Борисов: АЕЦ „Белене“ да стане балкански проект

Премиерът Бойко Борисов търси финансиране за АЕЦ „Белене“ и във връзка с това предлага различни варианти.

Обратно в новината

Коментари - Борисов: АЕЦ „Белене“ да стане балкански проект | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ко стана с тоя дет я поръчал оборудв.на АЕЦ-Белени, в панделата лие. Цацаров още ли обследваш?! Давай по бръжко,че мафията ще скачи продажбата на ЧЕЗ и Белене и бедняците 80 г. ще жмуцат плащайки.

От специ по пожара стана и спец по ядрото , време е за професорска титла . Хайде още две лекционни приказчици дето и ти не си ги вярваш е си готов. Ония синодалите са подготвили ДОКУМЕТО ООООО!!!

Боко-ооооо !! Мислиш,че дендърката те слуша ,нейните мисли са другаде брее-ее е тикво оо!!

На това народа му казва " да изпуснеш питомното и да гониш дивото". Но тези които го "назначават" за министърпредседател имат други сметки.

ББ май ще я подарява на албанците,нещо като ЧЕЗ, а България скоро ще стане Източни балкани.

Вашио бочко търси вчерашния ден! Ако знаете колко сте жалки и смешни щяхте да се обесиие. Смешен и жалак евррцирк{:-(((

Мутрата изведнъж стана многословен по АЕЦ БЕлене?! Защо бе, да се забрави ЧЕЗ ли?! Ех, страхливец, вътре си с двата крака в тая далавера!

АЕЦ-белене,,,АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ,,....Нали не се съмнявате от топли братски чувства и амерички потупвания какво може да стане....

Изсра.ме голямото лай.о, сега искаме да го пляснем в балканския вентилатор, че да видим какво ще стане. Между другото, какво стана с финансовия "гений" и "успешен"финансов министър , племенника на Сталинка, дето щеше да пляска руснаците през ръчичките (цитирам по памет), ако решат да ни съдят за оборудването?

Викаш - другите да го построят, а пък ние накрая да го "купим" като ЧЕЗ?

айде да се построи и после идва Гинка.Да и е честито

Вече Белене да се казва Блеене

А бе Боко, защо криеш, че и руснаци и китайци и американци предлагат да инвестират в АЕЦ Белене. Вместо това, той тръгнал да се прави че търси пари оттам откъде освен суджук-койни, знае че друго няма да получи.

Борисов лъже балкански страни за реактори и АЕЦ Белене, няма такива! Това пласира Бойко на Западните Балкани... Източник: БГНЕС Насред Лондон българският премиер Бойко Борисов изрече няколко неистини по темата за АЕЦ Белене. Направи го по време на инвестиционния форум за Западните Балкани, който се организира от Европейската банка за възстановяване и развитие. В конференцията участваха лидери от Сърбия, Черна гора, Албания, Република Македония, Косово и Босна и Херцеговина. На форума Борисов се разпали и извади карта, на която бяха нарисувани някакви бъдещи транспортни коридори. Щели да струват над 30 млрд евро. Забрави да каже само, че коридор 8 е планиран още преди повече от 20 години. Преди 24-26 години са проектирани и другите 9 коридора. И тогава Европейската банка за възстановяване и развитие е заявила, че ще отпусне някакви средства. Оттогава не се е случило нищо. Борисов управлява вече 8 години и правителствата му не са си мръднали пръста по въпроса. Това за коридорите и лъжите за тях. Голямата дъвка Борисов разтегна, когато заговори за АЕЦ Белене. Премиерът заяви дословно: Нови ядрени реактори за 2000 мегавата, платили сме ги и стоят в кашоните. Да помислим за общ балкански проект за електропреносната система. Днес това би било едно прекрасно решение". Защо тези думи са 100% неистина? Това, което сме платили малко над 600 млн евро, на "Росатом, са неустойки и оборудване за реакторите. Не самите реактори. Те са много по-скъпи. Цените ги виждате на таблицата.

