Коментари - Дянков ще бори корупцията с рокади на чиновници | Днес.dir.bg

Дянков ще бори корупцията с рокади на чиновници

Предвиждат се на всеки 3-4 години служителите на държавната администрация да бъдат пренасочвани от една институция в друга. Целта е да се намалят злоупотребите и подкупите.

Обратно в новината

Коментари - Дянков ще бори корупцията с рокади на чиновници | Днес.dir.bg

Коментари

Не че сегашната администрация е на необходимото ниво, но дошъл някакъв смотаняк-двойкаджия и дава преценки за всичко или сее обиди и това не е работа.Аман от догдворени с чужбина правителствени екипи.

ТОЙ ДЯНКОВ СЪКРАТИ МНОГО МИТНИЧАРИ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЕ НАЗНАЧАВАТ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ

Този "министър" е завършен ИДИОТ. Крайно време е да бъде сменен, ако не е и късно вече. По-малоума идея от тази да местиш специализирали се в определена сфера служители в друга не мога и да си представя. И какъв ще е резултатът от това - постоянно всички ще са некомпетентни, защото тъкмо ще се е научил служителят да работи в определено място-НАП да рече и ще го метнат на друга служба-примерно в Земеделието, където наново ще се учи, а след 3 години пак ще се учи тепърва на ново място. Нямям думи- краен олигофрен е Дянков. Да си гледа финансите и да не се меси в дейности които са му меко казано непонятни. А на хората които скачат срещу чиновниците ще кажа само - да не бързат да се радват, защото именно редовия гражданин ще бъде най-ощетен от така наречената "реформа". Но за тази цел трябва да се мисли, а не да се действа първосигнално..........

Само да попитам отново, ако прехвърлят експерт от ТД на НАП в РЗЦ като експерт по контрол на храните както казах хипотетично, и в последствие се окаже че въз основа на липса на адекватно за целта образование(при едните водеща е икономиката, при другите медицината) и други такива обективни, а не субективни фактори, избухне епидемия и не дай боже станат смъртни случаи, кой ще е виновен - експерта от НАП който е наясно че не е за там, обаче пусто разпределение и ротация там го е завъртяла или държавната политика за пресичане на корупционните практики.

Дянков да вземе да види структурните нива в НАП, направо е изградена хиопсова пирамида върху гърба на обикновения служител , реформата е КВАЗИ, но той нито веднъж не се позаинтерисува дали това е така, приема захаросани доклади - някакви пясъчни илюзии и кули че всичко е ОК! Мисля, че Дянков е героят от приказката Новите дрехи на царя !

Психиатрията не може ли да се "самосезира" по отношение на лицето Симеон Дянков?

Подкрепям мин.Дянков като имам предложение това да се прави и в държавните предприятия.Като пример посочвам ДП"Строителство и възстановявяне"/ГУСВ/. Там работят хораоще от времето когато са били военни и се смятат за незаменими.Голяма част от тях са пенсионери, тъй като са били военни и си остават на топлите чиновнически местенца.Така за тях държавата е майка -получават пенсия, която не е никак малка и са на трудов договор, като всеки отработен ден продължава да им увеличава пенсията.В същото време на бюрото по труда има кадърни хора, които нямат доходи.До кога да търпим тази несправедливост?Защо тези хора не отидат да работят в частни фирми, а остават в държавната.Моля обърнете се към ресорното министрество и вижте какво ще Ви отговорят.

Е как ще го въртиш тоя чиновник, бе Дянков? От митниците в образованието, от там в енергетиката, после в земеделието и накрая - през здравеопазването в културата. Това ли е схемата? Така ли ще просперира държавата? С пенкелери, като тебе самия? Писал някакви измислени доклади в Световната банка и после - хоп! Вицепремиер! Не става така, момченце с пискливо гласченце. Добър специалист се формира с години в дадена област.

Както ги въртят навсякъде по белите държави, мистър Х! Поразтърси се малко (например на сайта на ЕК) и ще разбереш!

Първоначално на С.Д. му имах някакво доверие. С тази му поредна тъпа идея направо ме заби...

Много глупава идея. Абсурдно е да сработи в България. А кой ще плаща, ако не сработи? Дянков трябва да поеме лични гаранции за обезпечаване на тази глупост.

Време е Дянков да обясни, след като направи съкращения в Митниците, защо обявява ежедневно конкурси за всевъзможни позиции в тази администрация....На това ли се казва съкращение на администрация???

объркал си се!Ако си корумпиран не те местят,а те садят!

значи, ако си корумпиран, не те уволняват, не те съдят а те местят в друго министерство???

Каква финансова стабилност без държавен резерв бе ??? Тия прилапаха всичко до санитарния минимум.

Всъщност служителите на социалното министерство сме изцяло на далавера, защото сме със заплати 350-400лв., и поне ще отидем на по-високо заплащане. Да му мислят тези които ще дойдат на нашите места.

Да бе и всеки има поне по два граждански договора към министерството за още 1000 лв. или вече са и повече?!

