Ще изучават ли гимназистите Георги Марков?

Тези дни представиха новите учебни програми по литература… И нито дума за Георги Марков.

Обратно в новината

Коментари - Ще изучават ли гимназистите Георги Марков? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Споко , няма да се изучава , защото с Георги Марков соросоидите си го самовкарват чепат и ръбест. Живота в сациалистическа България на този бохем и прозренията му в края на живота му правят пропагандата на третополовите на пух и прах

Би било чудесно "Задочни репортажи" да стигнат до учениците. Кой какъв е и що е - не е от толкова голямо значение. "Архипелаг гулаг" е доста по-сериозна книга - и въпреки това се изучава в Русия.

Васил Мирчев _режисьор на филма ,, Мъже ,, по едноименния роман на Г. Марков.: ..... филмът мина с перипети от страна на администрацията , защото в последния епизод завършваше с танц под звуците на босанова. Танцуваше се върху постлан с десетолевки под. ТАКА ГЕОРГИ БИЛ ПОСЛАЛ ПОДА НА СТАЯТА СИ , КОГАТО ПОЛУЧИЛ ПЪРВИЯ СИ ЛИТЕРАТУРЕН ХОНОРАР. стоял и чакал любимата си да дойде и когато отворила вратата , я грабнал и затанцувал върху парите , и тая сцена вмъкнал и в ъв филма. тогава министъра на културата Петър Вътов наредил , този епизод да бъде отрязан , защото не може да се танцува върху образа на Георги Димитров....,, От тоя разказ соросоидите нека си направят извод , колко е бил ,, тираничен ,, соца и може ли сега некой културен деец да си позволи живота който е имал Г. Марков. Може , ако е от продалите се инджевци , минджевци , корита и др. утрепки.

И филмовият сценарии за "На всеки киломенър" написан от него!

Да изучават един ренегат????????????хай сиктир!!!!!!!!!!!!!!!!

Гениален познавач и описвач на долните комунистически продажни душици, в тяхната балканска версия. Никой друг не е описал по добре Бай ви Ганя в ролята на комунист-нагаждач от всички възрасти. Г. Марков е значим поне колкото Алеко Константинов и доста по широкообхватен.

ясно е само , че си чел Г. Марков и АЛ. Константинов ама някой друг път.

Кой е Георги Марков и какво е направил за България? Колко българи са чели произведенията им и с тях са възпитавали и образовали децата си? Измислени идоли не са нужни никому. А ако някои наши съвременници, с липсващ пълнеж и огромни амбиции държат да подменят история, култура , ценностна система - ще трябва още много да чакат. Да чакат докато си отиде поколението от 60 те, 70 те, 80 те, 90те и т.н. години, поколенията които знаят и помнят. Има много да чакат. А междувременно не пълнете България с паметни плочи откривани и създавани от безпаметни хора!!!

Никой друг както Георги Марков не е успял да усети и опише по-сполучливо и точно унищожителния, лицемерен и най-долнопробно подлизурски раболепен комунистически режим и неговите представители. За съжаление много от нешата и човешките черти описани от него са валидни и днес. Предполагам и двете дразнят много определени хора и днес. Той просто си остава много неудобен дисидент.

Не всеки харесва Георги Марков.Защо децата да изучават, някой ,който мрази България.

Ами и Йовков, и Елин Пелин не всеки ги харесва... А откъде пък решихте, че Марков мрази България? Аз мисля, че това което е мразил е долнопробният режим унищожаващ безцеремонно и народ и държава. Това, което виждаме днес са именно остатъците след оня режим.

Странно, защо при този долнопробен режим и ад в България, стандарта на живот е бил много по-голям от днес. И е имало формирана средна класа. А днес бедността е в над 70% от населението. Има нещо сбъркано в главата ви. На нещо, което е било очеизбождащо по-добро за повечето от българския народ, трябва днес да викаме, че е гадно и лошо, само защото няколко броя чужденци така им изнася и така им плащат чужди фондации. Доказателствата и фактите са категорично, че времето преди 1989г е било значително по-добро. Кажете колко сребърника ви платиха да оплювате всичко българско.