Цялото оборудване към реакторите трябваше да пристигне в България на площадката на електроцентралата до края на 2016 г. Не пристигнаха. След това трябваше да са там до средата на 2017 г. Пак ги нямаше. Няма ги и до края на 2017 г. Кашоните, както експертно се изразява Борисов в Лондон ги няма и в момента. От пресслужбата на Министерски съвет бяха изпратени съобщения до медиите, че през февруари (2017 г.) реакторите са тръгнали и през април ще са в България. По този повод Борисов излита за Иран, където уж щял "да продава беленските реактори". Естествено това се оказа пушилка, защото не можеш да продадеш нещо, което го няма Енергийният министър Теменужка Петкова заяви по онова време, че България трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ "Белене". По думите ѝ, все още не е ясно колко пари ще струва на държавата съхраняването на мощностите за втората атомна централа. Така и не е ясно какво е станало с тези преговори. Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом". След това се похвали, че е възможно Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Сед това темата замря. И досега не е ясно какво въобще е договаряно. България до момента е изхарчила над 3 млрд. лева за доставката на оборудване за АЕЦ "Белене". Реакторите за двата блока на централата са изработени и платени от страната ни, след като България беше осъдена по арбитражно дело от Русия. Така се твърди, но никой не ги е виждал. Окончателно оборудването трябваше да е тук до средата на 2017 г., но го няма.

Знае се, че уж на 20 януари 2017 г. от цеховете на Ижорските заводи към морското пристанище на Санкт Петербург за по-нататъшно транспортиране към България се е извършвало товарене на оборудването, включващо един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора. Браво. Но в Белене ги няма. Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с графика, съгласуван от АО Атомстройекспорт и НЕК ЕАД. И по този въпрос няма яснота. РИА Новости съобщава в началото на 2018 г., че проектът АЕЦ Белене е в замразено положение и е малко вероятно скоро да бъде размразен. Ще трябва да се водят нови преговори, за да стане ясно има ли бъдеще този проект, пише официалната информационна руска агенция. Предполага се също, че ще има предоговаряне на цената за двата реактора ВВЕР-1000, които са поръчани от България. И това се налага, защото българската страна не е спазила предишните договорени срокове. Пак ние сме виновни. Сегашните цени на ВВЕР-1000 е около 2,9 млрд долара. Ние сме поръчали два - към 6 млрд долара. Да видим сега коя държава от Западните Балкани ще захапе въдицата на Борисов и да извади стотици милиони за проект, който вече почти 40 години не може да се реализира.

Защо лъжеш като "възрастен ром" бе, Костов. Според анализа на БАН АЕЦ Белене е печеливш проект с 200 милиарда лв печалба. Твоите сметки на коляно не струват пред едногодишния труд на 40 учени, разполагащи с конкретната информация, а не като вас костовистите нещо подочуто оттук оттам.

Ако селските ни политикани НЕбяха толкова продажни,сега АЕЦ Белене щеше да функционира!!!!Но Те предпочетоха "да връзват връзките" на западните "демократи"!?!?!

Браво! А кой ще плати 20 милиарда лева още?

Инвеститорите! Други въпроси?

Държавата, кой да ги плати.

нашичкият се е метнал изцяло на Тато. Хитър като бай Тошо / селски хитрец / и простоват като него. Ръси същите бисери - реакторите били в кашони. Най-големият кашон, който машина може да се направи със съвременната технология е с дължина не по-голяма от 2.40 метра. Какви ще са Бойковите кашони - мале майко, важното е, че се правят, че му се връзват и всички изглеждат доволни от комисионните, еле па он. Я сал чекам кралицата да го покани на чай, та да и предложим да и продаваме Балкански чай, дето става у Трънско, но не го сеят, оти е много сръткав.

нашичкият се е метнал изцяло на Тато. Хитър като бай Тошо / селски хитрец / и простоват като него. Ръси същите бисери - реакторите били в кашони. Най-големият кашон, който машина може да се направи със съвременната технология е с дължина не по-голяма от 2.40 метра. Какви ще са Бойковите кашони - мале майко, важното е, че се правят, че му се връзват и всички изглеждат доволни от комисионните, еле па он.

Какъв просяк....

Въобще не се прибирай.Когато си на екскурзия идеите ти валят на всеки час.Велик поробител си на страната и народа.

Боци не иска нищо българско.