Вярно е, че в някои държави тези неща се правят и там те работят, но в нашата малко се съмнявам. Просто материалчето е доста елементарно - на никого не му се иска да носи отговорност за собствените си действия и за тези на подчинените си, всеки се смотава и крие какво върши, няма приемане и предаване, няма въвеждане в работата, тя не е разписана и регламентирана, и на един новак му отнема поне една година докато се ориентира сам в джунглата, нравите, табиетите на поредния шеф-самодур, който си е създал собствени методики за правенето на нещата. Нито един университет не подготвя студентите да умеят да си излагат мислите свързано, кратко и ясно, да аргументират, да се позовават на закони и наредби, да ги познават и да си поддържат квалификацията - а без това не може бързо и ефективно да се навлиза в нов ресор. Затова у нас всеки чиновник се окопава, с години си създава връзки и приятелчета, никой не работи просто така - а само за "своите хора" - и това е манталитет, не е въпрос на заповед или закон за ротацията. Как ще промени той манталитета на българина?!

Напълно подкрепям ротационния принцип! Държавен служител съм и съм свидетел как дългото стоене на едно място "изяжда" всякаква експертиза, натрупва рутина и тотален отказ от промени!!! Тази практика е много успешна в Германия, ЕК, Великобритания и много други напреднали държави! Ротацията провокира заспалите мозъци да се раздвижат, а ако не могат - просто при следващия кръг изпадат от "въртележката" и правят място на нови, по-адаптивни колеги.

Колега, Ти очевидно никога не си имал от тъй наречения професионализъм щом не ти пречи да бъдеш специалист по всичко . Между другото и аз съм бил в държавните администрации на други страни от Европата и Азията . Там нивото на професионализъм се поддържа със задължителни курсове всяка година след което има изпитване .

Колега, ти пък очевидно си от групата на незаменимите, които цял живот се окопават на топлото си местенце и основната част от работата им се състои в това, да запазят собствения си периметър недосегаем от други. Ротацията, ако все пак малко си се потрудил да провериш как става на практика, не е хаотично разхвърляне на експертите, а система от периодични конкурси, при които всеки служител, на който му изтича мандата за заемане на определената позиция, кандидатства. За да спечели точно този конкурс, той трябва да демонстрира определен набор от знания и умения. Ако ли не, той не остава и на старата си позиция, защото някой друг, по-кадърен от него вече ще я е спечелил. Та нашият незаменим специалист ще трябва да се примири с по-ниска позицийка или да си търси друго топло местенце, където критериите за назначаване са по-ниски. Убедена съм, че ротацията ще направи живота на такива като тебе доста по-сложен, затова и разбирам недоволството ти, но не мога да се съглася с довода, че администрацията става по-добра, само ако я пратиш на някое семинарче или курс. От такива сме се преситили вече!

Въпроса е да не се губи на управляващите а служителите може да се разкарват като моторетки бз значение дали стават за тази администрация или не. Нещасници защо не си е... мамата некадърна.

... тия чиновници от тук - там, а ония от там - тук. Междувременно, докато трае рокадото между пустото и празното , подкупите да се доставят директно в джоба на финансовия министър.

Всеки би искал да му увеличат пенсията и заплатата,но!Всички помним урока от виденовото управление,когато взимахме по 2 долара заплати!Затова финансовата стабилност засега е по-важна от всичко и в това отношение Дянков се справя отлично!

Казаното от министъра показва стряскащата му некомпетентност . Предназначението на държавната администрация е да осъществява прилагането на законите . В този смисъл тя е едната от трите власти във всяка демократична държава . За хората, които разбиратн от държавно управление това са елементарни познания . Това изказване е наистина плашещо със своята некомпетентност и липса на всякакво държавническо мислене и отговорност . Подкара лиса я съвсем през просото нашите мили управници .

Така е защото този екземпляр или няма хал хабер как се правят работещи екипи, или иска да създаде пълен хаос в държавната администрация, за да могат да се облагодетелстват шепа политици. И в двата случая трябва да бъдат спрени тези действия на правителството, като бъдат изритани от властта на всички видове избори. Ако това е лицето на управленския ни елит, света ще ни се подиграва основателно. Отговорността за това кой ни управлява си е наша и трябва да се вземем в ръце и да ги изритаме.

Правилно - чиновниците на "въртележката", а ако пречат на гусин министъра на лапа - и вън. Да видите тогава просперитет /за правилните/.

Тези от МФ само идиотщини плещят. Нищо чудно че там са събрани само дебили и к*и.

