Осветен бе 15-метровият кръст над Земен

Осветен бе 15-метровият кръст, издигнат над Земенската котловина в полите на Риша планина, край панорамния завой преди Земенския манастир.

Обратно в новината

Коментари - Осветен бе 15-метровият кръст над Земен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В България знам, че има Рила планина но за Риша планина, както е написано под снимката не съм чувал.

Как може да се освещават предмети , когато са безжизнена материя? Това за мен е езичество облечено в християнски одежди. Освещават се хора чрез Светият Дух. Кръстът е символ на святата саможертва на Божият Син на Голгота като жертвен агнец без недостатък, но християните не се молят на кръстове и икони (идоли), и не палят свещи, както в древноезическите капища. Молят се единствено на Бог, защото имаме директна връзка с Него по всяко време и на всяко място според нашите духовни нужди. На Него единствено се изповядваме, на Него единствено уповаваме и от Него единствено просим прошка, защото единствено Той може да прости греховете ни според волята си и според много си милости. Колкото по-малка е вярата на хората, толкова по-големи и лъскави символи на вярата правя и носят. Божието царство не идва като нещо видимо. То настъпва първо в нашето сърце, което е скрито за хорските очи. Истинските неща за които си струва да живеем не се виждат чрез сетивата ни, но чрез разума. Тях ги вижда само Господ и човекът който ги носи в себе си.

но в подредените страни, каквато ние искаме да бъде и нашата, кръстовете са навсякъде. Швейцария, влизаш в католически кантон, отдясно на пътя е високият кръст, напускаш католическия кантон отляво на пътя е високият кръст, всички християнски празници са празнични неработни дни. Америка, навсякъде надписите Бог обича Америка, Бог пази Америка, с тях създадоха най великата страна, с тях завършва всяко президентско обръщение, Бог ада благослови Америка. Това, че се казва името Му ни дава сила.

Сега ще тръгнат едни претенции за Гинес...за най-висок кръст издигнат на поляна...

Няма . Както споменах по-рано , в Македония и Албания е пълно с такива , при това кой от кой по-голям . Просто не минавалите от там си слагат минусчета наизуст ама как да е .

Като падне тоз кръст да утрепе някой ще видите едно осветяване тогава.

Осветен с Богослужение или Осветен със светодиоди? Трудно се разбира от статията, вярно в пред-пред последния абзац се разбира, че става дума за Освещаване. Малко странно ми се струва да бъде Освещаван един стълб на далекопровод, осветен със светодиоди, пък макар и с форма на кръст. Някои май си купуват индулгенции, ама с нетъждавейка и ЛЕД осветление не става.

Странно . Зор Европа да види убавиня а същото време се строи кръст тип кич заимстван от многото такива срещащи се под път и над път в Македония и Албания .... Баси !!!

Кръстът е ИЗВЪНЗЕМЕН!

Дир, защо поста на info е публикуван след като съдържа нецензурни думи и аморално съдържание?

И коя точно дума е нецензурна, според теб? Теб как и какво те е направило, нещо нецензурно ли, или е станала грешка със спукан или напълно липсваш КАПУТ, ооопс изивнявам се де, КОНДОМ! Имам предвид, че ако не бях толкова възпитан, щях да те попитам ТЕБ КУР НЕ ТЕ ЛИ Е ПРАВИЛ, И ТОЙ НЕЦЕНЗУРЕН ЛИ Е, но понеже не искам да безпокоя нежния ти слух ще попитам ТЕБ КОЙ ЗАГУБЕН ЧЛЕН ТЕ Е СДЕЛАЛ И ПО ЛАЛВА ОШИБКА? Торлчетата и Дира пак се опитвате да си подавате пасове и да се спасявате като стане напечено и не може да доминирате или тролите успешно и губите, а, ОСОБЕНО ПО НАЙ-ВАЖНАТА ВИ СПУСНАТА И ВЪЗЛОЖЕНА ТЕМА, а ТАВАРИЩИ:)

