Коментари - Борисова брои лекарите над 60 години | Днес.dir.bg

Борисова брои лекарите над 60 години

Здравното министерство е препоръчало да започне обучение на млади специалисти във всички болници, в които работят лекари над 60 години.

Обратно в новината

Коментари - Борисова брои лекарите над 60 години | Днес.dir.bg

Коментари

Какво сте се хванали за външния вид на министърката?Вие всичките гледате ли се в огледалото- все отбор красавци и красавици.Жената прави и невъзможното без достатъчно пари да може да вреди болните за лечение.Ползва европейски практики.Тя не може да увеличи заплатите,парите не стигат.Колкото до младите лекари- да им се осигурят по-човешки условия за специализация.

Младите не искат да мизерстват в болници с 450-500 лева заплати. Дори само за храната не стигат заплатите им. Е, младите знаят какво става у нас и в парламента и как няма принципи и как у нас не ценят способните и как назначенита са по-старому (партийни, политически, братови и семйни), и БЯГАТ. Младите и способни лекари бягат като от "чума" от родината си-това е то Ана-Мария. И да броиш още днагодина-до 5 Юли 2011 г.-пак същото, защото НИКОЙ НЯМА ГРИЖА ЗА младите от Държавата и те се спасяват. Ако министер на здравето е назначен да брой старите лекари (както броим пилците в пилчарниците или козите в козарниците), да ни говори небивалици, да се тюхка как да се справи, или да прави шокираши здрвни карти и шокирщи нови назначения (на неспособни лекари)-то БОЙКО Да не го е срещал на бензинотанцията. От къде Бойко ги намери все откачалки-Зам Министерки при Нанев-едно с едно не връзваха, кой от кой по завеял се нанякъде. И сега с новите назначени в едно с Ана-Мария- вятър ги вее-само ние в МЗ знаем какво става. Ум, честност, опит и преданност и още....много качества се искат за министър на здравето. Но не му върви на Бойко-като "спънат кон" е с Министерство на здрвето и хората които все назначава- все НЕ за там. Поне и двамата Нанев и Ана-Мария да бяха гербери-ще кажеш- верни на герберските идей-отговорни политически. А те - те нямат нищо общо с ГЕРБ, дори си го казаха пред журналисти, дори за ГЕРБ дали са гласували-жалко за нас герберите гласоподватели. И жалко за прогрмата и идейте на Бойко. Равносметката: Една година-лутане и надолу и надолу, объркване и безисходица с незнаие до некадърност, липса на опит до липса на знания и администртивен опит в здравеопзването. ЛОШИ ДНИ за болните и болниците бяха през 2009-2010 г. с "ВИХЪРА НА НОВА и НЕАДАПТИРУЕМА ЗА УСЛОВИЯТА НИ СТРАТЕГИЯ". МНОГО СТРЕС за болните, стрес за лекарите, стрес за общините, за аптекарит и т.н. Оценка за МЗСлаб 2.

То тогава и тя трябва да си ходи! И тя май ги гони!

родителите ми - и двамата бяха лекари-педиатри и анестезиолози, но с докторати по медицина съответно от Загреб и Миена! Дали почитаемата г-жа министър /сиреч моя слуга/ би издържала един изпит по Хирургия при проф. Пашич или нашия проф. Чилов, ако ги е чувала? Както и да е, от родителите си знам ЕДНО и то е НАЙ-ВАЖНОТО: заклели са ме да не влизам на преглед при лекар без бели коси поне по бакенбардите и с гъбясали от миене със септичен сапун ръце.......Което, преведено на простонароден език, означава да имат БОГАТ ПРАКТИЧЕСКИ ОПИТ !!!! Останалото е мълчание, както казваше Хамлет във финалната си реплика........

Когато научите резултатите много ще се изненадате, ако ги научите. Лично аз замен съм си направил извода и подобна статистика от контактите ми в тази свера които са свързани с работата...Особено очевадно е в по-малки градове, там направо се набива на очи как пенсионирани фелшери работят в Спешна медицинска помощ примерно...и несамо там.. Но всеки си заслужава това което сам е сътворил...

Не се учудвайте на "Гл.асистент (биолог) - ВиК" - всички "немедицински" работници (биолози, фармацевти, химици, физици, счетоводители, икономисти и т.н.), които се водят експертни кадри и между тях има асистенти, доценти и професори (с медицинска специалност!), ТЯ ги обяви за "технически персонал" т.е. каналджии, автоклавчици, санитари, пазачи и т.н.??? Сега по темата. Познавам едно заведенийце (медицинско), което обучава млади специалисти. Министерство на просветата плаща на МЗ за това ...НО... МЗ "забравя" да плати на въпросното заведенийце. Така от мизерните заплати на "техническия персонал" се плащат още по-мизерните заплати на специализантите. И въобще ДВОЙНИЯТ СТАНДАРТ е много разпространен в МЗ. Там - в МЗ получават премии (спр. 2009 г.), пари за дрехи, очила, канцеларски материали, техника, санитарни материали + пълните си заплати. В мед. заведенийца - премии - йок; - пари за защитно облекло, канц. мат., хиг. мат., апаратура, лекарства, ремонти и т.н. - йок! За сметка на това - намален процент за прослужени години, делегиран бюджет (по-точно с 10% намаление на заплатите със ЗАДНА ДАТА, поради което служителите ги изритват в неплатена а това е абсолютно нарушение на КТ - дадени пари за заплати - не се връщат от работника!!!). А на всичко отгоре г-жата Министър си увеличи скоро таксата за преглед при нея от 50 лв на 80 лв?! За новите цени на....от 01.07. по-добре да не споменавам.

