Пирин, селото на змейовите невести

Една легенда битува от векове в санданското село Пирин, под връх "Ореляк". Mитове и реалност така се смесили, че навремето две майки са убили и осакатили дъщерите си, за да не ги вземе змеят за невести.

Обратно в новината

Коментари - Пирин, селото на змейовите невести | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А па у наше село си имаме един кротък змей-сборянин. Он момите не закача,ама ако ти дойде на сбора-а-а.... Ни капка вино нема да ти остане,а за ягнешко-ич. Ют змей ви казвам.

Отглеждането на канабис в този район отдовна е поминък !

нормално е,рептилиите са си местни жители

Авторът явно има сериозни проблеми с порнофилмите.

А аз знам че змея е живял при Пепеляшка, мащехата и злите доведени сестри, като змея е бил брат на злите доведени сестри.

Този змей трябва да е бил сексуален маняк-дивак,живеещ в планината.Когато му е идвал мерака,слизал е пременен в страшни одежди, и е отвличал млади девойки.Сериен изнасилвач.

Да няма грешка , може би става въпрос за някое село в северна България.

PAPAZ4eiR- g. Del4ev, do Drama i o. Tasos, naj Balgarska Zemja! Samo 4e predi tova edna rota Voenni Mishki'' treba da vzemat miliardite na 35 4oveka i Balgarija se Opravja

интересно е ..:)

И аз знам за един Змей - БСП, ама не е легенда, ами се опложда от мафията, коалира се фашисти и турски кръгове, купува безпросветни цигани и нагло ражда нагли и безочливи Змейчета. После им раздава отговорни държавни постове...

,,че навремето две майки са убили и осакатили дъщерите си, за да не ги вземе змеят за невести". zahto sa gi osakatili sled kato sa bili veche martvi, zmeiat da ne e bil nekrofil?:)

В българския вариант на приказката, момата, вместо да се ожени за принца, се жени за ..... змея, и накрая ..... се самоу.бива.

Тези хора са с увредено ДНК. Такива малоформации са възможни и се случват и в съвременния свят. Явно в това малко селце, всички са братовчеди и си предават грешната ДНК един на друг.

Да, всички са виждали котки с козина на петна като в различни цветове, от смесване на расови котки с мел.ези .

Тия моми, които са били откраднати, като не са искали да раждат изродчета, е трябвало да направят аборт.

Не е имало пари за здравеопазване и всички болници в околността са били закрити.

Не е верно! Местната АГ болница не работела със ЗЗК (змейската здравна каса):))))

Змея е крадял и ябълките в друго разказче, ама са го хванали.

Това са рептилиите...

баш си е дебил!

щом ората са рекли, че това е змейова работа - така е! Дедо Кънчо от радо на Ейбачевите (що ли са ги неркли така??), и он е съгласен с легендата, че това си е работа на змей, та ако ще да е македонски, албански или от Северозападна България, от Враца например дофръчел. Тая пущина фръчи като Стелт, мож ли го виде отдека иде и дека отива, проклет да е! А за македонска девойка си требе змей, до го ... И като се раждат деца со закрънели криле, оти ги не скубат, па да продават възглавници со змейски пух?? Щеа да изтрепаят пазаро, ама на - ядец и тоа пак! Затра голема ви казвам и простотия до шия

поздравленя добре им го каза на тя татрчета дето си мислят че са в балгаря междудругото това си е пиринска македоня нема как змеи от македоня да доиде в македоня или ние само змеиове имаме .... а и друго е факта че фантазиите преплетени с балгарски абсурд в пределите на пиринсска македоня звучат като пална простотя изопачаването на легендите с татарски мотиви от афганистан не минават на македонци *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

za teb ohte poeta go e kazal:hto e make se e laino...

У наше село ние, ергенето, се правехме на змейове и крадехме момите, ама отдавна вече нема моми, нема невести, нема 'оро, нема нищо. Всички се изнесоа към градо и станаа миски, моделки, манекенки и поп-певачки...

Ма то и змеьове нема... Колко може да е змей ако си скубе веждите и кърши китката като говори...

ама кото го "тунинговат" по му иде изотвътре да лети с реактивна тяга, ако ме разбираш

Те на това му се вика змей от левио баир. ;)

В това село си е традиция това, но не змей го прави, а тъй наречените им мъже...... Точно от гората все едо са,но те са си....

Верно? Аз си мислех, че става дума за истински змей!

А тоз македонски змей отде е дошъл, щот по онова време ...?

Хмм, не знаеш ли, че първият змей на земята се е пръкнал в Македония?

Банкя, селото в което точех баници с мас, за един Змей

Браво, Мануеле !

Отдавна не бях чел толкова неграмното написана статия, даже и в Дира. НАВРЕМЕТО се пише слято. Трябва да го знае всеки, завършил поне осми клас. И какво е това оплождане, бе? Колко пъти сте чували да се използва в нормален разговор? Пък особено у село Пирин.

Има грешки..Но пък е много приказно.. Направо дочух змейови крила ...)..Ако дир-а направи такава поредица - с опознавателна и образоватена цел, би било страхотно.А за мен - още едно българско кътче , което бих посетила другото лято в пътуванията си по България.Слънчев и усмихнат ден на всички!

Специални поздрави на Гинчо!

Ради.. шш та боцна няма да те боцна..хахаха смях

Според Вас съдържанието няма абсолютно никакво значение, ако правилно съм разбрала? Вярно, статията е писана вероятно от журналист, който би трябвало да пише без никакви граматически грешки, но не е задължително да е професионален журналист, може да е нещо като дописка от сътрудник, например. На мен ми хареса много и толкова се вживях в прочетеното, че не бях забелязала грешките, докато не прочетох коментара Ви. За мен е по-важно че този коментар е крайно негативен, което с нищо и на никого не помага.

Да са граматически и стилистично правилни, е основно изискване към журналистическите текстове и то няма нищо общо със съдържанието. Казвам го като човек завършил ФЖМК. Съдържанието си е съвсем отделно нещо и него изобщо не го коментирам. Отговорност към читателите е да си изряден по отношение на езика и правописа. Грешки винаги стават, но в случая са от немарливост или слаба обща култура.

Вземи и прочети книгата "Произхода на планетата земя" по американски преразказвач