Евала Бате, такова идея не може да се роди в никоя друга глава. Балканска АЕЦ , нещо като ТКЗС ама от балкански мащаб. За всички участници токът ще е без пари или по 2 евро цента, за да не се сърдят от ЕС. Бате ти си велик , и на входа на АЕЦ торсовете на лидерите на Западните Балкани, подкрепили този проект. Ашкулсун !!

В Лондон Борисов се крие от парламента. Той спря Белене и похарчи 4 млрд неустойки за да ни направи заложници на Турция. Сега след като си присвоиха и ЧЕЗ, защото това не е покупка - правителството ще вдигне цените на тока и ние ще платиме милионите на финансиращата банка. Та след като си присвоиха и електроразпределението и ни направиха заложници на Ердоган, сега няма протести, няма красиви и ранобудни. Достатъчно е да дръпнат шалтера на половин България в такова студено време и всички ще гладуват за тях с двете вързани ръце.

Много ясно, че не знаят какво да правят с проекта, те ако знаеха, сега щеше да го има. Вместо това имаме вложени пари и труд и изплатени компенсации... Ама парите са на данакоплатците, а за управляващите има "конграчулейшън".

Белене почти изчезна вече от картата на България, хората там чакаха, чакаха, някои измряха, други се изнесоха в чужбина. Пустее и се руши квартала, който построиха навемето за строителите, които щяха да идват.. Защо изобщо тая тема я въртят вече 30 години, като на практика има една епична дупка там само.

Една тиква пълна със семки какво ли може да роди?

Светиня Му не е ли чувал поговорката: " Общото магаре и вълците не го ядат"

Бях студентка в Пловдив, когато бяхме на режим на ток. Още тогава, в далечната 1980 год. се говореше за Белене - ще бъде ли .... няма ли да бъде .... Днес чакам пенсия и още същия въпрос? Абе, пенсионирайте ги тези реактори, те и без това за нищо вече не стават. Да не говорим за токсичните отпадъци за които си мълчите ...

Явно си толкова глупава, че и на стари години ще бъдеш на режим на тока.

не така Боко! Всяка жаба да си знае "гьола"!Ти проглуши ушите на целия свят, че на Белене имало само един гьол, сега искаш да го пробуташ!

Съхраняваме ядрените реактори за Белене в кашони!?! Обмисляме варианта да ги прехвърлим в найлонови торби!

една русофилска партия.

Руснака не дава комисионна - Боко спира проекта. Сега търси балъци да направи келепира.

Идеи наши,деньги Ваши!

българина е против всичко дори и правенето на бизнес което би могло да му донесе вдигане на заплати и пенсиии обаче твърдоглавия ганио хал хабер си няма какво защо , плаши се от сянката си и съзнанието на кадърен човек които може да му помогне и личноста му всява смут и мъгла , .....дори по дяконово време е нямало такива междузвезни воини

Я сега си прочети скудоумията, опитай се да разбереш какво си искал да кажеш и ако можеш си открий купищата грешки.

Я дай пак!

започна интензивно слюноотделяне. На ядрения "специалист" насо тасев вчера по едно тиви му течаха лигите. Той е 73 годишен и не му пука за бъдещето. Важно е да гушне парите, да си поживее разкошно някоя друга година, а след него и потоп ???

Много грешки бе, соросоид! От слюнки ще се задавиш! Такива като теб ще карат на свещи в затвора "Белене" и никакъв потоп няма да ги стигне.

Германия до 30 година затваря всички атомни, Дания 50% днес от вятър и слънце,и Холандия така. а НИЕ сега я строим.... ОТЖИВЕЛИци САМО МЛАДИ ХОРА ни трябват

Като ви трябват млади хора, правете си ги, не оставяйте на циганите тая "черна работа". Ако сте във фертилна възраст, де, а не само "форумно фертилна" ...

Шокиращо стратегическо мислене на премиер - изневиделица му хрумнало!!!

Светът отива в друга посока, до 5 години България ще внася газ от Северно Море

Как така "от Северно море" - Бокича нали преди няколко години разпределяше "нашия" газ от Черно море, от Силистар по-специално. И за нас, и за износ щеше да има! Де го? Бокича ни е визионер, та дрънка! Дрънка, та дрънка ...