"Рефотми срещу пари" това е най-безумната идея.Какво ли не ражда болния мозък за пари,а ?А управленски капацитет за разумни рашения няма.Навсякъде е така и в убразованието и в армията и в полицията и в медицината,навсякъде където държавата има над 50% участие.Виж при бившите рекетьори(банкери,застрахователи,енергоразпределители,корабостроители,охранители и др.)е друго - там има някакъв ред,респект,правила,които не се променят(без смърт).

Бабето е права!Ето,тя самата се е оттеглила за да направи път на младите.И други лекари ще го направят,но министерската длъжност е само една.

ЗАЩО ОТ НЕЯ МИНИСТЪР НЕ СТАВА? 1. Като политик и визия - пълна дупка. 2. Като педагог (не преподавател) и психолог - пълен антипод. 3. Неконтактна, неадекватна но упорита като магарица. 4. Голям учен но кабинетен доктор - без никаква представа за цялото здравеопазване. Освен за нейното си институтче и хабер си няма за историята, развитието и съвременното състояние на нашето здравеопазване. Не познава структурите и техните функции. Поради общомедицинска неграмотност омаловажава дейностите по другите специалности и направления. Доказателства: 1. Единственото министерство, на което през 2009 г. беше намален бюджета е МЗ. На този фон тази в----а намали с 29,4% бюджета на здравеопазването от 01.03.2010г. Никое друго министерство не го направи!!! 2. Започна да разбива структури, които са основали медицината в България и повече от сто години имат утвърдени функции и дейности. 3. Назначи си две зам.министърки (без медицински опит и образование), които по-скоро са подходящи за дилърки и амбулантни търговци. 4. Съкращенията, назначенията и нейният устройствен правилник доведоха до пълен карамбол в министерството. Никой не знае какво да прави а тези, които знаят ги е страх. 5. Досегашната й дейност е преди всичко разрушителна а не градивна - и ако Костов и Муравей Радев забиха първия пирон в ковчега на здравеопазването, тя ще забие последния!? На всичкото отгоре няма и елементарно възпитание и такт - всички "немедицински" работници (биолози, химици, физици, счетоводители, икономисти и т.н.), които се водят експертни кадри и между тях има асистенти, доценти и професори (с медицинска специалност!), ТЯ ги обяви за "технически персонал" т.е. каналджии, автоклавчици, санитари, пазачи и т.н.???

Браво, е най-накрая се сетихте, че младите движат света!Обаяче с тези изкусителни офрти от останалия свят, как да се справим?Защо трябва да се надписват пациенти, та да може да се вземе някаква заплата от лекарите, но не и от останалия персонал?Мошениците оцеляват, а на достойните им писва!

Ще ги брои на клона на разклона за В.Търново и после сигурно ще го отреже кукумицина.

Всеизвестен факт е, че от 15 г. системата е рискова! Причината не е във възрастта. Ако щете, не е и само в заплащането! Системата е рискова, защото пречи на лекарите да лекуват като ги задължава да покриват пътеки. Рискова е, защото изключи сестринските услуги и обгрижване на болния, като постави сестринското съсловие на ниво секретарки. Рисково е и заниманието на министърката с несъществени въпроси, защото с подобна политика пречи да се назначават хора над 50г. и да се използват знанията и опита им.

Предпочитам да ме лекува 70 годишен лекар с опит, отколкото 27 годишно самонадеяно докторче (с купени изпити и диплома). Но...след като Борисова изгони младите лекари (с намалените бюджети - респективно заплати) и то не по един на ден (както при Станишев) а вече по двама-трима, ТО И МЛАДИ НЯМА ДА ИМА. И както се държи като "премръзнал циганин с брадва в хилава горичка" ще прокуди и възрастните лекари. Все пак направи едно нещо смислено - назначи си за зам.министър лекар - психиатър!?

Ами това ер почнаха да броят лошия човешки материал. То сам Бочко си го каза преди вмереме, да се готвят и останалите.

Най-после!!! Младите лекари бягат в чужбина или започват нещо различно от специалността им, защото с тези заплати се развеждат или корумпират. Отговорността е голяма, заплатат ниска, работното време- денонощно- непрекъснато вдигаш телефон на пациент. Непрекъснато си ангажиран и съпричастен, а накрая.. прочиташ в някой форум, че си некадърник и корумпиран... "пък върви разправяй после, че намаш сестра". А възрастните лекари са рисков фактор, защото са далеч от технологиите, от тези технологии, които ти дават възможност да станеш след операция и на другия ден да си на работа, а не 6 месеца да лежиш и пъшкаш "заклан" ... по старата методология...

Ама какоф такоф професорин си бре дофтурке, щом дори преглед на данни не си направила за изказването си !? Как да няма подход за назначаване (присъединяване по-скоро) на водещ експерт-колега на всеки новоназначен дипломиран медицински кадър (от лекар/ка до санитар/ка) в ефективно-работещите здравни системи !! Има си и то поне от седемдесетте на миналия век ; и се твърди доказано, че така не само се намаляват грешките, но и се създава приемственост в работата (и запазване/развиване експертизата) на съответното здравно заведение ; да не говорим, че има и предвидени данъчни облекчения (на заведението се дават кредити за покриване на работното време, както на водещия експерт така и на новоназначения, което е отделено за този образователен процес) Та не знам как и кого сте лекували/консултирали във Вашата клиника край НДК в София, проф. Др. Борисова ; Но за да Ви плащам заплата за Министър на Здравеопазването - определено държа да виждам/чета че знаете какво правите/говорите .

