Депутатите обсъждат инкриминирането на нападенията над медици

Парламентът ще обсъди дали да бъдат инкриминирани нападенията над лекари и медицински лица. Това налагат промени в Наказателния кодекс, предложени от Ваньо Шарков от Синята коалиция.

Обратно в новината

Коментари - Депутатите обсъждат инкриминирането на нападенията над медици | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Съмнявам се, че Фидосова не знае това, че България има подписани международни задължения да криминализира насилието над медици и отхврълила предложението, макар и с други доводи. Това задължение е отдавна, не е изпълнено и веднъж вече, НС отказа да изпални задължението на България. НС се занимава с това не защото са се пзагрижили за медици, не защото идват избори, не защото полтиците ни са загрижени, а заради прието задължение от страната ни. И някои още продължават да се инатят, което означава дълбоко неразбиране на нещата и незачитане на правни норми.

ще напълнят затворите с хора плеснали по -един шамар на някои пиян лекар от бавна помощ

Спете спокойно българи ...след не повече от пет години ,ще Ви лекуват Ходжи и Врачки.... ! Нали сте европейци ,ползвайте немски ,френски или английски доктори,те ще бъдат любезни към Вас, особено като проверят финансовия Ви статус !!!

Може ли да си толкоа елементарен,спукай се от яд,закона е приет на първо четене,ще мине и на второ!:)

Нека да гласуват да се инкриминира и злоупотребата с доверието на болния! Което, в случая води до съзнателно причиняване на различни по степен телесни увреждания или смърт с цел материално облагодетелстване и покриване на поредната здравна пътека. Всички лекари участват в това престъпление (с чиста съвест!): безнадеждните случаи да се оставят на доизживяване, а здрави хора да бъдат лекувани (и оперирани!) по добре платени пътеки, подмяна на импланти, упойки и скъпи лекарства. Това не е ли престъпление по служба според БЛС, МЗ и депутатите в НС?!

По добре ще е да направят една пълна ревизия на Здравната каса.Това е истинската защита на лекарите!

Представете си за момент, че сте лекар, нормален и с някакви запазени ценности. Днес ставате, влизате в Интернет и прочитате коментарите в този форум. След това отивате на работа и започвате да лекувате, опитвайки се да забравите за малко собствените си лични проблеми, сметките за парното, за някаква смешна заплата. Хайде кажете, ама честно: как ще се чувствате, каква мотивация ще имате и как ще се отнасяте с 50-тия... с 250-тия пациент ... със следващия вонящ пияница, който, повръщайки отгоре ви, ви псува, заплашва, че и посяга? Не защитавам некадърниците и корумпираните, нито онези, които изпомпват здравната каса. Но не може и цялото общество да е настръхнало и озлобено срещу медицинското съсловие, а същевременно да очаква и изисква от него щом опре до частния случай.

Погледнете в новата статия, за да си оправите настроението и не обръщайте внимание на простаците! Те пак при вас ще дойдат, но тогава друга песен ще пеят! Приятен и успешен ден!

Човече, Вашите запазени ценности не са нужни на тази здравна система и Вие го знаете добре. Едва ли, аз сега ще Ви светна, че всеки директор на болница очаква покриване на здравни пътеки, за да си вземете парите. Както постъпва всеки предприемач и добър търговец, което е различно от лекуване и излекуване на простолюдието. Естествено, че не одобрявам юмручната саморазправа с когото и да е, вкл. с длъжностни лица.

а сега аз пък искам ти да ми обясниш защо , цялото или почти цялото общество е настръхнало срещу тях...................

Циганите ще продължават да бият лекарите неправомерно, а ние българите правомерно пак няма да можем да ги бием, следователно това е дискриминационно!

не ще го бия ще го убия доктора некадърен колко лекари има усъдени за неадекватни дествия колко народ измря от лекарски грешки искат европеиски заплати те сега да не земат малко пари работа в болницата работа в часния кабинет пари от касата пари от пациента даже при положение че е плащал здравни усигуровки с години вчера имаше предаване по RTL1 за германските лекари /не говоря за часни клиники/за 51 часа на седмица получават 3157евр месечна БРУТНА заплата по груби сметки това излазя около2000 чисти

В такъв случай трябва да бъдат инкриминирани и нападенията и тормоза над учители.

