Кристалина Георгиева призова да се увеличат данъците за богатите

Правителствата трябва да преоценят мерките си и да обмислят прогресивно подоходно данъчно облагане, препоръчва директорът на МВФ

Обратно в новината

Коментари - Кристалина Георгиева призова да се увеличат данъците за богатите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хахахах.. Те ДДС на хазарта не слагат, та данъците си да увеличават.. Докато анцузите са на власт, не очаквайте сами да си намалят лапаницата.

Кога и колко данъци е платила госпожата в България?

Кво те интересува теб? Нещо лошо ли казва?

ДА! Левичарско-популистки глупости говори!

Добре, де 10% са си 10% и за бедния и за богатия. Каква е логиката да наказваш някой с по-висок данък за това че е успял да направи повече пари?

логиката е, че не ги е направил сам, а доста други са му работили за това- и той не им е платил както подобава. а трябва.

Колега, когато този човек е поемал тежестите и рисковете, никой от онези които са му работили, не са споделили въпросните тежести и рискове, така че е съвсем нормално и да не пожънат същите резултати. Да не говорим и колко усилия е хвърлил въпросния човек, за да ги накара да свършат нещата, в срок и както той иска. Та, това че си клатиш краката някъде за определено време, не значи, че имаш право на каквото ти изнася на теб.

Искат да отвеят средната класа с данъци и бюрократите на конци да контролират по-голяма част от паричния поток. При нормална пазарна логика, вместо по-високи данъци, трябва да има по-ниски данъци при дарения и реинвестиране. Баш най-богатите имат сметки и скрити инвестиции в офшорни зони. Служителите в централата на МВФ, вкл. и Кристалина Георгиева, не плащат данъци върху доходите си, защото са "международна институция".

Не вдигай данъци ,само трябва да се ПЛАЩАТ

И за какво ще ивдигате данъците?- за да има повече за държавната бюрокрация? По-добре въведете задължителни изисквания за по-справедливо съотношения м/у печалбата и работната заплата. лек ден

Шефът има заплата 100000, а служителите по 1000. Печалба няма, защото всичко е раздадено за заплати.

верно е тва- на шефа, жената и родата трябва да е забранено да са в собствената фирма на заплата.

пак се радва на еврозаплатката си...

2020-01-09 00:10:18 инфо (нерегистриран) България: ПП: Плоският данък е предложение на юпитата от НДСВ, на което ББ оглавяваше по 2 листи за изборите... ---------- плоския данък и чл.417 ги въведе съсела, по време на триглавата ламя, с което беше стартиран процеса на "натрупване на капитала" и ликвидациата на цели съдби, семейства

Нали 45 години бяхме в строй при условията на равенство. Нали не ви харесваше?! Нали не можеше равенство, не можеше след като едни работят повече да нямат повече и скачахте, тропахте... искахте си точно този строй защото бил най-правилен. А сега какво излезе: Дай сега да борим неравенството?

Имахме равенство, ама друг път. Тия ги разправяйте на бабите си.

Колега, предполагам имаш подходящото ниво на интелигентност? Та кажи от както е създаден светът, къде видя в какъвто и момент от неговото развитие да има равенство? Също така, искам и да се замислиш съвсем сериозно, защо никога няма да има равенство, както и да помислиш още по сериозно, ако се намираш във въпросната утопия за която си мечтаеш, как ще се справиш с всички негативни страни, които никога не си си мислил, че трябва да се решат.

Правилно. Дошло е време за даване. Дайте на бедните,защото ще дойдат и сами ще си го вземат,но богатите ще плачат. Това е въпрос на справедливост. Когато дългово време няма справедливост,идва тълпата и освен справедливост търси мъст и възмездие. Бой се от търпеливия. Не дали, а кога. Система,която не дава шанс и надежда на губещите е обречена. В момента се натрупаха много противоречия,които предвещават голяма буря. Количествените изменения водят до качествени промени. Умните контролират процесите и ги напрявляват чрез еволюция. Глупавите и алчни дочакват РЕВОЛЮЦИЯ с всички последици.

... "Бой се от търпеливия"... Ама ти сериозно ли? И твърдиш, че си юрист?!