как беше от 1997?ходи и работи на софя без пари-за сметка на полагаемя ти платен годишен отпуск и всеки миг,на време за отдих-пак ангаря.след 10 години ;вземаш спецялност-заплата 500 лв.даге има нагли работодатели,които по своа преценка заплашат за придобита спецялност.няма кои да види и коригира тези безобразя!

Кво викаш?

управляващите в България са ненормални! да направят пенсионната възраст на 70 и да плачат, че хората работели на 60???????? на всеки лекар в Бг ще дам съвет да си пуска документи за Скандинавия, осигуряват му езикови курсове, супер заплащане и никакъв стрес!

Лекар на 60 години е "рисков фактор", а министър на 60 години - народно бедствие! Като се преценява адекватността на 60 годишните, хайде да не прави двоен стандарт! Да и припомним също, че няма за лекарите по-ранно пенсиониране, влизат в общия кюп, като правителството иска да вдига пенсионната възраст! Тази, преди да се изцепва, да помисли малко, ама нали и тя е скочила 60-те...явно се сеща за наборите, като се изтърва пред тоалетната!

1. В ЕС за делене на млад и стар се дажа под съд, заради дискриминационен подход. 2. Значи тази дама не знае къде се намира и трябва да си ходи в пенсия. 3. Ако беше така просто да се реши тоз проблем с медицинско обслужване, в ЕС отдавна да е решен, ама не... много е сложен, дори за такива страни като Швеция. Там апаратура за преглеждане и изследването на всеки има, но обслужващ персонал няма. 4. Изводът да не се баламосват хората с приказки за хиляда и една нощ. 5. Изглежда мадам просто не е за поста си. Да си остави амбициите на германският канцлер, или финския премиер, просто не става.

Помни ли мадам Борисова заплатите на младите лекари преди 30 години. По разпределение и със 120лв,малко по- късно 155.Тези същите,които тя ще преброява като диви зайци. Работеха и вземаха специалности.Госпожата най-напред да окачестви съвременното медицинско образование в България. Да направи национален тест за млади лекари,дипломирани през последните 3-4 години./като матурите/.Тогава да коментира.Да преустанови прехвърлянето след първи курс в България записаните в Молдова и Одеса мамини синчета и щерки.

знам, че западните работодатели имат неписано и неказано в прав текст изискване към кандидатите - да са под 35-40 годишни. Не коментирам причините за това. Но вероятно е причина у нас, все пак да има някакъв персонал в болниците, макар и 50-60 годишни. :)

Права е министърката, трябва да се обучават младите лекари. Тя много добре знае как от години старите лекари или шефове на екипи крият знания от семинари, знания от опита си и ограничават нарочно достъпа до работата с апаратурата за младите лекари или за тия, които не играят с тях при взимането на пари за лечение.Масова практика е на чуждестранни форуми да ходи винаги шефа на отделението най-вече заради командировъчните, но и след това нищо да не споделя с колегите си.

бе Попова що не се обучават???

несъмнено е така, но аок само малко поназнайваш езици и знаеш от коя страна се включва компютъра, можеш спокойно да ги навреш на кучето отзад. Нет-ът е пълен с последно издадени книги, а който е отишъл зарад командировъчните и шопинга, той няма да има какво да сподели с тебе, вЕрвай. И за него е по-добре да мълчи тайнствено. Така че просто чети, девойко.

ОПРАВИ ЗАПЛАТИТЕ, ГОСПОЖО МИНИСТЪР, НЕ ДА ПОЛУЧАВАМ КОЛКОТО ЕДНА ЧИСТАЧКА В БАНКА, ВИК, ЕОН, ЕВН ИЛИ ЧЕЗ!

"работят лекари над 60 години....По думите й, в Европа такъв прецедент не съществува". А сега да сравним. И да разберем защо. -France Retirement Strike: Workers Protest Sarkozy Plan To Raise French Retirement Age From 60 To 62. .." Между другото сравянването на хоспитализациите у нас и в ЕС не е толкова лесно занимание, защото в ЕС няма универсално определение за "болнично легло" в смисъл, че някои държави включват и родилните домове, други и родилните домове и психиатриите, трети не ги включват, четвърти включват оздравителните центрове за долекуване, а пети-не.

Друго си е жена-ръководител. Сега същото трябва да направи и просветното министерство, че след 2-3 години няма да остане кьорав учител непенсиониран!!!!!!!

Какви са тез глупости бе душа? Старите ще учат новите.НЕ ВЗЕМЕШ ЛИ СПЕЦИАЛНОСТ НЯМАШ ПРАВО ДА ЛЕКУВАШ, НЯМАШ ПРАВО НА ЧАСТНА ПРАКТИКА.НЯМАШ ПРАВО И РЕЦЕПТА ДА ИЗДАДЕШ. А ЗНАЕТЕ ЛИ КАК СЕ СПЕЦИАЛИЗИРА? НИКАК! Ей за това изявленията на бабата са Г Л У П О С Т И! Системата е сътворена да унищожава младите, за да могат маститите дъртаци да се гушат.

интересно ми е какъв ти е критерия за "дъртак"- 40, 50, 60 ?

