”Фигаро”: България - лидерът на лавандулата в света

България успя да измести само за няколко години Франция от позицията на световен лидер по добива на лавандула и производство на лавандулово масло.

Обратно в новината

Коментари - ”Фигаро”: България - лидерът на лавандулата в света | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лавандата е ароматно растение и вирее прекрасно у нас. Време е НФСБ да влезе във властта. Имаме мащабна програма за експанзия на селското ни стопанство! Някога бяхме страшилище за Европа в тази насока!

България - лидер в производсвото на лавандула, но когато е красиво цвете, което украсява двора ни или прозореца, то е с произход Холандия или Германия. Защо някой не се захване да го предлага - доста се търси.

Apollony

Аз лично предпочитам конопа, които за съжаление е забранен от силните на деня под предлог, че "някой си го пушел и се тровел". Питайте бабите си колко доходоносен продукт е било това, преди да се превърне в наркотик.

преди да стане заплаха за нефтената, химическата, фармацефтичната индустрия и контролиращият ги тесен кръг алчни търбуси

Бг е световен лидер както в количествено, така и в качествено отношение в производството на лавандула и рози. В миналото бяхме и много познат производител на качествен текстил от лен и памук. Аз никога няма да проумея защо не се съсредоточим в производството на тези неща, които са търсени, доходоносни и конкурентноспособни, а се хвърляме да произвеждаме телевизори и коли, които са обречени производства, неконкурентни с азиатските производители и много много замърсяващи.

Качествени продукти от лавандула и гюл има и на други места в Европа.

Ти защо не купи завода? А бабите и циганите заслужават толкова, за колкото са се спазарили.

защото в бг да се занимаваш с такова производство е демоде. всеки се бори да стане програматорски аутсорс.

Всеки се бори да стане това, за което го бива. Изключвам милионите завършили Психология и Публична администрация, на които им гори джигера да пипнат държавен пост, с опция за рушветчийство. Програмистите нямат нищо общо с това, те са хората които внасят много в държавата може би повече от туризма.

"...работниците могат да наберат на ден до 300 кг цвят, които след това се дестилират." Не разбрах, килограмите ли се дестилират или цветът от лавандула?

Ето за това си още ПЕТОКЛАСНИК !

В една страна където няма политичеста стабилност , но има всичко друго като мафия, застаряване на населението, лошо здр-не, образувание и още много негативни явление и тенденциии, не можем да чакаме ч. инв. Лошото е, че и местния бизнес е много слаб и не може да инвеститира. Не е точно по темата, но е свързано.... Аз повече лично няма да инвестирам и стотинка в тава л....няно геогравско местоположение наречено Б.....я.

Вярно имаме много лошо "образувание" :-) -- ОбразУвание - нещо което се образува, например "природно образувание сталактит"; ОбразОвание - това, дето ти липсва.

застото сме лавандули

Цитирам: "Унгария, Молдова, бившите югославски републики, Украйна, ... - Кримският полуостров, Китай преустановиха производството в последните 30 години..." Всъщност другите отдавна са се отказали от това производство, защото е непривлекателно. И за съжаление е за сметка на розите... "В Долината на розите в България се намират и българските лавандулови полета" Е, поне е нещо...

А с ракийката ко прайм, тая от джибри, а не от индустриален спирт с парфюм, "отлежал" в цистерна с дъбови стърготини ? Все още грапата ми излиза много по евтино: напр. в LID_ отлична грапа (вчера!) за 9лв. 500г., а нашите що-годе свестни почват от около 12лв. ! Що бре, андрешковци, щот заплатите тук са 30% по високи от в Италията ли ?!?

