Грипна ваканция в Пловдив и Старозагорско

От утре до 12 февруари е обявена грипна ваканция в цялата Старозагорска област. До края на седмицата разпуснаха и учениците в Пловдив.

Обратно в новината

Коментари - Грипна ваканция в Пловдив и Старозагорско | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А баш здравния министър Борисов препоръчва спиране дезинфектанта на народа - ракията :((

А с трюфели, омари и прошуто не става ли?

ПИЙТЕ РАКИЙКА!

Грипа настъпва - яжте люти чушки, чесън и пръжки с лук и пийте ракийка и червено вино

умен съвет...пропуснали са ракията...

Лекарствата ефективни в началото, затова било хубаво да ги има в къщи - ей , умник селски.

За справяне с грипа е нужна силна имунна система, а не т.нар. лекарства, още по-малко пък измислените ваксини. Затова гледайте да се храните разнообразно, с естествени продукти и малко преработени храни. А през зимата ако трябва пийте и имуно-стимулиращи добавки на растителна и животинска основа. Здравето е в ръцете на самите хора, а не на лекарите.

Освен туршии и кисело зеле трябва да се ядат също шарени вратни свински пържоли,бахур,кървавица и домашна луканка задължително с червено вино. Като предястие задължително сланинка.

Стою

Става, ама трябва да си ги приготвяш у дома, а не да ти ги приготвят на обществени места, че не знаеш дали готвачът не киха.

Много е прав професора ,пресните гмо плодове и зеленчуци през този сезон за нищо не помагат ,истината е домашната туршия ,особено тази от шипка люти чушки ,киселото зеле и сушените плодове за ошаф ,единственият проблем е солта ,не е лошо да се обезсолява .

А, не може ли да преборим грипа като идем на някой тихоокеански остров и се излегнем под палмите на топло?

Червеното вино също помага преди да се разболее човек.Римляните са давали вино на войниците си за да ги предпазят от епидемии.Сега трябва да се пие сироп от черен бъз който усилва имунната система.За него много е писано.

Волен Сидеров така прави

Можело значи. А, защо тогава ни занимават със туршии и не знам какво си още?

Не ги слушайте за лекарствата. Това са само отрови, които нищо не помагат. Тази статия е скрита реклама на фармаиндустрията.

И сега какво? След като професорът каза, че да се закрива устата с ръка било много погрешен навик, сега всички ще започнат кихат и кашлят с пълна сила срещу другите без никаква преграда. Е няма по-гнусно нещо от това някой да ти се изкиха в лицето. Отделно, че си обречен да се разболееш. Можел е да каже да не се здрависваме и да си бършем ръцете по-често с дезинфектантни кърпични или да слагаме кърпичка пред устата си, но чак пък да е погрешен навик... Това е по-скоро въпрос на елементарно възпитание.

ВСЯКА ВЕЧЕР ЗДРАВ И ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН СЕКС

А КАК ДЕТЕТО ДА НЕ ХОДИ НА ДЕТСКА ГРАДИНА ,КАТО МАЙКАТА СЛЕД ДВА БОЛНИЧНИ ЩЕ Я СЪКРАТЯТ ИЛИ ПРИНУДЯТ ДА НАПУСНЕ ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ

Сгъваш си лакътя и така кихаш, не в шепата.

Той каза ли го?

Ядем, ядем ..ама оригиналната рецепта е с червно винце и люти чушлета ...

Делото за спасяване на давещите се е в ръцете на самите давещи се:-)

И ракия, ракия анасонлийка скоросмъртница.

А сланинка може ли?

Туршиите и киселото зеле съвсе не са чисти от химии и гмо,но съдържат и голямо КОЛИЧЕСТВО СОЛ ,а знае как това се отразява на хората с в бъбречни проблеми и онези в риск от инфаркт и инсулти.... Няма да ги хване грип, но пък може и да си заминат от туршии.

Вярно е, че туршиите съдържат лактобацили и витамин Ц, но съдържат и много сол, което хич не е полезно за организма, а витамин Ц може да си набавите и от други източници без негативните ефекти. Не че е лошо туршийка с ракийка, но да не се прекалява. Същото и за киселото зеле. Има достатъчно сурово зеле, българско, броколо, карфиол - отлични източници на витамини и добри регулатори на имунната система. Отделно лимони, има българска пъстърва на пазара като източник на витамин Д. Оделно зелен чай/ройбос - чудесни са за имунната система, като не се тъпчат със захар хората и не прекаляват с алкохола, ако нямат някакви сериозни заболявания, имунната им система би трябвало да се справи с грипа, с лекарства за 7 дена, без за 1 седмица.

"Яжте туршии и кисело зеле"... А какво мисли Главния Диетолог на Републиката?;о) След забраната на сланината и кисела краставичка не смея да хапна без личното му одобрение;о)

...да добавя, яко чесън и лук!

Киселата краставичка е супер - чудесен заместител на киселото мляко за булгарикус бацила, без негативните ефекти на млечните продукти. Но сланината си е абсолютна българска простотия - няма нищо полезно в яденето и, което да не може да се набави от другаде, без камарата негативни ефекти от яденето на концентрирана животнска мазнина.