Съществува ли друга държава в света, където този принцип е въведен или това ще бъде нашия бългърски принос? Все си мисля, че няма такава държава където този ротационне принцип е въведен и може би има сериозни основания това да не се прави. А доколкото знам корупцията в Европа и ус не се бори по този начин

великият ганьо хем не разбира за какво става въпрос, хем плямпа ли плямпа. Важното е да храчи и да се освобождава злобно, нали е специалист по всичко от край време. Хал хабер си нямате за кВо дума човека

Та това го правят и с Испания. Работя в държавно учреждение и се вижда как става на практика. Работи по следния начин: Секретарката от департамент А минава да работи в департамент Б. Тази от Б отива в департамент А. След 3 години се сменят, след още 3 пак. Това става само ако секретарката "работи добре" и прикрива далаверите на началниците. Ако не слуша и започне да говори за закони -- на третата година си отива. Така че Дянков когато се пребори с корупцията да ми свирне. Той е хитър -- не му е целта корупцията. Целта му е да не може да се намерят хора, които да говорят какво е правил.

А череши! Този Козел знае ли как се става специалист в държавната администрация! Държавата не е само статистика! Да си сложи черните ръкавели и да се маха! Защо настройва хората помежду им!? Да стане обикновен "чиновник" за един месец и да живее после с "чиновническа заплата"! Да се маха!

Браво Дянков! Врещят засегнатите. Има един среден ешалон, който години си кюта и са най опасни

"Кака" е тъпа както Дянков! Как ще въведеш ротационни схеми на специалисти от една област в друга!? Как ще приложиш стандарта заповишаване квалификацията на специалистите, в интерес на качественото обслужване на гражданите!? За какво ще си похарчил милиарди долари за обучението и квалифицирането на тези специалисти? Безразсъдни изявление на ХИПЕР-ГЬОНА на ИКОНОМИЧЕСКИТЕ НАУКИ е министър Дянков! Слабак и бълзльо! Изплаши се от Цв. Цв. и съдебната система - спря всякакви реформи в държавната администрация! Намали полицията от 60 000 поне на 30 000, да е като в "белите" страни! Намали броя на администрацията в ЦЕНТРАЛНИТЕ УПРАВЛЕНИЯ на МИНИСТЕРСТВА и АГЕНЦИИ към тях! Приеми закони за ротации в съдебната система, прокуратурата и полицията! И ето - ще имаш бюджетен излишък от 3-4 милиарда долара годишно!

Браво Дянков! Врещят засегнатите

Хайде, хайде! Без писъци! Че трябва да има рокади абсолютно задължително! Както и на началници - да не се обажда на колегата си и да казва: а бе, виж там при теб има един мой човек - разчитай на него...Също и осигуровките - в тази криза всеки да си поема тежестта. Също и администр.служители да намалеят. Иначе става един голям балон администрация и много малко работещи в частния сектор, които вкарват парите в бюджета.

Смехурко. Сега ще стане - имам си аз човек в земеделско министерство. Другарчето ми Пешо си има човек в здравното. Разменят им местата - а аз и другарчето Пешо си РАЗМЕНЯМЕ КОНТАКТИТЕ НА НАШИ ХОРА, ЗА КОИТО СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ВЗЕМАТ ПАРИ. В един момент се оказва, че държавата разменя хората, народът си разменя връзки и по точи начин осъмвам за няколко години се оказва, че аз нямам проблем с цялата администрация.

Какво се получава колкото си по корумпиран толкова по нагоре се изкачваш .... ха ха ха ха.... може я кмет, я.....................да станеш

ХА-ХА, ДОКАТО ТИЯ ТЪПИ ЧИНОВНИЦИ СЕ НАУЧАТ ДА РАБОТЯТ НА НОВОТО МЯСТО, ЩЕ МИНАТ 3-4 Г., А И ЩЕ НАПРАВЯТ ХАОС...ВЪРХА НА ТЪПОТИЯТА Е ТАЗИ ИЗМИШЛЬОТИНА НА КУКУДЯНКОВ. НАЙ-ДОБРЕ ЩЕ БЪДЕ ДА ГИ НАМАЛЯТ НАПОЛВИНА, ЗА ДА ИМ СЕ СКЪСА ГЬОНА ОТ РАБОТА И ДА НЯМАТ ВРЕМЕ ДА МИСЛЯТ ЗА ПОДКУПИ И Т.Н. А ВЪРХА ЩЕ БЪДЕ, АКО ДЯНКОВ СИ ИДЕ ЗАЕДНО С ЧИНОВНИЦИТЕ!

Крайно време беше. Превърнаха градовете във феодални владения. В РИО Шумен имахме старши експерт по математика Мадлен Христова, която в продлжение на 20 год. лапаше . Математиците са благодарни на шефката на ЦКОКО, че я взе при нея.

Е този е луд за връзване! Докога ще си експериментира с държавни работи. Трябва незабавно да бъде отстранен, защото това дето ще натвори с години няма да може да бъде нормализирано после. Защо и него не го въртят, нека стане министър по стопанските въпроси, после в МВР и т.н. Таман кашата ще бъде пълна.

Предлагам на СД да се сменим по тази система- в октомври аз да съм министър на финансите, а той- на моето място и с моята заплата.

В Япония това се практикува за служители от началник отдел нагоре, за да подготвят кадри за държавно управление. Само че при нас това ще бъде лост да се изхвърлят тези, които пречат на корупционните схеми на шефовете.

