”Мартеницата” влезе в списъка на ЮНЕСКО

Мултинационалната номинация на мартеницата е вписана в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

Обратно в новината

Коментари - ”Мартеницата” влезе в списъка на ЮНЕСКО | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Твърде много езичеството има по нашите земи старателно култивирано от противниците на вечната свята спасителна Божия истина. За съжаление повечето българи са суеверни езичници вместо вярващи християни за което вина има нашата уж православана църква пълна с езически обреди и идоли, фокусирана върху земните неща, видимото и осезаемото, вместо върху небесното царство и върху безсмислените ритуали вместо върху живото слово на Бога, което има сила да променя сърца и съдби. Ето че идва езическата коледа която е продължение на "сатурлията" чествана в езическият Рим, с елхата която символизира масонската пирамида и звездата (петолъчката) поставена на върхът и, която символизира петте "ще" - та на Сатана които четем в Исая глава 14. "12 Как си паднал от небето, ти Деннице, сине на зората! Как си отсечен до земята, ти, който поваляше народите; 13 А ти думаше в сърцето си: Ще възляза на небесата, Ще възвиша престола си над Божиите звезди, И ще седна на планината на събраните богове към най-крайните страни на север, 14 Ще възляза над висотата на облаците, Ще бъда подобен на Всевишния. 15 Обаче ти ще се снишиш до преизподнята, До най-долните дълбочини на рова." Същата пирамида със звездата (окото) на върха можем да видим и върху еднодоларовата банкнота, под която четем "Novos ordo seclorum" . Но след като висшите комунисти са масони, не е чудно че църката ни беше инфилтрирана от такива и не проповядва слово на Бога, а човешки мъдрости на светци, традиции и обичаи, котио нямат принос към спасението на човека първо от грехът и посл от смъртта. Не участвайте в езически ритуали, търсете Божият истина която изцелява. Няма време за егоизъм, гордост и суета, които са основа на греха, а за покаяние от грехът и посвещение с могъщата подкрепа на Бога. Бойте се от Бога и въздайте Нему слава.

разходка из историята. Мартеницата не е българско изобретение. Тя е донесена от китайски принцеси в ханския двор. До 97 г. от н.е. сме живели в съседство с китайците. Мартеницата е служила да пази дома от зли духове.

В Гърция и Албания също имат обичаи свързани с връзване и носене на гривна от усукан червено-бял конец (вариант на нашата мартеница) наричан съответно 'марти' и 'вероре'. Тези две страни защо се цепят от балканския колектив, о-е-о?

Там, където има българи, има и мартеници, но в Гърция ги наричат славяноговорящи и патриотите не виждам да са притеснени.

Тези съвременни четири държави са по бившите граници на средновековна България. Нормално е да са запазили традицията с мартеницата. Имат още много общи неща във фолклора, обичаите, езиците, писмеността, религията и т.н. Естествено съвремието е сложило своя тежък отпечатък и днес тези държави не се припознават като братски с един корен. Но кръвта вода не става.