Коментари - Space X изпревари Русия по брой изстреляни ракети | Днес.dir.bg

Space X изпревари Русия по брой изстреляни ракети

Компанията на Илон Мъск изпревари по брой изстреляни ракети в космоса от началото на годината другите компании и държави.

Обратно в новината

Коментари - Space X изпревари Русия по брой изстреляни ракети | Днес.dir.bg

Коментари

Надпреварата е опорочена. САЩ пречат всячески на Ким Чен Ун да извършва пускове и да развива своето ракетостроене. Дори на този етап той би направил двойно повече стартове от САЩ и Русия взети заедно.

Е нали кимчо ходи на слънцето ? Какво повече от това те били първи там:)

Пълни глупости...

Руския Протон вдига на орбита същия товар, като Фалкон-9 от колко време? Има ли 30 години или са само около 25? :)))))

От близо 50г. За 50г Протон си е почти същия. За 10г SpaceX направи Фалкон9. Но какво ще стане в следващите 10? Роскосмос иска да направи Ангара - съвсем малко по-мощна от Протон обаче с по-добро, нетоксично гориво. Нормално имайки предивид скоростта на развитие в предишните 50г. SpaceX какво ще направи в следващите 10г?

Средното време за съществувне на една частна компания в САЩ в технологичния сектор е 7 години. Така, че им голяма вероятност след още 10 години а) Спейс екс да не съществува, б) да се занимава с нещо друго, например правене на чипс, с) да е собственост на друг, например на китайски консорциум и да не се казва така.

Руската преса днес не е възторжена: "Статистика для России неутешительная: 33 процента всех пусков, произведенных в мире к 24 августа 2017 года, выполнены США, 21 процент Россией, 15 процентов Китаем, 12 процентов Европой и 10 процентов Японией. Индия с 8 процентами пока занимает шестое место. Все пуски, кроме двух китайских и одного японского, были успешными." По-конкретна от тази опорна точка няма.

Колко ти плащат за пост? И аз искам. Иначе, майтапят се руснаците с Роскосмос. Там е трагедия, ракетите им падат, крадат като за световно. И пак изстрелват ракети. Просто понеже пишеш на български, уви колкото и да плюеш руснаците, българите нямаме ракети и няма да имаме. Та плащат ти да създаваш впечатление, че българите сме предатели и русофоби. Но ние не сме нито предатели, нито русофоби. Каквито ракети имахме бяха руски, защото дисциплината ни беше по-стабилна. Сега я няма, и американците няма да ни дадат ракети. Та въпросният Мъск е победил както Русия така и САЩ. Нещо бъркам ли?

Чакай сега, всеки българин, който е русофоб е предател? Кого предава, Русия или България? Всъщност интересите и на двата народа са сходни - диктатурата в Русия и мафиотизираното управление (КОЙ) в България да се махнат. В този смисъл врагът е режимът на Путин, а не Русия/руснаците. Но ако приемем, че не е наша работа да се месим в руското управление то тогава да си българин русофоб е съвсем патриотично. И да, Мъск засега води и пред Русия и пред руско-подобните американски конкуренти от ВПК ползващи държавни протекции. Двойна загуба за вярващите в мирогледа на Путин.

България има ракети и то не лоши - Ариана, които до GTO качват почти 11 тона (повече от Фалкон и Протон). ЕС заедно с няколко инструмента финансират 50% от ЕКА (под чиято шапка работят Ариана), а отделно ние сме кандидати и за самата ЕКА от 2015. Да, нашият дял в ЕС не е определящ и никой не кани Бойко на изстрелванията, но толкова ни е приносът. Хората от Видин също не изработват 100% от българския бюджет, но това не значи, че Мусала и Александър Невски са само на софиянци. Въпросът не е защо няма български НАСА, Роскосмос или ракетно-галактически батальон, а защо няма български Елон Мъск. Американците нямат проблем да ни дадат ракети (въпреки, че сме троянски кон) - просто ние не можем да си платим (нито покупката нито поддръжката), а и нямаме нужда от тях (нали руското оръжие е по-добро така или иначе, а около нас всичките агресивни държави все с руско оръжие - Русия, Турция купува С400, Сърбия МиГ-29, Иран С300 и т.н. - няма да ни опазят американските ракети)

В Русия има два производителя на космически ракети - това са московският център Хруничев и самарският Прогрес. Хруничев произвежда тежкотоварните ракети "Протон", а Прогрес - ракети среден клас "Союз". В Хруничев работят 40 000 души, в Прогрес - два пъти по-малко. Понастоящем омският филиал на Хруничев разработва нови тежкотоварни ракети "Ангара", но те надали ще са достатъчно евтини и конкурентноспособни, за да заинтересуват чуждестранните фирми. Положението с Прогрес е по-добро, тъй като ракетите "Союз" са все още популярни и се изстрелват от четири космодрума, разположени в три държави. Освен това се планира създаването на нова ракета "Союз 5". В сравнение с руските фирми, в СпейсЕкс работят по-малко от 5 000 души и освен това компанията сама си прави ракетните двигатели, докато Хруничев и Прогрес ги купуват от НПО Енергомаш. Освен това Русия трябваше да създаде модула "Наука" за "Международната космическа станция", но изстрелването се забави с цели 20 години, което намеква, че технологията за създаването на модули за космически станции е вече загубена.

"Спейс екс" залязоха още преди да изгреят. Задава се стратегическо сътрудничество между Москва и Пекин в Космоса. С всички произтичащи от това последици за конкуренцията.

Спейс Х е просперираща американска компания която направи революция със връщането на първата степен на ракетата!При това само за четиридесет изстрелвания!А съвецките съюзняци и след четири хиляди не могат! Да припомня ли и елекприческите коли Тесла които са супер модерни и успешни и които Русия никога няма да може да произведе!А за сътрудничество между Москва и Пекин мога да припомня как започна и завърши Силата на Сибир! Китайците казаха кратко точно и ясно на Путин: Ма пи!

Идеята за завръщане на първата степен на ракетата носител не е нещо ново и революционно. Подобни разработки са водени в СССР още в 70-80 те години на 20 век. Но са признати като нерентабилни сложни и опасни. Голяма част от идеите Спейс екс е взаимствала оттам, при отчитане на техническия прогрес 40-50г. по-късно, разбира се. :)И сега е дискусионен въпросът колко пъти може да се използва повторно първата степен и доколко е оправдано от гледна точка на конструктивна сигурност и успех на старта.

Да не би Мъск да я е измислил от нулата?!?Само като чуеш името на марката и ще ти стане ясно ,че е COPY откъде ли не и накрая PASTE!!!

Абе я си чети "трудовете" на гошо тарабата и не ни занимавай с алкохолизираните ти просъвеЦки "мисли"!

Само товари изстрелват, а хора?

Обясни ви се долу (на недоволните путинофили), сега пак питате. Хора - планирани са за догодина по това време. Не се притеснявайте, Роскосмос знаят и вече стягат коланите (за да пестят от тази година намалиха руския екипаж на МКС с една трета. В момента само Роскосмос изстрелва хора и затова като почтен държавен монополист смучат яко от НАСА - това кранче за Путин ще секне догодина). Разбира се, за успокоение на "az 59/23", може да има проблем, авария и прочее и тогава планираното може да се отложи и отмени. Хубаво е да разчиташ на провала на добрите инициативи, нали? Ако твоите не правят нищо добро, поне и другите да зле.

Търговска космическа компания, това и е работата. Ако не изстрелва няма пари. Останалите търговската дейност я вършат между другото. Освен старт на ракети строят и космически полигони и инфраструктура. А търговците днес от ВВС база Вандербърг, утре от другаде... ама няма нужда да се изброява. Кукувича работа!

Четете повече преди да пишете, чукчи! Търговията: Преди Фалкон да се появи Роскосмос и нашата Ариана си бяха разделили пазара. Сега Ариана все още държи своя дял, но Фалкон взима все повече и повече от клиентите на Роскосмос. Ако накрая останат само руските военни сателити ще трябват доста повече субсидии от държавния бюджет (т.е. от Газпром), а напоследък той не е така пълен както преди 10 години. Космодрумите: Ракетите не са като самолетите. Не ги "местиш" където ти скимне просто ей така. Изстрелване от "ВВС база Вандербърг" означава, че първо площадката е била адаптирана година и нещо, с милиони долари платени от SpaceX. Същото и за двете площадки във Флорида. За собствената площадка на SpaceX, която се строи в Тексас да не говорим... там няма ВВС база, строят върху голи дюни (проверете в ТАСС - може да нарушават някоя зона на Натура). Кукувича работа отвсякъде.

Не се коркайте Ким ще изпревари всички с успешни стартове в морето.