Този малоумник Дянков , кога ще спре най после да си прави експерименти с държавата !!! В НАП в момента е пълен хаос , този заби държавата ни с 200 км в бетонна стена.

Съгласен съм с Вас! Но кой да го спре, след като досегашните действия на Вожда му показват пълен хаос във всички дейности на държавата. Смени на министри, обидно отношение на премиера към действащи министри, вземане на решения под въздействието на емоции, промяна на взети вече решения , хаос в законодателството и какво ли още не, арогантно отношение към опоненти и несъгласни с тази политика журналисти и обикновени хора. Кой да спре Дянков? Няма да е ББ! Подхода е типичен за човек израсъл в структурите на мафията, а не за нормален премиер. По-добре е ние да спрем ББ на избори, за да не съжаляваме горчиво по-късно.

Прав сте, но колко ли хора ще действат с разум а не с емоция на изборите?? А че ще ви оплюят "коментаторуте" във форума може да бъдете сигурен...

Изобщо не си прави експерименти -- така премахва възможността да му бъдат хванати далаверите. Хитър си той, знае как да лапа повече.

Чиновниците да бъдат намалени. Много са в тази обрулена държава, затова са корумпирани и груби.

Централизирана корупция - това е следващият ход на Дянков! Хората на които може да разчита власта ще бъдат вечни държавни служители,независимо на кой държавен клон???? Номенклатура... и нищо ново!!!! Дерзайте ,Министри в РБ !!!

Само адмирации за великия м-р Дянков!!! Сега съм в строителството щото съм стр. инженер, а догодина може да съм в министерство на здравеопазването - екстра, а и образование имам затова!! Лелеееее не мога да повярвам! Такава т.па мисъл може само на някой тъ..к да му дойде в главата!!!

Не, приятелю Като си строителен инженер ще си все такъв ! Тази година в едно министерство, друга година в друго, но все строителен инженер !

Навремето така въртяха митничарите,та като дошли тези от Варна тук на Кулата, всяка сутрин питали къде тук е кеят.

Бойко, разкарай коплексираното джудже Дянков-племенник на любимата ти Кресталина, защото я унищожи частния бизнес и остави само крупните бизнесмени, които могат да си плащат на властта. Намали шибанито осигуровки, задължителната регистрация по ДДС и другите му идиотщини, защото скоро кьорав българин няма да остане в това подобие на държава, където няма нито социална политика, нито изобщо политика

докато навлязат в работата, докато разберат средата, ние ще го отнесем. А да не говорим, че никой не може да ги накара по закон да се местят. А тя корупцията си върви с хората По лесно ще се намиришат краставите магарета, отколкото да навлязат в работата.

Всеки да работи каквото не му е работа! Вече със закон! Гениално!

На запад само при полицаите я има тази размяна на работа и ТЕ никога не са местни! Но то при нас всичко е нагоре с краката...

На запад има много работи, като например нормални заплати. Ниските доходи са най-важното условие за корупцията.

Не знам, но много хора от администрацията даже не могат да работят на комп, а да не говоря, че и документи трудно оформят, но иначе самочуствие до небето. Някак си жалки са...

И претоварени;)

И несменяеми :)

Прочетете повечето от коментарите и ще си обясните защо сме на това дередже!Простотия до шия!

Какво имаш предвид, интелигенцийо?

Повечето от коментарите са писани точно от такива чиновници, които стоят с години и са в състояние да провалят и най добрите намерения и планове. За съжаление точно на това сме свидетели и то не само от последните 20 години- добри намерения, подадени за подготовка и изпълнение с последващ контрол...размити сред чиновничеството и забравени, или с някакъв маскиран краен резултат с цел отчитане на "петилетка". Мандатност и местене да!да!да!И най кадърния просто потъва в рутина с годините и спира да твори, а просто маскира майсторска дейност за отчет!!! най малкото защото изчезва предизвикателството да промениш, да реализираш нещо стойностно.

Приятелю, повярвай ми аз по никакъв начин не съм лично и пряко потърпевш от малоумната идея на Дянков. Работещ екип се създава много трудно, а се разбива само с един замах. Бъди сигурен в това, защото това е моята работа. Въртенето от едно министерство в друго ще доведе дейността на целия мин съвет до колапс поради страх и некомпетентност у служителите. Кой ще е виновен тогава? Този който е създал условията това да се случи, а не тройната, четворната или петорната коалиция.

По голяма глупост от тази в статията не съм срещал. А твоята глупост е просто сателитна - нищо особено. Големите глупаци имат нужда от среда да виреят - ти си елемент от средата.

Каквото и да започнеш е обречено на провал,защото от разносвач на пици министър не става. Дори не умееш да прикриваш корупционните си сделки. Но ще вземаш комисионни от държавните служители. За две години нищо не направи освен задълбочаване на корупцията. За останалото време едва ли ще измислиш нещо полезно. С диплома написана от Калина Илиева никъде не можеш да работиш освен като министър в некадърно правителство!

Що не вземем да сменим водата и на депутатите. Два мандата им стииигат. Трябва да почииинат, да дадат път на младите....