По случай случката отворих отново Г. Марков. Случих "Репортажа" му за санаториума за туберкулозни, имал е нещастието да боледува. Какво признава охотно? - Държавата полага големи усилия да победи болестта. Устроени санаториуми, добра храна, лекарства, висококвалифицирани и всеотдайни лекари и сестри, болните стоят в тях месеци наред, просто толкова дълго, колкото имат нужда от лечение, всичко това безплатно. Срещу какво негодува? - Един от по-леко туберкулиралите болни е партиен кариерист, много прост, ама и много напорист. Занимава се с непрекъснато писане на доноси с повод и без повод: примерно, че лекарите били пристрастни и обръщали на някого по-голямо внимание. Пристигат проверки, защото са длъжни да откликнат на сигнала, не установяват нищо и си тръгват, но човекът просто трови атмосферата. Неприятно? Безспорно. Лош късмет е извадил другарят Марков, че е боледувал тогава в България, да боледуваше сега - да види. А и тогава да е боледувал в една Франция - щяха да си го гледат безплатно като писано яйце. Да-ам.

vasil

Когато Георги Марков постъпва белодробния санаториум , държавната грижа за борба с туберкулозата и изграждане системата на държавни белодробни санаториуми датира от 40 години преди идването на комунистите на власт.

Това е вярно, но не е зле да прочетете и как представя тази грижа Димитър Талев в романа си "На завой" от 1940. Съвсем не е било леко туберкулозен да получи адекватни грижи. Но сте прав, че и царска България е полагала усилия, царица Йоанна например дарява средства за изграждането на Детския санаториум в Трявна. Новата власт обаче не унищожава създаденото, а го доразвива. Здравеопазването става всеобщо достъпно както никога дотогава, безплатно е и на добро равнище. Това трябва да ѝ се признае, не може да се изтъкват само отрицателните страни на онова общество, колкото и ужасни да са, особено в началото на режима. Георги Марков това прави: той се отнася към положителните постижения сякаш се подразбират от само себе си и какво толкоз, а изтъква негативите. Разсъждава така сякаш някога някъде по земното кълбо е било изградено изцяло справедливо общество, без привилегировани и онеправдани и само комунистите са изключението. Не съм привърженица на комунизма, но Марков е пристрастен и обслужва определена пропагандна цел, за което и са му плащали в ББС.

Аз пък искам Змей Горянин, Фани Попова-Мутафова, Добри Немиров, Никола Ракитин, Георги Томалевски, Яна Язова, дето според горната дама не се била развила като писателка, и др. Кво прайм?

Но съм съгласен с авторката, че учителят трябва да може и да избира произведенията за преподаване. Смятам, че най-добре ще е да има известен дял задължителна литература и останалото да е избираема. Примерно 2/3 задължителна и 1/3 избираема. При това задължителната я слагам, за да не се развихрят реформаторите на родното образование да изхвърлят най-българските писатели, примерно в районите на ДПС да махнат Ботев и Вазов. Или пък да не преподава някой твърде политизиран учител политика навместо литература. Но да избират учителите, а и по-големите ученици, има нужда и няма страшно ако някой е пристрастен в избора си, щом има и основен свод от задължителни автори и произведения.

Георги Марков е национален предател

"Георги Марков е добър есеист и публицист, но е спорно колко добър писател е. " От това изречение вярно е , че наистина е спорно колко добър писател е! За мен той е посредствен писател. Съжалявам, но ако искате демокрация ще трябва да приемете, че има различни мнения и не трябва да се насаждат вашите или други за правилни!!! А не преди ревяхте, че имало пенсии за активните борци, пък след демокрацията какво стана?!- сега пък пенсии за репресираните! Та относно литературата не си мислете, госпожо, че само Вие разбирате от литература!

Георги Марков разказва, че шеметният му възход в кариерата се дължи на романа му "Мъже". Толкова го харесали, че веднага го направили член на Съюза на писателите, като прескочил етапа на кандидат-член, дали му жилище, добро заплащане, добре платена позиция и разни привилегии. Сега, това някой вярва ли го? Всеки, който го е живял, а и който не е, веднага ще каже, че властта не издига и не обогатява заради романи, а заради политическата полза, която извлича от някой писател. Ако беше заради романи, Яна Язова щеше да е председателка на Писателския съюз, да я возят в служебни коли и да я издават в огромни тиражи. Причините за издигане на Георги Марков могат да бъдат три: 1. Внедряват агент 2. Обслужва много добре нуждите на комунистите от художествена пропаганда 3. Има твърде силни лични връзки с хора от властта. Може и да е съчетание от трите. Всичко останало е прах в очите.