Чудя се защо като сме вече толкова напред технологично не изпращат втори екип да документира в ефир как кацаме на Луната? А сега да ви кажа защо прекъсна връзката със Земята за около час след като кацнахме на Муун: -Нужни ни бяха 30мин. да изтрием надписа на една скала "Добро пожаловать" и 30мин. да обезвредим руската мина ,която беше настъпил Едуин Олдрин :)

Защото Луната не е интересна на никого.

Дето е пипнал частник, всичко е окепазил!! Очаквайте генномодифицирани ракети с натриев бензоат, мононатриев глутамат и модифицирано нишесте!!

Русия доставя ракетни двигатели на компанията Спейс Екс (SpaceX). ДЖОН МАККЕЙН Е ПОЛУЧАВАЛ ПАРИ ОТ КОСМИЧЕСКАТА КОМПАНИЯ SPACEX ЗА ОТКАЗ ОТ РУСКИТЕ ДВИГАТЕЛИ РД-180. Модерният частен високотехнологичен Фалкон-9 струва 62 млн долара и извежда на ниска орбита 13 т. С повторното използване на първата степен ще паднат на 9. Цена: 6800 долара на кг. 2. Древният руски Протон, разработен преди 70 години, извежда 23 т. Струва примерно 40 млн долара (2,8 млрд рубли). Цена: 1700 долара на кг. Нокаут. Ся, фалконаджийте се кълнат, че ще могат да използват първата степен до 5 пъти. Аз не им вярвам.

Да засега братушките могат да конкурират Илон, но след година две вече няма да им се получава. Все пак СпейсХ е компания на 4-5 години и вече надминаха роскосмос не само в процента успешни стартове, а и в броя стартове, като по важната част е че 15 пъти приводняват успешно първата степен, за незапознатите това е един от ценообразуващите елементи, за който Мъск беше ходил да се пазари да го купува от Русия, но не им хареса цените. А досега руснаците нямат и опит за приземяване на първата степен, освен ако не са засекретили неуспешен такъв!

След година две Спейс Екс като частна компания може и да я няма на пазара поради един или друг конюнктурен каприз...

Май нокаут-а е поредният за руснаците!Частна американска компания която измъква голямо парче от баницата във вид на бизнеса с извеждане на сателити в орбита и доставка на товари да МКС!От на ,,братушките"от под сополивия нос! Троловете им се надпреварват като партийни секретари със статистики лъжи и статистически лъжи!

За ТАСС всеки ден е 1 Април... По-долу имаше рекорд "най-много глупости в 1 изречение", а тук имаме най-много в 1 съобщение. Така умело смесва полуистина с лъжа, че е забавно. Хем SpaceX ползват руски двигатели, хем дали подкуп на американски политик да им забрани да ги ползват. Гениално. Факт: и двете са лъжи. Колкото до цената на килограм - за да не се упражняваме сега, да видим какво мислят клиентите, които дават парите - Протон ли си купуват или Фалкон. Факт: вж. заглавието на статията.

аве вие дира на който плати ли публикувате глупостите. Щотот забелязвам - веднъж рекламирате сащ, веднъж- русия... А тия глупости тука и децата не им вярват -едно е спътник, друго ракета... Спейс Х са още експерименталан компания, далеч са от оборотите на Русия и НАса...

"Spacex са още експерименталан компания, далеч са от оборотите на Русия и НАса..." Че не сте разбрал е ясно. Но е трудно да се напишат толкова глупости в едно изречение. Spacex не са експериментална компания, а частна компания. Русия и НАСА не правят обороти. Русия е държава, НАСА е национална агенция за космически изследвания. Та частната компания Spacex е изпреварила всички руски компании, това би трябвало да значи твърдението Spasex изпревари Русия по брой изстреляни ракети . Тоест само една аmериканска компания е изпреварила всички руски. И Булсат1 е наклонил везните в полза на Spаsеx.

Но нали частната американска е изпреварила и всички американски? И какво от това?

къде били мобилизирани троловете да бранят САщ и Раша за тоя фейк!

Страхотна реклама на Space X. Но "леко" се надценяват. Само не разбрах, НАСА колко ракети изстреля в космоса тази година? И колко ракети на Space X достигнаха до МКС? Защото едно е да изстреляш спътник, друго е да изстреляш товарна ракета. Те и Северна Корея изстрелват спътници с ракети, но до МКС още на са стигали. Иначе, пожелавам успех на Space X. Да продължават да се развиват. Да се учат не само от собствените си грешки, но и от грешките на другите.

Трогателно е невежи хора да се интересуват от непозната материя, но стават за смях, когато не са си направили труда да резберат основните определящи харектеристики за нещата, за които говорят. МКС е на нискоземна орбита и едва ли има "по-лесна", в енергийно отношение, цел, за която и да е ракета носител. ... И да, в момента на МКС пият вода и ядат вафли докарани с Флакон 9.

С валите направо изби рибата. И ще опитам да ти поясня, специално за теб. Едно да закараш един тон вода и няколко кутии вафли до МКС, друго е да закараш товар с тегло 15-20 тона.

Нов критерий измислихте - ракети до МКС... Човекът с цифрите ти обясни, но забрави сладоледите. НАСА ракети тази година няма да изстреля въобще - за товарите и спътниците си ползват частни ракети (SpaceX и други). Ракетата на НАСА се очаква до година-две. Ракети до МКС през 2017: Руски - 4 Фалкон - 3 Като тегло си ги сметни сам, но Фалкон качва само товари, а две от руските са с космонавти, така че доста вероятно е общо Фалкон да е качил повече килограми.

АКО ИМАТЕ ПАРИ И ВИЕ МОЖЕТЕ ДА ПЛАТИТЕ НА ... barber-nichols .... ДА ВИ НАПРАВЯТ РАКЕТНИТЕ ДВИГАТЕЛИ .... ДАЖЕ НАСА СА ИМ ПЛАЩАЛИ :))

Ракетните двигатели тъпако, си ги правят Спейс Х. Но можеш да си купиш от тях вероятно.

Една единствена компания, при това частна, скри шапката на мужикистанците, хехехе! Какъв цирк е тая псевдо държава РаССия, не е истина.

Ако по-малкият от SpaceX брой изстреляни ракети е белег за "псевдодържава", то ние като българи следва не толкова да се подиграваме на руснаците, че били изстреляли "само" 11 ракети, а да се притесняваме, че ЕС, към който принадлежим, е изстрелял 6...

Ее трольо!Ти се притесняваш,че си българин? Мтого си се навел бе!

цирка си държавата с назначената перука оранжев клоун и како казва самият той и флота му все потъва с удавени моряци и самолетите 2/3 не мотаг да летят щот няма рез.части и въобще слон в съклен магазин но важното е че е голям голям слон,.а иначе НАСА продължава да изплаща и подготвя свои хора в Русия и те се качват ислизат с руски косм.корабии НАСА продъэлжава да си купува руски двигатели и т.н.

SpaceX е иновативна компания и задмина и НАСА и РосКосмос. Въпросът обаче е да започнат да мислят фундаментални новости. Изстрелвания е имало хиляди. Повечето космически държави са опасли орбитата със спътници.

СПЕЙС Х ИМАТ ПАРИ И КУПУВАТ ГОТОВИ НЕЩА ... НЕ СА ИНОВАТИВНИ :)))

Да, каква иновация има в Смеш-Хи? Всичко си купуват наготово, има един пазар в Калифорния - всякакви двигатели и други джунджурии продават, колко му е да намериш каквото ти трябва? Попригодиш тук там с тел и тиксо и готово. Така, без иновативност и набързо се става конкурент с по-ниска цена от руските и китайски ракети - те баламите ползват евтин труд и скъпи материали, а пък ти - евтини материали и скъп труд (тия бивши НАСА-джии и разглезени кравари са свиканли на големи заплати финансирани от държавния дълг на САЩ).

До МКС с екипаж кога, или е далече?

след 6-8 месеца по план.

Преди месец ли те забремениха? Прайда не беше ли по- рано?

след 6-8 месеца по план -ЩЕ! Аве Щерю ,аве мошара , и още 1001 ника с които дращиш, след 6-8. месеца тебе клошара может и да те няма, ше те пречука некой друг клошар заради "луксозния" ти кашон в който живееш.хахаха

Протон извежда 22 т. на НЗО, Фалкон 9 извежда 10 тона. Няма как една ракета да извежда по-голям товар от друга на НЗО, а да извежда по-малък товар от нея на ГСО при равни други условия, т.е. изтрелването да бъде от един и същи космодрум. Виж ако космодурма е различен това е друга работа но това няма нищо общо с ракетата.

Абе това колко пъти ще го пишете за тоя защитен от държавата псевдо бизнесмен евреин. То по същата причина няма и фотоволтаици на загуба в БГ! А какъв е дяла на Спейс-ХUi в пазара на извеждане на тежки товари от по 20 тона и нагоре!?

