Революционерката Мара Бунева - какво се случи преди 90 г.

На 13 януари 1928 г. революционерката от ВМРО Мара Бунeва прострелва смъртоносно "палача" на българщината Велимир Прелич в Скопие. После насочва дулото към себе

Обратно в новината

Коментари - Революционерката Мара Бунева - какво се случи преди 90 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ДЕТРОДЕееееееее, какъв патриот е шкембелията бе? Трети пол е той. И на какви нацисти служи той бе? Ако имахме нацисти шкембелията щеше да е раиран до пълно вталяване и после изпратен към звездите. Да живее Фюрера! Да еба и демокрацията!

Вечна и памет и да я прости Господ, тази велика Българка!

ЩЕ СЕ ОПИТАМ ДА ОБЯСНЯ КОЙ Е ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ С ЕДИН ДНЕШЕН ПРИМЕР : .... ШКЕМБЕ КАРАКАЧАНОВ : - 50% ОТ ВРЕМЕТО ПАТРИОТ - 50% ОТ ВРЕМЕТО КУРВА НА НАЦИСТИТЕ :))

тъпак

Много аргументирано!

България няма нужда ат такава сган ,заминавай си за родния и обичан Детройт,какво правиш още тук ?

Не е вярно онова,което е било записано!Ако , на един документ има гриф " Стр.секретно" това не означава,че в него е написана истина.Има и други дали живота си за българите-баче Гоно Лятев / Георги Лятев/, убит на стадиона в Солун е един от тях,неизвестен за българите и дал живота си за тях.

Моля, ако видите това, свържете се с мен на имейл proletlyateva@gmail.com Благодаря предварително!

Моля , престанете да наричате Иван Михайлов "Ванче Михайлов" . Това е резултат от чуждата пропаганда. Този велик българин се е казвал Иван , от там - Ванчо Михайлов. Поклон !

И до днес обръщението към всеки Иван в Югозападна България (за някои -Пиринска Македония) е Ванче. Това означава Иван, Иване, и не се членува, нито променя с падеж. С други думи, това е естествено българско обръщение към местния Иван.

Истината е, че момата е била любовница на Прелич и го е убила от ревност. След това случая е раздухан пропагандно от михайловистите и днес продължава спекулацията по темата. Освен продалия се на българия брат, Мара има още един, който е живял под сръбска власт и през Втората световна война се бори срещу българите, а след войната акнивно участва в изграждането на Македонската република. Прочетете в нета какво е написал на брат си, когато последният идва като великобългарин.

Сърбоманска гнидо, Бунева е българска светица. "Влюбването" й в Прелич е част от легендата й, за да я допуснат близо до него. По-важно е какво е казала, когато го е изпуцала - че отмъщава за всички измъчвани от него български студенти. Мара е лично верубвана от Иван Михайлов, той я снабдява с пистолет. Така, че успешно е изпълнила мисията си. Без значение дали е било от ревност или не.

а бе каква светица бе,първа пушка в маалата,разведена к..ветина,а бе вие днес сте си същите лаина бе....от къде се взеха тези мутренски времена,това си ви е в гените,просто днес се играе същия филм с други артисти и актриси

тя е била революционерка, а те са патриоти

Някой от ония лекета с големите шкембета казаха ли нещо за годишнината?

а Георги Димитров нямаше ли кой да го застреля след като остави Македония на Югославия.

ама го викнаха в Масква и го отровиха.

"Една Българка" като баба Илийца,а това че някой в Македония обожава насилниците си и се опитва да забрави какъв е говори за интелекта му. То няма и как другак да е като сърбежите избиват интелигенцията във Вардарска Македония (около 130 000 души!!!) след 07.01.1945 с престъпният "подарък" от Димитров към Тито (Македония и западните покрайнини)

БСП, както и Македонската комунистическа партия са били винаги врагове на българщината, убивали са, убиват и ще убиват българи, докато не бъдат унищожени.