Коментари - Дянков ще бори корупцията с рокади на чиновници | Днес.dir.bg

Дянков ще бори корупцията с рокади на чиновници

Предвиждат се на всеки 3-4 години служителите на държавната администрация да бъдат пренасочвани от една институция в друга. Целта е да се намалят злоупотребите и подкупите.

Обратно в новината

Коментари - Дянков ще бори корупцията с рокади на чиновници | Днес.dir.bg

Коментари

Не че сегашната администрация е на необходимото ниво, но дошъл някакъв смотаняк-двойкаджия и дава преценки за всичко или сее обиди и това не е работа.Аман от догдворени с чужбина правителствени екипи.

ТОЙ ДЯНКОВ СЪКРАТИ МНОГО МИТНИЧАРИ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЕ НАЗНАЧАВАТ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ

Този "министър" е завършен ИДИОТ. Крайно време е да бъде сменен, ако не е и късно вече. По-малоума идея от тази да местиш специализирали се в определена сфера служители в друга не мога и да си представя. И какъв ще е резултатът от това - постоянно всички ще са некомпетентни, защото тъкмо ще се е научил служителят да работи в определено място-НАП да рече и ще го метнат на друга служба-примерно в Земеделието, където наново ще се учи, а след 3 години пак ще се учи тепърва на ново място. Нямям думи- краен олигофрен е Дянков. Да си гледа финансите и да не се меси в дейности които са му меко казано непонятни. А на хората които скачат срещу чиновниците ще кажа само - да не бързат да се радват, защото именно редовия гражданин ще бъде най-ощетен от така наречената "реформа". Но за тази цел трябва да се мисли, а не да се действа първосигнално..........

Само да попитам отново, ако прехвърлят експерт от ТД на НАП в РЗЦ като експерт по контрол на храните както казах хипотетично, и в последствие се окаже че въз основа на липса на адекватно за целта образование(при едните водеща е икономиката, при другите медицината) и други такива обективни, а не субективни фактори, избухне епидемия и не дай боже станат смъртни случаи, кой ще е виновен - експерта от НАП който е наясно че не е за там, обаче пусто разпределение и ротация там го е завъртяла или държавната политика за пресичане на корупционните практики.

Дянков да вземе да види структурните нива в НАП, направо е изградена хиопсова пирамида върху гърба на обикновения служител , реформата е КВАЗИ, но той нито веднъж не се позаинтерисува дали това е така, приема захаросани доклади - някакви пясъчни илюзии и кули че всичко е ОК! Мисля, че Дянков е героят от приказката Новите дрехи на царя !

Психиатрията не може ли да се "самосезира" по отношение на лицето Симеон Дянков?

Подкрепям мин.Дянков като имам предложение това да се прави и в държавните предприятия.Като пример посочвам ДП"Строителство и възстановявяне"/ГУСВ/. Там работят хораоще от времето когато са били военни и се смятат за незаменими.Голяма част от тях са пенсионери, тъй като са били военни и си остават на топлите чиновнически местенца.Така за тях държавата е майка -получават пенсия, която не е никак малка и са на трудов договор, като всеки отработен ден продължава да им увеличава пенсията.В същото време на бюрото по труда има кадърни хора, които нямат доходи.До кога да търпим тази несправедливост?Защо тези хора не отидат да работят в частни фирми, а остават в държавната.Моля обърнете се към ресорното министрество и вижте какво ще Ви отговорят.

Е как ще го въртиш тоя чиновник, бе Дянков? От митниците в образованието, от там в енергетиката, после в земеделието и накрая - през здравеопазването в културата. Това ли е схемата? Така ли ще просперира държавата? С пенкелери, като тебе самия? Писал някакви измислени доклади в Световната банка и после - хоп! Вицепремиер! Не става така, момченце с пискливо гласченце. Добър специалист се формира с години в дадена област.

Както ги въртят навсякъде по белите държави, мистър Х! Поразтърси се малко (например на сайта на ЕК) и ще разбереш!

Първоначално на С.Д. му имах някакво доверие. С тази му поредна тъпа идея направо ме заби...

Много глупава идея. Абсурдно е да сработи в България. А кой ще плаща, ако не сработи? Дянков трябва да поеме лични гаранции за обезпечаване на тази глупост.

Време е Дянков да обясни, след като направи съкращения в Митниците, защо обявява ежедневно конкурси за всевъзможни позиции в тази администрация....На това ли се казва съкращение на администрация???

объркал си се!Ако си корумпиран не те местят,а те садят!

значи, ако си корумпиран, не те уволняват, не те съдят а те местят в друго министерство???

Каква финансова стабилност без държавен резерв бе ??? Тия прилапаха всичко до санитарния минимум.

Всъщност служителите на социалното министерство сме изцяло на далавера, защото сме със заплати 350-400лв., и поне ще отидем на по-високо заплащане. Да му мислят тези които ще дойдат на нашите места.

Да бе и всеки има поне по два граждански договора към министерството за още 1000 лв. или вече са и повече?!

