Конституционният съд отказа да се произнася за мнозинствата, с които се променя основният закон

Имало риск "конституционната юрисдикция да измести разгръщането на демократичния процес" и "да се допусне смесване на функциите на Народното събрание и на Конституционния съд"

Обратно в новината

Коментари - Конституционният съд отказа да се произнася за мнозинствата, с които се променя основният закон | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

просто казват, че са последна инстанция и не искат да се принизяват на консултанти т.е участници в процеса на приемане. Щом се приеме и някой ги сезира,чак тогава просто им ги връщат бумагите на депутатите с отказ. И толкоз....

В конституционната правова държава Конституционният съд се създава специално, за да защитава върховенството на Конституцията, което го легитимира да има последната дума относно съответствието на актовете на парламента с върховния закон на Така се мотивират от КС. Пита се, а защо не спазват това върховенство заложено в чл.84, т., където се постановява, че НС избира и променя законите, а на практика допускат кодекси, които не са присъствали като форма на законодателен изказ в предните две конституции.

Нека Коцето и Цончо от Израждане да продължават да опитват да имат деца..... Може чудото да се случи по Коледа....

все по-повече се убеждавам, че думата "държава" вече е изпразнена от съдържание

Конституционният съд отказа да си свърши работата. Хайде тогава съдиите от тоя съд да заминават на борсата! Баси нещастниците.

Че ИТН и Възраждане играят с другите. Никой не повдига въпроса за Велико Народно Събрание, което всъщност е единственият начин по Конституция да се правят каквито и да е промени по нея. Разиграват ви поредният цирк.

Не е вярно ВНС е необходимо за промяната САМО НА ОПРЕДЕЛЕНИ ГЛАВИ от Конституцията. Другите глави в Конституцията могат да се променят и от обикновено НС, при определени изисквания за мнозинството. Всичко това е записано в самата Конституция!

"разгръщането на демократичния процес" ще застане по-високо от "конституционалната юрисдикция"???Да не говорим,че няма никакво смесване на функциите-КС ще тълкува,а няма да променя Конституцията...Гнусни продажни копелета,и майките си ще продадете,само и само да останете на постовете с дебелите заплати....

КС-сборище и последна спирка на изкуткудякали "юристи"!!!! За тях е важно да ВЗЕМАТ 13 и 14 заплата за Коледа- за друго не им пука !!!! Ако вземат решение-ще дойдат други!?!? А така защо ТЕ да не вземат парите-ще дадът възможност и друг да се облажи--НИКОГА!!!!

И тази сволач е била купена.

Съдът може да откаже да отговори само ако въпросът не е в неговата юрисдикция! Забележете, че съдът не отказва този мотив, защото Е в неговата юрисдикция!

Чл. 155. (1) Народното събрание приема закон за изменение или допълнение на Конституцията с мнозинство три четвърти от всички народни представители на три гласувания в различни дни. (2) Ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предложението се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Няма да де произнесем, защото няма де е угодно на управляващите, .... а ние такива неща ни е забранено да вършим! Смешници!

"В конституционната правова държава Конституционният съд се създава специално, за да защитава върховенството на Конституцията, което го легитимира да има последната дума относно съответствието на актовете на парламента с върховния закон на държавата, обективиращ ценностите, които суверенът е определил като върховни и стоящи над всяко временно, и по естеството си конюнктурно, политическо мнозинство", се посочва още в определението на съда." ...толкова са и те съдии, колкото аз съм Трансформър Робокоп: по тая логика съдът по наказателни дела трябва да откаже да се намеси и произнесе в ситуация на започнало и продължаващо престъпление...