За избор на лекар - от 250 до 700 лв.

Таксата за избор на лекар в лечебните заведения ще бъде между 250 лв. и 700 лв., а за избор на екип – между 350 лв. и 950 лв.

Обратно в новината

Коментари - За избор на лекар - от 250 до 700 лв. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е най-яркия АНТИконституционен закон, приеман в 20-годишния преходен период. Президентът Първанов да наложи вето над този узаконяващ кражбата "закон". Трябва да се уведоми и ЕС какви брутални недомислици се измислят в България и как се ощетяват пациентите. На всеки специалист, независимо доцент или професор му се плаща много по-висока заплата именно заради тази титла. ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ЗАПЛАЩА ПАК И ОТНОВО ЗА ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА ??? Тоя министър ми падна в очите още в началото като се изцепи, че лекарите правилно надписвали неправени от тях пътечки, защото не им стигали парите ?!?! Демек давай да лъжем и крадем, че не ни стигат парите !!! ЕЙ това ако не е крадливо циганско мислене, друго не е. А сега измислил и да рекетира хората с измисления "избор на екип". Щом на този екип му плащат заплата с какво право искат още ??? Да се борят за повишаване на заплатите си или да вървят да си основават частни болници и да си поставят цени каквито искат. ДА АМА НЕ... НЕ ИМ СТИСКА. ПО-лесно е да плашат гаргите, че щяли да заминават за чужбина. АМИ хайде заминавайте, къш.... От такива като вас полза няма никаква.

И в Западна, и в Източна Европа, а дори и в Африка, медицината струва пари. За по-висока квалификация се плаща повече. Другото са предизборни лозунги и неграмотни идеи на нови мераклии за власт!

точно преди нова година избирах екип за операция на злъчка в болницата в бургас и платих ....150 лв-а сега е от 250 и повече-за какво говорим бе герберски боклуци, защо всичко увеличавате главоломно?ТЪПАНАРИ!!!!!

bira_more

Безплатно в смисъл не го плащаш като го ползваш. Повече от ясно е че държавата го плаща. Въпроса е че държавата го плаща и при демокрация и при тоталитарни режими. А за потребителя е "безплатно". Иначе и в двата случая е от данъците му разбира се. Така е - всеки има право да го ползва. И у нас е така. Тоест няма разлика в правата на един германец и един неосигурен циганин в България. Отделен въпрос е къде какво и колко можеш да ползваш.

Панделке, теб и езика на Алеко ли почна да те обижда? Паднах от смях! Прилича ти ника!

Панделке, там има различни данъци, но здравеопазването се издържа от ДОД -данък общ доход и той в целия ЕС Е ПРОГРЕСИВЕН не е 10% български най .спекулантски в света данъчен модел- шантиклер

bira_more

Няма нищо спекулантско в плоския данък. Единственото добродеяние на комунистите е този данък. По принцип здравната система се финансира не от ДОД а от здравни осигуровки. Да ти имах знанията....

Всички пандели вън от форума, че ке задействам метлата!

bira_more

Аз живея в България. И ти обяснявам бавно че в България повечето болници са ЕООДта или ООДта, семейните лекари са ЕТ или ООД, специалистите са ЕТ, ЕООД или ООД. За Франция - изрично уточних че е от думи на други хора. Доста страшни неща са ми разправяли - хора на които мога да вярвам. Включително и как майка не може да заведе детето си на лекар защото е изчерпала лимита си.

Тези хора които са ти разправяли за Франция са или нашия Манго, или тъп балканец. Казах ти че трябва да питащ подробно нашенец, който най- малко е живял 8 години в страната и е разбрал системата. Абе цигани ли управляват вече България че са с толкова малко знания за другата Европа?

bira_more

Ами не са. Някои от тях са живяли и повече от 8 години. Недей да съдиш за всички българи живеещи на запад по себе си.

Значи нещо което не е минало покрай твоите очи, не е видяно от твоите очи е достойно за 4-ти км? ТОЧНО ТАКИВА КАТО ТЕБ СА ТЪМНИЯ БАЛКАНСКИ СУБЕКТ, КАКТО ТЕ Е ОПРЕДЕЛИЛ ПРЕДИ 100 ГОДИНИ АЛЕКО. АЗ ДОБЯВЯМ И НЕГОВОТО- БАЙ ГАНЬОВЕЦ!

bira_more

А във твоя - пази боже сляпо да прогледа?

