Специалните сили на балканските държави демонстрираха умения

Военнослужещи от Специалните сили на България участваха в многонационалното учение „Carpathian Eаgle - 2017” в Румъния.

Обратно в новината

Коментари - Специалните сили на балканските държави демонстрираха умения | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Противници на 3-та Българска армия са румънските войски и Руският корпус на ген. Андрей Зайончковски. В корпуса на ген.А. Зайончковски влизат 61-ва и 115-та пехотни дивизии и Кавалерийска дивизия, с численност 40 000 души. По-късно 19-та румънска дивизия, разположена в Добрич преминава под командването на руския генерал и така се образува т. нар. Източен корпус сериозен противник на българската 3-та армия. 15 От август 1916г. руският корпус е командван от един от най-добрите руски и съветски военни историци ген. Андрей Зайончковски (1862-1926). Той е автор на тритомна история на Първата световна война, която има цели три издания и то в съветския период. В дългата му военна кариера действията на корпуса му в Добруджа ще остане черно петно. Тук пълководчески гений на ген. А. Зайончковски просто рухва.

Първият сблъсък с войските на Освободителката е край Добрич. Там на 5,6 и 7.09.1916г. се водят жестоки кръвопролитни боеве, влезли в нашата история под името Добричката епопея . Корпусът на ген. А.Зайончковски се придвижва твърде бавно и влиза в бойните действия едва на 5.09.1916г. при боевете за Добрич. Това е използвано от умело от българите, които успяват да блокират румънските дивизии и да ги и бият по части. Докато българите щурмуват Тутракан, руснаците решават да нанесат контраудар към Добрич. На 4.09.1916г. руски кавалерийски разезди се появяват пред фронта на Конната дивизия. Сред тях са и легендарните и считани за непобедими донски казаци, въоръжени с дългите си пики. Българските кавалеристи обаче намират противодействие срещу тях. В употреба влизат карабините, които носят. Кавалеристите ни, които отстъпват по численост на разездите на противника, изчакват приближаването на казашките разезди и ги обстрелват с тях. Участникът в тези схватки майор Пеев ги описва така: И когато разездите от двете страни се приближиха едни към други, нашите не виждаха пред себе си нищо друго освен враг, който идваше да се нахвърли върху тях. Тогава нашите конници бързо сваляха карабините си и, както са на конете, насочваха ги към врага, спокойно се премерваха в него и бърже го обстрелваха, също както бяха обучавани. Казаците най-малко очакваха такъв отговор. Изненадани от това, те бързо обръщаха назад и с бягство търсеха спасение, след като оставяха по няколко убити и ранени свои другари.

За изхода от сблъсъците с казашките разезди говори донесението на ген. Иван Колев, изпратено след победата при Добрич на 9.09.1916г. до щаба на 3-та армия: ,,Настойчивото настъпление не само от дивизията, но и от разездите, е създало известна боязън у руските кавалеристи, която се изразява в това, че руските разезди, почти всякога по-силни от нашите, отстъпват при най-малкия натиск, а тъй също и от факта, че досега руската конна дивизия не ни търси,а като че ли ни избягва. Характерни са думите, които техни казаци казвали пред селяни българи: ние мислехме че българите няма да стрелят по нас. Между това, обаче те се хвърлят като кучета, и проклятие: десет човека атакуват четиридесет. От разузнавателните разезди и от първите заловени руски пленници става ясно, , че към Курт Бунар и Бей Бунар се предвижва цяла руска дивизия в състав от 5 полка от по 6 ескадрона всеки, представляваща почти два пъти повече от нашата Конна дивизия.

Мноо сте прости от краварското посолство да си мислите, че с облъчване и пропаганда ще рипна да се бия с руснаците ! Русия ни е освободила от фесовете, така, че - аз никога няма да тръгна срещу тях ! Ловете си други шарани !

Всяко тържество на България е смърт за Русия, пишеше в един брой на Русь покойний екзалтиран славянофил Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество. Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях? пишеше същий тоя Аксаков на княжеската прокламация към българските солдати, в която се казваше: Вие, синове и потомци на Крума и пр. Виждате доколко е жесток бил горещий славянофил. Негова милост желаял, щото ние да се не обърщаме към нашето минало, да заместиме името на Крума, и Симеона с Иван Грозний и с Екатерина Вторая.

от ЧУЖДИТЕ хвърчила. Нашите не искат да летят. По време на война пак ли ще скачаме от чужди или те върху нас?

Путлерасите пикаят газ под новина, че балканците не се бием помежду си, а тренираме заедно. Безродници рублофилски, какво да ги правиш. Такак са ги заченали - без род и родина. Изгребани с лъжица от пода на партийно събрание.