Добре че я има тая умна даскалица, та разбрахме кой е най-големия проблем на българското училище!

Показва тежък симптом, за който си заслужава да се пише и говори.

Поздравявам Ви. Значението на Георги Марков за българската история е същото като на Симеон Радев и Захари Стоянов. Няма друг хроникьор на социализма от такъв ранг като него.

Радостен е факта , че пишещите Правилно отбелязват същността на Георги Марков !!Недолюбван е от широката публика, защото е доносник , хазарта и к---- вите не са му чужди, ползването на облагите от властта/ творчески бази на С Б П / ! Отъркването във власт имащите !! И , когато става напечено - " невъзвращенец " !!

Дръпнах си "Задочните" и още два три боклука на Г.Марков с намерение все пак и аз да ги прочета.Започнах със "Задочните" и като видях колко лъжи и демагогия е употребил, за да се хареса на новите си господари спрях да чета след около 40 страници. Прегледах набързо и другите боклуци.....скука и празни разсъждения.Не си представям как учениците биха ги чели. А тази учителка Диана явно не е съвсем в ред.

Задочните репортажи на Георги Марков перфекто отразяват жалката комунистическа действителнос в България, която властваше по онова време. Марков несъмнено е един най-интелигентните български хуманитари на 20, а и не само, век. Можем само да съжалевяме, че го няма, за да опише властващата мутренска и отново просташка действителност днес.

И какво да му изучават на Георги Марков? Западен шпионин някакъв скрит в Лондон?

Само напишете от кое соросоидно НПО получава парички. Браво Дианке! Колко му е да махнем Вазов например, а да сложим Марков. Гениално! Така и така Под Игото са неверни лъжи. Защо ли по-добре да не вмъкнем и такива като Иво Инджев за задължително изучаване? Или пък "Речите на прецедента П"?

И коритаров, коритаров!!!!!НАРОЧНО употребих малки букви.

Да бе, вЕрно!Що да не изучават учениците Минджев и Коритото ...Едно време ползващи облагите при бай Тошо ,подмазвайки се и доносничействайки ,а сега най-върлите критици на едно време и най-големите лизачи на презокеанските ни приятели,най даващите акъл в ефир.Потриса ме от гнус ,като ги чуя.

Георги Марков - топ български разузнавач , ликвидиран от англичаните , вечна му памет !

vasil

В Германия и Австрия децата от близо 40 години изучават произведенията на Димитър Инкьов(известен ни като Велко Верин от Свободна Европа). Неговстаа Весела Неделя иРепортажите на Марков са слушани от хиляди българи и са просто пример за творби, може и да не са гениални, но създадени извън хватката на милиционеро - социализма. По моему Репортажите на Марков са добри, защото са искрени,, а не са и злъчни, по комунистически. Той и един от истински големите ни писатели, живели след 1944,Димитър Талев на младини се увлича по комунизма, но ясно се разграничава още след комунистическите, щедро спонсорирсни от руските Съвети, безумия от 1923-25 и нататък. Или както една другарка рекла на синовете му :''Не ви е срсм дс говворите против Партията, ние такова разкошно погребение му направихме! " " Да, но и се погрижихте и за това то да е възможно по - рано". '

Кво да му изучават - На всеки километър ли? Може!

Дияна Боева, Вие сте срам за българското образование!!!!!

Анжел Вагенщаин разказва :.....В Западен Берлин живее наш колега , Евгени Ганчев, също емигрант. Той беше болен от паралич и замина да се оперира и остана там.заедно с жена си създаде малко студио за анимационни филми.Аз му гостувах често и той ми сподели ,, Георги Марков е ликвидиран от англичаните , защото съпругата му била дъщеря на голем човек от тяхното разузнаване. Георги е знаел много неща и смъртта му е дошла от тяхна страна ,,

А ако повече ми харесват сценариите на "На всеки километър" и искам те да се изучават. Ще ги даде ли тази госпожа.