Само, че за целта трябват пари, те сега се режат. Трябва общо практикуващите лекари да се трансформират в старите квартални и при тях да ходят само тези, които не са наясно къде им е проблема. Така ще има повече места и работа за големите лекарски колективи и ще могат да се развиват школи и да се създават кадри и ще се осъществява по-квалифицирано лечение. Всичко останало са глупости.

Здравното министерство никога не се е интересувало как се лекуват българите.Чиновниците не искат и да знаят какво става.Не е добре да си лекар в БГ при тия безхаберници защотосамо знаят да искат.

Политиката на държавата към лекарите в Булгаристан е уникална. Лекарите се третират по зле от ватманите, таксиметровите шофьори и милиционерите. Преди 12 години се махнах от БГ, тогава получавах като лекар заплата равна на средната за страната и двойно по малка от гореспоменатите тъпанарски бачкатори. Сега картинката е почти същата , средната заплата на лекарите е не повече от 800 лв, ....навсякъде в нормалните държави лекарите получават минимум 3 пъти средната работна заплата за страната. Така само може да работи системата и да не се налага да се молим на господ бог да Ни помага. Но очевидно държава която се управлява от пожарникари, гейове и ченгета от ДС е обречена......

Това си е чисто разделение/дискриминация/на лекарите по възраст.Няма млади и стари.Има способни и неспособни.Някои са призвани да бъдат лекари ,да помагат на хората.Имат специфично излъчване.Друг е въпроса ,че здравната система е съсипана.

"След 10 г. ще ни лекуват баби и дядовци" Защо бе, Г-жо? Не е ли затова, че младите лекари, потъващи в мизерия, ще се разбягат окончателно. Така че пазете и докторите над 60 и над 65 ,ако се наложи, а то ще се наложи.

Да не забрави да преброи себе си.Хората професионално не се делят на стари и млади,а на кадърни и некадърни.И стар и млад,който не става за нищо,пак не става.

Често пъти външният вид, излъчването говорят за човека!! При тая - убедително недоразумение, което , кой знае какво си мисли ! Искам Здравната каса да ме информира за вноските, които съм направил през годините! Не искам с моите пари да лекувам Сульо и Пульо , цигани !!

Какъв е мотивът на млад лекар да специализира, като в държавно здравно заведение, при получаване на специалност заплатат остава същата както преди придобиване на специалност /около 500 лв./ ?!!!! Защо млад лекар да се заробва с 5г. договор с това здравно заведение, след като същото не поема разхода за специализация, а осигурява само 40 дни служебен оптуск. Не дай се боже здравното заведение да не може да бъде "база" за обучението, познайте каква става цената на обучението за младия лекар ако това здравно заведение е в провинцията!

Бахти, не мога да си представя, че има хора дето не могат да разберат смисъла на толкова лесен и ясен текст. Кво остава, ако е нещо по-сложно?! Само да не почнете пак да говорите, че сме много умна нация. Няма що, видно е!

Аз съм медицинска сестра, но не практикувам професията си, защото заплащането е на ниво социална помощ. Работя в друг отрасъл за много повече пари, но не съм само аз, а и много мои други колежки, чувам, че и други ще напускат много скоро! Остават бабите - сестри!

Научете се да четете между редовете.Борисова е много права,че трябва болниците да се замислят за нови попълнения.Нищо лошо не е казала жената за лекарите на 60 години,но те не могат да бъдат вечни.Колкото до заплащането-ами всеки начинаещ лекар или какъвто и да е започва с по-ниско заплащане.Нали не си мислите,че всеки който завърши медицина се втурва към чужбина да става лекар с голяма заплата.Много от тях завършват и се хващат да работят каквото и да,но не и като лекари.По-добре да се намерят места за новите бъдещи специалисти в болниците,да постажуват няколко години ,да понатрупат опит от по-старите такива за да има кой да ни лекува след време.

Ами като младите лекари на 99% са влезли с парички, протекции и връзки? Особено тези дето сега са на по30-40години. Какво да лекуват? Те са си чисти търговци, а не лекари.Добре, че има тук там някой"старец" та да ми решава здравословния проблем

Няма млади и стари, а само добри и лоши професионалисти.Просто системата за специализация е съсипана.

много правилна е насоката-да се обарне необходимото внимание на поготовката на младите лекари!това е патят! трудностите са много в здравеопазването,но и за поготовката на младите, трябва да се отдели особенно внимание!просто дерзажте,г-жо министар и все напред! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

малко касно са се сетили за лекарите...откакто ги прогониха от бг... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Да не брои лекарите , а да кажат на хората къде са 455 милиона от здравната каса. http://bulgaria-news.bg/category/bulgaria/society/resume/post38868.html ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ ТЪРСИ 455 МЛН. ЛВ. ОТ ЗДРАВНИ ВНОСКИ

Нали вдигнаха пенсионната възраст? Тази защо се притеснява от 60 годишините лекари?

"Бе обявена и кампания за даряване на кръв, за да може пострадалият да бъде преместен в специализирана клиника по изгаряния. Такова отделение в Бургас вече не съществува. Най-близките са във Варна и Стара Загора.+ КАКВО ЩЕ КАЖЕ БОРИСОВА НА БЛИЗКИТЕ НА ПОЧИНАЛИЯ? ЧЕ ЗАРАДИ РЕФОРМАТА ХОРА НА 3 3ГОДИНИ УМИРАТ

Всъщност цялата тази риторика и борба е за разчистване на конкуренция и монополизиране на дейности.