Обяснявам на Чочо-цената за избор на екип се определя от цената на пътеката до 1/2 от цената и.Ако обаче Чочо не желае да избира екип тогава го оперира този, който е на смяна .Може професорът да е на смяна,може стажантите да са на смяна.Просто и ясно.

Само за джоба на редовия човек не е ясно. За твоя е ясно, особено като си на смяна..Хе хе хе

Разбери,че ако не искаш да плащаш за екип никой няма да те кара, нито ще те изгони от болницата.

Ако избирам стажантите, пак ли ще си плащам отгоре? Те са по-старателни, а и без това професорът виси над главите им. Този, който извади сливиците на детето в ИСУЛ стажант ли беше? А професорът не е ли бил стажант или така се е родил?

ПОЗДРАВЛЕНИЯ - Какво от това, че си плащам здравната вноска, като нямам пари да плащам за екип - значи не заслужавам добро здравеопазване! :)

Да се сигнализира Конституционния съд!

и Ванга, и Джуна, и Хелзинския комитет, Слатинската гледачка баба Пунда и бай Иван - огтярът на 116 СПТУ. И квоооо?

Как върви мизата за ГОБАР? Сигурно копаещите на дълпочина - два метра - струва една цена, копаещите на три - друга... Дължината на ковчега също е от значение за близките! Цинично и с привкус на черен хумор, но съпоставено с новите здравни наредби - напълно цинично безразсъдно разумно!

Скъпи доктори ,до като нашите левчета са мизерни, то и Вашите ще бъдат такива, не разбрахте ли че сме скачени съдове:БОГАТ НАРОД-БОГАТИ ДОКТОРИ ( но задължително в този ред , а не обратно).............!

bira_more

Мизерните левчета означават и мизерни услуги. Вярно е - има бедни. Ама много повече са онези които имат кинти за кола за цигари за алкохол - а бе за всичко друго ама не и за здраве. Щото то доктора е длъжен щото то Хипократовата клетва.

не драги, защото за обучението си сегашните нашенски доктори не са дали и една стотинка за образованието си и за матерялната база, която са плащали родителите ни и продалжаваме да плащаме ние. когато докторчето изтегли кредит за да си финансира образованието и си плаща за наемане на спецялизираните кабинети и апаратура - тогава може. а сега - не, защото това си е чист соцялизам от една страна - преразпределяне на парите на всички за високите заплати на докторите чрез здравната каса, а от друга - рекет за допалнителнои заплащане на екип. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

отиваш в супермаркета, клиенти нема ама и персонала блее, ти подтичваш около щанда да заловиш продавачка. Минава време и се изнервяш, затова управата там ще въведат "избор на продавачка " с +20% до +60% върху сметката. В салоните за специални масажи изборът на масажистка отдавна е безплатен бонус, но ще се коригират след този светъл пример! А сега за болниците - с въвеждането на този нов безочлив налог, мин-здаровя признава че: 1) не е в състояние да предоставя еднакво квалифицирани услуги дори и в една и съща болница! Как точно са преценили,че 700 лв е разликата между кадърния и неадърния, която разлика често е равна на разликата между живота и смъртта, за мен остава тайна! Дано поне те да имат идея как го определиха! И анестезиолога 250 лева ли струва на повикване? :-) ( щото така излиза сметката при избора на екип) 2) плащаме здравни осигуровки за не знам кво - за НИЩО с 1 дума. След като системата на здра(B)но осигуравяне е уж СОЛИДАРНА, тогава всеки трябва да е готов да поеме върху себе си средното ниво на тази система (т.е. НИКАКАВ избор на екип) 3) Eкипите, дето искат да бъдат избирани - ВЪН от платените от държавата болници! Направете си клиники и лекувайте на каквито искате цени! От здравната каса ще получат обичайната цена, а останалото да си плаща баровеца! Така мисля аз... ама кой съм аз?

Много си прав, човече! Номерът "избор на лекар" в държавните и общинските болници винаги е узаконявал сухото в плик. Известно е, как се постига "изричното настояване" на болния. Този сега постигна кардинална реформа в здравеопазването, като сложи таван на сухото, но не го забрани.

bira_more

Не бе - вместо в Метро отиваш в някой бутик. И ще видиш как край теб ще пърхат продавачки. Има 2 възможности. Едната е да те обслужат онези които са на смяна. Без варианти. Другата е да имаш избор - да те обслужат онези които са на смяна (безплатно), или избран от теб екип. Естествено е някой кадърен - всички да искат при него. Е сега поне има такава възможност.

Кремацията излиза по-изгодно.Това ли е целта?