Единствените които извеждат товари по 6 тона на Геостационарна орбита са СпейсХ. Руснаците повече от 4 тона не могат. Инак на ниска орбита могат да качат до 22,800 kg А и са единствените които могат да свалят от МКС товари по 3 тона. За сравнение руснаците свалят по около 300-400 кила и то само със Съюз.

Ама могат ли да го направят или го правят? И като цяло защо не пуснаха статистика за тоновете изкарани в орбита, а не пускове. Може половината изстрелвания да са били тестови.

Не им трябва на руснаците да извеждат по 6 тона на геостационарна, защото спътниците им там се доста по-леки. Миниатюризация в електрониката се нарича, все някой ден ще стигне и до САЩ. Затова чертежите на Енергия, с 18 тона до геостационарна, събират прах в архива.

Лъжат, Русия е велика и никой не може да я достигне.

Една единствена компания успя да сложи в малкия си джоб, както руснаци, така и НАСА, Европейска космическа програма и китайците.

Брато, SpaceX са NASA. Просто прехвърлиха част от кадрите от държавна хранилка на частни инвеститори. Cost reduce...

Ех, ама не всичко се прави по руски модел. Може пък случайно генезисът на SpaceX да е по-различен.

Чакай, чакай, ама не били изстреляли хора, а само спътници. Магическите държавни и особено руско-държавни способности не се достигат така лесно - космосът не е за дилетанти. Първо нямаше да могат въобще да изстрелят ракета. После нямаше да могат да стигнат орбита. После нямаше да могат да качват "тежки" спътници. После нямаше да могат да бъдат първите приземили ракета. После нямаше да могат да изстрелват много ракети в рамките на една година....

БРЦК

10 лаунча по 1 спътник е различно от 5 лаунча по 10 спътника. Нали? Ма важното е да хвалим Мъск.

Зависи от теглото. ако е 5-6-7 тона е един, ако са по 5 кила може и 1000. Примерно качва по 10 спътника от серията Иридиум Некст всеки по 689 килограма. Броя сателити няма значение, а от значение е теглото

Селяко, "лаунч" на какъв език е?

Не е важен броят стартове за година, а броя на изведените едновременно апарати с един старт в орбита. Така например "Роскосмос" постави световен рекорд на 15.07 тази година като изведе 73 космически апарата с един старт! И още нещо, върху което Мъск има да работи, за да достигне "Роскосмос" е разработването на степен подобна на руската "Фрегат", която е единствената в света, която е в състояние с един старт да извежда обекти на три различни околоземни орбити!

Световния рекорд е на Индия, която качи 101 апарата. Така че пак не си познал. Руската Фрегат нищо не може да направи. Това което си написа е пълна лъжа. Но обратното е вярно. Спейс Х го може с 2 степени да качва на всички орбити. За целта пускат втори и трети път двигателите на втората степен.

А Фрегата защо да не може да пуска "втори и трети път" двигателите си? Само защото е руска, или защото така ти се иска?

Индия пусна 101 сателита, ама с размерите на средно голям картоф или самоковски такъв, за твое сведение. Е, друго си е да вдигнеш сателит, тежащ 10 тона на геостационална орбита или да пратиш телескоп на 1 000 000 км от земята...

Фрегат да е "единствена в света" звучи като от руски източник, който не е проверил щателно какво друго има по света. Но дори да е. Въпросът е - какво ще стане ако за цената на един Фрегат мога да купя три Фалкона?

Ако доларът се срине, нищо няма да е в състояние да ти попречи!

Космически туристи в басейн до Лондон:Д. Ами това е Луна Парк,искам и аз на люлеща гондола

Хора, помнете се ! Ние сме православни християни и славяни и сме братя с руснаците, а наглите гнусни кравари ингилизи са нали врагове ! Те ще ни прецакат накрая ! Помнете ми думите !

И братя с украинците.

Руснаците ни съсипаха и обраха. Откраднаха ни даже писменноста. Разделиха нацията с техните подли интриги. В историята само Германия ни е помагала качественно.

Може би ти си от друга националност, но българите НЕ СМЕ славяни бе, каун! Вземи прочети малко история, прочети малко генетични и антропологични изследвания! Аман от тройкари!

Без да омаловажавам посиженията на Space-X, все пак още доста време ще диша праха на космическите програми на Русия и Щатите. Нека започне да праща хора в пълноценни космически мисии, нека се опита да повтори постиженията на НАСА и Роскосмос и едва тогаз ще можем да говорим за Space-X като за фактор в развитието на космическите изследвания. Общо взето сега се справят доста добре, но когато опре въпросът до изпращане на апарати за изследвания на Слънчевата система и хора в космоса, тогаз ще видим колко струват. Дори пращането на "космически туристи" не е кой знае какво постижение, на фона на редовните полети на космонавти / астронавти до МКС. Все пак това е частна компания със сравнително ограничен финансов и технически ресурс и не може да се сравнява с възможностите на една държава, пък била тя Иран или Индия, а да не говорим за Щатите, Русия, Китай, Франция или Япония, където космическите изследвания са в ръцете на държавата. Държавата може да е лош стопанин, но в тази сфера се представя повече от добре...

Да но държавите спряха да се конкурират а частните компании имат иновативност и се опитват да създават технологии с които да печелят в пъти. Мисля че космическия туризъм и извеждането на спътници ще остане ниша за частни компании а колонизацията за Европа,САЩ,Русия и Китай

Отчасти съм съгласен, но все пак в тази сфера конкуренцията сякаш е неприемлива. Просто видяхме до къде може да докара тя. Много катастрофи и загинали хора в стремежа си да бъдат първи. По-уместният вариант е сътрудничеството, щото космическите изследвания и овладяването на космоса го изисква. Не е по силите само на една държава да прави всичко това. Когато говорим за космос трябва да имаме в предвид, че това пространство принадлежи на всички и изследването и овладяването му е обща цел. Когато има обща цел, по-добрият вариант е сътрудничеството. Частните компании нека се конкурират, няма лошо. Но никоя частна компания няма и не може да разполага с целия ресурс на държавата. Така че, ако искаме да продължават успешните програми, държавите трябва да си сътрудничат. Примерно, ако искаме да има успешни мисии на хора до Марс и други планети, сътрудничеството е задъжително. Всички страни имат полезни идеи и ако се приложат съвместно, то и постиженията ще са добри. И примери колкото щеш. Един такъв е МКС. Едните правят добри двигатели, други имат добра електроника, трети имат скрито нещо в ръкава си по отношение на безопасните условията на живот във враждебна среда, каквото е космосът...Общо взето в тия среди иновативни идеи колкото щеш, някои скъпо струващи и не са по силите само на една държава, други ефтини и достъпни за всички. Все пак фантастичните романи не са писани от глупаци, нали? А корифеите на жанра винаги поставят сътрудничеството като условие за успех на тези начинания.

Сдружението от 4-те най-мощни космически държави (САЩ, Русия, Япония, Европа) успя в последните 30 години да построи една станция за 6 човека много близо до Земята. Това, след като преди 50 години САЩ сами имаха по 3-ма души на "рутинни" лунни мисии. Тенденцията на държавната космонавтика въобще не е впечатляваща. По-добре се представят с научните изследвания - НАСА и Европа наистина разръчкват Слънчевата система. Ако се остави на държавите - нищо няма да излезе - никой политик няма да похарчи милиарди ей така, за разходки на 2-3 космонавта. Частните компании на Мъск, Безос и други по-малки имат ясни и много по-амбициозни цели. В началото ще имат нужда от техническата помощ на НАСА както и ще имат нужда от НАСА (и други държави) да бъдат големи техни клиенти, но космосът няма да стане общодостъпен докато по-голямата част от клиентите не са също частници. Също като мобилните телефони, компютрите, самолетите, автомобилите и всичко останало - докато не стане масов продукт е по-скоро екзотика (за военни и пр.)

Целта е да са под контрол частните като Боинг, спейс Х, лукед Мартин, амазон. А истинската надпревара между държавите е за хелий 3 от Луната. Петрола е в миналото или ще бъде забранен или ще свърши до 20г а както се вижда войните винаги са били за ресурси. Държавите не желаят да си сътрудничат в колонизацията заради загубата на власт.

Каквото измисли Корольов това беше, оттогава нищо ново в Русия. А те си го затриха сами. Нямам коментар за болшевишка Русия. Нещата с които Русия може да се гордее не са достижение на престъпниците, които я управляват вече почти 100 години.