Коментари - Борисова брои лекарите над 60 години | Днес.dir.bg

Борисова брои лекарите над 60 години

Здравното министерство е препоръчало да започне обучение на млади специалисти във всички болници, в които работят лекари над 60 години.

Обратно в новината

Коментари - Борисова брои лекарите над 60 години | Днес.dir.bg

Коментари

Какво сте се хванали за външния вид на министърката?Вие всичките гледате ли се в огледалото- все отбор красавци и красавици.Жената прави и невъзможното без достатъчно пари да може да вреди болните за лечение.Ползва европейски практики.Тя не може да увеличи заплатите,парите не стигат.Колкото до младите лекари- да им се осигурят по-човешки условия за специализация.

Младите не искат да мизерстват в болници с 450-500 лева заплати. Дори само за храната не стигат заплатите им. Е, младите знаят какво става у нас и в парламента и как няма принципи и как у нас не ценят способните и как назначенита са по-старому (партийни, политически, братови и семйни), и БЯГАТ. Младите и способни лекари бягат като от "чума" от родината си-това е то Ана-Мария. И да броиш още днагодина-до 5 Юли 2011 г.-пак същото, защото НИКОЙ НЯМА ГРИЖА ЗА младите от Държавата и те се спасяват. Ако министер на здравето е назначен да брой старите лекари (както броим пилците в пилчарниците или козите в козарниците), да ни говори небивалици, да се тюхка как да се справи, или да прави шокираши здрвни карти и шокирщи нови назначения (на неспособни лекари)-то БОЙКО Да не го е срещал на бензинотанцията. От къде Бойко ги намери все откачалки-Зам Министерки при Нанев-едно с едно не връзваха, кой от кой по завеял се нанякъде. И сега с новите назначени в едно с Ана-Мария- вятър ги вее-само ние в МЗ знаем какво става. Ум, честност, опит и преданност и още....много качества се искат за министър на здравето. Но не му върви на Бойко-като "спънат кон" е с Министерство на здрвето и хората които все назначава- все НЕ за там. Поне и двамата Нанев и Ана-Мария да бяха гербери-ще кажеш- верни на герберските идей-отговорни политически. А те - те нямат нищо общо с ГЕРБ, дори си го казаха пред журналисти, дори за ГЕРБ дали са гласували-жалко за нас герберите гласоподватели. И жалко за прогрмата и идейте на Бойко. Равносметката: Една година-лутане и надолу и надолу, объркване и безисходица с незнаие до некадърност, липса на опит до липса на знания и администртивен опит в здравеопзването. ЛОШИ ДНИ за болните и болниците бяха през 2009-2010 г. с "ВИХЪРА НА НОВА и НЕАДАПТИРУЕМА ЗА УСЛОВИЯТА НИ СТРАТЕГИЯ". МНОГО СТРЕС за болните, стрес за лекарите, стрес за общините, за аптекарит и т.н. Оценка за МЗСлаб 2.

То тогава и тя трябва да си ходи! И тя май ги гони!

родителите ми - и двамата бяха лекари-педиатри и анестезиолози, но с докторати по медицина съответно от Загреб и Миена! Дали почитаемата г-жа министър /сиреч моя слуга/ би издържала един изпит по Хирургия при проф. Пашич или нашия проф. Чилов, ако ги е чувала? Както и да е, от родителите си знам ЕДНО и то е НАЙ-ВАЖНОТО: заклели са ме да не влизам на преглед при лекар без бели коси поне по бакенбардите и с гъбясали от миене със септичен сапун ръце.......Което, преведено на простонароден език, означава да имат БОГАТ ПРАКТИЧЕСКИ ОПИТ !!!! Останалото е мълчание, както казваше Хамлет във финалната си реплика........

Когато научите резултатите много ще се изненадате, ако ги научите. Лично аз замен съм си направил извода и подобна статистика от контактите ми в тази свера които са свързани с работата...Особено очевадно е в по-малки градове, там направо се набива на очи как пенсионирани фелшери работят в Спешна медицинска помощ примерно...и несамо там.. Но всеки си заслужава това което сам е сътворил...

Не се учудвайте на "Гл.асистент (биолог) - ВиК" - всички "немедицински" работници (биолози, фармацевти, химици, физици, счетоводители, икономисти и т.н.), които се водят експертни кадри и между тях има асистенти, доценти и професори (с медицинска специалност!), ТЯ ги обяви за "технически персонал" т.е. каналджии, автоклавчици, санитари, пазачи и т.н.??? Сега по темата. Познавам едно заведенийце (медицинско), което обучава млади специалисти. Министерство на просветата плаща на МЗ за това ...НО... МЗ "забравя" да плати на въпросното заведенийце. Така от мизерните заплати на "техническия персонал" се плащат още по-мизерните заплати на специализантите. И въобще ДВОЙНИЯТ СТАНДАРТ е много разпространен в МЗ. Там - в МЗ получават премии (спр. 2009 г.), пари за дрехи, очила, канцеларски материали, техника, санитарни материали + пълните си заплати. В мед. заведенийца - премии - йок; - пари за защитно облекло, канц. мат., хиг. мат., апаратура, лекарства, ремонти и т.н. - йок! За сметка на това - намален процент за прослужени години, делегиран бюджет (по-точно с 10% намаление на заплатите със ЗАДНА ДАТА, поради което служителите ги изритват в неплатена а това е абсолютно нарушение на КТ - дадени пари за заплати - не се връщат от работника!!!). А на всичко отгоре г-жата Министър си увеличи скоро таксата за преглед при нея от 50 лв на 80 лв?! За новите цени на....от 01.07. по-добре да не споменавам.

