Умъртвяването на 250 овце и кози, 80 свине и 200 крави и биволи с инжекции започна тази сутрин. Хората настояват да бъдат унищожени само болните животни, съобщи БНР.

Пред протестиращите директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов заяви категорично, че умъртвяването на животните е единственият начин да се спре разпространяването на заразата от шап.
След като бъдат избити животните, труповете ще бъдат погребани в три депа в гората край Кости. След като бъде умъртвено и последното животно, цялото село ще бъде подложено на дезинфекция.
Войнов обеща до 3 седмици обезщетенията за убитите животни да бъдат изплатени, а след 3 месеца жителите на селото ще могат отново да отглеждат животни. Първоначално средствата за обезщетение ще бъдат осигурени от републиканския бюджет, но страната ни ще получи финансиране и от ЕС.

От 50 до 60 на сто от реалните загуби, претърпени от селските стопани в България заради мерките срещу шапа, ще бъдат покрити от Европейския Съюз. Това съобщи за БНР говорителят на Европейската комисия по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите Фредерик Венсан. Той обаче беше категоричен, че независимо от протестите по места, заразените животни непременно трябва да бъдат унищожени.

Унищожаването на селскостопанските животни в Кости означава на практика ликвидиране на селото, каза кметът на Царево Петко Арнаудов на пресконференция в Бургас, предаде „Фокус”. Той потвърди за напрежението в селото.
Проби от домашни животни днес се взимат и в селата Резово, Фазаново, Бродилово и близките градове Ахтопол и Царево, съобщи още Петко Арнаудов, цитиран и от БТА. По думите му има голям риск да бъдат заразени и животните в село Резово. Тази сутрин местните жители са съобщили в кметството в Царево, че 20 бивола са влезли на българска територия от Турция, предаде БТА.

Вирусът бе открит при диво прасе, отстреляно на 30 декември 2010 г. при редовен лов в Бургаска област. Ветеринарите взеха проби за шап през последните няколко дни в цялата община Царево и в Бургаско, както и в райони в Хасковско, Ямболско. Вчера 37 от над 1600 проби на животни се оказаха положителни за болестта шап.

У нас се очакват експерти на Европейската комисия, които ще окажат помощ на българските власти в усилията им за ограничаване на заразата. Във връзка с въведените в страната мерки за противодействие на разпространението на шапа се ограничава движението на животни в Шуменска област.

Последна актуализация в 15.15 ч.