Вярно е, че в някои държави тези неща се правят и там те работят, но в нашата малко се съмнявам. Просто материалчето е доста елементарно - на никого не му се иска да носи отговорност за собствените си действия и за тези на подчинените си, всеки се смотава и крие какво върши, няма приемане и предаване, няма въвеждане в работата, тя не е разписана и регламентирана, и на един новак му отнема поне една година докато се ориентира сам в джунглата, нравите, табиетите на поредния шеф-самодур, който си е създал собствени методики за правенето на нещата. Нито един университет не подготвя студентите да умеят да си излагат мислите свързано, кратко и ясно, да аргументират, да се позовават на закони и наредби, да ги познават и да си поддържат квалификацията - а без това не може бързо и ефективно да се навлиза в нов ресор. Затова у нас всеки чиновник се окопава, с години си създава връзки и приятелчета, никой не работи просто така - а само за "своите хора" - и това е манталитет, не е въпрос на заповед или закон за ротацията. Как ще промени той манталитета на българина?!

Напълно подкрепям ротационния принцип! Държавен служител съм и съм свидетел как дългото стоене на едно място "изяжда" всякаква експертиза, натрупва рутина и тотален отказ от промени!!! Тази практика е много успешна в Германия, ЕК, Великобритания и много други напреднали държави! Ротацията провокира заспалите мозъци да се раздвижат, а ако не могат - просто при следващия кръг изпадат от "въртележката" и правят място на нови, по-адаптивни колеги.

Колега, Ти очевидно никога не си имал от тъй наречения професионализъм щом не ти пречи да бъдеш специалист по всичко . Между другото и аз съм бил в държавните администрации на други страни от Европата и Азията . Там нивото на професионализъм се поддържа със задължителни курсове всяка година след което има изпитване .

Колега, ти пък очевидно си от групата на незаменимите, които цял живот се окопават на топлото си местенце и основната част от работата им се състои в това, да запазят собствения си периметър недосегаем от други. Ротацията, ако все пак малко си се потрудил да провериш как става на практика, не е хаотично разхвърляне на експертите, а система от периодични конкурси, при които всеки служител, на който му изтича мандата за заемане на определената позиция, кандидатства. За да спечели точно този конкурс, той трябва да демонстрира определен набор от знания и умения. Ако ли не, той не остава и на старата си позиция, защото някой друг, по-кадърен от него вече ще я е спечелил. Та нашият незаменим специалист ще трябва да се примири с по-ниска позицийка или да си търси друго топло местенце, където критериите за назначаване са по-ниски. Убедена съм, че ротацията ще направи живота на такива като тебе доста по-сложен, затова и разбирам недоволството ти, но не мога да се съглася с довода, че администрацията става по-добра, само ако я пратиш на някое семинарче или курс. От такива сме се преситили вече!

Въпроса е да не се губи на управляващите а служителите може да се разкарват като моторетки бз значение дали стават за тази администрация или не. Нещасници защо не си е... мамата некадърна.

... тия чиновници от тук - там, а ония от там - тук. Междувременно, докато трае рокадото между пустото и празното , подкупите да се доставят директно в джоба на финансовия министър.

Всеки би искал да му увеличат пенсията и заплатата,но!Всички помним урока от виденовото управление,когато взимахме по 2 долара заплати!Затова финансовата стабилност засега е по-важна от всичко и в това отношение Дянков се справя отлично!

Казаното от министъра показва стряскащата му некомпетентност . Предназначението на държавната администрация е да осъществява прилагането на законите . В този смисъл тя е едната от трите власти във всяка демократична държава . За хората, които разбиратн от държавно управление това са елементарни познания . Това изказване е наистина плашещо със своята некомпетентност и липса на всякакво държавническо мислене и отговорност . Подкара лиса я съвсем през просото нашите мили управници .

Така е защото този екземпляр или няма хал хабер как се правят работещи екипи, или иска да създаде пълен хаос в държавната администрация, за да могат да се облагодетелстват шепа политици. И в двата случая трябва да бъдат спрени тези действия на правителството, като бъдат изритани от властта на всички видове избори. Ако това е лицето на управленския ни елит, света ще ни се подиграва основателно. Отговорността за това кой ни управлява си е наша и трябва да се вземем в ръце и да ги изритаме.

Правилно - чиновниците на "въртележката", а ако пречат на гусин министъра на лапа - и вън. Да видите тогава просперитет /за правилните/.

Тези от МФ само идиотщини плещят. Нищо чудно че там са събрани само дебили и к*и.