Увеличаването на данъците на богатите няма да реши проблема с неравенството. Това може да стане ако се увеличат възможностите пред хората и се намалят бюрократипните спънки особено в големите държави където е съсредоточена голяма финансова мощ. Липсата на реални възможности и огромните спънки на държавната бюрокрация както и редица корпорстияни спънки, задълбочават неравенствата.

А защо да не накараме "бедните" да работят мако повече. За БГ не важи но в нормалния свят боратите хора с бизнес бачкат и събота и неделя, не разчитат на държавни субсидии. Личи комунистическото потекло.

България: Единствената държава с плоскък данък БЕЗ необлагаем минимум; Най-ниските преки и най-високите косвени данъци. Резултат - ножицата между бедни и богати се разтваря и България копае дъното на беднотията. ПП: Плоският данък е предложение на юпитата от НДСВ, на което ББ оглавяваше по 2 листи за изборите...

Хайде сега, ПРах в очите на плебейте.... Така мислят и тези от Вандербилт Клуба...

Ами гладна е булката. Търси някой да я нахрани, особено онези работни мравчици, които работят за по 100 USD за месец !!!

Сталинка разкри комунистическата си същност!

България е НАЙ-БЕДНАТА държава в ЕС. Скоро и на Балканите. Обаче е с НАЙ-ГОЛЯМ РЪСТ на милионери. Към септември 2018 год. милионерите в България са 862 души; Към септември 2019 год. - 969 души. За година са изникнали 107 нови милионери - по 8-9 на месец... Какво ли обяснение има Буля Кристалина?!

Малко са им данъците на милионерите. Иначе нямаше да са такива.

Да, имаше опит от социалистическо правителство във Франция да обложи със 75% данък доходи над 1 милион. Нормалната социалистическа завист и стремеж към "равенство". И какво стана? Милионерите се изнесоха от Франция. Мисля, че отмениха закона!

Гробарите, дет много обичат да се хвалят с тоя си кадър, дали ще я послушат и премахнат плоския данък? А? А дано, ама надали;) От едното ухо - през другото. Тука територията трябва да продължи да функционира по модел от Третия свят

Като ти е трети свят, айде марш към съветска Русия! Какво търсиш още тук? Крадлива, мързелива паплач сте комундетата, но няма да ви огрее, нещастници!

Че богатите ще започнат да се правят на бедни?

Да се правят, да се правят на бедни... Колко да се правят? Как беше у нас, преди Мони да започне да ни оправя за 800 дни? Събираха ли се данъците? Събираха се. Аз бих предпочел прогресивен подоходен данък и променлив ДДС за различните групи стоки! Плоският данък е в полза на олигарсите, но въпреки всичко дори и от десятъка крият и не плащат! Права е Кр. Георгиева, нищо че е българка. Нали това е причината да плюете по нея? :)

Мда, събираха се и се даваха за апартаменти на политбюро до 89. После наследниците на политбюро ни докараха до поредната национална катастрофа. После Костофф разпродаде БГА Балкан и още куп предприятия за жълти стотинки. После Мони и той открадна де що остана. Събирали се били данъците... Ти си тотално смахнат, приятелю. Предпочитал бил - сигурно през живота си и стотинка добавена стойност не си създал, но предпочиташ. Тъпунгер.

Чудя се като е толкова тъпичка, как изобщо е стигнала до такъв пост.... но се сещам, че за марионетка акъл не се иска ами да си отваряш устата и да махаш с ръчички когато куловода ти нареди.... Щяла да бори социалното неравенство, защо просто не се спонсорството на те дето са неефективни, непродуктивни и без шансове за развитие, просто такива консуматори ще произведат още повече консуматори и така нещата се омазват. Всеки животновъд ще потвърди, че животно от което няма сметка отива в кланицата, защото иначе е необоснован разход и то за сметка на качествено животно, същото е и тук...

Би ли ми назовал за колко страни знаеш, че са с "плосък данък"? Можеш ли да ги изброиш? И знаеш ли що е то прогресивен подоходен данък? Знаеш ли какви са предимствата и недостатъците на двата вида подоходен данък и защо "глупавите и богати държави " го предпочитат пред плоския? Знаеш ли въобще, защо в България комунетата въведоха този плосък данък 10%?

Да, виждам как левите боклуци сте налазили цяла западна Европа, но поне тук няма да ви огрее, нщастници.

