Протест срещу високия лихвен процент

Представители на организациите - "Национална асоциация на българския бизнес" и "Организация за обществена самозащита - едно" настояха за намаляване на лихвените проценти на банките и за прекратяване на принудителното отнемане на имущество на банкови длъжници.

Обратно в новината

Коментари - Протест срещу високия лихвен процент | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

така като гледам въобще не си нормаллен човек,а обикновен прост селянин, мишко страхлива, тъни в мизерия и чакай, чакай, чакай и така до края на мижавия ти животец.И ще увелича процента на майка ти.

Тези които се правят на интересни тука, като говорят срещу кредитополучателите са жалки мишки, които вероятно никога не са мислили за бизнес и жилището им е осигурено от мама и тати, и все са били някъде на хубава работа, а може и да са в банките повечето. Светлозар Николов не се бори само за своите си кредити, а може и да няма такива. Той се бори за целият Бг народ за да ги отърве от живия обир , който спретнаха банките на хората.Никой не би взел кредит за апартамент или бизнес при днескашните лихви.Ако не всички , то поне 80% от теглилите кредит може да си правят сметка. Аз също имам голям кредит, около 500 000.От януари насам ми умножиха лихвите по 1.3 почти.Това значи че месечната ми лихва стана от 4000 на 5200. от януаре до краят на август са ми надвзели 9600 лева. А има свиване във всичко освен лихвите.Ако не бяха ми взели в повече тези 9600, поне нямаше да излизам на минус в бизнеса. Ще изчакам още няколко месеца и ще се наложи да фалирам и ще освободя 12 те работници които имам. Да си вземат каквото е ипотекирано. По добре да работя някъде , вместо да влизам по 2 бона вътре на месец и да поддържам 12 работници и да ги гледам как са недоволни от заплатите си..

Ima osnovanie iskaneto. Az jiveia v Espana.Tuk v uslovia na mnogo goliama ipotechna kriza kriza lihvite padnaha, a u nas naprotiv....Mloia jilishten kredit kam banka DSK v sofia e stanal na 10% lihva koeto e mislia veche mnogo naglo....

историята на колелото се върти и ще продължава да се върти - който го е казал е бил мъдър човек, макар, че вие всички го отрекохте 1989 г. страдайте, нищо няма да постигнете с тая подписка. Четете историята когато искате да премините към др. обществен строй- да ви е за урок. Неуки тръгнахте да променяте историята на България , когато беше в разцвета си в 1989 г. не помислихте за промените , които ще настъпят.

Аз предлагам направо да се отворят трезорите и всеки да може да си тегли от колкото има нужда, за да може да си купи къща, кола, яхта, да може си гледа децата в охолство и спокойствие. Изобщо, да се върне комунизма, но с нов девиз - Кредитът Краси Човека!

Всъщност, ако лихвените проценти бяха доста по-големи, нямаше да го има това безумно презастрояване по черноморието, планинските курорти, София и другите големи градове. Сега инвестиралите в помпозни хотели се оплакват, че не могат да ги подържат и се чудят как да запълнят свободните места. Нямаше да ги има идиотските молове и други непотребни грандиозни проекти. В това е вината на банките, че раздаваха кредити заради самата идея. Преди време тегленето на кредит беше нещо модерно. Хора с доста прилични доходи, осигурени с жилище с дни проучваха от къде да вземат кредит. Това беше актуално. А за тези, които искат да се включат в подписката - внимавайте къде се подписвате! Четете написаното с малки букви! Веднаж вече сте се подписали под договор за кредит ...

Koi vi karache da vzimate krediti.Mnogo barzo si povqrvahte che chte stanete evropeici i kupuvahte po 1000 euro kv.m.Sega chte plachtate i chte malchite -tova mu maikata.Koito ne moje mu se otnema jilichteto i otiva na ulicata.Da ste mislili kogato mu e bilo vremeto