За пореден път герберите-министри при приемането на Наредбата, са мислили не с главите , а с меките седалищни части......!!!!!Що за глупост!Що за недомислица!Може ли в държавни болнични заведения да се доплаща на доктори и екипи!Та те са на щат, като във всички други учреждения или предприятия!За това те получават съответните заплати!Когато аз ги избера, те няма да са в леглата си и да станат да ме прегледат или оперират!!!?Те просто ще са си на работа отработвайки изискуемият норматив за заплатите си......!Сега е момента пациентските организации да си поемат функциите за защита на нас пациентите.Ако трябва, да се вдигне врява чак до Брюксел и Страсбург.................!ЧАКАМЕ ...........!!!!!!!!

Благодаря за цензурата

bira_more

Във Франция (която е в Западна Европа), касата има тарифа. Например преглед при специалист, касата плаща 20 евро. Ти отиваш при избран от теб специалист, който е обявил 50 евро цена на преглед, плащаш 50 евро, а касата ти възстановява 20 евро. Свършва ти застраховката - и от там на сетне - имаш кинти лекуваш се, нямаш кинти - не се лекуваш.

Ама защо си тръгнал да им обясняваш на тези? Те са пенкилер и ако не си на тяхното комунистическо мнение ще започнат да те обиждат.

ideyazabulgaria.org

Така е само в ЧАСТНАТА СФЕРА в държавната НЕ се плаща нищо. Оправи си тези понятия, момко. Нашенеца преживал 3 месеца в една страна и вече разбрал каква е нейната здравна система?!!

ideyazabulgaria.org

Ако усмихнатия моето мнение е комунистическо, твоето е долнопробно профанско и не си заслужава да му обърнеш внимание въобще. Направих го по принуда!

А какво получаваме като качество тези, които не плащаме по 20 , а по например 150 лв. всеки месец за ЗО ? Слава на Бога, здрави сме и не висим всеки месец пред лекарските кабинети, но пък за сметка на това, когато ни се наложи да ползваме лекарски услуги, пак си "доплащаме" скъпо и прескъпо? Или ти си на принципа бития - бит, прекарания - прекаран?

bira_more

Ми здравната каса плаща на семейния лекар по 72 ст на месец за теб. А дали ти плащаш на касата по 20 кинта или по 160 - това значение няма.

Е, за мен и плащащите като мен има значение... Затова хич и не се чудете, че масово българина плаща 20 лева- каквито ви услугите, такова и заплащането. И затова ще тънем в сивата икономика, докато и управници, и доктори не си дадете сметка, че след като превърнахте здравето ни в търговски артикул, ние пък , плащащите, ще гледаме на вас като на търговци и ще си спестяваме от плащането колкото можем!

bira_more

Ми като не може - ще бъде лекуван от екипа на смяна! Безплатно. Кой ще плати за тази застраховка? Аз лично нежелая нито 1 стотинка от моите данъци и осигуровки да отива за берачите на жици!

Това ли е дългоочакваната здравна реформа?! Да регламентираме доплащането на лекарските екипи?! Къде ни е персоналната здравна карта, кога най-накрая ще престанем да наливаме едни пари уж за здраве в една продънена каца, от която всеки овластен гребе както му харесва и ги харчи да попълва бюджетни дупки. Като ще доплащаме за лекарски екипи , ще получаваме ли и гаранции за свършена работа, а Константинов - и тъй сте докарали здравеопазването ни до чисто търговски отношения, поне и гаранции да ни дават, че да им правим и рекламация на некадърниците! Направете и една Комисия за Защита Правата на Потребителите на Здраве - айде и от там да хапнете малко бюджетни пари!

Лекарите бяха направени в търгаши още при правителството на Костов като ги обявиха за ЕТ. Последвалата тройна ламя не направи нищо да промени това положение и поправи грешката, само гледаше да лапа. Сегашната тройна коалиция се води по свирката на СДС /Отворено общество, всичките им кадри предварително са минали през школовката на великите идеи на СДС !

Всички ЕТ ли са търгаши, тъпако?

ideyazabulgaria.org

По принцип ДА! Как ти звучи ЕТ- Едноличен търговец? Няма другаде в Европа такъв модел шантиклер !

ВСИЧКИТЕ, са такива, ТЪПАКО! Разбра ли, тъпако? Тъпак си и тъпак ще си останеш!!!

Това ли да броим като част от здравна РЕформа?

Персонално съд за виновника за неусвояване на парите за трнсплантация. И то по спешност.