Недостиг на кадри вече има,а с пердах се спасяват само нискочелите примати!

погледнете и от другата страна избиването на лекари мозе и да се приеме като закон ... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава." Това е краят на Хипократовата клетва, но явно някои медици са я позабравили, та по-емоционалните братя роми им я припомнят, затова с промяната на НК да инкриминират и гаврата с пациенти, като лечение от пиян доктор, измислена диагноза за източване на здравната каса, операции опасни за пациента без необходимост за това, заиграване с фармацевтични фирми и т.н. Защото ако Хипократовата клетва застигаше прегрешилите, щеше да има сериозен недостиг на кадри.

Защо само края пишеш. юнако? Защото в клетвата нищо не пише за безплатно здравеопазване. Пише да не се правят аборти, да не се разбиват бъбречни камъни и да не се посяга на роби и войници по време на работа. Пише и че клетвата се посвещава на Аполон, което си е обида за християни и мюсюлмани.

Хипократе, тази клетва се отнася само за лекари. Работещите съвременна медицина са освободени от тази древна клетва, защото са търговци на услуги и дистрибутори на лекарства, импланти, скъпи консумативи и пр.

А предвиждат ли се по-строги мерки за лекарската некадърност или отново за убийството на дете "по немарливост" най-тежкото наказание ще е уволнение ? Че то и лекарите станаха като полицаите - данъкоплатците им плащаме заплатите, за да ни пазят/лекуват от престъпниците, но основните им приходи и на лекари и на полицаи идват от незаконно прибиране на пари и от данъкоплатци и от престъпници ! Явно нйкое е преценил, че тази прослойка от обществото трябва да бъде пазена !

Аз сам против този закон, при наличието на толкова много некадърни доктори и при липсата на правосъдие, понякога и един пердах върши работа!!!

ако някой шамароса държавен служител по време на работа, това е криминално престъпление. Но, ако се случи извън работното време или ако нападнатият не е държавен служител, това не е криминално и не е престъпление, а най-обикновена махленска свада. Сега мога да си обясня, защо всевъзможни крадци и разбойници се разхождат на свобода с по 5-10 регистрации в полицията и законът не ги лови.

Ако предозират лекарството на бебето ви или го изгорят какво ще направите?

СЪД! И МЕДИЙНА ГЛАСНОСТ! У нас само циганите имат право безнаказано да се саморазправят и да безчинстват. Криминална или не, справедлива или не, саморазправата е безполезна. Разгневен родител, който не е обект на грижи от комитета в Хелзинки, винаги е виновен.

Предлагам да се направи отделен НПК, в който да бъдат изброени и поименно всички правоимащи. Какво е това "лекар"?! Много общо казано! И откъде накъде ще се приравняват с обикновените хора?!

Очевидно е, че депутатите на знаят за какво получават заплата!

Нападенията над лекар следва да бъдат наказвани със същата строгост, както и над полицаи. Само че над мургавите ще има ли чадър? Осъдиха ли все пак ония, дето си позволиха нападение над спешен център и др. медици?

На 30 ноември 2001 г. Вежди Рашидов е арестуван за побой над полицай. И понеже Веждито е протеже на пожарникаря, за него нямаше последствия!

Е как да нямаше ... направиха го министър на културата, да дава пример на децата как да се държат културно в обществото.

Нека депутатите първо да прочетат Конституцията. Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и ОБЩЕСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ или имуществено състояние. След това да гласуват закони, които гарантират спазване на горното и ще отпадне необходимостта да гласуват глупости за доктори, полицаи или други. Сега излиза, че едни са по хора, а други не са хора. И това в една уж демократична европейска държава.