Доколкото зная,БНБ е дала на банките 500 млн лева,с оглед финансовата криза за стабилизиране на сектора;и какво стана-отчетоха си печалба и си я изнесоха...Въпросът за лихвените равнища е сложен и не е за всяка уста лъжица...не съм специалист и затова не бива да коментирам.Но искам да кажа на всички ''торбаакъллии'' се учудвам всеки път,словоблудстват на воля,и пак,и пак,вместо да се заемат с нещо,в чисто прагматичен план,което да им носи полза или удоволствие или нещо по достойно в чисто човешки план.../.че като се сравнява съотношението цени/заплати в любимото ни отечество с това в странство картината направо е трагична...Който не е купувал скъпи лекарства в БГ,не знае,че навън са...двойно по евтини;за дрехите да не говорим/имам предвид тези за масовия потребител/,и т.н.,и т.н. може да се продължи още и още...Та скъпия кредитен ресурс,без който всеки бизнес не може,още повече ни го зачуква...Не мислите ли,че това състояние на нещата продължава вече много години,резултатът е сравним с геноцид/съжалявам за силния израз,но не намирам по верен/ и е пряко следствие на това че ни управлява олигархия...Та по отношение на лихвените равнища нека се произнесат специалистите,но определено трябва да има държавна политика в посока на националния интерес!Бог да ни пази...

Имам чувството, че банките действат по един пъклен, предварително обмислен замисъл: да бъдат максимално заблудени кредито-получателите Защо иначе клаузата за промяна на лихвения процент е написана с много дребни букви, защо има текстове, че си съгласен с техните вътрешни правила без въобще да са ти ги показали, защо влагат щури пари за заблуждаващи реклами и т.н. Ако това го прави, например, търговец - държавата се намесва и го удря по кратуната! Така може и с банките -ако клаузата е написана с много дребни букви, то тя да отпада! Все едно,че не е писана!

Ами да си кажа и аз моето мнение. Аз съм беден човек и нямам пари за кредит .. плях си здраво на ръцете и с мн. работа и то законна си купих жилище и 2 паркоместа с малък кредит и за 2 год. вече нямам кредит. Така че разберете едно нещо - КРЕДИТА Е за богати хора ! Неговата цел не е да Ви помогне, неговата цел е да ДА ИЗДРЪЖА БАНКАТА и цялата финансова система !:-)

Банкерите вдигат лихвите и после се оплакват че имало ръст на несъбираемите кредити....ама ако банката закъса държавата пак ги спасява с парите на данъкоплатците нали...както става на запад сега...и аз като видя подписката ще се включа в нея, то 4% че няма да е няма, ама поне да спрат да ги увеличават

Искам да подкрепя подписката, живея в София, как може да стане или по електронен път?

Аз наистина вече съм разколебан и още утре отивам да пробвам да си изтегля депозита,пък да видим?!?

ono i sozializmo spre da si plasta vnoskite i on falira ,ta vie li bedni prosti carvule?

Много справедливо искане на г-н Николов.Имам в пред вид ,че почти цял свят живеят на кредит.За жилища има кредити и до 100 години и цели поколения го изплащат.По вечето млади семейства и тука теглят кредити за покупка на жилище ,но условията са много по неблагоприятни.Приме ,ако се тегли кредит 20000 евро за покупка на жилище и се изплаща в продължение на 10 години, то крайната сума заедно с лихвите е приблизително 38000 евро.Почти двойно увеличение.

aaaa bokulici zasto zimate ,kato ne mojete da vrustate? tova se naricha KRAJBA .po celia sviat KRAJBITE se NAKAZVAT !!! umiraite bulgarski bokluci !!!

Всички тук ,което пишете имате подписан договор с НЕК в който пише,че може да вдигне таксата и цената на ел .енергия когато си поиска !Въпроса ми е ...ако утре киловата стана от 0,134 стотинки 0,30 пак ли ще защитавате НЕК ?!!Защото все пак имате договори и те са валидни!

Пропуснах, за баките, раздадените кредити са АКТИВИ, а приетите депозите - ПАСИВИ. Когато лошите кредити тръгант нагоре, балансът им ще се срине и сами ще почнат да търсят по-ниски лихви. А доколкото до това, че хората щели да си приберат кеша от банките - и какво ще го прявят? Под дюшеците? Не мисля... най-опасно е, когато няма сигурност в системата. Тогава може да се получи неконтролируемо теглене на депозити. Затова и са държавните гаранции за депозитите (до определена сума). Ако плавно започне да върви % надолу, никой няма да си изтегли спестяванията... ще има псувни, плюене по форуми и т.н. протести, но парите ще си останат по банките.

да а сега провери и виж че 20 млрд депозити са при ...1% лихва отпусната от ЕБ а другите 2-3 млрд са от депозити и то не точно депозити а фирмени депозитни сметки (община държава големи предприятия и тн)отпуснати кредити са 100пъти повече .....банкитедават по 4-5% по годишните депозити и то не вярвам някоя банка да е събрала от частни клиенти повече от 100млн!