"Рефотми срещу пари" това е най-безумната идея.Какво ли не ражда болния мозък за пари,а ?А управленски капацитет за разумни рашения няма.Навсякъде е така и в убразованието и в армията и в полицията и в медицината,навсякъде където държавата има над 50% участие.Виж при бившите рекетьори(банкери,застрахователи,енергоразпределители,корабостроители,охранители и др.)е друго - там има някакъв ред,респект,правила,които не се променят(без смърт).

Бабето е права!Ето,тя самата се е оттеглила за да направи път на младите.И други лекари ще го направят,но министерската длъжност е само една.

ЗАЩО ОТ НЕЯ МИНИСТЪР НЕ СТАВА? 1. Като политик и визия - пълна дупка. 2. Като педагог (не преподавател) и психолог - пълен антипод. 3. Неконтактна, неадекватна но упорита като магарица. 4. Голям учен но кабинетен доктор - без никаква представа за цялото здравеопазване. Освен за нейното си институтче и хабер си няма за историята, развитието и съвременното състояние на нашето здравеопазване. Не познава структурите и техните функции. Поради общомедицинска неграмотност омаловажава дейностите по другите специалности и направления. Доказателства: 1. Единственото министерство, на което през 2009 г. беше намален бюджета е МЗ. На този фон тази в----а намали с 29,4% бюджета на здравеопазването от 01.03.2010г. Никое друго министерство не го направи!!! 2. Започна да разбива структури, които са основали медицината в България и повече от сто години имат утвърдени функции и дейности. 3. Назначи си две зам.министърки (без медицински опит и образование), които по-скоро са подходящи за дилърки и амбулантни търговци. 4. Съкращенията, назначенията и нейният устройствен правилник доведоха до пълен карамбол в министерството. Никой не знае какво да прави а тези, които знаят ги е страх. 5. Досегашната й дейност е преди всичко разрушителна а не градивна - и ако Костов и Муравей Радев забиха първия пирон в ковчега на здравеопазването, тя ще забие последния!? На всичкото отгоре няма и елементарно възпитание и такт - всички "немедицински" работници (биолози, химици, физици, счетоводители, икономисти и т.н.), които се водят експертни кадри и между тях има асистенти, доценти и професори (с медицинска специалност!), ТЯ ги обяви за "технически персонал" т.е. каналджии, автоклавчици, санитари, пазачи и т.н.???

Браво, е най-накрая се сетихте, че младите движат света!Обаяче с тези изкусителни офрти от останалия свят, как да се справим?Защо трябва да се надписват пациенти, та да може да се вземе някаква заплата от лекарите, но не и от останалия персонал?Мошениците оцеляват, а на достойните им писва!

Ще ги брои на клона на разклона за В.Търново и после сигурно ще го отреже кукумицина.

Всеизвестен факт е, че от 15 г. системата е рискова! Причината не е във възрастта. Ако щете, не е и само в заплащането! Системата е рискова, защото пречи на лекарите да лекуват като ги задължава да покриват пътеки. Рискова е, защото изключи сестринските услуги и обгрижване на болния, като постави сестринското съсловие на ниво секретарки. Рисково е и заниманието на министърката с несъществени въпроси, защото с подобна политика пречи да се назначават хора над 50г. и да се използват знанията и опита им.

Предпочитам да ме лекува 70 годишен лекар с опит, отколкото 27 годишно самонадеяно докторче (с купени изпити и диплома). Но...след като Борисова изгони младите лекари (с намалените бюджети - респективно заплати) и то не по един на ден (както при Станишев) а вече по двама-трима, ТО И МЛАДИ НЯМА ДА ИМА. И както се държи като "премръзнал циганин с брадва в хилава горичка" ще прокуди и възрастните лекари. Все пак направи едно нещо смислено - назначи си за зам.министър лекар - психиатър!?

Ами това ер почнаха да броят лошия човешки материал. То сам Бочко си го каза преди вмереме, да се готвят и останалите.

Най-после!!! Младите лекари бягат в чужбина или започват нещо различно от специалността им, защото с тези заплати се развеждат или корумпират. Отговорността е голяма, заплатат ниска, работното време- денонощно- непрекъснато вдигаш телефон на пациент. Непрекъснато си ангажиран и съпричастен, а накрая.. прочиташ в някой форум, че си некадърник и корумпиран... "пък върви разправяй после, че намаш сестра". А възрастните лекари са рисков фактор, защото са далеч от технологиите, от тези технологии, които ти дават възможност да станеш след операция и на другия ден да си на работа, а не 6 месеца да лежиш и пъшкаш "заклан" ... по старата методология...

Ама какоф такоф професорин си бре дофтурке, щом дори преглед на данни не си направила за изказването си !? Как да няма подход за назначаване (присъединяване по-скоро) на водещ експерт-колега на всеки новоназначен дипломиран медицински кадър (от лекар/ка до санитар/ка) в ефективно-работещите здравни системи !! Има си и то поне от седемдесетте на миналия век ; и се твърди доказано, че така не само се намаляват грешките, но и се създава приемственост в работата (и запазване/развиване експертизата) на съответното здравно заведение ; да не говорим, че има и предвидени данъчни облекчения (на заведението се дават кредити за покриване на работното време, както на водещия експерт така и на новоназначения, което е отделено за този образователен процес) Та не знам как и кого сте лекували/консултирали във Вашата клиника край НДК в София, проф. Др. Борисова ; Но за да Ви плащам заплата за Министър на Здравеопазването - определено държа да виждам/чета че знаете какво правите/говорите .

