Македонците си присвоиха и Климент Охридски

Нямаме достатъчно данни за родоначалника на старата македонска книжовност Климент Охридски - за неговия произход, къде е роден, за младежките му години.

Обратно в новината

Коментари - Македонците си присвоиха и Климент Охридски | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Помаков, хайде стига с твоя Ганчо Ценов и автохтонни глупости. По македонския въпрос започни с Кръстьо Мисирков. Ще ти хареса. Стила е същия като на патрона ти.

Все пак не разбрах, защо не пуснахте коментара ми, в който споменавам за книгата на Ганчо Ценов - Кроватова България. Това е възможно най-обективната и надпартийна (т.е. лишена от политически пристрастия) историческа документалистика за историята на земите на съвременна България. 21 в. е. Всичко излезе наяве и нищо не остана покрито, както се казва в Св.Писание, че ще бъде за дните, в които живеем. Кога най-после ще проумее, че уважение заслужава само онзи, който го цени и отвръща със същото.

Според СРЪБСКАТА пропаганда Яворов също бил македонски поет. Пишел на български защото по онова време македонския език още не бил създаден ..... ( в сръбския оригинал е използвана думата развит)

Не е най-малкото любезно да спирате постинги, които утвърждават и защитават достойнството и историческата памет на този народ. Така само наливате вода в мелницата на онези, които желаят и радеят за унищожаването на Б-я. А коментарът ми за историка Тойнби по повод на написаното за Симеон Велики, моежете лесно да проверите, и ако се чувствате българи, най0малкото да изпитате възмущение...

Az sam bila v Skopie-ne stiga,4e nyamat kakvo da yadat,ne stiga,4e e palno s 6iptari,a na vsi4ko otgore im nabivat,4e sa otdelna natziya.Men me narekoha tatarka,usetih omraza.S tehnite zabludi se izolirat ot sveta,i nai-ve4e ot Bulgaria,koyato e na6a rodina-Mizia,Trakia i Makedonia.Az sam rodena v Bourgas i kato gorda da6terya na Trakiyskata zemya naistina se u4udvam kak mogat da se otri4at ot narodnostta si,kak mogat da tarpyat da gi zabluzhdavat i izolirat i darzhat v mizeriya v edna izmislena darzhava za kefa na nyakoi `silen`.Ako skoro ne se osaznayat 6iptarite 6te im vidyat smetkata.V moe prisastvie 6iptar kaza na semeystvoto,v koeto gostuvah,4e sa bulgari,a te prodalzhavaha da tvardyat,4e sa makedontzi.Dano za trite im detza nastapi denya na istinata,dano nyakoga da zabiyat Prespanskite kambani.

Братята македонци малко по малко ще си присвоят цялата ни история. Няма да се учудя. Нали нашите управляващи не смеят да им скръцнат със зъби заради съседските отношения?... А пък ние ще се червим от срам и яд.

Eh, Ameriko, Ameriko - Zemlio Makedonska :))))))))))

Всеки, който се интересува може да види статията във въпросния вестник, в графата култура. Преди около час скриха полето за коментари. Сигурно не им харесва беседването върху тяхната историйка. Забележете, че всички други статии имат възмоност да бъдт коментирани, а тази не!!!

дайте им сапун и ще видите че отдолу се крие българин

Краси, нучи се да пишеш,че ни излагаш.Каква прикаска, какъв месен владетел.Той иначе си е бил месен т.е. от плът и кръв,ама е местен, на това място владетел.Не се сърди, ама пишеш като македонски научен сътрудник!

тая много на сериозно се е взела,да продължи труда си до днешно време и обяви и управляващите за македонци,ще и ги дадем като бонус

Ами за македонския хан Аспарух кога ще съобщят нещо ново?

Каква ли ще е този път реакцията от българска страна, мн ми е чудно?Божидареееееее къде си, утре ще напишат че Македония се е простирала на три морета, и тогава ли ще мълчим. Ужас

Каква ли ще е този път реакцията от българска страна, мн ми е чудно?Божидареееееее къде си, утре ще напишат че Македония се е простирала на три морета, и тогава ли ще мълчим. Ужас

Една лъжа повторена 100 пъти става истина. След време ще им повярват,защото нашите политици не реагират пък и още не са разбрали, че политиката на македонците е на принципа черна дупка- всичко засмукват. Но има хубава поговорка:Добре е да имаш апетит но не е добре да си лаком -ще се задавиш!!!