ФЕРМЕРИТЕ КОИТО ОТГЛЕЖДАТ КАКАОВИТЕ ДРЪВЧЕТА В АФРИКА И ЛАТИНСКА АМЕРИКА ПРИБИРАТ САМО 5% ОТ ПЕЧАЛБАТА ОТ ПРОДАЖБИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ ШОКОЛАД НАПРАВЕН ОТ КАКАОТО КОЕТО ТЕ СА ОТГЛЕДАЛИ :))))

във Франция са по горди от електората на ДПС тук. Тука берат много- тва тутун, лабадула, железото, на пътя, на тъмното, отпред, отзад и все първи.

Лабадулата засега не е типичен поминък за електората на ДПС. Тутуна е друго нещо. За жалост електората на всички партии в БГ е загърбил всякаква гордост защото трябва нещичко да изкара да си плаща сметките и се радва и на трохи. И в България и във Франция и където и да отиде като емигрант да бачка. Лоша работа ама до там сме я докарали.

Ето още едно поле за реализация на "вечно неинтегрираното малцинство"! Не е нужно да си завършил средно образование за да береш лаваднула.

Ти луд ли си, там ще трябва да РАБОТЯТ, друго си е да клатиш крака вкъщи и да си чакаш помощите :D

А рапицата къде я забравихте :) С други думи, много ми е смешно как се вдъхновявате от глупости, а само час след това се чудите как ли ще си платите парното :))) Ей го бе - с производство на лавандула :) И охлюви още :)

не можем да се хвалим. мащабите и производството в Германия,Франция,Испания са недостижими за нас

Като нямаш слънчоглед блъскай рапица за олио. А ако е за гориво също не е за хвалене. Нямаш жито и ечемик за хляб, но евентуално биогориво.А рапичните семан днес са като соята 80 % са ГМО. От това пък страдат пчелите.

Ако новината беше, че България е на последно място по производство на лавандула сигурно щеше да се насереш от кеф, боклук. Явно си си приготвил храчките за плюене от сутринта и тази положителна новина, каквато и да е тя, за България ти обърка лайномета.

Ами някои си плащат сметки с добив на лавадула, други с охлюви. Кой с каквото се е захванал. Не виждам нищо лошо, че добива на лавандула в България се е увеличил, значи има хора които са си намерили пазари и са се утвърдили на тях и от там се увеличава интереса да се отглежда лавандула. Както и не виждам някой чак толкова да се прехласва по тази новина. Просто този поминък се е разрастнал. Лошото е че от него пак ще печелят не тези които се гърбят, за тях остава колкото да оправят сметките, а прекупвачи, като при всеки един поминък в БГ. Всъщност вие в какво точно очаквате да е лидире страна с няма и 7 милиона население и с площ 111 000 кв.км.?

България има възможност да бъде лидер в още много други бутикови производства. Вино, мед, етерични масла, чисти храни. Да се направи така, че чужденците да чакат на опашка за наша продукция. Къде ходите бе хора да слугувате по чужди ниви? Едно е вярно, политика нямаме и предприемачи нямаме. Мутри имаме.

Производството на вина въобще не е бутиково производство и България има практически нулеви шансове да пробие там. За "чисти храни" пък е абсурд. Имаме ядрена централа на територията си.

А постарай се още по-голяма глупост да изкажеш.

И съм съгласен, и не съвсем с теб. В световен мащаб нашите вина на непродаваеми при такива титани като Австралия, ЮАР, Чили, Аржентина и ред други. Но ! Имаме пазар, който се доближава до нашите вкусове и аромати. И той е руския. Да, не е световен, но само той ни е достатъчен ако си ориентираме експорта за там.

Препоръчах на италиянци да си проръчат вино "Мавруд" към обяда. Учудиха се на прекрасното вино.

е наистина глупав довод. освен това се пинтересувай какво означава БИО производство. това включва и оранжериино ит.н. просто без използването на химикали за обработка. за виното пък сме много далеч като капацитет и качество на масовото воно

"За "чисти храни" пък е абсурд. Имаме ядрена централа на територията си." И с какво замърсява ядрената централа? Да не би да се разпръсква ядрено гориво? Колко са"развитите" държави в света без ядрени централи? Иили може би тези държави консумират "чисти храни" от "чистите" африкански държави? Четенето и да е много, по-важно е разбирането...