А, и да те питам още нещо, на батко тъпото и прозрачно червенотиквениче, като си седнал да плачеш на рамото на колегите ти от Дира - споко бе, сега шефът им ще му врътне едно телефонче на техния и модерторчето им ще спре да се разсейва и ще започне да тгрие...., та да ти отперя един въпрос: гледам че непрекъснато си сменяш никовете, явно си наряд днес ит бригадата и целият свят ти е черен, и че все едни хубави имена използваш, Калоян, Самуил,... Да ти дам една идея за следваш ник - Путин, или на Путин ... НЕЦЕЗУРНИЯ ЧЛЕН! Или на майка ти п...та!

Не разбрах, и коя точно дума е нецензърна и с аморално съдържание според теб и двете ти закърнели мозъчни клетки, дето витаят евентуално в празната ти червена тиква, БЕ 100 ПРОЦЕНТОВ ДЕБИЛ? Тебе ЧЛЕН не те ли е правил, или си рожба на непорочно зачатие и Октомврийската, Септемврийската или някоя друга социлаистическа револщция? И ако член е цензурно и приемливо, НАЙ-МАЛКОТО ЗАЩОТО НЕПРЕКЪЪСНАТО СЕ ИЗПОЛЗВА НАВСЯКЪДЕ, ВКЛ. И В ПРАВОТО И ЗАКОНИТЕ, ТО АКО ИЗПОЛЗВАМЕ ДРУГАТА ДУМА ЗА СЪЩОТО - ХУЙ, ТОВА ПРАВИ ЛИ ВСЕ ЕДИН И СЪЩИЯ ОБЕКТ АВТОМАТИЧЕСКИ НЕЦЕНЗУЪРЕН, А ДЕБИЛ?? Или е много сложно за теб да зацешиш извън опорните ви точки?

Хубаво е , че има инициативи и поставени символи , които да напомнят , че България е Християнска нация и Христов народ.

И византийците бяхме християнска нация, а това е най-грозния кръст, който съм виждал.

Аз започвам да се замислям, и го казвам сериозно, съвсем сериозмно се замислям, дали да не взема да направя дарение и да заделя пари и да издигна и аз един паметник в България, но трябва да е висок, голям, да се вижда отвсякъде и надалеко! От доста време в мен се прокрадва и зрее идеята да издигна паметник на един голям, огоромен ФАЛОС, на един ЧЛЕН, или да го кажа така, че поне 80% от дебилите на Иво Христов да могат да разберат - НА ЕДЕИН ХУЙ! Но веднаха бързам да направя задължителната уговорка, че това не е величаене или подмазване на Борисов, просто си мисля, че в тази държава ТОЧНО ТАКЪВ ПАМЕТНИК В МОМЕНТА НАЙ-МНОГО Й ПОДХОЖДА! И за разлика от останалите, аз ще разреша и да го рисуват, и да го оцветявят и надоисват, А СПЕЦИАЛНО ЗА ЧЕРВЕНИТЕ И ПУТИНОФИЛИТЕ - И ДА ГО ГАЛЯТ И ЛАПАТ ИЛИ БЛИЖАТ КОЛКОТО СИ ИСКАТ! Само БЕЗ ЗЪБИ, СЪРПОВЕ И ЧУКОВЕ, шъ ги замоля, материалъ де, червения материал...!Мога да помоя будителите им професори Иво Христов и Стефан Даналилов да ги съберат и им обяснят подробно как се ползва моя ХУЙ, имам предвид паметника де! Дори си мисля дали да не го наименовам Алъоша, но СОФИЙСКИЯТ АЛЪОША. братушката на онзи, който е убит защото е обрал и изнасилил българки.... и да поканя на откриването му другарката Захариева и друзята от руското посолство, да го почетат и да му поднесят цветя и венци, а и да го погалят и целунат... Колко да струва, да струва, да струва повече от двайсетина-трийсетина хиляди долара (и още толкова за земята) ще да струва...