Да не се окаже нещо като ГЕРОЯ, КОЛЯЧ на Септемврийското въстание Владо Черноземски

А защо е колил Владо червените и оранжеви зелки? Защото предадоха българите в Македония и Западните покрайнини. А, да ти е известно, че така нареченото "Септемврийско въстание" е предвиждало и намеса на югославската армия? Млък, червена гнидо!

В сегашно време подвига и щеше да бъде квалифициран като терористичен акт и наречена УБИЕЦ.ВМРО има десетки ,че и стотици подобни изпълнения.Избивали са се и помежду си понеже са принадлежали към различни крила.Немците дълго време са се чудели как да квалифицират действията на Шауфенбер срещу Хитлер.На съвестта на янките тежат стотици хиляди убийства,извън военни действия. Действията си ЦРУ смята за патриотични.А когато се употреби оръжие срещу тях го смятат за терористичен акт. Разширих тази тема защото няма дефиниция на ООН какво е терор. Митка Гръбчева с групата си също е наказвала със смърт враговете си.След 89 мнозина смятат такива като нея и партизаните ни за терористи. Въпрос на гледна точка ще кажат накои.

В България Митка Гръбчева е терористка, но в Западна Европа е антифашистка, затова и винаги посочваха катодостойнство на Ирина Бокова, че баща Ц е партизанин и антифашист, а ние тук говорим че е убиец, зависи от гледната точка.

Мръсни комунисти, не се наядохте с предателства към България. Ибрикчии на Москва и Белград сте!

ТРУМАН,не знам къде се отнесе. Фон Шауфенберг,приятелю.5-то поколение пруски офицер.Няма "действия"-има опит за убийството на Хитлер. Къде в коментара си,намери причинно-следствена връзка с героите на българските щения,войни,мечти и пр.!?

Да темата за тероризма е дълга.Аз само леко я подхванах.Ако мислиш че си по добър на тази тема я продължи..Но се съмнявам.Аз мога д а ти говоря цял ден и нощ на тази тема

Мурате взимай си гейберастските булгаристанци и си отивайте у Туркията.

Светла й памет. Истинските родолюбци и патриоти никога няма да те забравим. Истинска смела жена, милион пъти по - достойна от сегашните охранени псевдопатриотчета от Патриотичния фронт, служещи на чужди интереси.

сте ни занимавали с терористи, представяйки ги за герои.

Дали осъзнаваш колко си проЗ Анастасе ?!?

Сръбският шовинизъм, ги доведе до там, че настроиха срещу себе си най-близкити им народи. Сръбският елит от 19 -20 век извърши най-голямото престъпление срещу нас прилагайки идеологията на македонизма. Това в историческа перспектива, е вечно клеймо на челото им.

Не терора винаги се отговаря с терор, така е и в България, червения срещу белия терор, елитът на нацията е избит, а българите се превръщат в послушковци, досега. Затова трябва да се дава възможност на хората да протестират без "нахранената" журналистика да излиза с подигравки към тези, които не се вписват в морала на тези, които плащат.

От всичките съседи българите са най- мразени от македонците и сърбите. Защо ли ?

Защото сърбите са присвоили български земи, а за ренегатите сърбомани в Македония не ми се говори, те сега наложиха албанския език като официален и карат македонците да говорят на албански.

"След освобождението на Вардарска Македония през пролетта на 1941 година" Значи Българската Армия освобождава Вардарска Македония през 1941, а през 1944 "червената армия освободителка" освобождава България от освободителите на Македония? Това е и НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПАРАДОКС и КОНФЛИКТ в българската историография! Времето на Цар Борис се представя от една страна като време, когато България освобождава Македония! Когато Българи умират за свободата на братята си от Македония! Когато България спасява 30 000 евреи от сигурна смърт! От друга страна времето на Цар Борис се изопъчава от КОМУНИСТИТЕ като време на ФАШИЗЪМ, КАПИТАЛИЗЪМ и РОБСТВО, а окупационната червена армия се представя като освободителка на България от фашистко робство и от лошите фашисти (които спасяват евреите и се борят за свободата на братята си). А истината е, че Цар Борис и тогавашното демократично избрано правителство сключват пакт с Хитлер, не защото са били антисемити, а защото само Хитлер дава гаранции на България за изгонване на сърбите от Македония и за обединението на България и Македония, което се и случва!