Плевнята ,като комсомолски секретар"десидент" се изтапанчил до паметника на писателя олигарх и той същия "десидент",че и сериозен,не се хили както обичайно,но си е за смях!

В сички ли даскалици са като оная в парламента ани то баракова.Май , да .............Васил Мирчев , режисьор на филма ,, Мъже ,, по едноимения роман на Георги Марков пише. ....,, Георги бише много силен тогава. Ходеше на лов с Живков и пътуваше постоянно при брат си в Италия......Един ден се срещнахме с Марков на улицата. Той караше своята нова сребриста кола ,,БМВ,,, а аз синята си ,, Алпина ,, . Стояхме до колите насред ,, Патриарха ,,....Токущо идвам от Ангел Солаков ми каза той. Ето на , носех му чек от 10 000 долара, за да пусне снаха ми и децата в италия при брат ми , но той отказа. Аз обаче ще ги изнеса _ закани се Георги. Верно , беше силен на деня., въпреки че брат му беше емигрант невъзвращенец , пътуваше и многодо Италия и другаде.След време се видяхме при други условия и той без да го питам, направо ми каза , заминаха. Солаков не ги пусна , но ги изнесох по втория начин. Това бяха думите му и повече не се видяхме.

Нещо да кажат соросоидите за соца , за писателите , за артистите , за спортистите , за певците изобщо за спорта и културата. Май се разбиха на пух и прах измислиците им , изобщо за живота в най _ справедливия строй.

Това е и истинската причина "социалистите" ("комунисти") да пременят(!) системата си - "недоношче" в "свободно-пазарна" и "демократична" такава, но по аонсувски :-) . Причината е, че имаха много пари, но нямаше как да ги "узаконят" и да си ги харчат и с тях да управляват на воля, при положение, че всички бяха/бяхме "равни" (но някои по-равни). Усетиха се "другарите", че само с "идеологии" не става хавата, а правата на парите имат много, много по-голяма сила от всички закони, конституции и харти за права. Да видим какво се получи, обаче. След като сринаха до основи постигнатото от "социализъма", те сринаха до основи и "капитализъма", който сами построиха. Защото бяха и си останаха некадърни нагаждачи, доносници и жалки интриганти. Смениха смело господарите си с нови, но народът им винаги е бил виновен за всичките им неуспехи. Те и днес не се свенят да унижават долнопробно и експлоатират жестоко всички онез на които те дължат богатствата си. Но и това не им стигна. Те продадоха и държавата си, но и бъдещето на децата ни. А това вече няма как да им се размине!

Господа, нямам нищо против да се изучават произведенията на Георги Марков в училище. ... Тези произведения написани в Англия срещу соцрежима в България, а и написаните в България - сценарии на "На всеки километър", както и разни статии за централната соцпреса. Не би било зле да се изучи, че в края на 60-те години Георги Марков е имал лично BMW в България, защото не му се е полагала "Чайка" ... в България. Бълария, т.е. Народна Република България. Също да се изучи, че е избягал във Великобритания по време на служебна соцкомандировка, защото границата с Турция е била пазена безпощадно - и от двете стани се е стреляло на месо - човешко месо, та за лична героика е било глупаво да се мисли.. Е, не е ли заръчана и съгласувана съответно, де. Щото инак - чадър. Май - съгласувано. А, не би било зле да се преподава, че един мре от чадър, пък друг - не. Съгласувано му вадят или не, сачмата със смъртоносната отрова "рицин". Въпрос на съгласуване, но за знаене, нали...

