество!

Написал си един куп глупости и лъжи... Човек има право да харесва или не Яворов или който и да било друг. Ако е храна за твойта душа, за моята не е. С нищо не си по-добър или по-културен. А да слагаш всички деца под един знаменател е тъпоумно и варварско. Ако имаше власт щеше да ги набуташ в Белене, нали бе Горанов? Моята дъщеря е прекрасно дете, гордея се с нея и изобщо не се чувствам виновна! А такива като тебе може да си заврът подобни писания в ...... БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ!

"Ще бъдеш в сиво... петдесет нюанса". Това поне половината са го чели и ще получат 6, а другата половина са гледали филма - за тях 5-ци. И после майките няма да обвиняват учителите, че видите ли, материалът бил труден, а пък отрочетата им - с развит интелект по рождение.

Родителка, извинявам се, но едно е да не харесваш нещо, познавайки го, друго е го отричаш напълно без да го познаваш и още повече - да отричаш нуждата то да бъде познавано. Аз не харесвам Шекспир, нито Де Сервантес. Но познавам произведенията им и мога да ги оборя с аргументи. Вкусът е субективно нещо, липсата на обща култура е постоянна константа. Споделете какво е храна за Вашата душа? А с какво храните душата на дъщеря си? Защото, ако не познава Яворов, но се радва на Преслава, простете ми, но не мога да приема горепосоченото Ви мнение за адекватно. И да, в случая изказалият се преди Вас наистина ще е по-културен и добър.

Ей големи разбирачи са някой. "най-обичам" да се правят съчинения на тема: "какво искал да каже авторът". кой знае какво е искал, какво е мислил, и дали въобще е искал да каже нещо?някой знае ли какво искам да кажа с: Дей.ба мааму и сутрин?

А ако знаеш колко е важно в живота да умееш да разбираш вярно репликите на хората... Като например да ти каже политикът, че пенсиите ще скочат с до 100 лв. и ти да не мислиш автоматично, че ще получиш 100 лв. увеличение, а че най-вероятно ще е 1.

Не госпожо! важно е да можеш да смяташ, да имаш обща култура за всичко, което ни заобикаля, да знаеш кой си и за какво се бориш. важно е да мислиш индивидуално, а не като стадото, да си любопитен и да правиш това, което ти е интересно. не смятам, че анализ на някакъв си текст може да те покаже дали си умен или тъп. книгите отварят човека към света, но не съм съгласен, че да правиш анализ на нещо в което се иска да пишеш "какво е искал да каже авторът" и ти напишеш нещо съвсем различно от общоприетата теза, да получиш слаб. ето това е глупостта

Срамота! Как може да не знаеш, какво е искал да каже автора - Как и от къде да изкара пари за една шльокавица, тъпи мамини копеленца! Как може да ви занимават с безлични драсканици и ви мътят мозъците с подобни миниатюрки! С успех вашето препитване можеше да бъде извършено с едно есе, в което да покажете вашия личен статус с едно селфи и коментари, придружени със съответните лайкове. Така училището щщеше да се сатвърди като една "Желана територия на ученика", а не да падне едно голямо четене на вашите глупости, от едни очилати даскалици, вземащи се насериозно, които в крайна сметка ще решават съдбите ви! Успех - на септемврийската сесия, когато дядо ви Бай Ганю или буля Илийца ще ви изпратят към терминал 2!

Не пишете глупости дами и господа относно Яворов.Седнете и прочетете малко повече за него.Поет със световно значение.Ние само трябва да се гордеем с него,да го четем,опознаваме...Друг е въпроса доколко ще го разберем. Нека си уважаваме културата,литературата и изкуството.Друг е въпроса кой чалгализира държавата ни и кой разми истинските ни ценности.Ние сме българи-Яворов ,Ботев,Вазов,Йовкив....те са нашето културно богатство.Оценете го. Успех на всички на изпита по литература.

аз за разлика от повечето от вас - другари литератори, като по-малък исках да ставам писател, четях много и пишех много :) в следствие на това разбрах, че всичките изсмукани литературни анализи са просто това - изсмукани :) всеки може да си прави всякакви асоцяции, а какво е искал да каже автора - само тои си го знае... така че това че си написал нещо различно от мнението на учителката, не може да е причина да ти пишат троика... както става в нашите родни училища! безмислен предмет или научаваш наизуст, какво иска даскалиците от вас или се дъниш :)

Неосъществени ми Писателю, пише се: асоциация, а не асоцЯция; тройка, а не троика. След точка, новото изречение задължително започва с главна буква, а за запетайките е по-дълго и нямам време да обяснявам. Трябваше да го научиш в началното училище. Та така........ Странно за какво ли щеше да пишеш? А да, сетих се: нещо от рода: Горе ръцете, шид, фок и т.н.