Абсолютно съм съгласен! 1878-1944 това е независима БЪЛГАРИЯ! БЪЛГАРИЯ, която знае какво иска, какво й се полага и как трябва да го направи!

Моклон пред тази мъченица! Лека й пръст и светла й памет!

Имало е ВМРО! ОРГАНИЗАЦИЯ! Чест, достойнство, отговорност! Сега, хленчещи шопари препасани с револвери???, пушещи пури, "ама без м'дури"! С една дума "вулви". Лайкаджии лакоми до уши оцапани!

Поклон пред тази героиня Мара Бунева. ВЕЧНА И ПАМЕТ И ВИНАГИ ТРЯБВА ДА Я ПОМНИМ.

Ако напиша циганин вместо ром веднага ме изтривате, че съм обидил етноса. А тук един кирлив муратясал трол обижда на поразия българите и България и вие се правите на слепи. Докога?

Светла и Памет на героинята Мара Бунева!

Още един въпрос: "лично лидерът на ВМРО Ванче Михайлов издава смъртната му присъда." Той като лидер на тази организация имал ли е по-големи правомощия от останалите граждани по отношение на смъртните присъди?

Цървул српски

педали , като теб никога няма да разберат тези естествени неща в живота!

"След освобождението на Вардарска Македония през пролетта на 1941 година на мястото на самоубийството на Мара Бунева е поставена паметна плоча." Някой разбира ли какво се има предвид?

И аз това се питам - от кого се е освобождавала през пролетта на 1941 Вардарска Македония?

От Югословенското кралство. Мара Бунева се самоубива, за да не попадне в ръцете на сръбски стражар.

Мара Бунева остава историческа следа.На патриот и герой.Както Капитан Петко Войвода,тракийците Димитър Маджаров и Руси Славов,безбройните офицери от на Негово Величество,Българска Войска по времето на Войните. Забравени и непочетени по достойнство,български герои. В крайна сметка,Великите сили ни разпарчатосват по договор.И чрез Ньойския договор,и чрез Ялтенската конференция.Делят на парче,както им е угодно.Коминтерна,Сталин и пионките му,Димитров и Коларов,довършват "делото".Няколко войни-все печелим битки,накрая ни побеждават и отнасяме последствията.В ущърб на Нацията и Родината. Поклон пред паметта на всички български жертви! И спрете да пишете към изрода МУРАТ-трол,който провокира,обижда и дразни.Явно,за това му е платено.

До Мурат На гара Буново, твоите събратя ТЕРОРИСТИ взривиха вагон за МАЙКИ С ДЕЦА. След което опитаха да се скрият. Мара Бунева убива ЕДИН ВОЕНЕН, след което се самоубива. Виждаш ли разликата? Изрод мръсен.

самоубила се ,ама според вас,сърбите казват,че като куче са я застреляли,разбра ли бе мръсен гяур

какво ти е отношението към България български гражданино?

Абе човек, защо му се ядосваш на тоя, не го ли видиш, че е сръбски трол? Турчин никога няма да седне да защитава сърбите, освен ако не е извънредно глупав!

По време на сръбско-българската война 1885 турските вестници пишат - нашите бият сърбите. Срам!

истината е че трябва да се гледа напред повече който го влече русия или турция - да си направи избора навън тук е ЕС сърбите да се лекуват от великосръбската простотия кято запали 1СВ а и сега 10 години война направиха и те да влизат ако искат де

направеното от мара бунова=на направеното на гара буново,ако първото е героство,то и второто също е героиство,ако второто е тероризъм,то и първото е тероризъм,това е истината,друга няма....2+2=4

За вас са си герои, за нас - терористи. Истината на този свят има много лица.

убити са невинни хора а мара е убила изрод разбра ли туре тъпо????