Ако изпаднете в затруднение държавата ще опрости вашия кредит. Голяма част от бюджетния излишък ще бъде отпусната за да живеете спокойно. Апартаментът, колата, плазмата, лаптопът и системата за домашно кино ще бъдат оставени на ваше разположение. Ако не достигнат средства ще се повишат данъците и ще се намалят пенсиите и детските надбавки.

Абсолютно сте прав. Много от хората, които пишат се държат неадектватно и цинично. Аз мисля, че форумите и коментарите в тях целят обмен на полезна информация и е недопустимо подобно отношение-обидно е за всички нас! Хубав ден от мен!

ИЗТЕГЛЕТЕ СИ ДЕПОЗИТИТЕ!!!

Не е необходимо да четете договорът за кредит и условията, при които се отпуска кредитът. Веднага подписвайте, защото за апартамента чакат още двама купувачи.

Съжалявам всички, които са в затруднено положение. Факт е, че банките са едни обирджии, но, пак за съжаление, тези подписки няма да променят нищо. Историята го е доказала. През 20-те години на миналия век, такова нещо се е случило и в щатите. Някой задавали си въпроса, ЗАЩО лихвите са толкова високи? Отговорът има два компонента - защото нашата банкова система е тотално осакатена, в смисъл, основната дейност на банките у нас е депозитарната и друга на практика няма. Банките по света се занимават с още 20 други неща - напр. търгуват финансовите пазари, капиталовите пазари, пазарите на ипотеки, активно участват на FOREX пазара, пазарите за застрахвки, като за всяко от гореизброените имат по 20-на поддейности. Това, обаче, може да се случи в една развита икономика, с развита индустрия и висок жизнен стандарт (потребителите имат излишни пари, за да инвестират). У нас има трици. Една фалшива фондова борса, която като направи 1 млн. лв. дневно оборот удря дупе у тавана, един огромен сив сектор и това е всичко. ОЛП-тата - в САЩ вече цяла година е между 0 и 0.25 %, на ЕЦБ - от 13.05 тази година - 0.25 %, а у нас - ОТ 01.08. т.г. СТАВА 1.71 %. Това значи, че независимо от всичко останало, пак бихме плащали 1.5% повече от европейците. После, втората причина - ами ЛИХВИТЕ СА ВИСОКИ, ЗАЩОТО У НАС НИКОЯ БАНКА НЕ СЕ ЧУВСТВА ЗАСТРАШЕНА ОТ ФАЛИТ. Трябва да се получи една банкова криза, за да се стресне БНБ, както и останалите банки, тогава сами ще почнат да си свалят лихвите. За нещастие, много българи ще изгорят покрай нещо такова - и тези, които са с кредити, и тези, които са с депозити. Точно това се е случило в Америка преди около 100-на години. Това става и сега. Държавата налива пари в банковата система, защото иначе, западното общество, такова, каквото го познаваме, ще престане да съществува. Тук някой да е чул, от БНБ да са примрънкали за някой лев от държавата? Аз не съм. И накрая най-простото обяснение - високите лихви убиват развитието в една индустриална държава - водят до стагнация и дефлация. Ние, обаче, просто не спадаме към тази група държави. Затова и лихвите няма какво да убият.

Срокът за погасяване на вашия кредит може да бъде удължен до 35 години. По такъв начин вашите месечни вноски ще намалеят чувстветулно и вашите деца ще могат да вземат участие в погасяването на кредита.

ПРОБЛЕМА е, че банките включват клауза в договорите за кредит и за депозит, според която едностранно могат да променят лихвите. Така , те във всеки момент могат да направят всеки кредит изискуем и всеки депозит нерентабилен. Дори не са длъжни да уведомяват предварително и да правят анекси. Това е чиста проба измама.Това трябва да се промени много СПЕШНО.

мда ходя на почивка ,не пуша и рядко излизам по кръчми но за това пък плащам заплати ....и двукратното увеличение на лихвите по кредита ми ,ще ме принуди или да не плащам заплати или да уволня работници или да им намаля заплатите !А помисли ако имаш роднина или дори ти работиш при мен дали ще оправдаваш банките като останеш на улицата с още 2-3 млн безработни ,а?

Пискате срещу високия % а извадихте 23 млрд. за депозити на 9,75%. Как да ви дават кридити с ниска лихва????

Цените на жилищата са едни от-най ниските в Европа. Ако доходите не ви достигат в банките се предлагат ипотечни кредити без доказване на доход. Съществуват и потребителски кредити само срущу лична карта.