Идиоти, ами инкриминирайте специално с алинейка нападението по медицинските сестри /особено пък ако са секси/,алинейка по акушерки, после по санитарки, после по чистачки, накрая по бай Иван огняра!!! НК да стане от 10 000 члена и десет пъти по толкова алинейки. Че то и сега в НК си има членове по които такова нападение може да се съди. Докога ще ви плащаме да смучите пръситте си бе, некадърници! Оная новоиздигналата се Марга й се видяло, че доживотният затвор не бил хуманен. Защо мине не мине ден-два и от ГЕРБ изтърсят някоя изцепка тип "Лъчо Мозъка"? Защо 4 години вие не направихте един чисто нов НК и НПК, още когато баба Марга беше министър? НК от 100 члена и 200 алинеи максимум. Като го отвори един прокурор и съдия, да го научи наизуст, да не се туткат, ама сега как да го оневиня еди кой си рушветчия и богаташ, а просто да няма такава законова възможност!??! Всеки престъпник според народната логика - в кауша и конфискации на далавераджиите, тежките престъпления - картеч в тиквата и отнемане на имането!

никои да не умира без лекарска помост. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Който е имал досег със здравната система е наясно, че някои лекари си заслужават боя, въпреки че понякога един пердах е прекалено леко наказание. Ако някой е посегнал на лекар явно е имало причина. Не мисля, че заслужават закрила от закона като полицаите, това е абсурд.

Този , който дава ПОДКУП - не БИЕ...Лекарите да са защитени, но защо не и всички останали от пияните,престъпниците и малцинството , което иска само ПРАВА...Ако защитата на медицината налага да охраняват центровете за бърза помощ...Всеки медик ще отдели 10% за да бъде защитен...

А геноцида над пациентите от страна на "системата ни за здравеопазване" как ще се квалифицира в НК?

Ами унищожи системата, а не случайни хора, които ти се изшречват насреща. Защото, ако половината места в бърза помощ не са заети, а мангалите викат линейки за щяло и нещяло, поради липса на регламент очевадно лекарят от закъснялата линейка не ти е виновен

Написала съм "система", а не "лекар". Така че не ми реагирай като гузен негонен бяга.

Пак мангалите диктуват политиката. Сега ще променят закон заради тях. Кой от тук пишещите би посегнал на лекар?

хах , ще излезе че лекарите не са хора , защото законът инкриминира нападения над човеците по принцип...:)справедливо би било по дебелите им права да се вменят комплект с по тежки изисквания към естеството на техния труд. Кои са под спец закрила? точно тези към които обществото генерира най много плюнки и недоволство-магистрати полицаи депутати , сега и лекари ....

Ок, но при доказана грешка от тяхна страна или при хващане с подкуп - до 20 год. в дрънголника!

Каква злоба има в предходните изказвания.Смешно е.

Така да стане,но наказанието за доказано искане на подкуп да е отнемане на лекарските му права доживотно.В противен случаи ще се получ нещо подобно като кръвопиец с имунитет едва ли не.

Да се наказва с пълна сила на закона,както искането на подкуп, така и неговото даване! Само тогава ще има справедливост.Защото даващите, другарю, са много повече от искащите.Сети се проблемът ти дали не е горен софтуерен?

Когато лекарите започнат да получават европейски заплати,тогава обществото може да изисква от тях европейско качество.С български сдравни вноски и заплати-българско качество.

Българските здравни вноски са напълно съизмерими с европейските здравни вноски, изчислени на база средния доход на населението бе ветеринар търгашки!!! По тази причина няма никакво основание качеството на здравната услуга да е по-ниско!

От догодина имаме право да се лекуваме във всяка европейска болница.Хайде бягай с твоите вноски и обясни там как са съизмерими с европейските и чакай да те излекуват.

Ама българския брутен вътрешен продукт е много по-нисък от европейския. Като искате здравеопазване , първо си го изработети, лумпени! Качество ще имаш, когато започнат тук да идат германски лекари на постоянна работа. Ама дори и албански не идват.

ЛЕКАРИТЕ КОИТО СА ДОБРИ ПОЛУЧАВАТ МНОГО ДОБРИ ЗАПЛАТИ .....НЕЩО НЕ СТЕ НАЯСНО С ТАЗИ СФЕРА ...

Едно е да протестираш за повишаване на заплатата, друго е да не си вършат работата, защото са им ниски заплатите. От мои лични и скорошни наблюдения лекарите (с които аз имах досег) са ни такива, каквито са им и заплатите - мизерни. И да не ви се налага да стигате до тях...