таке ен аправо подавай молбата на нов редактор на раб.дело.А като излезеш от твойто село и отидеш до Русия тогава говори вицове.Иначе си прав на обратно-САЩ никога не са измисляли нищо поради простата причиниа че тама още ср.образовение на ниво "изгорялото училище"./60 % успяват да завършат средно училище а 70 % не тръгват въобще на училище/.Та те дори не са успули да копират нищо от откраднанит технологии барабар с чертежите на Фон браун от нац.Германия за разлика от Китай който поне умее да копира.

Дори не се чудя на какво ниво е твоето образование, като ти гледам правописа...

Аха. Така ще да е. Затова 90% от Нобеловите лауреати са американци, от които 60% са родени в САЩ.

Има - Лозино-Лозински. Ама това е друга тема.

Тия миксер не могат да направят, тръгнали ракети да изстрелват с технологии от 60те години на миналия век.

Оставам без коментар, давам думата на руските граждани, които пишат тук. И без това всички знаем, колко ни мразят. Давайте, другари, нека осирането започва сега, 3....2....1. старт.

От коя маааала, казваш, си римлянино?

А Ким Чен Ир изпревари Space X.

Да! Те ходиха до Слънцето

А Ким Чен Ун?

Тоя ги пуска вече като междуградски автобуси. Требва да проверя в "Бохемия" дали скоро не планират екскурзия до околоземната орбита, All Inclusive.

Направо Гагарин се върти в гроба като вентилатор. Що така Матушка?

Пука му на Гагарин, че Мъск е изпреварил САЩ по брой на ракетни стартове. А за заглавието питай автора му.

Питай го ти.

Е, нищо изненадващо..Те и ''Даймлер-Бенц'' са кажи-речи по-мощни от цялата икономика на Расия

даймлер отдаааавна е собственост на катарци и няма нищо общо с немция

Да Даймлер са известна катарска фирма, произвеждаща катарски автомобили, от катарци по катарска технология! Ами всъщност не! катарците само държат малка част от акциите, сипват пари и получават дивидент. Ако поне малко разбираше от икономика щеше да правиш разлика, но какво ли не правим в името на матушка Раша :)

и не са мо Даймлер ,а вторият по големина немски авиопревозвач който обяви фалит миналата седмица и той е собственост на катарци който за един месец спрели парите и великият немски превозвач отиде към банкрут.

Катарци?? Е не може да си толкова прост. Хайде обратно да четеш Уикипедия. даймлер за почти изцяло немски, малки части са притежават от Кувейт. Не били компютри, ами компоти хахахахха

помня и др.чукундури разправяха че и Калифорния била по мощна от руската икономика ама калифорнияа фалира официално преди година и половина /Виж Блумбърг/,като сега я последва щата Илинойс и една дузина празни американски градове. Така че нека с илюзиите да са по мощни и най ,най ,яма то нали американският слон -най големият слон в стъклен магазин.

Опустяха американските градове защото хората се изнесоха към Москва, Ленинград и Сибир - там, където волно диша човек, там където има и работа и удоволствия.

Ми тя и Русия фалира, бе кретен. През 1999 г. спря да си плаща дълговете заради фалит.

Няма ли някой да повдигне въпроса за руските (украински) двигатели, които купува САЩ?

Нещо за двигателите?!!! О на този Гъск, какви са му двигателите? Къде ги произвежда еврейчето. Я ходете се надбегвайте с тези тъпи еврейски "изхвърляния" За какво ги изстрелва този покровителстван от държавата евреин?

Путинофилите се чувствате настъпени и бълвате повече злъч от обикновено. Покровителствения от САЩ еврейн непрекъснато се оплаква, че Боинг, Локхийд и нефтената индустрия са покровителствени и бъкани със субсидии от лобизъм. Той си правел двигателите в родния Израел докато лошите от Боинг и Локхийд купуват от путинския Енергомаш. Било лошо за САЩ. Че кое му е лошото? По-хубав от руския няма.

Те и нашите роми снасят деца повече от българите, но дали са качествени?! Това е разковничето. Русия от начало е водеща космическа сила с РЕАЛНИ постижения. САЩ, които харесвам рабира се, понякога са добягвали и до услугите на проститутката Холивуд (обществена тайна), а ние ганьовците само можем да се пулим........

Всъщност тъпако всичко което знаеш за Слънчевата система и Космоса като цяло го знаеш заради НАСА или както путлерастите обичате да казвате Холивуд. Единствения холивудски телескоп Хъбъл, а догодина и втори Джеймс Уеб. Единствените с Марсоходи Единствените пратили хора на Лунатал Единствените кацнали на астероид Единствените със сонди до Церера Единствените със сонди на Сатурн Единствените със сонди на Юпитер Единствените със сонди на Нептун Единствените със сонди на Плутон Единствените със сонди извън слънчевата система Единствените със сонди близко до Слънцето. Единствените качвали 6 и повече хора наведнъж в Космоса Не първи, а ЕДИНСТВЕНИ. Пак повтарям че тъпаците като тебе са нагли: Всичко което знаем за Слънчевата система и планетите го знаем от НАСА. А реалните постижения на руснаците си ги наври отзаде барабар с ракетата Енергия.

Много филми си гледал напоследък! Чудесна бокс офис класация!

На това му викам зомби!!!

Когато количеството е за сметка на качеството, говорим като за планова социалистическа надпревара - петилетката за три години! Време беше за някакъв соросоиден възторг! Цял уикенд нямаше нито една грантаджийска опорка!

Е на едно изстрелване само един сателит ли се извежда? И в тази бройка влизат ли секретните проекти?

Зависи от теглото. ако е 5-6-7 тона е един, ако са по 5 кила може и 1000. Примерно качва по 10 спътника от серията Иридиум Некст всеки по 689 килограма

Редакцията, ама моля ви се, недейте така! Как може да се пишат такива работи, че някой си изпреварил Русия?! Русия е най-великата! Те са открили топлата вода и колелото. Те са изнамерили славянската азбука, докато се валяла горката непотребна из "македонските земи". Те са измислили всичко и всичко руско е най-голямото! В това число и руския слон, който се явява по-голям брат на българския слон. Та те така те!

Леко, ще се наакаш от напиняне!

Това се казва "Ирония и Сарказъм", мурзилке копейкаджийска. Ти тия думички не ги знаеш, понеже толко ти е общата култура.

Абе, говньо, като ги изстрелва, какво от това. Какво е постигнал и защо. Не е ли свързан с държавата САЩ. Те и на Луната бяха три пъти, само където никой не им верва.

Бяха 6 (шест) пъти тъпако. А не вярват само тъпаци и путлерасти, въпреки огромното количество доказателства. Щото това им е единствената утеха жалкия им животец.

Поредната тема в която Ганьо пак ще избива комплекси с новия си господар и с това колко бил по-добре от стария! Аахаххахаха Ати къде си, Ганьо? Мъртъв пиксел на картата на света!

Право в десетката! 10+ Само дето съвременния Ганьо е с малко по модернизирано име - Шоро!

Скоро никой няма да ползва скъпите народни руски ракети. Всички ще минат на евтините капиталистически ракети на Мъск.

СИЛНО МАНИПУЛАТИВНА НОВИНА. ПОВЕЧЕ ИЗСТРЕЛЯНИ, НО БЕЗ ЕКИПАЖИ!.

Ракетите са без екипаж. Командват се от Земята. Руските също.

...с разлика, че Руснаците, като пискат качават и хора а Еврейчето все още го е страх да сложи някой на пангара да си пържи задника....

Човека прави ракети от 5 години, не от 60, догодина се кани да праща и хора.

Щом изстрелват секретни военни спътници, значи правителството е аутсорсвало заниманието. Държавни дела и тайни, включително събираните данни вече ще преминават през частни корпорации?

До тайните определени лица имат достъп, независимо дали компаниите са държавни или частни...

Добро постижение. Това е пример, как една личност може да повлияе на историята. Сички викат че "те така не може", ма се намира един дет вика "може" и го прави. Имам предвид точно връщането на 1степен, а електромобила в САЩ се е продавал масово преди повече от 100г и е заебан заради проблема с батериите. Като и до ден днешен това си е основния проблем на елмобилите.

Добър пример - може би така да се случи и с първата степен? Според мен е предимно рекламен ход и утвърждаване на личното его, без реални ползи. Чак пък историята да промени едва ли - все-пак повтаря рутинно действие, няма революционен смисъл. И браво на човека, сигурно е мечтател!

Не е само рекламен ход, има си и икономически и практически смисъл. След време точно така ще трябва да кацнат, и отлетят, от Марс. Трупат опит.

Каква я мислехме, каква стана!

гробно руско космическо мълчание

смешник, тоя колко екипажа изведе за година? 0

Да, нула, и нито един кацнал на Марс. Пълен неудачник е този Мурзк.