Хареса ми идеята да се присъединим към Македония ,така поне ще имаме национална чест и няма да се навеждаме пред различни рязани и други етнически общности.Ако не по име, поне по етническа принадлежност. Нали хората ,които живеят в границите на Република Македония са в по -голямата си част БЪЛГАРИ.

Хареса ми идеята да се присъединим към Македония ,така поне ще имаме национална чест и няма да се навеждаме пред различни рязани и други етнически общности.Ако не по име, поне по етническа принадлежност. Нали хората ,които живеят в границите на Република Македония са в по -голямата си част БЪЛГАРИ.

Макетата са изобретили телефона, телевизора, радиото, компютъра, интернет, първи са кацнали на Луната и изобщо целия свят те са го измислили!!!!!!!! Що не вземат да се гръмнат. Много са наперени пък постоянно висят в София за български паспорти, че да могат да обикалят света. Крайно време е да спрем да им ги издаваме и да се оправят сами лекенцата мръсни!!!!!!!!!!!!!!

Няма нищо лошо ,че споменава Белград ,само ,че трябва да уточни ,че в отзи момент той се е казвал Болград и е бил един от българскте градовете в западната част на България. А що се касае за македонската история , тя винаги е била и ще бъде част от Българската история,защото по етнически признак/ генетичен код/ хората там са носители на позитивите на българския ген.

лошото е че младите макета вярват във всичко това повярвайте бил съм там 1 година. Даже недоумяват какво против имаме....Наскоро ме питаха Ти като Българин ....вярно ли мислиш, че Кирил и Методи са българи и верно ли Охрид бил български.....как да им обясниш

zashto im se nervite na tezi , iskat da viarvat neka viarvat , dokato gledat kakvo da otkradnat oshte ot istoriata ni , albancite se glasiat da prenapishat novata im istoria ...daje prezervativ niama da si slojat ......ne se boite bratia nema da boli :))))

Тия са малоумни. Представа си нямат по света колко им се смеят. Докато се карат с гърците и плюят собствената си родина България, шиптърите ще им го втъкнат през задния двор... :)

zada4ata e prosta: ili balgari ili albanci :) - izbiraite :)

Ми ние сме си виновни, нали първи ги признахме. Виж гърците, не ги бръснат за сливи

ами така ще е докато нашите политици им лижат мръсните задници. признаха ги, мълчат като п...и и т.н. защо не кажат, че са гърци? защото онези са народ и ще им помелят циганския фасон

айде, стига с тези глупости за миналото! колко било велико и прочие. на кой освен на няколко изкуфели историци им пука! вижте днес и възможностите, които предлага евросъюза- няма граници, заседналост . има движение и хора! независимо от етноса им.

Ох,горката журналистка.Тя по-неука от сина ми излезе.Пише глупости без да се мисли много.Като пишеш,скъпа,защо не е подплатено всичко с документи ,а?След като се твърди нещо трябва и да се докаже.Скъпи македонци-1)изучете си своята история и я съгласувайте със съседните.Започнете една много силна кампания за изучаване и изследване на историческите документи. 2)Държав ,дето не признава откъде е произлязла и какво и е миналото няма да има читаво бъдеще.

Споменала била Белград,ами Белград по времето на почти всички български царе е част от България даже е бил и наша погранична крепост така че нищо чудно че те са спряли в тази наша крепост в този наш по това време град нищо че сега е столица на друга държава.Още нещо Охрид е същия случай -винаги е бил в пределите на българската държава,винаги е бил част от България -така че който и да е бил там роден си наш българин.Школота в Охрид си е създадена от българския цар,преподаватели там са си все наши както и населението там е наше.Глупово е да се дърляме в днешно време ,особено те с нас защото при тая албанска асимилация която кипи по тези земи-виж и косово,скоро време всичко пак ще си дойде на мястото и ще бъдем една държава един народ една нациая с едно име - България както е близо 14 века нищо че сега се дърпат.

сръбска снаха....(Корекция.)

