Избиват стотици животни в село Кости

Близо 50 жители на странджанското село Кости протестират срещу предстоящото умъртвяване на повече от 500 домашни животни заради откритото огнище на шап в района.

Обратно в новината

Коментари - Избиват стотици животни в село Кости | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

мушмороци аз ви казах нещо преди няколко дена,но един умник на име ники коментира че съм писал глупости.много сте малки и зелени!

да да да замат да нисе разсардиат ли искаш никои нищо няма да им каже те си правят каквото искат може и строга нота да ни пртят даже да си даржим затворени животните и никои да не трепе диво прасе щото те идват от турця и са техни

шап във Турция няма.

Някаква постановка е работата.

какви ли не зацхитницхи се явяват да зацхитават гивотните,а у нас някои е речил да уницхоги много гивотни,за които хората страдан,а кои е доказал,цхе вситхчки са болни...?колко са всацхност болните и има ли изобцхо такива?в перничко преди време са били изклани бременни гивотни и изнесени за гарцхя...пак ли гивотните с виновни и то такива,за които се григат хората...спрете това безумие... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

И аз не съм ветеринар, но съм чувала, че спасението от шапа е наистина само това - избиване и заравяне на всички животни, които потенциално може да са били в контакт със заразените, иначе не става, всички са заплашени - и хора, и всякакви животни, това се предава между видовете ... Трагедия е за собствениците и много им съчувствам, дано и държавата, и ЕС да помогнат, а стената с Турция трябва да се вдигне, ако не заради мигрантите, то поне за да си защитим животните, иначе - много лошо! Горките хора, колко ли им е мъчно, след като си го гледал няколко години и ти е едва ли не част от семейството, или го убиват, или заболява и умира само ... трагедия!

След като има 1000 огнища на шап в Турция и заразата не е опасна за хората защо умъртвиха толкова много животни в с.Кости. При това положение в Турция трябва да нямат домашни животни.Преди 9 септември 1944 година в страната е имало на много места шап по домашните животни,но хората не са ги убивали а отделяли извън населеното място ,като са ги хранили докато оздравеят.Много малко са умирали от болеста.

А заболели въобще има ли? А това с дивото прасе въобще истина ли е?

Дано да няма заболели, че тогава е още по - зле. Тук масово се изказват хора, които изобщо си нямат понятие какво е шап. Ако не се вземат нужните мерки сега, има опасност вирусът да се разпространи в цялата страна, щото това му е едно от качествата- викат му висок екстензитет на епизоотичния процес, но на теб такива сложни фрази не са ти нужни, затова го казах простичко. Шап в България периодично прескача от южните комшии и колегите винаги са правили и невъзможното, за да го ограничат и ликвидират. За да може разбирачи като теб да се тъпчат с луканки и децата ви да маат мляко...Капиш?

Значи великите разбирачи като тебе, дето това им е работата, даже не знаят дали има заболели. За какво избиване тогава сте се наточили бе умници. И това ли не можете да установите, о велики специалисти със сложните думички, дали животните в селото са заболели или не. Ами ако не са защо ще ги избивате бе.

КОйто държавник си сложи подписа за събаряне на оградата с Турция, да поеме разходите по унищожаването на епидемията и възмездяване на потърпевшите. Като ги започнете от баш - пишмян демократите, та до сегашните. Това е истинска демокрация. Демокрация, означава отговорност и поемане на последствията за собственна сметка.

виновни са не ветеринарите а малоумня ни министар ,дето не ни дава да работиме!нека сега сам се бори с шапа ,жалко само за хората и добитака

Цялото село Кости ли ще избиват и хора и животни. Б... тъпото заглавие !

даже и растенията ще утепат!! нема се научат от дир да четат преди да публикуват!

така и не се разбра какъв е сероИтипа на този шап.Ако е азиатски -са известни 22 вида азиатски шап, по начало животните ни са боледували от европейски тип шап ,които е 4 разновидности -A O C и още един.ИЗГЛЕЖДА И ВЕТЕРИНАРИТЕ СА СЕ ОБЪРКАЛИ КАТО ПЕТЕЛ В КЪЛЧИЩА.А ПЪК И С ТОЗИ СМОТАН ГЕНЕРАЛЕН ВОЙНОВ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ...

горките хора максимум 20-30% от стойността на животните ще им платят а миро истината ес щели да платят 100% ЕС НЕПЛАЩА И 1% ПО НИТО ЕДНА ТОЧКА ИЛИ ДИРЕКТИВА В ТАКИВА СЛУЧАИИ.ОСТАВКА ЧЕ ПО-ЗЛЕ ОТ ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ КОЙТО И ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ВЕЧЕ

Абе шемети такива, на кой обслужвате интересите пак бе. на Зоров ли?! Как така изведнъ открихте шап? При тестване на дивите прасета се търси за трихинилоза, не за шап. как така ви дойде на ъкъла ТОЧНО за шап да правите анализ. Сега млекопроизводителите ще могат да търгуват само регионално, за да не "пренесат" шап с колите си в друг регион. Иначе не им е забранено да изнасят за извън България. Със самолети ли ше правят износа бе?! Значи тук правим далаверката за някой който производител от Северна България, понеже там няма зараза. А да не говорим, че заразата хвърчи и всичко може да я пренесе. Смешници такива!

Е да ама... комунистическата мутра Зоров си плаща, а и има от къде . Не случайно е оградил целия балкан там като бащиния и си го ползУва както си иска.

Нека стопаните бъдат обезщетени подобаващо,да почистят,дезинфекцират и след месец-два нова здрава стока да им върви и се плоди. Успех.

ДА ЖИЖЕЕ ШАПА НАЧЕЛО С ББ.