Госпожата сигурно е на хранилка на някоя соросова организация. И се опитва да въведе политиката в литературата. И изключително държи на теми, които противопоставят и разединяват българите. Това е една твърде старателно преследвана цел на еничарите от НПО-тата. Горката женица още не може да стопли, че не е вече сред 90-те и такива глупости вече не носят дивиденти. По-добре да обясни на невинните дечица, защо по времето на гадния комунизъм образованието беше безплатно и то на световно ниво. А днес е солидно платено и твърде посредствено. Дори циганите бяха задължени да учат до 7 клас и говореха грамотно. Да обясни, защо лечението беше безплатно и лекарите не бяха бизнес-рекетьори, а знаеха какво е това Хипократова клетва. Да обясни, защо България беше развита и силна държава, с индустрия, развито селско стопанство и изнасяше продукция за стотици милиони. Защо днес селското ни стопанство е унищожено и както никога в историята си България внася дори домати. Да обясни, защо по времето на гадния комунизъм почти цялото население беше средна класа, което си имаше задължителните почивки от 10 дни на море и толкова в планина. Срещу това ли се е борил Георги Марков и е бил недоволен? За да се превърнат днес българите в случи на чужди компании и фирми, за доходи най-мизерни в Европа? И официален отпуск 20 дни, който половината отива за лични ангажименти. И всички задлъжнели с кредити. Съвременно робство. Ето тези съвременни "прелести" се опитва да ни рекламира въпросната госпожа, за тях се е борил Георги Марков, то една борба, за да е беден и болен българина, а държавата ни порутена. Да й слушаш глупостите и да онемееш, от толкова неадекватен човек. Май за това толкова внимателно са я слушали учениците. Будалите в България някак си силно намаляха.

По света мръсниците винаги са били наказвани със смърт, независимо на Запад или на Изток!

А бе тоя не е ли ония, дето ходел на лов и играел карти с бай Тошо, а сигурно са ходили и по магистралки с него....и тая подлога ми бил "демократ"! Не напразно предателите ги наказват със смърт!

И защо трябва да го изучават един бивш комунист,ходил на лов с бай Тошо ,карал БМВ и ползвал всички удобства на комунягите,а дали са го утрепали те не се знае. Предателите не ги обича никой. А мисирката плювню се е изтипосал .това нещастие не си бележка от господ ,а продължава да се излага. И защо жена ти не е до теб бе мисирке?

Anton

А ти чел ли си Жените на Варшава или Асансьора или нещо от Г.М.?

И защо трябва да изучават биографията на този комунист, впоследствие пребоядисал се "демократ"...ял и пил с друагаря ПЪРВИ - Т. Живков!

Георги Марков е бездарник и мръсник. Христо Фотев също е бездарен, но поне е бил почтен като човек.

Фотев не е бил агент, но пък личният му живот е малко странен: живее на семейни начала с една жена, обаче му харесала и дъщеря ѝ, хайде и с нея легнал, забременил момичето, което било още ученичка, жени се за нея, булката е на 16 и не му е първа съпруга. И други произволности има в любовната му биография. Не съм моралист, мисля, че при взаимно съгласие всеки има право да живее както му хареса, но не и зрял човек да се замесва с непълнолетна, камо ли с дъщеря и майка едновременно. От тази гледна точка не е най-подходящият автор за гимназистки. Не е и толкова значим, че да се изучава в задължителните програми, а бяха махнали Ботев, за да турят него.

Аз харесвам Фотев , но ще напиша нещо за странностите му. Излиза по чехли пред блока за цигари и не се връщал и обаждал по 2 3 месеца. Минава приятел покрай него , заговарят се и айде по живот. Как са го търпяли в къщи незнам.

Абе... Хо д'... ис Георги Марков ?!

Въпросът от заглавието е труден за отговор, още повече, че и в момента министър на "културата" е една от вечните реформатори, която по хамелеонски си преоблича цветовете според конюнктурата.. :-))). Не знам кой се страхува от Г. Марков, но времената да станеш "дисидент" с подобни изложения отминаха безвъзвратно. Днес всеки може да (стане) е Г. Марков, докато на власт в Европа са Ердоган, БХК, социалистите, Юнкер и Меркел. Примери да искате? ""Лично аз прочетох на глас писмото на Георги Марков до Любомир Левчев. Рядко е толкова оглушително тихо в клас.". "Приключих с четенето, а всички мълчаха. Добре, че би звънецът.". На това се казва конфузна ситуация, в която едните може би са се питали:"Това пък за какво беше?" и звънецът е спасил ситуацията. Но идеята да има извънпрограмни часове за изучаване на извънпрограмни творци (без оценки?) не е лоша, като се има предвид споменатите по-горе (пък и не споменатите) автори. Всеки учител да има право да си избере няколко автора, но и учениците да могат да си изберат, след като са наясно накратко кой от тия за какво се е борил. :-). На учителката пожелавам успех в училище, както и на учениците. :-)

Да не забравя да спомена, че същото това писмо "до Левчев" със същия успех може да се изпрати и до сина - Владимир. Стига да се обърнат "идеологиите" с обратен знак. С известни, малки корекции това писмо може да се прати на цялото ЕК заедно с Меркел, Оланд и Станишев Сергей... Цитат:"Зная, че освен инфлацията на парите, нашето време ни предлага жестока инфлация на думите.". Та за това е така по света, защото Левчевци се нагаждат по промяната на вятъра и винаги се намират някъде на върха (да управляват)... на стълбата на Големия Смирненски.