Ние изстрелваме ракети в космоса , доде през това време българина високотехнологично бИре мед у испанско!мбуууухахах

Коментари - Space X изпревари Русия по брой изстреляни ракети | Днес.dir.bg

Space X изпревари Русия по брой изстреляни ракети

Компанията на Илон Мъск изпревари по брой изстреляни ракети в космоса от началото на годината другите компании и държави.

Обратно в новината

Коментари - Space X изпревари Русия по брой изстреляни ракети | Днес.dir.bg

Коментари

Надпреварата е опорочена. САЩ пречат всячески на Ким Чен Ун да извършва пускове и да развива своето ракетостроене. Дори на този етап той би направил двойно повече стартове от САЩ и Русия взети заедно.

Е нали кимчо ходи на слънцето ? Какво повече от това те били първи там:)

Пълни глупости...

Руския Протон вдига на орбита същия товар, като Фалкон-9 от колко време? Има ли 30 години или са само около 25? :)))))

От близо 50г. За 50г Протон си е почти същия. За 10г SpaceX направи Фалкон9. Но какво ще стане в следващите 10? Роскосмос иска да направи Ангара - съвсем малко по-мощна от Протон обаче с по-добро, нетоксично гориво. Нормално имайки предивид скоростта на развитие в предишните 50г. SpaceX какво ще направи в следващите 10г?

Средното време за съществувне на една частна компания в САЩ в технологичния сектор е 7 години. Така, че им голяма вероятност след още 10 години а) Спейс екс да не съществува, б) да се занимава с нещо друго, например правене на чипс, с) да е собственост на друг, например на китайски консорциум и да не се казва така.

Руската преса днес не е възторжена: "Статистика для России неутешительная: 33 процента всех пусков, произведенных в мире к 24 августа 2017 года, выполнены США, 21 процент Россией, 15 процентов Китаем, 12 процентов Европой и 10 процентов Японией. Индия с 8 процентами пока занимает шестое место. Все пуски, кроме двух китайских и одного японского, были успешными." По-конкретна от тази опорна точка няма.

Колко ти плащат за пост? И аз искам. Иначе, майтапят се руснаците с Роскосмос. Там е трагедия, ракетите им падат, крадат като за световно. И пак изстрелват ракети. Просто понеже пишеш на български, уви колкото и да плюеш руснаците, българите нямаме ракети и няма да имаме. Та плащат ти да създаваш впечатление, че българите сме предатели и русофоби. Но ние не сме нито предатели, нито русофоби. Каквито ракети имахме бяха руски, защото дисциплината ни беше по-стабилна. Сега я няма, и американците няма да ни дадат ракети. Та въпросният Мъск е победил както Русия така и САЩ. Нещо бъркам ли?

Чакай сега, всеки българин, който е русофоб е предател? Кого предава, Русия или България? Всъщност интересите и на двата народа са сходни - диктатурата в Русия и мафиотизираното управление (КОЙ) в България да се махнат. В този смисъл врагът е режимът на Путин, а не Русия/руснаците. Но ако приемем, че не е наша работа да се месим в руското управление то тогава да си българин русофоб е съвсем патриотично. И да, Мъск засега води и пред Русия и пред руско-подобните американски конкуренти от ВПК ползващи държавни протекции. Двойна загуба за вярващите в мирогледа на Путин.

България има ракети и то не лоши - Ариана, които до GTO качват почти 11 тона (повече от Фалкон и Протон). ЕС заедно с няколко инструмента финансират 50% от ЕКА (под чиято шапка работят Ариана), а отделно ние сме кандидати и за самата ЕКА от 2015. Да, нашият дял в ЕС не е определящ и никой не кани Бойко на изстрелванията, но толкова ни е приносът. Хората от Видин също не изработват 100% от българския бюджет, но това не значи, че Мусала и Александър Невски са само на софиянци. Въпросът не е защо няма български НАСА, Роскосмос или ракетно-галактически батальон, а защо няма български Елон Мъск. Американците нямат проблем да ни дадат ракети (въпреки, че сме троянски кон) - просто ние не можем да си платим (нито покупката нито поддръжката), а и нямаме нужда от тях (нали руското оръжие е по-добро така или иначе, а около нас всичките агресивни държави все с руско оръжие - Русия, Турция купува С400, Сърбия МиГ-29, Иран С300 и т.н. - няма да ни опазят американските ракети)

В Русия има два производителя на космически ракети - това са московският център Хруничев и самарският Прогрес. Хруничев произвежда тежкотоварните ракети "Протон", а Прогрес - ракети среден клас "Союз". В Хруничев работят 40 000 души, в Прогрес - два пъти по-малко. Понастоящем омският филиал на Хруничев разработва нови тежкотоварни ракети "Ангара", но те надали ще са достатъчно евтини и конкурентноспособни, за да заинтересуват чуждестранните фирми. Положението с Прогрес е по-добро, тъй като ракетите "Союз" са все още популярни и се изстрелват от четири космодрума, разположени в три държави. Освен това се планира създаването на нова ракета "Союз 5". В сравнение с руските фирми, в СпейсЕкс работят по-малко от 5 000 души и освен това компанията сама си прави ракетните двигатели, докато Хруничев и Прогрес ги купуват от НПО Енергомаш. Освен това Русия трябваше да създаде модула "Наука" за "Международната космическа станция", но изстрелването се забави с цели 20 години, което намеква, че технологията за създаването на модули за космически станции е вече загубена.

"Спейс екс" залязоха още преди да изгреят. Задава се стратегическо сътрудничество между Москва и Пекин в Космоса. С всички произтичащи от това последици за конкуренцията.

Спейс Х е просперираща американска компания която направи революция със връщането на първата степен на ракетата!При това само за четиридесет изстрелвания!А съвецките съюзняци и след четири хиляди не могат! Да припомня ли и елекприческите коли Тесла които са супер модерни и успешни и които Русия никога няма да може да произведе!А за сътрудничество между Москва и Пекин мога да припомня как започна и завърши Силата на Сибир! Китайците казаха кратко точно и ясно на Путин: Ма пи!

Идеята за завръщане на първата степен на ракетата носител не е нещо ново и революционно. Подобни разработки са водени в СССР още в 70-80 те години на 20 век. Но са признати като нерентабилни сложни и опасни. Голяма част от идеите Спейс екс е взаимствала оттам, при отчитане на техническия прогрес 40-50г. по-късно, разбира се. :)И сега е дискусионен въпросът колко пъти може да се използва повторно първата степен и доколко е оправдано от гледна точка на конструктивна сигурност и успех на старта.

Да не би Мъск да я е измислил от нулата?!?Само като чуеш името на марката и ще ти стане ясно ,че е COPY откъде ли не и накрая PASTE!!!

Абе я си чети "трудовете" на гошо тарабата и не ни занимавай с алкохолизираните ти просъвеЦки "мисли"!

Само товари изстрелват, а хора?

Обясни ви се долу (на недоволните путинофили), сега пак питате. Хора - планирани са за догодина по това време. Не се притеснявайте, Роскосмос знаят и вече стягат коланите (за да пестят от тази година намалиха руския екипаж на МКС с една трета. В момента само Роскосмос изстрелва хора и затова като почтен държавен монополист смучат яко от НАСА - това кранче за Путин ще секне догодина). Разбира се, за успокоение на "az 59/23", може да има проблем, авария и прочее и тогава планираното може да се отложи и отмени. Хубаво е да разчиташ на провала на добрите инициативи, нали? Ако твоите не правят нищо добро, поне и другите да зле.

Търговска космическа компания, това и е работата. Ако не изстрелва няма пари. Останалите търговската дейност я вършат между другото. Освен старт на ракети строят и космически полигони и инфраструктура. А търговците днес от ВВС база Вандербърг, утре от другаде... ама няма нужда да се изброява. Кукувича работа!

Четете повече преди да пишете, чукчи! Търговията: Преди Фалкон да се появи Роскосмос и нашата Ариана си бяха разделили пазара. Сега Ариана все още държи своя дял, но Фалкон взима все повече и повече от клиентите на Роскосмос. Ако накрая останат само руските военни сателити ще трябват доста повече субсидии от държавния бюджет (т.е. от Газпром), а напоследък той не е така пълен както преди 10 години. Космодрумите: Ракетите не са като самолетите. Не ги "местиш" където ти скимне просто ей така. Изстрелване от "ВВС база Вандербърг" означава, че първо площадката е била адаптирана година и нещо, с милиони долари платени от SpaceX. Същото и за двете площадки във Флорида. За собствената площадка на SpaceX, която се строи в Тексас да не говорим... там няма ВВС база, строят върху голи дюни (проверете в ТАСС - може да нарушават някоя зона на Натура). Кукувича работа отвсякъде.

Не се коркайте Ким ще изпревари всички с успешни стартове в морето.