как беше от 1997?ходи и работи на софя без пари-за сметка на полагаемя ти платен годишен отпуск и всеки миг,на време за отдих-пак ангаря.след 10 години ;вземаш спецялност-заплата 500 лв.даге има нагли работодатели,които по своа преценка заплашат за придобита спецялност.няма кои да види и коригира тези безобразя!

Кво викаш?

управляващите в България са ненормални! да направят пенсионната възраст на 70 и да плачат, че хората работели на 60???????? на всеки лекар в Бг ще дам съвет да си пуска документи за Скандинавия, осигуряват му езикови курсове, супер заплащане и никакъв стрес!

Лекар на 60 години е "рисков фактор", а министър на 60 години - народно бедствие! Като се преценява адекватността на 60 годишните, хайде да не прави двоен стандарт! Да и припомним също, че няма за лекарите по-ранно пенсиониране, влизат в общия кюп, като правителството иска да вдига пенсионната възраст! Тази, преди да се изцепва, да помисли малко, ама нали и тя е скочила 60-те...явно се сеща за наборите, като се изтърва пред тоалетната!

1. В ЕС за делене на млад и стар се дажа под съд, заради дискриминационен подход. 2. Значи тази дама не знае къде се намира и трябва да си ходи в пенсия. 3. Ако беше така просто да се реши тоз проблем с медицинско обслужване, в ЕС отдавна да е решен, ама не... много е сложен, дори за такива страни като Швеция. Там апаратура за преглеждане и изследването на всеки има, но обслужващ персонал няма. 4. Изводът да не се баламосват хората с приказки за хиляда и една нощ. 5. Изглежда мадам просто не е за поста си. Да си остави амбициите на германският канцлер, или финския премиер, просто не става.

Помни ли мадам Борисова заплатите на младите лекари преди 30 години. По разпределение и със 120лв,малко по- късно 155.Тези същите,които тя ще преброява като диви зайци. Работеха и вземаха специалности.Госпожата най-напред да окачестви съвременното медицинско образование в България. Да направи национален тест за млади лекари,дипломирани през последните 3-4 години./като матурите/.Тогава да коментира.Да преустанови прехвърлянето след първи курс в България записаните в Молдова и Одеса мамини синчета и щерки.

знам, че западните работодатели имат неписано и неказано в прав текст изискване към кандидатите - да са под 35-40 годишни. Не коментирам причините за това. Но вероятно е причина у нас, все пак да има някакъв персонал в болниците, макар и 50-60 годишни. :)

Права е министърката, трябва да се обучават младите лекари. Тя много добре знае как от години старите лекари или шефове на екипи крият знания от семинари, знания от опита си и ограничават нарочно достъпа до работата с апаратурата за младите лекари или за тия, които не играят с тях при взимането на пари за лечение.Масова практика е на чуждестранни форуми да ходи винаги шефа на отделението най-вече заради командировъчните, но и след това нищо да не споделя с колегите си.

бе Попова що не се обучават???

несъмнено е така, но аок само малко поназнайваш езици и знаеш от коя страна се включва компютъра, можеш спокойно да ги навреш на кучето отзад. Нет-ът е пълен с последно издадени книги, а който е отишъл зарад командировъчните и шопинга, той няма да има какво да сподели с тебе, вЕрвай. И за него е по-добре да мълчи тайнствено. Така че просто чети, девойко.

ОПРАВИ ЗАПЛАТИТЕ, ГОСПОЖО МИНИСТЪР, НЕ ДА ПОЛУЧАВАМ КОЛКОТО ЕДНА ЧИСТАЧКА В БАНКА, ВИК, ЕОН, ЕВН ИЛИ ЧЕЗ!

"работят лекари над 60 години....По думите й, в Европа такъв прецедент не съществува". А сега да сравним. И да разберем защо. -France Retirement Strike: Workers Protest Sarkozy Plan To Raise French Retirement Age From 60 To 62. .." Между другото сравянването на хоспитализациите у нас и в ЕС не е толкова лесно занимание, защото в ЕС няма универсално определение за "болнично легло" в смисъл, че някои държави включват и родилните домове, други и родилните домове и психиатриите, трети не ги включват, четвърти включват оздравителните центрове за долекуване, а пети-не.

Друго си е жена-ръководител. Сега същото трябва да направи и просветното министерство, че след 2-3 години няма да остане кьорав учител непенсиониран!!!!!!!

Какви са тез глупости бе душа? Старите ще учат новите.НЕ ВЗЕМЕШ ЛИ СПЕЦИАЛНОСТ НЯМАШ ПРАВО ДА ЛЕКУВАШ, НЯМАШ ПРАВО НА ЧАСТНА ПРАКТИКА.НЯМАШ ПРАВО И РЕЦЕПТА ДА ИЗДАДЕШ. А ЗНАЕТЕ ЛИ КАК СЕ СПЕЦИАЛИЗИРА? НИКАК! Ей за това изявленията на бабата са Г Л У П О С Т И! Системата е сътворена да унищожава младите, за да могат маститите дъртаци да се гушат.

интересно ми е какъв ти е критерия за "дъртак"- 40, 50, 60 ?