Съществува ли друга държава в света, където този принцип е въведен или това ще бъде нашия бългърски принос? Все си мисля, че няма такава държава където този ротационне принцип е въведен и може би има сериозни основания това да не се прави. А доколкото знам корупцията в Европа и ус не се бори по този начин

великият ганьо хем не разбира за какво става въпрос, хем плямпа ли плямпа. Важното е да храчи и да се освобождава злобно, нали е специалист по всичко от край време. Хал хабер си нямате за кВо дума човека

Та това го правят и с Испания. Работя в държавно учреждение и се вижда как става на практика. Работи по следния начин: Секретарката от департамент А минава да работи в департамент Б. Тази от Б отива в департамент А. След 3 години се сменят, след още 3 пак. Това става само ако секретарката "работи добре" и прикрива далаверите на началниците. Ако не слуша и започне да говори за закони -- на третата година си отива. Така че Дянков когато се пребори с корупцията да ми свирне. Той е хитър -- не му е целта корупцията. Целта му е да не може да се намерят хора, които да говорят какво е правил.

А череши! Този Козел знае ли как се става специалист в държавната администрация! Държавата не е само статистика! Да си сложи черните ръкавели и да се маха! Защо настройва хората помежду им!? Да стане обикновен "чиновник" за един месец и да живее после с "чиновническа заплата"! Да се маха!

Браво Дянков! Врещят засегнатите. Има един среден ешалон, който години си кюта и са най опасни

"Кака" е тъпа както Дянков! Как ще въведеш ротационни схеми на специалисти от една област в друга!? Как ще приложиш стандарта заповишаване квалификацията на специалистите, в интерес на качественото обслужване на гражданите!? За какво ще си похарчил милиарди долари за обучението и квалифицирането на тези специалисти? Безразсъдни изявление на ХИПЕР-ГЬОНА на ИКОНОМИЧЕСКИТЕ НАУКИ е министър Дянков! Слабак и бълзльо! Изплаши се от Цв. Цв. и съдебната система - спря всякакви реформи в държавната администрация! Намали полицията от 60 000 поне на 30 000, да е като в "белите" страни! Намали броя на администрацията в ЦЕНТРАЛНИТЕ УПРАВЛЕНИЯ на МИНИСТЕРСТВА и АГЕНЦИИ към тях! Приеми закони за ротации в съдебната система, прокуратурата и полицията! И ето - ще имаш бюджетен излишък от 3-4 милиарда долара годишно!

Браво Дянков! Врещят засегнатите

Хайде, хайде! Без писъци! Че трябва да има рокади абсолютно задължително! Както и на началници - да не се обажда на колегата си и да казва: а бе, виж там при теб има един мой човек - разчитай на него...Също и осигуровките - в тази криза всеки да си поема тежестта. Също и администр.служители да намалеят. Иначе става един голям балон администрация и много малко работещи в частния сектор, които вкарват парите в бюджета.

Смехурко. Сега ще стане - имам си аз човек в земеделско министерство. Другарчето ми Пешо си има човек в здравното. Разменят им местата - а аз и другарчето Пешо си РАЗМЕНЯМЕ КОНТАКТИТЕ НА НАШИ ХОРА, ЗА КОИТО СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ВЗЕМАТ ПАРИ. В един момент се оказва, че държавата разменя хората, народът си разменя връзки и по точи начин осъмвам за няколко години се оказва, че аз нямам проблем с цялата администрация.

Какво се получава колкото си по корумпиран толкова по нагоре се изкачваш .... ха ха ха ха.... може я кмет, я.....................да станеш

ХА-ХА, ДОКАТО ТИЯ ТЪПИ ЧИНОВНИЦИ СЕ НАУЧАТ ДА РАБОТЯТ НА НОВОТО МЯСТО, ЩЕ МИНАТ 3-4 Г., А И ЩЕ НАПРАВЯТ ХАОС...ВЪРХА НА ТЪПОТИЯТА Е ТАЗИ ИЗМИШЛЬОТИНА НА КУКУДЯНКОВ. НАЙ-ДОБРЕ ЩЕ БЪДЕ ДА ГИ НАМАЛЯТ НАПОЛВИНА, ЗА ДА ИМ СЕ СКЪСА ГЬОНА ОТ РАБОТА И ДА НЯМАТ ВРЕМЕ ДА МИСЛЯТ ЗА ПОДКУПИ И Т.Н. А ВЪРХА ЩЕ БЪДЕ, АКО ДЯНКОВ СИ ИДЕ ЗАЕДНО С ЧИНОВНИЦИТЕ!

Крайно време беше. Превърнаха градовете във феодални владения. В РИО Шумен имахме старши експерт по математика Мадлен Христова, която в продлжение на 20 год. лапаше . Математиците са благодарни на шефката на ЦКОКО, че я взе при нея.

Е този е луд за връзване! Докога ще си експериментира с държавни работи. Трябва незабавно да бъде отстранен, защото това дето ще натвори с години няма да може да бъде нормализирано после. Защо и него не го въртят, нека стане министър по стопанските въпроси, после в МВР и т.н. Таман кашата ще бъде пълна.

Предлагам на СД да се сменим по тази система- в октомври аз да съм министър на финансите, а той- на моето място и с моята заплата.

В Япония това се практикува за служители от началник отдел нагоре, за да подготвят кадри за държавно управление. Само че при нас това ще бъде лост да се изхвърлят тези, които пречат на корупционните схеми на шефовете.