А, бе, някой може ли да отговори защо тая "миролюбива" Русия поддържа 150 бойни кораба в Черно море, срещу 3 български! Нали бреговите ни ивици са еднакви по дължина! Кво се готви да прави Руия с такава армада? Да се защитава или ......?

Не задавай неудобни въпроси на другарите.

струва ми се, че всичко се съгласува около градуса на домашната ракия - едва ли боеспособността излиза извън рамките на другарски запивки

Това да не ти е алкашката армия.

БАЛКАНСКА ФЕДЕРАЦИЯ!!!

казал,"Винаги с Германия,никога срещу Русия"

го е казал това, а не Буров.

Гастролиращият цирк опунал купола в Румъния.... :))

Крим ги очаква! ...Татарите плачат. ..

Ама да знаеш колко им дреме само на тия държави точно пък за Крим?!

Да ходят и вадят удавниците от потопа в Бургаско! За какво е да имитират смелост?!

Военнослужещите от Специалните сили на НАТО успешно изпълниха задачите. Особено се проявиха при командата "Бягай! Руснаците идват!" Специалните сили напуснаха терена за нула секунди. На полето останаха само няколко изцапани памперса.

кво са направили турците, но подозирам, че са стоели от страни и са се смели до скъсване.

А а а, и отзаде ..и отзаде са стоели!

Колко жалко, че Добрич е така близо до границата с Румъния. Покрай сухото гори и мокрото. А войнствените мамалигари вече си имат записано място в рая. При горещ конфликт на запада с Русия, те са първите изпарени, без да разберат даже какво става и откъде им е дошло. Няма да се сетят ни за мамалигата си, ни за граф Дракула, ни за Турну Мъгуреле даже.

Що трошат народни пари тези дебили.

Тези учения са подписани от Президента Плевнелиев със Саудитска Арабия . Мисля че Българската Армия няма място там .

някои знае ли кои е спонсора с памперсите?

Всяко тържество за България е смърт за Русия!

Ний мноу тържествуваме и през ПСВ и през ВСВ и сега пак ще...

...ще ходим насрани!

В бургаско ли демонстрираха тези умения? Аз се чудех защо министъра на МВР каза че виновника е идвал от горе.

.. Kато само е чувал за ...географска карта!

С хеликоптер бяха извършени парашутни скокове на височина от 300 метра до 4000 метра от вертолет Чинук на гръцките Специални сили, както и от самолет Спартан С 27J и С 130 Херкулес на румънските Военновъздушни сили. ТОУЕМИ СИУИ ГОУЕМО НЕЩО И МНОГО СПЕЦИАУНИ ...

САМО В ЕДНО НЕ СИ ПРАВ - "СА КАТО ЕДНО ГОЛЯМО СЕМЕЙСТВО, СЪЗДАДЕНО ОТ ИСТОРИЯТА" Не от историята, а от Отоманската империя. Преди нея е било всяка коза за свой крак! След нея пак същото - дакозват го и ПСВ и Балканската война. Оди сега целу,вай ръка на бай Ердо, дето са те направили да се чувстваш "в едно голямо семейство"!

Специалните сили на балканските държави демонстрираха умения, с които умориха руснаците от смях.

даже чак мен в Токио

И аз уморих едни руснаци в Добруджа. Но не им беше много смешно.

Ииииии....сетно ко стана ва отворения смелчага...

А бе ние сичките ги уморихме и затова сега сме на една шепа земля.

Путлерасите да почнат да плюят по България СЕГА!

пак козяшките подлоги подложени на гаври от Българите

Плюй България, за това ти плащат. Не се прави на остроумен.

СЪСТАВА НА УЧАСТНИЦИТЕ Е ПЕРФЕКТЕН. ЦЕЛТА НА УЧЕНИЕТО СЪЩО. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ НАРОДИТЕ НА БАЛКАНИТЕ СА КАТО ЕДНО ГОЛЯМО СЕМЕЙСТВО, СЪЗДАДЕНО ОТ ИСТОРИЯТА. ТОВА ПРАВИ УТРЕШНИЯТ НИ ДЕН ПО СИГУРЕН И СПОКОЕН.

кукумяу

начи Наполеон от съседната стая те чака къде се губиш...ади идвай че и лошият санитар те търси

Да не стане така,че и тези пилоти да бойкотират ЦРУхунтата?

че в цялата статия не се споменава за нашите специални умения,а само за нашите съседи,дотам ли стигнахме да хвалим тия дето винаги сме ги били като нови тупани,жалко наистина