И единственият начин да се намерят пари е да се стимулират влоговете. А това е възможно само с високи лихви.. Огромна лъжа ако ще 30% да са лихвите по депозититев България няма кеш пари ...друг е въпроса ,ВСЯКА банка в България винаги по всяко време може да вземе 10 млрд Е при 1-2% годишна лихва а до скоро ЕБ даваше при 0,1%....лихвите по депозитите са само параван как банките да скубат повече!

От всичко което прочетох до тук,за съжаление преобладаващи са доста първосигналните реакции.Жалко за което, но пък може би е просто плод на лошо възпитание.За коментиращите плажовете по родното ни черноморие и колите които били видели там , искам само да поясня че за собствениците на въпросните возила, собствениците на хотелите и летуващите по плажовете (явно можещи да си го позволят), тази тема не се отнася.Тя се отнася до НАС , обикновенните и съвестни граждани на тази страна и въпроса тук е по-скоро принципен.Не става дума за това да не си връщаме кредитите( а цитирания лихвен процент не желая да коментирам), всъщност такъв вариант не съществува, както тук, така и навсякъде по света.Принципния проблем е в това, че кредитополучателят (по презумпция добросъвестен), се поставя в абсолютно неравностойно положение от банките кредиторки.Изхождайк от любимата им перзумпция, че кредитът е привилегия, а не право (което принципно може би е вярно , но все пак ако тези банки не раздават кредити, те за какво са всъщност и от какво ще печелят.Все едно хлебарят да ми заяви , че не е длъжен да ми пече и продава хляб?!.Ами да така е по принцип.Но всъщност ...той от това се изхранва, а аз си плащам за въпросната услуга.), което си е коствена принуда, предоставят договори които не могат да бъдат коментирани по абсолютно никакъв начин.Така наречените плаващи лихви, плават действително, само в посока нагоре.Лихвата по кредитът който примерно аз изплащам се формира на база ОЛП+надбавка на банката.През изминалата година с повишаване на лихвения процент на два пъти ми беше увеличена месечната вноска , сумарно с около 19%, след срива на основната лихва до безпрецедентни нива (много по ниски отколкото когато е изтеглен кредита), банката ми свали месечната вноска еднократно , като в сравнение с това което плащах в началото, тя все пак е с около 11-12% по-висока.На въпроса ми Защо? и Докога? , ми отговориха с миии.... и вдигане на рамене.Скоро след това получих писмо, в което ми съобщаваха , че банката е увеличила процента си надбавка.ЕДНОСТРАННО по-просто , банката е решила да си увеличи процента печалба , щото.....щото имало финансова криза примерно!Не ви ли звучи познато??Че примерно трябвало да се увеличи цената на тока , защото потреблението му в национален мащаб намалявало и ако така вървели нещата...при тези цени на тока НЕК щяла да вземе да фалира!?Т.е, аз може да намалявам консумацията си на ток (спазвайки между другото Европейските директиви за енергоефективност и екологичност), обаче в никакъв случай не може и да плащам по-малко за ток, дори ако може повече...щото НЕК щяла била да фалира!?! С две думи аз хляб може да не ям..обаче на ден 1 лв трябва да отчислявам от бюджета на семейството си щото хлебозавода щял да фалира! По-накратко , банката едностранно променя подписания с мен договор в своя полза (без да е принудена от форсмажорни обстоятелства), без аз да имам каквато и да е възможност по договор за защита или претенции.Респективн при настъпване на евентуални форсмажорни обстоятелства в личен план, да не дава Господ (загуба на работа, временна загуба на трудоспособност, заболяване на член от семейството и т.н), имам теоретично право да предоговарям кредита.Предоговарян на кредита по-скоро е унизително хленчене пред банката с което ако евентуално бъде разрешено (удължаване на срока, временен мораториум върху изплащане на главницата и т.н) , ще бъде за сметка на безумно плащане на лихви.В случай , че не дай си Боже, нещата стигнат до невъзможност за плащане и кредитът стане предсрочно изискуем, клиентът отново няма никаква защита.Според закона неговото имущество се разпродава на търг на много по-ниски цени от пазарните (близки до дължимото на банката).Което отново е нарушение и двуличие от страна на банките, защото при сключване на сделките примерно за покупка на жилище, имотът се оценява от ПОСОЧЕН ОТ БАНКАТА ОЦЕНИТЕЛ и въз основа на неговата оценка банката определя размера на финасирането което може да отпусне (примерно 80%).Когато нещата обаче се объркат, същата банка ,чрез съдия изпълнител , определя цена на същия този имот, приблизително на половина.С две думи при сключване на договор за кредит, което си е една сделка между две страни , както всяка друга.Едната страна има пълното право да определя параметрите на договора, да ги променя по своя преценка и усмотрение,когато пожелае, закона и държавата са зад нея.Т.е тя не понася никакъв риск.Другата страна има право да подпише договора и да плаща.Когато,колкото и както реши банката.И да понесе всички рискове по въпросната сделка. Ето за този принцип става дума! По света нещата са решени по доста различен начин, с доста разнообразни средства.Който му е интересно може да почете. И с две думи ще завърша: Га ядох кифтяата не ревах, и си ги плащам, но искам да си платя въпросните кифтя, а не прасето от което са били направени! П.П.Мо би пропуснах да спомена , че не карам джип, не съм се избарал с нова кола, ,нямам 3 плазмени телевизора,нямам вила с басейн и подобни луксозни придобивки закупени на кредит.Дори и не мечтая за подобен лукс.Единственото към което се стремя е да осигуря на семейството си един нормален дом (въпросният - стая и спалня),и един ДОСТОЕН ЖИВОТ! За част от пишещите във форума очевидно понятието достоен едва ли е познато , но тези които този термин не е чужд, знаят, че достойнството трябва да се брани.Едва когато сме го опазили от външни посегателства и сме го доказали със собствените си дела, можем да се наречем достойни хора.А гореизложената ситуация недвусмислено накърнява моето достойнство!! Със здраве, и успех!!