Този малоумник Дянков , кога ще спре най после да си прави експерименти с държавата !!! В НАП в момента е пълен хаос , този заби държавата ни с 200 км в бетонна стена.

Съгласен съм с Вас! Но кой да го спре, след като досегашните действия на Вожда му показват пълен хаос във всички дейности на държавата. Смени на министри, обидно отношение на премиера към действащи министри, вземане на решения под въздействието на емоции, промяна на взети вече решения , хаос в законодателството и какво ли още не, арогантно отношение към опоненти и несъгласни с тази политика журналисти и обикновени хора. Кой да спре Дянков? Няма да е ББ! Подхода е типичен за човек израсъл в структурите на мафията, а не за нормален премиер. По-добре е ние да спрем ББ на избори, за да не съжаляваме горчиво по-късно.

Прав сте, но колко ли хора ще действат с разум а не с емоция на изборите?? А че ще ви оплюят "коментаторуте" във форума може да бъдете сигурен...

Изобщо не си прави експерименти -- така премахва възможността да му бъдат хванати далаверите. Хитър си той, знае как да лапа повече.

Чиновниците да бъдат намалени. Много са в тази обрулена държава, затова са корумпирани и груби.

Централизирана корупция - това е следващият ход на Дянков! Хората на които може да разчита власта ще бъдат вечни държавни служители,независимо на кой държавен клон???? Номенклатура... и нищо ново!!!! Дерзайте ,Министри в РБ !!!

Само адмирации за великия м-р Дянков!!! Сега съм в строителството щото съм стр. инженер, а догодина може да съм в министерство на здравеопазването - екстра, а и образование имам затова!! Лелеееее не мога да повярвам! Такава т.па мисъл може само на някой тъ..к да му дойде в главата!!!

Не, приятелю Като си строителен инженер ще си все такъв ! Тази година в едно министерство, друга година в друго, но все строителен инженер !

Навремето така въртяха митничарите,та като дошли тези от Варна тук на Кулата, всяка сутрин питали къде тук е кеят.

Бойко, разкарай коплексираното джудже Дянков-племенник на любимата ти Кресталина, защото я унищожи частния бизнес и остави само крупните бизнесмени, които могат да си плащат на властта. Намали шибанито осигуровки, задължителната регистрация по ДДС и другите му идиотщини, защото скоро кьорав българин няма да остане в това подобие на държава, където няма нито социална политика, нито изобщо политика

докато навлязат в работата, докато разберат средата, ние ще го отнесем. А да не говорим, че никой не може да ги накара по закон да се местят. А тя корупцията си върви с хората По лесно ще се намиришат краставите магарета, отколкото да навлязат в работата.

Всеки да работи каквото не му е работа! Вече със закон! Гениално!

На запад само при полицаите я има тази размяна на работа и ТЕ никога не са местни! Но то при нас всичко е нагоре с краката...

На запад има много работи, като например нормални заплати. Ниските доходи са най-важното условие за корупцията.

Не знам, но много хора от администрацията даже не могат да работят на комп, а да не говоря, че и документи трудно оформят, но иначе самочуствие до небето. Някак си жалки са...

И претоварени;)

И несменяеми :)

Прочетете повечето от коментарите и ще си обясните защо сме на това дередже!Простотия до шия!

Какво имаш предвид, интелигенцийо?

Повечето от коментарите са писани точно от такива чиновници, които стоят с години и са в състояние да провалят и най добрите намерения и планове. За съжаление точно на това сме свидетели и то не само от последните 20 години- добри намерения, подадени за подготовка и изпълнение с последващ контрол...размити сред чиновничеството и забравени, или с някакъв маскиран краен резултат с цел отчитане на "петилетка". Мандатност и местене да!да!да!И най кадърния просто потъва в рутина с годините и спира да твори, а просто маскира майсторска дейност за отчет!!! най малкото защото изчезва предизвикателството да промениш, да реализираш нещо стойностно.

Приятелю, повярвай ми аз по никакъв начин не съм лично и пряко потърпевш от малоумната идея на Дянков. Работещ екип се създава много трудно, а се разбива само с един замах. Бъди сигурен в това, защото това е моята работа. Въртенето от едно министерство в друго ще доведе дейността на целия мин съвет до колапс поради страх и некомпетентност у служителите. Кой ще е виновен тогава? Този който е създал условията това да се случи, а не тройната, четворната или петорната коалиция.

По голяма глупост от тази в статията не съм срещал. А твоята глупост е просто сателитна - нищо особено. Големите глупаци имат нужда от среда да виреят - ти си елемент от средата.

Каквото и да започнеш е обречено на провал,защото от разносвач на пици министър не става. Дори не умееш да прикриваш корупционните си сделки. Но ще вземаш комисионни от държавните служители. За две години нищо не направи освен задълбочаване на корупцията. За останалото време едва ли ще измислиш нещо полезно. С диплома написана от Калина Илиева никъде не можеш да работиш освен като министър в некадърно правителство!

Що не вземем да сменим водата и на депутатите. Два мандата им стииигат. Трябва да почииинат, да дадат път на младите....