Тия с Лех Валенса ме кефят ченгета изучавани, като дисиденти - "Кацнал бръмбар на трънка и започнал да свири!" Та тоя го отстреляха британците!?

Ако разглеждаме Георги Марков,като противоречива политическа личност,нека партиите си го разглеждат от тяхна гледна тачка както искат.В учебниците по литература ,трябва да има произведения на ниво,а не да се определя в зависимост от това от коя партия е. Нали загърбихме комунизма и няма да повтаряме неговите грешки .Георги Марков ако не беше загадъчно убит/а може и да не е убит/,никой нямаше да се сети за него,с неговите произведения под посредствено ниво.Такива като него и на много по-високо ниво са хиляди.Как да ги изучаваме?

TIREX

кое да изучават н а марков "на всеки километър"? фалшивите му дописки , наркоманските му делници? обикновен малоумник доказан хомосексуалист и предател. умрял от сепсис причинен от котката му отдавна доказан факт.

Живуркали си значи писателите по време на режима,получавали са заплатки,допълнително привилегии от които не се отказали,включително и въпросния Марков,тоест десидентство по време на режима не е имало,но ще бъде поучително да чуят младежите как аджаба тези "писатели" са били "дискредитирани" от "лошия" режим. Кой писател в днешно време може да си позволи такъв живот?

Нека се изучават обсотятелствата около този човек. Нека се изучават твърденият на руския предател, който излъга за да угоди на западните си покровители и да си уреди топлото местенце там. Важното е да не остане нито един българин който да вярва на лъжата, че Георги Марков е убит по поръчка на българи.

Какво се хванаха с този автор и какво точно да се изучава от Георги Марков,след като творчеството му,не искам да обиждам автора ,но е меко казано боза!Не трябва трагичната му кончина да се смесва с творчеството,не е уместно. Още повече е бил един от силно приближените до Живков писатели,ходил е с него на лов,имал е собствено ВМВ,а това за времето си е чиста олигархия,а после избягал и започнал да говори срещу него.Марков изобщо,ама изобщо не може да се сравнява със Сауженицин,който е висока топка!

Яна Язова недоразвита като писателски талант?!?!

кой се е изтъпанил на снимката, въпроса е безкрайно излишен. На колко още носили пушката на бай Тошо по време на лов, ще издигнем паметници. Утре ще поискате и на охранителите му същите почести, а кога ще дойде ред на обикновения българин(като събирателен образ естествено)?

Чел съм всичко от Георги Марков, като ученик и студент, а по късно и репортажите, защото по радиото не се чуваха добре. Но задължителното изучаване в училище е спорно. Какво ще изучават децата? "Цезиева нощ", "Зелената писалка" или "Портретът на моя двойник" и "Жените на Варшава". А може би "Мъглявината Андромеда"? Или верноподаническата"Мъже". "Задочни репортажи от България" е ценно свидетелство за времето но едва ли е за ученическа възраст. Всяко задължително изучаване на литературни произведения с малки изключения е вредно.

Понеже се вдига много шум около Георги Марков, прочетох някои негови неща. Среден писател, даже малко под средното ниво. Доста наивни неща, грешни политически изводи и въобще средно-слаба ракия. Целият хвалебствен шум около него очевидно е само по една причина - че е бил убит. Друга причина няма, дори не става и за дисидент.

Ами той не е бил дисидент.Бил е агент на ДС който в един момент започва да играе двойна игра и ДС го боцна с умбрелата

То саде и това леке трябва да се изучава за да ''вървим'' напред,, Някой някъде си гръмогласно го изкарва нещо дето той самия дори не си е и помислял приживе знаейки много добре как стоят нещата, Ингилизите мълчатр за разследването защото трябва сами да се изобличат и да кажат че това е логичен завършек на двойно и тройно агентство според авантата