То името на авторката си личи откъде пие вода....Антич...сърб снаха македонска пачавра....

Причината - дълго време политиката която е водена в нашата страна е била да се изтрива целенасочено историческата памет, да няма такава памет, е резултатите виждаме. Не са виновни нито тайните служби на сърбия, нито руските, австрийските... Виновни сме ние, българите - толерантност граничеща с овчедушие. Още много има да се учим от гърците. Сега защо нашата държава мълчи за славяно-езичните елини в съвременна Гърция? Защо не се притисне малко Македония, така както е притиска Гърция? Защо не се искат права за тези които се определят за българи в Македония и Гърция?

Чакам с нетърпение завършването на цялостната Македонска история, за да е прочета цялата, от началото до края. Явно все още има дупки в историята и си ги запълват. А македонците, ако решата да си пуснат историята в комерсиален тираж, ще бъдат още по-велики, хората ще я купуват яко. И аз ще си я купя, ще има забава и смях :-)

Nakraq 6te ni izkarata nas zabludeni makedonci! Pone da ne lujeha taka kato durti cigani!

Твърдя че Джорж Буш е българомохамеданин,а Кондолиза Райс-дъщеря на Орфей/който не вярва да гледа филма за Одисей/.

ama teq makedonci sa igasi sme6nicite..kak da ne gi biqt i morat... idioti...otde se praknaha pak izvadiha i makedonska pismenost...nagleci!

Има една бълагарска научна курва която се опита да опетни Баташката епопея, а сега една македоска недоносена научна курва се опитва да омаскари и наи свештенното за България азбуки и во веки глаголи. Не даи боже даи ги срештам, доживотен не ми мърда.

Имаше един лаф:Един македонец-войвода,дв македонци- една чета,трети македонец- един предател сред четата....Е какво да им мисля,освен че са нагли и прости люде,неразбрали че са си чисто и просто Западни Българи -но определено сръбските шовинистици и техните приятелчетамакедон са си свършили явно работата по промиването на мозъцита на тия така наречени македонци! Пък не им достигна май още еуфорията,та взеха да крадат и исторически събития,случили се обаче по БЪЛГАРСКО ВРЕМЕ И ПЕРИОД на тази днешна земя там и разбира се с участието на техните прадеди-т.е. които са си били Българи..Аман от такива макетакоито са се обезличили направо-въобще нашата държава е съвсем оглупяла че гледам,не е взела мерки да отвърне против такива прояви ,а сме дали ,и сме подарили..Трагична работа....

ama teq makedonci sa igasi sme6nicite..kak da ne gi biqt i morat... idioti...otde se praknaha pak izvadiha i makedonska pismenost...nagleci!

Имам предложение към македонците....! Да привлекат като тяхна собственост България и да се обединим най после.... Посли вътре ще се делим на наши и ваши, активни и неактивни, демократи комунисти и други....

Всъщност, като се има предвид каква олимпиада се спретнали, китайците ПРОСТО НЕМА НАЧИН да не се окажат македонци! А! Да се има предвид още от сега, че всеки извънземен, който някога се е появявал, появява се и ще се появи, също е македонец. На някои от снимките на НЛО могат да се забележат регистрационните табели от Скопие! Съвсем тъпо вече звучи всичко научно пръкнало се от бившата ни провинция!

Димитрий Хоматиан, житие на Св. Климент Охридски, български епископ: Този велик наш отец и български светилник по род бе от европейските мизи, които повечето хора знаят като българи

СМЯХ ! КАТО НАШИТЕ ОПРАВНИЦИ СА ТВЪРДОГЛАВИ В ПРОСТОТИЯТА СИ!

basi veseliacite sa tia :)

Всъщност, като се има предвид каква олимпиада се спретнали, китайците ПРОСТО НЕМА НАЧИН да не се окажат македонци! А! Да се има предвид още от сега, че всеки извънземен, който някога се е появявал, появява се и ще се появи, също е македонец. На някои от снимките на НЛО могат да се забележат регистрационните табели от Скопие! Съвсем тъпо вече звучи всичко научно пръкнало се от бившата ни провинция!

Абе тия тенденциозно промиват мозъците на своите хора. Всячески се опитват да създадат македонска нация.