Ама аз не искам да ме оперира дядо Господ!Пак не разбрах! Господин лекарят да ми обясни: 1.След като цената за екип е от 350 до 950лв.,ще има ли изобщо безплатни екипи? 2.Кой ще определя цената на екипа,това все пак не са чушки и домати?

Предлагам да се премахне лекарската клетва за хуманност,защото те вече станаха търговци на човешкото здравеДържавата им развърза ръцете да си събират допълнителни доходи,както полицаите,за да не стачкуват и да ги притесняват...И вълка сит,и агнето цяло...

te skorwysyny to same zlodzieje хора хващайте багажа и последен да загаси лампа

Петров, нещо криво си я разбрал пазарната икономика.Ако искаш да те оперира проф.Х плащаш си по установения ред.Ако не искаш да плащаш ще те оперира стажанта У.Много е простс -за всяка екстра се доплаща.

В здравеопазването НЕ може да има и действа пазарните функции. Това го е доказало двата вида здравни системи- на САЩ и на Европа, които идеологически са антагонистични. Здравната система на САЩ е потънала в корупция, а държавната здравната система на западна Европа корупция няма. Ние България се движим по съветите на Отворено общество по пътищата на САЩ а там корупцията е мащабна, като почнеш от здравеопазнатето и стигнеш до политическата сфера. Току що четох статията на Джефери Сакс по този въпрос в гласове .ком

bira_more

На всякъде действат пазарни принципи. В медицината също. За това и добрия специалист дори в Западна Европа получава доста повече от обикновения лекар. И в Западна Европа има частни клиники, където си плащаш здраво за по добри медицински услуги. И в Западна Европа се продават сходни по действие лекарства с различни качества и цена. Така че който има кинти - купува по скъпото, който няма - по касата.

Смени си НИК-А, лекар е призвание. Ти си по скоро търгаш.

bira_more

Призванието в магазина не го признават. С призвание не можеш да отидеш на курс за повишаване на квалификацията.

Ще ти го обясня просто - всички искат да се оперират при професор, а не при простосмъртните хирурзи. Ако това е безплатно, твоят ред ше дойде след 10 години! А призванието не означава, че лекарят трябва да гладува. Ако имаше мозък, щеше да го схванеш...

Азпък мисля, че не сте прав. На професора му плащат заплата много по-висока от тази на асистента. Защо трябва да му се плаща още веднъж за да свърши някаква работа ???

Ами ако са кадърни да излязат на частния пазар и да правят пари, какво търсят в държавна болница????

bira_more

Правят го. Лошото е че много отиват директно на запад. А за нас остават такива като колегата от Исул.

Може ли някой да обясни,като как става тази работа? Отиваш и казваш-нямам пари за избор на екип. И кой те оперира?

дядо Господ

bira_more

Би трябвало да те оперира екипа който е на смяна.

Ох, колко сте прости мили овчици.Какви екипи и лекари ще избирате, та чак някои от Вас се радват.Нали плащаме осигуровки . За какво плащаме тия осигуровки питам аз.Това е подигравка с народа.

bira_more

Вярно е, ама осигуровки се плащат на Касата. Така че претенциите трябва да бъдат към касата. Касата трябва да осигури качествени услуги за парите които плащаме.

Да, ЗО се плащат на касата, но касата пък превежда НАШИТЕ пари на ЛЕКАРИТЕ! Я си помисли, ако трябваше да ви плащаме на ръка според качеството на работата, която сте свършили - колко от вас щяха да стоят гладни!

Крайно време беше да се регламентира това. Който не му изнася - да се лекува при д-р Тъпанчев - завършил медицина с 3-ка по милост, защото занесъл половин прасе на комисията. Понастоящем не може да различи въшка от гангрена. Но това е българин все пак.

Това е като да си купиш карта за градския транспорт или за влака, но като се качиш да платиш и цената на билета.

Не е точно така. Ако искаш 1-ва класа - доплащаш. Ако не искаш - возиш се във 2-ра. И в двата случая няма безплатен обяд.

Къде ми са обидите бе? Като ви кажат истината, веднага пропищявате пространството, че сме те обидили? А не виждате, че с поведението и приказките си нанасяте УЩЪРБ НА ОБЩЕСТВОТО -това ние може да докажем винаги и навсякъде !Нащасник! Срий се обществото да не ти духне под опашката!

bira_more

Ти специално нищо не можеш. Защото не си в България, за да знаеш как е, та да имаш адекватни идеи.