Чудя се защо като сме вече толкова напред технологично не изпращат втори екип да документира в ефир как кацаме на Луната? А сега да ви кажа защо прекъсна връзката със Земята за около час след като кацнахме на Муун: -Нужни ни бяха 30мин. да изтрием надписа на една скала "Добро пожаловать" и 30мин. да обезвредим руската мина ,която беше настъпил Едуин Олдрин :)

Защото Луната не е интересна на никого.

Дето е пипнал частник, всичко е окепазил!! Очаквайте генномодифицирани ракети с натриев бензоат, мононатриев глутамат и модифицирано нишесте!!

Русия доставя ракетни двигатели на компанията Спейс Екс (SpaceX). ДЖОН МАККЕЙН Е ПОЛУЧАВАЛ ПАРИ ОТ КОСМИЧЕСКАТА КОМПАНИЯ SPACEX ЗА ОТКАЗ ОТ РУСКИТЕ ДВИГАТЕЛИ РД-180. Модерният частен високотехнологичен Фалкон-9 струва 62 млн долара и извежда на ниска орбита 13 т. С повторното използване на първата степен ще паднат на 9. Цена: 6800 долара на кг. 2. Древният руски Протон, разработен преди 70 години, извежда 23 т. Струва примерно 40 млн долара (2,8 млрд рубли). Цена: 1700 долара на кг. Нокаут. Ся, фалконаджийте се кълнат, че ще могат да използват първата степен до 5 пъти. Аз не им вярвам.

Да засега братушките могат да конкурират Илон, но след година две вече няма да им се получава. Все пак СпейсХ е компания на 4-5 години и вече надминаха роскосмос не само в процента успешни стартове, а и в броя стартове, като по важната част е че 15 пъти приводняват успешно първата степен, за незапознатите това е един от ценообразуващите елементи, за който Мъск беше ходил да се пазари да го купува от Русия, но не им хареса цените. А досега руснаците нямат и опит за приземяване на първата степен, освен ако не са засекретили неуспешен такъв!

След година две Спейс Екс като частна компания може и да я няма на пазара поради един или друг конюнктурен каприз...

Май нокаут-а е поредният за руснаците!Частна американска компания която измъква голямо парче от баницата във вид на бизнеса с извеждане на сателити в орбита и доставка на товари да МКС!От на ,,братушките"от под сополивия нос! Троловете им се надпреварват като партийни секретари със статистики лъжи и статистически лъжи!

За ТАСС всеки ден е 1 Април... По-долу имаше рекорд "най-много глупости в 1 изречение", а тук имаме най-много в 1 съобщение. Така умело смесва полуистина с лъжа, че е забавно. Хем SpaceX ползват руски двигатели, хем дали подкуп на американски политик да им забрани да ги ползват. Гениално. Факт: и двете са лъжи. Колкото до цената на килограм - за да не се упражняваме сега, да видим какво мислят клиентите, които дават парите - Протон ли си купуват или Фалкон. Факт: вж. заглавието на статията.

аве вие дира на който плати ли публикувате глупостите. Щотот забелязвам - веднъж рекламирате сащ, веднъж- русия... А тия глупости тука и децата не им вярват -едно е спътник, друго ракета... Спейс Х са още експерименталан компания, далеч са от оборотите на Русия и НАса...

"Spacex са още експерименталан компания, далеч са от оборотите на Русия и НАса..." Че не сте разбрал е ясно. Но е трудно да се напишат толкова глупости в едно изречение. Spacex не са експериментална компания, а частна компания. Русия и НАСА не правят обороти. Русия е държава, НАСА е национална агенция за космически изследвания. Та частната компания Spacex е изпреварила всички руски компании, това би трябвало да значи твърдението Spasex изпревари Русия по брой изстреляни ракети . Тоест само една аmериканска компания е изпреварила всички руски. И Булсат1 е наклонил везните в полза на Spаsеx.

Но нали частната американска е изпреварила и всички американски? И какво от това?

къде били мобилизирани троловете да бранят САщ и Раша за тоя фейк!

Страхотна реклама на Space X. Но "леко" се надценяват. Само не разбрах, НАСА колко ракети изстреля в космоса тази година? И колко ракети на Space X достигнаха до МКС? Защото едно е да изстреляш спътник, друго е да изстреляш товарна ракета. Те и Северна Корея изстрелват спътници с ракети, но до МКС още на са стигали. Иначе, пожелавам успех на Space X. Да продължават да се развиват. Да се учат не само от собствените си грешки, но и от грешките на другите.

Трогателно е невежи хора да се интересуват от непозната материя, но стават за смях, когато не са си направили труда да резберат основните определящи харектеристики за нещата, за които говорят. МКС е на нискоземна орбита и едва ли има "по-лесна", в енергийно отношение, цел, за която и да е ракета носител. ... И да, в момента на МКС пият вода и ядат вафли докарани с Флакон 9.

С валите направо изби рибата. И ще опитам да ти поясня, специално за теб. Едно да закараш един тон вода и няколко кутии вафли до МКС, друго е да закараш товар с тегло 15-20 тона.

Нов критерий измислихте - ракети до МКС... Човекът с цифрите ти обясни, но забрави сладоледите. НАСА ракети тази година няма да изстреля въобще - за товарите и спътниците си ползват частни ракети (SpaceX и други). Ракетата на НАСА се очаква до година-две. Ракети до МКС през 2017: Руски - 4 Фалкон - 3 Като тегло си ги сметни сам, но Фалкон качва само товари, а две от руските са с космонавти, така че доста вероятно е общо Фалкон да е качил повече килограми.

АКО ИМАТЕ ПАРИ И ВИЕ МОЖЕТЕ ДА ПЛАТИТЕ НА ... barber-nichols .... ДА ВИ НАПРАВЯТ РАКЕТНИТЕ ДВИГАТЕЛИ .... ДАЖЕ НАСА СА ИМ ПЛАЩАЛИ :))

Ракетните двигатели тъпако, си ги правят Спейс Х. Но можеш да си купиш от тях вероятно.

Една единствена компания, при това частна, скри шапката на мужикистанците, хехехе! Какъв цирк е тая псевдо държава РаССия, не е истина.

Ако по-малкият от SpaceX брой изстреляни ракети е белег за "псевдодържава", то ние като българи следва не толкова да се подиграваме на руснаците, че били изстреляли "само" 11 ракети, а да се притесняваме, че ЕС, към който принадлежим, е изстрелял 6...

Ее трольо!Ти се притесняваш,че си българин? Мтого си се навел бе!

цирка си държавата с назначената перука оранжев клоун и како казва самият той и флота му все потъва с удавени моряци и самолетите 2/3 не мотаг да летят щот няма рез.части и въобще слон в съклен магазин но важното е че е голям голям слон,.а иначе НАСА продължава да изплаща и подготвя свои хора в Русия и те се качват ислизат с руски косм.корабии НАСА продъэлжава да си купува руски двигатели и т.н.

SpaceX е иновативна компания и задмина и НАСА и РосКосмос. Въпросът обаче е да започнат да мислят фундаментални новости. Изстрелвания е имало хиляди. Повечето космически държави са опасли орбитата със спътници.

СПЕЙС Х ИМАТ ПАРИ И КУПУВАТ ГОТОВИ НЕЩА ... НЕ СА ИНОВАТИВНИ :)))

Да, каква иновация има в Смеш-Хи? Всичко си купуват наготово, има един пазар в Калифорния - всякакви двигатели и други джунджурии продават, колко му е да намериш каквото ти трябва? Попригодиш тук там с тел и тиксо и готово. Така, без иновативност и набързо се става конкурент с по-ниска цена от руските и китайски ракети - те баламите ползват евтин труд и скъпи материали, а пък ти - евтини материали и скъп труд (тия бивши НАСА-джии и разглезени кравари са свиканли на големи заплати финансирани от държавния дълг на САЩ).

До МКС с екипаж кога, или е далече?

след 6-8 месеца по план.

Преди месец ли те забремениха? Прайда не беше ли по- рано?

след 6-8 месеца по план -ЩЕ! Аве Щерю ,аве мошара , и още 1001 ника с които дращиш, след 6-8. месеца тебе клошара может и да те няма, ше те пречука некой друг клошар заради "луксозния" ти кашон в който живееш.хахаха

Протон извежда 22 т. на НЗО, Фалкон 9 извежда 10 тона. Няма как една ракета да извежда по-голям товар от друга на НЗО, а да извежда по-малък товар от нея на ГСО при равни други условия, т.е. изтрелването да бъде от един и същи космодрум. Виж ако космодурма е различен това е друга работа но това няма нищо общо с ракетата.

Абе това колко пъти ще го пишете за тоя защитен от държавата псевдо бизнесмен евреин. То по същата причина няма и фотоволтаици на загуба в БГ! А какъв е дяла на Спейс-ХUi в пазара на извеждане на тежки товари от по 20 тона и нагоре!?