Плоският данък е "привилегия" за бедни и изостанали страни или за такива, в които мафията е бизнеса, т.е. бизнеса е мафиотски! Във всички богати и уредени държави е въведено прогресивно подоходно облагане на физическите лица! А колкото до това, което си фантазира г-н "Проблемът с...", че видиш ли, богатите ще се оттеглят от бизнеса... смешно е. Ми нека се оттеглят и да си харчат натрупаните капитали. Нищо лошо. Само че има една досадна подробност - в света на предприемачите празните ниши са рядкост и трудно се намират. Техните местенца веднага ще бъдат заете. И не се съмнявайте в това! :)

е проблем на Бог, а не на Кристалина. Но.... "неведоми са пътищата божии". Ние няма как да знаем защо всъщност хората СЕ РАЖДАТ НЕРАВНИ- един е със синдром на Даун, а друг гений, друг е "як като бик", а съседчето в акушерното е "хърба". и така нататък.... Популярната теза, която и тя защитава е : Да експроприираме от експроприяторите". Но тя 1. Не е възможна 2. Тя е напълно ненужна и вредна 3. Тя е абсурдна Забележка: Категорично заставам зад идеята, че хората ИМАТ РАВНИ ПРАВА, но това не означава, че са РАВНИ, защото НЕ СА! Като се иземат доходите на богатите какво ще стане? Ами например това: Ще си затворят заводите, веригите магазини и ще се оттеглят временно на собствените си острови та да поумуват. След като размислят ще решат че имат достатъчно пари и за 300 живота и 3 милрд. безработни не са тяхна грижа. Парите, получени от успешното мероприятие ще бъдат профукани по заплати на чиновници, безумни социални експерименти и всичко останало, което се сетите, че не Ви е нужно. А, нали казах, че те са поне ДОБРИ, ако не и ОТЛИЧНИЦИ в боравенето с пари, следователно и пари НЯМА ДА ИМА, защото ще ги скрият удачно. Прогресивен данък? Много умна стара идея от времето на НЕП и сталинизма. И какви са ставките? Най- максималната е 100% над доход от колко? Кой е богат- да кажем в България... Онзи с 5 лева на ден или онзи с 500 лева на ден? Но да приемем сакралната цифра 1 000 000 на година честа печалба..... И така , тя се облага със 100%, т.е. се изима, експроприира /което е хубава за всеки, който ще каже " а така мамка ти и богаташ"/, ама не е точно така защото този богаташ ще си рече за следващата година- Нулева печалба е равна на нулева работа. Е, защо да рискува /бизнесът винаги е риск/, когато може да "клати гората" със същия резултат? И какво ще получи Световното Правителство? Не е нищо! Косвени загуби са. В пример за България няма да получи получи ДДС 10 000 000 х 20%= 2 000 000 лева/ако приемем че човекът работи с печалба само 10% от оборота", осигуровки приблизително 45% = незнайна но немалка сума., данък върху доходите 10% на заетите лица, не малка сума и мн.др. неща все със знак МИНУС. Показвам Ви една формула, а Вие си я осмислете : 0х 500000% = 0 . Щях да пропусна... А общността ще се сдобие с нови /много, много/ безработни, за които и днес плаща огромни и незаслужени помощи. Имам, какво да Ви кажа още, но ме мързи, а темата е неизчирпаема. Финално изречение, както казват в ТВ медиите: Лесно ще Ви се стори да вземете едни пари на незаслужил според Вас, но всъщност ще вземете своите пари и ще ги връчите на чинийка със синя панделка на някой който не познавате и той няма да ви върне и 1 стотинка. Дерзайте! Унищожете гадните богаташи! Лека нощ!

резултат 3:2 в харесванията и мразенията. Обичам го, защото е красив, логичен и точен резултат. Аз водя с малко :) Ако е 57:0 , значи някъде съм сгрешил. смятайки /или пък съм бот на някоя клика или партия/, че можете да мислите. А, Вие мислите, което много ми харесва. Ще Ви бия със собствените Ви мисли, сънища.... Продължавайте вси тъй- Мислете! :) :) :)

Какво им обясняваш на тези неуки тъпаци? За тях ако комшията изкарва 1000 лева повече значи е богат и трябва да му се вземе и да се им даде на тях. А това, че той примерно е учил 10 години, че е инвестирал в себе си, докато те са паразитирали на дядо си в панелката, дадена му от партията майка? Естествено маловажен факт. Правят ми сравнения със САЩ, със Скандинавия и пр. без изобщо да са в състояние да оценят икономическите и социални ползи и вреди от двата модела.