Не го слушай, лъже! Човек ако е живял и работил 30 години в циливизована западна държава не може да употребява изрази, като "нещастник" "скрий се" и да има комунистическо мислене и маниери.

За какъв популист ме смяташ бе, клан недокаран пандела? Аз работя вече 30 години в тази западна страна , в нейната държавна здравна сфера и ВИЖДАМ С ОЧИТЕ СИ, ПРЕДАВАМ НЕЯНИЯ ОПИТ! Твоето е ЛИПСА НА ДЕМОКРАТИЧНО МИСЛЕНЕ, дребен егоист си. Тукашното общество е направило прогрес само с развитото си демократично мислене на членовете си В ПОЛЗА НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО , а не в полза на няколко дебели гъзове.

Коя е тази развите западна държава, в която работещ в нейната здравна сфера, по средата на работното си време, може да разтяга лакърдийки в чата?

ideyazabulgaria.org

Всяка една стара членка ( и развита демокрация)има държавно равноправно еднакво за всеки насочено здравеопазване със безплатна медицинска услуга. Прочети книжки и се информирай по този въпрос, че когато тази истина премине покрай ушите ти да не я смяташ за лакърдия!

Цитат:" Държавата отпусна на "фонда за рансплантации" за 2010 г. 5 милиона лева, а той е усвоил само 300 хиляди. С тях са изпратени за лечение само 5 души. От 105 молби са одобрени едва 17".Хората да си умират, спестените (върнати) пари си ги разпределиха за бонуси в министерствата.За някой ковчег, за друг коледни.Нищо лично:това е само БИЗНЕС.Начин за оцеляване, нали??????

И едва ли е престъпление?

Точно така. ДВА са големите проблеми на здравеопазването на България- (1)Огромната МАЩАБНА КОРУПЦИЯ подсилвана и легализирана от държавното ръководство на страната и (2) ЛИПСАТА НА ДЕМОКРАТИЧНО МИСЛЕНЕ В УПРАВЛЕНИЕТО И, А НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО, като pandeli и и прочее. Здравеопазването обществена услуга, която трябва ЕДНАКВО ДА Е НАСОЧЕНА КЪМ ВСЕКИ ЧЛЕН ОТ ОБЩЕСТВОТО- независимо от социалния му статус- дали е безработен или работещ пенсионер или учащ- държавата трябва да му осигурява тази услуга безплатно, за това тя не предполага пазарни функции!!!! .Това гласи международното право, това гласи българската конституция!

bira_more

Сега само ми обясни защо един кадърен лекар ще стои в България за жълти стинки като може да отиде някъде другаде за здрави кинти? Безплатен обяд няма. Държавата не плаща за нищо. Държавата може само да преразпределя (в случая кинтите от осигуровките). Като имаме 1 милион ако не и повече неосигурени - ние - плащащите осигуровки плащаме и за тях. И за това ние - плащащите осигуровки получаваме лошокачествени услуги.

Има достатъчно пари! Повярвай ми! Просто не се разходват правилно!

това е узаконяване на корупцията и грабежа. Досега в "ТОКУДА" взимаха 500 лв. такса избор на екип, сега законово ще я повишат на 950 лв.

Ако скубаческата "Токуда" ви е мерилото, олеле, Боже! За едно раждане насмукват за избор на екип плюс някакъв пакет за бебето към 3 ХИЛЯДИ лева общо, преди 3 г. Парите по ЗК- отделно. Та, за какво иде реч?! Изкарат пътеката, вземат избора на екип и накрая -оправяйте се. А това, че имат споразумение с бърза помощ да им карат само по-леки случаи, а? Като искате- плащайте, ваша работа. С тая наредба се слага горна граница на плащанията за избор на екип, а там изборът е задължителен.

Уважаеми клиенти, нашата болница предлага услугата "сформиране на ЕКИП от ЛЕКАРИ по Ваш избор". Цената за избран лекар е 700 лв., съгласно законово разпореждане. В един екип влизат минимум 5 лекаря, а цената за екип е 950 :) Честито на печелившите!

Това решение е стъпка към официалния край на безплатното здравеопазване в България. На път сме да загубим една от най-фундаменталните придобивки на съвременното общество - безплатно лечение. Пореден подарък на демокрацията предполагам. Да *ба и демокрацията крива.

Драги ми Sceptic, ти в друга България ли живееш? Аз в тая, която живея безплатно лечение не съм чувал и виждал от поне 10 години...

Неразбрах къде дават безплатния обяд?

Отговорът ми до pandela е и до теб. Мисли с главата, а не с краката си !