Барбуков переше пари на "Мултигруп" и беше назначен за сторителен бос от Андрей Луканов и шайката му... Чрез него бяха купени куп политижи, депутати и обшественици, готвеха го по едно време дори и за политик и президент, но после плановете се попромениха и лансираха други кандидати.

Далекопровод с лампички.

На мен ми харесва.

са кариерите за добив на варовик. Вместо да се ползват съоръженията към ЖП транспорта - основно и безотчетно вървят тежкотонажни камиони.

Дали кръста е 3см или 3000см. на Бог му е все едно. Но това е пълен разрез с христовото учение за скромност и смирение. И тази гигантомания се прави в една от най малките и бедни общини в България. Една спирка да бяхте оправили с тези пари по добре. Покаяние изкупление не се постигат с големината на кръстовете и броя на запалените свещи.

не е вярно - можеш да питаш и всяка зне ще ти каже че размерът има значение...

гозпожа барбукова, като една истинска жена, знае че размерът има значение...

Дай Боже след някоя друга година навсякъде такива, че и по големи. Амин.

Нищо против такива занимавки с религията, но поне нека да е нещо красиво и качествено. От скъпа дървесина, красиво оформено, полирано, лакирано и импрегнирано против атмосферни влияния. Така че даже и "комунистите безбожници" да го харесват и да спират да си правят селфита до него. А така на какво прилича? На стълб-джудже от далекопровод. Нито вярващите ще припознаят в него Божият кръст, нито невярващите ще го броят за нещо приятно за окото. Е, защо тогава? Разликата ни от хубавите страни, е че там влагат макс старание във всеки дребен детайл, да бъде красиво и хубаво. Страните палачори правят ей такива нещица като нас, и всичката им работа е такава.

Браво на г- жа Барбукова, дъщеря на кмета Сотиров и съпруга на Димитър Барбуков! Но не всички могат да се " откупят" с църква или кръст!

Не кръстове, а деца трябва да растат в България, не кръстовете, а хората ще я съхранят, не превръщайте България отсега в огромно гробище! Все още има надежда!

БРАВО! Страхотно е като гледаш такива светещи кръстове по възвишенията и хълмоете! В България официалната религия е ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТЯНСТВО! Който не му изнася да си ходи в анадола! Или там от където е.

няма "офицялна" религия в българия. аз например съм атеист - как можеш да кажеш че офицялната религия на един атеист е православното християнство. та в този ред на мисли този кръст дразни атеистите и останалите неправославни точно толкова колкото минаретата по селата.

Кат те дразнят не ги гледай, мълчи си и си трай!

кръста е свързан с душевноста на хората, да им напомня че за християните Бог е любов, ... за движен само от примитивни инстинкти, чустващ единствено с червата угоен скот като теб това ще си остане непонятно

Абе дори в соца се правеха по-добре изглеждащи неща. Това прилича на метално скеле и е направено колкото да отбива номера. Както е написал един човек по-долу, по-добре да бяха сложили един мощен Xуй и да се вижда отдалеч.

Бай Ваньо зидаро-мазача се изказа авторитетно, от кога почна да разбираш от естетика бе цървул роден в кирпичен коптор с кочина на двора

Защо ли няма да се оправим скоро? Приказката за онези 80%. Във века на Интернет те тръгнали нови кръстове да слагат. Метални и с LED осветление. Браво! А това нещо копае ли, сее ли, хляб ли дава? Още след като СССР изстреля първия спътник през 1957-ма и той не се блъсна в Бог някъде си там горе, би трябвало вниманието ни към религияга да е на последно място. Защото всички знаем какво представлява тя. А общества, които основно разчитат на нея - ето ви ИДИЛ за пример. В секундите преди да се взривят споменават името на бога си и край, за тях това е всичко. Коментираме паметникът на Съветската армия, Альоша в Пловдив, комунистите какво правели през 1925-та, през 1947-ма. Живеем в миналото и натам сме се запътили, както и намаляваме като нация. Сами си го правим. Може и по друг начин, ама акълеца ни не достига.