И на себеподобните ти, така ли? За какви ни имаш, бе другарко Кристалинке? Толкова ли глупави ти изглеждаме? Кога "гарван е вадил око на гарвана"?

Кристалина бори неравенствата, заробвайки бедните. МВФ отпуска 5.5 млрд. долара заем на Украйна и Кристалина била ОСОБЕНО РАДОСТНА?!?! Що се отнася до инвестиции в образованието, племенникът й Дянков каза, че по време на кризи образованието НЕ БИЛО ПРИОРИТЕТ. Ииии... НАМАЛИ ПАРИТЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ. В България пък богати няма, щом министърът на финансите живее под наем БЕЗ ДА ПЛАЩА НАЕМ...

Кристалина от ГЕРБ пак е намачкала комуняците. Затова е тоя олигарски квич.

Комунистката Кристалина мачка комуняците. Йееее :)))

Е какво да се каже криСталина Георгиева е просто ветропоказател.Нагаждда се според това на къде духа вятъра който духат силните на деня а криСталина просто ги слушам а се дуе че нещо зависи от нея.

КомунизмЪ не свърши ли? Въртят сучат все в паницата на богатите гледат нашите комсомолци! А колко търтея има на социални? Защо не работят? По леко е на помощи нали?!

Аз взимам 5 бона и кво, тая смотла ме брои за богат?! Абе я се шибай, бе бабенце, тука има неграмотници дето прибират по 20+ бинки от държавни помощи/еврофондове и/или крадени фабрики!! Аре у лево, дърта пръдло.

на това му се вика популизъм, демагогия и пълно неразбиране на материята... най-богатите си плащат на политиците да им правят закони с дупки, включително и посока данъци. да не говорим за държавни поръчки. но окей. видяхме, че от "филантропската" банка се грижат на думи за нас, данъкоплатците. на които се държи и системата на "филантропите". тук "филантропите" се смеят, а ние, данъкоплатците, бачкаме до посиняване... ако може без пенсия и дори следсмъртно.. :-)))

Майкооо, след 10 години ще съм на толкова, на колкото е тя сега. Ако ще изкукам толкова направо да си купя един пищов и да се застрелям.

По- противна от тази ми е Кристин Легар- тя смята, че пенсионерите живеят много дълго и като умрат трябвало да им се вземат жилищата.

?

с хора със заплата 3000 лева - политици и които взимат под масата и взимат и комисионни за стотици милиони, или те не са от най богатите???

Да го духа тази, аз няма да работя по 24/07/365 за да може на финала да ми вземат парите и да ги дадът на мързелите. Ако това стане в тогава вече ще се изнеса и ще останете и без тия

Как ще стане това ? Ако тук има няколко олигарха , които не плащат никакви данъци, какво значение има дали данъкът /който не плащат-подчертавам/ не е с една , а с друга ставка ? Хайде по-сериозно,моля.

е началник на МВФ?????

Предполагам че тази проста селянка ще предложи да се облагат доходите на "богаташите", които получават повече от нейната огромна заплата- не вярвам да си отреже клона, на който седи и да предложи тя и себеподобните да плащат по-високи данъци върху космическата си заплата, която не заслружава.Това се отнася и за стотици хиляди брюкселски и др. чиновници,които са си направили от ЕС пълен частен и затворен кръг - комунизъм, с привилегии, каквито и по татово време нямаше. Такива като КГ ще затрият ЕС и всичко, което се постигна в западните демокрации след 1990г Да ни е честита Новата Година с Кристалинка начело на ВФ!.

От всекиго според възможностите, на всекиму според потребностите.

буля Сталинка иска да създаде демократичен коминтерн..

"Кристалина Георгиева призова да се увеличат данъците за богатите" Да се чете "да се увеличат данъците на работещите с малко над средните доходи". (Доста от които са просто хора на заплата в ИТ сектора) За да няма протести ще им викаме "богати". Така останалите ще са доволни че най-накрая наказахме "богатите". А истинските богати които злоупотребяват с еврофондове, печелят общественни поръчки, източват дружества и правят всякакви врътки и кражби, няма да им земат и лев. Щото те са случайни хора. Печелят милиони на гърба на народа. Колят, крадът и убиват, а никой копче не им казва. Само от време на време някой дава фира, като Мишо Бирата. Или фалира някое дружество или банка като КТБ.