При социализъм се губят пазари. С капитализъм се печелят пазари. Това е истината, откакто тази гнус социализмът се е пръкнала.

Нормално... След като сме такива лавандули, е просто логично!

С 7 милиона "лавандули" в България, остава и да не сме първи. Както казва Госта подолу, когато станем първи по производство и износ на крайният продукт, тогава ще е някаква гордост.

Изнасяме и доста краен продукт: проститутки например!

Вярно е! Наскоро едни приятели бяха в Амстердам и ми се хвалиха, че са посетили "Червените фенери", а аз им обясних, че са сгрешили, защото са плащали европейски цени за БГ проститутки.

Не виждам какво толкова може да се гордеем с тази новина. Още едно доказателство, че нямаме икономика. Изнасяме основно суровини и материали, както страните от третия свят. Силните икономики изнясят продукция.

Много ме кефи как хора без грам понятие от икономика винаги изказват категорично мнение. Напротив, скъпи мой, силните икономики имам силно земеделие, а цялата останала индустрия се явява излишък и чиста печалба. Страните от третия свят пък нямат земеделие и затова изнасят предимно работна ръка, защото без земеделие няма как да си изхранват населението.

Ти лично правиш ли икономика, каквото и да значи това според теб, или просто си маструбираш? Не си изнесъл един орех в Македония, но даваш съвети и оценки. В износа на САЩ, едно от най-големите пера е селскостопанска продукция. И те ли нямат икономика? Глупак!

Ей, най-после нещо положително да се каже за България. В интерес на истината, у нас лавандулата е с най-добри показатели.

дя-до

Егати новината! Че ние от край време сме си били най-големите лавандули.

Браво! Стана ми наистина приятно! Исками се по-често да чета такива статии. България може да се гордее с много неща и да бъде световен лидер не само с лавандуловото масло.

Ние - лидери и при лавандулата?! Защо не посочите колко лева получава жена, която цял ден с превит кръст събира цвят по цвят за да достигне 300 кг.? Сигурно ще сме и "лидери" в заплащането?

Също толкова тъжно е, че моделката която рекламира изделието с появата си в няколко секундно клипче получава хиляди пъти повече. Сбъркан свят - точно тази чудовищна несправедливост натресе на всички нормални хора диктатура на пролетариата. Е, пак се върнахме във времената на експлоатация - явно толкова си можем :-(

Сигурно знаете, че сме сред световните лидери в производство и на катодна и анодна мед, на вина, лекарства, електроника, индустриални машини. Сигурно се досещате защо това не се отразява положително върху живота на средностатистическия български хейтър

Ето това е една добра новина :) Хората доказват, че стига на не им се пречи, могат да работят и съдадат нещо ценно.

Браво на нас и в буквален и в преносен смисъл! Толкова лавандули има тук, след като 21 процента от гласуващите лавандули са готови да докарат отново на власт безхаберника Борисов, коментара е излишен....И не трийте, долни журналя, всичко, което е против работодателя ви, комунягата Пожарникар, жалки сте, отвсякъде!!

Еми така е! Като не можахте да докарате СерГейчо на власт.

не всички сме за боко или сергей приятелю :)

Не го вярвам,лавандър във Френско бол.Тук няма чак такива големи полета.

Ела в Казанлъшко и ще видиш!

Ний по какво ли не сме лидер - тикви, лавандули, компири, репи - въобще зеленяк...

Така е. Големи сме лавандули. :)

Така, така - давайте мощно. Догодина 300 тона! Ей това е работа :)

Браво на БГ! И в буквален и в преносен смисъл тук, у нас, има най-много лавандула! След като 21 процента от аборигените, все още живеещи тук, са готови отново да докарат на власт недоразумението Борисов, коментара просто е излишен.....

Ами по-малкото зло. Доброто още не се вижда на хоризонта.