Беа писали че тоа домуз (прасе по турски) бил дошъл от азиятската част на турция. Не моеме да разбереме как е дошло. Плувало ли е, с кораба ли, по мостето ли, не се разбра. Карай да връви. Ако турските авжии ядеха свинско сега немаше да загубим милиони а они щеха да мрат. Ама касмет. жалко за нашите селяни. Реве им се и са прави. Требе стена с Турция поне 3 метри.

Абе вие нормални ли сте, защо да убиват незаразени животни??????Те как ще заразят други животни без контакт с тях? Дай като има един болен от хепатит да избием всички тогава от тези градове

иди и питай ветеринарен лекар. а тези животновъди много добре знаят процедурата.

Добре де, какъв е проблема? Ще има обезщетения за убитите животни, след 3 месеца всичко ще е ок. За какво е цялото мрънкане? По всички учебници пише, че при заболяване от шап се унищожяват животните.

Ще има НЕ Е има!Докато чакат как ще си правят сирене?От немското заразено мляко? или от други незнайни бели течности? Разходи около докарване, купуване, привикване на животните към мястото.

има животни кото са типични за даден раион не всяка овца като е видиш на прав поглед си приличат но си има породи типични за самя краи това е ценното което губиме

Така е, при шап се унищожава цялата рискова група животни. Дано да не се повтаря. Тези хора са свикнали с животните Малцина са,'гражданите' ги подиграват и силно иронизират труда им сега пък това. Огромно сътресение!

Кажи го на собственицте на животните. Дано не протестират.

Кметът на Царево изглежда малоумен. Той може би иска цяла България да се зарази?

Избиват цяло село заради шапа --- баси заглавието несте много наред маи

Може би от дира са искали да сложат цяло село в кавички :D:D АЛОУУУУУ Оправете си заглавието !!!

Те всички журналисти така си пишат. Да привличат внимание, иначе няма кой да им чете статиите!

Докато се занимаваме с Калинки, шапа остана без внимание. И сега прасето е виновно.

2012 иде *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ако наистина са болни, нека ги лекуват. А дали не е постановка като с птичия, свинския и т.н. грипове?

Това заболяване не се лекува, силно заразно е затова заболелите се унищожават за да се спре разпространението.

СТЕНАТА да започне градежа от УТРЕ! Язък за хората без животните сигурно ще гладуват!

ДАНО НЕ Е ИНСЦЕНИРОВКА И КОНКУРЕНЦИЯ!

Стига бе хора. Каква конкуренция и инсценировка за 5 овце? Наистина, жалко е, защото тези животинки са живота на тези хора, но за съжаление това е начина да се спре заразата.

Ти с колко мислиш, че се почва когато е инсценировка?А и знаеш ли как боде българският неизчерпаем потенциал очите на хора, които от векове провалят света,за да издигнат в култ мисленето на юг от ливан?

Браво, от ЕС ще получите пощипване по бузките и потупване по гърба. За пусти шенген сте готови да изгорите и селото сигурно, а че сте разградили границата няма кой да ви нарита.

Ако има огнище от шап - тази новина е просташка и селяндурска в най-лошият смисъл на тази дума. Защото е тъпанарско и ОПАСНО да се раздухва милозливата идея да се заразят всички (и избият впоследствие) само защото ТОВА е начина за решаване на проблема. А ако няма шап и ги избиват... но това не е така, дори според тази, повтарям, тъпунгерска новина.

само да довърша - тези животни ВЕЧЕ не са стока. Освен ако не са решили да ни я пробутат в някоя верига като 'стара планина'.

Какво и обясняваш на тази, пише каквото чуе, поредния промит мозък. Въобще не знае какво е ШАП, но подкрепяла. Тя сигурно ще подкрепи ако някой си измисли че гълъбите са опасни за националната сигурност защото като цвъкат не правят разлика министър ли си или чистач.

"Българинът не се лъже. Смърт е за него всяка свобода, която не е свързана с покъщнина, нива, лозе и дърт пелин." - Захари Стоянов.

горките животни и хора...много ми е мъчно

Горкичките хора, само напасти - цигани, шап, прекупвачи за стотинки, всичко ги обезкуражава... а храната е новото злато на пренаселената ни планета

от какво се разболяват животните от мизерията,първо животните а после и хората ......................

Какво невежество!!!Това е заразна болест по животните ,тя не признава държавни граници.Ветеринарните лекари са компетентни и трябва да се слушат специалистите а не всякакви всезнайковци.Трябва да се унищожи заразата.Останалото са глупави приказки на неграмотни хора.Аз не съм ветеринарен лекар ,но напълно подкрепям мерките.

Естествено, щом си далече и тоягите са на чужд гръб - подкрепяш!

"Ветеринарните лекари са компетентни" ....аз по-голями некадърници от ветеринарите не познавам!

Абсолютно. Виновни за това нещо са ветеринарите, които не оказват достатъчен контрол. Сега им сърбат попарата хората. Представям си какви ще са им компенсациите, МИЗЕРНИ. 3 месеца с какво ще живеят тези хора, с компенсациите а после с какво ще купуат животни... няма да купуват, ще напуснат селото. Много проста и гадна държава е нашата.

хайде по този случай да ги оставим да продадат заразените животни. сигурно на тях ще им е по-изгодно, факт.

След Коледа вноса на св.месо намаля, хората нямат работа и пари и се нагодиха в обстановката, като започнаха да си гледат сами по някое прасенце , защо не им ги избием ?Хем мили очички пред ЕС, хем процентче от вноса - всяко зло за хората-добре дошло за правителството.

хората приказват в Разлог и района много животни умират, а други хора като видйат че не се хранйат барзат да ги дадат в кланицата да не губйат парата.