тая се издад е,че е руски агент. Като дигне данъците и богатите щеизбягат при Путин, както направиха вече Депрдийо и Сегал

А ти сигурен ли си, че те са още при Путин?

... ето и как МВФ се сдоби с ръководител, комунистката Сталинка/Кристалина Георгиева - ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ...!!!!!!

Всъщност да се удря спирачката на богатите никога не е работило и няма да заработи. Образование и шансове за всички е част от решението, друга решаваща част е ограничаването на предавания по наследство ресурс, там е нужна спирачка, не демотивиращи мерки срещу предприемчивите които теглят каруцата. А и по-богатите плащат повече при линеен данък, 20% ДДС за изхарчен 1 милиона са 200000 лева и са само 2000 за изхарчени 10к примерно (не че очаквам някой да има нужда от такова дебилно разяснение но тия с медиите постоянно се напъват да пробутат как линейният данък (или плосък му викаха) бил несправедлив.

А офшорните сметки и фирми ще ги забраняваме ли? Ако не, то тогава ще ударите малките и средни фирми, а не богатите.

Тая изтрещя ли ? Аз да бачкам като луд и да плащам по-високи данъци за да може разни лентяи и некадърници да си лежат. 5 години не съм имал 1 ден болничен или повече от 5 дни отпуск.

Писах по темата в статията си "За вредата от репресивните закони, насочени срещу „богатите“" Може да я намерите по заглавието. Накратко: Прогресивното данъчно облагане прави неизгодни някои видове несиметрични инвестиции. Който иска да разбере какво точно е искал да каже авторът - да прочете статията. (Сега като пробвах да я намеря с Google - не е индексирана, излиза само Дневник. Трябва да се влезе там и да се цъкне на "Към оригинална публикация".)

Само да има семейно облагане 1000 лв на човек необлагаеми 1000-2000 10% Над 2000 - 25% Семейство с 2 деца - 4000 необлагами и да видим

... типичен тъп комунист...!?!?!? Кретен...

българаия няма нужда да е като всички други европейски държави, ние сме по-умни :))

Да видим кои са богати първо! Щото според някои, баща на две деца и неработеща съпруга със заплата 1500 лв е богат, а според минималната издръжка на човек от домакинство 750 лв - не му стигат още 1500 шв на месец

искаш да докараш коунизма по цял свят ли? всички да станат еднакво бедни...тов ане истински комунизъм ,малко си чела Маркс ако изобяо си чела нещо или си като фена на винету

Този модел отдавна успешно работи в Скандинавските държави.

не в скандинавските държави, а във всички европейски държави..

В Исландия има плосък данък, но 38% , което практически изравнява приходите в бюджета, ако данъкът върху дохода беше прогресивен. За сравнение - Източен Тимор плоският данък е 7%. BTW, помним кой въведе плоския данък върху дохода в България, както и корпоративен данък 10%. Не съм разбрала от това чувствително да са се повишили приходите в хазната, или да са нарастнали чуждите инвестиции.

А според теб в Скандинавските страни как се купува апартамент с асансьор за 600 Евра? Ако ми дадеш заплата 10.000 Евра, нямам нищо против да плащам и 50% данък (който да отиде за училището на дъщеря ми например). Ако обаче ми дадеш само 1000 Евра заплата, при същите цени на храните като в Швеция и ми вземеш половината, за да финансираш с тях асансьора на Цвъки, няма как да съм доволен май. Сравнявате тикви с череши. Не може просто да се копира данъчната политика от държава А към държава Б - за целта трябва да има еднакви полито-икономически условия.

Само правя сравнителен анализ. Това е показателно за развитието на обществото във всяко отношение.

И аз сравнявам - по БВП за 2018 България се нарежда на едно ниво със страни като Науру, Габон, Доминиканска република и Казахстан. От Швеция сме назад 6 пъти, да не говорим за Норвегия (9 пъти). Когато стигнем и половината от тяхното БВП можем да мислим да копираме техни модели. Дотогава сме бананова република от третия свят.