тои също е невинен човек,със семеиство,жена,деца,маика,баща ит.н,просто е ипълнявал законите на една официaлна държава

О,какво виждат очите ми сороидна тролка да защитава българката Мара Бунева? Тя според вашите опорки е терорист. Дали не се опитвате даразпалите стари вражди мужду бг ис ърби в интересна западната политика в района?

По-спокойно с войнствената реторика, не дърпай Дявола за опашката. Не си видял война, не знаеш какво е: мъка, разруха и страдание. Не си играй с огъня, резак.

За вас русофилите и пр. славянофилска паплач е естествено да мразите всички българско

Ти от "българите" със слънчев тен ли си?

фалшива османска империя фалшиво робство фалшива римска империя фалшива древна елада фалшива 13-вековна българия фалшива история фалшива география фалшиви договори фалшиви политики фалшива азбука фалшиви езици .... квалификациите на европата! долу #европата! да вземем лопатите и да изринем #евро-боклуците!

vasil

Стопанската гимназия в Скопие,в която Мара Бунева учи през Първата световна война е БЪЛГАРСКА.Градът е под българска администрация в периода 1915-1918.

А Мария Захарова ша докара ли наи-после руските танкове да освободят Балканите от европата или ние да отидем и да си ги докараме сами и да освободим целия континент от морската окупация, а? долу #европата! да вземем лопатите и да изринем #евро-боклуците!

то бива биви празноглавец... ама такъв напет празноглавец че и с две нули....ха ха ха...

Браво товарищ! За извънредните усилия получаваш като награда безплатна вечеря с т. Попков...

долу #европата! да вземем лопатите и да изринем #евро-боклуците!

лопатата и бегом да ринеш ... Руската кочина...!!!

истината е,че всичките ви'' революционери''и ''възрожденци''са терористи които в голямата си част са и американски агенти,изучени и подготвяни в ''роберт колеж'' в истанбул по времето на османската империя,не случаино другото име на ''роберт колеж'' е ''булгар колежи''

бай Мурад, истрината е, че Османската империя не е успяла да асимилира всичко завладяно от нея. Не е успяла да направи така щото Ирак, Сирия, Египет, Армения, Гърция, Сърбия, Албания, Влашко, България да се чустват турци. Тва е истината. Затова и е загубила тези земи и народи. Вярни, това не ти хареса, ама кво да направим ся па ние?

османската империя не е искал и не е имала такава цел,да асимилира,имала е предостатъчно време да го направи-шестстотин години,не са малко

Ти си много прост турски трол. С такива писаници не по темата само настройваш българите срещу вас. Пък Ердоган сам схвана, че не може сам срещу всички. Иначе, трябва да отстъпи половин Анадол на кюрдите.

любимите ви сърби: подложени на жестоки изтезания - стягане на главите, чупене на ръцете и дори заравяне живи. а сега се сърдите на македонците че се отричат от българщината но сърбите обичате?!?!?! роби сте!

Това, описаното в статията ( ако е така), напълно се покрива с днешното понятие "тероризъм" . И само показва, че понякога може да доведе и до обрат в полза на политиката, организирала терористичните актове. Особено ако зад тях стои популационно мнозинство. Тероризмът, рядко е акт на отчаяние. По вероятно е, зад него да се крие самоуверена в победата си политика. А това, на снимката, не е ли Корнелия Нинова?

Ходи да се гръмнеш, трол нещастен.

тероризъм е ако го беше убила без нищо. Ако прочетеш малко по внимателно ще разбереш че преди това сърбина се е разправил с български студенти.

по същата логика и атентата на гара буново не е терористичен акт,а е вид борба за свобода,защото преди това българските изверги се гавриха с турското малцинство в българия,значи извършителте са герои

Истината е, че всички наши съседи от много отдавна работят усилено да заличат българското население, което живее в териториите заграбени от тях. Тук няма изключения: Сърбия, Македония,Турция, Румъния. Всички те са тормозели населението с българско самосъзнание и са взимали всякакви мерки за го пречупят и претопят. Не знам защо, българските власти през всичките тези години бяха меки и толерантни. Единственно т.нар.Възродителен процес, който е като приспивна песен в сравнение със свинщините, които са правили.съседите ни спрямо българското население в териториите заграбени от тях.