Само, че за целта трябват пари, те сега се режат. Трябва общо практикуващите лекари да се трансформират в старите квартални и при тях да ходят само тези, които не са наясно къде им е проблема. Така ще има повече места и работа за големите лекарски колективи и ще могат да се развиват школи и да се създават кадри и ще се осъществява по-квалифицирано лечение. Всичко останало са глупости.

Здравното министерство никога не се е интересувало как се лекуват българите.Чиновниците не искат и да знаят какво става.Не е добре да си лекар в БГ при тия безхаберници защотосамо знаят да искат.

Политиката на държавата към лекарите в Булгаристан е уникална. Лекарите се третират по зле от ватманите, таксиметровите шофьори и милиционерите. Преди 12 години се махнах от БГ, тогава получавах като лекар заплата равна на средната за страната и двойно по малка от гореспоменатите тъпанарски бачкатори. Сега картинката е почти същата , средната заплата на лекарите е не повече от 800 лв, ....навсякъде в нормалните държави лекарите получават минимум 3 пъти средната работна заплата за страната. Така само може да работи системата и да не се налага да се молим на господ бог да Ни помага. Но очевидно държава която се управлява от пожарникари, гейове и ченгета от ДС е обречена......

Това си е чисто разделение/дискриминация/на лекарите по възраст.Няма млади и стари.Има способни и неспособни.Някои са призвани да бъдат лекари ,да помагат на хората.Имат специфично излъчване.Друг е въпроса ,че здравната система е съсипана.

"След 10 г. ще ни лекуват баби и дядовци" Защо бе, Г-жо? Не е ли затова, че младите лекари, потъващи в мизерия, ще се разбягат окончателно. Така че пазете и докторите над 60 и над 65 ,ако се наложи, а то ще се наложи.

Да не забрави да преброи себе си.Хората професионално не се делят на стари и млади,а на кадърни и некадърни.И стар и млад,който не става за нищо,пак не става.

Често пъти външният вид, излъчването говорят за човека!! При тая - убедително недоразумение, което , кой знае какво си мисли ! Искам Здравната каса да ме информира за вноските, които съм направил през годините! Не искам с моите пари да лекувам Сульо и Пульо , цигани !!

Какъв е мотивът на млад лекар да специализира, като в държавно здравно заведение, при получаване на специалност заплатат остава същата както преди придобиване на специалност /около 500 лв./ ?!!!! Защо млад лекар да се заробва с 5г. договор с това здравно заведение, след като същото не поема разхода за специализация, а осигурява само 40 дни служебен оптуск. Не дай се боже здравното заведение да не може да бъде "база" за обучението, познайте каква става цената на обучението за младия лекар ако това здравно заведение е в провинцията!

Бахти, не мога да си представя, че има хора дето не могат да разберат смисъла на толкова лесен и ясен текст. Кво остава, ако е нещо по-сложно?! Само да не почнете пак да говорите, че сме много умна нация. Няма що, видно е!

Аз съм медицинска сестра, но не практикувам професията си, защото заплащането е на ниво социална помощ. Работя в друг отрасъл за много повече пари, но не съм само аз, а и много мои други колежки, чувам, че и други ще напускат много скоро! Остават бабите - сестри!

Научете се да четете между редовете.Борисова е много права,че трябва болниците да се замислят за нови попълнения.Нищо лошо не е казала жената за лекарите на 60 години,но те не могат да бъдат вечни.Колкото до заплащането-ами всеки начинаещ лекар или какъвто и да е започва с по-ниско заплащане.Нали не си мислите,че всеки който завърши медицина се втурва към чужбина да става лекар с голяма заплата.Много от тях завършват и се хващат да работят каквото и да,но не и като лекари.По-добре да се намерят места за новите бъдещи специалисти в болниците,да постажуват няколко години ,да понатрупат опит от по-старите такива за да има кой да ни лекува след време.

Ами като младите лекари на 99% са влезли с парички, протекции и връзки? Особено тези дето сега са на по30-40години. Какво да лекуват? Те са си чисти търговци, а не лекари.Добре, че има тук там някой"старец" та да ми решава здравословния проблем

Няма млади и стари, а само добри и лоши професионалисти.Просто системата за специализация е съсипана.

много правилна е насоката-да се обарне необходимото внимание на поготовката на младите лекари!това е патят! трудностите са много в здравеопазването,но и за поготовката на младите, трябва да се отдели особенно внимание!просто дерзажте,г-жо министар и все напред! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

малко касно са се сетили за лекарите...откакто ги прогониха от бг... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Да не брои лекарите , а да кажат на хората къде са 455 милиона от здравната каса. http://bulgaria-news.bg/category/bulgaria/society/resume/post38868.html ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ ТЪРСИ 455 МЛН. ЛВ. ОТ ЗДРАВНИ ВНОСКИ

Нали вдигнаха пенсионната възраст? Тази защо се притеснява от 60 годишините лекари?

"Бе обявена и кампания за даряване на кръв, за да може пострадалият да бъде преместен в специализирана клиника по изгаряния. Такова отделение в Бургас вече не съществува. Най-близките са във Варна и Стара Загора.+ КАКВО ЩЕ КАЖЕ БОРИСОВА НА БЛИЗКИТЕ НА ПОЧИНАЛИЯ? ЧЕ ЗАРАДИ РЕФОРМАТА ХОРА НА 3 3ГОДИНИ УМИРАТ

Всъщност цялата тази риторика и борба е за разчистване на конкуренция и монополизиране на дейности.