От къде толкова злоба и комплекси?Явно си пълен неудачник и живеещ някакъв мизерен живот,та заливаш форума с високопарна помия.Дерзай,никога не можеш да стигнеш нивото на лекаря.А на мизерни пациенти се полага мизерно здравеопазгне!

Ахмед Доган

Нивото на лекаря (днешния) съм го подминал! А мизерник може да наречеш татко си например! Спокоен съм, че професията си ми е не по-малко отговорна от лекарската, но за сметка на това достойнството ми е на доста по-високо ниво и съвестта ми е доста по-чиста! И още нещо - зле си с анализа - не е злоба, нито комплекси, а просто отвращение от такава дискриминация на всички останали за сметка на една малка клика!!! Нападението над всеки един гражданин на тая страна трабва да е в еднаква степен инкриминирано и осъждано а законите ни променени така, че да осъждат нападателите срещу всекиго, а не срещу полицаи, прокурори, данъчни, лекари, горски или други ... а редовият данъкоплатец да попада в неработещите текстове на наказателния кодекс и да не получава законовото възмездие за причиненото му нападение бе ГАЛОШ! ти това злоба ли наричаш??? Толкова ти е ай(си)кюто тогава!

Истината боли!За какво достойнство пишеш,виж си изказа пълен с обиди. Това показва,че си пълен малоумен КОМПЛЕКСАР!

Винаги има против добре замислени дела в полза на лекарите.

Ще има ми ... нали се сещаш, че това, което ще се въведе да е добре за лекарите, почти задължително ще НЕ Е добре за пациентите! На това кво му е доброто? Чиста проба най-нагла дискриминация - държавата си защитава с предимство служителите си (полицаи, прокурори, данъчни, горски и т.н.) ... а редовия данъкоплатец - той може и да си попадне в мастта на наказателния кодекс с вратичките, чрез които той няма да бъде НИКОГА възмезден законово заради нападение над него!!! Точно обратното трябва да се въведе - най-сурови наказания за допусналите тежки грешки в така лансираните професии - полицаи взломили по грешка чужд дом и изпонатръщкали с ритници живущите - персонална глоба на прекия им началник наредил акцията в размер на 20 негови заплати примерно и глобата обезщетява потърпевшите; лекар причинил смърт (лошото е че се защитават един друг и здравните експертизи са много трудни) - отнемане до живот на лекарските права и общетение, както пише един ветеринар по-горе, по европейски - както там оценяват цената на живота ... но пак платено персонално от наглия неграмотен ветеринар-търгаш; прокурорите по делото Сапард, които се отказват да олжалват оправдателните присъди - ми най-малкото да си върнат заплатите, които са получавали през целия срок на това дело - явно не са работили а са получавали пари от нас данъкоплатците!!! Примерите са безброй - всеки може да се сети за тях ... ако има желание де!

А когато има смърт причинена поради немърливост, алчност, и невежество от лекар, дали същия ще е съден за убийство? В интерес на истината в България останаха най-неспособните лекари, и за това много често виждаме някой поступан.

За съжаление в тези среди се говори-без пари като за без пари.Познайте кой страда?

А СМЪРТЕН СЛУЧАЙ ПО ВИНА НА НЕКАДЪРЕН ДОКТОР КАКВО ЩЕ ПРАВИМ др.ШАРКОВ?

Нямамам нищо на против , стига да се инкриминира и немарливото и грубо отношение на лекари и медицински лица спрямо пациентите , които между другото им плащат заплатите със своите данъци а насреща получават отношение като към помияри.

Не всички лекари са такива.За щастие имаме право на избор при кой да ходим. Поумней и прави избор с разум!

Ахмед Доган

Поумней ти - не трябва да има избор ... трябва да не бъде допускано такива безотговорни неграмотници да изпълняват такава високоотговорна професия! Защо само като става дума за права и заплати се реве толкова много и почва да се търси под вола теле, а за отговорност никой не ще да обели и дума??? Нагли сте господа търгаши - сами си плюете на хуманноста в професията ви - ЖАЛКА РАБОТА!