някакъв турски и някакъв русофилски боклук се карат в статия за българи що не се разкарате боклуци?? мъчили сте българите с години разкарайте се! четете какво са правили сърбите с българите подкрепени от москва разкарай се русофилско нищожество!

ДЕДО МИ РАЗПРАВЯЛ В БЪЛГАРИЯ В ОКОЛИЙСКИ ГРАД ... СЕДИ МАКДОНЕЦ ОТ ВМРО И СЕ БРЪСНЕ ВЛИЗА ДРУГ МАКЕДОНЕЦ ОТ ВМРО И ИЗОТЗАД МУ РЕЖЕ ВРАТА ... ТА МИСЪЛТА МИ Е ЧЕ МАКЕДОНЦИТЕ СА КРЪСТОСКА МЕЖДУ ДИВИ ПРАСЕТА И БЯСНИ КУЧЕТА - НЕ ГИ ЗНАЕШ КОГА ЩЕ РОВЯТ И КОГА ЩЕ ХАПЯТ :))

а бе гяур,нали сте рода с тях бе,даже твърдите,че са българи,значи си призна,що за свине сте.....и кат са пишеш за голям патиот,що не си сложиш ник ''вараната'',''софията'',''бургаса'',ами се наричаш с задокеански, имена,срамиш ли се от това,че си българин?!!?

ДЯДО ИВАН И ТОЙ Е ОТ НАШИЯ СВИНСКИ РОД :)) ... ПИТАЙ ДЯДОТО НА ЕРДОГАН КАК Е УМРЯЛ ЧУКАН ОТ РУСКИТЕ СВИНИ :))

А КВО СЕ СЛУЧИ МИНАЛАТА ГОДИНА ? ... БАЙ СОРОЦ И ИСТАНБУЛСКОТО ПРАЦЕ ЕРДОГАН НАТИСНАХА ДОН БОЧКО ДИ РАПОНЕ "ДАЙ МАКЕДОНИЯ НА АЛБАНЦИТЕ " И ТОЙ С РАДОСТ ОТВОРИ БУЗКИТЕ :))

И за къв са ни тези македонци??? Ще вкараме 600000 макета и 500000албански резняци,мюслита! Не ни стигат фесовете и продажната циганска орда!Ае друм!Да си кютат там в кюшето и да си се мамедонеят,че то от Сръбско нищо не остана...

мара бунева е един наи-обикновен терорист,ванче михаилов терорист и далавераджия.....занчи тез вандали за вас са герои,ами като сменяхте имената и тероризирахте турците в българия вие какви бяхте

Мурат,не коментирай нещо,което не разбираш.От това,което си написал личи само простотията ти.

Кюрдите и те ли са терористи? Когато си основавахте държавата те ви я създадоха, (бяха най фанатизирани и жестоки срещу враговете на исляма),когато обаче те решиха да си създадат собствена такава, вие турците ги набедихте за терористи ?!

Недей много да знаеш, че да не те изселим в Анадола завинаги.

Значи така, това което чета ми прилича много на Възродителния процес проведен от българската официална власт над българските турци а атентата на Кунева фонетична е много близко до агента на гара Буново

Мара Бунева,родена в Тетово,е била близка приятелка на семейството на дядо ми,роден през 1900г.в гр.Прилеп/най-автентично българският град в БЮР Македония/. Повечето македонски бежанци в София,са били спонсори на Ванчето. Ванче Михайлов е истински патриот,макар и ползващ спорни методи на терор и рекет.Тогавашният македонизъм на Ванче,няма общо със съвремената ВМРО на Каракачанов/срам за Организацията/.Мара Бунева е израз на едно поколение,готово да жертва себе си в името на каузата.А тяхната кауза е само една-Македония,част от Царство България.

това правеха сърбите с българите сърбите слугите на москва и идолите на русофилите! да се знае и помни много русофили им се възхищават че били патриоти но те са имперски нацисти! завзели български земи!