Единствените които извеждат товари по 6 тона на Геостационарна орбита са СпейсХ. Руснаците повече от 4 тона не могат. Инак на ниска орбита могат да качат до 22,800 kg А и са единствените които могат да свалят от МКС товари по 3 тона. За сравнение руснаците свалят по около 300-400 кила и то само със Съюз.

Ама могат ли да го направят или го правят? И като цяло защо не пуснаха статистика за тоновете изкарани в орбита, а не пускове. Може половината изстрелвания да са били тестови.

Не им трябва на руснаците да извеждат по 6 тона на геостационарна, защото спътниците им там се доста по-леки. Миниатюризация в електрониката се нарича, все някой ден ще стигне и до САЩ. Затова чертежите на Енергия, с 18 тона до геостационарна, събират прах в архива.

Лъжат, Русия е велика и никой не може да я достигне.

Една единствена компания успя да сложи в малкия си джоб, както руснаци, така и НАСА, Европейска космическа програма и китайците.

Брато, SpaceX са NASA. Просто прехвърлиха част от кадрите от държавна хранилка на частни инвеститори. Cost reduce...

Ех, ама не всичко се прави по руски модел. Може пък случайно генезисът на SpaceX да е по-различен.

Чакай, чакай, ама не били изстреляли хора, а само спътници. Магическите държавни и особено руско-държавни способности не се достигат така лесно - космосът не е за дилетанти. Първо нямаше да могат въобще да изстрелят ракета. После нямаше да могат да стигнат орбита. После нямаше да могат да качват "тежки" спътници. После нямаше да могат да бъдат първите приземили ракета. После нямаше да могат да изстрелват много ракети в рамките на една година....

БРЦК

10 лаунча по 1 спътник е различно от 5 лаунча по 10 спътника. Нали? Ма важното е да хвалим Мъск.

Зависи от теглото. ако е 5-6-7 тона е един, ако са по 5 кила може и 1000. Примерно качва по 10 спътника от серията Иридиум Некст всеки по 689 килограма. Броя сателити няма значение, а от значение е теглото

Селяко, "лаунч" на какъв език е?

Не е важен броят стартове за година, а броя на изведените едновременно апарати с един старт в орбита. Така например "Роскосмос" постави световен рекорд на 15.07 тази година като изведе 73 космически апарата с един старт! И още нещо, върху което Мъск има да работи, за да достигне "Роскосмос" е разработването на степен подобна на руската "Фрегат", която е единствената в света, която е в състояние с един старт да извежда обекти на три различни околоземни орбити!

Световния рекорд е на Индия, която качи 101 апарата. Така че пак не си познал. Руската Фрегат нищо не може да направи. Това което си написа е пълна лъжа. Но обратното е вярно. Спейс Х го може с 2 степени да качва на всички орбити. За целта пускат втори и трети път двигателите на втората степен.

А Фрегата защо да не може да пуска "втори и трети път" двигателите си? Само защото е руска, или защото така ти се иска?

Индия пусна 101 сателита, ама с размерите на средно голям картоф или самоковски такъв, за твое сведение. Е, друго си е да вдигнеш сателит, тежащ 10 тона на геостационална орбита или да пратиш телескоп на 1 000 000 км от земята...

Фрегат да е "единствена в света" звучи като от руски източник, който не е проверил щателно какво друго има по света. Но дори да е. Въпросът е - какво ще стане ако за цената на един Фрегат мога да купя три Фалкона?

Ако доларът се срине, нищо няма да е в състояние да ти попречи!

Космически туристи в басейн до Лондон:Д. Ами това е Луна Парк,искам и аз на люлеща гондола

Хора, помнете се ! Ние сме православни християни и славяни и сме братя с руснаците, а наглите гнусни кравари ингилизи са нали врагове ! Те ще ни прецакат накрая ! Помнете ми думите !

И братя с украинците.

Руснаците ни съсипаха и обраха. Откраднаха ни даже писменноста. Разделиха нацията с техните подли интриги. В историята само Германия ни е помагала качественно.

Може би ти си от друга националност, но българите НЕ СМЕ славяни бе, каун! Вземи прочети малко история, прочети малко генетични и антропологични изследвания! Аман от тройкари!

Без да омаловажавам посиженията на Space-X, все пак още доста време ще диша праха на космическите програми на Русия и Щатите. Нека започне да праща хора в пълноценни космически мисии, нека се опита да повтори постиженията на НАСА и Роскосмос и едва тогаз ще можем да говорим за Space-X като за фактор в развитието на космическите изследвания. Общо взето сега се справят доста добре, но когато опре въпросът до изпращане на апарати за изследвания на Слънчевата система и хора в космоса, тогаз ще видим колко струват. Дори пращането на "космически туристи" не е кой знае какво постижение, на фона на редовните полети на космонавти / астронавти до МКС. Все пак това е частна компания със сравнително ограничен финансов и технически ресурс и не може да се сравнява с възможностите на една държава, пък била тя Иран или Индия, а да не говорим за Щатите, Русия, Китай, Франция или Япония, където космическите изследвания са в ръцете на държавата. Държавата може да е лош стопанин, но в тази сфера се представя повече от добре...

Да но държавите спряха да се конкурират а частните компании имат иновативност и се опитват да създават технологии с които да печелят в пъти. Мисля че космическия туризъм и извеждането на спътници ще остане ниша за частни компании а колонизацията за Европа,САЩ,Русия и Китай

Отчасти съм съгласен, но все пак в тази сфера конкуренцията сякаш е неприемлива. Просто видяхме до къде може да докара тя. Много катастрофи и загинали хора в стремежа си да бъдат първи. По-уместният вариант е сътрудничеството, щото космическите изследвания и овладяването на космоса го изисква. Не е по силите само на една държава да прави всичко това. Когато говорим за космос трябва да имаме в предвид, че това пространство принадлежи на всички и изследването и овладяването му е обща цел. Когато има обща цел, по-добрият вариант е сътрудничеството. Частните компании нека се конкурират, няма лошо. Но никоя частна компания няма и не може да разполага с целия ресурс на държавата. Така че, ако искаме да продължават успешните програми, държавите трябва да си сътрудничат. Примерно, ако искаме да има успешни мисии на хора до Марс и други планети, сътрудничеството е задъжително. Всички страни имат полезни идеи и ако се приложат съвместно, то и постиженията ще са добри. И примери колкото щеш. Един такъв е МКС. Едните правят добри двигатели, други имат добра електроника, трети имат скрито нещо в ръкава си по отношение на безопасните условията на живот във враждебна среда, каквото е космосът...Общо взето в тия среди иновативни идеи колкото щеш, някои скъпо струващи и не са по силите само на една държава, други ефтини и достъпни за всички. Все пак фантастичните романи не са писани от глупаци, нали? А корифеите на жанра винаги поставят сътрудничеството като условие за успех на тези начинания.

Сдружението от 4-те най-мощни космически държави (САЩ, Русия, Япония, Европа) успя в последните 30 години да построи една станция за 6 човека много близо до Земята. Това, след като преди 50 години САЩ сами имаха по 3-ма души на "рутинни" лунни мисии. Тенденцията на държавната космонавтика въобще не е впечатляваща. По-добре се представят с научните изследвания - НАСА и Европа наистина разръчкват Слънчевата система. Ако се остави на държавите - нищо няма да излезе - никой политик няма да похарчи милиарди ей така, за разходки на 2-3 космонавта. Частните компании на Мъск, Безос и други по-малки имат ясни и много по-амбициозни цели. В началото ще имат нужда от техническата помощ на НАСА както и ще имат нужда от НАСА (и други държави) да бъдат големи техни клиенти, но космосът няма да стане общодостъпен докато по-голямата част от клиентите не са също частници. Също като мобилните телефони, компютрите, самолетите, автомобилите и всичко останало - докато не стане масов продукт е по-скоро екзотика (за военни и пр.)

Целта е да са под контрол частните като Боинг, спейс Х, лукед Мартин, амазон. А истинската надпревара между държавите е за хелий 3 от Луната. Петрола е в миналото или ще бъде забранен или ще свърши до 20г а както се вижда войните винаги са били за ресурси. Държавите не желаят да си сътрудничат в колонизацията заради загубата на власт.

Каквото измисли Корольов това беше, оттогава нищо ново в Русия. А те си го затриха сами. Нямам коментар за болшевишка Русия. Нещата с които Русия може да се гордее не са достижение на престъпниците, които я управляват вече почти 100 години.