Бурни адмирации!!! Нашето общество, за съжаление, е все още незряло в културно отношение. Нямаме изградена обществена философия и афинитет към развитие. Тъпчем на едно място, "модерни" сме по отношение на отделни дребноежедневни и битови подробности, НО интелектът и културата ни не търпят никакво развитие!!!

Приказката за онези 80%.

кръста е свързан с душевноста на хората, да им напомня че за християните Бог е любов, ... за движен само от примитивни инстинкти, чустващ единствено с червата угоен скот като теб това ще си остане непонятно

Още един показен символ на нечия гузна съвест на стари години ...

Кръста добре, но да закачат на него и Барбуков...

Време е да се освибодим от сексуалните предразсъдъци и да започнем да издигаме паметници на пениса, който дарява и създава живота. В много страни има такива паметници; в Япония са много, даже има и ден на пениса с карнавал и много макети.. В София е подходящо да се свали мужика размахващ шмайзер от паметника на окупаторите и да се постави един гигански пенис, който да се осветява нощем, а на Камен Дел на Витоша да се монтира един 50 метров кръст, който да се вижда от далеч.

явно, голем мерак за уйй те гони

Тези хора ограбиха и оставиха на улицата стотици хора и сега с техните пари се правят на големи благодетели! Срам за правосъдната ни система!!!!!

У секо село кръст да гони сатаната и да избива сатанистките неща у жените: пушене, пиене, курвалък, кражба и лъжа. У градовете - по неколко.

Ето на това му се казва"Добра новина"! Кръстове,храмове,българщина в България.Нека! Същото трябва да стане и в Родопите. Да се възраждат исконни традиции. Да се градят и реставрират черкви. Да се знае,кои са обитателите на тази мъничка земя. Да има Лъвове и Войнишки паметници. Та дано този Народ се поосъзнае и малко от малко да излезе от тъпата си летаргия и беззвучие.

кръстовете са символи на западните окупатори и требе да се махнат от балканите!

Огладнялото и озверело население в Замен само за лед-кръст си мечтае. Интересно дали изобщо там е останало някакво население в резултат на демократническия глад и мизерия.

Хубава инициатива! Малко по малко, ще се върнем към истински важните неща. Днес кръст, утре църква, а след това и училища. Вяра и просвета ни липсва в обществото в момента. Време е за ново възраждане на Народа ни и възходящ цикъл на развитие в Българското общество!

То май стана за едни вярата, за други просветата, за трети - нищо.

Църкви и кръстове са нужни единствено на ограничените и профанизирани дебили! На съвременните хора са им нужни университети, лаборатории, технологии!

LED e Light Emitting Diode, полупроводников п-н преход, който излъчва студена светлина, на този принцип работят плоските телевизори и съвременните осветителни тела, които са по икономични от гези с нагреваема жичка

ТАЗИ ВЕСЕЛА БАРБУКОВА КАКВА Е НА КРЕДИТНИЯТ МУЛТИМИЛИОНЕР БАРБУКОВ-ЗАДИГНАЛ МИЛИОНИ ДОЛАРИ ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРИЯ ОЩЕ В ЗОРАТА НА ВЪРЛИЯ ЧЕРВЕН КАПИТАЛИЗЪМ НАЛАЗИЛ РОДИНАТА СЛЕД 1989Г......О ВРЕМЕНА,О НРАВИ.....

Отде знаеш може да е покаел се грешник-комунист и сега да раздава кешове за благотворителност

Съпруга, мисля бивша... Онези, другите назначени червени пишман-бизнесмени и перачи Баневи им кумуваха и като типични новозабогатели с кражби и далавери червени парвенюта и простаци си размениха някакви скъпи подаръци - яхта срещу лимузина, ако правилно си спомням/ Иначе персонално не са лоши хора, просто извадиха късмет, че се познаваха с точните хора и тях ги избраха.

Тази Барбукова дали е дарител с парите на онзи Барбуков, който забогатя по време на прехода. А прехода беше крадлив и бандитски.

Що е туй "лед осветление" ? Не можеше ли "огън осветление" ?