Да съберем подписи срещу международното положение!

Не е редно да се бъркат в определянето на лихвите. Но от друга страна в нашата държава има много неща които противоречат на здравата логика - като например покачване на лихвените проценти, при положение че раздадените кредити намаляват ????

ей тъпанар (извинявам се ама си точно такъв)ние искаме точно това да са такива каквито сме подписвали а не всекимесечво увеличение!Всеки,абс всеки следващ бизнес в България страда от тези лихви!До господина който си е правил сметка ако си търговец или поризводител знаеш какво значи да има в града ти 80-90% заетост а друго е да са 80% без работа защото са ги съкратили ! Злобеещите това ,че на някои им е зле не означава ,че вие сте по добре ..най -много още по зле да станете!

Къде се подписва?

Я тия дето реват срещу банките да си кажат честно по колко пари дават за цигари, за мобилни телефони и кръчми. Сигурно и на почивка ходят, гадовете. Аз нямам лев кредит, напротив даже внасям в банките защото не съм балък да тегля кредити, за да се правя на парвеню или да ставам поръчител на Сульо и Пульо.

Къде ,къде ще ги внесеш ...най вероятно нямаш 1 лев защото ако ви обещават9 % лихвми то най вероятно ви дават 7% да не говорим на запад че там по депозити сигурно е 1-2 % .Повечето тук ,които са порти втази подписка са просто завистливи Българи злорадстващи...може на мен да ми е зле ама и на вуте да му е още по-зле!Какви договори ,какво нещо...Саркози във Франция им забрани Ббонуси на същите тези частни институции .Там Държавата се грижи за Народа а тук го продава в робия! Аз съм подписал при 6 % сега е 10 това значи 70% увеличение !Единственият начин за да се справям с тия няколко хиляди лева които давам на Банката всеки месец е да уволня работник ...а дано нямате ваш приятел близък или роднина сред тях!

