"В цялата страна тече подписка, събрали сме над 70 000 подписа в подкрепа на искането банките да намалят лихвите по текущи кредити на 4%", съобщи Светлозар Николов, председател на "Организация за обществена самозащита - едно", предаде БТА.
"Искаме и финансовата криза да бъде обявена за непреодолимо събитие и да не се разрешава на банките да продават имущество на задлъжнели граждани. Още един месец ще събираме подписи и ще ги предоставим заедно с исканията си на министър-председателя", добави той.
Николов посочи, че представляваната от него организация е внесла сигнали за нарушения на правата на клиентите на търговски банки в БНБ и в прокуратурата и че очаква двете институции да започнат проверки.
"Смятаме, че с политиката си банките умишлено водят малките и средните предприятия към фалит и правят кредитите невъзможни за обслужване. Не може една и съща банка да намалява лихвените проценти в страните в Западна Европа, а тук да ги увеличава. КЗК прави проверка за картелно споразумение между банките, защото те се държат като едно цяло и се опитват да се справят с кризата за сметка на българските граждани", каза още Николов.
Според него вече е имало 11 протеста в цялата страна срещу политиката на банките и че протестите ще продължат, докато те не променят отношението си към своите клиенти.