Почина великата балерина Мая Плисецкая

Една от най-големите балерини на ХХ век - Мая Плисецкая, почина в събота, съобщи телевизионният канал "Русия 24".

Обратно в новината

Коментари - Почина великата балерина Мая Плисецкая | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Едва ли има по- добри в света от руснаците в сценичните изкуства. Те са стандартът.

ВЕЛИКА....ВЕЛИКА....ВЕЛИКА!!! Благодаря на бога , че съм я гледал на живо преди 12 години в WD Concert Hall . Претъпканата зала се пръскаше от аплодисменти. На такава възнаст още играеше.

Мая Плисецкая и съпругът и, композиторът Родион Щедрин (не е еврейн) живееха в Мюнхен по причина на неговите дългосрочни договорни ангажименти. Мая Михайловна казваше, че те като собственост имат само вилата в Литва, живеят в Мюнхен и в Испания, но, когато се каже "у дома", то това е Москва.

Поклон пред Мая Плисецкая - гениална балерина и борец срещу съветския тоталитаризъм!

Винаги ще си останеш ТЪП и ограничен.

Гледах я как танцува "Умиращият лебед", беше на около 70г. Ще ни останат красиви спомени!

балерина, но има още две големи руски балерини на ХХ век, които не се споменават, защото не са били съветски - Анна Павлова и Наталия Макарова.

Ами защото статията е за Мая Плисецкая.не тъси под вола теле,няма:-)

Галина Уланова я пише

НЕ НАПРАЗДНО ТЕ НАРИЧАТ ПОМИЯ

защо модераторът не изтрива тези коментари? Освен обида, друго не съдържа.

А за Галина Уланова чувал ли си?

Галина Уланова я пише

Отиде си кралицата на балета на втората половина на 20-ти век! Отиде си една епоха на балета. Поклон! Няма по-голямо име в световния балет последните 50 години. Ако някой от нашите съвременници е гледал Майа Плисецкая в роли Одет-Одил, Кармен, АвеМайа, то той е имал шанс да се докосне до съвършенството в най-чист вид!

Бог да я прости!Велика балерина!Много наслада ми е донесла с изпълненията си,но върхът на нейното изкуство си остава изпълнението на "Лебедът" върху музиката на Сен Санс!Нека почива в мир!Тя не може да бъде забравена!

С 1932 по 1936 годы жила на Шпицбергене, где её отец сначала работал первым руководителем Арктикугля, а впоследствии и генеральным консулом СССР. В ночь с 30 апреля на 1 мая 1938 года Михаил Плисецкий был арестован, осуждён и в этом же году расстрелян (реабилитирован во время хрущёвской оттепели)[2]. Мать Плисецкой была выслана в Казахстан в Акмолинский лагерь жён изменников Родины[2].

на руския народ по времето на "великия" джугашвили и особено на интелигенцията, но пътят към голямото творчество минава през неимоверни страдания.

велика жена! Поклон пред паметта й.

половината клон от рода Плисецкие-Мессерер са от Литва (Вилнюс) - в случая майката на Мая. Плисецки са от Чернигов по родословие, после от Гомел - бащата на Мая. Така че е нормално Мая да е гражданка на Литва, няма да е от Казахстан или Армения. Да, евреи са. Да има сред тях артисти, балерини, балетисти, хореографи... Също е нормално за евреи.

добре де и ние можем да си го прочетем във Wikipedia и знаем за бонбонките тик-так ...

В мае 1937 года отца Майи увезли чекисты и через год после ареста расстреляли. Почти сразу арестовали и Маму. Это произошло прямо в Большом театре, в то время, когда на сцене шла Спящая красавица и выступала тетя будущей балерины Суламифь.

това няма общо с изкуството - тогава е голямата чистка - арестуват наред във всички сектори - партийни работници, стопански, военни, артисти, чиновници... и т.н.

Паисий

две години "Голям терор" - 1936-37 г.. ........Към 2,5 млн. арестувани - половината разстреляни!

Бог да я прости - велика актриса!

1925 Тука много хора писали каква била /еврейка и т.н./.Някой от вас да си е направил труда да види някой запис или да се запита как се е живеело по времето на Абакумов или Серов , като известна балерина.

ПОКЛОН НЕПОВТОРИМА! Завинаги 1!

Старая се да споделя с колегите форумци това, което те може би не знаят. Благодаря на Бога, че ми е помогнал да зная това, което не всеки знае. Ето и един анекдот по темата. Концерт на звездите на естрадата в Киев. Салона препълнен. Конферансието пита публиката- искате ли в концерта да вземат участие и артисти евреи? Публиката дружно отговаря НЕ-Е-Е. Тогава конферансието казва- в такъв случай представлението няма да има. Анадъму шинди.

Що ти трябва да използваш чужди езици като не ги знаеш. Anladın mı şimdi?

Да почива в мир! Поклон!

Ако в рамките на Руската империя и СССР нямаше Болшой театър, Марински театър и пр., кой щеше да чуе за еврейски, грузински, арменски,украински, татарски и пр. артисти, певци и хора на изкуството ? Никой! Както никой не познава по света българските велики артисти, с изключение на тези изявявали се в Ла Скала.Може ли някой да каже сега, кои са големите артисти в момента на Грузия, Армения или Украйна ? Умират президенти, царе и премиери.След някоя и др. година никой не се сеща за тях, но хората на изкуството остават вечни....,както и великите учени !

БългАриец

Като гледам къде си е доживяла старините, Большой театр, това и днес е Малый театр преди турне на Запад :-) :-)

що натискате минуси бе бантускотове ...наи-големите балерини за всички времена Мая Плисецкая и Aнна павлова са евреики ама цървулите откъде могат да знаят тва да не е азис или мара отварачката

И какво като са еврейки какво доказваш с това ?