таке ен аправо подавай молбата на нов редактор на раб.дело.А като излезеш от твойто село и отидеш до Русия тогава говори вицове.Иначе си прав на обратно-САЩ никога не са измисляли нищо поради простата причиниа че тама още ср.образовение на ниво "изгорялото училище"./60 % успяват да завършат средно училище а 70 % не тръгват въобще на училище/.Та те дори не са успули да копират нищо от откраднанит технологии барабар с чертежите на Фон браун от нац.Германия за разлика от Китай който поне умее да копира.

Дори не се чудя на какво ниво е твоето образование, като ти гледам правописа...

Аха. Така ще да е. Затова 90% от Нобеловите лауреати са американци, от които 60% са родени в САЩ.

Има - Лозино-Лозински. Ама това е друга тема.

Тия миксер не могат да направят, тръгнали ракети да изстрелват с технологии от 60те години на миналия век.

Оставам без коментар, давам думата на руските граждани, които пишат тук. И без това всички знаем, колко ни мразят. Давайте, другари, нека осирането започва сега, 3....2....1. старт.

От коя маааала, казваш, си римлянино?

А Ким Чен Ир изпревари Space X.

Да! Те ходиха до Слънцето

А Ким Чен Ун?

Тоя ги пуска вече като междуградски автобуси. Требва да проверя в "Бохемия" дали скоро не планират екскурзия до околоземната орбита, All Inclusive.

Направо Гагарин се върти в гроба като вентилатор. Що така Матушка?

Пука му на Гагарин, че Мъск е изпреварил САЩ по брой на ракетни стартове. А за заглавието питай автора му.

Питай го ти.

Е, нищо изненадващо..Те и ''Даймлер-Бенц'' са кажи-речи по-мощни от цялата икономика на Расия

даймлер отдаааавна е собственост на катарци и няма нищо общо с немция

Да Даймлер са известна катарска фирма, произвеждаща катарски автомобили, от катарци по катарска технология! Ами всъщност не! катарците само държат малка част от акциите, сипват пари и получават дивидент. Ако поне малко разбираше от икономика щеше да правиш разлика, но какво ли не правим в името на матушка Раша :)

и не са мо Даймлер ,а вторият по големина немски авиопревозвач който обяви фалит миналата седмица и той е собственост на катарци който за един месец спрели парите и великият немски превозвач отиде към банкрут.

Катарци?? Е не може да си толкова прост. Хайде обратно да четеш Уикипедия. даймлер за почти изцяло немски, малки части са притежават от Кувейт. Не били компютри, ами компоти хахахахха

помня и др.чукундури разправяха че и Калифорния била по мощна от руската икономика ама калифорнияа фалира официално преди година и половина /Виж Блумбърг/,като сега я последва щата Илинойс и една дузина празни американски градове. Така че нека с илюзиите да са по мощни и най ,най ,яма то нали американският слон -най големият слон в стъклен магазин.

Опустяха американските градове защото хората се изнесоха към Москва, Ленинград и Сибир - там, където волно диша човек, там където има и работа и удоволствия.

Ми тя и Русия фалира, бе кретен. През 1999 г. спря да си плаща дълговете заради фалит.

Няма ли някой да повдигне въпроса за руските (украински) двигатели, които купува САЩ?

Нещо за двигателите?!!! О на този Гъск, какви са му двигателите? Къде ги произвежда еврейчето. Я ходете се надбегвайте с тези тъпи еврейски "изхвърляния" За какво ги изстрелва този покровителстван от държавата евреин?

Путинофилите се чувствате настъпени и бълвате повече злъч от обикновено. Покровителствения от САЩ еврейн непрекъснато се оплаква, че Боинг, Локхийд и нефтената индустрия са покровителствени и бъкани със субсидии от лобизъм. Той си правел двигателите в родния Израел докато лошите от Боинг и Локхийд купуват от путинския Енергомаш. Било лошо за САЩ. Че кое му е лошото? По-хубав от руския няма.

Те и нашите роми снасят деца повече от българите, но дали са качествени?! Това е разковничето. Русия от начало е водеща космическа сила с РЕАЛНИ постижения. САЩ, които харесвам рабира се, понякога са добягвали и до услугите на проститутката Холивуд (обществена тайна), а ние ганьовците само можем да се пулим........

Всъщност тъпако всичко което знаеш за Слънчевата система и Космоса като цяло го знаеш заради НАСА или както путлерастите обичате да казвате Холивуд. Единствения холивудски телескоп Хъбъл, а догодина и втори Джеймс Уеб. Единствените с Марсоходи Единствените пратили хора на Лунатал Единствените кацнали на астероид Единствените със сонди до Церера Единствените със сонди на Сатурн Единствените със сонди на Юпитер Единствените със сонди на Нептун Единствените със сонди на Плутон Единствените със сонди извън слънчевата система Единствените със сонди близко до Слънцето. Единствените качвали 6 и повече хора наведнъж в Космоса Не първи, а ЕДИНСТВЕНИ. Пак повтарям че тъпаците като тебе са нагли: Всичко което знаем за Слънчевата система и планетите го знаем от НАСА. А реалните постижения на руснаците си ги наври отзаде барабар с ракетата Енергия.

Много филми си гледал напоследък! Чудесна бокс офис класация!

На това му викам зомби!!!

Когато количеството е за сметка на качеството, говорим като за планова социалистическа надпревара - петилетката за три години! Време беше за някакъв соросоиден възторг! Цял уикенд нямаше нито една грантаджийска опорка!

Е на едно изстрелване само един сателит ли се извежда? И в тази бройка влизат ли секретните проекти?

Зависи от теглото. ако е 5-6-7 тона е един, ако са по 5 кила може и 1000. Примерно качва по 10 спътника от серията Иридиум Некст всеки по 689 килограма

Редакцията, ама моля ви се, недейте така! Как може да се пишат такива работи, че някой си изпреварил Русия?! Русия е най-великата! Те са открили топлата вода и колелото. Те са изнамерили славянската азбука, докато се валяла горката непотребна из "македонските земи". Те са измислили всичко и всичко руско е най-голямото! В това число и руския слон, който се явява по-голям брат на българския слон. Та те така те!

Леко, ще се наакаш от напиняне!

Това се казва "Ирония и Сарказъм", мурзилке копейкаджийска. Ти тия думички не ги знаеш, понеже толко ти е общата култура.

Абе, говньо, като ги изстрелва, какво от това. Какво е постигнал и защо. Не е ли свързан с държавата САЩ. Те и на Луната бяха три пъти, само където никой не им верва.

Бяха 6 (шест) пъти тъпако. А не вярват само тъпаци и путлерасти, въпреки огромното количество доказателства. Щото това им е единствената утеха жалкия им животец.

Поредната тема в която Ганьо пак ще избива комплекси с новия си господар и с това колко бил по-добре от стария! Аахаххахаха Ати къде си, Ганьо? Мъртъв пиксел на картата на света!

Право в десетката! 10+ Само дето съвременния Ганьо е с малко по модернизирано име - Шоро!

Скоро никой няма да ползва скъпите народни руски ракети. Всички ще минат на евтините капиталистически ракети на Мъск.

СИЛНО МАНИПУЛАТИВНА НОВИНА. ПОВЕЧЕ ИЗСТРЕЛЯНИ, НО БЕЗ ЕКИПАЖИ!.

Ракетите са без екипаж. Командват се от Земята. Руските също.

...с разлика, че Руснаците, като пискат качават и хора а Еврейчето все още го е страх да сложи някой на пангара да си пържи задника....

Човека прави ракети от 5 години, не от 60, догодина се кани да праща и хора.

Щом изстрелват секретни военни спътници, значи правителството е аутсорсвало заниманието. Държавни дела и тайни, включително събираните данни вече ще преминават през частни корпорации?

До тайните определени лица имат достъп, независимо дали компаниите са държавни или частни...

Добро постижение. Това е пример, как една личност може да повлияе на историята. Сички викат че "те така не може", ма се намира един дет вика "може" и го прави. Имам предвид точно връщането на 1степен, а електромобила в САЩ се е продавал масово преди повече от 100г и е заебан заради проблема с батериите. Като и до ден днешен това си е основния проблем на елмобилите.

Добър пример - може би така да се случи и с първата степен? Според мен е предимно рекламен ход и утвърждаване на личното его, без реални ползи. Чак пък историята да промени едва ли - все-пак повтаря рутинно действие, няма революционен смисъл. И браво на човека, сигурно е мечтател!

Не е само рекламен ход, има си и икономически и практически смисъл. След време точно така ще трябва да кацнат, и отлетят, от Марс. Трупат опит.

Каква я мислехме, каква стана!

гробно руско космическо мълчание

смешник, тоя колко екипажа изведе за година? 0

Да, нула, и нито един кацнал на Марс. Пълен неудачник е този Мурзк.

Ние изстрелваме ракети в космоса , доде през това време българина високотехнологично бИре мед у испанско!мбуууухахах