си дразнещо неграмотен.

Не оспорвам таланта на Яворов. И значимостта му за БГ литература и история. Но съвсем не смятам че това стихотворение е подходящо за някакъв анализ , да не говорим за матура. Толкова е отвлечено , че и няколкото уж анализа, които прочетох, са абсолютно тъпи. И ще искаме после децата да са писали нещо като тях ...???

Най-смисленият коментар до тук.

Всъщност какъв е смисъла на матурата?Не са ли по-важни оценките през всичките години, от една матура?

"Зрелостен изпит по български език и литература" Тук се съдържа отговора за недоволстващите по форума. Трябва да знаеш, да си се ограмотил, да си чел и да си се научил да разсъждаваш. Средното образование не е задължително и на който не му стигат силите, следва да се откаже. Какво като мама и тате са му приготвили парички за "висше" в чужбина. Милият Яворов не е имал намерения да дразни децата ви, той просто е нарисувал /много пъти/ душата си в стихове и ние трябва да се гордеем, както се гордеят другите народности с писателите си, да ги изучаваме, да ги познаваме и да ги четем, четем ...., дори и тогава когато решим да работим като нискоквалифицирани работници в Германия или някъде другаде по света.

защо да не възразяваме, ако системата за оценка съдържа и стари, недоносени и доказано грешни елементи - като този 'анализ'?

Бях спрял да се надявам, че някой помни значението на "матура"... Най-точният коментар за днес!

хаиде стига с тая литература и литературни анализи на автори! на матурата свободни съчинения, за да се види истинския авторски потенцял на пишещите, а не способността им да наизустяват и възпроизвеждат бъртвежите на професссори от су! цялото обучение по литература е абсолютно безполезно, учи хората на зубрачество, разтягане на локуми и не само не ги прави грамотни (гледаите си правописа), ами даже вреди! в час по литература използвахме повече чуждици, отколкото по математика, физика и биологя взети заедно!!!

Както виждаме от горния текст - правописът в българското училище изобщо не е приоритет. На пазара има и правописни речници.

ако имаше акъл за 2 стотинки, щеше да си наясно, че текстът е писан с транслитератора на дир... оплачи се на дир.бг че им е толкова неграмотен :)

Така е.Анализите са сложни,зубрят се.Но не мисля литературата за безсмислена.Все пак един българин не може да не знае Ботев,Вазов,Дебелянов,Йовков.

Искрено се разсмях на едни ученически простотии, в които за Дебелянов един ученик беше написал, че е рекламно лице на Мак Доналдс! Добре са го научили даскалиците по български!

Какво трябва да се случи, за да се престане с тази безумна матура на тема тъпите автори с тъпите им произведения ?! Зрелостниците в цял свят пишат есета, за да ае види как разсъждават и как могат да излагат и защитават теза. А този яворов защо е ? кому е нужен?

Темата е за деца решили да се развиват в тази насока или са по-чуствителни и могат да почустват автора. Не можем да очакваме всички да са такива. Това в всв едно да има матура по физическо или рисуване. Темите трябва да се избират за автори и събития с национално звучене и значение. Напр. З.Стоянов, Ботев, Вазов. Направо затриват бъдещето на десетки деца с такива теми.

Да кажеш, че Яворов е "един ПРЕКРАСЕН автор" е очеваден знак за литературна неграмотност - от ноная функционалната неграмотност, която визира разбирането. Та така за зам. министъра... Ама се чудя и колко учители могат да напишат аргументиран текст по Яворов, още повече по стихотворение от цикъла "Прозрения".

Ех, защо не се падна "Бяла роза" - да видите колко отличници щеше да има...

Бяла роза е народна песен. Не виждам уместност в иронията ви.

А, аз не виждам чувството ти за хумор и ирония

Благодарение на Вас се обогатих и научих че българският народ се казва Таня Стамова. Защото Таня Стамова е авторка на текста на "народната" песен...