очевидно не са мамаши ....капиш

Мая Плисецкая е починала в Германия. Живее в Испания, има жилище в Мюнхен. . . Гражданка на Литва." Е, поне доживя създаването на Руския ИМПЕРСКИ Балет (без майтап- такова му е името!) на Империята на Злото . . . Поклон пред изкуството й !

Това което си написал е излишна плява,без последното изречение само то има смисъл.имаш ефективност от 1%.как те държат на работа не знам.

БългАриец

За теб плява, а за мен да се използва балета, това прекрасно изкуство, за пропаганда на ИМПЕРСКИте амбиции на Путинщината, още чрез името, е възмутително !

Не веднаж съм писал, че Дира остава длъжник на руската тема. Най голям културен празник на Бродуей и въобще в Америка, е гостуването на руски балет или опера. Споменавал съм имената на Диана Вишневская и Анна Нетребко, като най големите звезди на световната сцена. Тук обаче, по важна тема е например, сватбата на Мара Отварачката с онова комплксирано момче, което се чуди как да харчи откраднатите милиони от баща му. Много сме зле.

много е болно, че истинските форми на изкуство остават все така непопулярни в бг. За ходене на класически концерти, опера, балет, джаз в бг не се говори много и децата не биват научавани да ценят съвършенството на това изкуство, което пък поставя изпълнителите на не много високо ниво в социалната стълбица, а трябва да не е така...

ЕТАЛОН,който ще остане,ЗА БЪДЕЩЕТО!

Красотата и талантът са непреходни! Това,което великата Плисецкая остави на света никога няма да умре! Поклон,дълбок поклон пред човека,таланта и балерината Мая Плисецкая!

Поклон!!!

Шило

Поклон пред паметта и!

Поклон и от мен. Тя също е преследвана от комунистическия режим.В такъв момент-редно ли е?Ами редно е-щом е на първа страница,щом е истина и щом същият режим се хвалеше с нея.

ПРОСТАК!!! ПРОСТАК!!! ПРОСТАК!!!

Това 3 пъти ПРОСТАК!!! беше до "ива" още един път ПРОСТА/К/ЧКА!!!

Велика и незабравима - ПОКЛОН!!! Бог да я прости!!!

Сбогом Мая!

Шедьовър! Сбогом...

Велика и вечна! Недостижима! По руската показаха страхотен филм за нея - тя и до ден днешен е излизала на сцената в една постановка специално за нея създадена, по музика на Родион Щедрин - съпруга й, в Москва има класове с момичета - балерини, водеше мастер-класове, изнасяше концерти по западни сцени ... В Германия бяха с мъжа си във връзка с негови гастроли ... Невероятно талантлив, дисциплиниран и вдъхновен човек, балерина - легенда, в която са били влюбени велики мъже, пращали й цветя и картини, послания, КГБ я е следяло непрекъснато, родителите са репресирани и разстреляни ... Но въпреки всичко тя танцува, защото за нея балетът е всичко! Списъкът с награди, ордени и почетни звания от различни държави е цяла страница, и това са най-главните - държавните отличия, има още куп медали, дипломи, грамоти ... Легенда, вечна и светла памет! Три пъти съм я гледала на сцената - дори и сред фантастичните руски балерини тя се открояваше, беше просто уникална, съвършена!

СЪС МАЯ СВЕТЪТ БЕШЕ МНОГО ХУБАВ ПОКЛОН!

Има едни хора,които когато починат,заедно с тях "почива" цяла епоха,цяло величие........ Мир на душата и!!!!!

Най-изящното цвете, почивай в мир.

youtube com/watch?v=Nehx3YOnx4M Велика, Поклон.

youtube com/watch?v=SC0XLmowi2o&feature=youtu.be

youtube com/watch?v=Y6nLSuMcxuo

Уникална жена. Поклон пред таланта.

Jeni

Не е край-започва танцът във вечността... Поклон!

Поклон, велика! Благодаря за вдъхновението! Най-красивият лебед завинаги.

Sibirski

Поклон пред паметта й. Вижте в ю-туб: "Лебедь", Майя Плисецкая (фильм балет 1975).

Неее!Не е починала.Напуска ни само тленното и тяло,но великият дух на тази жена,ще остане за винаги в сърцата на всички които са се докоснали до великото и изкуство.ПОКЛОН!

завинаги е една дума

Поклон!!! Няколко пъти смятах, 47 години е танцувала в Балшой театър! Има хора с неизчерпаема енергия и силен дух. Да почива в мир!

ВЕЛИКА....

МИР НА ПРАХА Й, НО СИ МИСЛЯ,ЧЕ НЕ ВЪЗМОЖНО ТЯ ДА НИ НАПУСНЕ, ВЕЧЕ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ЕДНА ЯРКА ЗВЕЗДИЧКА НА НЕБЕТО, СБОГОМ МАЙЯ, БЛАЗЕ НА ТОЗ, КОЙТО Е ИМАЛ НЕВЕРОЯТНИЯ ШАНС ДА ГЛЕДА НА ЖИВО, АЗ ИМАХ ТОЗИ КЪСМЕТ....

Беше велика! Дано земята да не тежи над нея твърде много - тя така малко тежеше върху нея.

Умиращият лебед ни напусна завинаги. Отиде си недостижима в съвършенството си балерина. Да бъде светла паметта ѝ.

На деветдест години да си отиде човек е нормално. Мир на праха и. Великата балерина обаче с множеството ученици и школата оставила след себе е безсмърна.

Бог да я прости, светла й памет!!!

Бог да я прости!