Ники

След това изказване на Тиквата ще знам, че мога да си купувам атомни реактори опаковани в кашони. Почти, като телевизор, хладилник и пр. Скоро очаквам "словесен бисер" подобен на следния Бай Тошов: "..Ще Ви построим детска градина. Да, но нямаме деца. И деца ще Ви направиме другари!.."

Някои части дори бяха разопаковани!Нещо като частите на самолетните двигатели ,някои с нарушена опаковка и ,без гаранции!То ще е интересно дали има реактори в" кашона",да не е скраб?То от руснак какво ли да очакваш?

Отговорност за закупуването на старите руски реактори носи партията на чичко Димитров. За тази корупционна сделка стоят десетки ,, честни'' комунисти. Така ще си караме и занапред. С тази проказа, с тези некадърници и въртиопашки към Москва не ни чака нищо добро.

и за все още работещата АЕЦ Козлодуй вина има партията на чичко Димитров!И добре че е тази вина, та иначе щеше сега да стоиш на тъмно...!

ще, ще. кога има обща балканска армия, тогава ще да има и общи балкански ядрени реактори...

Всъщност подхвърлената идея на Борисов не е лоша,но няма как да се случи!Когато се търси финансиране за транспортни коридори ,прогнилата тема за Белене е нещо доста химерно!Иначе,да балкански проект е по уместно,от изцяло външен инвеститор или група но който и да е ,дори и собствено финансиране крайната цена на тока,ще е висока и неизгодна!Новите изисквания за безопастност непрекъснато се завишават!А сеизмичността и неподходящия терен е нещо страшно точно за ядрен експеримент!Загубите ще бъдат в пъти повече и непоправими!Така и така да платени реакторите и никой не ги иска,да се ползват е Козлудуй стига да не са ни изпързаляли руснаците в качеството и пригодноста и не са пробутали някои стари които подменят,като двигателя на военния кораб за 1 млн.

Пожарникарят се развихри, какви ли нови глупотевини ще роди тиквата? Значи България да стане ядреното бунище на Балканите, за да им осигурява ток и печалби на мутрите у нас.

В Лондон има опашка от бунаци, които да си купят стари руски реактори , опаковани в кашони!

....след ЧЕЗ..... да го приватизираме а....? да затворим кръга....

Тиквичка, що така бе баце? Нали Белене беше бездънна комунистическа яма за пари и затова я спря? Че и кого ли не води да я гледа, снима и т.н. Пък сега, опаааааа - по стара твоя традиция - обърна палачинката. Или просто и преди ни е трябвала Белене, но ти си бил малко по-далеч от хранилката, отколкото ти се е искало...

Договора за реакторите е на " големия" енергетик мошеник Р.Овч. който разбърка енергетиката и я ползва за яма!Всячески неговите копои пречиха ,така,че за да загубим делото,а то започна при марионетния кабинет на Орешарски ,ползван за параван.Ако си спомняш криеха документите от адвокатите до последния момент,за да не могат фа се подготвят!Сега Борисов е пред свършен факт!Тази червена помия която мина през прехода трудно се чисти.

Аз не споря за цената, а за това че благодарение на тиквения инат сега сме отново на изходна позиция, но с еди колко си години забавяне (и още еди колко си в пари назад, вече не благодарение на Р.Овч)... Умните не започват битки, които знаят че ще загубят.

Без да е подписал договор за изграждане на АЕЦ,без никаква яснота за цената,нито за финансирането,хитрягата Овчарин подписал договор за два реактора,отзад напред,като шушумига и срещу комисионна,та да няма мърдане!Чиста корупция!Що пари изпотрошиха,що консултански и накрая нищо!Р.Овч.кога ще го осъдят,човека с изключително нагла физиономия.Едва ли ЕС ще финансира,Германия поетапно спира ярените централи,Австрия е завела иск срещу построяването на АЕЦ в Унгария,Франция също спира поетапно АЕЦ?Ядрената енергетика вече не е дневен ред,беше то !Реакторите в Козлодуй или Овчаря да ги плаща!

какво стана бочко ,не искат ли от банките да дават милиарди кредити,защо така,да не е паднал кредитния рейтинг на родината пък ти да си пропуснал да ни кажеш?