Хубаво туршии и кисело зеле , но да не стане като с ракията и сланинката и пак да ни се скара оня с филията свинска мас .

В домашната туршия каква химия има бе ,да има сол ,но преди консумация и туршията и зелето се измиват от солта със студена вода.

А сланинка и пърцуца може ли? Или филийка с масчица?

Как ще ядем туршии и кисело зеле, нали баш министъра Пепи Готиното ни ги забрани и ни заплаши със суров данък, защото са крайновредни храни. Дет се вика по добре да мрем, отколкото да нарушаваме правилата на Пепи. Вие още малко и ракийка ще ни кажете да пием. Ай сиктир!

А нещо като превантивна кампания с лекарски екипи, които да преглеждат деца в училищата? Допреди 20години все още имаше лекаркси кабинет във почти всяко училище и се извършваше профилактика. Сега вече няма нужда май- измръзналите иракските и афанистански деца, които се прехвърлят от границата с Турция, са по-важни от родните пишлемета: оттам идват приходите на властта все пак.

ПО-добре филия бял, домашен хляб с мас, отколкото боядисан "пълнозърнест" от магазина с "диетичен" маргарин.

Мили хора, яжте, пийте и си носете новите дрехи! България е оцелявала 1300 години с боб със сланинка, ракийка, туршийка. Не слушайте разни изкукуригали еврогейци, дето сутрин шмъркат и после обикалят тв да дават интервюта. И да добавя - 100 пъти е по-безвредно да се готви със свинка мас, отколкото с разни растителни масла, недобре рафинирани с неясен произход.

Докторите имат една приказка - "отровата е в дозата";о) Ти ми кажи - едно време нашите баби и дядовци добре са похапвали и сланина, че и с ракия и винце са я прокарвали... и пак са живели добре. Моите например бяха балканджии хора и добре похапваха и от едното и от другото - дядо почина на 85, баба на 87!

''Домашна'' е когато си отгледал зелките лично на земя на която поне 5 г не е слагано нищо неорганично и на разстояние не по-малко от 10 км от района си сигурен че не се отглеждат ГМО култури защото става заразяване ч/з опрашване, Също трябва пробата от почвата да е чиста от олово и тежи метали(т.е) поне на 5 км да няма шосе. И не на последно място водата за поливане да не е промишлена а изворна ,но да е изследвана за естествена радиоактивност. След всичко изредено по-скоро ще цъфнат налъмите в банята от колкото да отгледаш нещо свободно от химия и ГМО.

С миене солта която прониква в туршията НЕ СЕ МАХА. Част от нея ,но НЕ ВСИЧКАТА може да се махне след неколкодневно изкисване и сменяне на водата.

Вярно е, че дозата е важна, но митът за българинът, който се е тъпчел със сланина и солено и е живеел по 100 години без проблеми е малко преувеличен. И инсулти и инфартки са се случвали. Но преди храната им е била много по-балансирана. Да, ядели са сланинка, но в един ограничен период от годината, а са я прокарвали със обилни дози варива, зеленчуци и плодове. Сега всичко е блъскано с мазночи и сол. Човек си мисли че яде бисквитка или шоколад, но не се сеща, че в тях има наситени мазнини от кой знае какъв произход, нещо, което баба ти и дядо ти не са познавали. Така че трябва да се съобразяваме със съвремието. Ако имаш много добре балансирана диета, изчистена от всичко излишно и вредно (което е адски трудно да се постигне), да малко сланинка няма да ти навреди, но да ядеш сланина, отгоре на съвременната масова диета си е вредно.

Кисела краставица няма нищо общо с ефекта от ферментирала туршия или кисело зеле. Там няма витамин C има само оцет.....

И на мен ми се живее.Поне малко"уважение"

И едното и другото е вредно. Проблема е, че в миналото това им е било вредното, а всичко друго е било чисто. Сега всичко е тъпкано с вредни вещества, рафинирано и с вредни мазнини, дори неща, които човек не би си помислил, че имат, съдържат сол, захар, някакви наситени мазнини...

Истината е някъде по средата;о) Но едно знам: по-добре 50 г. сланина от прасето на село с чаша вино, отколкото 100 г. "колбас" или друг някакъв "деликатес", наблъскан, освен със сланина, с рога, копита и кожи!

Какви са тия простотии с туршиите и киселото зеле? В консервираните храни, независимо дали са правени в домашни или промишлени условия, няма почти нищо полезно или лечебно.

Кво значи бал домашен хляб? Ти ли си го печеш? От какво брашно? Пълна глупост и приказки на вечно и всичко "знаещия" българин. Бялото брашно е една от най-вредните храни. А това за боядисания хляб е проблем на производител и купувач, като искаш истински - купувай си брашно от място, за което знаеш, че е ок, печи си истински хляб, но белият хляб е много вреден, може да се бори със захарта и трансмазнините за първото място като вредна храна.

Бобът и ракията са донесени по нашите територии след откриването на Америка, така че няма как да сме оцелявали 1300 години с тях!