Това стана ясно от участието му днес в Инвестиционния форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от ЕБВР.

Първото, което поиска Борисов е отпускането на заем от ЕБВР за изграждането на втората ни атомна централа. Това обаче бе поднесено като негова „идея“, а не като обосновано предложение към банката от страна на правителството. А и едно такова искане едва ли ще бъде удовлетворено при наличните данни за ефективността на проекта.

Веднага след това българският премиер видя друга възможност- АЕЦ „Белене“ да стане съвместен проект на балкански държави. Българското участие в такъв проект вероятно ще се ограничи с предоставяне на площадката и вече пристигналите реактори от Русия.

Дали обаче балкански държави ще поискат да вложат пари в проекта, е доста съмнително.

"Би могло електропреносните ни системи да се свържат така, че от България, през Подгорица (Черна гора) да отива в Италия", каза още Борисов.

Засега няма информация как са реагирали представителите на другите балкански държави на идеята. Изказванията на Борисов в Лондон показват недвусмислено, че България няма идея какво да прави с платените реактори, а сама не иска и не може да завърши проекта. Така че търсенето на инвеститори явно продължава.