Нека сме наясно. Аз не защитавам банките и банкерите. Те не са стока, в Западна Европа добре се видя за какво става дума. У нас не е по-различно. Но някой да иска 6% лихва по кредитите, когато имате 12% лихва по депозитите, е меко казано наивно. И абсолютно нереалистично. У нас ситуацията е такава, и тя е такава защото има остър недосътиг на пари. И единственият начин да се намерят пари е да се стимулират влоговете. А това е възможно само с високи лихви. Просто и ясно. Моята теза е следната. Има договор, подписан от двете страни. И този доиговор трябва да се изпълнява такъв, какъвто е (включително и това, което е написано с малките буквички). Българин винаги се мисли че е по-хитър от останалите. И акъл не ще. На него пари му дай - той това иска. Да, ама какво се оказа? При тази работа с ипотечните кредити първо трябва да мислиш а после да вземаш. С инвестиционните кредити също. Който е добър бизнесмен наема консултанти, които прогнозират развитието на бизнеса, оценяват риска и дават акъл. В Западан Европа и САЩ това е практиката. А тук понеже всички се смятат за много умни - най-малкото Нобелови лауреати по икономика, нямат нужда от кредитни консултанти. Те от никакви консултанти нямат нужда - те са велики бизнесмени. И действат. Смело и безотговорно. Резул е ясен. Преди години бяха финасовите пирамиди, после инвестициите в предприятия уж на сметка, после борсата - и все на загуба. Последната истерия за ипотечни кредити просто е една брънка от веригата. Кьорав карти не играе - тъй е казал народа. Казал е още: Три пъти мери, веднаж режи. Ама кой да слуша. А после - олеле, спасявайте ни. Държавата да се намеси! Спешно да ни опросъи заемите. Защото те това искат - някой да им опрости заемите. Или иначе казано 99% от населението да поеме дълговете на 1% (толкова са 70 хил.). А някой пита ли ги тези 99% дали искат да плащат за глупостта на някого си? И ние не сме САЩ. Нито Германия. Там има ред и доверие в банковата система. Не забравяйте че там оперират с 2 световни валути - долари и Евро. И въпреки всичко станагха фалове и фалираха банки. Тук, освен всичко банките калкулират и висок риск от несъбираеми вземания. Така че процентът ще бъде висок. И кредити ще се дават по-трудно. Защото 5% необслужваеми кредити не значат нищо друго, освен висок риск.

Ти си човешка ПОМИЯ....

ПОРЕДНИЯТ ГРАБЕЖ НА ОБРЬЧИТЕ ОТ БАНКИ НА ДСКОМУНОИДИТЕ !!! НО Е...БАН НАРОД УМОРА НЯМА !

Имотите и тази година ще се повишават, като при някои по-атрактивни имоти това повишение ще достигне 20%. Ипотечните кредити са подходящ инструмент за придобиването на недвижима собственост. Това е една сигурна инвестиция. За довършителни работи по вашето жилище и за обзавеждането му е подходящо да теглите потребителски кредит.

Става ,става братко и с подписка става , а ако не стане и с друго става ??? Стига са ни яхали !!!

Съгласно разпоредбата на чл.81, ал.2 от Закона за задълженията и договорите обстоятелството, че длъжникът не разполага с парични средства, не го освобождава от отговорност. Следователно по силата на закона длъжникът, който трябва да изпълни парично задължение, не може да се позове на невъзможност за изпълнение и да се освободи от отговорност поради липса на пари. . Тъй като институтът непреодолима сила (чл.306 от Търговския закон) се прилага само при невъзможност за изпълнение, а при паричните задължения по силата на закона не може да има невъзможност за изпълнение, този институт е неприложим към паричните задължения.

Когато теглихте като обезумели кредити ЩО НЕ РЕВАХТЕ бе говеда с говеда. Никакво намаляне на лихвите, дори да ги увеличат трябва. Да мрете простаци такива и друг път ще мислите като вземате готови пари. Глупаци с глупаци!!!

Аз зимах кредит , и с'я ни рива-просто съм си направил добре сметката какво и колко мога да си позволя.И също съм си добря.Има един лаф , употребяван при някои игри на маса(карти, табла): Аз ти давам аванс , пък ти си помисли , че взема заплата....И със кредитите е така - някои хора объркаха аванса със заплатата.Не , не съм доволен от увеличаващите се лихви , но съм си заложил резерв(взел съм по-малко ,от възможното според доходите си).Можеше да се предполага , че ще стане така.Лихвата , освен като основна печалба на банките , е и израз на риска за парите им , раздадени като кредити на даден пазар.Затова тук са по-високи от тези на запад.Там банките се чувстват по-сигурни , че малко мръднеш,маймун станеш , ако не платиш навреме.А тук не е така.Не ме разбирайте погрешно - и аз искам ниски лихви , но знам , че не може и хЕя докрая , и душата в рая.

аз бих казал по-скоро да се задължат банките да не променят лихвения процент от първоначално определения в договора. Иначе става пълна обърквация. Добре ще сложим 4% на кредитите както искат бизнесмените ама тогава какво става с лихвите по влоговете?

КЪДЕ СЕ СЪБИРАТ ПОДПИСИТЕ ....

Единственно БНБ може да повлияе на лихвенния процент ако иска. Искров къде си бе?

Абе, умници, не разбирате ли, че има пазар на лихвите и с подписки това не става!? При тая бясна конкуренция м/у банките, кой ще ви вдига лихвата, ако това не е наложено от пазара.